Sunce tuđeg neba...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
hrle1976

#201 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Zoya wrote:
hrle1976 wrote:Al zato sve sjeverno od Luxića pada para sa neba. :D
Vidiš kako si neupućene. Luxembourg ima najjače plate i dječje dodatke.

Zato auto godine u Luksiću Dacija Duster. Haj bolan podizu prosjek silni bankari. Obicna rulja ide u susjedne drzave, jer je sve visestruko jeftinije. Bio u Lux i vidio. Hvala ali ne hvala.
beobasket

#202 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Zoya wrote:

Jarane mozda oni imaju najjace plate ali brate sve kosta ko svetog Petra maslo. Naucio sam placati paprene cijene, jer Danska a posebice Kopenhagen je papreniji od 99 % Svicarske. U Luxembourg-u platili dva nista posebno hamburgera, pomfriti i dvije vode 48 Eura. To je cak masilo preskupi Oslo i Kopenhagen. Jedino benzin i cigare zvucile povoljno.
Zoya

#203 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Zoya »

Koju posluku prati?! :lol:

Hoćete reći da je ipak Danska 'majka'?
mousstapha

#204 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by mousstapha »

Image
beobasket

#205 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Zoya wrote:Koju posluku prati?! :lol:

Hoćete reći da je ipak Danska 'majka'?
Danska je majka za nase, koji su ljeni, koji nece da rade i sl. Ko god ima ambicije i zeli raditi taj ce prije crknuti nego zaraditi, jer silni porezi pojedose sve. Kod nas nije moguce raditi vise i tako zaradati vise, jer nemamo plafon do koje mjere ide porez, koji bi nakon odredjene sume stopirao. Ne, mi imamo progresivni, sto u prevodu znaci, sto vise zaradjujes sve veci procenat poreza placas. Tako ljudi sa super poslom rade dva dana za drzavu a jedan za sebe.

U Danskoj nije moguce postati bogat radom a kad kazem bogat ne mislim da postanes bogat u smislu ima se moze se nego bogat da imas eto tek nako nesto. Vece auto, kucu, cuku, fin liniju namjestaja itd. To je ovdje bogataski luksuz a u brojnim drugim drzavama to je obicna sredina. Pokraj super posla koji imas ti si opet prinudjen da dizes kredit kako bi kupio nesto sto vecina u drugim drzavama od tri plate moze odvojiti pa kupiti. To je jedna cinjenica o kojoj Danci vjesto sute, ko popisani.
Bluemore

#206 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Bluemore »

mousstapha wrote:Image
jaoo
ibi

#207 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by ibi »

hrle1976 wrote:
Zoya wrote:

Zato auto godine u Luksiću Dacija Duster. Haj bolan podizu prosjek silni bankari. Obicna rulja ide u susjedne drzave, jer je sve visestruko jeftinije. Bio u Lux i vidio. Hvala ali ne hvala.
Kako si isao u LUX, autostopom ?
hrle1976

#208 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Tema bi komotno mogla biti o bil kojoj drzavi osim USA. Kad vidim nascpo Austriji, 25-30 godina a jedva beknu tri rijeci kako treba muka mi. Koliko nasih u Austriji zivi od pomoci drzave. Na leasing se uzmu super kola a hajd doslovice u crveni kriz po hranu :oops: vecina niasih se nije snasla a ako je visiti na drzavnoj sisi snaci se onda koji q ovi u bih kukaju, bar ovi pojedinci po forumu. :oops:

Image
Image

Nasi dodju u Austriju, pogotovo ovi iz Slovenije i Hrvatske, prijave se na socijalu, kod zubara ciste na crno, auto osigurnao u Sloveniji ili Austriji. Nemaju prihoda, kupuje se po SOMA prodavnicama. :oops:

Sta ces inace brdjanka iz okolice Konjica navikla ljeti ici sa X5
Kasnje joj izjava bila da je auto posudila od nekog poznanika kako bi mogla otici u kupovinu, jer je bila kod doktora, sta vec pa da ne tereti. :oops: U medijma zamaskirali slike nasi je odma provalili jos kruzile slike FB - cirkus bio.
sarajevo999999

