Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
natascha

#201 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by natascha »

Hm... Da, u pravu si. Zato kažem ne znam kako ću misliti od sada pa za godinu. ALi nije mi nimalo drago što su mi emocije na "off", bojim se da se toliko nakupilo za ovih 20 godina, PONAVLJAM 20 GODINA A NE 20 DANA :)))), da nisam sigurna da više i nemam osjećaja, čim ih do sada niko ne probudi :)))). Ali, neka, izvlačim se na to da se još nije pojavio onaj pravi :). I da se razumijemo, nemam traumu od braka niti misim da su svi muškarci isti, jednostavno eto tako, čekam da me neko obori s noga valjda hehe
superiska

#202 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

Evo jedan prigodan tekst, složila bih se s napisanim:

Žene na razvod reaguju vrlo dramatično, plaču, sažaljevaju sebe, osvetoljubive su i ljute i prolaze kroz vrlo različite emotivne faze, zaključili su naučnici.

Rezultati istraživanja pokazali su da je ženama potrebno oko dve godine da bi se oporavile nakon razvoda i nastavile život ustaljenim ritmom.

Sa druge strane, čini se da muškarci mnogo bolje reaguju. Ne dramatizuju i ne razgovaraju o razvodu sa drugima što daje pogrešnu sliku jer izgleda da mnogo lakše podnose razvod i novonastalu situaciju, koja generalno jeste teška za oboje.

Stiče se utisak da se muškarci mnogo brže vraćaju svakodnevnim aktivnostima i lakše započinju nove veze.

Međutim, istraživanja pokazuju da je to samo površna slika, jer žene zapravo lakše prežale brak. S obzirom da se obično dobro isplaču, izanaliziraju svaki postupak, pa i najbanalniju rečenicu koja je razmenjena sa partnerom, na kraju jednostavno stave tačku i završe sa tim periodom života!

Sa druge strane, u većini slučajeva, muškarci nakon razvoda ne razmišljaju mnogo o tome šta se dogodilo i uglavnom misle o poslu, a ni na kraj pameti im nije da analiziraju svaki detalj. Misleći da će biti lakše ako skrenu misli na nešto drugo, i zaista im jeste lakše ali samo u početku.

Razni su načini za beg od stvarnosti, nekim muškarcima to je posao, drugima su to izlasci sa ženama ili alkohol. Svi oni ovakvim ponašanjem pokušavaju samo jedno, podići sopstveno samopouzdanje.

Iako se u stratu takvo ponašanje čini kao odlična ideja, pošto se osećaju bolje i nemaju vremena za razmišljanje o vama, to je samo mač sa dve oštrice. Ovakvo ponašanje je zapravo vrlo opasno jer je efekat kratkotrajan, a posledica je još veći slom!

Upravo taj period koje žene koriste za patnju i razmišljanje, pomaže im da umire emocije i na taj način prebole bivši brak, tvrde naučnici.

Muškarci svoj identitet vezuju za partnera i porodicu, a prilagođavanje na novi život ide im lošije nego ženama zbog čega se često odaju destruktivnom ponašanju.

Čak i nekoliko godina posle razvoda muškarci nisu sigurni šta se dogodilo i kako je uopšte došlo do toga, niti šta tačno sada osećaju, što ih sprečava da započnu ozbiljnu emotivnu vezu sa drugom osobom, kažu poslednja istraživanja.
Paco

#203 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Paco »

edo_79 wrote:
Aferim jarane .... I kod mene je nešto slično bilo, samo ja nisam baš toliko uskakao u veze, jer neznam, morebit do mene, al ne mogu se ja tek tako uvalit nekom u krevet za jednu noć, treba mi nešto više od čiste mehanike i trljanja ..... ja sam već 6 godina solo, emocije nisu na ''off'' al jednostavno nisam još uvijek uspio naći nekog ko će popaliti sve one, što ti kažeš ''prekidače'' u meni, pa da opet pobudaludim kako sam nekad znao.
Imam neku svoju rutinu, uzeo sam sebi neki pravac u životu, poslije razvoda se iščupao iz prilično nezavidne situacije, dobio pristojan posao, kupio sebi stan, e sad .... idemo jedan po jedan korak, jedan po jedan dan .... pa valjda se desi nešto ..... ko zna.....

