Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#201 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

piupiu wrote:
Nurudin wrote:Nije uopšte bitno da li je to istina ili nije već da te dvije riječi sadrže jednostavno objašnjenje njegove
mržnje spram Bošnjaka ili njegove vješte manipulacije riječima , da se nitko nikada od njih/nas ne smije
ponositi svojim porijeklom, čak šta više, mora vjerovati da su nam preci balije i poturice koji su izdali
vjeru za večeru i da treba to da ispravljamo.
Isto to misli i većina glasača na ovoj temi ili su u najmanju ruku šizofrenog identiteta, jer vjerovatno ne podnose
Nemanju Kusturicu, a on je upravo finalni proizvod andrićevstva, a kao Andrić im je ok.
Čitav jedan hram mu je posvetio na mjestu gdje su Andrićeve laži dostigle kulminaciju, gdje je u vrijeme
pisanja Ćuprije , Drina bila klaonica Bošnjaka i gdje je prije samo dvije decenije zapaljeno 70 živih ljudi, Bošnjaka
Naravno da je bitno. Napisah juče esej i zašteka mi kompjuter - sve izgubih, grrrrr. Sad se više ne sjećam šta sam tamo napisala, a bilo je pravo dobro. :D :lol:

Prvo - kakva je to analiza Andrićevog djela čiji je glavni argument da je Andrić 'begovsko kopile'? Drugo, šta o 'analitičarima' govori optužba na Andrićev račun da je 'begovsko kopile'? Šta uopšte znači biti 'begovsko kopile'? Po kojim i čijim je to naučnim standardima je to ključni argument za Andrićevo 'bošnjakomrštvo"? :roll:

To mi liči na neku tipično srednjovjekovnu kvalifikaciju, podvalu za svjetinu koja glasa na trgu da li da objesi ili spali, onako na riječ, sa lažnom slikom o neupitnom plemićkom moralu; argument nekog magistra spletkarenja i mahalskih 'nauka'... I upravo to i jeste problem - ta degradacija i pretvaranje nauke u mahalanje, mitove, spletke, tračeve o 'begovskoj kopiladi'... nisam ti ja gore slučajno citirala primjer o mitu o vladaru koji je ubio rodjenog sina i kako je nauka na isti reagovala u 21. vijeku, nakon 500 godina 'mitova i legendi'. Nauka je iz raja izašla, jer iz svoje naracije eliminiše proizvoljnost, emocije, podvale, mitove i legende...

Andrić je, dakle, svjetski pisac čija djela ne izučava samo Muhidin Rizvić, izučavaju ga širom svijeta, pa je, velikog li čuda, naš Ivo kao pisac izuzetno dobro primljen i u Turskoj. Nije li čudno s obzirom na to da je glavna optužba protiv Andrića da njegova literatura 'iskrivljuje' istoriju (tj onaj njen dio koji se odnosi na položaj kršćana i uticaj turske vladavine na njihov duhovni razvoj), da Turci ne pišu velike traktate i prosvjede protiv 'begovskog kopileta'?

... ali ih zato pišu srpski nacionalisti, koji (osim instrumentalizacije Andrićevih djela), Andrića optužuju i za 'simpatije' prema islamu, za "anti-srpstvo" koje provejava u njegovoj disertaciji (Andrić, kao bečki djak, baštini pozitivne Zapadne uticaje na Bosnu), optužuju ga i da je "Jezuita" i "Bošnjak", i - kao i hrvatski nacionalisti - kao veliki grijeh navode njegovo jugoslovenstvo... i, tako, ne zna čovjek kome bi ugodio - da li Šukriji Kurtoviću, koji je Andrićevo anti-bošnjaštvo secirao na marksističkim osnovama, citirajući Engelsa, i koji je Andrića čak optužio da Bosance vidi kao 'Turke triju religija', a samog Andrića opisao kao 'ljigavca', 'praneprijatelja' i 'Mefista'... ni po čemu se ne razlikujući od te tvoje priče o 'begovskom kopiletu'... ili srpskoj i hrvatskoj nacionalističkoj struji, kojoj isti jednako ne odgovara.