#209 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by sarajevo999999 »

Kod tebe svak na socijali jbt. Vjeruj da nije, ja sve sto znam ljudi rade.
Stvar je u tebi i tvom okruzenju. Okruzen si lijenim ojebinama koji nece da rade i kojima smeta kisa i tmurno vrijeme poput sebe pa mislis da su svi takvi. E pa nisu
hrle1976

#210 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Nasi idu u slovacku na haj ho nacine ili Cesku da kupe auto, a u Austriji zive. U Austriji muzu ili vecinom rade na crno. Daj bolan kakvo okruzenje i p.m. Ja kod Hamburga ali znam Austriju ko svoj dzep. Sta je nasih dolazilo primjerice u Cesku da kupe cigara na veliko da u Frankfurtu svercaju dok je jos DM bila. Samo kad se sjetim koje su to kolicine bile. Nasi i posao haha, brdo vjecitih studenata, samohranih materesina i cega sve ne. Ovo jaro nije nikakvo moje okruzenje vec ljudi koji su u austriji svaki dan okruzeni takvima a ove neke poznajem. Koji to poslodavac austrijanac trpi naseg covjeka koji svaki mjesec provede po 10 dana u komadu u BiH? Ja ih imam takvih troje na FAcebooku. Ima i onih koji rade a kad ih pitam kako ovi samo tako kazu, pa fino, rade 20 dana na crno, imaju socijalu, kontrole gotovo i nema, odu u bih i zajebaju se. Nasi ljudi i uspjeh po zapadu vic godine, stolneca. 95% nasih na zapadu je Socijala ili dno dna sloj. 3% naka sredina 2% uspjesnih. Pusti to sto ti gledas njihov uspjeh sta imaju bih pa ti slika skroz iskvarena. Podici kredit uspjeh ? :lol: kad budu nasi kesirali 300.000€ i kad budu kesirali 50.000€ i kad opet budu kesirali 1 mil € onda neka se jave do tada nista. Bili su ljudi u Sfrj u stanju dizati kreite pa sta jel to neka mjera? Uzet auto na leasing a namjestan na krediti to uspjeh. Ja uspjeha i govana. U mariboru ako ti treba 2.000 eura odes 10 dana unAustriju na crno raditi. Svak to zna. Baustella 10 dana crnjaka i dobar si do 2 milje ojrica.
hrle1976

#211 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

99% Zapada pamti Bih po ratu i to je jedino. Rat i izbjeglice. Sta mislis da oni nasi u Norveskoj su gore dosli kao gospoda ili sa dva tri tricolorna cekera iz rata? Nasi po nikojoj jebenoj mjeri uglednosti ne mogu biti ugledningradjani na zapadu. Mogu u Ceskoj, Estoniji, Mazarskoj, jer je to sve isto sranje. Bih najveci izvoznik izbjeglicq, neskolovanih i nesposobnih a onda tek svega drugog dobrog. Znas sta kazu Njemackoj kad cuju da je neko nas doktroiro? Ajd hvala bogu da neko i od nasih ima skolu. Jedino u BiH ljudi vide neku sliku vani koji ovi sto decenjama vani zive je ne mogu viditi.
mousstapha

#212 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by mousstapha »

Na taj nacin kako ti postavljas stvari i definises uspjeh, onda se moze reci da vecina ljudi na zapadu nije uspjesna, nebitno da li su doselili ili rodjeni tu. Sto je sa druge strane paradoks i apsurd kada se posmatra iz BiH.
uglavnomja

#213 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by uglavnomja »

hrle1976 wrote:99% Zapada pamti Bih po ratu i to je jedino. Rat i izbjeglice. Sta mislis da oni nasi u Norveskoj su gore dosli kao gospoda ili sa dva tri tricolorna cekera iz rata? Nasi po nikojoj jebenoj mjeri uglednosti ne mogu biti ugledningradjani na zapadu. Mogu u Ceskoj, Estoniji, Mazarskoj, jer je to sve isto sranje. Bih najveci izvoznik izbjeglicq, neskolovanih i nesposobnih a onda tek svega drugog dobrog. Znas sta kazu Njemackoj kad cuju da je neko nas doktroiro? Ajd hvala bogu da neko i od nasih ima skolu. Jedino u BiH ljudi vide neku sliku vani koji ovi sto decenjama vani zive je ne mogu viditi.

