Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
triconja

#201 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

cendlerbing wrote:
Novine wrote:Ljudi ova grupa je prostor i da izrazite vlastite probleme pa de napišite šta vas sputava da imate prijatelje?
Super pitanje. :thumbup:
Malo samokritičnosti nije na odmet.
Cuj samokriticnost, pa necu sebe kritikovati :lol: :lol: :lol: .

Ko sto sam reko sve zavisi od percepcije, tj.kako ti mislis da bi to trebalo biti. I cak se to ne odnosi samo na prijateljstvo nego na sve odnose, sad jal brak jal uzgoj djece necemo puno zalazit :D .
Novine

#202 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by Novine »

Samokritičnost je itekako bitna, čuj nemožeš sam sebe kritikovat, šta ti savršen nikad ne griješiš? De ako nemaš šta pametno reć idi s ove teme jer ovdje ima ljudi s problemima, samoća je postala prava epidemija, postavt ću i koji video na to, sigurno milioni ljudi imaju eto taku percepciju pa sami.
cendlerbing

#203 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by cendlerbing »

triconja wrote: Cuj samokriticnost, pa necu sebe kritikovati :lol: :lol: :lol: .

Ko sto sam reko sve zavisi od percepcije, tj.kako ti mislis da bi to trebalo biti. I cak se to ne odnosi samo na prijateljstvo nego na sve odnose, sad jal brak jal uzgoj djece necemo puno zalazit :D .
Naša percepcija dosta zavisi od toga kako i mi očekujemo da nas drugi tretiraju, u bilo kakvom međuljudskom odnosu, pa se ipak mnogi ne ponašaju prema drugima u skladu s onim kako očekuju da ih se tretira. Dosta toga je i na nekom podsvjesnom nivou, te se najlakše zavarati kako eto, nije do nas nego do nekog drugog. Mislim, ponekad i jest. Ali, ponekad nije.

Imaš li ti prijatelja, trico, bez zafrkancije? I ako imaš a i nemaš, šta za tebe podrazumijeva biti prijatelj nekome?
triconja

#204 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

Novine wrote:Samokritičnost je itekako bitna, čuj nemožeš sam sebe kritikovat, šta ti savršen nikad ne griješiš? De ako nemaš šta pametno reć idi s ove teme jer ovdje ima ljudi s problemima, samoća je postala prava epidemija, postavt ću i koji video na to, sigurno milioni ljudi imaju eto taku percepciju pa sami.
I mislis da ce im pomoc podrska nekog koga u zivotu nisu vidjeli? Nekom napises probaj to ili to i mislis da pomaze? Hoces se igrat psihologa nad ljudima koji su ko zna kakvog psihickog stanja?

Dosta su dublje te stvari nego nisam se okupo necu nidje napolje. :mrgreen:
moonca

#205 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by moonca »

Dva prijatelja najbolje opisuje situacija -pecanja ribe. Cuce u sute. :)

Dobro se poznaju, razumiju, vole iste iste stvari, uzivaju u istim stvarima..... :zoka: jel to,to....
triconja

#206 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

cendlerbing wrote:
triconja wrote: Cuj samokriticnost, pa necu sebe kritikovati :lol: :lol: :lol: .

Naša percepcija dosta zavisi od toga kako i mi očekujemo da nas drugi tretiraju, u bilo kakvom međuljudskom odnosu, pa se ipak mnogi ne ponašaju prema drugima u skladu s onim kako očekuju da ih se tretira. Dosta toga je i na nekom podsvjesnom nivou, te se najlakše zavarati kako eto, nije do nas nego do nekog drugog. Mislim, ponekad i jest. Ali, ponekad nije.

