Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#201 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Milost nije dati energiju potrebnu čovjeku za život, a onda uslovljavati kako će čovjek živjeti prijetnjom kazne ili obećanjem nagrade.
nije bas ni bagatela milost Bozija, pa valjda treba malo covjek da se bori za tu njegovu milost, nije to nesto bezvrijedno da tek tako svakome zivom daje

Bog ima dvije milosti, ima milost sto daje svakome, a to je da daje vodu , hranu i mnogo toga jos mnogima, vjerniku i nevjerniku

ali isto tako ima jedna milost koja se treba zasluziti i nemoze se dobiti tek tako, eh za tu milost covjek se bori da je zasluzi jer ako je zasluzis blago se tebi, jer ti slijedi Raj, niko od nas nemoze zasluziti Raj svojim djelima ni Muhammed, niko ziv, sam Muhamemd je rekao da nemoze uci u Raj svojim djelima jedino miloscu Bozijom, tako vazi i za sve ostale.
Ako bog traži da se boriš za njegovu milost, to znači da ima problem sa egoizmom, treba mu potvrda vrijednosti, dakle nema samopoštovanja itd.

Jer, zašto bi bogu trebalo to da se bore za njegovu milost. Jedno je kada neki čovjek, pun frustracija, kompleksa itd bude na poziciji na kojoj može odlučivati o sudbinama drugih, pa uživa u osjećaju moći gledajući kako se drugi ljudi pate ili ponižavaju da bi od njega nešto dobili.

Ali bog valjda nije frustrirani i iskompleksirani čovjek, šta će mu to? I da li je to milost?
Ako bog traži da se boriš za njegovu milost, to znači da ima problem sa egoizmom, treba mu potvrda vrijednosti, dakle nema samopoštovanja itd.
pogresno razmisljas jer uopste neznas poentu sta to znaci kad on trazi da se boris za njegovu milost

sad cu vam pojasnit, kako se boriti za njegovu milost??

Ako si ti milostiv prema drugim ljudima, i Bog ce biti milotiv prema tebi, ako si dobar covjek i pomazes siromahe, sirocad, familiju, pazis roditelje, ti na taj nacin se priblizavas bozijoj milosti, ako izvrsavas njegove naredbe priblizavas se bozijoj milosti, ako pazis komsije i cast drugih ljudi ti ides prema bozijoj milosti?

Ta bozija milost je vecinom uslovljena da si dobar covjek prema drugim ljudima, jer BOgu netreba nase klanjanje njemu, to je dobro za nas, jer nase klanjanje njemu ne pomaze ako smo losi prema drugim ljudima. cak i poslanik je to rekao, o jednoj zeni koja je klanjala i postila ali je uznemiravala komsije, pa je rekao da ce u vatru.

i sta to ima sa Bozijim egoizmom ako on trazi da si dobar prema drugim ljudima pa da na taj nacin zasluzis njegovu milost?

Jer, zašto bi bogu trebalo to da se bore za njegovu milost.
bogu netreba nista, ali on trazi to od nas za nase bolje a ne za njegovo bolje, jer trazi da smo dobri jedni prema drugima pa tako zasluziti njegovu milost.

samo zato sto vi nepoznajete kako on trazi od nas stvari da bi zasluzili njegovu milost ti ga strpa u egoistu.
, pa uživa u osjećaju moći gledajući kako se drugi ljudi pate ili ponižavaju da bi od njega nešto dobili.
totalno pogresno razmisljas

On sam kaze da nema nikakve koristi ako bi nas kaznjavao, On sam kaze da zeli da nam olaksa a ne da poteskoce imamo.
Smrcak15

#202 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Šta god tebi neko rekao, ti ćeš ostati pri svome. I to je uredu, imaš puno pravo na to.

Drugo, to što ti neke dokaze ne prihvataš, ne znači da nisu valjani. Možda nisu valjani, a možda ti zanemaruješ svaki dokaz koji se suprotstavlja tvom mišljenju, bez obzira na to da li je valjan ili nije. Naime, valjanost dokaza je nešto sasvim drugo od toga da ti se neki dokaz ne sviđa. Valjanost dokaza se objektivno može izmjeriti, a nesviđanje je subjektivan stav nepotkrijepljen mjerenjem tog dokaza.