nisi u pravu, bar za norvesku
pocinjuci od brojeva, jer broj izbjeglica iz afrike i azije je toliki da su bosanci (od prije 25 godina) totalno zanemarljiva cifra

drugo, vecina norvezana zna da je bio neki rat, ali veze nemaju ko je ko i sta, brkaju zemlje ... samo znaju da se ide u kroatiju na more

trece ima nasih koji su dosli sa fakultetima, nostrificirali, neki i studitrali, a puno djece rodjene vani studira, magistrira, doktorira ...

ima i drugih, naravno, ali je vise onih sto rade i znaju jezik nego socijalaca, uglavnom oni sto su dosli stari i nepismeni. sve u svemu neki prosjek, kao i u bosni, vecinom sss i prosjek poslovi. i tu dolazi do sindroma "tudjeg" neba, ocekivanja, ogranicenja, ... nepripadanja ni 'vamo ni tamo

osim toga, u norveskoj se bosanci povlace kao argument u svakoj raspravi vezanoj za broj izbjeglica koji ce se primiti, jer su bosanci najintegrisaniji, veci % bosanaca radi nego norvezana, veci % bosanske djece studira nego norveske itd

a sto se tice ugleda, to je opet individualno, imas s jedne strane inzinjere, doktore ... i nepismene ljude sa sela. generalno bosanci - ex jugovici dobro kotiraju u narodu.

sta dolazi iz rumunije da prosi i krade :roll:

a poljaka na pasja preskakala :run:
ovo_malo_duse

#214 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by ovo_malo_duse »

uglavnomja wrote:
hrle1976 wrote:99% Zapada pamti Bih po ratu i to je jedino. Rat i izbjeglice. Sta mislis da oni nasi u Norveskoj su gore dosli kao gospoda ili sa dva tri tricolorna cekera iz rata? Nasi po nikojoj jebenoj mjeri uglednosti ne mogu biti ugledningradjani na zapadu. Mogu u Ceskoj, Estoniji, Mazarskoj, jer je to sve isto sranje. Bih najveci izvoznik izbjeglicq, neskolovanih i nesposobnih a onda tek svega drugog dobrog. Znas sta kazu Njemackoj kad cuju da je neko nas doktroiro? Ajd hvala bogu da neko i od nasih ima skolu. Jedino u BiH ljudi vide neku sliku vani koji ovi sto decenjama vani zive je ne mogu viditi.

pocinjuci od brojeva, jer broj izbjeglica iz afrike i azije je toliki da su bosanci (od prije 25 godina) totalno zanemarljiva cifra

drugo, vecina norvezana zna da je bio neki rat, ali veze nemaju ko je ko i sta, brkaju zemlje ... samo znaju da se ide u kroatiju na more

trece ima nasih koji su dosli sa fakultetima, nostrificirali, neki i studitrali, a puno djece rodjene vani studira, magistrira, doktorira ...

ima i drugih, naravno, ali je vise onih sto rade i znaju jezik nego socijalaca, uglavnom oni sto su dosli stari i nepismeni. sve u svemu neki prosjek, kao i u bosni, vecinom sss i prosjek poslovi. i tu dolazi do sindroma "tudjeg" neba, ocekivanja, ogranicenja, ... nepripadanja ni 'vamo ni tamo

osim toga, u norveskoj se bosanci povlace kao argument u svakoj raspravi vezanoj za broj izbjeglica koji ce se primiti, jer su bosanci najintegrisaniji, veci % bosanaca radi nego norvezana, veci % bosanske djece studira nego norveske itd

a sto se tice ugleda, to je opet individualno, imas s jedne strane inzinjere, doktore ... i nepismene ljude sa sela. generalno bosanci - ex jugovici dobro kotiraju u narodu.

