Dijaspora Summer 2017

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Trebam te

#201 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Trebam te »

512MB wrote:
realna do boli wrote:Hajmo ozbiljno..bez sarkazma i zaje**** cije.

Predpostavimo da vam familija ovo ne cita...

Sta stvarno prvo pomislite kada dozete familiji..ne majci i ocu..u stan..kucu ..vikendicu..
Da li stvarno mislite da ih obradujte samo zato sto im donesete kilo kafe..ili svojim dolaskom...da li stvarno mislite da niste dobrodoslii..ili je i ovo tema u stilu..prica se...reko mi neko..
Kako se zaista osjecate u BiH.
Ja uglavnom odsjedim u hotelu i rodbini odem na rucak, niukojem slucaju se mrcvarit kod raznoraznih tetki po secijama

Dodjem 3x godisnje, osjecam se lijepo, imam svoje nekretnine i auto u Bosni tako da odem kod sebe. Odem uzoj rodbini, ne mlatimo praznu slamu kako je ovdje kako je u BH, uzivamo u sjedeljci, setnji, sasvim opusteno se zezamo, a doduse i svi moji su nekoliko puta bili vani u vise EU zemalja i znaju kako je na zapadu i ne misle da novac raste na grani.

Uglavnom pomazem finansijski i nije mi zao, podijelim koliko mogu, to je moja drzava i volim biti dole. Tacno je da ljudi u Bosni su vise materijalno orijentisani, i stim dolazi ta zavist ljubomora i cinizam. Mislim ako je neko obukao majicu Armani ne znaci da se i k...ci, mozda je to standard nekog ko zivi na zapadu. Najveci primitivizam sam dozivjela u zlatarskoj ulici na Bascarsiji od dvije mahaluse koje rade u zlatarskim radnjama sta one misle o dijaspori i kojim zanrom jezika su pricale i mlatile da cijela ulica cuje...(bila sam slucajni prolaznik), nasmijem se i pomislim koji primitivizam.

Pored svog cinizma, mene niko nece otjerati iz zemlje gdje sam rodjena, gdje dolazim koliko mi je ceif i gdje planiram docekati kraj zivota.
realna do boli

#202 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by realna do boli »

512MB wrote:
Pored svog cinizma, mene niko nece otjerati iz zemlje gdje sam rodjena, gdje dolazim koliko mi je ceif i gdje planiram docekati kraj zivota.
Tuzno je kada se ljudi neosjecaju dobrodoslim..iz nekih zezancija..zafrkancija..proizidje nesto negativno..a nije tako. Jednostavno..nije tako..neko ce reci..ma dao mi deset eura..bez veze ce reci...ali ce se obradovati sto te vidi...u suprotnom..nije sav.
MyTao

#203 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by MyTao »

Trebam te wrote:
512MB wrote:

Sta stvarno prvo pomislite kada dozete familiji..ne majci i ocu..u stan..kucu ..vikendicu..
Da li stvarno mislite da ih obradujte samo zato sto im donesete kilo kafe..ili svojim dolaskom...da li stvarno mislite da niste dobrodoslii..ili je i ovo tema u stilu..prica se...reko mi neko..
Ja uglavnom odsjedim u hotelu i rodbini odem na rucak, niukojem slucaju se mrcvarit kod raznoraznih tetki po secijama

Dodjem 3x godisnje, osjecam se lijepo, imam svoje nekretnine i auto u Bosni tako da odem kod sebe. Odem uzoj rodbini, ne mlatimo praznu slamu kako je ovdje kako je u BH, uzivamo u sjedeljci, setnji, sasvim opusteno se zezamo, a doduse i svi moji su nekoliko puta bili vani u vise EU zemalja i znaju kako je na zapadu i ne misle da novac raste na grani.

Uglavnom pomazem finansijski i nije mi zao, podijelim koliko mogu, to je moja drzava i volim biti dole. Tacno je da ljudi u Bosni su vise materijalno orijentisani, i stim dolazi ta zavist ljubomora i cinizam. Mislim ako je neko obukao majicu Armani ne znaci da se i k...ci, mozda je to standard nekog ko zivi na zapadu. Najveci primitivizam sam dozivjela u zlatarskoj ulici na Bascarsiji od dvije mahaluse koje rade u zlatarskim radnjama sta one misle o dijaspori i kojim zanrom jezika su pricale i mlatile da cijela ulica cuje...(bila sam slucajni prolaznik), nasmijem se i pomislim koji primitivizam.

