Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#201 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:[
Jos samo kad bi ti razumio sta ja pisem bilo bi super.

U prebrojavanju jedne rijeci nemoze se dobiti decimali kao sto je slucaj sa rijeci Dan 365 puta.

Dok prebrojavanje razlicitih slova i rijeci mogu se dobit decimali.

Spajati prebrojavanje jedne rijeci Dan 365 puta sa primjerom o mjesecu vise govori o tebi, a to je da sporedis nesporedivo i odmah si pucao sebi intelektualno u sljepocnicu.
Smrle da li tebe ovdje iko razumije?
Ja koliko vidim ni ostali vjernici te ne razumiju a kamoli ateisti. Posto te niko ne razumije zapitaj se da mozda ti nesto pogresno ne radis.

Ako je ajet sacinjen od rijeci i ti nadjes decimalnu vrijednost ajeta, onda mozes naci i decimalnu vrijednost rijeci (mada ni jedno ni drugo nema nikakvog smisla).
Belaj je u ovom slucaju sto ti ne pase da nadjes decimalnu vrijednost pa onda se ogradjujes da je nemoguce.

To je isto kao i sa primjerom 2+2=5, davno sam te pitao je li mislis da je nemoguce a ti si me samo ismijavao i nazivao me pogrdnim rijecima. Kao sto sam kazes, matematika je egzaktna nauka, samo sto ponekad treba misliti izvan okvira, imati malo siri pogled.
Smrle da li tebe ovdje iko razumije?
Ja koliko vidim ni ostali vjernici te ne razumiju a kamoli ateisti. Posto te niko ne razumije zapitaj se da mozda ti nesto pogresno ne radis.

ko ne razumije dobit ce objasnjenje, a to sto neko ne razumije nesto nije dokaz da je to neispravno

Ako je ajet sacinjen od rijeci i ti nadjes decimalnu vrijednost ajeta, onda mozes naci i decimalnu vrijednost rijeci (mada ni jedno ni drugo nema nikakvog smisla).
Belaj je u ovom slucaju sto ti ne pase da nadjes decimalnu vrijednost pa onda se ogradjujes da je nemoguce.
nemozes od prebrojavanja totalnog broja rijeci u Kuranu dobijati decimale.

ako ima necega recimo 200 rijeci, ukupno, kako ces ti decimale zivaditi iz toga. moras imati prelomne tacke granice, bilo sto na osnovu cega ces moci praviti decimale.
To je isto kao i sa primjerom 2+2=5, davno sam te pitao je li mislis da je nemoguce a ti si me samo ismijavao i nazivao me pogrdnim rijecima. Kao sto sam kazes, matematika je egzaktna nauka, samo sto ponekad treba misliti izvan okvira, imati malo siri pogled
nije nemoguce ako znacenje cifri izmijenis, jedino tad moze proci.
Smrcak15

#202 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

cendlerbing wrote:Nisam procitala bas cijelu temu jer, koliko vidim, sve se vrti u krug, ali bih voljela cuti afirmaciju argumenta na ovo o cemu smrcak govori, od nekog drugog forumasa. Njegovo poimanje nema nikakve veze sa logikom i to govorim kao muslimanka a nevjerovatno je na kakve cinjenice on i dalje praznom slamom brani svoje stavove.

Da li se sve cinjenice koje se smatraju cudima Kur'ana odnosno informacijama koje nisu bile poznate u to vrijeme, zasnivaju na dekodiranju pomocu udaljenosti izmedju ajeta???
Njegovo poimanje nema nikakve veze sa logikom i to govorim kao muslimanka a nevjerovatno je na kakve cinjenice on i dalje praznom slamom brani svoje stavove.
a cuj to, nema nikakve logike, de molim te mozes li objasnit tacno sta je nelogicno, jer ovako generalno neznam sta je tacno nelogicno.

objasni tacno pa cu pokusat objasnit pa ti mozda i bude logicno. a ovako padobranski ulijetati na temu koju ne razumijes i govoriti kako je nesto nelogicno bez pojasnjenja....ne vodi nikuda.

