Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#201 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by dječak sa šibicama »

Tito_i_Partija wrote:
Alfons Kauders wrote:U Americi ima GMO hrane kao argument protiv odlaska iz BiH.

Nenadjebivo.
:lol: :thumbup:
Ubosni nema, sve domace, povrce, meso, kvalitetno, svjeze, rahat smo od GMO otrova.
Tomahawk11
Globalni moderator

#202 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

Neka ide ko ovdje nema neku perspektivu.
Ili ko se pati, jedva sastavlja kraj s krajem, igra po tankoj žici.
Ako će njemu i njegovim biti bolje, što da ne?
Naravno, samcima je lakše otići.
Doduše, poznajem slučajeve menadžera sa platama od 3-5 k KM koji su digli (samac i porodičan) sidro i otišli vani.
Nije im bilo pod moranje, ali su otišli.
Neka su. Nek ide kud ko hoće, šta sad.
dječak sa šibicama

#203 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by dječak sa šibicama »

Nije sve u parama, mozes imati perfektnu platu ali ti pun kurac bosanske nikakve perspektive u svakom pogledu.

Nece ljudi da svaki dan slusaju ove nase gluposti svakodnevne.

Mi smo jedna sumorna i silnim problemima/glupostima mentalno ubijena nacija i drzava.
Tomahawk11
Globalni moderator

#204 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

Šta konkretno? Vijesti, štampa? Ne pratim politiku, odnosno minimalno i takoreći sam operisan od toga.
Ja skoro slušam tipa iz Graza, kaže vratio bih se u Travnik, šta ćeš, bolan, u Travniku....ma dosta mi austrijske hladnoće, hoću ono svoje u Travniku....pa ako ne sad, za 10-15 godina.
S jedne strane ga razumijem, s druge ne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#205 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahavk jesi li ikada napustio rodni grad na neodredjeno vrijeme? Ono otisao i ne znas kad ni hoces li se vratiti?
Tomahawk11
Globalni moderator

#206 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:Tomahavk jesi li ikada napustio rodni grad na neodredjeno vrijeme? Ono otisao i ne znas kad ni hoces li se vratiti?
Jesam. Što?
zunazu

#207 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by zunazu »

mali jomu wrote:Ja ne idem nigdje iz BiH. :)
Pa ne trebaš ni ići, jer te nigdje niko neće primiti kao čovjeka, uvijek ćeš biti nečija kučka, pljuvaće te kad god mu se navije, jebaće te ako si musliman ili ako nisi, ako si crn ili nisi, ako si plave ili crne kose, i uvijek će ti naći neki kurac da te diskriminira i piša po tebi. I ovdje će ti to neko pokušati raditi, ali kad si svoj na svom onda možeš da mu vratiš x3. Nemoj da te Bošnjo savije ko burek!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#208 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Tomahavk jesi li ikada napustio rodni grad na neodredjeno vrijeme? Ono otisao i ne znas kad ni hoces li se vratiti?
Jesam. Što?
Pa onda znas koliko ti krenu faliti neke stvari na koje mozda nisi prije obracao paznju.
Melbourne_Australia

#209 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Melbourne_Australia »

mali jomu wrote:A zasto niko nista o raji koja se vratila u BiH, ja ih znam vise koja se vratila nego one koji su otisli.

A jos ih vise znam koji bi se odmah sad vratili ali ne mogu radi nakvih dugova, posla i svakakve nake frke-trke, pa kad to srede eto ih odmah nazad u BiH, ako nista onda na ljeto na kahvu..... kahva im valjda neda mira. :mrgreen:
Ja prvi :izet: se vratio iz Australije kuci u Sarajevo prije 10 godina...Nikoga ne znam da je otisao a znam jedno 20 ljudi koji su se vratili iz Australije kuci u Sarajevo....Ne bi nigdje odavde isao ni za pare :thumbup:
lethalthreat

#210 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by lethalthreat »

Nema idealnog scenarija, obje varijante imaju i pluseva i minusa. Vani je veća sigurnost što se tiče posla/plate, mnogo veći standard, sadržajniji život, ali kapitalizam melje sve pred sobom. Tu je i strani jezik, godine koje su potrebne da se čovjek prilagodi novom okruženju, nostalgija za rodnom grudom, porodici, prijateljima, činjenica da si uvijek stranac makar stekao i državljanstvo ... ali opet mjesečni izvještaj iz banke koliko toliko sapere tu gorčinu.

Opet 'vamo nema posla, nema para, nacionalizam, korupcija, kriminal, uhljebništvo, ratno huškačka retorika, svo sivilo za koje je potrebno dobrih par sati samo da se nabroji ... ali opet tu je dom, tu si prohodao, progovorio, napisao prva slova ... lijepo je spavati u svom krevetu.

