Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih itd?

Post Reply
dalmatinka

#201 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

SaraFina wrote:
dalmatinka wrote:
SaraFina

Ali je grozno što ti iz dalmacije ( ako jesi po nicku ) govoriš " pomozi sirotu na svoju sramotu". Nisi iz Svice ili Njemačke pa da s takvim stavom dociraš nekome.
Uostalom moralno i ljudski bi bilo pomoć nikad i ne prigovoriti. A ovo povlačenje dvadeset i kusur godina kasnije i nabijanje na nos komad kruha ili zdravstvenu skrb i smjeśtaj koju je koristila neka bošnjačka porodica u Tijesnom, prognana je dno ljudskosti.
To je stara narodna izreka koja govori o tome da će te čovjek kojem pomogneš u nevolji onog trenutka kad izađe iz nevolje
popljuvati, pregaziti, zaboraviti da si mu pomogao itd, itd.

O tome ja govorim, @Marascino , kome sam to napisala je upravo to napravio, Alija je je upravo to napravio, u trenutku
dok smo grcali u troškovima izjavio je da zarađujemo na njima. Stoga, molim te nemoj meni govoriti o ljudskosti, ljudi su
ovdje u Hrvatskoj pomagali koliko su mogli, zauzvrat su dobili da ne kažem što.

Šta vi sada želite potenciranjem te pomoći? Alibi i kredit za ovu presudu u Hagu? Da tražimo kolektivno oproštaj od vas? Pa nisu Bośnjaci imali prste, niti imamo lobi poput Jevreja, da smo osigurali da vas usred kršćanske EU presude ovom presudom za UZP.
Shvatite da su drugi dali i u moralnom i u pravom smislu tu klasifikaciju.
Tko to mi? Ti si otvorila ovu temu.
Drvosjeca iz Dejcica

#202 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dalmatinka wrote:
SaraFina wrote:
dalmatinka wrote:
To je stara narodna izreka koja govori o tome da će te čovjek kojem pomogneš u nevolji onog trenutka kad izađe iz nevolje

O tome ja govorim, @Marascino , kome sam to napisala je upravo to napravio, Alija je je upravo to napravio, u trenutku
dok smo grcali u troškovima izjavio je da zarađujemo na njima. Stoga, molim te nemoj meni govoriti o ljudskosti, ljudi su

Šta vi sada želite potenciranjem te pomoći? Alibi i kredit za ovu presudu u Hagu? Da tražimo kolektivno oproštaj od vas? Pa nisu Bośnjaci imali prste, niti imamo lobi poput Jevreja, da smo osigurali da vas usred kršćanske EU presude ovom presudom za UZP.
Takvi kao ti, ne pravi se luda.
Mohamad Sissoko

#203 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Mohamad Sissoko »

Bivši premijer Genocidne na 50:00 govori o uzimanju arapski para namjenjenih BiH u dogovoru Hrvata i Srba :evil:

bh.tornjak

#204 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bh.tornjak »

dalmatinka wrote:
Da, to je to o čemu govorim.
kad vec znas o cemu sve govoris....reci nam ko su ovi ljudi....???

Image

Image

Image

Image

Image
Maraschino

#205 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Maraschino »

dalmatinka wrote:
SaraFina

Ali je grozno što ti iz dalmacije ( ako jesi po nicku ) govoriš " pomozi sirotu na svoju sramotu". Nisi iz Svice ili Njemačke pa da s takvim stavom dociraš nekome.
Uostalom moralno i ljudski bi bilo pomoć nikad i ne prigovoriti. A ovo povlačenje dvadeset i kusur godina kasnije i nabijanje na nos komad kruha ili zdravstvenu skrb i smjeśtaj koju je koristila neka bošnjačka porodica u Tijesnom, prognana je dno ljudskosti.

