Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#201 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Thorgerson »

Max Bunker wrote:
Inače, što mi kaže moje iskustvo i iskustvo ljudi oko mene, iz BiH da se ode i kvalitetno živi vani, može:
1. Neko ko je studirao vani pa ostao vani
2. Neko ko je zaista nešto postigao u BiH i dobro odskočio po uspjehu od sredine u kojoj živi (dakle NE neki ekonomista, arhitekta, farmaceut kojem je gazda u firmi dva puta rekao "najbolji si, Tita mi."
3. Da imate sreće da radite za neku dobru organizaciju u BiH pa vas ona povuče vani (ali i tu trebate imate sreće da ne završite u Gruziji, Albaniji) ili iz takve organizacije u BiH da odete u drugu organizaciju na zapadu.

Ovo ostalo je Boga mi u fazonu "daBogda kćeri da te aga uzme a cigani se oko kuće vrte".
Ja imam jedno 5 poznanika/ca koje su otisle zenidbom/udajom.

I veoma lijepo zive i poprilicno su se ok uklopili u novu sredinu. Veoma brzo naucili jezike, nasli poslove...dolaze na godisnje ovdje u BiH, super im. Ne vidim da se iko zali, a kamo li da spominje da bi se ovdje vratio...

Pa dijaspora planski dolazi u BiH da pokupi hanumu ili kuronju i da ga vodi sebi tamo. :D To je tako. Ono sto ja znam te dijaspore, samo jedna djevojka se vidim udala za stranca, sve ovo ostalo je naslo nase ili tamo ili ovamo u BiH. Ne znam, je li to samo do ovog mog kruga poznanika ili sta, roditelji mozda ne daju vjere da se mjesaju, ne kontam...al eto to mi je bas zanimljivo.
Sanjarko

#202 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Thorgerson wrote: Ja imam jedno 5 poznanika/ca koje su otisle zenidbom/udajom.

I veoma lijepo zive i poprilicno su se ok uklopili u novu sredinu. Veoma brzo naucili jezike, nasli poslove...dolaze na godisnje ovdje u BiH, super im. Ne vidim da se iko zali, a kamo li da spominje da bi se ovdje vratio...

Pa dijaspora planski dolazi u BiH da pokupi hanumu ili kuronju i da ga vodi sebi tamo. :D To je tako. Ono sto ja znam te dijaspore, samo jedna djevojka se vidim udala za stranca, sve ovo ostalo je naslo nase ili tamo ili ovamo u BiH. Ne znam, je li to samo do ovog mog kruga poznanika ili sta, roditelji mozda ne daju vjere da se mjesaju, ne kontam...al eto to mi je bas zanimljivo.
Tacno.
Dozer

#203 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Treba biti svjestan sljedecih cinjenica:

1. U ovoj zemlji mogu normalno zivjeti, i koliko-toliko uspjeti, samo oni koji su usko vezani za politicke stranke na vlasti. Svaki biznis koji se pokrene, a koji je mjesecno "tezak" 100+ K, automatski dolazi pod lupu i vladajuci odmah salju svoje reketase.

2. Zakoni u ovoj zemlji nisu nimalo ohrabrujuci za ekonomiju i ulaganje u bilo sta, a propratni detalji poput poreza, taksi i drugih dadzbina su takodjer potpuno destimulirajuci faktori.

3. Obrazovni sistem je srozan na nivo 19. vijeka (ciljano, naravno), zaostaje za obrazovnih sistemima u EU bar 10 godina, i ne isporucuje ljude spremne i sposobne da budu konkurentni na trzistu rada. Preciznije, uopste ne uci ljude da razmisljaju, stvaraju, da budu proaktivni i kreativni, nego iskljucivo da bubaju i slijede, bez ikakvog razmisljanja.

4. Nase diplome, i pored ubjedjivanja vladajucih da to nije tako, ne vrijede nigdje vani. Sve nase sto vani vrijedi su zanati, i to je to.

Radi nabrojanoga, roditelji koji su imalo svjesni, i imaju ikakvu mogucnost, svoju djecu ce poslati i salju vani na skolovanje, uz veliku nadu da ce se ta djeca snaci tamo, i tamo i ostati nakon skolovanja.
I tako i treba da bude, pa neka prica ko sta hoce.