Da li se sve cinjenice koje se smatraju cudima Kur'ana odnosno informacijama koje nisu bile poznate u to vrijeme, zasnivaju na dekodiranju pomocu udaljenosti izmedju ajeta?
ne, to je samo mali dio od cuda Kur'ana
Smrcak15

#203 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
Svi islamski izvori kazu da je bio nepismen.
U svojim uzaludnim pokusajima dokazivanja cudesne prirode Kurana, muslimani tvrde da je Muhamed bio nepismen, da nije u stanju citati i pisati. Muhamedova nepismenost, i da je istinita, ne ukazuje na bozansko porijeklo Kurana. Sta bi onda rekli za poznatog klasicnog grckog pjesnik Homera koji je bio slijep i stoga nije mogao citati i pisati? No, on je sastavio dvije najpoznatije epske pjesme Ilijada i Odiseja koje se sastoje od vise od dvadeset i sedam hiljada redaka. Medutim, citajuci Kuran i hadise dobijamo druge dokaze, tj. ukazuju na suprotan smjer, da je Muhamed bio pismen.

Kuran definira nepismenost kao ljude koji nemaju svoju svetu knjigu. Oni su religiozno nepismeni jer nisu u znanju zidovskih i krscanskih pisama (42. Aš-Šura 42: 52, itd.). Muhamedova nepismenost nije znacila da nije mogao citati i pisati. To je znacilo da nije znao zidovsko i krscansko Sveto pismo.

Svi islamski izvori kazu i slazu se sa cinjenicom da je Muhamedov ujak Abu Talib pruzio Muhamedu zastitu nekoliko desetljeca u svojoj kuci. Volio ga je vise od svoje djece. To znaci da je Muhamed dobio isto obrazovanje koje je imao i njegov rodak Ali, sin Abu Talib. Ali je napisao knjigu pod nazivom “The Path of Eloquence.”. Hadis nam govori da je, pred Alijinim odbijanjem u Hudaybiyji, sam Muhamed napisao tekst sporazuma. Al-Tabari i Abu Bakr su izvijestili da je Muhammad, prije smrti, zatrazio tintu i pergament da pise

Bukhari :: Book 4 :: Volume 52 :: Hadith 288

Narrated Said bin Jubair:

Ibn 'Abbas said, "Thursday! What (great thing) took place on Thursday!" Then he started weeping till his tears wetted the gravels of the ground . Then he said, "On Thursday the illness of Allah's Apostle was aggravated and he said, "Fetch me writing materials so that I may have something written to you after which you will never go astray."

Bukhari :: Book 5 :: Volume 59 :: Hadith 716

Narrated Ibn Abbas:

Thursday! And how great that Thursday was! The ailment of Allah's Apostle became worse (on Thursday) and he said, fetch me something so that I may write to you something after which you will never go astray."

Waraqa ibn Nofal, svecenik mekanske hereticke ebionitske crkve i Hatidzin rodak, preveo je hebrejsko evandelje, neortodoksnu nepotpunu verziju evandelja Mateja, sa hebrejskog na arapski. Ovo hereticko evandelje konacno je postalo ugradeno u Kuran u Meki, prenoseci i hereticke i ortodoksne doktrine u muslimanska uvjerenja i prakse. Ovo je jedino evandelje koje su koristili Eboniti. Osim toga, cuvali su razne zidovske tradicije i vjerovali da spasenje covjeka ne ovisi samo o vjeri u Krista, nego i u izvrsavanju Mojsijevog zakona. Oni su zanijekali Kristovo bozanstvo i raspece, koja slucajnost :-D Muhammed je bio ucenik Waraqe godinama. Osim toga, Muhamed je godinama uspjesno upravljao Hatidzinim komercijalnim poslovima. On to jedostavno nije mogao uciniti bez citanja i pisanja.

p.s. I Smrcak , za zivu glavu nemoj potapati muhe u soljicu i hranu, medicina je jedinstvena u misljenju da muhe mogu prenjeti cak 65 bolesti na covjeka.
U svojim uzaludnim pokusajima dokazivanja cudesne prirode Kurana, muslimani tvrde da je Muhamed bio nepismen, da nije u stanju citati i pisati. Muhamedova nepismenost, i da je istinita, ne ukazuje na bozansko porijeklo Kurana. Sta bi onda rekli za poznatog klasicnog grckog pjesnik Homera koji je bio slijep i stoga nije mogao citati i pisati? No, on je sastavio dvije najpoznatije epske pjesme Ilijada i Odiseja koje se sastoje od vise od dvadeset i sedam hiljada redaka. Medutim, citajuci Kuran i hadise dobijamo druge dokaze, tj. ukazuju na suprotan smjer, da je Muhamed bio pismen.
ali je mogao pricati i mogao je razmisljati, i to je dovljno da napise, jer ako je nadaren za literaturu, nista to nije specijalno.

specijalno bi bilo kad bi tu nasli nesto sto je nempguce da iko zna to u tom vremenu.

mijesas, babe i zabe kao uvijek.
Kuran definira nepismenost kao ljude koji nemaju svoju svetu knjigu. Oni su religiozno nepismeni jer nisu u znanju zidovskih i krscanskih pisama (42. Aš-Šura 42: 52, itd.). Muhamedova nepismenost nije znacila da nije mogao citati i pisati. To je znacilo da nije znao zidovsko i krscansko Sveto pismo.
nije tacno, nego jasno Kur'an kaze da Muhamemd niti je citao niti pisao i jednu knjigu prije Kur'ana.

tako da ti to dodje kao palamudjenje obicno.