:-)

Izuzetno cijenim Hrvate a prezirem ''velike Hrvate''. Mogu ti nabrojati tisuce Hrvata koji su fini, tolerantni, kulturni...a uporedo s'tim vole svoju domovinu, sto ja postujem.
Ja govorim(generalno) o pogresnoj politici prema BiH iz tog vremena.
Da bi doslo do izbjeglica nesto se prije toga desilo a kada se vec desilo trebalo je na najbezbolniji nacin pomoci tom narodu da ne dodje do vece tragedije i veceg broja izbjeglica. Tadasnja politika je radila sve suprotno tome. Umjesto da su prosljedjivali ono sto im je namijenjeno(humanitarna pomoc, naoruzanje, lijekovi, ostala pomoc) oni su je uskracivali i time produzavali i povecavali agoniju i patnje a sve je to radjeno SMISLJENO.

Da je nama proslo ono sto nam je bilo namijenjeno sve bi bilo drugacije a i broj izbjeglih bi bio manji.

Bosnjaci se mogu zahvaliti samo individuama koje su im pomogle a drzava im je pokazala satore u Gasincima i papire da popunjavaju i idu dalje. O babinim i Hrvatima necu i nemam pravo bilo sta da kudim ili se zahvaljujem, znam da su imali drugaciji status.
dalmatinka

#206 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

bh.tornjak

Prepoznala sam jedino Milana Bandića. Zašto?
bh.tornjak

#207 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bh.tornjak »

dalmatinka wrote:
bh.tornjak

pa recimo to su samo neki od onih koji branise Hrvatsku drzavu....
25.000 njihovih saboraca je proslo kroz redove Hrvatske vojske...policije itd...
od toga 9000 tih branitelja nikad prije rata nije bilo(niti boravilo) u Hrvatskoj (dobrovoljci,moglo bi se reci)...
1100 branitelja je dalo zivot za danasnju Republiku Hrvatsku...

Da....to su omrazeni Bosnjaci....branitelji i (su)stvaraoci Republike Hrvatske...

prvi na slici je Sefik Pezerovic prvi policajac koji je dao zivot za HR
ispod njega je pukovnik Faruk Jasarevic zapovjednik neke specijalne postrojbe...
ostalo su njihovi saborci.....BOSNJACI.....heroji DOMOVINSKOG RATA
bh.tornjak

#208 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bh.tornjak »

jos nesto @dalmattinka....

Hrvatski narod i Republika Hrvatska je u Bosnjacima imala oduvijek iskrene prijatelje i imat ce ih i dalje....
bez obzira na sadasnju i ratnu politiku jednog dijela Hrvatskog politickog neba
dalmatinka

#209 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

bh.tornjak wrote:
dalmatinka wrote:
bh.tornjak

pa recimo to su samo neki od onih koji branise Hrvatsku drzavu....
25.000 njihovih saboraca je proslo kroz redove Hrvatske vojske...policije itd...
od toga 9000 tih branitelja nikad prije rata nije bilo(niti boravilo) u Hrvatskoj (dobrovoljci,moglo bi se reci)...
1100 branitelja je dalo zivot za danasnju Republiku Hrvatsku...

Da....to su omrazeni Bosnjaci....branitelji i (su)stvaraoci Republike Hrvatske...

prvi na slici je Sefik Pezerovic prvi policajac koji je dao zivot za HR
ispod njega je pukovnik Faruk Jasarevic zapovjednik neke specijalne postrojbe...
ostalo su njihovi saborci.....BOSNJACI.....heroji DOMOVINSKOG RATA
Nisam nikad osporila, mada ne vidim vezu s temom i s koricom kruha koju su izbjegli civili dobijali.
Sanjarko

#210 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Sanjarko »

supercali wrote:
dalmatinka wrote:
SaraFina

Ja vrlo lako mogu vjerovati aliji na ovu izjavu
Fazon je sto nije svaki hrvatski stanovnik zaradjivao na tome nego odabrani tipa rojs praljak i sl
U troskovima su bili obicni gradjani koji su pomagali izbjeglicama jer je tebi trosak i 1000 kuna ako kupis hranu izbjeglicama a zaradjivati na bosni ne mozes jer nemas doticaja sa trgovinom oruzja libijom arapske zemlje hr bih ili humanitarnom zapad hr bih i sl
Pa sestorka komplet je milione eura teska i svi heroji. Kao i Covic. A sta su oni imali prije rata.