Ne znam, nije čovjek pametan, ako se gleda samo finansijska strana (a gleda se) onaj koji ovdje ne radi baš ništa ili radi za neku crkavicu neka ide i ne vraća se nikada, bolje lomiti leđa za 4000 nego za 400 KM, opet oni koji zarađuju koliko toliko za pristojan život vjerovatno neće nigdje (mada ima i drugačijih primjera). Kao što neko spomenu - teško je iz kancelarije na skelu. Ali kao rođenom bratu bi svakome savjetovao da pali jer ovo je bure baruta koje može eksplodirati bilo kada.
Tomahawk11
Globalni moderator

#211 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Pa onda znas koliko ti krenu faliti neke stvari na koje mozda nisi prije obracao paznju.
Svakako.
Prvi put još kad sam bio 7. razred, bio mjesec dana u Španiji....doduše, bilo mi je žao i vratiti se :mrgreen:
Ne znam, nisam po tom pitanju nešto previše privržen, mislim da mi to ne bi predstavljao toliki problem.
Dva puta se trebalo desiti da odem u Austriju, prvi put pred početak rata, pa nisam (počeo rat).
Drugi put na studije, tamo nekad 2000.-tih. Ne odoh ni tad, nešto se iskomplikovalo.
Najviše mi žao Talijanki studentica :(

Komunikacija u svakom smislu postaje sve brža, pristupačnija. Kome je stalo, naći će načina.
DearJohn

#212 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

zunazu wrote:
Pa ne trebaš ni ići, jer te nigdje niko neće primiti kao čovjeka, uvijek ćeš biti nečija kučka, pljuvaće te kad god mu se navije, jebaće te ako si musliman ili ako nisi, ako si crn ili nisi, ako si plave ili crne kose, i uvijek će ti naći neki kurac da te diskriminira i piša po tebi. I ovdje će ti to neko pokušati raditi, ali kad si svoj na svom onda možeš da mu vratiš x3. Nemoj da te Bošnjo savije ko burek!
Slazem se.
DearJohn

#213 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

kamberovica polje wrote:
MrShadow wrote:Podrzavam ostanak,

28 godina imam, bio u Americi godinama vratio se. Necu zivjeti 500 godina, ovo do starosti ako je docekam aBd sto je ostalo 20,30 god zelim provesti kvalitetno i okruzen prijateljima i porodicom. Imam srecu da sam ovdje naslijedio nekretninu i radim u IT-u i uvijek i u BiH mogu zaraditi 2-2.5 K Km, cura isto oko 1.5 k sto su primanja za pristojan zivot.
Nista bolje nam ne bi bilo ni u Njemackoj gdje sam dobivao ponude za 2-2.5 K, doduse Eur, ali dodjem na isto jer mi samo za stan treba 1k eur mjesecno. Plus sto cu svu ustedjevinu trositi da dolazim u posjetu toj Bosni koju sam napustio.

Ne mislim da je ovdje toliko lose, zavrsit ce se i taj autoput, mada nam i ne treba jer u Sarajevu gdje god da krenem ne treba mi vise od 15-20 min ( primjera radi, u Americi sam vozio 1h na posao svaki dan u jednom pravcu, a imaju autoput sa 12 traka ), na planini sam za pola sata, na moru za 3h sto nema cijenu.

Zdravstvo javno u Americi je 10x gore nego nase, ko hoce gotivu neka plati privatno kao svugdje u svijetu.

Da ne pricam da je luksuz ovdje jeftiniji nego tamo ( 2Km sat parkinga na Ferhadiji, u NYC $40 na Manhattanu, sisanje 5Km u poredjenju sa $50, vecera za 2 osobe 50 Km u poredjenju sa $200, itd itd ).
Pocrkat ce i ti politicari jednom, dolaze stranci, dolaze investitori, bit ce bolje.

Mozda nisam objektivan, ko nema posla nikako treba da ide, ali opet tako i raja treba da se vise potrudi da uci neke stvari koje su deficit ( IT ), ne mozemo svi biti ekonomisti, pravnici i u javnoj sluzbi.

