al hajd sve to, svak ima neko svoje mišljenje, al hvala haznadaru što je bosancima održao lekciju o katalonskoj pomoći.
1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#201 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Trepča radi, Beograd se gradi... da nije sve u novcu pokazuje i ne baš plebiscitarna podrška Katalonaca. a ekonomija je u pravilu samo celofan kojim se pravdaju animoziteti i čime se loži plebs. da nema nacionalističke podloge, ne bi bilo toliko upiranja u nezavisnost. sve se bojim da će se u slučaju nezavisnosti pare preliti u metro
al hajd sve to, svak ima neko svoje mišljenje, al hvala haznadaru što je bosancima održao lekciju o katalonskoj pomoći.
koja patetika jebote 
-
muzicar_iz_parka
#202 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nema nijedne ozbiljne države u kojoj se ne bi mogao naći primjer razvijenih pokrajina, regija, saveznih država, koje guraju druge manje razvijene. Opet sa druge strane, ne bi bilo ni tim super razvijenim moguće dostići taj nivo da nema onih slabijih, i ta područja na svoj način doprinose ukupnom razvoju.
Šema pucanja države iz ekonomskih razloga je veoma glupa i kratkovidna, primjenjivanje iste vodi u probleme.
Tako bi recimo danas sutra mogli opravdati nezavisnost Kalifornije, wikipedija kaže da imaju BDP od 2,5 biliona $, to je otprilike na nivou Njemačke, zašto da budu u zajednici sa dosta zaostalih saveznih država, sam Apple ima veći promet nego većina država BDP. Ovo bi bio primjer glupog, površnog gledanja na situaciju, dok je stvarnost dosta kompleksnija.
Šema pucanja države iz ekonomskih razloga je veoma glupa i kratkovidna, primjenjivanje iste vodi u probleme.
Tako bi recimo danas sutra mogli opravdati nezavisnost Kalifornije, wikipedija kaže da imaju BDP od 2,5 biliona $, to je otprilike na nivou Njemačke, zašto da budu u zajednici sa dosta zaostalih saveznih država, sam Apple ima veći promet nego većina država BDP. Ovo bi bio primjer glupog, površnog gledanja na situaciju, dok je stvarnost dosta kompleksnija.
- sinuhe
#203 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Obzirom da je dijelom evropskog trzista Katalonija uopste nije nesto posebno razvijena. U rangu Slovenije i Estonije. Ne radi se tu o nekoj pokrajini koja bi stekla nezavisnost nakon pada berlinskog zida i koja bi prolazila kroz tranziciju. Zapravo imaju ekonomskih problema i veliku nezaposlenost.
- cyprus
#204 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Dobro, nećemo sad ni pretjerivatsinuhe wrote:Obzirom da je dijelom evropskog trzista Katalonija uopste nije nesto posebno razvijena. U rangu Slovenije i Estonije. Ne radi se tu o nekoj pokrajini koja bi stekla nezavisnost nakon pada berlinskog zida i koja bi prolazila kroz tranziciju. Zapravo imaju ekonomskih problema i veliku nezaposlenost.
- Point.
#205 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
To znaci ako su oni simpatisali sa nama da mi moramo podrzati njihov nezakoniti referendum i separatizam. Bas patetika.Chmoljo wrote:Trepča radi, Beograd se gradi... da nije sve u novcu pokazuje i ne baš plebiscitarna podrška Katalonaca. a ekonomija je u pravilu samo celofan kojim se pravdaju animoziteti i čime se loži plebs. da nema nacionalističke podloge, ne bi bilo toliko upiranja u nezavisnost. sve se bojim da će se u slučaju nezavisnosti pare preliti u metro![]()
al hajd sve to, svak ima neko svoje mišljenje, al hvala haznadaru što je bosancima održao lekciju o katalonskoj pomoći.koja patetika jebote
- cyprus
#206 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Uostalom, pretpostavljam da u Kataloniji živi dosta svijeta koji su nas podržavali, a protive se ovom otcjepljenju, jer kao što znamo ima i solidan broj Katalonaca koji nisu za referendum... Šta ćemo sad?Point. wrote:To znaci ako su oni simpatisali sa nama da mi moramo podrzati njihov nezakoniti referendum i separatizam. Bas patetika.Chmoljo wrote:Trepča radi, Beograd se gradi... da nije sve u novcu pokazuje i ne baš plebiscitarna podrška Katalonaca. a ekonomija je u pravilu samo celofan kojim se pravdaju animoziteti i čime se loži plebs. da nema nacionalističke podloge, ne bi bilo toliko upiranja u nezavisnost. sve se bojim da će se u slučaju nezavisnosti pare preliti u metro![]()