Ovdje nema napretka jos minimalno 20 godina, a veliko je pitanje i tada....
stakasa

#204 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Koliko poznajete ljudi koji su otisli ili su na putu da odu? Dakle fizicka lica iz vase okoline, ne moraju biti prijatelji
Hajvan

#205 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

Dozer wrote:
3. Obrazovni sistem je srozan na nivo 19. vijeka (ciljano, naravno), zaostaje za obrazovnih sistemima u EU bar 10 godina, i ne isporucuje ljude spremne i sposobne da budu konkurentni na trzistu rada. Preciznije, uopste ne uci ljude da razmisljaju, stvaraju, da budu proaktivni i kreativni, nego iskljucivo da bubaju i slijede, bez ikakvog razmisljanja.

Molim (logicko) pojasnjenje.

jel bar 10 ili brem 118 godina… malo sam zbunjen
Hajvan

#206 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

stakasa wrote:Koliko poznajete ljudi koji su otisli ili su na putu da odu? Dakle fizicka lica iz vase okoline, ne moraju biti prijatelji
u porodici u prvom koljenu, zasad trojica brace (amidzica)…
ostali pricaju, vrlo vjerovatno kad im se steknu uvjeti…
inace, ti stricevi su svi klasicni primjri (vrlo vjerovatnih) SDA glasaca..ali svojoj djeci zele bolje- skoluju ih ciljano za zap.europe...
stakasa

#207 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Hajvan wrote:
stakasa wrote:Koliko poznajete ljudi koji su otisli ili su na putu da odu? Dakle fizicka lica iz vase okoline, ne moraju biti prijatelji
u porodici u prvom koljenu, zasad trojica brace (amidzica)…
ostali pricaju, vrlo vjerovatno kad im se steknu uvjeti…
inace, ti stricevi su svi klasicni primjri (vrlo vjerovatnih) SDA glasaca..ali svojoj djeci zele bolje- skoluju ih ciljano za zap.europe...
Ovo su najmjerodavniji podaci, zvanicna statistika je ionako suplja k'o sito. Ne mora to biti porodica, moze i komsija, poznanik
512MB

#208 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

Hajvan wrote:
Dozer wrote:
Molim (logicko) pojasnjenje.

jel bar 10 ili brem 118 godina… malo sam zbunjen
Ja bih rekao barem jednu 50 godina.
meteorit135531

#209 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

Ovako, ja poznajem ukupno devetero ljudi koji su otisli , iz moje neposredne sredine. To su ljudi koje sam poznavao, sa nekim sam se druzio, nek znam samo povrsno iz vidjenja.
Dvije cure su u Svedskoj, jedna je u Holadniji, druga je u Njemackoj. Sve je to otislo po principu udaje. Ta u Holandiji se udala za stranca, ove ostale za nase - dijasporce. Mislim da su sve zavrsile fakultete, ali gore su radile prekvalifikacije jer im nista nije bilo priznato.
Znam jednog programera koji planira u Bec. Neka multinacionalna kompanija je u pitanju.
Znam tipa koji je sa doktoratom iz Njemacke je otisao u Ameriku, na istocnu obalu. Zavrsio je ETF u Sarajevu.
Jedna cura je nakon zavrsenog fakulteta zdravstvenih studija otisla u Njemacku. Radi u starackom domu.
I znam jos jednu curu koja je zavrsila politicke nauke i na kraju je nasla naseg frajera iz Njemacke za kojeg se udaje.

I znam jos jednu koja doduse vec godinama zivi u Holandiji, udala se za Turcina sa holadskim papirima.
Last edited by meteorit135531 on 31/10/2017 15:14, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#210 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by _BataZiv_0809 »

Najbolji prijatelj se sprema...barem prica o tome.

Poznanika, dakle ljudi koje znam na bilo koji nacin, evo razmislio sam 5 minuta i nabrojao 14 ljudi u zadnje 3-4 godine. Njemacka uglavnom, nesto sitno Austrija, Svedska i Amerika.
Hajvan

#211 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

eh da, da dodam da jedan namjerava da se vrati cim se setknu (zactani mu) uvjeti…
supruga i djeca su se vec vratili u Bosnu, a bili su skupa u Njemackoj.
ova druga dvojica lutaju svijetom u slobodnom vrmenu, nemaju zelje ni na odmor zasad doci ovamo…sto ce zeljeti nekada kasnije u buducnosti, ne znaju ni oni...
stakasa

#212 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Puno je ovo sto ste nabrojali.
Prije rata ja nisam imao nikoga u mojoj okolini kome je neko iz familije bio gastarbajter. Nema ni sada nesto aman puno raje iz Mostara da su otisli u zadnje nekolike godine (kao npr Livno ili Slavonija), zahmet je to, ali cujem, i to sve vise i vise
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#213 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by _BataZiv_0809 »

Pa tamo nekad 2012 je krenulo i to poprilicno naglo.