Plus, kao sto je neko napisao mi za zapadom kasnimo i u losim stvarima, u Americi sam se nagledao svega, ovdje jos ne strahujem od toga da ce mi se neko bombom raznijeti na Ferhadiji niti da ce me upucati ako slucajno pogresim skretanje i uletim u Ghetto.

lp
:lol:
A do tad protrati svoj život u ovim ludnicama otvorenog tipa je li?
Ne odlaze ljudi vani samo zbog para, odlaze zbog okruženja, socijalne klime, UREĐENIH SISTEMA...Odlaze da ne bi gledali mafijaške glavurde kako se kurče po gradu bijesnim kolima dok im policija ništa ne može niti smije, jer su vezani uz stranku.
Istina je da vani život možda nije ležeran kao ovdje, istina je da je standard tako visok da od plaće slabo šta ostane mada je i to relativno, istina je da te stranac nikad neće cijeniti kao svoga, ali neke stvari se ne mogu kupiti novcem a to su sistem i mentalitet. Nama je oboje kurčina.
Mislis li, ali stvarno, da vani nema toga?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#214 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Svakako.
Prvi put još kad sam bio 7. razred, bio mjesec dana u Španiji....doduše, bilo mi je žao i vratiti se :mrgreen:
Ne znam, nisam po tom pitanju nešto previše privržen, mislim da mi to ne bi predstavljao toliki problem.
Dva puta se trebalo desiti da odem u Austriju, prvi put pred početak rata, pa nisam (počeo rat).
Drugi put na studije, tamo nekad 2000.-tih. Ne odoh ni tad, nešto se iskomplikovalo.
Najviše mi žao Talijanki studentica :(

Komunikacija u svakom smislu postaje sve brža, pristupačnija. Kome je stalo, naći će načina.
Hm sve mi to zvuci kao privremeni odlazak. Ono otiso si u spaniju na mjesec dana i vratices se. Pitao sam te u smislu jesi li otisao u spaniju a da ne znas ni hoces li se ni kad ces se vratiti?
Tomahawk11
Globalni moderator

#215 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote: Hm sve mi to zvuci kao privremeni odlazak. Ono otiso si u spaniju na mjesec dana i vratices se. Pitao sam te u smislu jesi li otisao u spaniju a da ne znas ni hoces li se ni kad ces se vratiti?
Nisam. Nije bilo prilike.
Da, u pravu si, nisam baš iskusio to, eto nije bilo prilike da budem u takvoj situaciji.
Svi moji odlasci su bili privremenog karaktera i sa poznatim datumom povratka.
mali jomu

#216 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

zunazu wrote:

Ja sam Bosnjo, radio sam po cijeloj evropi i prije i poslije rata, obisao je citavu.... i svi su znali ko sam i sta sam, nikad problema nigdje nisam imao, i sad mogu otici gdje hocu i kad hocu..... ali to je sve vremenski ograniceno jer, ja sam odavde i ovde sam za stalno. :)

Fino je poslovno negdje nesto zaradit ili proputovat svukud negdje, ko moze i dobije priliku neka pici... i to je to, pa laganini nazad kuci. :)

Nema nista bolje od svoje kuce tamo odakle si, kako god da ti je..... :thumbup:

(ovo je i jedan od razloga zasto sam i otvorio temu)
Hendrix

#217 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hendrix »

zunazu wrote:
Kao sto vracaju hiljade radnika na minimalcu i cesto bez plate, pa jel neki dan izasao clanak o robovanju u Travniku? Vratices malo sutra, jebeni Sejfic iz no name familije moze da preokrene sudjenje za ubistvo 2 djevojke kako mu ce cefne i podjebava familiju zrtvi...i vratices ti nekome 3x, daj ba.

Meni je gore kad me moze covjek koji je lafo "moj" diskriminirati i jebavati u zdrav mozak bez ikakve posljedice, mislim na legalne nacine naravno. Ono kao nasi smo, isti pasos, ista licna, isto mjesto rodjenja ali....drugo prezime brateee, ciiji si ti, ko ti je babo? Ha me jebo shvabo ili rodjak od direktora, koja je razlika? Mogu jebat rodjaku mater i to je to s poslom, u toj firmi ali i svakoj drugoj jer direktor zna sve ostale direktore i fino ti sredi da te niko ne primi.

Mnogi ljudi budu vise diskriminirani u vlastitoj drzavi nego kad odu vani.
palermo

#218 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by palermo »

Ma svatko je vlasnik svoga života i sam treba da odluči. Sve ima svoje i dobre i loše strane. Da ne trunim.

Nego, ovo sam hotio reći, ovaj argument koji se ponavlja, zbog djece ću da idem, neću da mi djeca ovdje odrastaju, neki spomenuše čak i nerođenu djecu.........mislim, to je, sa moje tačke gledišta, ubjedljivo najgluplji i najneistinitiji razlog mogućeg odlaska
stakasa

#219 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

dječak sa šibicama wrote:Kod skandinavaca socijala 2 milje eura, ali kad te zovnu sa biroa, nema odbijanja posla... kopat kanal, kopat kanal.

Odbijes, gubis socijalu.

Znam par uglavnom starijih ljudi mislim penzioneri ili oko penzije tako 60 i nesto godina, zive ubosni a odu u Svedsku ili Norvesku svako tri mjeseca ja mislim, da ih priteftere kao kontrola neka, dignu socijalu i nazad ubosnu. Svi u ratu zavrsili gore... jbt, koju srecu moras imati, pobjegnes u proljece 92 u Makedoniju ne znas ni sam gdje si krenuo, i zavrsis u Svedskoj.

