Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
L u c i f e r

#201 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by L u c i f e r »

Nek vjeruje ko god u šta hoće, samo nek to ne nameće drugima i nek pusti druge da vjeruju u šta hoće.
Meni je lično razumljiva potreba ljudi za religijom.
Ljudsko postojanje je samo po sebi totalno apsurdno i poprilično zastrašujuće, imajući u vidu da smo svi osuđeni na smrt.
Nema svako petlje samom sebi priznati da čovječanstvo još uvijek nema pojma o nastanku, postojanju, smislu i budućnosti.
mali jomu

#202 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by mali jomu »

r_faruk wrote:
mali jomu wrote:
Jack Be Nimble wrote: Mozes biti cojek, samo trebas naci svoje drustvo koje ce ti dopustiti da budes cojek bilo to da li ti vjerujes ili volis popiti ono, pojesti ovo. Ja sam prosao svoje godine kada sam vjerao da bi bio dio drustva.

U Islamu mozes biti dio Islamskog drustva bez obzira jesi li musliman ili nisi...... jer u Islamu je zabranjeno prisiljavati bilo koga u Islam.

Vazni su ljudski odnosi koji donose svima zivotni prospiretitet i miru i zajednistvu sa svima......

Ekstremizam bilo koje vrste..... od bilo koga se ne tolerise.

Svi sto bilo kojim ekstremizima stoje iza Islama, i govore sta god da govore..... su skrenuli od Islama.

Ovako bi trebali svi muslimani koji su u Islamu raditi sa svima, to sto neko tako ne radi.... uh,

.....to je vec druga prica, ali radi se o svekolikom obrazovanju kako pojedinca tako i drustva, i sire i dalje okoline, i djelova i cijeline
.
nije druga prica. za sve sto ovi muslimani rade (kako ti kazes "to sto neko tako ne radi.... uh,") postoji neki zapis, opravdanje odnosno praksa ili poslanika ili nekoga drugog veoma bitnog u islamskoj historiji. sve sto rade ovi divljaci iz ISIS-a, a za koje se voli reci da nisu muslimani, je zapisano i radilo se i prije. naravno da je pogresno, ali ne nailazimo bas na velike osude iz islamskog svijeta. po ovakvom shvatanju ni KKK nisu krscani!

prve tri recenice se odnose zapravo na neke norme i pravila koja bi trebala biti univerzalna i nisu karakteristika niti jedne religije ponaosob te stoga takodjer smatram da covjek moze biti i bez religije i bez boga.

jasta je vec je druga prica, isto kao sto ti sad neku drugu pricu pricas..... da bi bilo da i ja pricam neku drugu pricu.....
patriot_1

#203 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

Vjerujemo da je Isus došao s neba da nam objavi Boga!Logično,ako je tomu tako onda bi slika Boga trebala biti najtočnija kako ga On opisuje!
Po Novom Zavjetu Bog je Otac koji nas voli.Toliko da je poslao jedinog sina da trpi za naše grijehe da bi mi mogli imati vječni život!Dakle , Isusova misija nije samo objava Boga nego i spasiteljska!Bog kakvim ga Isus objavljuje je osoba koju s radošću možemo prihvatiti!Najveće dvije zapovjedi su "Ljubi Boga i bližnjega!"Odbaciti nekog tko te voli i želi ti dobro nije mudra odluka!Razgovarajući sa nekim ateistima,došao sam do zaključka da imaju potpuno krivu sliku Boga!U takvog Boga nebi ni ja vjerovao!Bog Starog Zavjeta je opisan često kao strog!Židovi su također imali krivu sliku Boga.Čak nekima Isus reče:"Vaš bog je đavo!"Točnije:"Vi imate đavla za oca!"Vjerujem u Boga koji rado prašta a nerado kažnjava!Prašta svima koji se iskreno pokaju!Teško je voljeti strogog i opasnog Boga!
Najvažnije za nas pitanje je :Postoji li Bog!
Drugo,ako da što s njim?
Matej 7,7 "Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!
Matej 7,8 Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.
patriot_1

