Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post Reply
TDK-90

#201 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by TDK-90 »

Sta ocekujete kako ce osudit Ratka Mladica, i sta ocekujete za buducnost BiH i njenih naroda od presude Ratku Mladicu?
Previse Bosanci daju prostora i vremena na nebitne stvari , umjesto da spoznaju srz problema. ;-)
Draza Mihajlovic je prije 60 godina osudjen na smrt i streljan cak , sto se Mladicu ne moze dogoditi pa opet ima isti ili cak vec broj sljebenika zlocinacke misli i djela.
vješalica

#202 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by vješalica »

Alfons Kauders wrote:
Streptokok wrote:
Alfons Kauders wrote:Koliko SDA balije mrze Suljagica, prije bi osudili njega na 40 godina nego Mladica
nikad u životu nisam glasao za sda, a suljagića ne mogu ni nacrtanog. de sada koriguj teoriju.
Koliko balije mrze Suljagica, prije bi osudili njega na 40 godina nego Mladica

Korigovano
Moraju li nuzno balije da mrze Suljagica? A nisu iz drugih grupa, 'anam njihovih'
Alfons Kauders

#203 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Alfons Kauders »

vješalica wrote: Moraju li nuzno balije da mrze Suljagica? A nisu iz drugih grupa, 'anam njihovih'
Naravno, ali oni su tu po defaultu pa ih i ne navodim.
Fudo387

#204 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Fudo387 »

Alfons Kauders wrote:
Streptokok wrote:
Alfons Kauders wrote:Koliko SDA balije mrze Suljagica, prije bi osudili njega na 40 godina nego Mladica
nikad u životu nisam glasao za sda, a suljagića ne mogu ni nacrtanog. de sada koriguj teoriju.

Korigovano
Frajer me uopste ne zanima, nisam dobro ni znao ko je, dok insomnia nije postavio onu sliku za koju sam mislio da je neka photoshop zajebancija.
Nego, kad si vec poceo neselektivno rafalat’ balijama, da te pitam,
Bi l’ ti prisustvovao proslavi dana vojske koja ti je skoro kompletnu familiju zatrla, i jos uvijek ih skupljas po masovnim grobnicama?
The BEN10

#205 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by The BEN10 »

horkesh wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Jedina politička akcija Bošnjaka koja je uzdrmala RS je upravo Prvi mart, a zatim i Domovina. To su projekti među čijim idejnim tvorcima su Emir Suljagić i Almir Salihović koji su zajedno sa desetinama podrinjske omladine vodili nene i djedove po opštini da se registruju, da Srebrenica opet ne padne u ruke negatora genocida.

Panika koju su tada demonstrirale vlasti u RS nije viđena nikad ranije. A onda je SDA od zastupnika Domovine u NSRS napravila ljude koji držve kvorum SNSD-u i glasaju zajedno s njima.
Zaboravio si i SDP (a mislim i SBB) koji su izglasali Zakon o prebivalištu i boravištu i time praktički uništili kompletnu inicijativu Prvi mart, kao i svaku buduću takvu inicijativu za sva vremena, jer RS nikad neće dozvoliti da se takav zakon ikada izmijeni.
Nažalost. :(
hadzinicasa

#206 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by hadzinicasa »

Fudo387 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Streptokok wrote:

Korigovano
Frajer me uopste ne zanima, nisam dobro ni znao ko je, dok insomnia nije postavio onu sliku za koju sam mislio da je neka photoshop zajebancija.
Bi l’ ti prisustvovao proslavi dana vojske koja ti je skoro kompletnu familiju zatrla, i jos uvijek ih skupljas po masovnim grobnicama?
Prije mlacenja tudjim, mozda probati shvatiti da je RS legitimni dio BiH, u sklopu Ustava sa svim svojim legitimnim institucijama, takodjer u sklopu Ustava. Ne otici bi znacilo zagovarati ukidanje RS, odnosno Dejtona. Ne ulazim u to kako je on ovo sam sa sobom, ali svidjalo se to nekome ili ne, ovako stvari stoje. Nakaradna tvorevina kakva jeste BiH ne moze se shvatati ili tumaciti na osnovu licnih preferenci ako si na poziciji u njenim institucijama. Upravo je to profesionalnost - ako si se prihvatio nesto da radis, a jesi, onda taj posao sa sobom nosi i zadatke koji ti se mozda ne svidjaju. Ukoliko eticki imas Problem s tim, ili zagovaras neki drugaciji stav, onda ne obavljas tu funkciju, odnosno ne radis taj posao.
mali jomu

#207 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by mali jomu »

Za šta sve Haški tribunal tereti Ratka Mladića.