Za @animals, narod kao narod svuda isti ali malo, malo po sirotinji neobrazovanoj Arapskoj, Turskoj, Africkoj i slicno udaras.
bh.tornjak

#211 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bh.tornjak »

dalmatinka wrote: Nisam nikad osporila, mada ne vidim vezu s temom i s koricom kruha koju su izbjegli civili dobijali.
vidis (jer ocigledno ne vidis)...
izbjeglicama se prigovara "korica kruha" i ocekuje neizmjerna zahvalnost (dijelom opravdano) a nikako da se zahvali na odgovarajuci nacin tim izbjeglicama od kojih mnogi (ili njihovi rodjaci,prijatelji...i u najmanju ruku sunarodnjaci) postadose Hrvatski branitelji i mnogi polozise svoje zivote u temelje Hrvatske drzave....
dalmatinka

#212 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

bh.tornjak wrote:
dalmatinka wrote: Nisam nikad osporila, mada ne vidim vezu s temom i s koricom kruha koju su izbjegli civili dobijali.
izbjeglicama se prigovara "korica kruha" i ocekuje neizmjerna zahvalnost (dijelom opravdano) a nikako da se zahvali na odgovarajuci nacin tim izbjeglicama od kojih mnogi (ili njihovi rodjaci,prijatelji...i u najmanju ruku sunarodnjaci) postadose Hrvatski branitelji i mnogi polozise svoje zivote u temelje Hrvatske drzave....
Nešto im se dogodilo? Nemaju ista prava kao ostali? Ako je tako onda je to za sudove, ne za forum.
Možda će ti se učiniti čudnim ali čak sam i ja nekad imala ljudskosti. Nemam je više. Neljudi su me operirali od nje.
Ljudima više ne pomažem. Ako imam koju kunu da je mogu dati u tom trenutku uplatim za liječenje bolesne i zlostavljane
životinje ( zlostavljane od neljudi, naravno). Pa sad raspali! :evil:
Fudo387

#213 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Fudo387 »

dalmatinka wrote:
bh.tornjak wrote:
Nešto im se dogodilo? Nemaju ista prava kao ostali? Ako je tako onda je to za sudove, ne za forum.
Možda će ti se učiniti čudnim ali čak sam i ja nekad imala ljudskosti. Nemam je više. Neljudi su me operirali od nje.
Ljudima više ne pomažem. Ako imam koju kunu da je mogu dati u tom trenutku uplatim za liječenje bolesne i zlostavljane
životinje ( zlostavljane od neljudi, naravno). Pa sad raspali! :evil:
Mozes ti u beskonacnost o svom humanizmu, koricama hljeba, to relevantne institucije ne zanima jer su dokazi koje je tvoja drzava o tim stvarima predocila, pali u vodu. Svabo je pragmatican, pokazi racun, koliko si platio, pomogao, pa da ti se to uvazi. Kako je sve to mitologija, naravno da od toga nije bilo nista, i nije uzeto kao olaksavajuca okolnost.
Ti mozda jos i ne razumijes sta ti se neki dan desilo, tvojoj drzavi je presudjeno za udruzeni zlocinacki poduhvat.
Umjesto da se pokusavate pribliziti onima nad kojima je pocinjen, traziti oprost, olaksati jaram koji ste svojim potomcima stavili na breme, vi ste gospodjo draga zavrsili u kolektivnom ludilu. Civilizovan svijet se zgraza, a negdje u nekoj ladici vjerovatno drzi i penicilin.
dalmatinka

