Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#201 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by O'zone »

Alfons Kauders wrote:
musicman80 wrote:Bosanski jezik jeste sluzbeni ali su sluzbeni I druga dva jezika konstitutivnih naroda. Ne Mozes nametati jedan jezik bez promijene ustava. Nije niko protivnik Bosanskog jezika, ali ne mogu se majorizirati druga dva sluzbena jezika u BIH bez promijene ustava. Ako hocemo Bosanski da bude primarni I jedini jezik u BIH, treba promijeniti ustav prvo.

Isto tako, ovih sto govore da su srbi pravoslavni bosanci, a hrvati katolicki bosanci, zaboravljaju da po ustavu to nije tako, nego su konstitutivni narodi u BIH Bosnjaci, Srbi I Hrvati, I tako ce ostati ako ne dodje do promijene ustava gdje ce pisati drugacije.
Pa ko ga namece? Kakvog Ustava? Koji je kurac vama ljudi?

Samo se mijenja naziv predmeta u knjizici

Jebo mater koja kolektivna psihoza, fakat smo svi zreli za psihijatrije
@Alfonse nisam čitao temu od početka (nemam živaca) ne znam da li si čitao na Žurnalu text o "anketi" vjerovatno jesi ako nisi evo ti link.

http://www.zurnal.info/novost/20732/ini ... tima-gunic

E sad pošto ja imam klinju u prvom razredu i dobio sam taj listić i da zaokružio sam bosanski jezik jer to je jezik kojim govorim mada savršeno razumijem i govorim i srpski i hrvatski a bogami i crnski i gorski :D a natucam slovenski i makedonski.

Međutim ja imam primjedbu u vezi formulisanja pitanja u anketnom listiću gdje se na dva mjesta spominje više manje sljedeće "Budući da zakonska odredba predviđa izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada na samo jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda.... "

Image

Po meni je ovo trebalo biti potpuno drugačije formulisano i vezano za samo jedan predmet "maternji jezik" i onda bi se izjašnjavalo recimo ""U skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavom Kantona Sarajevo i zakonskim propisima u pedagošku dokumentaciju i evidenciju može se ravnopravno unositi samo jedan od zvaničnih jezika zato Vas molimo da se izjasnite koji od jezika tri konstitutivna naroda želite da se vode u pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji Vašeg djeteta. " i to bi bilo to misli da se niko ne bi pobunio oko toga.

Ne može stajati B/H/S jezik jer taj ne postoji kao ustavna odrednica OK nije problem molimo izjasnite se šta želite da stoji u knjižici Vašeg djeteta.

Međutim ko god da je satsavljao ovaj anketni listić on je po meni podjelilo kompletan nastavni proces na tri jezika ne samo jedan predmet koji su trebali pa samim time sad ono trebamo imati podjelu na Historiju/Istoriju/povjest, muzičku kulturu i glazbenu kulturu elem po ovom njihovom anketnom listiću u školama gdje se pojavi znatniji broj učenika koji bi željeli imati nastavni proces na srpskom i hrvatskom jeziku to im se mora i obezbijediti. Što bi značilo tri škole pod jednim krovom...Mislim glupost je to ali može se uvijek neka budala naći koja će insistirati na tome.

U samom članku čiji sam link gore postavio direktor Gimanzije Dobrinja se frapira i odbija i pomisliti na taj scenario jer kao nije moguće i ministarstvo to nije mislilo tako a po meni ministarstvo nije mislilo nikako kako to kod nas obično bude. Ova pitanja koja je dobio direktor Gimnazije trebao je dobiti Ministar lično pa da odgovori na njih.
nadInsan

#202 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

Naslovnica wrote:
nadInsan wrote:Gdje su oni silni Bosanci-pred-popis-2013 da dignu glas i podrže ovu incijativu. Bosanci pričaju valjda bosanskim jezikom. To im je glavni argument bio - bosna - bosanci - bosanski jezik.
Evo nas. Ali nam ne daju da budemo Bosanci. Bosanci su nešto ala ateisti, komunjare, gade se većini...
Ne zna se ko nas više mrzi - Bošnjaci, Srbi ili Hrvati.
Bošnjaci kažu da je bosanski jezik ovozemaljskim i Božijim zakonom - jezik Bošnjaka.
Nekako smo mi Bosanci i Bošnjaci u koliziji, a pošto je Bošnjaka PUNO više nego Bosanaca, ja ću lagano podviti rep, nema mi druge.
Ne vrijedi, jači su.
Bošnjaci se zalažu i za cjelovitu i građansku BiH. Jesi li i ti protiv toga?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#203 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by japin_mutapi »

bosanci protiv bosanskog jezika
kakva psihoza i paranoja drma ljude
Connaisseur Karlin