P.S. Nisam na tebi da bih tražio "ucviljene pušćenice"

:thumbup: :thumbup:
Ma ovo za "ucviljene pušćenice" je napisano tek toliko da privučem pažnju :D

Ko bi inače čitao onoliki post? :zoka:

Mislim da si ti, za razliku od mene, krenuo ispravnim putem i da koračaš malim, ali sigurnim koracima. Meni nije trebao stan, nije mi trebalo auto, posao...sve sam imao. Ali nisam imao sebe, odnosno nisam znao "kud' gonim".
Paco

#204 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Paco »

superiska wrote:Evo jedan prigodan tekst, složila bih se s napisanim:

...
Ovo je, u biti, sve o čemu pišemo na posljednjih nekoliko stranica teme. Nije pravilo, postoje izuzeci, ali u većini slučajeva je ovako.
edo_79

#205 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by edo_79 »

Paco wrote:
edo_79 wrote:
Aferim jarane .... I kod mene je nešto slično bilo, samo ja nisam baš toliko uskakao u veze, jer neznam, morebit do mene, al ne mogu se ja tek tako uvalit nekom u krevet za jednu noć, treba mi nešto više od čiste mehanike i trljanja ..... ja sam već 6 godina solo, emocije nisu na ''off'' al jednostavno nisam još uvijek uspio naći nekog ko će popaliti sve one, što ti kažeš ''prekidače'' u meni, pa da opet pobudaludim kako sam nekad znao.
Imam neku svoju rutinu, uzeo sam sebi neki pravac u životu, poslije razvoda se iščupao iz prilično nezavidne situacije, dobio pristojan posao, kupio sebi stan, e sad .... idemo jedan po jedan korak, jedan po jedan dan .... pa valjda se desi nešto ..... ko zna.....

P.S. Nisam na tebi da bih tražio "ucviljene pušćenice"

:thumbup: :thumbup:
Ma ovo za "ucviljene pušćenice" je napisano tek toliko da privučem pažnju :D

Ko bi inače čitao onoliki post? :zoka:

Mislim da si ti, za razliku od mene, krenuo ispravnim putem i da koračaš malim, ali sigurnim koracima. Meni nije trebao stan, nije mi trebalo auto, posao...sve sam imao. Ali nisam imao sebe, odnosno nisam znao "kud' gonim".
Ja sam prvih par mjeseci bio na Seroxat 500mg .... toliko su mi se bile spustile roletne jer sam mislio da je to to, smirio se, imam topli dom, partnera, uskoro djeca, sve lijepo .... al neda se usranom do potoka.....

E kad sam vidio da su te tablete namijenjene za osobe koje su u kriptodepresiji, sa suicidalnim namjerama, onda sam jednu noć napravio sebi džezvu kafe, dvije kutije cigara i presjedio cijelu noć, vrteći film od početka do kraja, priznao sebi greške koje sam napravio, poredao prioritete i ujutro onakav nenaspavan krenuo na posao 10 tona lakši (tablete su završile u peći). Počeo sam sve duže i duže raditi, reorganizovao vrijeme i troškove, jer kad imaš platu 380 KM a 10.000KM kredita onda moraš ono baš baš ''stegnut kaiš'' da to sve sustigneš.
U međuvremenu sam dobio bolji posao, sad imam pristojnu platu, isplatio sam taj kredit koji sam imao, i onda još 2 godine skupljao nekih paricaa, i napokon uzeo stambeni kredit i riješio stambeno pitanje.

Prijatelju moj, nisam ni ja imao sebe prvih par mjeseci, al fol je u tome koliko brzo se možeš vratiti u realnost, ustat, otrest se i nastavit koračat dalje .... možda ti zvuči glupo ali sjeti se Rocky-ja

Da ti kažem nešto što već znaš. Svijet nije med i mlijeko. Ružno je to i nezgodno mjesto, i bez obzira koliko bio jak, bacit će te na koljena i držati te na koljenima, ukoliko to dozvoliš. Ti, ja, niko od nas ne tuče jako kao što život tuče. Ali finta nije u tome koliko jak udarac si primio. Finta je koliko jak udarac možeš primiti i nastaviti dalje. Koliko možeš podnijeti i nastaviti ići naprijed. Tako se pobjeđuje (ili živi) kako hoćeš.