al hajd sve to, svak ima neko svoje mišljenje, al hvala haznadaru što je bosancima održao lekciju o katalonskoj pomoći.koja patetika jebote
- Chmoljo
#207 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
ma stvar je u tome što mi iznosimo svako svoje mišljenje. nema tu nekog podržavanja ili protivljenja. bio sam u toj Barceloni u nekoliko navrata i imam predivna iskustva iz grada, a posebno sa ljudima. pristupačni i srdačni. nije mi trebala donacija da se uvjerim kakvi su ljudi u pitanju, i zadnje što bih im želio je neko sranje, a očigledno ga lokalne glavonje prizivaju.Point. wrote:To znaci ako su oni simpatisali sa nama da mi moramo podrzati njihov nezakoniti referendum i separatizam. Bas patetika.Chmoljo wrote:Trepča radi, Beograd se gradi... da nije sve u novcu pokazuje i ne baš plebiscitarna podrška Katalonaca. a ekonomija je u pravilu samo celofan kojim se pravdaju animoziteti i čime se loži plebs. da nema nacionalističke podloge, ne bi bilo toliko upiranja u nezavisnost. sve se bojim da će se u slučaju nezavisnosti pare preliti u metro![]()
smiješna mi je ta priča kada se uporedi sa raspadom Jugoslavije, gdje je izlazak ili ostanak značio razliku između života ili smrti.
ovdje mi se jednostavno čini da je riječ o politikama koje nemaju ponuditi nešto konkretno, pa hajmo udariti u nezavisnost.
- Muhamed Đakmić
#208 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nije da podržavam katalonsko otcjepljenje, zapravo daleko od toga, ali definitivno razumijem njihov stav. Zašto da vjeruju Madridu nakon svega što im je uradio Franco?
- Chmoljo
#209 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
zato što isti taj kralj koji je naslijedio Franca nije bio kreten i demokratizirao Španiju. zato što pravo na samoopredjeljenje dobija na značaju ako postoje bitni razlozi, kao što su bili oni u ex-Yu ili na Kosovu. ali sada ih ne vidim, osim te standardne ekonomske, koju gusla svaka razvijena i industrijska regija.
ja ne tvrdim da ako se otcijepe da im neće eventualno biti bolje. eventualno. po meni se bezrazložno upuštaju u avanturu, zato sam i rekao da traže hljeba preko pogače.
ja ne tvrdim da ako se otcijepe da im neće eventualno biti bolje. eventualno. po meni se bezrazložno upuštaju u avanturu, zato sam i rekao da traže hljeba preko pogače.
-
Mr Majestic
#210 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ako sam naucio nesto iz posljednjih nekoliko godina to je kao prvo svaka zemlja , regija ili pokrajina koja ozbiljno svhata otcepljenje pripremi se tako sto napravi neku vrstu oruzanih snaga sto nesto u ovom slucaju ne primjecujem . Drugu svaka normalna drzava i narod prvo gleda svoj interes a ne nesto drugo sentimentalnost , prijateljstvo i slicno i mi tako treba dase postavimo . Dakle politika u rukavicama jedno pricas a gledas svoja posla kao lafo `mi cemo podrzati svaki dogovor postignut mirnim putem , bez upotrebe sile itd `, a ovamo nije te briga kad bi sutra bilo krvi do koljena . Cak gledas kako bi sutra u slucaju sukoba bio spreman da zaradis prodajom naoruzanja sto legalno ( Spanskoj vladi ) sto ilegalno ( vladi Katalonije) . Drzava poslje vojnike kao mirovne snage , a preko njih prodajes naoruzanje i zaradjujes ( kao sto Hrvatska radi , prodaje viskove starog naoruzanja ISIL-u preko Saudijske Arabije , uvozi savremene dalekometne haubice iz Njemacke i sve to prikriva tako sto napada BiH i Bosnjake ze neki takozvani Islamski ekstremizam ). To se u danasnjem vremenu zove prozapadna - demokratska politika nosioca demokratskih vrijednosti i ljudskih prava kao sto su Amerika , EU i Rusija .
- Point.
#211 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Postoji li i jedna regija da je dobila nezavisnost cisto zbog ekonomskih razloga?