Čitanje Andrića u svrhu opravdavanja genocide i čitanje Andrića kao velikosrpskog pisca imaju istu podlogu - nečitanje i neliterarnost. I o tome treba govoriti, treba obrazovati, može se i njegov naučeni bečki orijentalizam analizirati, možeš na njegova djela gledati i kao na "partizanski film" u kojem nema dobrog Švabe, možeš kako god. Andrićev doktorat i Ćuprija i Hronika i Prokleta avlija... su na mene uvijek ostavljale tegoban utisak, teške, sive, melanholične, gotovo depresivne ili bar deprimirajuće knjige... ali ja se u njima nikada i na koji način nisam osjetila prozvanom. ;-)

Dakle, sve, ali ama baš sve je isto k'o i lani.... :run:
Moram ti reći da imaš dara za lijepo izražavanje ali isto tako si napisala hrpu gluposti , na lijep način, naravno.
Andrića optužuju za simpatije prema islamu :lol:
Pa draga @piu , razumijem ja šta ti želiš reći , nešto kao "Andrića ne vole nacionalisti ni sa jedne strane ali
on je iznad toga " , ali pokušavati pronaći nekakve srpske nacionaliste koji ga lafo optužuju za simpatije prema
islamu , samo da bi ta teza koju zastupaš imala smisla, je ipak previše
John Cleese

#202 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

piupiu wrote:
John Cleese wrote:Inace, mene si, nakon visegodisnjeg truda, konacno, evo, ubijedio - upravo sam glasao ZA.

Zapravo bih "izbacio" beletristiku - potpuno.
Uz takvu percepciju i razumijevanje stiva, zaista, zaista vam kazem - bolje je ne opterecivati se time.
Nije bolje ne opterećivati se, nego je bolje ne rizikovati... :izet:
Pa da se ljudi ne pate...

Kako god bilo - rezigniran sam... a trenutno sam i indisponiran :|
John Cleese

#203 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

pustopoljina wrote:andric je bio nekad licnost iz zivota :-) hbg ti ljubav, ne pratis fabulu radnje :lol:
Nije vrag da te to, nakon svih ovih godina ispunjenih ha-ha spamom, iznenadjuje? :| :D :lol: :run:
piupiu

#204 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by piupiu »

Nurudin wrote:
piupiu wrote:
Nurudin wrote:Nije uopšte bitno da li je to istina ili nije već da te dvije riječi sadrže jednostavno objašnjenje njegove
mržnje spram Bošnjaka ili njegove vješte manipulacije riječima , da se nitko nikada od njih/nas ne smije
ponositi svojim porijeklom, čak šta više, mora vjerovati da su nam preci balije i poturice koji su izdali
vjeru za večeru i da treba to da ispravljamo.
Isto to misli i većina glasača na ovoj temi ili su u najmanju ruku šizofrenog identiteta, jer vjerovatno ne podnose
Nemanju Kusturicu, a on je upravo finalni proizvod andrićevstva, a kao Andrić im je ok.
Čitav jedan hram mu je posvetio na mjestu gdje su Andrićeve laži dostigle kulminaciju, gdje je u vrijeme
pisanja Ćuprije , Drina bila klaonica Bošnjaka i gdje je prije samo dvije decenije zapaljeno 70 živih ljudi, Bošnjaka
Naravno da je bitno. Napisah juče esej i zašteka mi kompjuter - sve izgubih, grrrrr. Sad se više ne sjećam šta sam tamo napisala, a bilo je pravo dobro. :D :lol:

Prvo - kakva je to analiza Andrićevog djela čiji je glavni argument da je Andrić 'begovsko kopile'? Drugo, šta o 'analitičarima' govori optužba na Andrićev račun da je 'begovsko kopile'? Šta uopšte znači biti 'begovsko kopile'? Po kojim i čijim je to naučnim standardima je to ključni argument za Andrićevo 'bošnjakomrštvo"? :roll:

To mi liči na neku tipično srednjovjekovnu kvalifikaciju, podvalu za svjetinu koja glasa na trgu da li da objesi ili spali, onako na riječ, sa lažnom slikom o neupitnom plemićkom moralu; argument nekog magistra spletkarenja i mahalskih 'nauka'... I upravo to i jeste problem - ta degradacija i pretvaranje nauke u mahalanje, mitove, spletke, tračeve o 'begovskoj kopiladi'... nisam ti ja gore slučajno citirala primjer o mitu o vladaru koji je ubio rodjenog sina i kako je nauka na isti reagovala u 21. vijeku, nakon 500 godina 'mitova i legendi'. Nauka je iz raja izašla, jer iz svoje naracije eliminiše proizvoljnost, emocije, podvale, mitove i legende...

Andrić je, dakle, svjetski pisac čija djela ne izučava samo Muhidin Rizvić, izučavaju ga širom svijeta, pa je, velikog li čuda, naš Ivo kao pisac izuzetno dobro primljen i u Turskoj. Nije li čudno s obzirom na to da je glavna optužba protiv Andrića da njegova literatura 'iskrivljuje' istoriju (tj onaj njen dio koji se odnosi na položaj kršćana i uticaj turske vladavine na njihov duhovni razvoj), da Turci ne pišu velike traktate i prosvjede protiv 'begovskog kopileta'?

