Odgovor ti je krajnje glup jer si ocigledno shvatio, a nece da priznas.basicm wrote:Tempuser
Tvoj auto nema s-s tako da ne znam o kakvim minutama i decilitrima pricas. Ovako se spinuje.
Amare
Opet me ujedas a ne treba ti to. Ja long life ulje mijenjam na 12-15 hiljada, skraceno kao i vi na vasim picilicama, ali zato ja kazem da mi cescim mijenjanjem ulja zagadjujemo svoju okolinu, i ne moze nas 100 start stopova pretvoriti u zelenog. Dok vas moze, upalis s-s i savjest cista. Vama se jebe gdje ide ulje, u koju ce rijeku akumulator, samo prEtisnes start-stop i zeleni ste.
Start / Stop - Smece?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#201 Re: Start / Stop - Smece?
- amar1994
#202 Re: Start / Stop - Smece?
opet se vracam na pricu polovnjaka izvozanog sa tim sistemima , stavljaju nek stavljaju smetljari opet nije moj problem.kabal1337 wrote:nasao pricati kako 200+ KM za EGR + ostalo nije skupo. Stavljaju ljudi sebi najjeftinije diskove i pakne od kojih ti zivot ovisi. Mojne mi te ba price. Bas me zanima, kada budes imao vozilo da mu rikne DPF ( a vec u startu nije velika vrijednost vozila) hoces li kesirati milju+ da uzmes DPF
kakva milja , dvije su za novija auta , zato ima benzinac i ja sam se zajebo sto ne uze 1.6 obicni al eto
DPF rijetko kad rikne , vise se zacepi , a ima i zato cicscenje , al kosta 250-600KM , gdje ces to , bolje je poskidat sve da bolje ide i ono glavno , cipovat
Sve je skupo jbga https://www.olx.ba/artikal/24838951/cis ... le-filter/
Sve dok sa budzetom od lupam 15000KM kupuju auta od 15000KM , tako ce nam bit , + teh. pregled karina najobicnija , izvoli skini ga u GB , proci ces
Last edited by amar1994 on 07/09/2017 14:47, edited 1 time in total.
- kabal1337
#203 Re: Start / Stop - Smece?
pa o tome se i radi amare
Last edited by kabal1337 on 07/09/2017 14:48, edited 1 time in total.
- basicm
#204 Re: Start / Stop - Smece?
Naravno, ovo je BiH, pricamo o nama, i ako samo gledamo sa ekonomske strane, svaka stvar koja nije esencijalna za funkcionisanje auta je trosak, i gledamo da je izbjegnemo, ako ne onda i vadimo te dijelove kad se pokvare. Znaci s-s u BiH je samo dodatni belaj vecini ljudi.kabal1337 wrote:nasao pricati kako 200+ KM za EGR + ostalo nije skupo. Stavljaju ljudi sebi najjeftinije diskove i pakne od kojih ti zivot ovisi. Mojne mi te ba price. Bas me zanima, kada budes imao vozilo da mu rikne DPF ( a vec u startu nije velika vrijednost vozila) hoces li kesirati milju+ da uzmes DPF
Ali evo, dok ima dpf na autu, slozicemo se da nesto radi, pa kad prdekne izvadimo ga. Sta kad s-s razdrnda pola auta, moras napraviti jer je pokvarilo sklopove koji ti trebaju na autu, odose pare, a korist bila samo proizvodjacu da zadovolji normu. I onda one dijelove sto si zamijenio majstor fikne u neku rijeku, livadu. Ekologije nigdje, para u dzepu nigdje, a auto se samo vratilo u ispravno stanje, koje bi duze trajalo da nije s-s sistema.
- kabal1337
#205 Re: Start / Stop - Smece?
pa da o tome se i radi. Ali nas cuvar i ljubitelj prirode ne moze tj. ne zeli da procita sta mi zaista pisemo
- amar1994
#206 Re: Start / Stop - Smece?
kabal1337 wrote:pa o tome se i radi amare
svaki dan nekakv lik ceka trebu u G3 gti , ubi zvukom i smradom
-
tempuser
#207 Re: Start / Stop - Smece?
