Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hendrix

#201 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Hendrix »

Melbourne_Australia wrote: Kao prvo, mislio sam da biras gdje ces da zivis kontas?? traze varioca koliko hoces, ali u pm??? Znaci nemas izbora, ako je pustinja u pitanju ides tamo i tamo radis......80 posto diploma nasih fakulteta nisu priznate...Mozes doci i da beres voce preko sezone..Pravnici, doktori, i jos milion fakulteta nisu priznati.....Znaci sta ces mi ti pricati ja sam dole proveo 17 godina, a sad svake godine idem dole kuci na odmor i ako sam u Sarajevu vec 11 godina...Imam druga ADVOKATA iz Sarajeva koji se ozenio dole, vozi pizze za pocetak i konobarise dok ne bude zavrsio raziliku u ispitima koja ce trajati od prilike oko 2 do 3 godine..Druga jaranica zavrsila MEDICINU kod nas , udala se dole, isto tako razlika u ispitima , evo 2 godine prosle jos nije zavrsila...
Ti imas problema sa normalnom komunikacijom cini mi se? Ja tebi da pricam, ekspertu za zivot vani i kod nas? Shvati da nije tvoja uvijek zadnja ma koliko se trudio da nas impresioniras svojim zivotnim putevima. :)

Rekao si nijedna diploma nije priznata, a sad kazes 80%, pa jbg odluci se. Sve inzenjerske struke su priznate bez problema, a to je vise od tih 20% koje si ti ostavio u svojoj statistici.
Hajvan

#202 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Hajvan »

Melbourne_Australia wrote:
Hendrix wrote:
Nikad niko nije dosao na ovo o cemu ti pricas iz BIH u Australiju......Znaci ovo sto ti pricas vazi za Azijate i radnike iz Evropske unije i Britance i recimo Amere..Cuj nije tako tesko :lol: Pa ni jedna diploma iz BIH nije priznata u Aus, kontas li?Stomatolog na primjer mora da bruku ispita ponovo polaze..
Fakat za covjeka koji je tamo zivio ti veze blage nemas o cemu pricas, kolega mi je nedavno otisao u Australiju sa nasom diplomom gradjevine koja je uredno priznata od strane njihove komore inzinjera nakon sto je prilozio dokumente i par izvjestaja o svojoj karijeri. Nikakvih dodatnih ispita nije imao niti ce imati. Dobio je neogranicen boravak na 5 godina i moze da trazi posao gdje hoce tamo, iako ga je vec nasao 2 mjeseca prije odlaska.

Mislim da je vrijeme da mali update uradis kako se moze doci u Australiju. U svim drzavama imaju odredjenje grupe i zanimanja koja su trazena i moze se s njima doci do vize ovisno o znanju engleskog, godinama i obrazovanju.

Da je skupo to je istina, zara ziva...ali jbg svaka je imigracija slicna.
Kao prvo, mislio sam da biras gdje ces da zivis kontas?? traze varioca koliko hoces, ali u pm??? Znaci nemas izbora, ako je pustinja u pitanju ides tamo i tamo radis......80 posto diploma nasih fakulteta nisu priznate...Mozes doci i da beres voce preko sezone..Pravnici, doktori, i jos milion fakulteta nisu priznati.....Znaci sta ces mi ti pricati ja sam dole proveo 17 godina, a sad svake godine idem dole kuci na odmor i ako sam u Sarajevu vec 11 godina...Imam druga ADVOKATA iz Sarajeva koji se ozenio dole, vozi pizze za pocetak i konobarise dok ne bude zavrsio raziliku u ispitima koja ce trajati od prilike oko 2 do 3 godine..Druga jaranica zavrsila MEDICINU kod nas , udala se dole, isto tako razlika u ispitima , evo 2 godine prosle jos nije zavrsila...

zasto ste tako iskljucivi u stavovima?

za razliku od vaseg navodnog iskustva, ja poznajem i fakultetlije, kao i obicne zanatlije, koji su zavrsili u australiji (i Novom Zelandu, koji ima cak nesto ostrije uslove) preko Skill immigration programa, te rade u svojoj struci.
takodje, znam i slucajeve povratnika iz AU/NZ at amo bili uspijesni profesori, privrednici/zmnatlije, pa sad ovdje opet su profesori (npr prof Srdja Hrisafovic), direktori banaka i sl…
sve se svodi na to da ko ima set vjestina- haman je svugdje prispio
neki