Treće, kada već koristiš svoje pravo da ne prihvataš ništa šta je suprotno tvom mišljenju, to znači da je svaka dalja diskusija sa tobom nepotrebna. Do sada si i ti nama i mi tebi mnogo puta potvrdili na kojem smo stanovištu. Svaka druga diskusija je samo ponavljanje već rečenog.
jednom je jedan donio jak dokaz suprotno onome sto sam vjerovao, i morao sam automatski promijeniti misljenje i korigovati vjerovanje samo zato sto je donio validan dokaz, to je dokaz meni a i drugima da mijenjam misljenje nakon cvrstih dokaza

a nemozes ti meni govoriti kako necu da promiojeniti misljene, a nista mi ne ponudis, sta si mi ponudio da bi ja promijenio misljenje???
Smrcak15

#203 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
stari i novi zavjet nemogu biti dokaz za ili protiv Boga, to su knjige koje su ljudi pisali Ovako ili onako.
Image
Ali, Smrčak je u pravu. Biblija, i Stari i Novi zavjet jesu knjige koje su ljudi pisali. I nisu dokaz o postojanju boga.

Samo, Bibliji treba dodati i Kur'an kao knjigu koju su ljudi pisali i koja nije dokaz o postojanju boga.

Izgleda da bi se Smrčak i mi mogli oko nečega složiti konačno.
eh to nisu ljudi pisali, ustvari Jesu zapisali ali nisu oni kreatori Kur'ana i imam masa dokaza za to. i te dokaze dijelim u kategorije

spomenute stvari u Kuranu

1. naucne stvari sto je nauka otkrila zadnji 150 Godina
2. nagovjestaj buducih dogadjaja
3. brojcano programiranje knjige
4. historijski dokazi koje arheologija potvrdila zadnjih 150 Godina
5. lingvisticka konstrukcija Kur'ana sa prstenastim kompozicijama, poeticnost koja se mijenja na osnovu teme itd itd
6. Rukja/Exorcizam , gdje recitacija Kur'ana fizicki djeluje na tijelo

ovih 6 tacaka su dokaz da Kur'an dolazi od Boga sobzirom da dolazi Preko nepismenog Muhammeda sto pojacava vjerovanje da je to Bozija knjiga a ne ljudska.
Smrcak15

#204 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

belfy wrote: da, upravo tako. ali prije toga ti ni opcionalno istu ne smijes dovesti u pitanje izgleda.

na kraju krajeva, zasto neko drugi treba da je dovede u pitanje? ako si dovoljno pametan, onda vec sam postavljas pitanja koja istu propituju. jel tako?
sta ti mislis da ja ne propitujem, pa moram propitivati da nista drugo zbog diskusija sa ateistima, jer moras se boriti sa hipotetickim filozofskim pitanjima koje moram prvo ja savladati prije nego se smijem upustiti u diskusiju sa vama.

moram dosta razmisljati, sta ako ovo , sta ako ono....?
MyTao

#205 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by MyTao »

Towelie wrote:
MyTao wrote:
Towelie wrote:Allah odluci da te stvori bas onakvog kakav jesi, zapise ti sudbinu 50 000 godina pre nego udjes u postojanje da ces zavrsiti u Vatri. Nakon toga dodjes u postojanje, on ti zapreti kaznom, ali ti ne poslusas jer te on stvorio takvim i odredio ti da zavrsis u Dzehenemu. Allah te zatima kaznjava vecnim rostiljem jer te programirao da uradis sta On hoce.

