Gliser, jahta, brod.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tuzla111

#201 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

Seawolf wrote:
drndalo wrote:Trkacka staza u BiH ? Pa kod nas se svi dzabe trkaju na cestama, i to svi kvalitetniji od rahmetlije Senne... I jos da ti plate za to...? :shock:

Salu na stranu, dabogda...
Što, nije loša ideja, bez zezancije ... Pogotovu na nekoj visoravni / polju u Hercegovini.

24 sata Nevesinja, trka izdržljivosti, dobro zvuči.
To bi i trebalo biti negdje u Hercegovini blizu Hrvatske tako da bi se pokrio market Hrvatske obale i veliki dio Bosne jer vec postoje staze U Loznici veoma blizu nase granice i u blizini Zagreba. Siguran sam da i dosta ljudi u Hercegovini i taj dio Hrvatske imaju dobre aute i pare za staze.
Seawolf

#202 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Tuzla111 wrote:
Seawolf wrote:
drndalo wrote:Trkacka staza u BiH ? Pa kod nas se svi dzabe trkaju na cestama, i to svi kvalitetniji od rahmetlije Senne... I jos da ti plate za to...? :shock:

Salu na stranu, dabogda...
Što, nije loša ideja, bez zezancije ... Pogotovu na nekoj visoravni / polju u Hercegovini.

To bi i trebalo biti negdje u Hercegovini blizu Hrvatske tako da bi se pokrio market Hrvatske obale i veliki dio Bosne jer vec postoje staze U Loznici veoma blizu nase granice i u blizini Zagreba. Siguran sam da i dosta ljudi u Hercegovini i taj dio Hrvatske imaju dobre aute i pare za staze.
Dakle, 24 sata Kupresa.
Tuzla111

#203 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

Seawolf wrote:
Tuzla111 wrote:
Seawolf wrote: Što, nije loša ideja, bez zezancije ... Pogotovu na nekoj visoravni / polju u Hercegovini.

Dakle, 24 sata Kupresa.
Tomislavgrad se ubio za ovo. Samo bi im dao uslov da promjene ime grada u Bakirovgrad.
Seawolf

#204 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Preporuka za mali rekreativni gliser sa kabinom sa 2 ležaja:

http://www.sealife535.com/index.php/o-plovilu

Svega 450 kg mase i samo 2 m širine, za jednostavan transport cestom i za odlaganje na suhom, kada se ne koristi.

Prihvata vanbrodski motor najveće snage do 60 KS.
stubrijez

#205 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by stubrijez »

ja predlazem KAJAK, KANU, CAMAC
ne prljas prirodu, cuvas rijeke i ribe, cuvas svoje zdravlje.
A najbolje mi je rekreativni gliser, hehehe koja rekreacija u ruci piva i po gasu.
Vidim sad je nazalost krenuo trend sa uvozom ovog smeca iz EU, gore se nesto promijenilo u zakonu u vezi pogonom plovila sa SUS motorima. Sace svaki drugi bosanac postat moreplovac. Treba upropastit i ovo malo sto nam je ostalo...
Tuzla111

#206 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

Seawolf wrote:Preporuka za mali rekreativni gliser sa kabinom sa 2 ležaja:

Svega 450 kg mase i samo 2 m širine, za jednostavan transport cestom i za odlaganje na suhom, kada se ne koristi.

Nije lose al nisam nesto lud za ovim sto se moze spavati u njima. Vise volim one sto moze 7-8 osoba al bez kabine.
Imam SUV moze potegnut do 3k kg tako da slepanje za ove manje nije problem, a imam ga i gdje parkirati preko zime.
Ovaj tvoj nije lose samo da ima vise sjedista, mozda da je duzi jedan metar pa da umjesto ove jedne klupe za dvoje imaju dvije klupe poprijeko za po 2-3 osobe na obje strane.
Koliko bi onda ovi trosili od 60konja, 7-8 litara po satu?
drndalo

#207 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by drndalo »

Pa vecina ovih proizvodjaca pravi i metar i 2 i 3 metra duze modele... Slobodno malo klikci po web-u...

U HR sada zaista ima barem 20-30 pristojnih privatnih proizvodjaca novih plovila pa imas birati, cijene nisu mega jer ni njihovo trziste nema bas puno milionera, mislim da su im veci problem rokovi isporuke, neke mozes dobiti odmah, a neke treba cekati i > godinu dana...

7-8 litara/sat na stand-gasu... Ako ces ga voziti na 80% racunaj 20, benzin je ipak...
Tuzla111

#208 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

drndalo wrote:Pa vecina ovih proizvodjaca pravi i metar i 2 i 3 metra duze modele... Slobodno malo klikci po web-u...

U HR sada zaista ima barem 20-30 pristojnih privatnih proizvodjaca novih plovila pa imas birati, cijene nisu mega jer ni njihovo trziste nema bas puno milionera, mislim da su im veci problem rokovi isporuke, neke mozes dobiti odmah, a neke treba cekati i > godinu dana...