- hrle1976
#212 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Napeta situacija u Kataloniji. Navodno doslo je do teskog obracuna Katalonske i tkz. "Madridske" policije.
Madrid navodno poslao neku policiju da zapljeni glasacke listice te jos da hapsi neke pojedince.
Madrid ocigledno inspirian Milosevicem i stopama Beograda (politike) 90ih.
Madrid ocigledno inspirian Milosevicem i stopama Beograda (politike) 90ih.
- hrle1976
#213 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Mr Majestic wrote:Ako sam naucio nesto iz posljednjih nekoliko godina to je kao prvo svaka zemlja , regija ili pokrajina koja ozbiljno svhata otcepljenje pripremi se tako sto napravi neku vrstu oruzanih snaga sto nesto u ovom slucaju ne primjecujem . Drugu svaka normalna drzava i narod prvo gleda svoj interes a ne nesto drugo sentimentalnost , prijateljstvo i slicno i mi tako treba dase postavimo . Dakle politika u rukavicama jedno pricas a gledas svoja posla kao lafo `mi cemo podrzati svaki dogovor postignut mirnim putem , bez upotrebe sile itd `, a ovamo nije te briga kad bi sutra bilo krvi do koljena . Cak gledas kako bi sutra u slucaju sukoba bio spreman da zaradis prodajom naoruzanja sto legalno ( Spanskoj vladi ) sto ilegalno ( vladi Katalonije) . Drzava poslje vojnike kao mirovne snage , a preko njih prodajes naoruzanje i zaradjujes ( kao sto Hrvatska radi , prodaje viskove starog naoruzanja ISIL-u preko Saudijske Arabije , uvozi savremene dalekometne haubice iz Njemacke i sve to prikriva tako sto napada BiH i Bosnjake ze neki takozvani Islamski ekstremizam ). To se u danasnjem vremenu zove prozapadna - demokratska politika nosioca demokratskih vrijednosti i ljudskih prava kao sto su Amerika , EU i Rusija .
Pa nije ni Skotska napravila vojsku svoju ali opet London nije slao gore neku vojsku i policiju da pravi haos i provocira rat. Kao sto cini Madrid. Ja odgovorno tvrdim razlika izmedju Madridkse politike i Beogradske onodno izmeljdu Rajoy i Milosevica u pet deka.
- MMM1977
#214 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Hrle,
Imaš li ti kakvih nekretnina po Kataloniji?
- hrle1976
#215 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
MMM1977 wrote:Hrle,
Nemam na svu srecu. Tamo im ne gine gradjanski rat. Madrid se nece kaniti dok ne pukne metak a onda ce biti Yuga II.
- Matzan
#216 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ništa od prekrajanja granica i stvaranja novih država na tlu Europe.
Kad bi dopustili da svaka pokrajina i/ili grupa usijanih glava od svake pokrajine pravi državu, u Svijetu bi postojalo jedno 5.856 država (odokativno), od čega bi njih 3.150 bilo nezadovoljno uspostavljenom granicom, jedno 550 ratovabi se vodilo, a u njih 1.567 bi narod crkavao od gladi.
Izuzev zemalja gdje se stvarno gaze ljudska prava i vladaju nazadni srednjovjekovni zakoni, sve ovo je traženje hljeba nad pogaču. U normalnim demokratskim državama i nakon samostalnosti običnom čovjeku bi bilo u 5% bolje ili lošije.
Za toliko niko pametan ne bi krv proljevao.
Kad bi dopustili da svaka pokrajina i/ili grupa usijanih glava od svake pokrajine pravi državu, u Svijetu bi postojalo jedno 5.856 država (odokativno), od čega bi njih 3.150 bilo nezadovoljno uspostavljenom granicom, jedno 550 ratovabi se vodilo, a u njih 1.567 bi narod crkavao od gladi.
Izuzev zemalja gdje se stvarno gaze ljudska prava i vladaju nazadni srednjovjekovni zakoni, sve ovo je traženje hljeba nad pogaču. U normalnim demokratskim državama i nakon samostalnosti običnom čovjeku bi bilo u 5% bolje ili lošije.