Al-Tabari i Abu Bakr su izvijestili da je Muhammad, prije smrti, zatrazio tintu i pergament da pise
Bukhari :: Book 4 :: Volume 52 :: Hadith 288

Narrated Said bin Jubair:

Ibn 'Abbas said, "Thursday! What (great thing) took place on Thursday!" Then he started weeping till his tears wetted the gravels of the ground . Then he said, "On Thursday the illness of Allah's Apostle was aggravated and he said, "Fetch me writing materials so that I may have something written to you after which you will never go astray."

Bukhari :: Book 5 :: Volume 59 :: Hadith 716
ja, daj da vam napise moj pisar, jer su uvijek bili pisari pored njega.
tako da ti to ne pije vode.
JVC

#204 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
ja, daj da vam napise moj pisar, jer su uvijek bili pisari pored njega.
tako da ti to ne pije vode.
Bukhari drugacije kaze "so that I may have something written to you"
Koliko dugo je Muhamedu dolazila objava? Islamski izvori kazu 23 godine, je'l tako? Logicno se postavlja pitanje, ako vec nije znao, zar nije mogao u ovih 23 godine da nauci sta od to dvoje? Pucam u prazno vazda, ili zagazim u minska polja? Smrcak, Smrcak cudna si ti vocka :D

Last edited by JVC on 07/10/2017 15:59, edited 2 times in total.
Sabovic Adis

#205 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Sabovic Adis »

Smrcak15 wrote:(...)
Halo!!!
Sabovic Adis wrote:
Smrcak15 wrote:(...)
Sabovic Adis wrote:Nemoj da izostavi druga i društvene tvorevine!
Smrcak15

#206 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Sabovic Adis wrote:
Smrcak15 wrote:Ovo treba da bude na ovoj temi

Analizirajuci Kur'an vidimo da je autor Kur'ana(tj Bog) posvetio dosta paznje na prirodne fenomene pa na taj nacin prikopcao ih brojcano u Kur'anu, nemoguce da jedan nepismeni Muhammed moze ovako nesto uraditi, covjek koji nije znao ni svoje ime napisati a da ti nesto ovako uradi.
A zna li dotični boldani gdje šta u onom podvučenom piše? I jel' to znači da nepismenjakovići treba pamat da nam sole? Da napamet pričaju?!

1. Dan u jedinini nespcificna forma- 365 puta u Ku'ranu---> kao 365 dana u jednoj godini
365?! To ti je duplo manje nego 730. A 730 je duplo više nego duplo manje.

Godina je vremenski period. Vremenski! I to onaj tokom kojeg Zemlja jedamput obiđe oko Sunca. Polumjesečari broje Mjesečeve mijene, i to na tucet. Veze nema s vremenskim periodama...

2. mjesec jednina - 12 puta, kao sto ima 12 mjeseci u godini
Vidi prethodno!

BTW, nekad je tih...hm..."mjeseci" bilo 10; sedmi mjesec, na primjer, je bio septembar, osmi => oktobar, deveti => novembar, a deseti => decembar...dok ne dođoše muslimanci i totalno sjebadoše kalendar. Maret je bio prvi, dok mu ne prituriše Janusa i kolegu mu, a redovno je pad'o sedmog u mjesecu. :lol:
3. Mjesec (nas satelit) - 27 puta kao mjesec 1 kao polumjesec (polumjesec recimo da je 30% procenata od mjeseca)---> Mjesecu je potrebno 27.3 dana da obidje oko zemlje
4. Godina spomenuta totalno 19 puta---> Metonicki ciklus kada sunce, mjesec i zemlja dodju na istu poziciju u liniju jedno sa drugim, svako 19 Godina.

Tandara - mandara...