... ali ih zato pišu srpski nacionalisti, koji (osim instrumentalizacije Andrićevih djela), Andrića optužuju i za 'simpatije' prema islamu, za "anti-srpstvo" koje provejava u njegovoj disertaciji (Andrić, kao bečki djak, baštini pozitivne Zapadne uticaje na Bosnu), optužuju ga i da je "Jezuita" i "Bošnjak", i - kao i hrvatski nacionalisti - kao veliki grijeh navode njegovo jugoslovenstvo... i, tako, ne zna čovjek kome bi ugodio - da li Šukriji Kurtoviću, koji je Andrićevo anti-bošnjaštvo secirao na marksističkim osnovama, citirajući Engelsa, i koji je Andrića čak optužio da Bosance vidi kao 'Turke triju religija', a samog Andrića opisao kao 'ljigavca', 'praneprijatelja' i 'Mefista'... ni po čemu se ne razlikujući od te tvoje priče o 'begovskom kopiletu'... ili srpskoj i hrvatskoj nacionalističkoj struji, kojoj isti jednako ne odgovara.

Čitanje Andrića u svrhu opravdavanja genocide i čitanje Andrića kao velikosrpskog pisca imaju istu podlogu - nečitanje i neliterarnost. I o tome treba govoriti, treba obrazovati, može se i njegov naučeni bečki orijentalizam analizirati, možeš na njegova djela gledati i kao na "partizanski film" u kojem nema dobrog Švabe, možeš kako god. Andrićev doktorat i Ćuprija i Hronika i Prokleta avlija... su na mene uvijek ostavljale tegoban utisak, teške, sive, melanholične, gotovo depresivne ili bar deprimirajuće knjige... ali ja se u njima nikada i na koji način nisam osjetila prozvanom. ;-)

Dakle, sve, ali ama baš sve je isto k'o i lani.... :run:
Moram ti reći da imaš dara za lijepo izražavanje ali isto tako si napisala hrpu gluposti , na lijep način, naravno.
Andrića optužuju za simpatije prema islamu :lol:
Pa draga @piu , razumijem ja šta ti želiš reći , nešto kao "Andrića ne vole nacionalisti ni sa jedne strane ali
on je iznad toga " , ali pokušavati pronaći nekakve srpske nacionaliste koji ga lafo optužuju za simpatije prema
islamu , samo da bi ta teza koju zastupaš imala smisla, je ipak previše
Druže moj, ja ti citiram naučne radove na dotičnu temu. A njih je ogroman broj. Samo što se u Bosni ne čitaju. :)
wewa

#205 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

John Cleese wrote:
piupiu wrote:
John Cleese wrote:Inace, mene si, nakon visegodisnjeg truda, konacno, evo, ubijedio - upravo sam glasao ZA.

Zapravo bih "izbacio" beletristiku - potpuno.
Uz takvu percepciju i razumijevanje stiva, zaista, zaista vam kazem - bolje je ne opterecivati se time.

iznenadjen i uvredjen :D

ne znam za vas, ali meni se jezi koza na potiljku od trenda uklanjanja svega sto je potencijalno 'opasno', 'stetno', 'neprihvatljivo'.
pustopoljina

#206 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

John Cleese wrote:
pustopoljina wrote:andric je bio nekad licnost iz zivota :-) hbg ti ljubav, ne pratis fabulu radnje :lol:
Nije vrag da te to, nakon svih ovih godina ispunjenih ha-ha spamom, iznenadjuje? :| :D :lol: :run:
hm, pa da :D
mislim da je cesto neshvacena, ali rijetko bas posve u krivu :lol:
pustopoljina

#207 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

cyprus wrote:
Niemand wrote:Ja se nesto ne sjecam da sam citala njegosa u skoli, postoji mogucnost da se citalo a ja preskocila il sta vec, al se fakat ne sjecam. Ne sjeca se ni djakma da je cito al i kod njega je moguce da se samo nije procitalo. A nije bas da smo davno isli u skolu.

Al nesto mi vala suhveli da bas ni naslov nisam zapamtila, jestel vi sigurni da se njegos cita uopce u skolama?

:-?
Meni Gorski vijenac jeste bio za lektiru... Prije nekih 11-12 godina... U Sarajevu :)
meni kao i kod piupiu- luca mikrokozma.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#208 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Koliko sam ja akademika citirao i svi su proglašeni "kvazintelektualcima" od zaostalog komunističkog
sentimenta i andrićevstva kao dio nekog nostalgičnog ex yu identiteta.
Dakle, to je u pitanju kod vas, klasična ideološka zaslijepljenost.
S druge strane ja nemam nikakvu ideologiju , nisam uvrijeđen Andrićevom islamofobijom, volim ga čitati i
smatram ga opasnim iz sasvim racionalnih razloga, a to je da ne želim da me neko sutra mrzi ili zapali kao ove
jadnike u Višegradu. I Karadžić i Kusturica su intelektualci pa kako to da obojica lamentiraju Andrićevim djelima
kao sa nečim što će objasniti njihovo ponašanje?
Andrića treba demistificirati i smjestiti u vrijeme u kojem je fašizam bio jedan od relevantnih svjetonazora
i u kojem je mržnja i podsticanje na mržnju prema drugačijima, nije bila nelegalna.
Međutim danas jeste jer smo vidjeli da je to opasno i da može imati konkretne posljedice.