#204 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

Vjerujemo da je Isus došao s neba da nam objavi Boga!Logično,ako je tomu tako onda bi slika Boga trebala biti najtočnija kako ga On opisuje!
Po Novom Zavjetu Bog je Otac koji nas voli.Toliko da je poslao jedinog sina da trpi za naše grijehe da bi mi mogli imati vječni život!Dakle , Isusova misija nije samo objava Boga nego i spasiteljska!Bog kakvim ga Isus objavljuje je osoba koju s radošću možemo prihvatiti!Najveće dvije zapovjedi su "Ljubi Boga i bližnjega!"Odbaciti nekog tko te voli i želi ti dobro nije mudra odluka!Razgovarajući sa nekim ateistima,došao sam do zaključka da imaju potpuno krivu sliku Boga!U takvog Boga nebi ni ja vjerovao!Bog Starog Zavjeta je opisan često kao strog!Židovi su također imali krivu sliku Boga.Čak nekima Isus reče:"Vaš bog je đavo!"Točnije:"Vi imate đavla za oca!"Vjerujem u Boga koji rado prašta a nerado kažnjava!Prašta svima koji se iskreno pokaju!Teško je voljeti strogog i opasnog Boga!
Najvažnije za nas pitanje je :Postoji li Bog!
Drugo,ako da što s njim?
Matej 7,7 "Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!
Matej 7,8 Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.
patriot_1

#205 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

Isus:"Otkrivenje 3,20 Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom."
Nisam vjerovao nekad da Bog postoji,tad rekoh "Ako ti Bože postojiš,objavi mi se na neki način,daj mi znak neki,neki dokaz i ja ću tek tada uzvjerovati!"
Od tog dana postah vjernik,doista na početku ipak malo sumnjičav no nakon nekog vremena postah 100% siguran da Bog jest!
¤ jelena ¤

#206 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by ¤ jelena ¤ »

patriot_1 wrote:Najveće dvije zapovjedi su "Ljubi Boga i bližnjega!"
:?

A koje su najmanje?
Irsar

#207 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Irsar »

Ludzak wrote:Pa vas pitam, da li ateista odn. osoba koja ne vjeruje u Boga i nije opredjeljen ni za jednu religiju može biti čovjek?
Ako misliš "dobar čovjek", odnosno "više dobar nego loš čovjek", odgovor je pozitivan. Kako je moralnost objektivna, a dobar dio te moralnosti i racionalan, slijedi da je ta moralnost spoznatljiva. Kako su ateisti suštinski kao i ostali ljudi, pod čime mislim, između ostalog, na posjedovanje razuma (ratio), slijedi da mogu spoznavati i znati objektivne moralne vrijednosti, te shodno tome slijedi i da mogu biti moralni.

Nema nikakve potrebe za znanjem za Boga, bar ne onim direktnim i "svjesnim", da bi se npr. znalo da je krasti loše.

Ali to je samo dio priče, ali odgovor je dat.
Irsar

#208 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Irsar »

L u c i f e r wrote:Nek vjeruje ko god u šta hoće, samo nek to ne nameće drugima i nek pusti druge da vjeruju u šta hoće.
Nemoguće. Bilo religija, ili bilo kakav sistem vrijednosti ili sistem vjerovanja svake pojedinačne individue će nači način da se ispolje u društvu, te isto to društvo da oblikuju, ukoliko mogu. Svako društvo je također bazirano na djelimičnoj prisili i nametanju, ali i na dogovoru. No vjerovanja će nači način da se nametnu, samo je pitanje koja vjerovanja i u kojoj mjeri.
Nema svako petlje samom sebi priznati da čovječanstvo još uvijek nema pojma o nastanku, postojanju, smislu i budućnosti.
Govoriš samo u svoje ime.
Irsar

#209 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Što se tiče "Boga" , ti o njemu, kao ni ja, ne znaš ništa . Znaš samo nečiju interpretaciju onoga što je o tome
rekao Poslanik . Ja sam najbliže tom stavu da mislim kako svako opisivanje i definisanje , samo kontaminiraju
riječ "Bog" i prave jednu opću zbrku, pa čak i sukobe između različitih percepcija boga , a koje su u stvari samo
njihove lične i subjektivne predstave o tome šta bi to trebalo biti "Bog".
Ovo bi se u Kršćanstvu zvalo herezom.

Dobro je da si upotrijebio riječ "mislim" prije izlaganja svojih stavova, jer je tako puno lakše naprosto i ne obraćati pažnju na iste. Za razliku od tebe, kao i istomišljenika, razni ljudi u raznim religijama su dobro znali i za Boga kao i samog Boga.
Dope_Man

#210 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Dope_Man »

Moralnost je objektivna?

