Sarajevo - Graz

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#201 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Spominjao si slatke i slane cokoladice. :mrgreen: :mrgreen:

Imas na myprotein.ba dobre proteinske cokoladice ili cjele cokolade...znas kako su dobre, samo nemoj pojesti cjelu cokoladu ima vise proteina neko u 3kg teletine :mrgreen:

https://m.myprotein.ba/nasa-ponuda/protein/plocice.list
Last edited by condy on 03/01/2018 23:23, edited 1 time in total.
amar1994

#202 Re: Sarajevo - Graz

Post by amar1994 »

condy wrote:Spominjao si slatke i slane cokoladice. :mrgreen: :mrgreen:

Imas na myprotein.ba dobre proteinske cokoladice ili cjele cokolade...znas kako su dobre, samo nemoj pojesti cjelu cokoladu ima vise proteina neko u 3kg teletine :mrgreen:
:thumbup:
vala mi tih proteina ne fali :D , imal sta za glavušu da se pojede :lol: :lol:
condy

#203 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Nema to ti je jedino za gristi sve drugo se pije :mrgreen:
supercali

#204 Re: Sarajevo - Graz

Post by supercali »

ado-šampion wrote:Joj koja rasprava. :-)

Evo da vam kaze neko ko zivi u DE :) , to da je bilo sta generalno govoreci jeftinije u DE je obicna zabluda ljudi koji odu turisticki pa udju jednom i dvaput godisnje u neki granap (i to je obicno Lidl ili Aldi). Dezodorans je jeftiniji, slatkisi su jeftiniji, otprilike je to to, ne moze sad da mi naumpadne. Uglavnom, ja sam dole kupovao u Bingu, nisam nikad smece, najjeftinije salame i to, pazio sam koliko sam mogao sta kupujem i ovdje mi je korpa 50% skuplja sigurno. Voce, povrce, jaja, ako nije ono dno dna je puno skuplje. I to ako ne uzimas bio, ako uzimas bio nema te nigdje. Krompir ko zna kakav 1.5-2 eura. Meso da ne govorim. Kila junetine u Edeci je 25 eura. Ima kod Turcina za 15. Peciva su haos skupa, obicni hljeb u pekari je 3 eura. Ali ima otrov hljeb koji traje po mjesec dana (!!!) za euro. Ako hoces da jedes smece koje malo ko u Bosni jede moze biti tu negdje.

Robne kuce je jeftinije samo na rasprodajama koje su rijetke. i outletima van gradova, ko ima zivce i vrijeme da tamo ide, i tu je cesto roba druge klase, na nekim cak i pise na ulazu da je roba druge klase (recimo Esprit outlet). I da roba je ista. Tom Tailor u BiH i vamo je isti. Adidas je isti.

Jesti vani za vecinu prosjecnih ljudi je misaona imenica. Ispod 10 eura mozes jesti samo smece. Doduse to je u Minhenu koji je skup ali nije sad da je drugdje strasno jeftinije. Znaci dvoje ne moze rucati ni smece ispod 20 eura. Dva hamburgera i dva pica s nekim pomfritom i salatom.

U Bosni je vrlo lose stanje, to bez daljnjeg, ali zapad je daleko od bajnog kako ljudi u BiH misle. Ja se inace ne bih ukljucivao jer kao neko ko zivi tu nemam pretenzija da uopste imam bilo kakvu raspravu s nekim ko dodje turisticki jer su to totalno razlicite stvari, medjutim ide mi na zivce ta prica kako kod nas nista ne valja i kako na zapadu cvjetaju ruze. Masa ljudi na zapadu radi za 1500 eura ili manje. Stan je 600 minimalno. Ovdje u Minhenu imaju problem npr. ne mogu naci vaspitace za obdaniste posto je plata premala za Minhen pa uvoze od nas. Plata je 2 k eura bruto, znaci izadje oko 1200 neto, a soba s dijeljenom kuhinjom i wcom kosta 500 eura. Stan za sebe nema ispod 700-800 eura ni garsonjera. To je dobro za nekoga ko u BiH nema nikakav posao ili radi za 300 maraka. Evo nudi i nas buregdzija 1100 neto, ko hoce.
Ako nije tajna sta onda ti radis u minhenu
Ono sto se ne vratis u bih ako je bas tako lose?
ado-šampion

#205 Re: Sarajevo - Graz

Post by ado-šampion »

supercali wrote:
ado-šampion wrote:...
Nije tajna, ali moja stvar.

