Zasto se raspala YU.
To je zelila medjunaodna zajednica, Srbi su zelili Veliku Srbiju, Hrvati samostalnu Hrvatsku, a Slovenci da cim prije odu iz te YU. Crnogorci su podrzavali Srbe, Makedonci i Bosnjaci nisu znali sta stvarno zele, ali do njihovog misljnenja drugima i nije bilo stalo. Raspad YU najvise su platili Bosnjaci, pa Hrvati, posebno Bosnjaci koju su protjerani sa svojih vjekovnih ogdnjista- Podrinje, istocna i zapadna Hercegovina, Bos. Krajina. Srbi su dobili 49 % teritirije BiH, Hrvati oko 28%. Svi su se teritirijalno okoristili, samo su Bosnjaci stvarni gubitnici, teritiorijalno a i po broju zrtava.
Raspad Yu je sve na neki nacin "usrecio". Zamijenjena je "diktatrura" dobili smo anarhiju, kriminal svake vrste i to posebno od vladajuceg sloja koga mi biramo iz godine u godinu. Nemamo vise velikih firmi: Energoinvest, Famos, Hidrogradnja, Soko itd. Velike firme velika zaposlenost, male firme mala zapsolenost. Ako nemamo velikih firmi imamo velikih fakulteta: Sokolac, Bos. Gradiska, Pale, Foca itd. Platis i sve si naucio, ali gdje se zaposliti. Setnja ulicama, sjedenje u kaficu, rasturanje droge, male i velike provale u stanove i trgovine, otimanje novca u kladionicama, bankama itd.
Gdje naci izlaz? Neki kazu u demnonstracijama, ali do misljenja demonstranata odgovorni politiucari drze kao do lanjskog snijega. Kad se demonstracije zahuktaju, oni ubace svoje ljude koji polako ali sigurno sve usmjere i pogrsnom pravcu . Organiziraju se razni forumi kao mjesta za praznjenje nezadovoljstva. Dok nezadovoljnik 2-4 puta isprica sa cim njije zadovoljan i saslusa 15- 20 slicnih prica od drugih nezadovoljnika, njegovo nezadovolkjstvo se ispari.On ide kuci zadovoljan jer je kazao sto misli ( demokracija na visokom nivou), ali kad dodje kuci uzme kasiku i pogleda u tanjir, onda sam sebi kaze " ma za….li su oni mene opet, pa onda trk nazad dok forum nije zavrsen.
Kad dodje tamo htio bi nestoi kazati, ali drugi vele " ma pusti covjece, pricao si nam 2 sahata, i ja nesto imam da kzem". I tako forumi rade, ljudi prazne nezadovoljstva a politicari svrcu pare 4-5.000 KM mjesecno, plus razne komisije, nekima i odvojeni zivot, topli obrok, placen telefon, dobra sluzbena kola, licno i porodicno obezbedjenje.
Dakle, blago nama imamo demokraciju, vrijedjamo jedni druge na nacionalnoj i vjerskoj osnovi " je..s ekonomiju, zaposlenost, vazno je da ja mogu kazati ono sto zelim, onaj je balija a onaj papak,a onaj jos i cetnik, a vidis onog tamo, on je veliki ustasa. Na utakmicama mogu da pjevam i isticem transparente " noz zica Srebrenica", mogu da pjevam cetnicke pjesme" od Topole pa do Ravne Gore, sve su straze Mihajlovic draze", mogu ako hocu i da pricam viceve kao onaj gdje razgovaraju Tito i Bog. Boga kaze " halo Joze, hajde ti uvedi reforme, a ja cu susu da izvadimo seljaku dusu". Ne ne, necu ja u zatvor, sad imamo demokratiju, a osim toga zatvora je malo osudjenih puno, pa mnogi osudjeni i ne idu na izdrzavanje kazne. O maloljetnim delinkventima da i ne pricamo. Njih nemaju gdje poslati. BiH nema ni jednan VP dom.
A sta za zlocincima koji slobodno setaju ulicama, neki obnasaju i visoke funkcije u sadasnjoj vlasti. Sve po zasluzi, zasluge se ne zaboravljaju.