Ista stvar i sa Danskom ali ne isplati ti se nabilavat sa ovom dvojicom. Sad ce kilometarski postovi koji ce te ubjedzivati u suprotno. Kad ih god opalis argumentom oni ce to preskocit i nastavit po svome.
Na kraju ce te isprovcirat i zavrsices u Banovicima. Raja ih odavno provalila i ne nabilava sa njima...
hrle1976

#215 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

mousstapha wrote:Na taj nacin kako ti postavljas stvari i definises uspjeh, onda se moze reci da vecina ljudi na zapadu nije uspjesna, nebitno da li su doselili ili rodjeni tu. Sto je sa druge strane paradoks i apsurd kada se posmatra iz BiH.

90% na Zapadu su sluge banaka. Sve na kredit, pa i Jugobanka je u Sarajevu dala brdo kredita ljudima za zidanje kuce. Ali dzaba u nasim ocima gastarbajteri milioneri, jer nisu dizali kredite samo zato sto mu je danas 100dm vrdijedili 1000 dinara a sutra 2000 a jedno vrijeme bile u jugi cijene iste. Kad bi isli na baustelu u Bad Baden Badenovic onda bi natovarili pun gepek svega isvacega, jos se trojica pogurala i ajamo uz boziju momoc na autobahn sa pezejcom.
beobasket

#216 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

ovo_malo_duse wrote:
uglavnomja wrote:

Ista stvar i sa Danskom ali ne isplati ti se nabilavat sa ovom dvojicom. Sad ce kilometarski postovi koji ce te ubjedzivati u suprotno. Kad ih god opalis argumentom oni ce to preskocit i nastavit po svome.
Na kraju ce te isprovcirat i zavrsices u Banovicima. Raja ih odavno provalila i ne nabilava sa njima...
Cekajte malo. Koliko sam upratio, uglavnomja, ti si dosla u Norvesku na racun braka ali ne tako podavno? A ovo_malo_duse je 2004/2005 dosao u Dansku sa poslom? Mozda se varam ali mislim da je tako nekako. Ispravite me ako grijesim.

Hrle nije u pravu kad kaze da svi nasi su bjeda i jad. Jedino ima poentu vezano za kredite. Sve moje kolege Danci, znaci ne nasi nego Danci, koje vrlo dobro poznajem, su zaduzeni preko glave. Upalite jedan danski tv kanal i pogledajte blok reklama, svaka treca je brzi potrosacki kredit - ovih dana igranu na ljetni odmor, zimi igraju na zimski odmor ili poklone, inace kredit reklame na svakom cosku. Broj brzih kreditnih kuca po glavi stanovnika je najveci u svijetu. Tako pisu brojne novine. Takodje dosta nasih su redovne musterije kod istih. Nije tako davno bilo, jos dok su jedni nasi stanovali u zgradi gdje boravim, te tako je jedne prilike postar nehotice ubaci pismo (za njih) u moje sanduce. Ja sam opet ne gledajuci otvorio pismo misleci da je meni, kad vidim infomacija o kreditu od 100.000 kruna, potrosacki kredit, te cestitka kako kreditna kuca zeli ugodan ljetni provod. Ti isti, nasi ljudi, su podigli 100.000 danskih Kruna (cca. 13.500 Eura) brzog kredita kako bi otisli na ljetni odmor. Slucajno znam da su iste te godine bili u Bosni. Daleko su oni od svakodnevne slike svih nasih ali vjerovali ili ne ima nasih vise nego sto ja cak mislim da ima. I sto je najzalostnije ti isti ljudi nikada nisu ponasali se, da bi covjek rekao, vidi ovih kako se pokazuju. Nije potrebn doktorat da brzo skontate ko od nasih ide u Bosnu zbog rodbine a ko da pokaze se.

Sto se diploma i priznanja tice, opet, ovo_malo_duse je dosao u Dansku kada je historisti drzavi najbolje islo. Ja kada sam 1992 dosao u Dansku, ljudi su masovno bili bez posla. Danci su isli u Njemacku raditi. Razlika izmedju 1992 i 2004 ekonomski je tako velika da razlika izmedju Bosne i Slovenije trenutno po pitanju ekonomije izgleda bliza. Mi prvo prve dvije godine, dok je za nas vazio zakon o Jugoslovenima koji je donesen 1992, nismo imali nikakv status u drzavi. Znaci vakum prostor. A 1993 je dosao zakon o Bosancima u Danskoj, gdje u roku dvije godine ce dobiti pravo na boravak. Zato jednim od nas u papririma pise Jugoslavija, dok drugim pise Bosna i Hercegovina - primjerice mjesto rodjena. Mi smo dobili pravo na isti 1994, ovi koji su dosli 1993 i 1994 su dobili 1995, a ovi koji su dosli 1995 su dobili 1996.