7-8 litara/sat na stand-gasu... Ako ces ga voziti na 80% racunaj 20, benzin je ipak...
Slab im je web totalno. Ako su ovako povoljni novi, onda kad bi se mogoa naci 3 godine star to bi bilo ono bas fino. Kad sam gledao na njuskalo paprene su im cijene bile.
drndalo

#209 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by drndalo »

Nisam bas siguran u te mlade polovnjake... Kod njih je bas u zadnje 4 godine, od ulaska u EU ta mala brodogradnja dobila krila za razvoj privatnih firmi za gradnju... Tada je poceo i taj njihov bum, dosta i izvoze, tako da imaju posla... E sad, ako neko hoce brodicu brzo, a ne moze je dobiti jer su zauzeti proizvodnjom ranije narucenom, onda cijena takvih polovnjaka nerealno raste, jer ih mozes dobiti odmah...

Opet, neko od domorodaca dole na moru, ako je uzeo nov sebi, i platio ga pofino, tesko da ce ga prodavati nakon samo 3 godine... To jedino neko od kopnenjaka ko se zaletio pa kupio, i gleda da pobjegne od njega moze prodavati tako...
Seawolf

#210 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Tuzla111 wrote:
Seawolf wrote:Preporuka za mali rekreativni gliser sa kabinom sa 2 ležaja:

Nije lose al nisam nesto lud za ovim sto se moze spavati u njima. Vise volim one sto moze 7-8 osoba al bez kabine.
Imam SUV moze potegnut do 3k kg tako da slepanje za ove manje nije problem, a imam ga i gdje parkirati preko zime.
Ovaj tvoj nije lose samo da ima vise sjedista, mozda da je duzi jedan metar pa da umjesto ove jedne klupe za dvoje imaju dvije klupe poprijeko za po 2-3 osobe na obje strane.
Koliko bi onda ovi trosili od 60konja, 7-8 litara po satu?
Ako želiš da imaš nešto što može da glisira sa do 11 osoba i pri tome ti ne smeta plovilo koje kombinuje kruto dno trupa i kobilicu, sa napuhujućim bokovima, onda nema bolje preporuke od proizvoda domaće nautičke industrije, iz Gradačca:

http://www.nautic.ba/nautic/index.php?o ... 86&lang=en

Prima vanbrodski motor najveće snage do 150 KS.
karanana

#211 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by karanana »

Znam i da je prevent radio gumenjake, prvo kao dio fabrike jahti u splitu a kasnije mislim da su proizvodnju prebacili u visoko ili u gorazde. Ne znam rade li jos ali su nesto ganjali i ove iz gradacca mozda da ih kupe a bio je problem jer su i jedni i drugi svoje gumenjake zvali maestral. Nisu ni ovi gumenjaci jeftini. Za 8-10 ljudi sa pristojnim motorom vjerovatno ne bi bili ispod 25 hiljada maraka. Otprilike je cijena motora kao cijena camca.
Tuzla111

#212 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... s-19924862
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-8871136
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... s-18535037
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... s-18534960

Da li strani drzavljani mogu dobiti hrvatsku dozvolu sa brod i registrovati brod u Hrvatskoj?
Ovi motori trose po 40 litara na sat :D sto je previse previse je.
Treba naci sta od 30 konja.
uglavnomja

#213 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by uglavnomja »

tomos 4 i gumenjak :P

sat vremena do hvara, laganini, taman da se ispeces kao rak :D

gumenjaci imaju prednosti i mane, prvo manje trose, brze idu, mogu mali motori, zatim nema zeze sa parkingom na moru, samo ga izvuces na plazu, pa prevoz, prikolice blabla
a ne valja sto su puno osjetljiviji na vjetar i talase. a i neudobniji su, vecinom, lakse se kradu ... a moraju se i napuhati

a sto se tice registracije i ostalog ... to trebas dobro procitati, mislim da se u hrvatskoj placa registracija za sve sto ima motor. ne znam kako je u bosni, vjerovatno isto, samo je pitanje cijena.
drugo, ti kao strani drzavljan imas pravo da koristis privatni mali rekreativni camac u hrvatskoj privremeno bez nekih obaveza. samo je bitno da je camac registrovan regularno u tvojoj zemlji.
Seawolf

#214 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Tuzla111 wrote:
drndalo wrote:Pa vecina ovih proizvodjaca pravi i metar i 2 i 3 metra duze modele... Slobodno malo klikci po web-u...