Stavljaju jer se protezu duze od jorgana, daj zadnji diran za auto, a za iorzavanje cemo nesto smisliti.kabal1337 wrote:nasao pricati kako 200+ KM za EGR + ostalo nije skupo. Stavljaju ljudi sebi najjeftinije diskove i pakne od kojih ti zivot ovisi. Mojne mi te ba price. Bas me zanima, kada budes imao vozilo da mu rikne DPF ( a vec u startu nije velika vrijednost vozila) hoces li kesirati milju+ da uzmes DPF
U normalnom svijetu cijena odrzavanja zavisi od auta, a ne od njegove vrijednosti. Mene odrzavanje auta koji danas vrijedi 9k KM, ima 200k km na satu kosta jednako kao i prije 12 god. kad je biamo 0 km i vrijedio 40k KM. Auto koji je nov zahtjevn za odrzavanje ce biti jednako zahtjevan i za 10 god osim ako dopadne bosnji u ruke samo sto kod nas vazi druga logika, to manje vrijedi to manje daj za odrzavanje.
- kabal1337
#208 Re: Start / Stop - Smece?
nema ni benzina, vec plina 
- basicm
#209 Re: Start / Stop - Smece?
Ja samo koristim tvoj metod, sbb-kbb i kad su kruske-mi cemo jabuke pa onda obratno. Ponovo od pocetka procitati, sve pise, izbacis manje grama ali to platis u dijelovima koji su otpad. Ni ustede ni ekologije. A da se motor i ostali dijelovi ne haba svakim startom, to moze misliti samo onaj koji nikad nije motor vidio, a ne jos pisao po auto forumu.tempuser wrote:Odgovor ti je krajnje glup jer si ocigledno shvatio, a nece da priznas.basicm wrote:Tempuser
Tvoj auto nema s-s tako da ne znam o kakvim minutama i decilitrima pricas. Ovako se spinuje.
Amare
Opet me ujedas a ne treba ti to. Ja long life ulje mijenjam na 12-15 hiljada, skraceno kao i vi na vasim picilicama, ali zato ja kazem da mi cescim mijenjanjem ulja zagadjujemo svoju okolinu, i ne moze nas 100 start stopova pretvoriti u zelenog. Dok vas moze, upalis s-s i savjest cista. Vama se jebe gdje ide ulje, u koju ce rijeku akumulator, samo prEtisnes start-stop i zeleni ste.
- amar1994
#210 Re: Start / Stop - Smece?
kabal1337 wrote:nema ni benzina, vec plina
jebo mater , navodno ce na onim hcci benzincima bit prosjecna oko 5l
Last edited by amar1994 on 07/09/2017 14:59, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#211 Re: Start / Stop - Smece?
Haha, dok se vi ubiste ovdje oko S/S i DPF sistema, i dok se ubiste raspravljajuci je li za nekog srednje situairanog Bosanca koji kupi auto od 15 k na kredit udar zamjena DPFa ili ciscenje, tamo na drugoj temi oni koji kupe nova auta za 2x tu cifru dijele ukradene mape.
Paradoks. 
- amar1994
#212 Re: Start / Stop - Smece?
jbga hahahah 
- kabal1337
#213 Re: Start / Stop - Smece?
Cisto ja sumnjam da je za tvoje vozilo 200 KM EGR, ako nije ispod 400 KM OEM + 1000 KM DPF, to se jednostavno ne isplati stavljati na vozilo koje vrijedi 9k ( Prosjecnom covjeku) . + Tu dodje reparacija turbine, ciscenje usisne grane i ostalo. Kako god. Zavaljuje se ta osoba 1000+ KM u auto koje vrijedi 9000 KM, na komponente koje ne uticu na rad vozila ( EGR+DPF) Ja o tome pricam.
