JThomas wrote:znači od malih nogu nisi razumio govor drugih ljudi. to ponešto i objašnjava.
inače, nikad nisam dobio batine, buraz jes jednom, al' jer je razbio glavu nekom malcu iz ulice
JThomas wrote:znači od malih nogu nisi razumio govor drugih ljudi. to ponešto i objašnjava.
To objašnjava štoštaConnaisseur Karlin wrote:al_akhisari wrote:Connaisseur Karlin wrote:
treba dodati jos opacija:
ragovor sa kaznom
batine sa kaznom
ako smijem predložiti: "razgovor sa okusom kazne" i "batina u umaku galame"
P.S. nekad, u vrijeme rada sa djecom, imao sam neki improvizovani pokazivač (komadić letvice), na kojji sam jednom napisao disciplinator-utjerivač discipline (činilo se i još se čini kao dobra šega)još pamtim izraz lica direktora kad je uzeo u ruke i pročitao
![]()
![]()
mene roditelji nisu kaznajvali ,nisu mi prijetili ,nisu me tukli, ali sma u vrticu i skoli obavezno bila cesto puta kaznjavana, no meni su te kazne bile dio zabave, jer sam znala da im je bio kratak rok trajanja , nije bilo straha
tranquil wrote:
U međuvremenu su i pedagoške metode uznapredovale, nije istina da se na zapadu, u zamjenu za zabranu batina, ništa novo nije uvelo, npr. koristi se - ko bi rekao - igra - da bi se djeca naučila da u određenim situacijama odmah poslušaju roditelje, pa sam tako viđao djecu koja bi na znak "tihe lisice" ( https://de.wikipedia.org/wiki/Leisefuchs ) postajala mirna kao bubice.
Samo je pitanje hoće li roditelj primjenjivati te stvari ili ne.
Stalno navodiš primjere kada se problem već pojavio i uzeo maha. Ta ljenost i laganje nisu nastali sami od sebe.Dozer wrote:@tanquil
Kako bi ti, recimo dijete od 12-13 godina, nagovorio da ne laze?
Evo ti i realan primjer (dijete od prijatelja, oboje fakultetski obrazovani, dobro situirani, pismeni ljudi), i sve sta je radjeno (dosta puta sam bio i licno prisutan tome):
- Konstantno je lagao za ocjene u skoli (keceve, loigcno, ali bilo je tu i uvelicavanja drugih ocjena, pa se vadio da mu je, kao nastavnik/ca rekao da je dobio 3, a ono upisano 2). U jednom momentu ih je imao 13. Kecina. I ni za jednog nije rekao ni da ga je dobio, nego je muljao da nema roditeljskog u standardnom terminu, pa da je razrednica na bolovanju, pa ovako, pa onako... XY lazi i petljavina. DOk mati nije otisla u skolu nakon 2-3 takve lazi, i nasla razrednicu, i saznala sve.
Prije toga je isla redovno, i znala je za 3-4 keca, a onda se oduzela kad ih je vidjela 13. I nije problem bio uopste u ocjenama (toliko) nego u lazima.
- Sta su radili - Vec s prvim kecevima su mu pricali, i pricali, i pricali... sve normalno. Pokusavali mu objasniti da ce izgubiti godinu (a osnovan skola), da onda nece moci na more jer ce morati uciti za popravni (ako uopste padne na popravni), da nece moci upisati srednju skolu koju bude zelio nego koju mogne po bodovima, da kecevi nisu problem ali da mora reci sta je dobio, da ne laze, itd.itd.itd. Sve bez ikakvih kazni.
Onda su mu, nakon sto su saznali za ovih 13 keceva, a pogotov radi laganja za sve to, oduzeli mobitel, pa tablet, pa ukinuli kompjuter. Ni tada ga jos nisu ni takli, nego i dalje samo pricali, pricali, tupili, siljili jezike, pokusavali mu objasniti (inace je jedinac, zjenica oka).
To je sve trajalo oko 2 mjeseca, od prvih keceva, pa do faze zabrane tehnike.
Dan nakon zabrane i zadnjeg komada tehnike, genijalac se iza 11 navecer iskrade iz stana i - zbrise iz kuce. I sve bi bilo super da je on bar imao plan gdje, sta i kako, medjutim - jok. Bila je poenta samo da zbrise od svojih "tlaciteljskih" roditelja.
