Melbourne_Australia wrote:Hajvan wrote:Melbourne_Australia wrote:Znaci dolazak u Australiju iz BIH je pravo tesko.....Skoro nemoguca misija.....Australija je pravo teska kad je izdavanje viza za posjetu roditelja ili familije....A da dobijes iseljenicku vizu ja ne znam nikoga da je dobio....Procedura da se covjek ozeni ili uda kosta bruku dok se papiri poplacaju...Ceka se izmedju 12 i 24 mjeseca i kosta minimalno 14 hiljada dolara....A to da imas brata dole i on ti posalje papire, moze ali nemas prava raditi dole, on mora poloziti veliku lovu..Uglavnom "mission impossible"nazalost...
nije bas “pravo” tesko…
i da ne znate nikog, tesko mogu da u to povjerujem - jer ste navodno zivili u Melbournu.
no sve se svodi na onu- ko je uspjesan u Bosni, moze do Australije uz odredjeni trud i poduzimanje pravih koraka
ne mora biti ni neki uber akademac, da bi to postigo… dovoljno je da ima set vjestina (bie one akadmske ili “samo” zanatlijske) koji moze dokazati pred njihovim esnafskim udrugama, te uz znanje engleskog (dokazivo TOFL testom), te da si ispod 45 (mada zbog pass/pool marka ta dobna granica ide nize- po meni do 35, za povoljna ishod)
znaci, set vjestina koje si stekao te vode (ako dobro odradis pripremu i strazis) do pool/pass marka
proces moze rtrajati do godine dana cak i prilicno kosta…
ubrznije nesto ide, ako sam odlucis traziti evaluaciju meritornih agencija za zanimanje za koje tvrdis da imas potrebne vjestine…
ovko napisano, prosjecnom bosnji kladaricu/ispijacu kafa/ovdjenistanevalja/trebabjezatodavlen naravno da izgleda neostvarivo
za ljude sa znanjem, ne tolilko
Nikad niko nije dosao na ovo o cemu ti pricas iz BIH u Australiju......Znaci ovo sto ti pricas vazi za Azijate i radnike iz Evropske unije i Britance i recimo Amere..Cuj nije tako tesko

Pa ni jedna diploma iz BIH nije priznata u Aus, kontas li?Stomatolog na primjer mora da bruku ispita ponovo polaze..
Sve diplome su priznate (osim ako se ne utvrdi da su falsifikovane ili slicno

). Problem je kvalifikacija (da li je necija diploma po standardu te drzave/teritorije “OKVALIFIKOVANA"). Moze se desiti da nije “okvalifikovana" u Viktoriji , ali jeste u WA (Western Australia).
Jedan od nacina koji je VEOMA siguran za ostanak u AU ( i to za one koji dolaze iz zemalja koje nisu clanice COMMONVELTH-a) je upis na post-diplomske studije. U toku post studija pronadjesh posao (obicno pri Univerzitetu je najlakshe) i 99.9%

ostajesh (ako hocesh).
Ako vec mislite aplicirati trazite aplikacije u Pertu i Adelaidu prije nego Melbourne i Sidney
Malo su fleksibilniji za priznavanje kvlalifikacija (ne samo priznavanje diploma)
Drugi razlog je prakticnost.U Si i Mel gotovo sigurno necete naci smjeshtaj u gradu (nego na periferiji udaljeni 40-50 km) .
Ima toga josh ,al’ eto...