Optužnica protiv bivšeg komandanta vojske RS Ratka Mladića sastoji se od ukupno 11 tačaka podijeljenih u tri cjeline. To su genocid, zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Optužbe za genocid i zločine protiv čovječnosti uključuju - progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i nečovječno postupanje.

Tereti ga se i za teror, protuzakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Dakle, Mladić je optužen za ubistva osam hiljada Bošnjaka na području Srebrenice 1995., ubistva Bošnjaka i Hrvata u osam bh. općina 1992. Tu su i zločini nad civilima tokom višegodišnje opsade Sarajeva, te uzimanje za taoce vojnih posmatrača UN-a.

Također, u optužnici se navodi da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio Radovan Karadžić, koji je prvostepenom presudom u Hagu osuđen na 40 godina zatvora.

Komandanti vojske bosanskih Srba koji su bili podređeni Mladiću, još su ranije proglašeni krivim.

Općenito je za zločine na području Bosne i Hercegovine osuđeno 69 osoba na ukupno 956 godina zatvora. Određeno je i pet doživotnih zatvorskih kazni, sve za bosanske Srbe.

Za zločine u Hrvatskoj, poput Škabrnje ili napada na Zadar i Šibenik, Ratko Mladić pred Haškim sudom nije optužen.

Sud u Hagu danas izriče presudu Ratku Mladiću.

U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju danas će biti izrečena presuda optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću kojem se od maja 2012. godine do decembra 2016. godine sudilo po 11 tačaka optužnice, među kojima su i dvije tačke za genocid, pet tačaka za zločine protiv čovječnosti, četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Nakon nešto više od četiri godine suđenja, odnosno tačno 530 dana, koliko je Mladić sjedio na optuženičkoj klupi, sudsko vijeće danas će Mladiću izreći prvostepenu presudu. Kompletan proces suđenja obilježile su žalbe Mladićeve odbrane na njegovo navodno loše zdravstveno stanje, odnosno zahtjeve da ga liječe ljekari iz Rusije ili Srbije.

Tužilaštvo je tokom suđenja izvelo 169 svjedoka, a nakon okončanja iznošenja završnih riječi, tužilaštvo je zatražilo doživotnu robiju za Mladića. Odbrana je s druge strane izvela 208 svjedoka i na kraju postupka su tražili oslobađanje Mladića.

Ratko Mladić je od 12. maja 1992. do 8. novembra 1996. godine bio komandant glavnog štaba tzv. VRS-a. Prva optužnica protiv njega podignuta je 25. jula 1995. godine, od tada je četiri puta mijenjana, a posljednja operativna optužnica na osnovu koje mu je i suđeno objavljena je 16. decembra 2011. godine.

Mladić se nakon podizanja prvobitne optužnice 1995. godine skrivao sve do 2011. godine, prvobitno na području Han Pijeska, a kasnije u Srbiji. Uhapšen je 26. maja 2011. godine, a već 31. maja je prebačen u Hag. Prvi put se pred sudom pojavio 4. jula 2011. godine. Nakon što nije želio da se izjasni o krivici koja mu se stavlja na teret, Pretresno vijeće je u njegovo ime u zapisnik unijelo da se ne osjeća krivim.

U optužnici se navodi da je Mladić od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi "polagali pravo".

Dalje se navodi da je od 12. maja 1992. do novembra 1995. Mladić učestvovao u još jednom UZP-u, poduhvatu pokretanja i provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva Sarajeva, čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom.

Osim toga, u optužnici se navodi da je, počevši od dana koji su neposredno prethodili 11. julu 1995. godine, pa sve do 1. novembra 1995. godine, Mladić učestvovao u UZP-u eliminisanja bosanskih muslimana u Srebrenici i to ubijanjem muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i jednog dijela starijih muškaraca iz tog područja.

I naposljetku, navodi se da je tokom maja i juna 1995. godine Mladić učestvovao u UZP-u uzimanja pripadnika Ujedinjenih nacija kao talaca kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od zračnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Mladića se također tereti na osnovu krivične odgovornosti nadređenog u skladu s članom 7(3) Statuta za zločine navedene u optužnici, između ostalog, da je znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom efektivnom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije poduzeo mjere da spriječi činjenje zločina ili da kazni počinioce tih zločina.