Vjerovali ili ne nama su nudili da ucimo engleski ili danski u izbjeglickim centrima, jer mi nismo trebali ostati u drzavi.

Broj nasih iz navedenog perioda, sa priznatim skolama od strane Danske je simbolican. Kap u moru. Pretezno je rijec o zenama, koje su imale medicinsku skolu, ali opet su vlasti priznale samo nivo nize. Tako je moja mama kao stomatolog doktor dobila priznanicu da moze raditi kao medicinska sestra u starackom domu ili bolnici. Naravno pod uslovom da polozi dva dodatna tecaja.

Evo tri primjera: mom starom nisu priznali skolu i ako tecno govori engleski (i dan danas) a rijec je o gradjevinskom inzinjeru. U izbjeglistvu je skupa bio jos jedan gradjevinski inzinjer s brdo godina radnog iskustva po arapskom svijetu. Isto nista. Takodje je bio jos jedan kardiolog hirurg, tecno engleski vlado, imao dosta godina iskustva, nista. Nije istina kada neko kaze, kako su nasi vecinom dosli sa brda. Bar 25 % je imalo visoki stepen obrazovanja. Niko od njih nema posao u svojoj struci. Svi su od reda u ranim penzijama uklj. i moje. Dancima je jednostvano jeftinije bilo poslati nase na obuku poslovne vozacke tj. autobus ili kamion koja kosta da srcani dobijes nego priznati skole. Od svit tih silnih mlati praznu slamu kurseva nista na kraju nije bilo, jer su opet dobili metlu u ruke a nakon odredjenog vremena i penziju.

Odgovorno tvrdim kako vecina nasih u Bosni ima vecu vrijednost (materialnu) nego u Danskoj.

Ovi koji su kupili kucu samo imaju trosak. Te neke price o brzoj zaradi i procijenama. To su price za malu djecu. Previse nasih se opeklo, koji su jedva se kutarisali kuce na kredit. Nije to kao u Bosni, gdje imas svoje, placas rezije, kablovsku, smece i mirna Bosna. Ovdje se zavale 20 do 30 godina u kredit pokraj kojeg moraju jos placati porez, rezije, brdo drugih troskova uklj. i silna osiguranja. Hoces malo bolje auto, daj i to na kredit. Znam nase, kupili dvije kuce na kredit. Kao prvo skidam kapu bankaru koji ima muda kao zena sise, zasto, zato sto svak je znao da nece podnjeti dvije godine pritisak. Poslje nepune dvije godine. Oni su bankrotirali i ako jedna kuca je konstantno bila izdata podstanarima. Danas, on pobjegao u Bosnu, kako nebi vracao svoj dio duga. Supruga ili bolje receno bivsa. Ostala u Danskoj. Preko milion kruna duga koji je pretvoren kao potrosacki sa kamatnom stopom od 6,5 % :run: Svaki put kad od poreza ima dobitak, banka sebi uzme, da sutra na lutriji dobije 20.000 danskih Kruna nebi vidila krune. Banka samo sebi uzme. I nisu jedini medju nasima.