Samo papak moze nositi Armani.
Edin H.

#204 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Edin H. »

Trebam te wrote:
Sta koga briga, odakle sam, kad dolazim, koliko trosim, sta oblacim, koje auto vozim i jesam li dijaspora ili ne? Mislim lomite se dzaba oko gluposti...Budite sretni da vam dijaspora dolazi... :thumbup:
Gdje si Europejac? :D
Trebam te

#205 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Trebam te »

MyTao wrote:
Trebam te wrote:

Armani napravio imperiju i svjetski brend, a samo papak i misli da neko ko nosi Armani je papak.. :D :D :D
Connaisseur Karlin

#206 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Connaisseur Karlin »

realna do boli wrote:Mislim da nije problem samo u nama..domorodcima..prestanite nas smatrati zaostalim..nesposobnim...prestanite suditi po nama na osnovu medija..avaza..neke tv kuce.. forumima (anonimno je lakse srati) hajde osvrnite se malo oko sebe...
Bez obzira na kuknajavu, ima se moze se...sve sto vidite je privatno...sve vise je onih koji..kao moj brat..primjecuju da ovdje dosta raje ima bolji auto nego on..imaju kuce..vikendice...on nema. Svaki put pregleda moj stan..opa..ovo je novo..jeste..nisi mi ti platio..
Prodao je sve u BiH..davno..renta stan u dojcland...i sve cesce pusta da mu se plati kafa..
Ko skonto..skonto.
a kako vas dozivljavaju zaostalim :shock:
spreca

#207 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by spreca »

sherbett wrote:
spreca wrote:
sherbett wrote: Pa imam ja pare :lol:
:kiss: volim i ja tebe.....de nam uplati jedno desetak dana negdje na korculi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Gotovo za ovu godinu.. vec sam uplatila :mrgreen:
Al ne Korculu :lol:
:kiss: meni svejedno...samo da namocim jaja u :oops: ....slanoj vodi :lol: :lol:
bh.tornjak

#208 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:
Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Prije sam dolazio zbog zajebancije i treba, danas zbog posla (i treba) :D
Ne kontam to....zbog treba?! To nema vani....treba?!
Ne daju dosljama. Pogotovo ovim sa "egzoticnim" imenima :lol:
Joj dje onaj sto je bio otvorio temu. Sta kaze jaran promjenio ime i prezime i odma guzi madjaricu :lol:
a tesko madjaricu naguzit... :-)
madjarici kazes da sjedne...ona vec legla.. :D
Trebam te

#209 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Trebam te »

Connaisseur Karlin wrote:
realna do boli wrote:Mislim da nije problem samo u nama..domorodcima..prestanite nas smatrati zaostalim..nesposobnim...prestanite suditi po nama na osnovu medija..avaza..neke tv kuce.. forumima (anonimno je lakse srati) hajde osvrnite se malo oko sebe...
Bez obzira na kuknajavu, ima se moze se...sve sto vidite je privatno...sve vise je onih koji..kao moj brat..primjecuju da ovdje dosta raje ima bolji auto nego on..imaju kuce..vikendice...on nema. Svaki put pregleda moj stan..opa..ovo je novo..jeste..nisi mi ti platio..
Prodao je sve u BiH..davno..renta stan u dojcland...i sve cesce pusta da mu se plati kafa..
Ko skonto..skonto.
U Bosni system upravljanja drzavom je veoma zaostao, i tako nakaradno napravljen, i mi kad se susretnemo stim zaista pocinjemo misliti da je Bosna srednji vijek. Nije mi jasno kako mogom u savremeni ljudi i savremenih pogleda zivjeti u tom systemu i ne pokusati bilo sto promijeniti!??? Onda se stekne utisak da su i ljudi i zaostali.