Najbliza razdaljina izmedju mjeseca i zemlje
[img]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A5A9EBF[/i mg]
[img]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A4EB7FB[/i mg]

Prosjecna razdaljina izmedju zemlje i sunca u Kur'anu
[img]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A5849E7[/i mg]

Suncev diametar i Kur'anu
[img]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A4D7E51[/im g]

Diametar planete Zemlje u Kur'anu
[img]http://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t ... e=5A551B64[/i mg]

masa ovakvih i slicnih primjera ima, dali moze ovo biti sve slucajnost, nikako.
E sad otvori tu knjigu odakle tvrdiš da su ti ti podaci, uslikaj i okači fotke ovdje na forum. Kao dokaz!
Moralo bi da može, osim ako si ih izmislio. :zzzz:
A zna li dotični boldani gdje šta u onom podvučenom piše? I jel' to znači da nepismenjakovići treba pamat da nam sole? Da napamet pričaju?!
on nije znao citati ni pisati, on je spustanjem objave automatski ucio i napamet Kur'an pa ga prenosio drugima, iako nijznao ni citati ni pisati, kad bi mu pisari napisali objavu, govorio bi im je da procita da vidi jesu li sta pogrijesili.
365?! To ti je duplo manje nego 730. A 730 je duplo više nego duplo manje.
nemoj dalje molim te, tacno me nesto stegne oko srca kad procitam ovako nesto :lol:

polozio si momce, nemoj dalje.
E sad otvori tu knjigu odakle tvrdiš da su ti ti podaci, uslikaj i okači fotke ovdje na forum. Kao dokaz!
Moralo bi da može, osim ako si ih izmislio.
dokazi su prezentirani
shbc

#207 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Fascinantno mi je kako on godinama pokusava jedno te isto. Haj sto apsolutno nijednog od nas ateista nije uvjerio (niti ce sa ovim glupostima), nego sto se i muslimani na forumu ogradjuju od njega. Ubij me ako nema bar male zasluge sto je @Towelie napustio Islam :mrgreen:
uvjerit ce se ko ce se uvjerit, ako te ne ijnteresuje tema ili nemozes pridonijeti diskusiji, samo je zaobidjes :-)
Cuj ne doprinosim. A i ja postavljao numeroloska cuda. I dokazao ti da si ti zapravo Dawlins-ov poslanik. Nesvjesno dajes dokaze za ateizam :mrgreen:

Nego reci mi kakav je osjecaj kada nekoga izvedes iz Islama. Ja evo za ovolike godine kao ateista nisam nijednog uspio, a tebi to tako lako ide.
JVC

#208 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Fascinantno mi je kako on godinama pokusava jedno te isto. Haj sto apsolutno nijednog od nas ateista nije uvjerio (niti ce sa ovim glupostima), nego sto se i muslimani na forumu ogradjuju od njega. Ubij me ako nema bar male zasluge sto je @Towelie napustio Islam :mrgreen:
uvjerit ce se ko ce se uvjerit, ako te ne ijnteresuje tema ili nemozes pridonijeti diskusiji, samo je zaobidjes :-)
Cuj ne doprinosim. A i ja postavljao numeroloska cuda. I dokazao ti da si ti zapravo Dawlins-ov poslanik. Nesvjesno dajes dokaze za ateizam :mrgreen:

Nego reci mi kakav je osjecaj kada nekoga izvedes iz Islama. Ja evo za ovolike godine kao ateista nisam nijednog uspio, a tebi to tako lako ide.
Ja znam da si ti ateista, i ja ti oprastam na tome (svako grijesi u svom zivotu) :D ali i ti vazda pucas u prazno (corak, sto bi nasi ljudi rekli) isto kao i ja.

p.s. taj Towell, da li je on postao ateista ili je presao vamo kod mene tj. da li je krscanin postao?
shbc

#209 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

JVC wrote:
Ja znam da si ti ateista, i ja ti oprastam na tome (svako grijesi u svom zivotu) :D ali i ti vazda pucas u prazno (corak, sto bi nasi ljudi rekli) isto kao i ja.

p.s. taj Towell, da li je on postao ateista ili je presao vamo kod mene tj. da li je krscanin postao?
Sto se picanja u prazno tice, kontam da Smrle nije Fazlija himself. Stalno nesto gadja. Precizan strijelac :D

On je negdje na pola puta, ne znam ni ja tacno. Neka sam objasni ako cita. Ali ga se sjecam kad sam ga prvi put poceo primjecivati, bio je nesto ala Smrle. Ali cim prati South Park, mora valjat' :D
Sabovic Adis

#210 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Sabovic Adis »

Smrcak15 wrote: on nije znao citati ni pisati, on je spustanjem objave automatski ucio i napamet Kur'an pa ga prenosio drugima, iako nijznao ni citati ni pisati, kad bi mu pisari napisali objavu, govorio bi im je da procita da vidi jesu li sta pogrijesili.