Nekoliko udruženja žrtava Mladićevih zločina danas će u Hagu prisustvovati izricanju presude uz nadu da će sud pravično odlučiti da će se zločini dokazati i da će pravda barem djelimično biti zadovoljena.

Kako će teći proces suočavanja s presudom, da li će presuda izazvati eventualno određene krize i kako će se sve to odraziti na odnose unutar BiH i odnose sa Srbijom, ostaje da se vidi u periodu koji dolazi.

Pretresno vijeće čine: Sudija Alphons Orie (predsjednik), sudija Bakone Justice Moloto i sudija Christoph Flugge.

Advokati odbrane su: Branko Lukić, Dan Ivetić i Miodrag Stojanović.

Izricanje presude počinje u 10 sati.
Streptokok

#208 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Streptokok »

Fudo387 wrote:[qu
pa dok ga brani znači da bi prisustvovao, bezbeli im i čestitao.

svi koji misle suprotno su balije
Alfons Kauders

#209 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Alfons Kauders »

Fudo387 wrote: Frajer me uopste ne zanima, nisam dobro ni znao ko je, dok insomnia nije postavio onu sliku za koju sam mislio da je neka photoshop zajebancija.
Ako mi spada u opis posla, onda da. Recimo ako sam novinar ili zamjenik ministra odbrane...

Ne bih isao tamo sam od sebe da se poklonim vojsci RS.

U kom svojstvu je Emir bio tamo?
Fudo387

#210 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Fudo387 »

hadzinicasa wrote: Prije mlacenja tudjim, mozda probati shvatiti da je RS legitimni dio BiH, u sklopu Ustava sa svim svojim legitimnim institucijama, takodjer u sklopu Ustava. Ne otici bi znacilo zagovarati ukidanje RS, odnosno Dejtona. Ne ulazim u to kako je on ovo sam sa sobom, ali svidjalo se to nekome ili ne, ovako stvari stoje. Nakaradna tvorevina kakva jeste BiH ne moze se shvatati ili tumaciti na osnovu licnih preferenci ako si na poziciji u njenim institucijama. Upravo je to profesionalnost - ako si se prihvatio nesto da radis, a jesi, onda taj posao sa sobom nosi i zadatke koji ti se mozda ne svidjaju. Ukoliko eticki imas Problem s tim, ili zagovaras neki drugaciji stav, onda ne obavljas tu funkciju, odnosno ne radis taj posao.
Ozbiljno?
Krsio bi dejtonski sporazum da se nije pojavio?
seldzuk

#211 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by seldzuk »

Očekujem da se u historiji jasno zabilježi ko je ko na Balkanu. A što se tiče majmuna koj nam i dalje prave probleme, molim Boga da nas podrži protiv njih. U augustu Srbija sudila za čuvanje Mladića i sve pustila.
http://pescanik.net/sve-je-to-bilo-legalno/
hadzinicasa

#212 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by hadzinicasa »

Fudo387 wrote:
hadzinicasa wrote: Prije mlacenja tudjim, mozda probati shvatiti da je RS legitimni dio BiH, u sklopu Ustava sa svim svojim legitimnim institucijama, takodjer u sklopu Ustava. Ne otici bi znacilo zagovarati ukidanje RS, odnosno Dejtona. Ne ulazim u to kako je on ovo sam sa sobom, ali svidjalo se to nekome ili ne, ovako stvari stoje. Nakaradna tvorevina kakva jeste BiH ne moze se shvatati ili tumaciti na osnovu licnih preferenci ako si na poziciji u njenim institucijama. Upravo je to profesionalnost - ako si se prihvatio nesto da radis, a jesi, onda taj posao sa sobom nosi i zadatke koji ti se mozda ne svidjaju. Ukoliko eticki imas Problem s tim, ili zagovaras neki drugaciji stav, onda ne obavljas tu funkciju, odnosno ne radis taj posao.
Ozbiljno?
nisam to napisala.
Fudo387

#213 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Fudo387 »

hadzinicasa wrote:
Fudo387 wrote:
Ozbiljno?
nisam to napisala.
Pa sta si napisala?
Neodlazak bi znacio zagovaranje ukidanja Dejtona.
Je li se kad neki srpski ministar u drzavnim institucijama pojavio na proslavi dana Armije BiH?
Dr. Kuca

#214 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Dr. Kuca »

Nista to nama nece pomoci niti odmoci.
Fudo387

#215 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Fudo387 »

Alfons Kauders wrote:
Fudo387 wrote: Frajer me uopste ne zanima, nisam dobro ni znao ko je, dok insomnia nije postavio onu sliku za koju sam mislio da je neka photoshop zajebancija.
Ako mi spada u opis posla, onda da. Recimo ako sam novinar ili zamjenik ministra odbrane...