#203 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by neki »

mogu potvrditi na primjeru bližih članova moje familije da su sve diplome tehničkih fakulteta Univerziteta u Sarajevu priznate u Australiji.
512MB

#204 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

Duboko se varate ako mislite da su na zapadu diplome garancija za posao.
neki

#205 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by neki »

512MB wrote:Duboko se varate ako mislite da su na zapadu diplome garancija za posao.
tačno, takođe mogu potvrditi da nekim članovima moje porodice poslodavci u Australiji nisu nikad tražili dokaz o stručnoj spremi nego o radnom iskustvu.
Ali je svima diploma trebala kako bi mogli aplicirati za useljeničku vizu, tj. kako bi tamošnja institucija mogla potvrditi da je njihova struka na popisu deficitarnih zanimanja..
fidoremilienko

#206 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by fidoremilienko »

512MB wrote:Duboko se varate ako mislite da su na zapadu diplome garancija za posao.
Bitan je papir da si nesto zavrsio. Ne znam na sta se odnosi diploma...

Uglavnom ovdje si nula bez papira. Ako imas papir to je preduslov da dodjes na razgovor za bilo koji posao.
512MB

#207 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

fidoremilienko wrote:

Uglavnom ovdje si nula bez papira. Ako imas papir to je preduslov da dodjes na razgovor za bilo koji posao.
Gdje to?
fidoremilienko

#208 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by fidoremilienko »

512MB wrote:
fidoremilienko wrote:

Gdje to?
DEU
512MB

#209 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

fidoremilienko wrote: DEU
Ovo jednostavno nije istina. Vecina kompanija gleda da li osoba pase u team, radno iskustvo, razvoj karijere (job hopper) i tek na kraju na eventualnu diplomu sa fakulteta. Ako je diploma starija od 10 godina negleda se nikako.
fidoremilienko

#210 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by fidoremilienko »

512MB wrote:
Ovo jednostavno nije istina. Vecina kompanija gleda da li osoba pase u team, radno iskustvo, razvoj karijere (job hopper) i tek na kraju na eventualnu diplomu sa fakulteta. Ako je diploma starija od 10 godina negleda se nikako.
Netacno. Ja ne znam gdje ti zivis, ali valjda si se za toliko vremena provedenog u Evropi naucio da gore ipak postoji sistem i red. Jedino ako si neki vanserijski talenat...ali o kojem procentu onda govorimo?

Ja sam ti kume prosao sve. Od dna do vrha. Za najobicniji posao kao Aushilfe, e tu ti ne treba nikakva potvrda o skoli. naravno i Baustela. Za sve ostalo mozes se samo skloniti sa strane. Zato i pitam sta je to diploma. Neki papir moras imati da bi te uopste uzeli u obzir.

To sto se tebi posrecilo je vise izuzetak nego pravilo.
512MB

#211 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

fidoremilienko wrote:
512MB wrote:
Netacno. Ja ne znam gdje ti zivis, ali valjda si se za toliko vremena provedenog u Evropi naucio da gore ipak postoji sistem i red. Jedino ako si neki vanserijski talenat...ali o kojem procentu onda govorimo?

Ja sam ti kume prosao sve. Od dna do vrha. Za najobicniji posao kao Aushilfe, e tu ti ne treba nikakva potvrda o skoli. naravno i Baustela. Za sve ostalo mozes se samo skloniti sa strane. Zato i pitam sta je to diploma. Neki papir moras imati da bi te uopste uzeli u obzir.

To sto se tebi posrecilo je vise izuzetak nego pravilo.
Redovno sam dio raznih assestments i kazem ti da redovno zaposljavamo ljude i bez fakultetske diplome. Prosle sedmice smo uposlili "support engineer" samo sa maturom, ali zato 10 godina iskustva.