Kako zna da ga ne driblaju, da su uistinu zapisali onako kako kažu da su zapisali?
I ko je, imenom i prezimenom, zapisivao?
nemoj dalje molim te, tacno me nesto stegne oko srca kad procitam ovako nesto :lol:

Pazi da ti ne prepukne!
polozio si momce, nemoj dalje.
Drug!
Imal' to u knjizi?
Moralo bi da može, osim ako si ih izmislio.
Smrcak15 wrote:dokazi su prezentirani
Jesil' i one slike izvadio iz knjige? Da nije neka slikovnica u pitanju?
Smrcak15

#211 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:Sunce

https://solarsystem.nasa.gov/planets/sun/facts

vrijemte otkrica : nepoznati

izvor otkrica: ancient

Naucnici, muslimani , poput naucnika Biruni iz Irana je negirao cuda iz Kur'an sa potpuno opravdanim razlogom, a istovrmeno religijska i sveta vriejdnost Kur'ana nije umanjena :-D

religiijsko znanje nije isto sto i naucno znanje, a znanje, kao termin ima iskljucivo zasebnu kategoriju
ma sta je ba negirao ?? o cemu ti to???
Smrcak15

#212 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Sabovic Adis wrote:
Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ti pises o sacuvanom mladjem originalu iz kasnijeg perioda, a ja pisem o pronajdenom originalu starijem od Osmanovog formata :)
pises gluposti ali eto kako hoces.

koji ba stari od osmanovog???

jesi li ti svjesna sta pises??

Tek se cijeli Kur'an poceo pisati na papir u osmanovom periodu, a prije toga se pisao na razne materijale, znaci Kur'ani iz Osmanovog periodu su orginali starije od toga tesko da mozes naci, to bi bila senzacija.

Hoćeš ti više ukočit' s tim provalama?
hajde reci nam fino sta je provala, da znamo, ovako sekrije iz generalizovanja tako da niko nezna na sta ciljas tacno.
Smrcak15

#213 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ti pises o sacuvanom mladjem originalu iz kasnijeg perioda, a ja pisem o pronajdenom originalu starijem od Osmanovog formata :)
pises gluposti ali eto kako hoces.

koji ba stari od osmanovog???

jesi li ti svjesna sta pises??

Tek se cijeli Kur'an poceo pisati na papir u osmanovom periodu, a prije toga se pisao na razne materijale, znaci Kur'ani iz Osmanovog periodu su orginali starije od toga tesko da mozes naci, to bi bila senzacija.
smiri se, i infomriraj se o vlasitotj religji:

postoje izvori da su pocele prve biljeske Kur'an tokom zivota Muhameda, i da je upravo Muhamed provjeravao tocnost biljeski ,a koje su radili zapisnicari , na kozi ili listovima :)

ti pises o kopiji Kur'ana , maldja verzija, jer papir je u Arabiju "stigao" krajem 8 stoljeca :)

Kur'an je standardiziran pod kontrom Kalifata, sto znaci,da vjerovatno ni starija verzija Kur'ana nije bila istog formata i koncepta

ali,to opet nije problem sa tvojom temom, jer si vec priznao cinjenicu vezanu za moj stav: prethodno prenosenje znanja u ranijim svetim zapisima j emoguce , no ti ne razumijes da je relgisjko znanje drugacije od znanja moderne nauke; ne razumijes da se znanje drugacije prenosilo,drugacijim jezikom, i slicno; stare civiliacije nisu bile glupe i neobrazovane, a posotji niz dokaza ,npr. gradjevine, medicina, a koje danas modernea nauka ,svojim modernim naucnim metodama pokusava objasniti kako se nesto izgradilo ili okrilo od strane ranihjih civilizacija , no to opet nije ralzog da neko ne vjeruje u Boga :)
postoje izvori da su pocele prve biljeske Kur'an tokom zivota Muhameda, i da je upravo Muhamed provjeravao tocnost biljeski ,a koje su radili zapisnicari , na kozi ili listovima :)
ma sta ti covjce pricas ba, pa upravo ti ja to napisao prije a ti samo ponavljas ono sto sam ti napisao, stvarno netso nije uredu sa tobom allahselamet insana cudna :-)
Smrcak15

#214 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:Srmčak je jedna neškolovana i nepismena ubleha s viškom vremena. Teret društvu. Al internet trpi sve i svašta, pa i smrčkove debilizme... :D