I oni nemaju nikakvu "prisilu" ili "beneficiju" od toga sto ce ugraditi te komponente. - NECE pasti na tehnickom, niti ce dobiti neki popust sto njegovo vozilo manje zagadjuje. Razumijes on ce jeftinije da prodje i to je ono sto je na kraju bitno.
dizel je traktor
I oni nemaju nikakvu "prisilu" ili "beneficiju" od toga sto ce ugraditi te komponente. - NECE pasti na tehnickom, niti ce dobiti neki popust sto njegovo vozilo manje zagadjuje. Razumijes on ce jeftinije da prodje i to je ono sto je na kraju bitno.
dizel je traktor
-
tempuser
#214 Re: Start / Stop - Smece?
Sad okreces pricu na cetvrtu stranu, gdje si konacno upravu.basicm wrote:Naravno, ovo je BiH, pricamo o nama, i ako samo gledamo sa ekonomske strane, svaka stvar koja nije esencijalna za funkcionisanje auta je trosak, i gledamo da je izbjegnemo, ako ne onda i vadimo te dijelove kad se pokvare. Znaci s-s u BiH je samo dodatni belaj vecini ljudi.kabal1337 wrote:nasao pricati kako 200+ KM za EGR + ostalo nije skupo. Stavljaju ljudi sebi najjeftinije diskove i pakne od kojih ti zivot ovisi. Mojne mi te ba price. Bas me zanima, kada budes imao vozilo da mu rikne DPF ( a vec u startu nije velika vrijednost vozila) hoces li kesirati milju+ da uzmes DPF
Ali evo, dok ima dpf na autu, slozicemo se da nesto radi, pa kad prdekne izvadimo ga. Sta kad s-s razdrnda pola auta, moras napraviti jer je pokvarilo sklopove koji ti trebaju na autu, odose pare, a korist bila samo proizvodjacu da zadovolji normu. I onda one dijelove sto si zamijenio majstor fikne u neku rijeku, livadu. Ekologije nigdje, para u dzepu nigdje, a auto se samo vratilo u ispravno stanje, koje bi duze trajalo da nije s-s sistema.
Kod nas su najbitnije pare, tako da je S/S smece ne zato sto nema funkcije i smisla, sto si neuspjesno pokusao dokazati, nego sto potencijalno moze biti trosak, a kako se bosnjo proteze duze preko jorana sve sto je trosak, bez obzira sto spada u redovno odrzavanje, je smece.
Ali kad su vec jedino pare bitne onda nemoj pi*dit ko kakva treba kad sastve mjeseca smoga i magle, jer ako ti je bitno da sto jeftiniej prodjes, cuti i udisi, ko te hebe. To sto si trazio to si i dobio, ti gledas da jeftino odrzavas, onaj gleda da se jeftino grije, u principu ista lavor rezon, ja sam ne cinim razliku i kad moze on mogu i ja.
Ista bi prica bila i za DPF da kako ima puljka i za to.
-
timezone
#215 Re: Start / Stop - Smece?
Odakle taj podatak ili kako du pojedinci dosli do zakljucka da S/S system ima ikakve veze sa ekologijom kad je njegova jedina svrha da smanji potrosnju goriva iskljucivo u gradu kad je potrosnja najveca za razliku od egr ili DPF koji su iskljucivo tu samo radi preciscavanja izduvnih gasova.
Neko je naveo i primjer od 12 semafora i da ce se auto sa s/s systemom ugasiti i upaliti 12 puta i na taj nacin manje zagaditi nego isti auto bez toga ali to je potpuno pogresno laicko razmisljanje jer ta usteda 0,?? Litara benzina puno manje zagadi okolinu nego vozilo koje se ugasi i upali 12 puta vise jer nijedan katalizator ne izvrsava svoju funkciju u prvim sekundama nakon starta.
U to se svako moze sam uvjeriti prilikom sledeceg tehnickog pregleda i kontrole izduvnih gasova, jednostavno ugasis auto i nakon par sek. nanovo upalis i vidis kakvi su gasovi u prvim sekundama i kako spadnu na odredeni nivo kada se kat. aktivira.