Za primjer: U banci da otvoris racun sa stranim pasosom, jedan od uslova je dostaviti kopiju pasosa ovjerenog u lokalnoj Opcini...sto je nidje veze!!! :D

Sta jedna opstina uopce zna o inostranim pasosima!!??? :-) i tako masa nelogicnih gluposti od kojih se povraca...
Tomahawk11
Globalni moderator

#210 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

Kakav srednji vijek....kameno doba....
broj dva

#211 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by broj dva »

---
Dobro pitanje. Mene sa svoje 42 godine roditelji (dobro je sto roditelje odvajas od ostatka rodbine) spakuju u auto (stari vozi) i vode me po kucama. Tetka ova, rodica ona, familija na selu...obidjemo jedno 8-9 kuca u dva dana, darovi se podjele, ruckovi limunade kafe..sve se to odradi po propisima.
Ne znam da li mi se raduju ali cisto sumnjam, mislim sto bi koji kurac..Nismo u kontaktu, ne nedostaju mi niti ja njima a i sam kazes - taj dolazak jednom godisnje, kilo kafe ili sto maraka djetetu i ne znaci toliko. Ako me pitas zasto to radim, zasto dam ta mi to pojede dva dana odmora, odgovor je radi roditelja. Njima to nesto znaci i predstavlja a zasluzili su da dobiju sta zele od mene pa tako i da slijedim te meni besmislene drustvene norme, da se ljubakam sa raznom rodbinom koju boli za mene a i mene za njih.
Connaisseur Karlin

#212 Re: Dijaspora Summer 2017

Trebam te wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Ko skonto..skonto.
U Bosni system upravljanja drzavom je veoma zaostao, i tako nakaradno napravljen, i mi kad se susretnemo stim zaista pocinjemo misliti da je Bosna srednji vijek. Nije mi jasno kako mogom u savremeni ljudi i savremenih pogleda zivjeti u tom systemu i ne pokusati bilo sto promijeniti!??? Onda se stekne utisak da su i ljudi i zaostali.

Za primjer: U banci da otvoris racun sa stranim pasosom, jedan od uslova je dostaviti kopiju pasosa ovjerenog u lokalnoj Opcini...sto je nidje veze!!! :D

Sta jedna opstina uopce zna o inostranim pasosima!!??? :-) i tako masa nelogicnih gluposti od kojih se povraca...
pa to nije zasotalost, vec tipican lopovluk birokratije, a to je tako bile gdje u svijetu :)
deer_hunter

#213 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by deer_hunter »

animals wrote:
Point. wrote:Domacim FGR izgleda smeta sto ljudi dolaze u BiH i ostavljaju pare u drzavi. Pa takav vid pacenistva ne postoji nigdje osim u Bosni.
Pa ja kad odem u Bosnu, na nedelju dana, potrosim 2000 eura..
vjerujem , neki i vise..koliko je to dobro za Bosansku privredu, procijenite sami..
ne trosis ti radi bh privrede nego radi svoje g.uze. ne kritikujem dijasporu, ljudi imaju pravo da dodju kuci, vide porodicu, to im niko ne bi trebao uskracivati ili pitati zasto to rade. to je jednostavno ljudski. s druge strane, smjesne su price kako bi Bosna propala bez dijaspore,t jer kako vec rekoh, ne trose oni pare zbog privrede nego da sebi ugode. eto bas ce meni nesto bolje biti sto je neki Mirso iz Stockholma potamanio 3 kile janjetine kod Gojka :D to je dobro za Gojka, a Mirso nece biti gladan, ja od toga nikakve koristi nemam. zato ohanite s tom pricom kako vi trosite da pomognete bh. privredi, ionako vecina vise para ostavi u Hr nego u Bosni
Connaisseur Karlin

#214 Re: Dijaspora Summer 2017

djevojka bez imena wrote:Za mene rijec dijaspora znaci RODBINA, moja krv, neko moj, i ne shvatam taj jaz kod vecine nasih ljudi, jaz s dijasporom je jaz s rodbinom. Neprihvatljivo.
:thumbup:
Trebam te

#215 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Trebam te »

pa to nije zasotalost, vec tipican lopovluk birokratije, a to je tako bile gdje u svijetu :)
Jeste u zaostalim zemljama treceg svijeta :izet:
Connaisseur Karlin