Deder nam još malo tih brojeva iz kurana, piše li kako radi tranzistor, kako da iskoristimo zakrivljenost prostora za putovanje brzinama vecim od c, šta daje masu materiji, jel tačna Riemannova hipoteza i tako to?
dobro brko, to sto ja radije na forumu budem nego kockam i ostale gluposti, ovdje cak mislim da mi je korisnije provodit vrijeme kad sam slobodan nego neki sto handrce vrijeme u nista, ja barem u nesta potrosim.

nego brko, mozes li ti sta osporit od ovih brojcanih cuda Kur'ana?
Smrcak15

#215 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Tvoji pokusaji vadjenja postaju prilicno pateticni. Knjiga nije savrsena ukoliko sadrzi bilo kakve aproksimacije i gotova prica.

Uvalio si se u prilicno nezgodnu situaciju sa ovim primjerima. Ako i dalje insistiras da je Allah kodirao ove primjere, time priznajes da vjerujes da navodno svemoguci Allah nije sposoban da kodira bez aproksimacija. Estagfirullah :D

Dakle, bolje bi ti bilo da priznas ono sto mi svi ostali vec znamo, a to je da su svi tvoji primjeri nebuloze, nastale kroz nasumicno trazenje poveznica kroz numeroloske trikove.

Mozda se onda Allah i smiluje pa ti oprosti sto si vrijedjao njegovu inteligenciju. Ko prizna, pola mu se prasta.
Knjiga nije savrsena ukoliko sadrzi bilo kakve aproksimacije i gotova prica.
pa daj nam ti onda rijec koja e ekvivelantna 22 km u odnosu na rijec 12 742km

do sad jos nista nisi uspio osporiti argumentovano, greska je zbog toga i toga, dokaz je to i to....sve ti se svodi, eto sto nije precizno uradjeno bez aproksimacije, kao eto bio bi ti dokaz, ma nebi covjece, jer ti si vec u podsvijesti installiran, nezelim vjerovati pa makar mi najvece cudo iz Kur'ana donio.

a to je da su svi tvoji primjeri nebuloze, nastale kroz nasumicno trazenje poveznica kroz numeroloske trikove.
znaci to sto je 365 rijec dan spomenuta, rijec mjesec 12 puta, sve to kao u jednoj godini

to je za tebe nesumicno. sve je ovo neka slucajnost za tebe :-)

i jos nesto da dodam
mene neces ubijediti u svoje stavove sve dok ti se svodi na subjektivna misljenja, kad bude argumentovao, sa dokazima i to logicno , onda cu promieniti misljenje, a ovako to su nebuloze, tuc muc kvrc....ne ide ni dokle
nemezis

#216 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nemezis »

@smrcak, ne mozes ti definirati ajet kako hoces, ajet pocinje tamo gdje pocinje a ne tamo gdje tebi odgovara. 7 slova ajeta gdje se pominje mjesec nije 0,7 ajeta i gotovo. Ponavljam, ne mozes reci "to je 0,7 od pocetka ako početak definisemo..." Nemaš ti sta definisati pocetak, pocetak je definisan samim pisanjem ajeta. Dalje, zasto kod prvog ajeta uzimas u obzir mjesto gdje pocinje rijec mjesec a kod zadnjeg ne uzimas mjesto gdje pocinje ili završava rijec zemlja nego pocetak ajeta?
Optimus Prime

#217 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Jao Smrle, tebi stvarno treba kao djetetu sve crtati. Zar nemas malo fantazije?
Govorimo o svemogucem bogu za kojeg cak u najekstremnijem slucaju nebi bio nikakav problem da je stvorio zemlju sa dijametrom od 12765 km, ako je vec imao na umu da ovu smijesnu relaciju kodira.
Smrcak15 wrote: do sad jos nista nisi uspio osporiti argumentovano, greska je zbog toga i toga, dokaz je to i to....sve ti se svodi, eto sto nije precizno uradjeno bez aproksimacije, kao eto bio bi ti dokaz, ma nebi covjece, jer ti si vec u podsvijesti installiran, nezelim vjerovati pa makar mi najvece cudo iz Kur'ana donio.

a to je da su svi tvoji primjeri nebuloze, nastale kroz nasumicno trazenje poveznica kroz numeroloske trikove.
Sta nije osporeno? Je si li jos uvjeren da Allah nije u stanju da smisli inteligentnije primjere? Ili se mozda zadovoljavas sa "cinjenicom" da je kuran samo 98,6% savrsen :D
Smrcak15 wrote: znaci to sto je 365 rijec dan spomenuta, rijec mjesec 12 puta, sve to kao u jednoj godini

i jos nesto da dodam
mene neces ubijediti u svoje stavove sve dok ti se svodi na subjektivna misljenja, kad bude argumentovao, sa dokazima i to logicno , onda cu promieniti misljenje, a ovako to su nebuloze, tuc muc kvrc....ne ide ni dokle
Wow, neko u Arabiji je znao izbrojati do 365.