Neko je naveo i primjer od 12 semafora i da ce se auto sa s/s systemom ugasiti i upaliti 12 puta i na taj nacin manje zagaditi nego isti auto bez toga ali to je potpuno pogresno laicko razmisljanje jer ta usteda 0,?? Litara benzina puno manje zagadi okolinu nego vozilo koje se ugasi i upali 12 puta vise jer nijedan katalizator ne izvrsava svoju funkciju u prvim sekundama nakon starta.
U to se svako moze sam uvjeriti prilikom sledeceg tehnickog pregleda i kontrole izduvnih gasova, jednostavno ugasis auto i nakon par sek. nanovo upalis i vidis kakvi su gasovi u prvim sekundama i kako spadnu na odredeni nivo kada se kat. aktivira.
-
tempuser
#216 Re: Start / Stop - Smece?
Ako mene pitas kosta 260 KM na akciji. Ako hoces takav auto onda budi spreman za uvalu bez obzira koliko auto vrijedi, sve ostalo je pravljene pite od govana. To bi isto bilo kao da razbijes sajbu na Cliu od 2k KM i kazes da se ne isplati stavljati nova od 300 KM jer je to 15% vrijednosti auta nego iskrojis pleksiglas ili vozis sa puknutom.kabal1337 wrote:Cisto ja sumnjam da je za tvoje vozilo 200 KM EGR, ako nije ispod 400 KM OEM + 1000 KM DPF, to se jednostavno ne isplati stavljati na vozilo koje vrijedi 9k ( Prosjecnom covjeku) . + Tu dodje reparacija turbine, ciscenje usisne grane i ostalo. Kako god. Zavaljuje se ta osoba 1000+ KM u auto koje vrijedi 9000 KM, na komponente koje ne uticu na rad vozila ( EGR+DPF) Ja o tome pricam.
dizel je traktor
Zna bosnjo i za DPF i za turbinu, i za potencijalnu milju uvale, al nece bosnjo benzinca za te pare pa da bude rahat, oce bosnjo dizela jer treba da trosi 5 litara!
- amar1994
#217 Re: Start / Stop - Smece?
EGR 1200KMkabal1337 wrote:Cisto ja sumnjam da je za tvoje vozilo 200 KM EGR, ako nije ispod 400 KM OEM + 1000 KM DPF, to se jednostavno ne isplati stavljati na vozilo koje vrijedi 9k ( Prosjecnom covjeku) . + Tu dodje reparacija turbine, ciscenje usisne grane i ostalo. Kako god. Zavaljuje se ta osoba 1000+ KM u auto koje vrijedi 9000 KM, na komponente koje ne uticu na rad vozila ( EGR+DPF) Ja o tome pricam.
dizel je traktor
DPF 4000KM
na njemu:
1. senzor 400KM
2. senzor 800KM

Last edited by amar1994 on 07/09/2017 15:14, edited 1 time in total.
- kabal1337
#218 Re: Start / Stop - Smece?
Nece je iskrojiti, nego ce kupiti polovnu sa otpada.
Kaze nece bosnjo benzin, a on vozi dizela
-
tempuser
#219 Re: Start / Stop - Smece?
Interval semafora na longitudinali u SA je cca 45 sek, transferzale jos duze i strelice jos, a struka kaze da je S/S efikasan za sve duze od 10 sek.timezone wrote:Odakle taj podatak ili kako du pojedinci dosli do zakljucka da S/S system ima ikakve veze sa ekologijom kad je njegova jedina svrha da smanji potrosnju goriva iskljucivo u gradu kad je potrosnja najveca za razliku od egr ili DPF koji su iskljucivo tu samo radi preciscavanja izduvnih gasova.
Kad smo vec kod pogresnog i laickog razmisljanja, potrosnja u gradu se mjeri u lit/100km, potrosnja u mirovanju se mjeri u lit/h, znaci nema nikakve razlike ako ti auto radi u leru 15 min u sred gradske guzve ili u zastoju na autoputu. S/S je najefikasniji u gradu jer se najvise vremena provede u leru, a ne zato sto je najvisa prosjecna potrosnja,
Last edited by tempuser on 07/09/2017 15:47, edited 2 times in total.
