ovo_malo_duse wrote:uglavnomja wrote:
nisi u pravu, bar za norvesku
pocinjuci od brojeva, jer broj izbjeglica iz afrike i azije je toliki da su bosanci (od prije 25 godina) totalno zanemarljiva cifra
drugo, vecina norvezana zna da je bio neki rat, ali veze nemaju ko je ko i sta, brkaju zemlje ... samo znaju da se ide u kroatiju na more
trece ima nasih koji su dosli sa fakultetima, nostrificirali, neki i studitrali, a puno djece rodjene vani studira, magistrira, doktorira ...
ima i drugih, naravno, ali je vise onih sto rade i znaju jezik nego socijalaca, uglavnom oni sto su dosli stari i nepismeni. sve u svemu neki prosjek, kao i u bosni, vecinom sss i prosjek poslovi. i tu dolazi do sindroma "tudjeg" neba, ocekivanja, ogranicenja, ... nepripadanja ni 'vamo ni tamo
osim toga, u norveskoj se bosanci povlace kao argument u svakoj raspravi vezanoj za broj izbjeglica koji ce se primiti, jer su bosanci najintegrisaniji, veci % bosanaca radi nego norvezana, veci % bosanske djece studira nego norveske itd
a sto se tice ugleda, to je opet individualno, imas s jedne strane inzinjere, doktore ... i nepismene ljude sa sela. generalno bosanci - ex jugovici dobro kotiraju u narodu.
sta dolazi iz rumunije da prosi i krade
a poljaka na pasja preskakala

Ista stvar i sa Danskom ali ne isplati ti se nabilavat sa ovom dvojicom. Sad ce kilometarski postovi koji ce te ubjedzivati u suprotno. Kad ih god opalis argumentom oni ce to preskocit i nastavit po svome.
Na kraju ce te isprovcirat i zavrsices u Banovicima. Raja ih odavno provalila i ne nabilava sa njima...
Cekajte malo. Koliko sam upratio, uglavnomja, ti si dosla u Norvesku na racun braka ali ne tako podavno? A ovo_malo_duse je 2004/2005 dosao u Dansku sa poslom? Mozda se varam ali mislim da je tako nekako. Ispravite me ako grijesim.
Hrle nije u pravu kad kaze da svi nasi su bjeda i jad. Jedino ima poentu vezano za kredite. Sve moje kolege Danci, znaci ne nasi nego Danci, koje vrlo dobro poznajem, su zaduzeni preko glave. Upalite jedan danski tv kanal i pogledajte blok reklama, svaka treca je brzi potrosacki kredit - ovih dana igranu na ljetni odmor, zimi igraju na zimski odmor ili poklone, inace kredit reklame na svakom cosku. Broj brzih kreditnih kuca po glavi stanovnika je najveci u svijetu. Tako pisu brojne novine. Takodje dosta nasih su redovne musterije kod istih. Nije tako davno bilo, jos dok su jedni nasi stanovali u zgradi gdje boravim, te tako je jedne prilike postar nehotice ubaci pismo (za njih) u moje sanduce. Ja sam opet ne gledajuci otvorio pismo misleci da je meni, kad vidim infomacija o kreditu od 100.000 kruna, potrosacki kredit, te cestitka kako kreditna kuca zeli ugodan ljetni provod. Ti isti, nasi ljudi, su podigli 100.000 danskih Kruna (cca. 13.500 Eura) brzog kredita kako bi otisli na ljetni odmor. Slucajno znam da su iste te godine bili u Bosni. Daleko su oni od svakodnevne slike svih nasih ali vjerovali ili ne ima nasih vise nego sto ja cak mislim da ima. I sto je najzalostnije ti isti ljudi nikada nisu ponasali se, da bi covjek rekao, vidi ovih kako se pokazuju. Nije potrebn doktorat da brzo skontate ko od nasih ide u Bosnu zbog rodbine a ko da pokaze se.
Sto se diploma i priznanja tice, opet, ovo_malo_duse je dosao u Dansku kada je historisti drzavi najbolje islo. Ja kada sam 1992 dosao u Dansku, ljudi su masovno bili bez posla. Danci su isli u Njemacku raditi. Razlika izmedju 1992 i 2004 ekonomski je tako velika da razlika izmedju Bosne i Slovenije trenutno po pitanju ekonomije izgleda bliza. Mi prvo prve dvije godine, dok je za nas vazio zakon o Jugoslovenima koji je donesen 1992, nismo imali nikakv status u drzavi. Znaci vakum prostor. A 1993 je dosao zakon o Bosancima u Danskoj, gdje u roku dvije godine ce dobiti pravo na boravak. Zato jednim od nas u papririma pise Jugoslavija, dok drugim pise Bosna i Hercegovina - primjerice mjesto rodjena. Mi smo dobili pravo na isti 1994, ovi koji su dosli 1993 i 1994 su dobili 1995, a ovi koji su dosli 1995 su dobili 1996.
