@Alfonse nisam čitao temu od početka (nemam živaca) ne znam da li si čitao na Žurnalu text o "anketi" vjerovatno jesi ako nisi evo ti link.Alfons Kauders wrote:Pa ko ga namece? Kakvog Ustava? Koji je kurac vama ljudi?musicman80 wrote:Bosanski jezik jeste sluzbeni ali su sluzbeni I druga dva jezika konstitutivnih naroda. Ne Mozes nametati jedan jezik bez promijene ustava. Nije niko protivnik Bosanskog jezika, ali ne mogu se majorizirati druga dva sluzbena jezika u BIH bez promijene ustava. Ako hocemo Bosanski da bude primarni I jedini jezik u BIH, treba promijeniti ustav prvo.
Isto tako, ovih sto govore da su srbi pravoslavni bosanci, a hrvati katolicki bosanci, zaboravljaju da po ustavu to nije tako, nego su konstitutivni narodi u BIH Bosnjaci, Srbi I Hrvati, I tako ce ostati ako ne dodje do promijene ustava gdje ce pisati drugacije.
Samo se mijenja naziv predmeta u knjizici
Jebo mater koja kolektivna psihoza, fakat smo svi zreli za psihijatrije
http://www.zurnal.info/novost/20732/ini ... tima-gunic
E sad pošto ja imam klinju u prvom razredu i dobio sam taj listić i da zaokružio sam bosanski jezik jer to je jezik kojim govorim mada savršeno razumijem i govorim i srpski i hrvatski a bogami i crnski i gorski
Međutim ja imam primjedbu u vezi formulisanja pitanja u anketnom listiću gdje se na dva mjesta spominje više manje sljedeće "Budući da zakonska odredba predviđa izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada na samo jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda.... "
Po meni je ovo trebalo biti potpuno drugačije formulisano i vezano za samo jedan predmet "maternji jezik" i onda bi se izjašnjavalo recimo ""U skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavom Kantona Sarajevo i zakonskim propisima u pedagošku dokumentaciju i evidenciju može se ravnopravno unositi samo jedan od zvaničnih jezika zato Vas molimo da se izjasnite koji od jezika tri konstitutivna naroda želite da se vode u pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji Vašeg djeteta. " i to bi bilo to misli da se niko ne bi pobunio oko toga.
Ne može stajati B/H/S jezik jer taj ne postoji kao ustavna odrednica OK nije problem molimo izjasnite se šta želite da stoji u knjižici Vašeg djeteta.
Međutim ko god da je satsavljao ovaj anketni listić on je po meni podjelilo kompletan nastavni proces na tri jezika ne samo jedan predmet koji su trebali pa samim time sad ono trebamo imati podjelu na Historiju/Istoriju/povjest, muzičku kulturu i glazbenu kulturu elem po ovom njihovom anketnom listiću u školama gdje se pojavi znatniji broj učenika koji bi željeli imati nastavni proces na srpskom i hrvatskom jeziku to im se mora i obezbijediti. Što bi značilo tri škole pod jednim krovom...Mislim glupost je to ali može se uvijek neka budala naći koja će insistirati na tome.
U samom članku čiji sam link gore postavio direktor Gimanzije Dobrinja se frapira i odbija i pomisliti na taj scenario jer kao nije moguće i ministarstvo to nije mislilo tako a po meni ministarstvo nije mislilo nikako kako to kod nas obično bude. Ova pitanja koja je dobio direktor Gimnazije trebao je dobiti Ministar lično pa da odgovori na njih.