Ja govorim generalno kako je, realno razmisljajuci, kriticki, a ne kako je meni, jer je to individualno. Da se mogu poistovjetiti s ovim koje sam opisao koji rade za sicu ne bih ni isao. Inace meni je super i super mi je bilo i dole sto se toga tice. Nisam otisao zbog para, dapace.

Poenta moje price nije je li dobro ili lose, naravno da je dobro, ovdje pricamo o ekonomski najjacoj zemlji u EU koja je samo u 2016. napravila preko 20 milijardi eura viskova, ali nije ni blizu "bosanskog sna" o Zapadu i konkretno o Njemackoj - realnost je negdje na pola puta.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#206 Re: Sarajevo - Graz

Post by konektovan »

Jok, otišao si zbog cistog zraka. :-)
supercali

#207 Re: Sarajevo - Graz

Post by supercali »

ado-šampion wrote:
supercali wrote:
ado-šampion wrote:...
Nije tajna, ali moja stvar.

Ja govorim generalno kako je, realno razmisljajuci, kriticki, a ne kako je meni, jer je to individualno. Da se mogu poistovjetiti s ovim koje sam opisao koji rade za sicu ne bih ni isao. Inace meni je super i super mi je bilo i dole sto se toga tice. Nisam otisao zbog para, dapace.

Poenta moje price nije je li dobro ili lose, naravno da je dobro, ovdje pricamo o ekonomski najjacoj zemlji u EU koja je samo u 2016. napravila preko 20 milijardi eura viskova, ali nije ni blizu "bosanskog sna" o Zapadu i konkretno o Njemackoj - realnost je negdje na pola puta.
Pa svako normalam zna da nije kad odes u njemacku odmah te ceka harem od 29 djevica 5000€ plata i kancelarija sa sluzbenim autom
Osvrcem se na to da dijasporci previse hoce da pokazu stvari crnim nego sto jesu
Mozda zato sto dijasporac puca na to da jede kavijar a mora jesti tamo neku kobasicu pa im skupo hoce da vozi novi bentley a voza novi golf i sl
Hrana sva je ako ne ista onda u dosta slucajeva jeftinija ako pricamo o osnovim stvarima a ne daj sir koji je napravila carska krava hranjenjem sa engleskom travom u klimatiziranoj stali
Eto pominjes smece od hrane i uporedjujes sa nekom organskom ovakvom onakvom
Mislis da je kod nas jeftin taj sir od carske krave? Prvo nema ga jer niko ne bi ovdje kupio sir od 50 maraka za kg dok je u minhenu kilogram 20eura recimo

U tome je razlika

Za ostale stvari nesto je ovdje jeftinije nesto skuplje zavisno sta je al nije osnovna stvar za zivot
supercali

#208 Re: Sarajevo - Graz

Post by supercali »

Posto je duplo otkucalo da kazem da je fino svratiti u grac ako si u prolazu al namjenski ici u grac za kupiti nesto jr po meni beze
Last edited by supercali on 04/01/2018 15:33, edited 1 time in total.
ado-šampion

#209 Re: Sarajevo - Graz

Post by ado-šampion »

konektovan wrote:Jok, otišao si zbog cistog zraka. :-)
Upravo tako.
coco1

#210 Re: Sarajevo - Graz

Post by coco1 »

supercali wrote:Posto je duplo otkucalo da kazem da je fino svratiti u grac ako si u prolazu al namjenski ici u grac za kupiti nesto jr po meni beze
stvar ukusa i izbora. meni nije bilo beze, jer sam u grazu nasao vecinu stvari, koje sam namjenski trazio.