#204 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Connaisseur Karlin »

nadInsan wrote:
Naslovnica wrote:
nadInsan wrote:Gdje su oni silni Bosanci-pred-popis-2013 da dignu glas i podrže ovu incijativu. Bosanci pričaju valjda bosanskim jezikom. To im je glavni argument bio - bosna - bosanci - bosanski jezik.
Evo nas. Ali nam ne daju da budemo Bosanci. Bosanci su nešto ala ateisti, komunjare, gade se većini...
Ne zna se ko nas više mrzi - Bošnjaci, Srbi ili Hrvati.
Bošnjaci kažu da je bosanski jezik ovozemaljskim i Božijim zakonom - jezik Bošnjaka.
Nekako smo mi Bosanci i Bošnjaci u koliziji, a pošto je Bošnjaka PUNO više nego Bosanaca, ja ću lagano podviti rep, nema mi druge.
Ne vrijedi, jači su.
Bošnjaci se zalažu i za cjelovitu i građansku BiH. Jesi li i ti protiv toga?
to nije istina, bosnjacka politika se ne bori za cijelu BiH :)
Connaisseur Karlin

#205 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

U skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavom Kantona Sarajevo i zakonskim propisima u pedagošku dokumentaciju i evidenciju može se ravnopravno unositi samo jedan od zvaničnih jezika, a za koji se prethodno opredijeli roditelj/staratelj učenika odnosno ili bosanski jezik ili hrvatski jezik ili srpski jezik.
zabranjeno zaokruziti vise od jednog jezika :lol:
nadInsan

#206 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

Connaisseur Karlin wrote: to nije istina, bosnjacka politika se ne bori za cijelu BiH :)
Jok, velikosrpskohrvatska se bori.
Lincoln-Burrows

#207 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Lincoln-Burrows »

Ako učiš bosanski neka piše bosanski i paralelno s time historija i ostalo
a ako učiš hrvatski pisat će ti hrvatski to bi bilo logično.
Ovdje se radi o jednoj nelogičnoj stvari i zato ne podržavam
ovaj listić koji je podjeljen.
Connaisseur Karlin

#208 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

japin_mutapi wrote:bosanci protiv bosanskog jezika
pa kako nece biti, ako im bosnjaci kazu da je to njihov jezik :D
Connaisseur Karlin

#209 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

nadInsan wrote:
Connaisseur Karlin wrote: to nije istina, bosnjacka politika se ne bori za cijelu BiH :)
Jok, velikosrpskohrvatska se bori.
ne bore se nijedni , svako se bori za svoj dio BiH teritorije :)
BHCluster

#210 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by BHCluster »

Pa u popisu nismo imali problema oko izjasnjavanja vezano zaovu rubriku sto bi sad to predstavljalo problem?
Mohamad Sissoko

#211 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Mohamad Sissoko »

Mentalni mazohizam level 2000.
Glavni dio plana i programa bosanske "lijevice".
Sanjarko

#212 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Jer ga svojataju i Bosanci i Boshnjaci koji su isto Bosanci ali eto radi religije itd., su ko biva dusmani jedni drugima i nisu istog roda. Ono Bosanci su samo ateisti, komunjare i slicno a ne mogu to biti Boshnjaci, muslimani itd., koji su se u jb-noj Bosni rodili. :-)
Connaisseur Karlin

#213 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

BHCluster wrote:Pa u popisu nismo imali problema oko izjasnjavanja vezano zaovu rubriku sto bi sad to predstavljalo problem?
popis je proizvod torovske politike, naravno da je bilo problema :)

vama vecini ne smeta torovsksa politka :)
Connaisseur Karlin

#214 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Vizionar 1985 wrote:
Jer ga svojataju i Bosanci i Boshnjaci koji su isto Bosanci ali eto radi religije itd., su ko biva dusmani jedni drugima i nisu istog roda. Ono Bosanci su samo ateisti, komunjare i slicno a ne mogu to biti Boshnjaci, muslimani itd., koji su se u jb-noj Bosni rodili. :-)
kako ga "svojataju" Bosanci? Bosanjaci fino kazu da je to iskljucivo njihov jezik :)
Sanjarko

#215 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Ja jer sam Bosnjanin, Boshnjak, i Bosanac, i sto sam poludeista i polubogumil, i sto nisam ateista, a sto jesam skoro komunjara, moram BHS jezik svoj zvati a ne mogu ga zvati Bosanskim jer eto nisam Bosanac a imam Bosansko drzavljanstvo. :-)

Kad ako bog da ikako budemo ono Hercegovina iz Bosna i Hercegovina izbacivali koje su nam ubacili i nametnuli 1908 godine tek ce te vidit Psihoze. :lol:
Sanjarko

#216 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Connaisseur Karlin wrote:
Vizionar 1985 wrote:
kako ga "svojataju" Bosanci? Bosanjaci fino kazu da je to iskljucivo njihov jezik :)
I gdje tu problem. Ovi navodni Bosanci kako sam shvatio kazu da je njihov BHS jezik a ne Bosanski jezik i bore se da ostane i dalje BHS jezik koji je NELEGALAN i NE POSTOJI. :lol:
Sanjarko