Ne mogu vjerovati da te jos fascinira da neko moze uvrstiti odredjeni broj rijeci u jednu knjigu.
Sabovic Adis

#218 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Sabovic Adis »

Smrcak15 wrote:
hajde reci nam fino sta je provala, da znamo, ovako sekrije iz generalizovanja tako da niko nezna na sta ciljas tacno.
Hoću.
Smrcak15

#219 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

nemezis wrote:@smrcak, ne mozes ti definirati ajet kako hoces, ajet pocinje tamo gdje pocinje a ne tamo gdje tebi odgovara. 7 slova ajeta gdje se pominje mjesec nije 0,7 ajeta i gotovo. Ponavljam, ne mozes reci "to je 0,7 od pocetka ako početak definisemo..." Nemaš ti sta definisati pocetak, pocetak je definisan samim pisanjem ajeta. Dalje, zasto kod prvog ajeta uzimas u obzir mjesto gdje pocinje rijec mjesec a kod zadnjeg ne uzimas mjesto gdje pocinje ili završava rijec zemlja nego pocetak ajeta?
nije to kako ja hocu nego se definira na osnovu vec postojecih kodiranih shematskih linija.

recimo vidis par nepar da se ponavljaju, recimo andjeli-djavoli, ovaj svijet-buduci svijet, musko-zensko itd znaci kodirano je u parovima. znaci definicija kodirano u parovima jer nije nastala samo tek tako, nego na osnovu vec kodiranja teksta koje mi prvo uocimo pa onda tek dajemo definiciju, jer nema autora da kaze definiciju pa mi moramo definisati kodiranje na osnovu onoga sto uocimo.

Nemaš ti sta definisati pocetak, pocetak je definisan samim pisanjem ajeta.
zar nisi razumio ovo, slikovito sam ti objasnio kako sam definisao stvari.
Image

pa cak i da uzimamo cijeli ajet kako ti to trazis opet bi bilo validno programiranje, ali kad sto mozes da vidis na slici gore zasto je uzeto primjer 3 jer je najlogicniji, pocinje sa prvim slovom u rijeci mjesec, a izbacimo slova i rijeci prije pocetka rijeci Mjesec.
Dalje, zasto kod prvog ajeta uzimas u obzir mjesto gdje pocinje rijec mjesec a kod zadnjeg ne uzimas mjesto gdje pocinje ili završava rijec zemlja nego pocetak ajeta?
pa ovo sam ti danas objasnio pitas me isto pitanje....da pogledaj sta sam ti odgovorio.
Sabovic Adis

#220 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Sabovic Adis »

A jel' i u grah gledaš k'o u riječi?
Smrcak15

#221 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Jao Smrle, tebi stvarno treba kao djetetu sve crtati. Zar nemas malo fantazije?
Govorimo o svemogucem bogu za kojeg cak u najekstremnijem slucaju nebi bio nikakav problem da je stvorio zemlju sa dijametrom od 12765 km, ako je vec imao na umu da ovu smijesnu relaciju kodira.
Smrcak15 wrote: do sad jos nista nisi uspio osporiti argumentovano, greska je zbog toga i toga, dokaz je to i to....sve ti se svodi, eto sto nije precizno uradjeno bez aproksimacije, kao eto bio bi ti dokaz, ma nebi covjece, jer ti si vec u podsvijesti installiran, nezelim vjerovati pa makar mi najvece cudo iz Kur'ana donio.

Sta nije osporeno? Je si li jos uvjeren da Allah nije u stanju da smisli inteligentnije primjere? Ili se mozda zadovoljavas sa "cinjenicom" da je kuran samo 98,6% savrsen :D
Smrcak15 wrote: znaci to sto je 365 rijec dan spomenuta, rijec mjesec 12 puta, sve to kao u jednoj godini

i jos nesto da dodam

Ne mogu vjerovati da te jos fascinira da neko moze uvrstiti odredjeni broj rijeci u jednu knjigu.
nikad i niko nece dati pravu tacnu cifru u milimetar, ko god bude mjerio sa najmodernim tehnologijama, nece ti niko dati egzaktne podakte u milimetar, znaci oni rade aproksimaciju.

ima do sad 4 pronadjenja relacije izmedju teksta i distanci nebeskih tijela i njihovih precnika, zar to nije malo previse da se sve te poklope, ali jok ti ne kontas o vjerovatnoci da se to slucajno desi jer trazis dlake u jajetu.