To je bas ono... rodi me majko sretnog pa me i u Makedoniju baci.
Nemojte pretjerivat. Nije dvije hiljade eura nego hiljadu maraka, 1100. I placeno sve ostalo, stan, struja, voda itd. I onda to penzioneri podizu u BiH, dole trose, mnogi ne dolaze nikako u Svedsku. Te penzionere vlasti i ne kontrolisu, jeftinije im je i lakse da ih puste da rade sto rade. Ali drugo je za radno sposobne, njih gone i stvarno ih je minimalan broj na socijali, debelo ispod jednog procenta. To je prije moglo sada vise ne daju. Jebi ga, ima posla, i dosad su previse pustali
ultima_palabra

#220 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

palermo wrote:Ma svatko je vlasnik svoga života i sam treba da odluči. Sve ima svoje i dobre i loše strane. Da ne trunim.

Nego, ovo sam hotio reći, ovaj argument koji se ponavlja, zbog djece ću da idem, neću da mi djeca ovdje odrastaju, neki spomenuše čak i nerođenu djecu.........mislim, to je, sa moje tačke gledišta, ubjedljivo najgluplji i najneistinitiji razlog mogućeg odlaska
Zašto?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#221 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Truba »

Dosadno mii wrote:Ja ne znam gdje ima sisanje u Sarajevu za 5KM
KS frizeraj za muške je 5 KM
imaš i karticu pa ti svako šesto bude besplatno

ne znam gdje vi živite

:?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#222 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hendrix wrote:
Kao sto vracaju hiljade radnika na minimalcu i cesto bez plate, pa jel neki dan izasao clanak o robovanju u Travniku? Vratices malo sutra, jebeni Sejfic iz no name familije moze da preokrene sudjenje za ubistvo 2 djevojke kako mu ce cefne i podjebava familiju zrtvi...i vratices ti nekome 3x, daj ba.

Meni je gore kad me moze covjek koji je lafo "moj" diskriminirati i jebavati u zdrav mozak bez ikakve posljedice, mislim na legalne nacine naravno. Ono kao nasi smo, isti pasos, ista licna, isto mjesto rodjenja ali....drugo prezime brateee, ciiji si ti, ko ti je babo? Ha me jebo shvabo ili rodjak od direktora, koja je razlika? Mogu jebat rodjaku mater i to je to s poslom, u toj firmi ali i svakoj drugoj jer direktor zna sve ostale direktore i fino ti sredi da te niko ne primi.

Jesi zivio ikad vani?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#223 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote:Kod skandinavaca socijala 2 milje eura, ali kad te zovnu sa biroa, nema odbijanja posla... kopat kanal, kopat kanal.

Odbijes, gubis socijalu.

Znam par uglavnom starijih ljudi mislim penzioneri ili oko penzije tako 60 i nesto godina, zive ubosni a odu u Svedsku ili Norvesku svako tri mjeseca ja mislim, da ih priteftere kao kontrola neka, dignu socijalu i nazad ubosnu. Svi u ratu zavrsili gore... jbt, koju srecu moras imati, pobjegnes u proljece 92 u Makedoniju ne znas ni sam gdje si krenuo, i zavrsis u Svedskoj.

To je bas ono... rodi me majko sretnog pa me i u Makedoniju baci.
moji poznanici
srpska obitelj

završili u srbiji u nakom kolektivnom smještaju = isto konc logor = ljeti đaci radili na plantažama isto crnci na starom jugu :| sve je u sreći kako te zapadne
palermo

#224 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:
palermo wrote:Ma svatko je vlasnik svoga života i sam treba da odluči. Sve ima svoje i dobre i loše strane. Da ne trunim.

Zašto?
Pa zato što će djeca imati svoje živote koji će sami graditi, zato što ti zaista ne znaš gdje ih vodiš, da li u sreću ili nesreću, zato što ideja da se ti žrtvuješ zbog djece je meni prilično strana. Razmišljati na taj način (žrtvujem se zbog djece) je samo ulazak u začarani krug.

Dakle ti treba prije svega da gledaš sebe i svoj život, dio tog života su naravno i djeca, i shodno tome da praviš odluke.
Ali navoditi djecu kao glavni ili osnovni razlog odlaska je, opet kažem sa moje tačke gledišta, naprosto zavaravanje.
Last edited by palermo on 11/01/2018 14:33, edited 1 time in total.
Tito_i_Partija

#225 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tito_i_Partija »

_BataZiv_0809 wrote:
Hendrix wrote:

Jesi zivio ikad vani?
Jesam evo ja, sta treba? :-D
Post Reply