P.S. Izvini na glupom primjeru, i izvini još nednom ako prevod ne bude imao smisla .... ali meni savršeno ima smisla
natascha

#206 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by natascha »

superiska wrote:Evo jedan prigodan tekst, složila bih se s napisanim:

Žene na razvod reaguju vrlo dramatično, plaču, sažaljevaju sebe, osvetoljubive su i ljute i prolaze kroz vrlo različite emotivne faze, zaključili su naučnici.

Rezultati istraživanja pokazali su da je ženama potrebno oko dve godine da bi se oporavile nakon razvoda i nastavile život ustaljenim ritmom.

Sa druge strane, čini se da muškarci mnogo bolje reaguju. Ne dramatizuju i ne razgovaraju o razvodu sa drugima što daje pogrešnu sliku jer izgleda da mnogo lakše podnose razvod i novonastalu situaciju, koja generalno jeste teška za oboje.

Stiče se utisak da se muškarci mnogo brže vraćaju svakodnevnim aktivnostima i lakše započinju nove veze.

Međutim, istraživanja pokazuju da je to samo površna slika, jer žene zapravo lakše prežale brak. S obzirom da se obično dobro isplaču, izanaliziraju svaki postupak, pa i najbanalniju rečenicu koja je razmenjena sa partnerom, na kraju jednostavno stave tačku i završe sa tim periodom života!

Sa druge strane, u većini slučajeva, muškarci nakon razvoda ne razmišljaju mnogo o tome šta se dogodilo i uglavnom misle o poslu, a ni na kraj pameti im nije da analiziraju svaki detalj. Misleći da će biti lakše ako skrenu misli na nešto drugo, i zaista im jeste lakše ali samo u početku.

Razni su načini za beg od stvarnosti, nekim muškarcima to je posao, drugima su to izlasci sa ženama ili alkohol. Svi oni ovakvim ponašanjem pokušavaju samo jedno, podići sopstveno samopouzdanje.

Iako se u stratu takvo ponašanje čini kao odlična ideja, pošto se osećaju bolje i nemaju vremena za razmišljanje o vama, to je samo mač sa dve oštrice. Ovakvo ponašanje je zapravo vrlo opasno jer je efekat kratkotrajan, a posledica je još veći slom!

Upravo taj period koje žene koriste za patnju i razmišljanje, pomaže im da umire emocije i na taj način prebole bivši brak, tvrde naučnici.

Muškarci svoj identitet vezuju za partnera i porodicu, a prilagođavanje na novi život ide im lošije nego ženama zbog čega se često odaju destruktivnom ponašanju.

Čak i nekoliko godina posle razvoda muškarci nisu sigurni šta se dogodilo i kako je uopšte došlo do toga, niti šta tačno sada osećaju, što ih sprečava da započnu ozbiljnu emotivnu vezu sa drugom osobom, kažu poslednja istraživanja.

Zaista jeste ovako. Meni su se dugo čudili kada kažem da se danas uopće ne vraćam na taj period života, apsolutno ne razmišljam o njemu, nikad nisam osjećala kajanje, samo sreću što imam ovako fino dijete jer to je sve fino što se desilo iz toga.
superiska

#207 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

edo_79 wrote:
Da ti kažem nešto što već znaš. Svijet nije med i mlijeko. Ružno je to i nezgodno mjesto, i bez obzira koliko bio jak, bacit će te na koljena i držati te na koljenima, ukoliko to dozvoliš. Ti, ja, niko od nas ne tuče jako kao što život tuče. Ali finta nije u tome koliko jak udarac si primio. Finta je koliko jak udarac možeš primiti i nastaviti dalje. Koliko možeš podnijeti i nastaviti ići naprijed. Tako se pobjeđuje (ili živi) kako hoćeš.
Pogodi ti u sridu!! :thumbup: To je to, samo stvar odluke.
natascha

#208 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by natascha »

"...Da ti kažem nešto što već znaš. Svijet nije med i mlijeko. Ružno je to i nezgodno mjesto, i bez obzira koliko bio jak, bacit će te na koljena i držati te na koljenima, ukoliko to dozvoliš. Ti, ja, niko od nas ne tuče jako kao što život tuče. Ali finta nije u tome koliko jak udarac si primio. Finta je koliko jak udarac možeš primiti i nastaviti dalje. Koliko možeš podnijeti i nastaviti ići naprijed. Tako se pobjeđuje (ili živi) kako hoćeš."