u seiersberg nisam ni isao, jer sam prije toga bio u gigasport outletu i jos jednom outletu i to mi sve lici na nase buvljake, razbacano, pomjesane marke i modeli.... u jednom centru naletio na naseg covjeka iz banovica, kojem sam pojasnio sta me interesuje i dao mi je dvije adrese u centru grada. sutradan otisao u k&o u sack strase , gdje sam kupio farmerke levis i tomy hilfiger koje sam i trazio. u neposrednoj blizini je foot locker, u kojem sam nasao i crne i smedje nike gojzerice koje sam trazio. dodatno kupio maxice 97 i jednu trenerku.

po bogner jaknu sam morao otici u njihovu oficijelnu radnju u kitzbil, jer je u citavoj austriji samo tamo bio model koji sam trazio u mom broju. za ovu jaknu mi je opet puno pomogao goran iz prijedora, koji radi u foot lockeru. on je nazvao tu prodavnicu u kitzbilu (jbg, ne govorim njemacki), provjerio je li tacna info sa njihove web stranice da imaju na stanju i rezervisao mi je, tako da me jakna cekala. u kitzbilu sam uzeo jos nekih stvari u lacosti i tomy hilfigeru. jaknu tomy hilfiger koju sam trazio, nasao u koperu, opet me zena iz njihove radnje u kitzbilu uputila tamo, jer je provjerila stanje i izvrsila rezervaciju.

jesam se navozao, presao oko 2.000 km, ali bez srkleta i napora, ostao sa suprugom 6 dana na putu, spavali dvije noci u grazu, dvije u kitzbilu i jednu u ljubljani. uglavnom, obisao i vidio dosta toga, nasao sve sto sam trazio, a sto ovdje nisam uspio i ja sretan i zadovoljan.

jedini "napor" mi je bio voznja do kitzbila i od kitzbila do autoputa, jer se poprilicno dugo, nekih 200 km, vozi po planincugama, na pojedinim mjestima bilo snijega i leda na cesti, sezona skijanja, pa guzva... ali, ni to nije bilo nista strasno.

kome sve ovo izgleda ludo i daleko, da kazem kako odmah iza zagreba prema mariboru ima, vise nego, solidan outlet centar "roses". mjesto se zove sveti kriz zacretje i nalazi se pored samog autoputa. i on mi je bio na spisku za obilazak i navratili smo u prolazu za austriju. ima dosta toga, ali ja nisam nista tu kupio, bio kratko, malo razgledao i kontao da, po potrebi, navratim u povratku. nije bilo potrebe za to
konektovan

#211 Re: Sarajevo - Graz

Post by konektovan »

Snobizam, sta reci drugo. :-)
lavic

#212 Re: Sarajevo - Graz

Post by lavic »

konektovan wrote:Snobizam, sta reci drugo. :-)
Zasto snobizam? Moze mu biti i priustio sebi, sasvim normalno.

Jedan je zivot i zivi ga kako on misli da treba.
coco1

#213 Re: Sarajevo - Graz

Post by coco1 »

tvoje misljenje i ne sporim ga. mada, ne poznajes me nikako i takve ocjene i epiteti su sasvim pausalni i subjektivni.

ja svoju dusu i potrebe zadovoljio, a, ti to nazivaj kako god hoces.

ziv i zdrav bio
amar1994

#214 Re: Sarajevo - Graz

Post by amar1994 »

samo markirna roba bajo moj :lol: :lol:
konektovan

#215 Re: Sarajevo - Graz

Post by konektovan »

lavic wrote:

Da zbog pantalona i jakne pravim toliku kilometrazu?! sudeci po prvom postu od prije par stranica, i jeste otisao zbog odjevnih predmeta, to nikad necu svariti. :mrgreen:
lavic

#216 Re: Sarajevo - Graz

Post by lavic »

konektovan wrote:
lavic wrote:

Da zbog pantalona i jakne pravim toliku kilometrazu?! sudeci po prvom postu od prije par stranica, i jeste otisao zbog odjevnih predmeta, to nikad necu svariti. :mrgreen:
Jbg do tebe je, spojio ugodno sa korisnim. Lijep put vani, kupio sta je trazio.Zadovoljio potrebu i dusu.
Dope_Man