Ja imam fakultetsku diplomu iz 2002. godine, i niko me ziv ne pita za nju kad apliciram za posao.
fidoremilienko

#212 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by fidoremilienko »

Vec sam spomenuo da je mali procenat takvih. A i bransa u kojoj ti radis je isto vise izuzetak nego pravilo.

Danas je IT dostupan na svakom mjestu ali ne i medicina. Za vecinu poslova moras imati dokaz da si se za nesto skolova/obucavao. Tako je u DEU i tako je svugdje u svijetu.
512MB

#213 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

Naravno za medicinu il pravo je diploma moranje, ali za masj drugih poslova nije.
fidoremilienko

#214 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by fidoremilienko »

Ja govorim o tome kako uci u neku bransu ili dobiti prvo radno iskustvo. Potreban je taj papir.

Kad ti naberes 5+ godina iskustva, logicno je da ti niko ne trazi diplomu vec na razgovoru za novi posao pita sta znas da radis. Od tebe ocekuje kad dodjes u ponedjeljak na posao da vec znas sta ti je ciniti. Dok se od nekog ko to iskustvo nema to ne ocekuje. Helem nejse da ne zacatavamo temu, papir je vazan.

Pa bio on diploma/certifikat/potvrda...
Zoya

#215 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Zoya »

Jesi li odlučio gdje ćeš?
mehoxy

#216 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:22, edited 1 time in total.
haubica_i_to_teshka

#217 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by haubica_i_to_teshka »

Hajvan wrote:
Melbourne_Australia wrote:Znaci dolazak u Australiju iz BIH je pravo tesko.....Skoro nemoguca misija.....Australija je pravo teska kad je izdavanje viza za posjetu roditelja ili familije....A da dobijes iseljenicku vizu ja ne znam nikoga da je dobio....Procedura da se covjek ozeni ili uda kosta bruku dok se papiri poplacaju...Ceka se izmedju 12 i 24 mjeseca i kosta minimalno 14 hiljada dolara....A to da imas brata dole i on ti posalje papire, moze ali nemas prava raditi dole, on mora poloziti veliku lovu..Uglavnom "mission impossible"nazalost...
nije bas “pravo” tesko…
i da ne znate nikog, tesko mogu da u to povjerujem - jer ste navodno zivili u Melbournu. :)

no sve se svodi na onu- ko je uspjesan u Bosni, moze do Australije uz odredjeni trud i poduzimanje pravih koraka

ne mora biti ni neki uber akademac, da bi to postigo… dovoljno je da ima set vjestina (bie one akadmske ili “samo” zanatlijske) koji moze dokazati pred njihovim esnafskim udrugama, te uz znanje engleskog (dokazivo TOFL testom), te da si ispod 45 (mada zbog pass/pool marka ta dobna granica ide nize- po meni do 35, za povoljna ishod)

znaci, set vjestina koje si stekao te vode (ako dobro odradis pripremu i strazis) do pool/pass marka

proces moze rtrajati do godine dana cak i prilicno kosta…

ubrznije nesto ide, ako sam odlucis traziti evaluaciju meritornih agencija za zanimanje za koje tvrdis da imas potrebne vjestine…

ovko napisano, prosjecnom bosnji kladaricu/ispijacu kafa/ovdjenistanevalja/trebabjezatodavlen naravno da izgleda neostvarivo

za ljude sa znanjem, ne tolilko

Nikad niko nije dosao na ovo o cemu ti pricas iz BIH u Australiju......Znaci ovo sto ti pricas vazi za Azijate i radnike iz Evropske unije i Britance i recimo Amere..Cuj nije tako tesko :lol: Pa ni jedna diploma iz BIH nije priznata u Aus, kontas li?Stomatolog na primjer mora da bruku ispita ponovo polaze..
Sve diplome su priznate (osim ako se ne utvrdi da su falsifikovane ili slicno :D ). Problem je kvalifikacija (da li je necija diploma po standardu te drzave/teritorije “OKVALIFIKOVANA"). Moze se desiti da nije “okvalifikovana" u Viktoriji , ali jeste u WA (Western Australia).

Jedan od nacina koji je VEOMA siguran za ostanak u AU ( i to za one koji dolaze iz zemalja koje nisu clanice COMMONVELTH-a) je upis na post-diplomske studije. U toku post studija pronadjesh posao (obicno pri Univerzitetu je najlakshe) i 99.9% :D ostajesh (ako hocesh).