Slab im je web totalno. Ako su ovako povoljni novi, onda kad bi se mogoa naci 3 godine star to bi bilo ono bas fino. Kad sam gledao na njuskalo paprene su im cijene bile.
Pošto te interesuje potrošnja otvorenih glisera ukupne dužine 5 do 6 m, sa motorima snage 60 KS do 150 KS, evo rezultata testiranja brzine plovidbe i potrošnje goriva, a u zavisnosti od broja obrtaja motora, za gliser Atlantic 530 Open ( http://atlanticmarine.pl/en/yacht_charters/open-530-2/ ) poljskog proizvođača Atlantic Marine, sa vanbrodskim motorom HONDA BF100 snage 100 KS ( http://www.honda.de/marine/products/80- ... #bf100lrtu ):

Broj obrtaja motora: Brzina plovidbe (nautičkih milja/sat): Potrošnja goriva (lit/sat): Daljina plovidbe sa 10 lit. goriva (nautičkih milja):
1.000 - - - - - - - - - - - - - 3,2 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,5 - - - - - - - - - - - - - - - - 21,33
1.500 - - - - - - - - - - - - - 4,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,7 - - - - - - - - - - - - - - - - 16,67
2.000 - - - - - - - - - - - - - 5,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 5,4 - - - - - - - - - - - - - - - - 10,19
2.500 - - - - - - - - - - - - - 6,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 7,7 - - - - - - - - - - - - - - - - 8,44
3.000 - - - - - - - - - - - - - 8,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 9,6 - - - - - - - - - - - - - - - - 8,85
3.500 - - - - - - - - - - - - - 16,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 12,9 - - - - - - - - - - - - - - - 12,79
4.000 - - - - - - - - - - - - - 20,7 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,4 - - - - - - - - - - - - - - - 12,62
4.500 - - - - - - - - - - - - - 23,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 19,8 - - - - - - - - - - - - - - - 11,87
5.000 - - - - - - - - - - - - - 27,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 25,2 - - - - - - - - - - - - - - - 10,91
5.500 - - - - - - - - - - - - - 33,4 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 30,2 - - - - - - - - - - - - - - - 11,06
5.700 - - - - - - - - - - - - - 34,8 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 32,0 - - - - - - - - - - - - - - - 10,88
mO k3

#215 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mO k3 »

Seawolf wrote:
Tuzla111 wrote:

Pošto te interesuje potrošnja otvorenih glisera ukupne dužine 5 do 6 m, sa motorima snage 60 KS do 150 KS, evo rezultata testiranja brzine plovidbe i potrošnje goriva, a u zavisnosti od broja obrtaja motora, za gliser Atlantic 530 Open ( http://atlanticmarine.pl/en/yacht_charters/open-530-2/ ) poljskog proizvođača Atlantic Marine, sa vanbrodskim motorom HONDA BF100 snage 100 KS ( http://www.honda.de/marine/products/80- ... #bf100lrtu ):

Broj obrtaja motora: Brzina plovidbe (nautičkih milja/sat): Potrošnja goriva (lit/sat): Daljina plovidbe sa 10 lit. goriva (nautičkih milja):
1.000 - - - - - - - - - - - - - 3,2 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,5 - - - - - - - - - - - - - - - - 21,33
1.500 - - - - - - - - - - - - - 4,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,7 - - - - - - - - - - - - - - - - 16,67
2.000 - - - - - - - - - - - - - 5,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 5,4 - - - - - - - - - - - - - - - - 10,19
2.500 - - - - - - - - - - - - - 6,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 7,7 - - - - - - - - - - - - - - - - 8,44
3.000 - - - - - - - - - - - - - 8,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 9,6 - - - - - - - - - - - - - - - - 8,85
3.500 - - - - - - - - - - - - - 16,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 12,9 - - - - - - - - - - - - - - - 12,79
4.000 - - - - - - - - - - - - - 20,7 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,4 - - - - - - - - - - - - - - - 12,62
4.500 - - - - - - - - - - - - - 23,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 19,8 - - - - - - - - - - - - - - - 11,87
5.000 - - - - - - - - - - - - - 27,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 25,2 - - - - - - - - - - - - - - - 10,91
5.500 - - - - - - - - - - - - - 33,4 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 30,2 - - - - - - - - - - - - - - - 11,06
5.700 - - - - - - - - - - - - - 34,8 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 32,0 - - - - - - - - - - - - - - - 10,88
Da li ima i tu optimalni uslovi kao mirno more...
drndalo

#216 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by drndalo »

Naravno da ima...
Seawolf

#217 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Manje troši kad plovi nizbrdo :-D
mayab

#218 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mayab »

http://www.yachtworld.com/boats/categor ... pera+Super

Evo ih, kao sto je ima(o) Todorić, nije neka velicina , a kosta, a troskovi.....
zlo zlo

#219 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by zlo zlo »

mayab wrote:http://www.yachtworld.com/boats/categor ... pera+Super

Evo ih, kao sto je ima(o) Todorić, nije neka velicina , a kosta, a troskovi.....
evo prodaje se i todoricev za 1,4 milje ojra.
Post Reply