#214 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

Fudo387

Mozes ti u beskonacnost o svom humanizmu, koricama hljeba, to relevantne institucije ne zanima jer su dokazi koje je tvoja drzava o tim stvarima predocila, pali u vodu. Svabo je pragmatican, pokazi racun, koliko si platio, pomogao, pa da ti se to uvazi. Kako je sve to mitologija, naravno da od toga nije bilo nista, i nije uzeto kao olaksavajuca okolnost.
Ti mozda jos i ne razumijes sta ti se neki dan desilo, tvojoj drzavi je presudjeno za udruzeni zlocinacki poduhvat.
Umjesto da se pokusavate pribliziti onima nad kojima je pocinjen, traziti oprost, olaksati jaram koji ste svojim potomcima stavili na breme, vi ste gospodjo draga zavrsili u kolektivnom ludilu. Civilizovan svijet se zgraza, a negdje u nekoj ladici vjerovatno drzi i penicilin.
Aha, čitav narod je kriv. Mogu sa sigurnošću tvrditi da ja nikakvo breme zločina nisam ostavila svojim potomcima, vi ste taj koji ne shvaća da državni vrh nije isto što i narod. Suviše sam dugo na ovom forumu da ne bi znala kako nas etiketirate, jer eto vi znate sve . Sad ću vas pozdraviti i pustiti vodu za vama, tako da nema potrebe da mi odgovarate. 8-)
House

#215 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by House »

prvo vrati ukradenu humanitarnu pomoć, pa tek onda napusti forum. :D
Fudo387

#216 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Fudo387 »

dalmatinka wrote:
Fudo387

Aha, čitav narod je kriv. Mogu sa sigurnošću tvrditi da ja nikakvo breme zločina nisam ostavila svojim potomcima, vi ste taj koji ne shvaća da državni vrh nije isto što i narod. Suviše sam dugo na ovom forumu da ne bi znala kako nas etiketirate, jer eto vi znate sve . Sad ću vas pozdraviti i pustiti vodu za vama, tako da nema potrebe da mi odgovarate. 8-)
Nemam ti namjeru vise objasnjavati karakter presude i njene posljedice za buducnost tvoje drzave i naroda. Ovdje svakako prica zavrsava, necu te pozdraviti, a vodu mozes pustati samo za sobom, good riddance, uzivaj u septickoj.
Maraschino

#217 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Maraschino »

dalmatinka wrote:
Fudo387

To nas poredis sa fekalijama.
Mislim ono :roll: sta reci na takav prostakluk od uljudbenih.
archi_a

#218 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by archi_a »

Uvažena dalmatinko, raspisali ste se i previše. Zanijeli ste se i braneći samu sebe niste primjetili da ste, nadam se nesvjesno, sami povukli znak jednakosti između vas kao privatnog lica koje je pružalo pomoć nekim nesretnicima iz BiH i vaše vlasti koja je odlučila da napravi UZP i pokuša nešto što nije uspjela i što je na kraju i osuđeno.
Osim, i samo u slučaju ako ste bili nazočni kod donošenja odluka na Pantovčaku, možete braniti vrh vaše države i reći kako je bilo i šta se ustvari dešavalo u to vrijeme. U svakom drugom slučaju preporučam zvaničnu dokumentaciju i presude Međunarodnog suda, suda Ujedinjenih nacija. Mislim da su oni ipak stručniji, neutralniji i pozvaniji da na osnovu dokaza kažu šta je bilo i šta se dešavalo.
Nastavite li unatoč svemu braniti vaša privatna dobra djela u tom vremenu, i pored svih činjenica iznesenih na sudu braniti i odluke i nedjela vaše vlasti u tom periodu, molim vas da se onda ne ljutite što vas ljudi iz Bosne i Hercegovine neće voliti i smatrat će vas zločincima kao i one koje tako zdušno branite i opravdavate. Lp i sve najbolje želim.
horkesh

#219 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by horkesh »

Iiii da, završilo je na očekivani način :-D

"Vi ste nezahvalna govna koja ne znaju cijeniti svu ljudskost koju smo vam mi pokazali, ali ne brinite, sada znate kakvi smo i idući put nećemo tako. Vi stavljate znak jednakosti između državnog vrha i naroda, ali u isto vrijeme ja ću vam reći da narod potpuno opravdava sve što je državni vrh radio", bla bla bla bla.

Šta reći, a ne zaplakati. Na ovim temama je uvijek problem što ima samo par pripadnika drugih nacija, i onda se to svede na individualno prepucavanje s pojedincima ograničenim ličnim mitologijama, umjesto odmjeravanje argumentima.