Milostivo, nema sta.
Wait what???? :-D

Jeli ovdje ima nesto izmedju redova sto propustam ili je ovo Towlie stvarno napisao? :)
Stvarno sam napisao. :) Mislim da nisi pratio ovaj pdf u poslednje vreme. :P
Nisam, smrcak ubio volju u meni :)

Ali :thumbup: Dobro dosao na racionalnu stranu.
irac300

#206 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote: eh to nisu ljudi pisali, ustvari Jesu zapisali ali nisu oni kreatori Kur'ana i imam masa dokaza za to. i te dokaze dijelim u kategorije

5. lingvisticka konstrukcija Kur'ana sa prstenastim kompozicijama, poeticnost koja se mijenja na osnovu teme itd itd

ovih 6 tacaka su dokaz da Kur'an dolazi od Boga sobzirom da dolazi Preko nepismenog Muhammeda sto pojacava vjerovanje da je to Bozija knjiga a ne ljudska.
'bem ti ženo majku. :lol:
Smrcak15

#207 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:
Smrcak15 wrote: eh to nisu ljudi pisali, ustvari Jesu zapisali ali nisu oni kreatori Kur'ana i imam masa dokaza za to. i te dokaze dijelim u kategorije

hebavanje matere zeni nece nimalo umanjiti moje argumene, nego daj neki protu argument to bi ti bilo pametnije nego psovanje punice koju izgleda ne mirises bas najbolje :lol:

pusti sex sa punicom, nego fokusiraj se na ovo sto ti pisem junace.... :lol: fokus momce fokus a okani se sexa sa djuturumima
Last edited by Smrcak15 on 12/09/2017 14:41, edited 1 time in total.
Smrcak15

#208 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

MyTao wrote: Nisam, smrcak ubio volju u meni :)
Dodji da ti cika Smrle sapne na uho koju bajku o hodajucem robotu i nanomotoru :maca: za sladje snove
irac300

#209 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote:
irac300 wrote:

hebavanje matere zeni nece nimalo umanjiti moje argumene, nego daj neki protu argument to bi ti bilo pametnije nego psovanje punice koju izgleda ne mirises bas najbolje :lol:

pusti sex sa punicom, nego fokusiraj se na ovo sto ti pisem junace.... :lol: fokus momce fokus a okani se sexa sa djuturumima
Nisam ozenjen, ovo je bila poetska sloboda. :lol: A vidim ti se napalio, svaka druga rijec "sex", haman ti hanuma zabranila pristup, zato divljas po forumu. :D
Ipak je Freud bio u pravu! :izet:
aurora313

#210 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:stari i novi zavjet nemogu biti dokaz za ili protiv Boga, to su knjige koje su ljudi pisali Ovako ili onako.
Ovdje rezon pršti iz tebe. :D
Nego, ko je piso Kuran?
Smrcak15

#211 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote: Nisam ozenjen, ovo je bila poetska sloboda. :lol: A vidim ti se napalio, svaka druga rijec "sex", haman ti hanuma zabranila pristup, zato divljas po forumu. :D
Ipak je Freud bio u pravu! :izet:
jasta je :D

ja sam trazena roba na forumu, pa eno tvoj pajdas me zove da predjem sa jednog topica nevezano na relgiju na ateisticki topic da diskustujemo :lol:
Smrcak15

#212 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:stari i novi zavjet nemogu biti dokaz za ili protiv Boga, to su knjige koje su ljudi pisali Ovako ili onako.
Nego, ko je piso Kuran?
Ovako je vjerovanje nas vjernika

BOg nesto kaze, andjeo Gabriel/Dzibril to prenese Muhammedu, Muhammed cuje i zapamti, pa Muhammedovi pisari to zapisu sta muhammed recituje njima, posto nije sam znao pisati i citati, morao je imati svoje pisare objave. pa se to ucilo napamet, i na kraju ispala je to jedna knjiga , koja se zove Kur'an.

znaci nije ga ljudski um stvorio nego je to samo zapisan od pisara ono sto je Bog objavio Muhammedu Preko andjela Dzibrila.
Hakiz

#213 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
Nego, ko je piso Kuran?
Ovako je vjerovanje nas vjernika

BOg nesto kaze, andjeo Gabriel/Dzibril to prenese Muhammedu, Muhammed cuje i zapamti, pa Muhammedovi pisari to zapisu sta muhammed recituje njima, posto nije sam znao pisati i citati, morao je imati svoje pisare objave. pa se to ucilo napamet, i na kraju ispala je to jedna knjiga , koja se zove Kur'an.