Logicno, nastala je opsta frka. I ja sam se vozao po gradu trazeci ga, i oni, i jos neki prijatelji i rodbina. I nasli smo ga na kraju, oko 1 iza ponoci, hoda ulicom.
Njih dvoje su bili izbezumljeni, logicno, i nisu znali sta da rade u takvoj situaciji. I prijatelj upita mene, s obzirom da imam troje i mislio je da mu mogu dati savjet. I dao sam, naravno. Rekao sam samo ono sta bih ja uradio na njegovom mjestu. I uradio je.
Ali, zanima me sta bi ti uradio?
Gestikulacija "Tiha lisica" predstavlja lisicu zatvorenih usta. Znak pokazan djetetu označava da dijete treba da šuti. Široko prihvaćena pedagoška metoda u Njemačkoj, koja se koristi u obdaništima, u nižim razredima, i od strane roditelja. Dijete nauči još kao malo, kroz igru, znak kada treba da šuti ili da se utiša, i može se onda koristiti u tim mlađim godinama.dezurni_ucenik wrote:tranquil wrote:
U međuvremenu su i pedagoške metode uznapredovale, nije istina da se na zapadu, u zamjenu za zabranu batina, ništa novo nije uvelo, npr. koristi se - ko bi rekao - igra - da bi se djeca naučila da u određenim situacijama odmah poslušaju roditelje, pa sam tako viđao djecu koja bi na znak "tihe lisice" ( https://de.wikipedia.org/wiki/Leisefuchs ) postajala mirna kao bubice.
Samo je pitanje hoće li roditelj primjenjivati te stvari ili ne.
Jaro nismo ovdje svi dijasporci tako da ne znamo svi pricati njemacki. De objasni sta predstavlja Leisefuchs osim toga sto lici na onaj devil horn fazon. I podsjetilo me na onaj film od Jean Renoa.
Nadam se da savjet nije bio da se mali razbije.Dozer wrote:@tanquil
Kako bi ti, recimo dijete od 12-13 godina, nagovorio da ne laze?
Evo ti i realan primjer (dijete od prijatelja, oboje fakultetski obrazovani, dobro situirani, pismeni ljudi), i sve sta je radjeno (dosta puta sam bio i licno prisutan tome):
- Konstantno je lagao za ocjene u skoli (keceve, loigcno, ali bilo je tu i uvelicavanja drugih ocjena, pa se vadio da mu je, kao nastavnik/ca rekao da je dobio 3, a ono upisano 2). U jednom momentu ih je imao 13. Kecina. I ni za jednog nije rekao ni da ga je dobio, nego je muljao da nema roditeljskog u standardnom terminu, pa da je razrednica na bolovanju, pa ovako, pa onako... XY lazi i petljavina. DOk mati nije otisla u skolu nakon 2-3 takve lazi, i nasla razrednicu, i saznala sve.
Prije toga je isla redovno, i znala je za 3-4 keca, a onda se oduzela kad ih je vidjela 13. I nije problem bio uopste u ocjenama (toliko) nego u lazima.
- Sta su radili - Vec s prvim kecevima su mu pricali, i pricali, i pricali... sve normalno. Pokusavali mu objasniti da ce izgubiti godinu (a osnovan skola), da onda nece moci na more jer ce morati uciti za popravni (ako uopste padne na popravni), da nece moci upisati srednju skolu koju bude zelio nego koju mogne po bodovima, da kecevi nisu problem ali da mora reci sta je dobio, da ne laze, itd.itd.itd. Sve bez ikakvih kazni.
Onda su mu, nakon sto su saznali za ovih 13 keceva, a pogotov radi laganja za sve to, oduzeli mobitel, pa tablet, pa ukinuli kompjuter. Ni tada ga jos nisu ni takli, nego i dalje samo pricali, pricali, tupili, siljili jezike, pokusavali mu objasniti (inace je jedinac, zjenica oka).
To je sve trajalo oko 2 mjeseca, od prvih keceva, pa do faze zabrane tehnike.