- exliberal-ex
#217 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
vrlo lako moze biti puno dima nigdje vatre...al moze i da dodje do belaja to barem mi znamo dovoljno je par budala da pocnu pucat jedni na druge i eto belaja
ovo sa katalonijom me podsjeca na quebec, isto su oni trazili da se otcjepe, napravili referendum ali legalno i narod rekao ne...mnogi koji su bili tad ovde, govore da je dosta vremena potroseno pokazujuci narodu sta ce se desit sa ekonomske strane ako dodje do otcjepljenja.
katalonija jest eonomski jaka ali je jaka jer je dio spanije i eu, ako izgubi spansko trziste, ako dodje do tenzija pa turizam podbaci par godina zaredom....nece vise narod pricat o blagodetima samostalnosti nego ce jebavat mater onima sto su ih namamili za referendum
eto vam brexit, uzet kao zajebancija od mnogih ali ljudi glasali da izadju....sad su mnogi skontali da je to em skupo em da gube mnogo vise nego sto dobijaju ...al poslije jebanja nema kajanja
u sustini ako se nastavi ovaj trend cijepanja drzava i drzavica......sta sprecava sutra da se makedonija nepodjeli ili cg ( namjerno izostavljam bosnu), nece narod na zapadu evrope ratovat kao sto smo mi , moze doci do sukoba manjeg inteziteta ali krvoprolica kao sto je nase nevjerujem ali ako se prenese na nase terene...
postavlja se pitanje ,kao sto neko postavi ranije onaj clanak, gdje se povlaci linija dokle ide to pravo na razdvajanje
ovo sa katalonijom me podsjeca na quebec, isto su oni trazili da se otcjepe, napravili referendum ali legalno i narod rekao ne...mnogi koji su bili tad ovde, govore da je dosta vremena potroseno pokazujuci narodu sta ce se desit sa ekonomske strane ako dodje do otcjepljenja.
katalonija jest eonomski jaka ali je jaka jer je dio spanije i eu, ako izgubi spansko trziste, ako dodje do tenzija pa turizam podbaci par godina zaredom....nece vise narod pricat o blagodetima samostalnosti nego ce jebavat mater onima sto su ih namamili za referendum
eto vam brexit, uzet kao zajebancija od mnogih ali ljudi glasali da izadju....sad su mnogi skontali da je to em skupo em da gube mnogo vise nego sto dobijaju ...al poslije jebanja nema kajanja
u sustini ako se nastavi ovaj trend cijepanja drzava i drzavica......sta sprecava sutra da se makedonija nepodjeli ili cg ( namjerno izostavljam bosnu), nece narod na zapadu evrope ratovat kao sto smo mi , moze doci do sukoba manjeg inteziteta ali krvoprolica kao sto je nase nevjerujem ali ako se prenese na nase terene...
postavlja se pitanje ,kao sto neko postavi ranije onaj clanak, gdje se povlaci linija dokle ide to pravo na razdvajanje
- hrle1976
#218 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Spanija se seastoji iskljucivo od autonomija. Katalonija je isto sto je Kosovo. Ako Kosovo moze zasto ne moze Katalonija... Nema nikakve razlike ili? Isto se pisalo po svjetskim medijima za Hrvatsku i Sloveniju 1991. Sta je Svaba i Engleza bilo protiv rasula Yu! Ne zato sto ih boli neka stvar za narodima vec tada za jeftinij odmorom. Pronadjite novine njemacke i britanske iz pocetka 1991 pa da padnete na dupe sta se sve valjaloMatzan wrote:Ništa od prekrajanja granica i stvaranja novih država na tlu Europe.
Last edited by hrle1976 on 21/09/2017 00:18, edited 1 time in total.
- exliberal-ex
#219 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hrle1976 wrote:Spanija se seastoji iskljucivo od autonomija. Katalonija je isto sto je Kosovo. Ako Kosovo moze zasto ne moze Katalonija... Nema nikakve razlike ili?Matzan wrote:Ništa od prekrajanja granica i stvaranja novih država na tlu Europe.
Dali po tebi makedonski albanci imaju pravo na otcjepljenje, ili stanovnici sandjaka iz srbije i cg?
Ako da po kojim osnovama ake ne isto tako
- hrle1976
#220 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Europa je uvjek bila od 1001 drzave a ne 50 vracaju se stara vremena Europska. Vracaju se vremena princevskih drzavica itd. Jednom rijecju premal kontine a previse razlike. Pa od finske do grcke je vise razlike na manje km nego od Argentine do Kanade gledaj koliko je ta razdaljenost u km. Mada ja i dan danas ne iskljucujem da Putin mozda nema u glavi da fusion odnosno verziju 2 Sovjeta ne stvori.exliberal-ex wrote:hrle1976 wrote:Spanija se seastoji iskljucivo od autonomija. Katalonija je isto sto je Kosovo. Ako Kosovo moze zasto ne moze Katalonija... Nema nikakve razlike ili?Matzan wrote:Ništa od prekrajanja granica i stvaranja novih država na tlu Europe.