Evo, ja lično iskreno NIKAD hrvatskoj politici neću oprostiti što su nas izdali u početnoj zajedničkoj borbi i zarili nam nož u leđa. Bio sam i izbjeglica, Hrvati su me gađali, ali nisu meni Hrvati ni po čemu mrski, daleko od toga, ne želim ni po koju cijenu da se odreknem svog bogatstva koje su Hrvati doprinijeli Bosni. Ipak, o tadašnjoj, a bome i današnjoj, hrvatskoj politici i njenim apologetima mislim sve najgore.

Na sreću (i zahvalnost svim hrabrim borcima Armije RBiH), slomili smo im zube u trenutku kad su mislili da su najjači, a mi najslabiji, pa se i ne sekiram previše oko njihovih mišljenja, plus sve haške presude.
SaraFina

#220 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by SaraFina »

dalmatinka wrote:
SaraFina wrote:
dalmatinka wrote:

Čuj tko? Još fakat imaš morala pitati? Pitam ja tebe opet, je li trebalo kao kredit u Hagu uzeti pomoć koju je Hrvatska pružila izbjeglim Bošnjacima sa teritorije koju je VRS očistila i zanemariti sva dešavanja u srednjoj Bosni i Hercegovini da bi VAM se taj dug otplatio?
Da ti i ostali velikokatolici i velikohrvati u ovo " predblagdansko vrijeme " kad biste trebali biti prepuni saosjećanja i tolerancije, mira i katoličkih vjerskih vrijednosti, ne bi pisali pogane komentare na račun kompletnog bošnjačkog naroda, jer su vas dobročinitelje koji ste pomagali sirotu na svoju sramotu, "zajebali presudom" i zabili VAM nož u ledja sa UZP?

Jeste VI svjesni toka i načina sudjenja? Presude u konačnici i onih koji su presudu kreirali i klasificirali?
hizo ramidovic

#221 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hizo ramidovic »

u onoj nedavnoj emisiji na hrt-u, nakon presude hrvatskoj sestorki, sidran lijepo rece onom pakasu raspudicu kako je sve oko smjestaja izbjeglica dokumentovano u smislu da je hrvatska sve to masno naplatila, sto od un-a sto od arapskih zemalja. pakas raspudic mu na to nista nije odgovorio, pa je vjerovati sidranu.
dalje, hrvatska nije bila obavezna da izbjeglice zadrzava ali je tu vidjela dvostruku prigodu: za izgradnju pozitivnog imidza u svijetu i za materijanu dobit. naravno, bilo je i casnih izuzetaka, ne treba grijesiti dusu. i pored toga, hr je bila samo usputna stanica za veliku vecinu tih ljudi, koji su mahom zavrsili u trecim zemljama. a cak i da je sve onako kako tvrde vrli nam susedi (a nije, dabome), da li im je to bio zalog za uzp i zlocine koje su kasnije pocinili?
glede prolaska konvoja sa hranom i naoruzanjem kroz skutoriju, otprilike 1/10 se propustala i to uz novcanu naknadu a 9/10 je otimano na najbrutalniji nacin.
tako da je ta prica o nekakvom humanizmu prema izbjeglicama i pomoci bosnjacima najobicnija laz i mit kojim se filuju i truju mladi poskokovci...
General War

#222 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by General War »

hizo ramidovic wrote:u onoj nedavnoj emisiji na hrt-u, nakon presude hrvatskoj sestorki, sidran lijepo rece onom pakasu raspudicu kako je sve oko smjestaja izbjeglica dokumentovano u smislu da je hrvatska sve to masno naplatila, sto od un-a sto od arapskih zemalja. pakas raspudic mu na to nista nije odgovorio, pa je vjerovati sidranu.
dalje, hrvatska nije bila obavezna da izbjeglice zadrzava ali je tu vidjela dvostruku prigodu: za izgradnju pozitivnog imidza u svijetu i za materijanu dobit. naravno, bilo je i casnih izuzetaka, ne treba grijesiti dusu. i pored toga, hr je bila samo usputna stanica za veliku vecinu tih ljudi, koji su mahom zavrsili u trecim zemljama. a cak i da je sve onako kako tvrde vrli nam susedi (a nije, dabome), da li im je to bio zalog za uzp i zlocine koje su kasnije pocinili?
glede prolaska konvoja sa hranom i naoruzanjem kroz skutoriju, otprilike 1/10 se propustala i to uz novcanu naknadu a 9/10 je otimano na najbrutalniji nacin.
tako da je ta prica o nekakvom humanizmu prema izbjeglicama i pomoci bosnjacima najobicnija laz i mit kojim se filuju i truju mladi poskokovci...
:thumbup:
Zahvala hrvatskoj politici je u rangu zahvale nasim logisticarima koji si nam ono malo hrane sto je stizalo masno naplacivali...
supercali