Ko nije bio u izbjeglistvo, ko nije tri godine ko cigan samo od vrtara do vrata hodao, u istoj sobi sa jos dvije tri porodice zivio koje nikada prije u zivotu nije vdio, ko nije bio kao gluho krme u stranoj drzavi, taj nema blage veze sta znaci poceti zivot od nule. U Bosni ljudi kukaju a zive u svome na svome. Mrsko im promjeniti stvar u vlastitoj drzavi, jer lakse je traziti izvinjene na svakom cosku. Svak bi da "zaradjuje" vani a da sune grije kao u Bosni, time receno da trose u Bosni. Sreo sam nekoliko nasih koji su dosli na varijantu brak, za moj ukus ti ljudi nisu realni. Oni imaju neke predstave ako da smo mi koji smo pocetkom 90-ih dosli, kao da smo na parama lezali. Oni se nama cude sto mi nemamo Ferarije u grazi, jer po njihovom za 20 godina oni bi sve to imali plus jos mnogo cega.
Rockefeller

#217 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Rockefeller »

Lično bi se zavalio za stan jedno 300.000 eura, naravno sa ženom :mrgreen:
Hendrix

#218 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Hendrix »

hrle1976 wrote:
mousstapha wrote:Na taj nacin kako ti postavljas stvari i definises uspjeh, onda se moze reci da vecina ljudi na zapadu nije uspjesna, nebitno da li su doselili ili rodjeni tu. Sto je sa druge strane paradoks i apsurd kada se posmatra iz BiH.

90% na Zapadu su sluge banaka. Sve na kredit, pa i Jugobanka je u Sarajevu dala brdo kredita ljudima za zidanje kuce. Ali dzaba u nasim ocima gastarbajteri milioneri, jer nisu dizali kredite samo zato sto mu je danas 100dm vrdijedili 1000 dinara a sutra 2000 a jedno vrijeme bile u jugi cijene iste. Kad bi isli na baustelu u Bad Baden Badenovic onda bi natovarili pun gepek svega isvacega, jos se trojica pogurala i ajamo uz boziju momoc na autobahn sa pezejcom.
Srecom u Bosni su svi slobodni, niko kredit ne dize...jebote ljudi dizu kredite u mikro kreditnim organizacijama od 1000 maraka sa kamatama 40%...da dignes normalan kredit moras ili da radis u drzavnoj firmi ili ganjaj stele jebene.
filozofija

#219 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by filozofija »

hrle1976 wrote:Tema bi komotno mogla biti o bil kojoj drzavi osim USA. Kad vidim nascpo Austriji, 25-30 godina a jedva beknu tri rijeci kako treba muka mi. Koliko nasih u Austriji zivi od pomoci drzave. Na leasing se uzmu super kola a hajd doslovice u crveni kriz po hranu :oops: vecina niasih se nije snasla a ako je visiti na drzavnoj sisi snaci se onda koji q ovi u bih kukaju, bar ovi pojedinci po forumu. :oops:

Image
Image

Nasi dodju u Austriju, pogotovo ovi iz Slovenije i Hrvatske, prijave se na socijalu, kod zubara ciste na crno, auto osigurnao u Sloveniji ili Austriji. Nemaju prihoda, kupuje se po SOMA prodavnicama. :oops:

Sta ces inace brdjanka iz okolice Konjica navikla ljeti ici sa X5
Kasnje joj izjava bila da je auto posudila od nekog poznanika kako bi mogla otici u kupovinu, jer je bila kod doktora, sta vec pa da ne tereti. :oops: U medijma zamaskirali slike nasi je odma provalili jos kruzile slike FB - cirkus bio.
PAŽNJA: Slike su navlakuša. Ovo nisu austrijske tablice, nego češke!!!
beobasket

#220 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Evo primjer moje tetke iz Austrije. Zivi u Wiener Neustadt. Oni imaju auta na Madzarske tablice. Kazu zbog poreza. Zive u Austriji a vozaju bjesna auta na Mazdarske tablice. Kazu otisli tamo prodavac im sve sredio. Placaju povoljno osiguranje u Mazarskoj. Tvrde u Austriji nema nikakve kontrole niti je zabranjeo vozati strano auto. Ja jedne godine na moru, brdo nasih sa slovackim tablicama. Kad ista prica. Svi iz Austrije, okoline Beca.

I ono sto je mene zapanjilo je kako u Austriji rad na crno je normala kao reci komsiji dobardan. Ili su ti Austrijanci toliko tolerantni ljudi ili nasi tamo ne bendaju 2 % zivu silu.