Imaš li ti prijatelja, trico, bez zafrkancije? I ako imaš a i nemaš, šta za tebe podrazumijeva biti prijatelj nekome?
Imam dva dobra prijatelja ali moja percepcija prijateljstva je malo drugacija nego tvoja. Ja nikad ne pravim dublje veze sa ljudima, sve je nako povrsno i nesto sto se ne tice licnog kod mene u razgovoru. Nekako ljudi vole da mi pricaju svoje probleme, ne razumijem sto ali eto. Moja vizija prijatelja je da je to neko ko je u tom trenutku blizu, sa kim se moze popricati o stvarima koje nisu privatne i iz tog razgovora nesto novo nauciti ili eventualno pokrenuti neku iskru kreativnosti.
mali jomu

#207 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by mali jomu »

Nikad ne kritikujte sami sebe, jer tad necete kritikovat nikog...... jedan jedan je svugdje, ako vama neko ne odgovara tako ne odgovarate ni vi njemu, upravo se i radi da ostanete onakvi kakvi i jeste a ne onakvi kako drugi hoce da budete...... ko mijenja sebe radi drugog sjebat ce samog sebe u totalu, a ovog drugog boli kurac
triconja

#208 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

mali jomu wrote:Nikad ne kritikujte sami sebe, jer tad necete kritikovat nikog...... jedan jedan je svugdje, ako vama neko ne odgovara tako ne odgovarate ni vi njemu, upravo se i radi da ostanete onakvi kakvi i jeste a ne onakvi kako drugi hoce da budete...... ko mijenja sebe radi drugog sjebat ce samog sebe u totalu, a ovog drugog boli kurac
Dje nesta veseli cevapi i somun lik? :D
mali jomu

#209 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by mali jomu »

triconja wrote: Dje nesta veseli cevapi i somun lik? :D

znas gdje su....... ako ti odgovara pici :mrgreen:
Novine

#210 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by Novine »

triconja wrote:
Novine wrote:Samokritičnost je itekako bitna, čuj nemožeš sam sebe kritikovat, šta ti savršen nikad ne griješiš? De ako nemaš šta pametno reć idi s ove teme jer ovdje ima ljudi s problemima, samoća je postala prava epidemija, postavt ću i koji video na to, sigurno milioni ljudi imaju eto taku percepciju pa sami.
I mislis da ce im pomoc podrska nekog koga u zivotu nisu vidjeli? Nekom napises probaj to ili to i mislis da pomaze? Hoces se igrat psihologa nad ljudima koji su ko zna kakvog psihickog stanja?

Dosta su dublje te stvari nego nisam se okupo necu nidje napolje. :mrgreen:

Ti ko jos jedan na forumu dajes odgovore unaprijed, ti znaš unaprijed dal pomaže to ili ne-prosječni sveznalica. I ne to nije igranje psihologa već rasprava, forum i jest za raspravu a ova tema nije filozofiranje, preseravanje, zato kad sam reko da ideš s ove teme mislio sam idi na filozifiju, politiku i sl. teme tamo moš mudroserit. E što se psihičkog stanja ljudi tiče, ja sam napiso prvo neka napišu šta ih muči, većina su to najvjerojatnije sasvim normalni ljudi koji eto mozda se ne uklapaju, možda su razočarani u ljude itd.
mali jomu

#211 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by mali jomu »

moonca wrote: Dva prijatelja najbolje opisuje situacija -pecanja ribe. Cuce u sute. :)

Dobro se poznaju, razumiju, vole iste iste stvari, uzivaju u istim stvarima..... :zoka: jel to,to....

Nije, to su samo iste ili slicne strasti, ili zelje, htijenja.... ili potrebe za skrivenim unutrasnjim lovcem, ili za mir i tisinu, razmisljanje i tako to, i onda svako na svoju stranu :)
Last edited by mali jomu on 23/09/2018 19:05, edited 1 time in total.
cendlerbing

#212 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by cendlerbing »

triconja wrote: Imam dva dobra prijatelja ali moja percepcija prijateljstva je malo drugacija nego tvoja. Ja nikad ne pravim dublje veze sa ljudima, sve je nako povrsno i nesto sto se ne tice licnog kod mene u razgovoru. Nekako ljudi vole da mi pricaju svoje probleme, ne razumijem sto ali eto. Moja vizija prijatelja je da je to neko ko je u tom trenutku blizu, sa kim se moze popricati o stvarima koje nisu privatne i iz tog razgovora nesto novo nauciti ili eventualno pokrenuti neku iskru kreativnosti.
Tih odnosa koje si ti opisao, kod mene ima koliko hoćeš. Takve odnose zovem drugarstvom. Prijatelj mi je neko posebniji od osobe s kojom volim izaći na kafu ponekad i pričati o stvarima koje nisu bitne.
Mislim, razumijem te, tebi je to što si opisao ono što ti je potrebno od prijatelja, ne tražiš, ne očekuješ i ne daješ više od toga.

