Pa koja druga vojska je bila u BL osim VRS?dobojlija81 wrote:kome je jos Alija bio na pameti dok je sjedio u rovu, a iza mati i sestra, serete bezveze po covjeku
pogotovo ovi Banjalucani ima vas više na spomenicima vrs nego sto je u armiji bilo
Kralj Mudrosti-Alija TRT1
- Ommadawn
#201 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
-
kockakockica
#202 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Chmoljo wrote:otišlo se bezveze u naklapanja oko rata, kako je i šta je sve mogao Alija uraditi.
to je šbb kbb i poprilično nezahvalno govoriti. time se trebaju nakon određenog proteka vremena pozabaviti ozbiljni historičari, onako kako je već danas moguće donijeti relevantan sud o Josipu Brozu. iako i tu ima ostrašćenih "analiza", ipak postoji sasvim pristojna objektivna historijska građa.
ono što mu ja lično zamjeram jeste njegov poslijeratni (ne)anganžman. jedina osoba koja je imala dovoljno velik autoritet da zaustavi opštu poslijeratnu pljačku čime bi se ova zemlja koliko toliko osovila na noge. propustio je priliku uvesti kakav-takav red, ono što kolokvijalno zovemo "pravnom državom". propustio je udariti temelje institucijama koje će školovati kadrove, koje će zadržavati omladinu, koje će graditi državu. ratna opasnost je bila prošla, međunarodni angažman ogroman, interes MZ-a za nas kao relativno uspješnog projekta ogroman. mogao je za početak razjebati talove sa donacijama, kazniti pokojeg ratnog profitera za primjer, posložiti neke stvari prije ahireta.
ako nije vidio čime je okružen, ako nije vidio enormno bogaćenje priprostih likova, ako nije bio svjestan čemu to sve vodi... šta nam to govori o njemu?
ostavljanje toga u amanet, a Bosne Erdoganu, napravilo bi ga istinskim državnikom.
Franjo Tuđman je isposlovao kompaktnu državu, koja odlučuje o svojoj sudbini, ali je svejedno stvorio i promovisao elitu kriminalaca i ratnih profitera, i to je sasvim dovoljno da ne bude tako sjajna zvijezda hrvatske historije.
Pokusao je on dosta toga, ali su tu stotine, mozda i hiljade kriminalaca i ratnih profitera. Te generacije su odrastale u nekom drugom sistemu, sistemu u kojem moral i cast nisu imali nikakav poseban znacaj. Mozete pisati sta god hocete, ali Jugoslavija je zivjela u klasicnom kultu obozavanja jednog covjeka-TITA
Kad je Tito umro, kao iz nekog transa i hipnoze probudile su se hiljade totalno poremecenih likova. Sav taj olos se slio u Bosnu, hiljade njih su jos uvijek zivi i lagodno zive kroz mnogobrojne politicke stranke u BH. Pa ti ne mozes stati u kraj budalama na forumu (likovi slave ubijanje ljudi na temi o Siriji), da stanes u kraj teskim krimosima i zlocincima koji su izasli iz rata. Alija rahmetli je isto bio jako mehak covjek, sto su mnogi koristili na razne nacine. U situaciji kakvoj smo bili ja se jos uvijek cudim kako je Bosna opstala.
Pogledaj ovaj video i slusaj pazljivo. Ovo se sve sakriva od javnosti, jer mrziteljima rahmetli Alije ne pase cuti ovakav govor.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#203 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
govori da je išao linijom manjeg otpora i da je bio pogrešan čovjek u presudno vrijeme.Fudo387 wrote:Da smo mu dokurcili, i on je insan.Chmoljo wrote:ako nije vidio čime je okružen, ako nije vidio enormno bogaćenje priprostih likova, ako nije bio svjestan čemu to sve vodi... šta nam to govori o njemu?
Stoji zamjerka, imao je dovoljan autoritet da naredi da sve svercere pobijemo.
Ustvari, nije morao ni narediti, mogao je samo namignuti.