Meni je ovo vise nego jasno i ocito da se radi o namjerno kodiranju koje se radi na osnovu rijeci u Kur'anu, meni je ovo ocit dokaz jer su logicne postavke i radi se o velikim ciframa da bi neko rekao slucajnost osim sto je 3.7 manja cifra, ali zbog decimala ga cini kompleksnim u odnosu na velike brojeve kao 107, 109 i 308
pa moze sve inteligentnije od inteligentijeg da bude, mogao je on jasno i cisto poslat knjigu i to na tvom jeziku i sa tacnim ciframa razdaljina u milimetar, ali to tebe nebi uvjerilo ni jedne sekunde.

Ne mogu vjerovati da te jos fascinira da neko moze uvrstiti odredjeni broj rijeci u jednu knjigu
nikako da shvatis neke stvari, dzaba mora ti se crtati da bi razumio...

svako ziv moze napisati knjigu i ubaciti 365 puta rijec dan u ovom ili onom kontekstu, jos pogotovo sad kad imamo word sa pretrazivacem pa lahko voditi evidenciju.

ali nikako da skontas jednu stvar, a to je da mi vjerujemo da je Muhammed nepismen kao sto svi islamski izvori kazu, niti znao citati ni pisati, samo je recitovao a njegovi pisari zapisivali objavu, pa je to ispala jedna knjiga na kraju.

znaci cudo je u tome da nepismena osoba recituje knjigu koja je brojcano kodirana, sta mislis jeli on vodio evidenciju u glavi koliko je puta rijec Dan spomenuo???

jos jednabitna stvar a sto vi nikako da postavite u pravi kontekst.

Kuran je objavljivan po potrebi, dio po dio, znaci situacija je diktirala sta ce da se objavi, a ne Muhammed da diktira. znaci neko nesto kaze uradi, pomisli objava pocne dolaziti, muhammeda pocne znoj oblivati i tresti se, a svi sute i cekaju da se objava zavrsi, pa im kaze pisite, a on odmah uzimaju sta im je pri ruci, od kamenja, suhe zivotinjske koze, suhog palminog lisca itd pa su to zapisivali.

znaci diktira situacija sta ce da se objavljiva, a ne da ti sjedis kuci i sam smisljas sta ces da napises.
Smrcak15

#222 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Sabovic Adis wrote:A jel' i u grah gledaš k'o u riječi?
gledam gledam i to pogotovo onaj dobar sa mesa, kad stara napravi na suhom mesu, grasina i po, jos dodas kiseli kupus, ma heeej, boli glava :D
Smrcak15

#223 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Ko nije pogledao video o konstrukciji Kur'ana, nek pogleda ovaj video, koji na je ilustrativan nacin objasnjava kompleksnost strukture Kur'ana i na koji nacin je objava dolazila, pa kad sve to uzmemo u obzir jasno bude zasto je Kur'an od Allaha a ne od obicnih ljudi.
Sabovic Adis

#224 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Sabovic Adis »

Smrcak15 wrote:
Sabovic Adis wrote:A jel' i u grah gledaš k'o u riječi?
gledam gledam i to pogotovo onaj dobar sa mesa, kad stara napravi na suhom mesu, grasina i po, jos dodas kiseli kupus, ma heeej, boli glava :D
Znači, rječologiju si studirao?! Isto što i numerologija samo niđe veze?! 8-)

Jbt, vi, sa Više uzaludne, ste stvarno zaista... :kiss:
JVC

#225 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:Ovo treba da bude na ovoj temi
Analizirajuci Kur'an vidimo da je autor Kur'ana(tj Bog) posvetio dosta paznje na prirodne fenomene pa na taj nacin prikopcao ih brojcano u Kur'anu, nemoguce da jedan nepismeni Muhammed moze ovako nesto uraditi, covjek koji nije znao ni svoje ime napisati a da ti nesto ovako uradi.

1. Dan u jedinini nespcificna forma- 365 puta u Ku'ranu---> kao 365 dana u jednoj godini
2. mjesec jednina - 12 puta, kao sto ima 12 mjeseci u godini
1. Nije tacno, pojavljuje se vise od 365 puta. Postavi obiljezeno gdje se pojavljuje rijec "dan" koristeci prevod Besima Korkuta
2. Ni ovo nije tacno, ako moze uradi isto kao i sa danima.
Locked