Dali po tebi makedonski albanci imaju pravo na otcjepljenje, ili stanovnici sandjaka iz srbije i cg?
- Matzan
#221 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hrle1976 wrote: Europa je uvjek bila od 1001 drzave a ne 50 vracaju se stara vremena Europska. Vracaju se vremena princevskih drzavica itd. Jednom rijecju premal kontine a previse razlike. Pa od finske do grcke je vise razlike na manje km nego od Argentine do Kanade gledaj koliko je ta razdaljenost u km.
Ništa od toga. Piši propalo.
- exliberal-ex
#222 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hrle1976 wrote:Europa je uvjek bila od 1001 drzave a ne 50 vracaju se stara vremena Europska. Vracaju se vremena princevskih drzavica itd. Jednom rijecju premal kontine a previse razlike. Pa od finske do grcke je vise razlike na manje km nego od Argentine do Kanade gledaj koliko je ta razdaljenost u km.exliberal-ex wrote:hrle1976 wrote:
Spanija se seastoji iskljucivo od autonomija. Katalonija je isto sto je Kosovo. Ako Kosovo moze zasto ne moze Katalonija... Nema nikakve razlike ili?
hoces da kazes da imaju pravo da se otcjepe
recimo albanci iz makedonije se otcjepe (jedan dio drzave) i udruze sa kosovom u veliku albaniju...imaju pravo?.....sjeverna italija hoce da bude nezavisna kao i italijanski kanton iz svice....gdje je granica?
- hrle1976
#223 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
exliberal-ex wrote:hrle1976 wrote:Europa je uvjek bila od 1001 drzave a ne 50 vracaju se stara vremena Europska. Vracaju se vremena princevskih drzavica itd. Jednom rijecju premal kontine a previse razlike. Pa od finske do grcke je vise razlike na manje km nego od Argentine do Kanade gledaj koliko je ta razdaljenost u km.exliberal-ex wrote:
recimo albanci iz makedonije se otcjepe (jedan dio drzave) i udruze sa kosovom u veliku albaniju...imaju pravo?.....sjeverna italija hoce da bude nezavisna kao i italijanski kanton iz svice....gdje je granica?
Pogledaj kartu Europe od smo prije 200 godina i danas. I jel ti majketi mislis da ce ove danasnje granice ostati za uvjek? Jel to tebi neprirodno da se granice i drzave mjenjau. Pa nista jaro hajmo ukinuti citav raspad YU, od sutra svi u jednoj drzavi sa imenom YU, glavni grad beograd, uvodi se opet JNA i vojni rok me baby. Sta fali jel?
- exliberal-ex
#224 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Barem bi bilo vode u Sarajevuhrle1976 wrote:exliberal-ex wrote:hrle1976 wrote: Europa je uvjek bila od 1001 drzave a ne 50 vracaju se stara vremena Europska. Vracaju se vremena princevskih drzavica itd. Jednom rijecju premal kontine a previse razlike. Pa od finske do grcke je vise razlike na manje km nego od Argentine do Kanade gledaj koliko je ta razdaljenost u km.
Pogledaj kartu Europe od smo prije 200 godina i danas. I jel ti majketi mislis da ce ove danasnje granice ostati za uvjek? Jel to tebi neprirodno da se granice i drzave mjenjau. Pa nista jaro hajmo ukinuti citav raspad YU, od sutra svi u jednoj drzavi sa imenom YU, glavni grad beograd, uvodi se opet JNA i vojni rok me baby. Sta fali jel?
Po tebi i tvojoj logici ako bi se mogli otcjepit albanci i sandjak onda nista nesprecava ni dodu da pozove na referendum....nije moralno ali jebiga ispade legitimno
- hrle1976
#225 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Bih je drzava sa dva entiteta koja su vise kao dvije drzave u drzavi. Jel ti samo dovoljno da mimo drzavljanstva imas i drzavljanstvo entiteta
ako to nije da se utemelji ko su oni ko ovi onda jebajiga. Problem je u tom sto primjerice Katalonija je bila svoja kraljevina davnih dana pa 1850 su imali svoju drzavu. Ukucaj kartu Europe iz 1850 i tacno ces vidjeti.