Pored tog zamjeram mu sto nije napravio agenciju koja bi sve one silne koljace njegovog naroda u gluha doba noci davila kanafom.
nije radio kao računovođa pa mu puko film i odjebo sve klijente. nije imao luksuz da mu išta dokurči. imao je odgovornost prema narodu da ga usmjeri, da mu kako rekoh, ostavi u amanet nešto istinski vrijedno. a ne, kako onaj njegov jazavac kaže, Bosnu Erdoganu.
imao je dovoljno autoriteta da ne dozvoli da mu sin, Čengići i ostali jarani od stranke naprave halku čija je jedina svrha krčmljenje bužetskih para. svi znamo da je to počelo još u ratu, nećemo se praviti ludi. ali recimo da je imao izgovor tada, da ne talasa.
'96 je izgovora nestalo.
priča o ratu i Alijinim greškama, teška je i ogromna tema. pogotovo jer se sve njemu fakturiše, a u on svemu tome nije bio sam. potrebno je dobro znati tadašnje stanje u diplomatiji, odnose snaga, hronologiju dešavanja, lokalne prilike na svakom ratištu, imati preodžbu o svim sumnjivim tipovima i sivim eminencijama koje su se vrtile u tim krugovima...
zato i podvlačim Alijin najteži promašaj i zašto on u mojim očima nikad neće biti državnik.
imao je i mnogo dobrih stvari. jedna od njih je politika neosvećivanja, a na koju su se mnogi zaštitnici lika i djela već na ovom forumu svojim ponašanjem uredno popišali.
- Chmoljo
#204 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
neko bi trebao odgovarati na ovakve priče sa sijela?kockakockica wrote:Pokusao je on dosta toga, ali su tu stotine, mozda i hiljade kriminalaca i ratnih profitera. Te generacije su odrastale u nekom drugom sistemu, sistemu u kojem moral i cast nisu imali nikakav poseban znacaj. Mozete pisati sta god hocete, ali Jugoslavija je zivjela u klasicnom kultu obozavanja jednog covjeka-TITA
Kad je Tito umro, kao iz nekog transa i hipnoze probudile su se hiljade totalno poremecenih likova. Sav taj olos se slio u Bosnu, hiljade njih su jos uvijek zivi i lagodno zive kroz mnogobrojne politicke stranke u BH.
-
palermo
#205 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
pa i tvoje su priče sa sijela.......samo je pitanje ličnog izbora kome i čemu vjerovati...Chmoljo wrote:neko bi trebao odgovarati na ovakve priče sa sijela?kockakockica wrote:Pokusao je on dosta toga, ali su tu stotine, mozda i hiljade kriminalaca i ratnih profitera. Te generacije su odrastale u nekom drugom sistemu, sistemu u kojem moral i cast nisu imali nikakav poseban znacaj. Mozete pisati sta god hocete, ali Jugoslavija je zivjela u klasicnom kultu obozavanja jednog covjeka-TITA
Kad je Tito umro, kao iz nekog transa i hipnoze probudile su se hiljade totalno poremecenih likova. Sav taj olos se slio u Bosnu, hiljade njih su jos uvijek zivi i lagodno zive kroz mnogobrojne politicke stranke u BH.
-
kockakockica
#206 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Sijelo? Pa ti napisa da covjek nije nista radio po tom pitanju, eto ti odgovor. Nije svacije ni kroz selo pjevatiChmoljo wrote:neko bi trebao odgovarati na ovakve priče sa sijela?kockakockica wrote:Pokusao je on dosta toga, ali su tu stotine, mozda i hiljade kriminalaca i ratnih profitera. Te generacije su odrastale u nekom drugom sistemu, sistemu u kojem moral i cast nisu imali nikakav poseban znacaj. Mozete pisati sta god hocete, ali Jugoslavija je zivjela u klasicnom kultu obozavanja jednog covjeka-TITA
- Chmoljo
#207 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
moje argumente može vidjeti oličene u najjačoj stranci u Bošnjaka.palermo wrote:pa i tvoje su priče sa sijela.......samo je pitanje ličnog izbora kome i čemu vjerovati...
gdje su njegovi u tome da je komunizam stvorio neradnike od dotad industrijsko-univerzitetskog centra istočne Evrope?
- Chmoljo
#208 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
odgovor nije argument.kockakockica wrote:
Sijelo? Pa ti napisa da covjek nije nista radio po tom pitanju, eto ti odgovor. Nije svacije ni kroz selo pjevati
-
Fudo387
#209 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Budi iskren, tebe u svemu najvise jebe ideoloska pozadina.Chmoljo wrote:zato i podvlačim Alijin najteži promašaj i zašto on u mojim očima nikad neće biti državnik.