Slazem se sa ostalim, ali aa ovim se ne mogu sloziti. Razlicita drustva, kroz razlicite vremenske periode, su oblikovala moralnost kroz svoje potrebe. Pa i danasnja "univerzalna" moralnost je samo posljednji korak u evoluciji moralnih vrijednosti koje ce se nastaviti mijenjati ovisno o potrebama drustva.
Irsar

#211 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Irsar »

Dope_Man wrote:Moralnost je objektivna?
Da.
Slazem se sa ostalim, ali aa ovim se ne mogu sloziti. Razlicita drustva, kroz razlicite vremenske periode, su oblikovala moralnost kroz svoje potrebe.
Šta su društva radila, ili rade, nije argument za ili protiv postojanja objektivne moralnosti. Također, uoči da su sva ta društva imala neke ponavljajuće moralne principe, primjerice "ne ubij", "ne kradi", "ne varaj" i tako dalje. Ona društva koja to nisu imala su opravdano ostala samo u prošlosti, dok danas praktično sve i jedna država na svijetu ima identične takve osnovne moralne postulate.
Pa i danasnja "univerzalna" moralnost je samo posljednji korak u evoluciji moralnih vrijednosti koje ce se nastaviti mijenjati ovisno o potrebama drustva.
Nije postojala niti postoji tzv. "univerzalna moralnost" o kojoj ti govoriš. Moralnost kako je razumijevaju religije, a ovo jeste podforum "Religija", se u nekim stvarima znatno razlikuje od moralnosti npr. sekularnog ateizma. Neka pravila se mijenjaju, to je istina, ali neka ostaju trajno ista, što govori da neke stvari imaju trajnu i objektivnu vrijednost, te samim time je i moralnost objektiva, unatoč svojoj ne-apsolutnosti po pitanju mnogih vrijednosti.
Dope_Man

#212 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Dope_Man »

Navedi nekoliko ''objektivnih'' moralnih vrijednosti molim te. I pojasni po cemu su ''objektivno'' moralne.

Vjerovatno ces krenuti od tih ''Ne ubij'', ''Ne kradi''... i reci da je objektivno lose ubiti drugu osobu. U prirodi, a i mi smo dio nje, ubistvo drugih je sasvim normalna pojava, bar izmedju vrsta. Unutar iste vrste je daleko rjedja, sto se objasnjava time da smo evoluirali tako da pripadnika sopstvene vrste ne ubijam jer time smanjujemo vjerovatnocu prezivljavanja vrste. Ipak, ako te neko napadne sasvim je ocekivano da ga u samoodbrani ubijes. Neke drzave za odredjena krivicna djela takodjer predvidjaju smrtnu kaznu itd. Pa iz apsolutno cinicnog (i ateistickog) pogleda na svijet mogli bi reci da je sve bez smisla, svi cemo svakako umrijeti a i previse nas je vec, pa nema nista lose u tome ako nekoga ubijes jer to ce ionako doci prije ili kasnije. A i u vjeri nije puno bolje, ubijeni ode prijevremeno u zasluzeni raj pa i nije red kriviti ubicu za bilo sta.

Nekome sam vec drugom i govorio o istrazivanjima moralnosti u psiholgiji, ni tu nije nadjeno to ''objektivno'' moralno.

Uglavnom, moze se o tome razglabati koliko hoces, ali poenta je da ''objektivno'' ima svoje znacenje, a mislim da ga ti ne znas najbolje ako mislis da je moral objektivan. Moral je ovisan o licnoj percepciji pojedinca ili grupe, i prema tome je subjektivan. Sva pravila, pa i ta koja se najcesve ponavljaju, se redovno krse, cesto uz veoma dobro opravdanje. A onda to nije objektivno, nije nesto sto stoji takvo kakvo jeste, nepromjenjivo i trajno neovisno od nase percepcije. Moralnost to nije jer za svako moralno nacelo postoje iznimke, opravdanja zasto se ne odnosi na svaku situaciju ili na sve ljude itd.
HardcoreMX

#213 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HardcoreMX »

Image
mali jomu

#214 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by mali jomu »

HardcoreMX wrote: Image

nije ovo bas nesto dobro sroceno, ovo mi dodje kao necija vadiona da se moze svasta nesto svaliti na nekog....