Skontaj da do 2010 i to kraja godine, dakle fakticki 2011, ti nisi preko Bregane mogao bez vize ni turisticki prismrdit. A onda nekako odjednom rijeka ljudi ode i nastavlja da odlazi....

Nesto se bas dramaticno zakotrljalo od tada.
stakasa

#214 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Ne baratam nikakvim ciframa, nikakvim statistickim podacima ali se to u Svedskoj vidi golim okom - u prodavnici, trznom centru, kaficu. Prepoznaju se ljudi koji su tek dosli, hodaju u trenerkama i da ne ulazim u detalje, i puno ih je vise u zadnje vrijeme. Pogotovo Srbijanaca.
A vidi se i po cjeni zenidbe za papire, skoro se je uduplala.
Ovo su trendovi gdje jedno drugo vuce. Na kraju BiH napusti i onaj ko nije imao namjere - otisla mu raja. Uhvati covjeka panika jednostavno
mousstapha

#215 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Hodaju u trenerkama :lol:
Romanija

#216 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Romanija »

U cemu je problem sto ljudi odlaze tamo negdje gdje misle da im je bolje. I ja sam otisao ima 11 godina, pa sta. Ima i onih koji se vracaju, ima i onih koji ostaju, zivot ide svojim putem.....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#217 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by _BataZiv_0809 »

Malo nam se zabrinula mostarska Liska :D
meteorit135531

#218 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

stakasa wrote:Puno je ovo sto ste nabrojali.
Prije rata ja nisam imao nikoga u mojoj okolini kome je neko iz familije bio gastarbajter. Nema ni sada nesto aman puno raje iz Mostara da su otisli u zadnje nekolike godine (kao npr Livno ili Slavonija), zahmet je to, ali cujem, i to sve vise i vise
Ne mozes porediti manja mjesta poput Livna , ili Pozege u Slavoniji sa Zagrebom ili Sarajevom.
Meni se ovdje neki forumas smije kad sam napisao da vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos.
U vecim razvijenim urbanim centrima postoji veca sansa za zaposlenjem ili boljim poslovnim prilikama.
S tim sto je Zagreb daleko ispred Sarajeva, vjerovatno najbolji grad po pitanju mogucnosti zaposlenja na Balkanu. Pa je logicno da nece neko ko se snasao u Zagrebu da ide vani. Jos Hrvatima ne trebaju radne vize , od sljedece godine mogu raditi u svim clanicama EU.

A kad na to dodas da poslodavcima u Sarajevu u glavi se vrti film da svakog novog zaposlenika trebaju mobingovati, ako mu nije rodjak, onda je logicno zasto treba ici. A da ne spominjem one pustare po Istocnoj Bosni i Hercegovini, da nam ukinu radne vize mi bi sljedece jutro zakrcili granicne prelaze da idemo raditi bilo sta.
I vjeruj, da ti je procentualno barem 70% onih koji se hvale da su otisli, otisli su tako sto su se znalacki prodali preko braka u bolji zivot.
I barem 90% forumasa koji ovdje pisu iz dijaspore je tako uradilo.
Rijetkost je naci nekoga ko to nije tako uradio. Ne vidim nista lose u tome, ali osjetim da je tim ljudima to tesko priznat jer kao osjecat ce se manje vrijednim ili sta
mousstapha

#219 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Al ga i ti smaras sa brakom zbog papira. Kome je to uopste zanimljivo.
meteorit135531