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Toga se već godinama držim. I svima savjetujem isto
arslanica

#209 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by arslanica »

edo_79 wrote:
Nije tu jarane obaveza, tu je ono da imaš s kim kafu popit, lijepu riječ progovorit, smijati se, svađati se, šutiti skupa ako treba, jer lakše se šuti udvoje nego kad si sam, nije to više ni seks jer jarane na ovom vaktu sad .... p**ke i qrca na sve strane .....
:thumbup:
Paco

#210 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Paco »

Da te ne citiram i ja @edo_79, napisat ću da se slažem u dosta toga s tobom. Napisah ti već, smatram da si krenuo ispravnim putem, za razliku od mene. Ja sam išao u kontru i tek nakon izvjesnog vremena shvatio da, ustvari, koračam unazad. Sreća je pa sam dobio priliku za "popravni". Na kraju, što se udaraca tiče, život (odnosno Bog) nas je stvorio takvima da možemo izdržati sve udarce. Od nekih, doduše, padnemo s nogu, neke podnesemo stoički...ali iz izdržimo.
Zejnep

#211 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Zejnep »

natascha wrote:Mi bili premladi kad smo se uzeli, iskreno ne mogu reći da se kajem, ali ni danas mi nije jasno kako sam popustila pod njegovim pritiskom. Ali izvlačim se na mladost i neiskustvo. Zato sam danas nenormalno jaka psihički i stabilna(barem mislim da sam haha). Ja bila mirno dijete, maštala koji fakultet da upišem, a on sve kontra. I ja sve to ozbiljno prihvatim, ali on izdržao deset dana i po starom, pijančenja i to sve što možda priliči muškarcu od 19-20 godina, ali ne baš oženjenom. Ja trpila dok više nisam mogla. I to sa malim djetetom
I da, jedva se iščupala iz toga. I hvala bogu da sam, ko zna bi li danas bila živa ili bih možda bila na psihijatriji, dijete bi mi možda bilo maloljetni delikvent. Ovako je odličan i uspješan student, samostalno dijete... Ja sama svoj čovjek :) I tako evo 20 godina, a tek mi je 40-ak :)
aj lajk ju :eh:
edo_79

#212 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by edo_79 »

Nije sramota past na koljena kad te život opali po sred tintare, nit je sramota ić u kontru ..... sramota je ostat na koljenima, kukat i očekivati da će ti neko pomoći da razriješiš neke stvari koje moraš SAM SA SOBOM razriješiti .... e to je sramota ....
Dr. Kuca

#213 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Dr. Kuca »

A sta znaci promjeni se? Kako se neko moze promjeniti a zabavljas se godinu dvije?
natascha

#214 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by natascha »

Nikad nisam bila za kukanje i tugovanje. U redu je da čovjek padne u jednom momentu, ali bitno je biti jak i povratiti se. A moram reći da sam postala takva upravo zahvaljujući tome što sam sa statusom takvim kakav jeste. Imala sam podršku sve ove godine od svoje porodice, i danas je imam, ali ja i moje dijete smo ipak zasebna jedinica. I danas, teško da me išta može oboriti i slomiti. Nekako čovjek u tim situacijama nađe snagu i izlaz, ojača, i svima koji su u problemu postaneš oslonac i ona osoba koja je izdigla iznad svih svojih problema. E to je uspjeh. Ne pokleknuti, ne očekivati da ti drugi tepaju, nego boriš se sa životom i ne daš mu da te slomi.
edo_79