u stvari bi trebalo da niko nema bilo ikakve odgovornosti ako nema nimalo moralnosti......

ne mora to znaciti za ateizam, za sve je to isto..... osim maski iz kojih se neko krije :)
medvjed23

#215 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by medvjed23 »

jadna je moralna odgovornost ako se zasniva isključivo na vjeri u boga
HAVANA

#216 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HAVANA »

HardcoreMX wrote:Image
:lol: I ovaj pun sebe uokvirio sta je smislio.Ko biva pametan on,skonto. :lol: Bolje da je bascu okopavo,il nesta...Ne ide ga ovo.
mali jomu

#217 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by mali jomu »

medvjed23 wrote: jadna je moralna odgovornost ako se zasniva isključivo na vjeri u boga

Stalnost moralnosti i stalnost odgovornosti trazi poticaj iz necega sto je stalno, da bi bilo stalno prisutno..... u necemu sto je promjenljivo.

Covjek, ljudi i sve okolo njega je promjenjljivo i stalno se mijenja......

Promjenljivost i stalnost su dvije razlicite stvari u covjekovim pogledima na samoga sebe, i sve sto se desava okolo..... i ljudi u svemu tome.
Dope_Man

#218 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Dope_Man »

Da je ta slika tacna onda bi vidjeli ateiste kako gaze ljude po svijetu, raznose se i bilo sta drugo.. jer pobogu, nemamo nikakvog moralnog kompasa bez boga, mozemo sta hocemo.
patriot_1

#219 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

medvjed23 wrote:jadna je moralna odgovornost ako se zasniva isključivo na vjeri u boga
Slažem se u potpunosti!
Samo neznam koliko toga ima.Zasigurno većina vjernika ne živi moralno SAMO zato!Ja bih rekao da istinski vjernik ima razlog više da bude moralan!
Može li se npr jako nemoralnog čovjeka uopće smatrati vjernikom?To bi bilo kao da žena jako voli svog muža)ili obratno) a tabana se s kim stigne!Voli li ga stvarno?Ne,garant,laže samu sebe!
mali jomu

#220 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by mali jomu »

Promjenljivo kad se uhvati za promjenljivo, ne ocekuj da bude stalno. :mrgreen:
patriot_1

#221 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

"L u c i f e r"
Nek vjeruje ko god u šta hoće, samo nek to ne nameće drugima i nek pusti druge da vjeruju u šta hoće.
U ovo vrijeme , bar u većem dijelu svijeta nitko nikom nemože ništa nametnuti!Može govoriti o Bogu,poticati na vjeru no to nije nametanje,samo dijalog!Naravno,tu treba imati mjeru,imam dobre prijatelje ateiste s kojima se družim ali o Bogu sa njima ne pričam!Znam da ne žele!Znam i neke ateiste koji su agresivniji u svjedočenju ateizma od većine vjernika!Za mene je vjera u Boga poželjna jer sam siguran da Bog postoji i uzvjerovavši postao sam sretniji nego u vrijeme kad nisam vjerovao.Tako,kad prijatelju nevjerniku govorim o Bogu,smatram da ga potičem na nešto dobro,želim mu dobro!
Ljudsko postojanje je samo po sebi totalno apsurdno i poprilično zastrašujuće, imajući u vidu da smo svi osuđeni na smrt.
Da,apsurdno je ako smo nastali slučajno!Ako nas je Bog stvorio onda je to učinio sa svrhom!Ta nije išao stvarati svemir i ljude iz dosade!Kad bih mislio da sve završava smrću,nebi vidio smisla u vjeri!Što će mi Bog ako živimo 80-90 g. , i nestajemo?Za to nas nije trebao ni stvarati!
Nema svatko petlju samom sebi priznati da čovječanstvo još uvijek nema pojma o nastanku, postojanju, smislu i budućnosti.
To i jest razlog zašto vjerujem u Boga!Stvorio nas je on,smisao je dohvatiti vječni život,bar osnovni smisao,tu je budućnost!Možda sam u zabludi,možda ti,no mi bar imamo neku nadu!Bolje je živjeti sa nadom nego bez!
patriot_1

#222 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Da je ta slika tacna onda bi vidjeli ateiste kako gaze ljude po svijetu, raznose se i bilo sta drugo.. jer pobogu, nemamo nikakvog moralnog kompasa bez boga, mozemo sta hocemo.
Tko tako misli,krivo konta!
L u c i f e r