Cuvanje ljudi koji su ostali sa nama, njihovih svetinja, i po cijenu zrtava podrzavam.Chmoljo wrote:imao je i mnogo dobrih stvari. jedna od njih je politika neosvećivanja, a na koju su se mnogi zaštitnici lika i djela već na ovom forumu svojim ponašanjem uredno popišali.
Likvidacija zlocinaca, bez suda, bez ikakve price, sto si, kako si, bez razmisljanja davi.
-
dert
#210 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Sve , sve, ali staviti potpis da ti se pola drzave zove Republika Srpska
e to mu nikada necu halaliti 
- Maraschino
#211 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Ovo isto kao da bi sve zlocine i nedace koju su nas snasle pripisemo Titi.Chmoljo wrote:moje argumente može vidjeti oličene u najjačoj stranci u Bošnjaka.palermo wrote:pa i tvoje su priče sa sijela.......samo je pitanje ličnog izbora kome i čemu vjerovati...
gdje su njegovi u tome da je komunizam stvorio neradnike od dotad industrijsko-univerzitetskog centra istočne Evrope?
- Maraschino
#212 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
pa sto nisi pocistio zemunice i nastavio dalje do istrebljenja.dert wrote:Sve , sve, ali staviti potpis da ti se pola drzave zove Republika Srpskae to mu nikada necu halaliti
-
kiligonzales
-
Heller
#214 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Turski spin off Crnog Guje?
-
Lopez1981
#215 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Vidiš on je potpisao da mu se pola države zove republika srpska, ali i da je i entitet republika srpska u državi koja se zove Bosna i Hercegovina to izostavljas. Nasa vojska je bila na tridesetak posto teritorije i opet je Alija uspio sacuvati drzavu. Što malo sa te strane ne gledas? Šta bi ti uradio kad te svijet pritiska ? Nastavio rat? da pogine još desetine hiljada nasih najboljih sinova? da nas Nato bombarduje? Svi bi mi volili da je Armija BiH izašla na državnu granicu, ali nismo se samo mi pitali ima i druga strana a i ona treća najvaznija Americka.dert wrote:Sve , sve, ali staviti potpis da ti se pola drzave zove Republika Srpskae to mu nikada necu halaliti
- insomnia78
#216 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Nego hajmo mi REALNO. Ko je kriv?
- Chmoljo
#217 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
fudo, pojede te paranoja. mislim nisi jedini, ali pojedinim forumašima je to postao modus operandi. parafraziraću Exnihila iz njegovih nedavnih tirada, jer ne vidim potrebu da se tebi ili bilo kome pravdam: recimo da sam ja zadrti ljevičar, spreman na diktaturu proletarijata, spreman na čistke i gulage, šupak, koji bi rođenu mater predo Odjeljenju za zaštitu naroda, recimo - šta to mijenja u pogledu onoga što sam rekao?Fudo387 wrote:Budi iskren, tebe u svemu najvise jebe ideoloska pozadina.Chmoljo wrote:zato i podvlačim Alijin najteži promašaj i zašto on u mojim očima nikad neće biti državnik.
prvi se ne trebali ni pominjati u ovom kontekstu.Cuvanje ljudi koji su ostali sa nama, njihovih svetinja, i po cijenu zrtava podrzavam.
Likvidacija zlocinaca, bez suda, bez ikakve price, sto si, kako si, bez razmisljanja davi.
drugi, slažem se. ali samo za krvnike koji su vidjeli dobru priliku da zakolju lika koji im je mazno koku, ili patološke kompleksaše poput Batka. nešto tipa čekić u vugla ko dragom Maksu. organizatore, logističare, huškače, idejne tvorce, vođe... oni koji su defakto najviše pobili, bez da su metka opalili sud, dokumentovanje, zarad historijske istine. iako je pitanje koliki će dio kazne Mladić odslužiti i za njega lično 10 ili doživotna dođu na isto, nije isto presuda od 10 ili doživotna u smislu težine učinjenog.
međutim, ostaje i treće, oni koji su bili sa druge strane, ali koji nisu činili zločine. teško je progutati zaokruživanje Karadžića na listiću, ali i tu se mora ići politikom neosvećivanja (mislim da je i Alija bio na tom tragu i kod ove "kategorije"), paralelno sa jačanjem institucija. ali jebiga, institucije ovdje nisu zbog države, odnosno naroda koji je čini, nego sistematizacija u koju je potrebno nagurati što više familije i dužnika koji će biti jedan od sigurnih glasova.