#217 Re: Sarajevo - Graz

Post by Dope_Man »

A dobro, otici samo zbog par odjevnih predmeta jeste smijesno. Ali ako je to usput i dio veceg putovanja, sto da ne. Ja da imam love i vremena stalno bih kruzio dalje nego sto sad kruzim, iskljucivo jer uzivam u tom. Pa onako usput negdje svratiti i kupiti nesto sto zelim.. to se zove zivjeti zivot. Kad imas slobodu i mogucnost da radis takve stvari. Pa i kad se cini nelogicno, upravo tada zivis.

Citam ovu temu bas jer planiram u Graz cim prodje zima i uhvatim neki produzeni vikend. Ne idem nikakvim poslom, samo cu posjetiti neku raju u Grazu i Linzu. Logicki gledano cisto gubljenje vremena i trosenje resursa.. al hebes ga, radim upravo da bi to mogao sebi priustiti, pa tako i lik iznad. Radi, zaradi i nek trosi kako zeli.
supercali

#218 Re: Sarajevo - Graz

Post by supercali »

coco1 wrote:
supercali wrote:Posto je duplo otkucalo da kazem da je fino svratiti u grac ako si u prolazu al namjenski ici u grac za kupiti nesto jr po meni beze
stvar ukusa i izbora. meni nije bilo beze, jer sam u grazu nasao vecinu stvari, koje sam namjenski trazio.

u seiersberg nisam ni isao, jer sam prije toga bio u gigasport outletu i jos jednom outletu i to mi sve lici na nase buvljake, razbacano, pomjesane marke i modeli.... u jednom centru naletio na naseg covjeka iz banovica, kojem sam pojasnio sta me interesuje i dao mi je dvije adrese u centru grada. sutradan otisao u k&o u sack strase , gdje sam kupio farmerke levis i tomy hilfiger koje sam i trazio. u neposrednoj blizini je foot locker, u kojem sam nasao i crne i smedje nike gojzerice koje sam trazio. dodatno kupio maxice 97 i jednu trenerku.

po bogner jaknu sam morao otici u njihovu oficijelnu radnju u kitzbil, jer je u citavoj austriji samo tamo bio model koji sam trazio u mom broju. za ovu jaknu mi je opet puno pomogao goran iz prijedora, koji radi u foot lockeru. on je nazvao tu prodavnicu u kitzbilu (jbg, ne govorim njemacki), provjerio je li tacna info sa njihove web stranice da imaju na stanju i rezervisao mi je, tako da me jakna cekala. u kitzbilu sam uzeo jos nekih stvari u lacosti i tomy hilfigeru. jaknu tomy hilfiger koju sam trazio, nasao u koperu, opet me zena iz njihove radnje u kitzbilu uputila tamo, jer je provjerila stanje i izvrsila rezervaciju.

jesam se navozao, presao oko 2.000 km, ali bez srkleta i napora, ostao sa suprugom 6 dana na putu, spavali dvije noci u grazu, dvije u kitzbilu i jednu u ljubljani. uglavnom, obisao i vidio dosta toga, nasao sve sto sam trazio, a sto ovdje nisam uspio i ja sretan i zadovoljan.

jedini "napor" mi je bio voznja do kitzbila i od kitzbila do autoputa, jer se poprilicno dugo, nekih 200 km, vozi po planincugama, na pojedinim mjestima bilo snijega i leda na cesti, sezona skijanja, pa guzva... ali, ni to nije bilo nista strasno.

kome sve ovo izgleda ludo i daleko, da kazem kako odmah iza zagreba prema mariboru ima, vise nego, solidan outlet centar "roses". mjesto se zove sveti kriz zacretje i nalazi se pored samog autoputa. i on mi je bio na spisku za obilazak i navratili smo u prolazu za austriju. ima dosta toga, ali ja nisam nista tu kupio, bio kratko, malo razgledao i kontao da, po potrebi, navratim u povratku. nije bilo potrebe za to
garmispartenkirhen
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#219 Re: Sarajevo - Graz

Post by mk ultra »

Dope_Man wrote:A dobro, otici samo zbog par odjevnih predmeta jeste smijesno. Ali ako je to usput i dio veceg putovanja, sto da ne. Ja da imam love i vremena stalno bih kruzio dalje nego sto sad kruzim, iskljucivo jer uzivam u tom. Pa onako usput negdje svratiti i kupiti nesto sto zelim.. to se zove zivjeti zivot. Kad imas slobodu i mogucnost da radis takve stvari. Pa i kad se cini nelogicno, upravo tada zivis.