#223 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by L u c i f e r »

Irsar wrote:
L u c i f e r wrote:Nek vjeruje ko god u šta hoće, samo nek to ne nameće drugima i nek pusti druge da vjeruju u šta hoće.
Nemoguće. Bilo religija, ili bilo kakav sistem vrijednosti ili sistem vjerovanja svake pojedinačne individue će nači način da se ispolje u društvu, te isto to društvo da oblikuju, ukoliko mogu. Svako društvo je također bazirano na djelimičnoj prisili i nametanju, ali i na dogovoru. No vjerovanja će nači način da se nametnu, samo je pitanje koja vjerovanja i u kojoj mjeri.
Govoriš samo u svoje ime.

Jedno je ispoljiti se u društvu, a drugo nametati.
Francuska - RS.

Forum i služi da svako govori svoje mišljenje i u svoje ime.
L u c i f e r

#224 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by L u c i f e r »

patriot_1 wrote:
"L u c i f e r"
U ovo vrijeme , bar u većem dijelu svijeta nitko nikom nemože ništa nametnuti!Može govoriti o Bogu,poticati na vjeru no to nije nametanje,samo dijalog!Naravno,tu treba imati mjeru,imam dobre prijatelje ateiste s kojima se družim ali o Bogu sa njima ne pričam!Znam da ne žele!Znam i neke ateiste koji su agresivniji u svjedočenju ateizma od većine vjernika!Za mene je vjera u Boga poželjna jer sam siguran da Bog postoji i uzvjerovavši postao sam sretniji nego u vrijeme kad nisam vjerovao.Tako,kad prijatelju nevjerniku govorim o Bogu,smatram da ga potičem na nešto dobro,želim mu dobro!
Da,apsurdno je ako smo nastali slučajno!Ako nas je Bog stvorio onda je to učinio sa svrhom!Ta nije išao stvarati svemir i ljude iz dosade!Kad bih mislio da sve završava smrću,nebi vidio smisla u vjeri!Što će mi Bog ako živimo 80-90 g. , i nestajemo?Za to nas nije trebao ni stvarati!
Nema svatko petlju samom sebi priznati da čovječanstvo još uvijek nema pojma o nastanku, postojanju, smislu i budućnosti.
To i jest razlog zašto vjerujem u Boga!Stvorio nas je on,smisao je dohvatiti vječni život,bar osnovni smisao,tu je budućnost!Možda sam u zabludi,možda ti,no mi bar imamo neku nadu!Bolje je živjeti sa nadom nego bez!
Iskreno i pošteno. Zato i kažem da razumijem potrebu ljudi za religijom.
I ja bih volio da bog postoji, ali mi vlastiti razum kaže drugačije, barem kad je u pitanju abrahamski bog.
patriot_1

#225 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

L u c i f e r wrote:
patriot_1 wrote:
"L u c i f e r"
Iskreno i pošteno. Zato i kažem da razumijem potrebu ljudi za religijom.
I ja bih volio da bog postoji, ali mi vlastiti razum kaže drugačije, barem kad je u pitanju abrahamski bog.
Da nije Isus obznanio Boga,ni ja nebih vjerovao u Abrahamskog,no u Boga kakvim ga opisuje Isus,rado!Dakle,odbacujemo počesto Boga koji nije dobro objašnjan ili čak krivo!Naš razum je poput spužve,upijamo ono što je oko nas.Ako smo se dosta otvorili onome contra a premalo onome pro,najvjerovatnije ćemo biti nevjernici!Bar je to moje životno iskustvo!U školi nas učili SAMO protiv,u crkvi dobiješ MISU a ne ono ZA (osim vjeronaukakoji baš i nije mogao parirati školi) i k tome ako vidiš oko sebe vjernike koji baš i nisu nešto bolji od nevjernika,eto ti razloga za nevjeru!
Moje iskustvo je da do Boga moraš doći sam,odbaciti predrasude i potražiti Boga izazvavši ga onako bezobrazno "u brke","Ako postojiš , daj mi ti osobno dokaz,neki znak,i ja ću vjerovati!"
Ako je on biće koje nas vidi i čuje nebi smio šutiti.Ako neda dokaz onda je On kriv za moju nevjeru!
Post Reply