#223 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

General War wrote:
hizo ramidovic wrote:u onoj nedavnoj emisiji na hrt-u, nakon presude hrvatskoj sestorki, sidran lijepo rece onom pakasu raspudicu kako je sve oko smjestaja izbjeglica dokumentovano u smislu da je hrvatska sve to masno naplatila, sto od un-a sto od arapskih zemalja. pakas raspudic mu na to nista nije odgovorio, pa je vjerovati sidranu.
:thumbup:
Zahvala hrvatskoj politici je u rangu zahvale nasim logisticarima koji si nam ono malo hrane sto je stizalo masno naplacivali...
Sto opet moramo razdvojiti kad se prica o hrvatskoj
Te konvoje sigurno nije kontrolisao deda mato iz makarske ili deda ivo iz varazdina koji su mozda pomagali izbjeglicama
To su cinili politicke i vojne vodje i oni su imali koristi od njih a ne mato i ivo koji danas zive isto kao i prosjecni bosanac i hercegovac u kreditu i pokriva se od prvog do prvog uglavnom
biscanka2

#224 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by biscanka2 »

biscanka2 wrote:
dalmatinka wrote:
biscanka2 wrote: Niko ne pljuje Hrvate kao gradjane nego dvolicnu politiku Hrvatske iz tog perioda. Iz tvojih postova zakljucujem da ti branis tu ratnu politiku Hrvatske na celu sa Tudjmanom pa pretpostavljam da se slazes sa tom politikom. Zato evo jedno pitanje, koliko je od tih stotina tisuca (jos malo miliona) izbjeglica bilo Bosnjaka a koliko ostalih naroda? Koliko je od tog broja Bosnjaka sto su dosli, kao izbjeglice, u tranzitnu Hrvatsku ustvari bilo protjerano od HVO-a (Tudjmana) zbog politike ciste i "uljudbene" tzv. herceg-bosne?
Pa kad čitam ovaj forum izgleda da su svi došli jer su ih protjerali hrvati, ni sa kim osim sa hrvatima niste ratovali. I hrvati su sami sebe protjerali. Što se tiče hrvatske politike iz tog vremena o njoj sam sve rekla na ovom forumu davnih godina i neću
više ponavljati.
Pa tema je Hrvatska... . :? :cry:
i bosanske izbjeglice u njoj....[/quote]

Bosansko hercegovacke izbjeglice. :wink:
Nego jedna mostarka (po nacionalnom oznacenju hrvatica) koja je u dalmaciji u hotelu jedno vrijeme, sa dvoje djece boravila,kasnije se u Zagrebu udomila,mi rece da ih tamo bjela-e carapa-e zovu. Bila je dosta dirnuta (povrijedjenja) ali i pored toga sa cijelom porodicom ostala je i dalje u Zagrebu da zivi. :D[/quote]

Zaboravih dodati- kuca ove danas "zagrebacke gospodje" nalazila se u blizini one katedrale znaci
na onoj strani gdje je HVO zakon djelio.
Takvi sada po hrvatskoj haraju a u BiH redovno navrate kako im sta od licnog interesa promaklo nebi. :wink: :mrgreen:
moonca

#225 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by moonca »

Pomogla je dovoljno. Pa makar to bila i casa vode.
Pruzila je nadu, a to je u to vrijeme bilo bogatstvo.
Post Reply