Dan nakon zabrane i zadnjeg komada tehnike, genijalac se iza 11 navecer iskrade iz stana i - zbrise iz kuce. I sve bi bilo super da je on bar imao plan gdje, sta i kako, medjutim - jok. Bila je poenta samo da zbrise od svojih "tlaciteljskih" roditelja.
Logicno, nastala je opsta frka. I ja sam se vozao po gradu trazeci ga, i oni, i jos neki prijatelji i rodbina. I nasli smo ga na kraju, oko 1 iza ponoci, hoda ulicom.
Njih dvoje su bili izbezumljeni, logicno, i nisu znali sta da rade u takvoj situaciji. I prijatelj upita mene, s obzirom da imam troje i mislio je da mu mogu dati savjet. I dao sam, naravno. Rekao sam samo ono sta bih ja uradio na njegovom mjestu. I uradio je.
Ali, zanima me sta bi ti uradio?
tranquil wrote:
Gestikulacija "Tiha lisica" predstavlja lisicu zatvorenih usta. Znak pokazan djetetu označava da dijete treba da šuti. Široko prihvaćena pedagoška metoda u Njemačkoj, koja se koristi u obdaništima, u nižim razredima, i od strane roditelja. Dijete nauči još kao malo, kroz igru, znak kada treba da šuti ili da se utiša, i može se onda koristiti u tim mlađim godinama.
Već sam rekao, u toj porodici su odnosi poremećeni i to ne bih dopustio da se razvije do te tačke. "Pričali o svemu i svačemu" ništa ne znači, ako im dijete ne vjeruje i laže im, objesi svu tu priču. Čuj pričali o svemu i svačemu a dijete laže kad zine. I to "Sve mu omogućili i obezbijedili", smrdi na previše ugođavanja djetetu i razmaženost, stereotipni razmaženi jedinac.Dozer wrote:Stipu demagogiju.
I - grijesis. To su roditelji koji su s malim pricali o svemu i svacemu, konstantno, sve mu omogucili i obezbijedili, nikada ga ni za sta nisu kaznili, a pogotovo ne udarili. Sve u sveu, imali super odnos s njim.
I onda dodje - pubertet, uticaj drustva, blabla, i desi se sve sta se desi.
Ali, opet mi nisi odgovorio - sta bi ti uradio u datoj konkretnoj situaciji?
dezurni_ucenik wrote:Prvo bih mu razbio mobitel od zid, pa bih zgazio tablet i za kraj bacio monitor kroz prozor i nogom nabijo kuciste. Onda idemo dalje...

To se zove "pedagogija", i primjenjuje se u prilično konzervativnim sredinama. I funkcioniše.dezurni_ucenik wrote:tranquil wrote:
Gestikulacija "Tiha lisica" predstavlja lisicu zatvorenih usta. Znak pokazan djetetu označava da dijete treba da šuti. Široko prihvaćena pedagoška metoda u Njemačkoj, koja se koristi u obdaništima, u nižim razredima, i od strane roditelja. Dijete nauči još kao malo, kroz igru, znak kada treba da šuti ili da se utiša, i može se onda koristiti u tim mlađim godinama.
Liberalne budalastine.
tranquil wrote:To se zove "pedagogija", i primjenjuje se u prilično konzervativnim sredinama. I funkcioniše.dezurni_ucenik wrote:tranquil wrote:
Liberalne budalastine.
A imas li djece pa ovako razbijas od zid ili je to samo na forumu?dezurni_ucenik wrote:Prvo bih mu razbio mobitel od zid, pa bih zgazio tablet i za kraj bacio monitor kroz prozor i nogom nabijo kuciste. Onda idemo dalje...
Jos nemam I odgovor je da, to bih uradio. Ako ti se ne svidjaju takve mjere, jebaji ga, uvijek postoji ovo svapsko lisicaranje pa digni mali prst i kaziprst u vis i smiri svoje dijete. Ima par stranica prije navodio sam neke primjere o (ne)odgoju djece pa osjecam punu potrebu da komentarisem.stakasa wrote:A imas li djece pa ovako razbijas od zid ili je to samo na forumu?dezurni_ucenik wrote:Prvo bih mu razbio mobitel od zid, pa bih zgazio tablet i za kraj bacio monitor kroz prozor i nogom nabijo kuciste. Onda idemo dalje...