Towelie wrote:
Ti si opsednut mojim fazama transformacije na ovom forumu.

Spominjes ih vec nekoliko puta, iako nisu tema, niti sam to trazio od tebe. Bice da mi malo zavidis na tome. Ne valja ti to, zavist gori dobra dela kao sto vatra gori drva.
Ili si ti paranoičan pa vidiš da tebe spominjem tamo gdje te nema? I još, ničim izazvan, ospeš paljbu da sam vaki-naki...Moraš se popraviti, to ti ništa ne valja zasad...
Pa sam islamski nauk ne stavlja Kuran i hadise u istu ravan, i ti to znas. Za jedno postoji garancija ocuvanja do Sudnjeg dana, za hadise ne postoji nikakva garancija. I to sam ti i tada objasnio, zato si ti unapred spremio patetiku sa ad hominemom i logickim greskama. Svestan si sasvim da ti argumentacija ne valja i da je veliki pokusaj spina od same teme.
Tačno je da postoji razlika između Kur'ana i hadisa po pitanju autentičnosti, gledano s islamske tačke. I ja sam ti tada rekao i da, primjerice, nikada u životu nisam čuo taj hadis o tom kamenu, to ni za sekundu ne bi povećalo ili umanjilo moje vjerovanje, ne bi imalo suštinskog uticaja na njega (jer se radi o tek jednom događaju iz života Musa, alejhi-selam).
Međutim ono što je tu bilo bitno, a što ti i sada pokušavaš zamaskirati, nije to što je hadis koji govori o tom slučaju (pa makar to bila i Buharijeva zbirka) na nižem stepenu autentičnosti od Kur'ana (što niko ne spori osim možda nekih ekstrema), nego što si ti odbaciovao taj sahih-hadis jer govori o nečemu "čudnom" i "neshvatljivom" po sebi, kao što je "kamen koji bježi, noseći odjeću". Sam taj događaj je tebi bio nevjerovatan, ne zato što o tome govori hadis, nego što je to samo po sebi nevjerovatno da se desilo (s čime bi se, naravno, svaki ateista složio). A kada sam te pitao kako onda možeš vjerovati u štap koji se pretvara u zmiju, jer to nije ništa manje "čudno" i "nevjerovatno" od kamena koji bježi, ti si rekao: zato što je ovo u Kur'anu a ono je hadis (objašnjenje od kojeg bi svaki ateista prasnuo u frenetičan smijeh kada bi pročitao tvoje objašnjenje tvog vjerovanja u jedno a nevjerovanje u drugo čudo). I ti i dan-danas ne shvataš šta si rekao, zar ne?
I jos jednom cu ti ponoviti (ko sto vam Allax ponavlja razne price u Kur'anu u raznim surama

) promena stavova je znak intelektualne i svake druge evolucije. Samo budala ima nepromenjive stavove. Cak su i tvoji sunitski idoli Safija i Ahmed imali razlicite stavove po fikhskim pitanjima u razlicita vremena, pa im je to uzeto kao vrlina. Zamisli ti to.

I ovo nisi razumio, ali budući da nisi mogao skužiti da nema suštinske razlike između vjerovanja u štap koji se pretvara u zmiju i kamena koji bježi, bez obzira na izvor jednog ili drugog čuda, neću ti zamjeriti a pogotovo te neću izlagati nastavku bolnih i iscrpljujućih pokušaja da mi objasniš kako si ti i šta shvatio, a šta bih ja trebao shvatiti i šta đe piše kako...