Ljudi ti pričaju svoje probleme zato jer svaki prosječan (namjerno neću reći normalan :-D ) čovjek ima potrebu olakšati sebi pričajući o tome što ga muči. To dođe nešto kao izduvni ventil. Ne mora ti ponuditi ni rješenje tvog problema, ni savjet, ponekad je dovoljno da izbaciš to iz sebe i desi se da dobiješ novi uvid u situaciju, počneš vidjeti svoj problem na neki novi način i nađeš način da ga; ako ne riješiš, onda bar prevaziđeš.
Šta ti radiš sa onim što te muči, kad već ne pričaš o tome?
mali jomu

#213 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by mali jomu »

Pricati drugom svoje "probleme....." znaci da si bezveze lik koji ne zna sta hoce, da si jos mali klinjo kojem treba dodati casu vode, lik koji ne zna ni kad je gladan ni kad je zedan.....

informisati se o necemu i trazenje podataka kako do necega doci...... je znak zrele osobe :)
triconja

#214 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

cendlerbing wrote:
triconja wrote: Imam dva dobra prijatelja ali moja percepcija prijateljstva je malo drugacija nego tvoja. Ja nikad ne pravim dublje veze sa ljudima, sve je nako povrsno i nesto sto se ne tice licnog kod mene u razgovoru. Nekako ljudi vole da mi pricaju svoje probleme, ne razumijem sto ali eto. Moja vizija prijatelja je da je to neko ko je u tom trenutku blizu, sa kim se moze popricati o stvarima koje nisu privatne i iz tog razgovora nesto novo nauciti ili eventualno pokrenuti neku iskru kreativnosti.
Tih odnosa koje si ti opisao, kod mene ima koliko hoćeš. Takve odnose zovem drugarstvom. Prijatelj mi je neko posebniji od osobe s kojom volim izaći na kafu ponekad i pričati o stvarima koje nisu bitne.
Mislim, razumijem te, tebi je to što si opisao ono što ti je potrebno od prijatelja, ne tražiš, ne očekuješ i ne daješ više od toga.

Ljudi ti pričaju svoje probleme zato jer svaki prosječan (namjerno neću reći normalan :-D ) čovjek ima potrebu olakšati sebi pričajući o tome što ga muči. To dođe nešto kao izduvni ventil. Ne mora ti ponuditi ni rješenje tvog problema, ni savjet, ponekad je dovoljno da izbaciš to iz sebe i desi se da dobiješ novi uvid u situaciju, počneš vidjeti svoj problem na neki novi način i nađeš način da ga; ako ne riješiš, onda bar prevaziđeš.
Šta ti radiš sa onim što te muči, kad već ne pričaš o tome?
Ako je to apstraktne prirode onda vecinom zaboravim a ako nije onda vidim koje je rjesenje preko interneta ili pitam nekog ako nemam pristup internetu.

Zar nije isto drug i prijatelj? :mrgreen:
cendlerbing

#215 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by cendlerbing »

triconja wrote: Ako je to apstraktne prirode onda vecinom zaboravim a ako nije onda vidim koje je rjesenje preko interneta ili pitam nekog ako nemam pristup internetu.

:lol:
Opet me podsjećaš na Dextera.

Poznanik, drug, prijatelj. To je moja ljestvica važnosti kod prijateljstava.
triconja

#216 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

cendlerbing wrote:
triconja wrote: Ako je to apstraktne prirode onda vecinom zaboravim a ako nije onda vidim koje je rjesenje preko interneta ili pitam nekog ako nemam pristup internetu.