Ne bih isao tamo sam od sebe da se poklonim vojsci RS.

U kom svojstvu je Emir bio tamo?
Kol’ko sam skuzio citavu pricu, a i ti si je malo potencirao, u svojstvu balije kojeg si spominjao.
Alfons Kauders

#216 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Alfons Kauders »

Uglavnom, jutros smo zakljucili da su Alfons i Suljaga zapravo ćetnici

Meni dosta
Postpostmoderna

#217 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Postpostmoderna »

i onda ovakvi pobornici zlocina i zlocinaca sidju u grad sa brda na kojem su podrzavali ovog glupana! jebemo vam majku u usta!
Alfons Kauders

#218 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Alfons Kauders »

Tako je

Sidju ćetnici Alfons i Emir da kolju po seheru
ovo_mi_je_nick

#219 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by ovo_mi_je_nick »

Najpoštenija kazna bi bila da 24 sata provedu u jednoj sobi preživjeli logoraš i Ratko.
Postpostmoderna

#220 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Postpostmoderna »

nisam u toku tih internih rasprava
mislim na ove glupane sa videa koji evo sad pustise na tvu - podrska nekad u rsu i sl.

i cuj ga ne daju mu da dise u sudnici - sad na klipu
jebemo ti majku!
hadzinicasa

#221 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by hadzinicasa »

Fudo387 wrote:
hadzinicasa wrote:
Fudo387 wrote: Ozbiljno?
nisam to napisala.
Pa sta si napisala?
Neodlazak bi znacio zagovaranje ukidanja Dejtona.
Je li se kad neki srpski ministar u drzavnim institucijama pojavio na proslavi dana Armije BiH?
eto, ufercio - haman.
zagovaranje ukidanja RS, a buduci da su RS i njene institucije definirane Dejtonom, evo hajde da ublazim (mada kad pisem namjerno cesto karikiram da dokazem poentu) odnosno negiranje odredaba Dejtona. hepi?
a tema nije pojavljivanje srpskih ministara, nego pojavljivanja ministara BiH, odnosno ne cak ni ministara, vec E.S.
a ako cemo bas pravo ni to nije tema vec teski OT koji niti je u pravo vrijeme, niti na pravom mjestu, pa mozemo eventualno - malo vise dobre volje za razumijevanjem s tvoje strane, nastaviti o ovome nekom drugom prilikom.
Fudo387

#222 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Fudo387 »

Aha, sad nije tema, jasno.
horkesh

#223 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by horkesh »

Očekujem da će se danas Srbi utrkivati ko će prije dati podršku Mladiću te konačno i jednom za svagda pljunuti na individualnu odgovornost za zločine. Cijeli narod će se ogrnuti plaštom kolektivne krivice.
Banksy

#224 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Banksy »

Fudo387 wrote: Je li se kad neki srpski ministar u drzavnim institucijama pojavio na proslavi dana Armije BiH?
On nije bio ''neki'' ministar, već pomoćnik državnog ministra odbrane, pa su mu upravo ovakve stvari bile u opisu posla.
Nije mi nikako drag, ali vjerujem da je ovo za njega bila vrlo teška situacija.
Fudo387

#225 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
Fudo387 wrote: Je li se kad neki srpski ministar u drzavnim institucijama pojavio na proslavi dana Armije BiH?
On nije bio ''neki'' ministar, već pomoćnik državnog ministra odbrane, pa su mu upravo ovakve stvari bile u opisu posla.
Nije mi nikako drag, ali vjerujem da je ovo za njega bila vrlo teška situacija.
Dobro, da li je u istoriji dejtonske beiha neko iz mordora radio kao ministar odbrane, ili zamijenik ministra, i ako jeste, da li se ikad pojavio na proslavi dana Armije BiH?
Post Reply