-
tempuser
#220 Re: Start / Stop - Smece?
I polovna na otpadu je 100, dok je zalijepis (jer je isto lijepio novu ili polovnu) jos 100, a po tebi se ni to ne isplati jer je 10% vrijednost auta, bas koliko i da sredis DPF i EGR na autu od 15k KM. Kako si krenuo po tebi se ne isplati sipati pun rezervoar u auto od 2k KM jer je to 5% ukupne vrijednosti, da ne govorim o 4 gume koje su 20%. Nas mentalitet ne mijenja sto treba, nego sto mora.kabal1337 wrote:Nece je iskrojiti, nego ce kupiti polovnu sa otpada.
Naravno da osim 2 benzinca vozim i dizela, ali mi nije blokiran EGR, kat niko nije dirao, nema check engine, nema improvizacije i pite od govana, neki dan platim 80 KM za zmigavac u retrovitoru i 70 KM za original metlice.
- kabal1337
#221 Re: Start / Stop - Smece?
Zasto bi davao 1000+ kad ga moze osposbiti za 200 KM ?tempuser wrote:I polovna na otpadu je 100, dok je zalijepis (jer je isto lijepio novu ili polovnu) jos 100, a po tebi se ni to ne isplati jer je 10% vrijednost auta, bas koliko i da sredis DPF i EGR na autu od 15k KM. Kako si krenuo po tebi se ne isplati sipati pun rezervoar u auto od 2k KM jer je to 5% ukupne vrijednosti, da ne govorim o 4 gume koje su 20%. Nas mentalitet ne mijenja sto treba, nego sto mora.kabal1337 wrote:Nece je iskrojiti, nego ce kupiti polovnu sa otpada.
Naravno da osim 2 benzinca vozim i dizela, ali mi nije blokiran EGR, kat niko nije dirao, nema check engine, nema improvizacije i pite od govana, neki dan platim 80 KM za zmigavac u retrovitoru i 70 KM za original metlice.
-
tempuser
#222 Re: Start / Stop - Smece?
Zato sto je to bas kao sto si napisao osposobljavanje, a ne popravak. Osposobljavanje je nista drugo nego pravljene pite od govana, pa ko hoce to da napravi od auta da 200, a ko hoce da popravi kako treba platice zamjenu dijela.kabal1337 wrote:Zasto bi davao 1000+ kad ga moze osposbiti za 200 KM ?tempuser wrote:I polovna na otpadu je 100, dok je zalijepis (jer je isto lijepio novu ili polovnu) jos 100, a po tebi se ni to ne isplati jer je 10% vrijednost auta, bas koliko i da sredis DPF i EGR na autu od 15k KM. Kako si krenuo po tebi se ne isplati sipati pun rezervoar u auto od 2k KM jer je to 5% ukupne vrijednosti, da ne govorim o 4 gume koje su 20%. Nas mentalitet ne mijenja sto treba, nego sto mora.kabal1337 wrote:Nece je iskrojiti, nego ce kupiti polovnu sa otpada.
Ovo sve sto sad pisete je dejavu od prije 15-20 god kad su na isti nacin folozofirali da su ABS i Airbag nepotrebno smece koje se kvari, a prije toga toga turbine, el. podizaci, AC itd. Ja se sjecam fame oko bezolovnog goriva iz 1990 kad se pojavilo je stari kupio auto sa katalizatorom. Za bosnju je svaka novotarija koja je potencijali kvar smece.
- amar1994
#223 Re: Start / Stop - Smece?
zato govore da je G2 najbolji auto
-
tempuser
#224 Re: Start / Stop - Smece?
Otprilike. "Drveni" auto, ne trune tako brzo, a nema se sta pokvariti.amar1994 wrote:![]()
![]()
![]()
zato govore da je G2 najbolji auto
- Maraschino
#225 Re: Start / Stop - Smece?
Ima li neko da ugradjuje s/s sisteme?
Sarajevo a moze i sira okolina.
Sarajevo a moze i sira okolina.