#217 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
I gdje tu problem. Ovi navodni Bosanci kako sam shvatio kazu da je njihov BHS jezik a ne Bosanski jezik i bore se da ostane i dalje BHS jezik koji je NELEGALAN i NE POSTOJI. :lol:
A gdje je tu njihova diskriminacija Crnogorskog jezika. Ko biva Crnogoraca ima malo pa logikom Srba i Hrvata nemaju svoj jezik, dijalekt itd., i pricaju Srpskim i Hrvatskim i BHS jezikom a nidze CG jezika i oznake. :lol:
BHCluster

#218 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by BHCluster »

:lol: Kakva fosna.
BHCluster

#219 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by BHCluster »

BHCluster wrote:Pa u popisu nismo imali problema oko izjasnjavanja vezano zaovu rubriku sto bi sad to predstavljalo problem?
popis je proizvod torovske politike, naravno da je bilo problema :)

vama vecini ne smeta torovsksa politka :)
Da nijeslocajno statisticke prirode. Hrkljush! :lol:
Sanjarko

#220 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Ubiste se od Demokracije. :lol:

PS. Ako ja svoj jezik hocu da nazovem K-rac imam pravo da ga nazovem tako a ne da mi neko namece nesto drugo. ;-)

PPS. Sve Velike Demokrate. :lol:
O'zone
Globalni moderator

#221 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by O'zone »

Vizionar 1985 wrote:
BHS jezik ne postoji i ne znam da se iko bori za BHS jezik ali ako se i bori a jbga budala i krvog drveta neće nikad nestati.

Problem je u anketnom listiću koji navodi da se kompletna nastava izvodi na jednom od tri jezika a ne navodi da se to ustvari odnosi na protokolarne stvari šta će djetetu pisati u knjižici i kako će se voditi u školskim ćitabima. Ako se navodi da se nastav izvodi na jednom od tri jezika onda svako ko se izjasni da hoće jedan od ta tri jezika mora to i dobiti jer to mu je ustavno pravo. Zar ne? Zato su ovu sve i zakuhali jer ustav ne dozovoljava i ne spominje odrednicu BHS.
Sanjarko

#222 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Ubiste se od Demokracije. :lol:

PS. Ako ja svoj jezik hocu da nazovem K-rac imam pravo da ga nazovem tako a ne da mi neko namece nesto drugo. ;-)

PPS. Sve Velike Demokrate. :lol:
Pune vam drzave masovnih grobnica kolike ste Demokrate i koliko postujete tudze i razlicito. :(
Sanjarko

#223 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

O'zone wrote:
Vizionar 1985 wrote:
BHS jezik ne postoji i ne znam da se iko bori za BHS jezik ali ako se i bori a jbga budala i krvog drveta neće nikad nestati.

Problem je u anketnom listiću koji navodi da se kompletna nastava izvodi na jednom od tri jezika a ne navodi da se to ustvari odnosi na protokolarne stvari šta će djetetu pisati u knjižici i kako će se voditi u školskim ćitabima. Ako se navodi da se nastav izvodi na jednom od tri jezika onda svako ko se izjasni da hoće jedan od ta tri jezika mora to i dobiti jer to mu je ustavno pravo. Zar ne? Zato su ovu sve i zakuhali jer ustav ne dozovoljava i ne spominje odrednicu BHS.
Ponavljam.
I gdje tu problem.
PS. Vidjeti cemo ko je Bosanac i Boshnjak kad Hercegovina ako bog da budemo izbacivali iz naziva nase domovine.
PPS. Mogu zamisliti samo sta ce se tada govoriti.
Bodkin

#224 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Bodkin »

musicman80 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Majko mila, pa jel vama ljudi stvarno nije jasno da je bosanski vec sluzbeni jezik, i da se mijenja samo ime predmeta, a ne nastavni plan ili bilo sta drugo?

Odma o ratovima, aparthejdu i sranjima, a samo se radi o formalnosti u djackoj knjizici...

To je jedan predmet, sve ostaje isto, predaje isti jebeni kadar, s istim diplomama s istih fakulteta... A te diplome kazu da su profesori bosanskog jezika... kao i srpskog i hrvatskog

Izgleda da tebI nije jasno. Svi znamo da se mijenja samo ima predmeta ali to i jeste problem. Oni koji su se opredjelili za srpski odnosno hrvatski jezik, imace bosanski jezik, a u knjizicama ce im pisati srpski ili hrvatski, a nisu ga ucili. To je klasicna obmana.
A sta danas uce? Miskis da djeca u bugojnu uce hrvatski? Ili u derventi bosanski?
¤ jelena ¤

#225 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

Čitam ovaj članak iz Žurnala...

Znači, sad jezik jeste isti, a kad to napišu neki drugi ljudi, prije ovih koji sad to tvrde, u nekoj ''sumnjivoj'' deklaraciji o nekom zajedničkom jeziku - onda nije.

Zanimljivo....

I još zanimljivije....dajemo mogućnost slobode izbora, ali samo formalno, pritom moleći boga da se što manje djece opredijeli za ove...neke...manjinske opcije koje bi izazvale problem jer komplikuju situaciju. :-)
Post Reply