Ja nisam neki bas vino ljubitelj...ja uglavnom pivo i dobru rakiju ko i svaki bosanacToto wrote:Živim u "vinariji". u polurečniku od 50 km je 250 vinarija. Dio kantona uz okean je suviše hladan za vinograde, pa je idelan za jabuke. Ovi ovde su najbolji seljaci na svijetu. Nema šta ne znaju.spreca wrote:i rakija je dobraToto wrote:ja tučem "šampanjac" od jabuka......za sampanjac ti treba znanje da napravis
Poljoprivreda im je druga izvozna grana.
Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
- spreca
#201 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
- spreca
#202 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
@monca ono gore na slici je cisti seoski kajmak...grijeh je onu kupovnu pavlaku stavljat u pekmez
ali za nuzdu moRe
@Triconja kod mene se kajmak drugacije radi...mlijeko se procijedi kroz cjedilo sa nekoliko slojeva gaze u neke sire posude i ne duboke bez prokuhavanja....nekad se to izljevalo u drvene posude zvane Chanci i ceka se da se uhvati na vrh posude kajmak i polako se kasikom skida....danas postoje male mshine koje iz svjezeg moljeka odmah odvajaju kajmak principom centrifuge
@Triconja kod mene se kajmak drugacije radi...mlijeko se procijedi kroz cjedilo sa nekoliko slojeva gaze u neke sire posude i ne duboke bez prokuhavanja....nekad se to izljevalo u drvene posude zvane Chanci i ceka se da se uhvati na vrh posude kajmak i polako se kasikom skida....danas postoje male mshine koje iz svjezeg moljeka odmah odvajaju kajmak principom centrifuge
- triconja
#203 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
To je za industrijsku proizvodnju i na veliko, ovdje mislim prokuhas mlijeka i ono gore sto se skupi krhnes u pekmez a ostalo potrosis nedje drugospreca wrote:@monca ono gore na slici je cisti seoski kajmak...grijeh je onu kupovnu pavlaku stavljat u pekmezali za nuzdu moRe
- spreca
#204 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
ti bi samo da krhneshtriconja wrote: To je za industrijsku proizvodnju i na veliko, ovdje mislim prokuhas mlijeka i ono gore sto se skupi krhnes u pekmez a ostalo potrosis nedje drugo![]()