-
dert
#218 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
hajte molim vasMaraschino wrote:pa sto nisi pocistio zemunice i nastavio dalje do istrebljenja.dert wrote:Sve , sve, ali staviti potpis da ti se pola drzave zove Republika Srpskae to mu nikada necu halaliti
sva poslije ratna sranja su oko toga imena .....natjerali ga
- insomnia78
#219 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
De bgt odvadi maloChmoljo wrote:moje argumente može vidjeti oličene u najjačoj stranci u Bošnjaka.palermo wrote:pa i tvoje su priče sa sijela.......samo je pitanje ličnog izbora kome i čemu vjerovati...
- Chmoljo
#220 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
poređenje ti je vrlo, vrlo, loše.Maraschino wrote:Ovo isto kao da bi sve zlocine i nedace koju su nas snasle pripisemo Titi.Chmoljo wrote:moje argumente može vidjeti oličene u najjačoj stranci u Bošnjaka.palermo wrote:pa i tvoje su priče sa sijela.......samo je pitanje ličnog izbora kome i čemu vjerovati...
zar je potrebno pominjati četničke i ustaške zločince koje je UD... hoću reći, noć progutala?
koliko je to ratnih profitera zaglavilo robije poslije "našeg" rata?
- insomnia78
#221 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
A koliko je tek prvoboraca i partizana neistomisljenika popapala noc poslije rata
Kurac bi ti moderiro mo marsalovoj temi
- Chmoljo
#222 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
insomnia78 wrote:De bgt odvadi maloChmoljo wrote:moje argumente može vidjeti oličene u najjačoj stranci u Bošnjaka.palermo wrote:pa i tvoje su priče sa sijela.......samo je pitanje ličnog izbora kome i čemu vjerovati...
pa u čemu je problem?
tačno čovjek pomisli da je Lašvanska dolina bila Rurska oblast dok ne dođoše komunisti i napraviše neradnike i glupane od naroda visoke radne etike...
- General War
#223 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Pa bile su "Seve" za takve poslove..pitaj Sefera, ili Tunju...Aljo im je uredno prijavljivao da im ne moze pruziti sigurnost, nije bilo gajtana, ali se znalo exploziva poturit, ili prigusivaci radili...jbg 20 vijek, islo se u korak sa tim.Fudo387 wrote:Budi iskren, tebe u svemu najvise jebe ideoloska pozadina.Chmoljo wrote:zato i podvlačim Alijin najteži promašaj i zašto on u mojim očima nikad neće biti državnik.
Cuvanje ljudi koji su ostali sa nama, njihovih svetinja, i po cijenu zrtava podrzavam.Chmoljo wrote:imao je i mnogo dobrih stvari. jedna od njih je politika neosvećivanja, a na koju su se mnogi zaštitnici lika i djela već na ovom forumu svojim ponašanjem uredno popišali.
- insomnia78
#224 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Onog Sefera sto koalira sa njima?General War wrote:Pa bile su "Seve" za takve poslove..pitaj Sefera, ili Tunju...Aljo im je uredno prijavljivao da im ne moze pruziti sigurnost, nije bilo gajtana, ali se znalo exploziva poturit, ili prigusivaci radili...jbg 20 vijek, islo se u korak sa tim.Fudo387 wrote:Budi iskren, tebe u svemu najvise jebe ideoloska pozadina.Chmoljo wrote:zato i podvlačim Alijin najteži promašaj i zašto on u mojim očima nikad neće biti državnik.
- Chmoljo
#225 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
revolucija jede svoju djecu.insomnia78 wrote:A koliko je tek prvoboraca i partizana neistomisljenika popapala noc poslije rata
zaboravlja se da se nije vodio samo rat, nego i revolucija.
ah da, kod nas se to zvalo tranzicija... iz društvenog u privatno.