Citam ovu temu bas jer planiram u Graz cim prodje zima i uhvatim neki produzeni vikend. Ne idem nikakvim poslom, samo cu posjetiti neku raju u Grazu i Linzu. Logicki gledano cisto gubljenje vremena i trosenje resursa.. al hebes ga, radim upravo da bi to mogao sebi priustiti, pa tako i lik iznad. Radi, zaradi i nek trosi kako zeli.
Normalno

Za sta ce mi auto i pare ako se necu vozati :mrgreen:
condy

#220 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

i trkati :-D
Dope_Man

#221 Re: Sarajevo - Graz

Post by Dope_Man »

mk ultra wrote:
Dope_Man wrote:A dobro, otici samo zbog par odjevnih predmeta jeste smijesno. Ali ako je to usput i dio veceg putovanja, sto da ne. Ja da imam love i vremena stalno bih kruzio dalje nego sto sad kruzim, iskljucivo jer uzivam u tom. Pa onako usput negdje svratiti i kupiti nesto sto zelim.. to se zove zivjeti zivot. Kad imas slobodu i mogucnost da radis takve stvari. Pa i kad se cini nelogicno, upravo tada zivis.

Normalno

Za sta ce mi auto i pare ako se necu vozati :mrgreen:
Auto da komsija bude ljubomoran, pare da komsinicu castis :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#222 Re: Sarajevo - Graz

Post by mk ultra »

condy wrote:i trkati :-D
ne mogu, žena koči

odnese patosnicu naprijed :mrgreen:
tempuser

#223 Re: Sarajevo - Graz

Post by tempuser »

_BataZiv_0809 wrote: Elem ni meni te šoping ture vise nemaju toliko smisla, sad kad maltene sve imas i kod nas. Prije kad kod nas nije bilo cestitog butika, ok. A ne znam ni koliko se isplati, al haj zene su to uglavnom, ne treba traziti suvise logiku :mrgreen:
To je iluzija... Kad odes negdje gdje se bar malo normalnije zivi skontas sta kod nas sve nema jer nema kriticne mase sa parama.
Kod nas je sve spalo u 2 soping centra i 7-8 prodavnica iz par grupacija i jeftinijih brendova + Azel i Bingo.
Neki dan sam otisao u Bukurest, bezveze, ima sirotinje kao i kod nas, ali imas tu kriticnu masu pa imas kupiti svega i uredno popusti na kraju sezone 50-70%.
condy

#224 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Sta ima na istoku :-D
supercali

#225 Re: Sarajevo - Graz

Post by supercali »

tempuser wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Elem ni meni te šoping ture vise nemaju toliko smisla, sad kad maltene sve imas i kod nas. Prije kad kod nas nije bilo cestitog butika, ok. A ne znam ni koliko se isplati, al haj zene su to uglavnom, ne treba traziti suvise logiku :mrgreen:
To je iluzija... Kad odes negdje gdje se bar malo normalnije zivi skontas sta kod nas sve nema jer nema kriticne mase sa parama.
Kod nas je sve spalo u 2 soping centra i 7-8 prodavnica iz par grupacija i jeftinijih brendova + Azel i Bingo.
Neki dan sam otisao u Bukurest, bezveze, ima sirotinje kao i kod nas, ali imas tu kriticnu masu pa imas kupiti svega i uredno popusti na kraju sezone 50-70%.
I ako nema mozes naruciti u tome je poenta
Prije 15 godina nije bilo ebay i sl pa da u sarajevu narucis sta ti treba nego si morao do graca i sl
Post Reply