#216 Re: Dijaspora Summer 2017

Romanija wrote:Sad su mi dvojica kolega (koji mi je i ponajbolji jarani), jedan sa vjerenicom jedan sa zenom bili u Sarajevu 4 dana da vide najljepsu metro-mahalu na svijetu, da vide odakle sam to sljeg'o. Prosle godine si mi bili 7 dana na vikendici kod Dubrovnika. Svaki dan u kancelariji dok pravimo kafu bar jednom dobijem opasku, 'ti nisi normalan sto si ikad napustio onakvu zemlju i dos'o da radis i zivis u ovaj jebeni London'. :lol: Svako je svakom dijaspora.
sa parama je svudje dobro zivjeti :-D
Connaisseur Karlin

#217 Re: Dijaspora Summer 2017

Trebam te wrote:
Jeste u zaostalim zemljama treceg svijeta :izet:
ali to nije zaostalost, vec lopovluk :D
Al-Batros

#218 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Al-Batros »

Da nije rođaka iz dijaspore nikad ne bih Johny Walker prob'o, a neki dan sam ga litrama pio, plus nisam mezio košpice nego je naručio mezu. I kažete ne radujemo se dijaspori. :D
Connaisseur Karlin

#219 Re: Dijaspora Summer 2017

insomnia78 wrote:
Black swan wrote:
insomnia78 wrote: To mi je jedan od nacina da ostanem u kontaktu sa jezikom.
i ja sam o tome razmisljao
ali ima jezickih portala :mrgreen:
Pa nije bas da studiram isti
:lol:
Connaisseur Karlin

#220 Re: Dijaspora Summer 2017

muha_sa wrote:
insomnia78 wrote:Al kako je naivno romanticno to misljenje kako vani svi postuju sve zakone. Pogotovo u saobracaju :lol:
ne poštuju--al ako ga drot ufati i zapiše bum najebal :-) zato su jako oprezni jer znaju šta hinA ceka ako primjene papanluk sU našiJEh prostora
muha_sa, sad se sjetih tvoje kazne tokom voznje bicikla :lol: :kiss: kako se danas kaznajvaju bicikisti u SA :D :lol:
karanana

#221 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by karanana »

Koji ce nam kurac? Lovu i sve ostalo saljite preko banke i poste, jos mozete podebljati to za nas jer cete ustediti na nedolasku.
Connaisseur Karlin

#222 Re: Dijaspora Summer 2017

HAVANA wrote:Naravno pegli i kompleksasa ima uvijek i svuda.I u dijaspori i kuci.Daleko im kuca od moje.
:thumbup: :kiss:
insomnia78 wrote:Davno sam reko i ponovicu. Nije do dijaspore ni domacih nego do vas koji imate krkansku rodbinu i prijatelje

:thumbup:
MyTao

#223 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by MyTao »

Trebam te wrote:
MyTao wrote:

Armani napravio imperiju i svjetski brend, a samo papak i misli da neko ko nosi Armani je papak.. :D :D :D[/quote]

Gagnam Style je svjetski brand... ne znaci da je kvalitna muzika. Stotine pop/folk zvjezda su svjetski brand... pa ih samo djeca i papci ih slusaju.

Samo papak moze pomisliti da je ono popularno isto sto i kvalitetno... Zato ih i vidis kako hodaju sa Armani odjecom.
MyTao

#224 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by MyTao »

Kod nas u dijaspori nema ovakvih kompleksaskih tema.

:D
deer_hunter

#225 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by deer_hunter »

muha_sa wrote:
insomnia78 wrote:Al kako je naivno romanticno to misljenje kako vani svi postuju sve zakone. Pogotovo u saobracaju :lol:
ne poštuju--al ako ga drot ufati i zapiše bum najebal :-) zato su jako oprezni jer znaju šta hinA ceka ako primjene papanluk sU našiJEh prostora
pa neka ga i nasi drotovi zapisu i kazne, pa nece ni ovdje voziti utrke formule 1. al bolje drotu cvaja u padze nego da kazni krkana i mozda spasi poneki zivot. voze tako kako voze jer su vidjeli da mi tako vozimo, jer smo im mi to dopustili, nasa policija pogotovo...bukvalno se ljudi drze one kad si u Rimu-budi Rimljanin
Locked