Ako vec mislite aplicirati trazite aplikacije u Pertu i Adelaidu prije nego Melbourne i Sidney

Malo su fleksibilniji za priznavanje kvlalifikacija (ne samo priznavanje diploma) :-D
Drugi razlog je prakticnost.U Si i Mel gotovo sigurno necete naci smjeshtaj u gradu (nego na periferiji udaljeni 40-50 km) .
Ima toga josh ,al’ eto... :-D
hatemondays

#218 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by hatemondays »

fidoremilienko wrote:Ja govorim o tome kako uci u neku bransu ili dobiti prvo radno iskustvo. Potreban je taj papir.

Kad ti naberes 5+ godina iskustva, logicno je da ti niko ne trazi diplomu vec na razgovoru za novi posao pita sta znas da radis. Od tebe ocekuje kad dodjes u ponedjeljak na posao da vec znas sta ti je ciniti. Dok se od nekog ko to iskustvo nema to ne ocekuje. Helem nejse da ne zacatavamo temu, papir je vazan.

Pa bio on diploma/certifikat/potvrda...
Papir ti treba i priznace ti ga oni nije to veliki problem, najvaznije je da ako si inzinjer nadjes negdje posao pa cak i neplaceni da bi stekao lokalno iskustvo. Ja kad sam dosao ovdje fino preveo papire, priznali oni ali ne sljivi te niko bez iskustva, onda fino nasao posao 3 mjeseca neplaceno samo da bih imao u CV lokalno iskustvo, poslije toga te niko ne pita imas li diplomu apliciras za posao, moras imati malo srece a i to je normala. Poslije 15 godina ovdje moj papir niko vise ne gleda samo je vazno sta si i gdje radio i normalno ko su ti reference. Doslo je vrijeme da sada mladi studenti (i oni rade na work experience doduse 2 dana placeno a tri ne i tako 3 mjeseca) iz moje firme uzimaju reference za slijedeci posao od mene.
Ovo za smjestaj u Syd i Mel skupo jeste ali jos niko nije pobjegao od neimastine odavde,ako i ljudi odu odu iz drugih razloga, penzija, mladji ljudi vole putovati i vidjeti jos svijeta itd
Toliko o mom iskustvu.....
haubica_i_to_teshka

#219 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

@hatemondays,na koju vizu si doshao (zbog drugih, da se mogu orijentisati)?
hatemondays

#220 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by hatemondays »

haubica_i_to_teshka wrote:@hatemondays,na koju vizu si doshao (zbog drugih, da se mogu orijentisati)?
Posalji pm dobices odgovor... :D
haubica_i_to_teshka

#221 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

hatemondays wrote:
haubica_i_to_teshka wrote:@hatemondays,na koju vizu si doshao (zbog drugih, da se mogu orijentisati)?
:? :? :?
Shto na “pm”, ne razumijem?
muha_sa

#222 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by muha_sa »

haubica_i_to_teshka wrote:
:kiss: :kiss:
jeza u ledja

#223 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by jeza u ledja »

Otvaracu teme savjet - ne ogranicavaj se na samo odredjene zemlje. S obzirom kako razmisljas - gledaj bilo gdje se moze pa onda trazi opcije.

Ako mozes u Svedsku, mozes i u Norvesku. Ako mozes u Australiju, sto ne i u Kanadu, itd...

Nema tu puno razlike, ako su ti priroteti kakve navodis. Lako je poslije siriti opcije.

A cinis se dovoljno pametan da preskocis preko gluposti i kompleksa koji se neminovno nadju na ovakvim temama.
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#224 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by heat »

Mislim da je dobro otici bilo gdje iz ove rupe.
hatemondays

#225 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by hatemondays »

haubica_i_to_teshka wrote:
hatemondays wrote:
Na vizu koju sam ja dosao sigurno neces doci (200), nekad bilo, znaci to sad ne pije vode.Napisao sam negdje u gornjim postovima da sam ganjao vizu skoro 3 godine i da sam se napatio ganjajuci je ali upalilo je.
Post Reply