#215 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by edo_79 »

natascha wrote:Nikad nisam bila za kukanje i tugovanje. U redu je da čovjek padne u jednom momentu, ali bitno je biti jak i povratiti se. A moram reći da sam postala takva upravo zahvaljujući tome što sam sa statusom takvim kakav jeste. Imala sam podršku sve ove godine od svoje porodice, i danas je imam, ali ja i moje dijete smo ipak zasebna jedinica. I danas, teško da me išta može oboriti i slomiti. Nekako čovjek u tim situacijama nađe snagu i izlaz, ojača, i svima koji su u problemu postaneš oslonac i ona osoba koja je izdigla iznad svih svojih problema. E to je uspjeh. Ne pokleknuti, ne očekivati da ti drugi tepaju, nego boriš se sa životom i ne daš mu da te slomi.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Zejnep

#216 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Zejnep »

Dr. Kuca wrote:A sta znaci promjeni se? Kako se neko moze promjeniti a zabavljas se godinu dvije?
Ti to ozbiljno pitaš? :D
Paco

#217 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Paco »

Zejnep wrote:
I ja sam tebe isto ovo mislio pitati nakon tvog pitanja "zbog cega ste se razveli?" 8-)
Last edited by Paco on 10/10/2017 14:32, edited 1 time in total.
natascha

#218 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by natascha »

Nema veze što sam, dok sam ojačala, postala bezosjećajna :lol: :lol: :lol: :lol:
Zejnep

#219 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Zejnep »

Paco wrote:
Zejnep wrote:
I ja sam tebe isto ovo mislio pitati nakon tvog pitanja "zbog cega ste se razveli?" 8-)
Što? Legitimno pitanje. Svak' ima svoje razloge. Nije se valjda u svakom braku on propio? :mrgreen:
edo_79

#220 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by edo_79 »

natascha wrote:Nema veze što sam, dok sam ojačala, postala bezosjećajna :lol: :lol: :lol: :lol:
To ti misliš ... dok te ne mlatne daska po glavi .... jopet :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Paco

#221 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Paco »

Zejnep wrote: Što? Legitimno pitanje. Svak' ima svoje razloge. Nije se valjda u svakom braku on propio? :mrgreen:
Pa eto, odgovorila si - svak' ima svoje razloge. Da nam je bilo dobro i lijepo ne bismo bili razvedeni nego bismo sad na temama tipa "gdje na zimovanje" pisali :D

I ne mora znaciti da se u svakom braku on propio. Negdje se i udeblj'o :lol:
natascha

#222 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by natascha »

edo_79 wrote:
natascha wrote:Nema veze što sam, dok sam ojačala, postala bezosjećajna :lol: :lol: :lol: :lol:
To ti misliš ... dok te ne mlatne daska po glavi .... jopet :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I ja mislim da će se jopet nekad leptirići aktivirati
Kad se najmanje nadam
Zato...evo ne nadam se ima jedno vrijeme, ali opet jok.... :-D :-D
edo_79

#223 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by edo_79 »

Paco wrote:
Zejnep wrote: Što? Legitimno pitanje. Svak' ima svoje razloge. Nije se valjda u svakom braku on propio? :mrgreen:
Pa eto, odgovorila si - svak' ima svoje razloge. Da nam je bilo dobro i lijepo ne bismo bili razvedeni nego bismo sad na temama tipa "gdje na zimovanje" pisali :D

A negdje se i ona propila i naručuje onu ''šta će žena sam u kafani'' :lol:
Zejnep

#224 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Zejnep »

Paco wrote:

Ama pa znam da nije bilo lijepo. Detalje kolega :mrgreen: :skoljka:
Čuj udebljo gluho bilo :unesvijest:
Paco

#225 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Paco »

edo_79 wrote:
A negdje se i ona propila i naručuje onu ''šta će žena sam u kafani'' :lol:
A jaranice je tješe i govore - nemoj bona, nije on vrijedan toga...ali ona ih ne sluša nego očiju punih suza napušta kafanu i ode na klupu da zapali. Džabe što je debeli minus vani :lol: :lol:

Zejnep wrote: Ama pa znam da nije bilo lijepo. Detalje kolega :mrgreen: :skoljka:
Čuj udebljo gluho bilo :unesvijest:
Da ti detalje pošaljem na email adresu? Ne znam samo imaš li dovoljno prostora u inboxu, o gigabajtima se radi :mrgreen:

I znaš li koja je razlika između momka i oženjenog muškarca?
15 kg :D
Post Reply