znaci nije ga ljudski um stvorio nego je to samo zapisan od pisara ono sto je Bog objavio Muhammedu Preko andjela Dzibrila.
Ako si se ikada kao dijete igrao "gluhih telefona" znao bi da nema šanse da ljudi zapišu ono šta je bog rekao. Ili će Džibril pogrešno prenijeti Muhammedu, ili Muhammed ljudima koji zapisuju, ili će oni koji zapisuju pogrešno shvatiti Muhammeda pa pogrešno zapisati.

A ko zna, možda su svi jedni druge savršeno razumjeli. Samo, Džibrilu se nje svidjelo šta je bog rekao, pa kada je prenosio Muhammedu malo izmijenio, ili se Muhammedu nije svidjelo šta je Džibril prenio pa kada je diktirao ljudima koji zapisuju Muhammed malo prilagodio tekst, ili se ljudima koji su zapisivali nije svidjelo šta Muhammed govori, pa oni malo izmijenili šta im je Muhammed rekao.

Mislim, ako se šejtan, đavo, usudio da prkosi bogu i nije snosio nikakave posljedice, što ne bi i Džibril malo igrao na svoju ruku.

To jeste, sve gore napisano pod pretpostavkom, koju treba dokazati, da je bog uopšte postoji, pa da Džibril postoji, pa da je bog bilo šta rekao Džibrilu, pa da je Džibril to prenio Muhammedu.
aurora313

#214 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by aurora313 »

...
Smrcak15

#215 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Ako si se ikada kao dijete igrao "gluhih telefona" znao bi da nema šanse da ljudi zapišu ono šta je bog rekao. Ili će Džibril pogrešno prenijeti Muhammedu, ili Muhammed ljudima koji zapisuju, ili će oni koji zapisuju pogrešno shvatiti Muhammeda pa pogrešno zapisati.

A ko zna, možda su svi jedni druge savršeno razumjeli. Samo, Džibrilu se nje svidjelo šta je bog rekao, pa kada je prenosio Muhammedu malo izmijenio, ili se Muhammedu nije svidjelo šta je Džibril prenio pa kada je diktirao ljudima koji zapisuju Muhammed malo prilagodio tekst, ili se ljudima koji su zapisivali nije svidjelo šta Muhammed govori, pa oni malo izmijenili šta im je Muhammed rekao.

Mislim, ako se šejtan, đavo, usudio da prkosi bogu i nije snosio nikakave posljedice, što ne bi i Džibril malo igrao na svoju ruku.

To jeste, sve gore napisano pod pretpostavkom, koju treba dokazati, da je bog uopšte postoji, pa da Džibril postoji, pa da je bog bilo šta rekao Džibrilu, pa da je Džibril to prenio Muhammedu.
eto Bog bi dozvolio da ga neko onemoguci u dostavi objave :-) pa sta ti mislis sta je on, da se moze sprdati sa njim kako ko hoce :-) ???
sejtan nije prkosio Bogu nego iz svoje oholosti prema covjeku posrnuo, a sejtan nesmije zucnuti Bogu, to sto je sejtan pao pao je zbog covjeka a ne sto se borio protiv Boga.

dzibril da igra na svoju ruku, taj isti dzibril koji se trese od straha kad stane pred Allaha da on nesto na svoju ruku, a evo i da smije raditi na svoju ruku opet nemoze jer je programiran bez slobodne volje, da radi samo dobro, to jeste da sluzi u dobru, a nije u mogucnosti da zgrijesi.