#220 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

mousstapha wrote:Al ga i ti smaras sa brakom zbog papira. Kome je to uopste zanimljivo.
Ne smaram, vec govorim sto znam iz svog okruzenja. Nijednog covjeka ne znam da je otisao za Svedsku preko radne dozvole. Jednu Albanku sa Ilidze, ali ide na crno tri mjeseca da radi u pekari kod nekog kosovara.
Znaci, ne poznajem nijednog naseg covjeka koji radi bilo gdje u EU, a da nije programer, medicinar, ili gradjevinar. Mada 95% ovih ljudi ide u Njemacku
Za ostatak EU ne znam nijednog covjeka iz BIH da radi u Svicarskoj, Francuskoj, Svedskoj, Norveskoj, Finskoj, Belgiji, Holandiji, Ceskoj, Austriji a da je direktno iz BIH otisao gore preko radne dozvole.
od 2010 godine pa nadalje, izuzimajuci one visokoobrazovane koji zadovolje za kljucnu radnu snagu. Njih je procentualno manje od 0.5%.
Sve sto znam za Svedsku je otislo preko braka.

Nije to smaranje, nego se cudim sto to ljudi konacno ne priznaju i ne kazu kako stoje stvari. Ne mozes u te zemlje mimo braka i gotova stvar.
Last edited by meteorit135531 on 31/10/2017 15:44, edited 1 time in total.
Matzan

#221 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Matzan »

Romanija wrote:U cemu je problem sto ljudi odlaze tamo negdje gdje misle da im je bolje. I ja sam otisao ima 11 godina, pa sta. Ima i onih koji se vracaju, ima i onih koji ostaju, zivot ide svojim putem.....

Problem je u tome što bi mnogi od tih koji su kao zabrinuti što nam se omladina iseljava i sami zapucali preko grane,
ali ne znaju kako, nemaju potrebne kvalifikacije, a u nekim slučajevima ni hrabrosti i odlučnosti da naprave taj korak.
Niemand

#222 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Niemand »

Meni je najjace sto politicari uopce imaju obraza pominjati natalitet i bez tih odlazaka, a i u prici o odlasku. Obican svijet treba da se nada cudu da se ne pokupi mrsa u sarajevskom rodilistu, a emina ganic se poradja u zagrebu u privatnoj poliklinici. Sto li Boze. Cak ni tupavi bakir nije toliko glup da ode onom jadu od sebijinih podanika pa je za neku smijesnu operaciju oka razgulio vani.
Hajvan

#223 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

stakasa wrote:Ne baratam nikakvim ciframa, nikakvim statistickim podacima ali se to u Svedskoj vidi golim okom - u prodavnici, trznom centru, kaficu. Prepoznaju se ljudi koji su tek dosli, hodaju u trenerkama i da ne ulazim u detalje, i puno ih je vise u zadnje vrijeme. Pogotovo Srbijanaca.
Ovo su trendovi gdje jedno drugo vuce. Na kraju BiH napusti i onaj ko nije imao namjere - otisla mu raja. Uhvati covjeka panika jednostavno
Ali bas!
:thumbup:
stakasa

#224 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Romanija wrote:U cemu je problem sto ljudi odlaze tamo negdje gdje misle da im je bolje. I ja sam otisao ima 11 godina, pa sta. Ima i onih koji se vracaju, ima i onih koji ostaju, zivot ide svojim putem.....
U kolicini :D
Maverick78

#225 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Maverick78 »

stakasa wrote:Ne baratam nikakvim ciframa, nikakvim statistickim podacima ali se to u Svedskoj vidi golim okom - u prodavnici, trznom centru, kaficu. Prepoznaju se ljudi koji su tek dosli, hodaju u trenerkama i da ne ulazim u detalje, i puno ih je vise u zadnje vrijeme. Pogotovo Srbijanaca.
Haha, nasmija me ovo za trenerke :lol:

A nose i one torbice preko tijela :D

Po onome nekako sam siguran da su naši ljudi u pitanju, jer ovdje niko ne nosi one torbice osim naših što su friško odozdo :D

Što se tiče dolaska, vjerovatno ili ženidba, pa sad za pravo ili za papire, ko zna. Na osnovu posla, što se Švedske tiče, to u devedeset posto slučajeva jedino ovi sa visokim obrazovanjem. Btw. Ima sigurno jedan broj što dolazi na tri mjeseca i radi na crno nešto. Mada to zna biti muka... Jer na crno se jedino može raditi kod nekih naših ili tako, građevina ili slično... S tim, čim radiš na crno moraš računati da možeš naletiti na prevarante od kojih ćeš teško naplatiti... Ali eto, ljudi se bore, razumijem ih.
Post Reply