Onda sam imao priliku cuti nase, koji su tamo rodjeni, kako pricaju o Austrijancima. Pogrdne nazive, doslovno opisani su kao Cigani. Ja vise vidim u ovoj Danskoj zajednickog zivota izmedju nasih i Danaca nego u Austriji i ako ovdje je ksenofobizam na najvisem mogucem nivou.

Mada iskreno receno I ne trudim se da znam bilo sta o istoj i zaboli me kakvi su odnosi kod njih ali nako kazem. Dva svijeta u istoj ulici.
Last edited by beobasket on 26/07/2017 18:01, edited 1 time in total.
insomnia78

#221 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

:lol:
beobasket

#222 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

insomnia78 wrote::lol:
Sta ti je smjesno. Kunem ti se cime hoces. Vako receno. Ljudi vozaju auta na madzarske tablice. Legalno ili ne, oni kazu da nije ilegalno. Blage nemam ali cinjenica je da vozaju. Bio sam 2x na posjetu, nebi da mi nudis boga u dzep mogao u Austriji ziviti. Ali to opet ne mijenja cinjenicu da tamo nasi izgleda rade sta im padne na pamet.
beobasket

#223 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Citava prica oko sunca i tudjeg neba bi se dala skuhati na samo tri riejci. Jel gore dobro ? I laicki zakljucak ce biti svugdje je bolje nego u Bosni. Ja to razumije da situacija u Djibutiju je bolja nego u Bosni. Tad vec nije isto onda se kaze ne, svugdje u je bolje nego u Bosni se podrazumjeva na samo na Zapadu ali mi ipak u Bosni volimo biti zadnja rupa na sviralu.

Pa onda pocnu silna opravdavanja, sto najvise mrzim kad dodjem u Bosnu. Za svaki licni ne uspjeh imaju 1001 opravdanje. Obicno se pocne od politicke nomenklature pa nanize.

I zakljucak bude. Da je nama samo do Zapada, mi smo marljiv narod. I onda se ja pitam koga vi farbate, marljiv, kad u Danskoj pola nasih ima ranu penziju, brojni od njih sa 35 i 40 godina. Sto se oni nisu borili da ostanu na trzistu rada.

U cemu je stos. Bosanac nece da radi za drugog Bosanca, jer mu teze pada uspjeh drugog Bosanca nego bog zna sta drugo sto bi moglo 100x gore biti. A kad bi imao izbor da lezi na socijali ili radi. Uzeti ce socijalu odnosno penziju. I nemojte pokusavati pravdati se, jer svaki drugi u Danskoj je odabrao lezi hljebu da te jedem.
hrle1976

#224 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Cuj paznja. Grohotom se smijem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U Austriji na prste mozes nabrojati doslja sto hoce voziti autic na AT znacke! Slovenci svi sa adresom u AT a tablice SLO. Kod hrvata isto srsnje. Bosanci ista slika. Onda imas ovih gastarbajtera od prije sto idu u CZ da kupe autic gdje ga obicno registruju. Zena na toj slici je iz BIH. Muz ko fol razvedeni, auto od suprugovog brata. Taj ko ih je sliko je bio ovo sve dao u at novine. Slike su lani u kasno ljeto oko 16 augusta kruzile internetom po fejsu je svano i clanak dan dva kasnje. U po klagenfurta pred ovom socialnim ducanom sam vidio nasih bruku cak neke nase se picnu kao da ce u kupleraj, bace lisicu oko vrata i djozluke ko oci u pcele. Ja da i am sta reci u AT ja bi to sve udaro a ne dati plakati.
ibi

#225 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by ibi »

sarajevo999999 wrote:Kod tebe svak na socijali jbt. Vjeruj da nije, ja sve sto znam ljudi rade.
Stvar je u tebi i tvom okruzenju. Okruzen si lijenim ojebinama koji nece da rade i kojima smeta kisa i tmurno vrijeme poput sebe pa mislis da su svi takvi. E pa nisu
Druže tako pravda svoj neuspjeh.

Svi su naši socijala bijeda, ili primaju penzije.

A jedini ko je neuspješan i socijala je on sam.

Naši ljudi super zaradjuje ko je lud da vozi Audi q5 kao na slici a nema dobre prihode hahahhhahah kome da se dokazuje zvizu ???
Post Reply