To jeste, sve gore napisano pod pretpostavkom, koju treba dokazati, da je bog uopšte postoji, pa da Džibril postoji,
da bi dosli do vjerovanja da bog postoji dovoljno studirati prirodu univerzum, covjeka itd da vidis da mora da postoji inteligentni stvaralac koji je pokrenuo sve ovo.

ako smo dosli do zakljucka da postoji, onda logicno je da bi se trebao obratiti ljudima , pa kad vidimo razne knjige i religije, mozemo da zakljucimo da jedino Kuran je nadnaravna knjiga bez gresaka. ako ustanovimo da je Kuran od Boga, to znaci da sve sto Kur'an kaze je istina, jer nema logike da Bog kaze cuvat cu Kuran od iskrivljenja a da u njemu imaju greske
JVC

#216 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
stari i novi zavjet nemogu biti dokaz za ili protiv Boga, to su knjige koje su ljudi pisali Ovako ili onako.
Smrcak, koliko cesto citas Kuran? Da li Kuran kaze da su prijasnje objave iskrivljene, ako je potvrdan odgovor zamolio bih te da ga postavis ovdje sa tacnim mjestom gdje si to nasao?
Smrcak15

#217 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
Smrcak, koliko cesto citas Kuran? Da li Kuran kaze da su prijasnje objave iskrivljene, ako je potvrdan odgovor zamolio bih te da ga postavis ovdje sa tacnim mjestom gdje si to nasao?
Smrcak, koliko cesto citas Kuran?
cesto
Da li Kuran kaze da su prijasnje objave iskrivljene, ako je potvrdan odgovor zamolio bih te da ga postavis ovdje sa tacnim mjestom gdje si to nasao?
Bog nas obavjestava o tome u Kur'anu

“Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih! – Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.” (el-Ma’ida, 13.)

“Zar se vi nadate da će vam se jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati, a neki među njima su Allahove riječi slušali pa su ih, pošto su ih shvatili, svjesno izvrnuli.” (el-Bekara, 75.)
HAVANA

#218 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by HAVANA »

Sto me komarac izujeda jebo svoju mater.
Gojeni H

#219 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

Towelie wrote:
MyTao wrote:
Towelie wrote:Allah odluci da te stvori bas onakvog kakav jesi, zapise ti sudbinu 50 000 godina pre nego udjes u postojanje da ces zavrsiti u Vatri. Nakon toga dodjes u postojanje, on ti zapreti kaznom, ali ti ne poslusas jer te on stvorio takvim i odredio ti da zavrsis u Dzehenemu. Allah te zatima kaznjava vecnim rostiljem jer te programirao da uradis sta On hoce.

Milostivo, nema sta.
Wait what???? :-D

Jeli ovdje ima nesto izmedju redova sto propustam ili je ovo Towlie stvarno napisao? :)
Stvarno sam napisao. :) Mislim da nisi pratio ovaj pdf u poslednje vreme. :P
Sandzo, nisi nista ako ne objavis na fejsbuku ... na srpskom i engleskom naravno. :oops:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#220 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by W0rM »

shbc wrote:
Da se citiram i podebljam posto vidim da si ovo vjesto preskocio:
shbc wrote:
Ti bas ne kontas. Ja ne pricam o tome je li predodredjeno ili nije. Je li moja volja ili nije. Ja pricam o tome da je bog kakvim ga Islam predstavlja znao sta ce se desavati u mom zivotu milionima godina unazad, znao da ce me, ako me stvori, zbog mojih odluka prziti u vatri i opet odlucio da me stvori. Dakle ima sadisticne porive. Da nema, da je milostiv, stvorio bi nekoga drugog, nekog koga nece kaznjavati, a ne mene. A ta njegova sadisticnost nije odlika savrsenog bica.

Samo postojanje ateista je antiteza islamskom bogu.
Ne vidim svrhe da ti dalje objasnjavam iz vise razloga, jedan od njih je i ovaj:

"Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuca u dzennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgradena kuca u najodabranijem dijelu dzenneta." (Ibn Madze i Tirmizi)
asurbanipal

#221 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
eh to nisu ljudi pisali, ustvari Jesu zapisali ali nisu oni kreatori Kur'ana i imam masa dokaza za to. i te dokaze dijelim u kategorije

6. Rukja/Exorcizam , gdje recitacija Kur'ana fizicki djeluje na tijelo.

Već milion puta prožvakana tema, ali nema ništa od toga.
aurora313

#222 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by aurora313 »