:lol:
Opet me podsjećaš na Dextera.

Poznanik, drug, prijatelj. To je moja ljestvica važnosti kod prijateljstava.
Sae taj dekster, neka sihopata? :lol:
cendlerbing

#217 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by cendlerbing »

triconja wrote: Sae taj dekster, neka sihopata? :lol:
Image

Hoćeš da nađemo jednog deksterastog avatara za tebe, Dexter je cool? :eh:
triconja

#218 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

cendlerbing wrote:
triconja wrote: Sae taj dekster, neka sihopata? :lol:
Image

Hoćeš da nađemo jednog deksterastog avatara za tebe, Dexter je cool? :eh:
Isti ko ja po razmisljanju :mrgreen:

Ako hoces more :lol:
cendlerbing

#219 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by cendlerbing »

triconja wrote:
Đe mi je onaj trico?

Trico, može li ovaj u Havatar?

Image
triconja

#220 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

cendlerbing wrote:
triconja wrote:
Đe mi je onaj trico?

Trico, može li ovaj u Havatar?

Image
Mozda, ti reci :lol:
cendlerbing

#221 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by cendlerbing »

Odličaaan. :thumbup: :lol:
Kad te zaboli glava od ovog, reci da mijenjamo. :lol:
triconja

#222 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by triconja »

cendlerbing wrote:Odličaaan. :thumbup: :lol:
Kad te zaboli glava od ovog, reci da mijenjamo. :lol:
Moze :lol:
Novine

#223 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by Novine »

"Više od 9.000.000 ljudi pati od samoće u Britaniji."

https://youtu.be/Wj71G_CCAto

Loša percepcija jbg :-)
statixx

#224 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by statixx »

4L0n3

#225 Re: Nemam prijatelja, osjećam se usamljeno

Post by 4L0n3 »

nn1412 wrote:Zanima me sljedeća stvar: Kako neko u dvadesetim, ko je prošao kroz trogodišnju fazu depresije i anksioznosti (a ko je inače povučen, nesiguran i stidljiv) i sada počinje da se ''izvlači'' iz toga, da počne da se socijalizira, stiče prijatelje i slično? (a ko je isto tako shvatio da ipak ne može sam bez igdje ikoga) :? :run: Ovo bi najbolje trebalo da razumiju osobe koje pate od socijalne anksioznosti :-)
Vecina ljudi ovdje jedu govna jer svjesno il nesvjesno poricu jednu veoma bitnu zivotnu cinjenicu, a to je da je covjek drustveno bice :)
Koliko god se pravili da mozete sve sami, da vam ne treba niko, varate se i kad tad ce vas to stici.

Pocni malim koracima, svaki dan izadji iz kuce da prosetas ako nista. Setaj po gradu, po parkovima gdje god nije bitno, samo nek ima ljudi.
Ljude koji ti idu u susret, nastoj pogledati u oci barem par sekundi. Ne moras piljit ko kakva sihopata :D al eto, 2 mozdaa 3 sekunde dovoljno sasvim.
Poslije kad ti ne bude mucno gledati ljude u oci, probaj naci neku zanimaciju gdje ces doc u kontakt sa ljudima i sve ostalo ce ici prirodno.
Ako imas novca pocni sa nekim hobijem, neka borilacka vjestina rekreativno, ili bilo sta gdje ces dolaziti u kontakt sa ljudima, a svi imate isti cilj.

Generalno govoreci, iznenadio bi se kad bi znao koliko ljudima malo treba da ih "otvoris" prema sebi, i generalno svi vape za nekim ko ce im malo popraviti dan nekom finom gestom, upitati se sa njima i sl.
I jos jedna stvar, probaj skloniti "spotlight" sa sebe. Ljudi sa tvojim nacinom razmisljanja cesto puta samo kontaju kako ih drugi osudjuju ili traze im mahane il stavec. A to je bas rijetko slucaj, obicno ljudi u komunikaciji vise razmisljaju o sebi nego o tebi. Tako da, ne boj se :)
Post Reply