Vjerovali ili ne nama su nudili da ucimo engleski ili danski u izbjeglickim centrima, jer mi nismo trebali ostati u drzavi.
Broj nasih iz navedenog perioda, sa priznatim skolama od strane Danske je simbolican. Kap u moru. Pretezno je rijec o zenama, koje su imale medicinsku skolu, ali opet su vlasti priznale samo nivo nize. Tako je moja mama kao stomatolog doktor dobila priznanicu da moze raditi kao medicinska sestra u starackom domu ili bolnici. Naravno pod uslovom da polozi dva dodatna tecaja.
Evo tri primjera: mom starom nisu priznali skolu i ako tecno govori engleski (i dan danas) a rijec je o gradjevinskom inzinjeru. U izbjeglistvu je skupa bio jos jedan gradjevinski inzinjer s brdo godina radnog iskustva po arapskom svijetu. Isto nista. Takodje je bio jos jedan kardiolog hirurg, tecno engleski vlado, imao dosta godina iskustva, nista. Nije istina kada neko kaze, kako su nasi vecinom dosli sa brda. Bar 25 % je imalo visoki stepen obrazovanja. Niko od njih nema posao u svojoj struci. Svi su od reda u ranim penzijama uklj. i moje. Dancima je jednostvano jeftinije bilo poslati nase na obuku poslovne vozacke tj. autobus ili kamion koja kosta da srcani dobijes nego priznati skole. Od svit tih silnih mlati praznu slamu kurseva nista na kraju nije bilo, jer su opet dobili metlu u ruke a nakon odredjenog vremena i penziju.
Odgovorno tvrdim kako vecina nasih u Bosni ima vecu vrijednost (materialnu) nego u Danskoj.
Ovi koji su kupili kucu samo imaju trosak. Te neke price o brzoj zaradi i procijenama. To su price za malu djecu. Previse nasih se opeklo, koji su jedva se kutarisali kuce na kredit. Nije to kao u Bosni, gdje imas svoje, placas rezije, kablovsku, smece i mirna Bosna. Ovdje se zavale 20 do 30 godina u kredit pokraj kojeg moraju jos placati porez, rezije, brdo drugih troskova uklj. i silna osiguranja. Hoces malo bolje auto, daj i to na kredit. Znam nase, kupili dvije kuce na kredit. Kao prvo skidam kapu bankaru koji ima muda kao zena sise, zasto, zato sto svak je znao da nece podnjeti dvije godine pritisak. Poslje nepune dvije godine. Oni su bankrotirali i ako jedna kuca je konstantno bila izdata podstanarima. Danas, on pobjegao u Bosnu, kako nebi vracao svoj dio duga. Supruga ili bolje receno bivsa. Ostala u Danskoj. Preko milion kruna duga koji je pretvoren kao potrosacki sa kamatnom stopom od 6,5 %

Svaki put kad od poreza ima dobitak, banka sebi uzme, da sutra na lutriji dobije 20.000 danskih Kruna nebi vidila krune. Banka samo sebi uzme. I nisu jedini medju nasima.
Ko nije bio u izbjeglistvo, ko nije tri godine ko cigan samo od vrtara do vrata hodao, u istoj sobi sa jos dvije tri porodice zivio koje nikada prije u zivotu nije vdio, ko nije bio kao gluho krme u stranoj drzavi, taj nema blage veze sta znaci poceti zivot od nule. U Bosni ljudi kukaju a zive u svome na svome. Mrsko im promjeniti stvar u vlastitoj drzavi, jer lakse je traziti izvinjene na svakom cosku. Svak bi da "zaradjuje" vani a da sune grije kao u Bosni, time receno da trose u Bosni. Sreo sam nekoliko nasih koji su dosli na varijantu brak, za moj ukus ti ljudi nisu realni. Oni imaju neke predstave ako da smo mi koji smo pocetkom 90-ih dosli, kao da smo na parama lezali. Oni se nama cude sto mi nemamo Ferarije u grazi, jer po njihovom za 20 godina oni bi sve to imali plus jos mnogo cega.