Ima i ona nevezana za Kuran: Na tarabama pisalo p... pa neko slomio k...
Sve zavisi od toga kako ko nešto čita, shvati, pa prihvati kao tačno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#223 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

sve što postoji mimo prirode na ovom svijetu stvoreno je ljudskim radom, pa tako i Kuran

Ko god misli drugačije neka oproba, sjedne i ništa drugo ne radi nego samo čita Kuran, da vidimo šta će mu ta Almighty Crvenkapica milostivo udijeliti
SamoVasGledam

#224 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Smrle, čim ti moraš o jednom tom naučnom ili brojevnom čudu da posvećuješ celu stranicu da pričaš o korenima reči, pa kako ta reč može da znači ovo i ono, pa da dodaješ i oduzimaš slova, pa sabiraš, oduzimaš, množiš, kvadriraš, radiš ovo-ono... To nije nikakvo čudo već igra brojevima, mašta i viđenje onog što želiš da vidiš.

Samim tim svojim silnim izvođenjem ti kontriraš Kur'anu koji za sebe kaže da je lak za razumevanje (54:17). A da je Kur'an zaista toliki fenomen o tome bi pričao celi svet. Mi možemo samo da nagađamo koliko je intelektualaca i naučnika kroz istoriju raznih nacionalnosti i religija, pročitalo Kur'an na arapskom i svim mogućim jezicima, pa nije videlo ništa posebno u njemu. Ja ne sumnjam da ti možeš sada izvući neke polu poznate zapadne naučnike koji govore lepe stvari o Kur'anu. Ali čak ni oni nisu nikada prešli na Islam, što znači da su te priče vrteli najverovatnije zbog nekih ličnih potreba. Pre svega finansijske prirode.

Pa onda imaš i Arape hrišćane koji u svakom trenutku imaju pristup originalnom Kur'anu i verovatno bi im bilo lakše i bolje i iz drugih razloga da pređu na Islam, ali oni to ne čine. Da ne zaboravimo i rastući trend napuštanja Islama i to u strogim islamskim zemljama. Dakle ti ljudi takođe imaju pristup originalnom Kur'anu i znaju da mnogo rizikuju napuštajući Islam, ali oni opet to čine. I ja sam slušao te ljude kako govore i moram da priznam da mi u većini slučajeva deluju inteligentnije i razumnije od većine tih istočnih muslimana koji na Kur'an gledaju na isti način kao i ti.

I ne shvataj ovo lično Smrle, ali ovde ima dosta ljudi koji su inteligentniji od tebe i mene. Sam znaš koliko si puta pisao ovde o svim tim tvojim ''čudima'' i nikoga nisi ubedio da deli mišljenje sa tobom. Čak štaviše mnogi su ovde i prihvatili tvoj izazov i u detaljima ti objasnili šta ne valja, ali si ti i dalje terao svoju priču. Koliko samo puta!

Što se istorije tiče viša puta sam ti pokazao zašto je Kur'an kao istorijski dokument nevalidan. Brojčana programiranja i lingvistika... nema potrebe da ih sporim, jer to uopšte nije dokaz nikakve Božje intervencije. Kur'an je nastajao preko 20 godina. Masa pisaca je učestvovala u njegovom stvaranju. Mi samo možemo da nagađamo šta se sve dešavalo između četiri zida. I takođe smo zajedno ranije ustanovili da su postojali ajeti koji su izbacivani iz Kur'ana. Dakle uopšte nije teško zaključiti da je bilo raznih edicija, prepravki, dodavanja, oduzimanja dok nisu dobili ta preklapanja. Imao je Muhamed i dosta vremena i ljudstva za sve to.

A što se tiče delovanja egzorcizma i recitovanja Kur'ana na ljudsko telo, to ti je u istom rangu kao i takozvani ''Mocartov efekat''.
zijancer

#225 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by zijancer »

da li se negdje na ovom pdf-u ili opcenito na forumu nabilavalo/prekucavalo/prezvakivalo junga?
moze li se iko sjetiti? mislim na sjenku i to
Post Reply