Vaš problem je upravo ideološki svjetonazor. Već sam naveo primjer sa Busuladžićem, osim jedne besmislene
primjedbe, prećutano...
Evo drugi primjer : kad akademik Duraković kaže

“Kada se naseli mnogo Arapa/muslimana – i to na najuvjerljiviji način naseljavanja, masovnom kupnjom zemljišta – realno je očekivati da će dodikovska politika imati dodatni, ‘konačni’ argument za secesionizam (imat će ga i ekstremna hadezeovska strana) jer – neće htjeti da žive u ‘muslimaniji’, u zemlji čiji je jedan entitet prenapučen selefijama, paradžematima, ahmedijama, šijitima, i u kojima su – uz sve to – Arapi pokupovali čitava područja.

O tom trenutku budućnosti valja misliti, o budućnosti naše djece, a ne o tome koliko su ovog ljeta stranci ostavili novaca na Baščaršiji i koliko su cijenama zemljišta profitirali naši seljaci ili općinari"

Onda je to ispravno , zato što se to uklapa u vaš svjetonazor. Onda je akademik nije kvazintelektualac.
Ovdje, kad opisuje svoj dojam o andrićevim djelima, već jeste , jel da :

“demonizacija orijentalno-islamskoga svijeta”, “portretiranje psihopatoloških likova”, “tendenciozno sataniziranje muslimansko-bošnjačke povijesti”, “sataniziranje bošnjačkog naroda”, “sataniziranje Bosne”, “nametanje kolektivne krivnje Bošnjacima”, “demitiziranje pozitivnih muslimanskih mitova”, “oduzimanje digniteta jednoga naroda”, “animozitet prema cijelom jednom kulturno-civilizacijskom krugu

“Ko prihvati Andrićev svijet kao autentičan po prirodi stvari smatrat će korisnim istrebljivanje Bošnjaka kao opasnog elementa u samome tkivu tzv. evropske civilizacije – jednako kao što se smatra korisnim bespoštedno trijebljenje štetnoga korova.” autor preporučuje da se “nastavnički kadar valjano educira i da se Andrićevo djelo uzima kao školski negativan primjer ideologizacije literature i funkcionalnog nagrađivanja takvoga djela u najširim okvirima ideologije evrocentrizma.”
pustopoljina

#209 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

zasto podcjenjujes buduce citaoce?
zasto si ti (bio) dovoljno pametan za andrica, a neki novi nurudin nije?
zasto je drugima opasan, a ti si iznad te opasnosti?
volim i ja andrica i nije mi unistio samopouzdanje pisuci o pasama i agama onako kako je pisao.
wewa

#210 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

pustopoljina wrote:zasto podcjenjujes buduce citaoce?
zasto si ti (bio) dovoljno pametan za andrica, a neki novi nurudin nije?
zasto je drugima opasan, a ti si iznad te opasnosti?
volim i ja andrica i nije mi unistio samopouzdanje pisuci o pasama i agama onako kako je pisao.
+1

ako sam o icemu naucila citajuci andrica, onda je to o znacaju obrazovanja za prosperitet drustva u cjelini.
John Cleese

#211 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

wewa wrote:
John Cleese wrote:
piupiu wrote:

ne znam za vas, ali meni se jezi koza na potiljku od trenda uklanjanja svega sto je potencijalno 'opasno', 'stetno', 'neprihvatljivo'.
Ako je neciji identitet toliko klimav da ga ugrozava i samo prisustvo nekakvog stiva u skolskom nastavnom planu i programu, treba imati razumijevanja - neka uklone sve sto im smeta i mirna Bosna, nikakav problem, a korist ogromna vec i od samog prestanka trvenja i natezanja s histericima i paranoicima i zamornih insinuacija o zavjeri ciji je cilj otupljivanje revolucionarne ostrice idiotizma za racun vjekovnog neprijatelja i sta sve ne.

Ko zeli da njegovo dijete na najboljem primjeru uci, za pocetak, kako da sastavi slozenu recenicu na maternjem jeziku, pa redom dalje - naci ce vremena i volje da mu to omoguci i pokaze. Nikakav problem, rekoh.

Bilo bi, doduse, posteno da se onda i religija ukloni iz skole, pa ko misli da je to nesto vrijedno i bitno, moze poslati dijete onima koji se time bave da ga poucavaju... ali nemam takvih iluzija - ne ocekujem da ublehasi koji vec (pre)dugo i sebe i druge ubjedjuju kako su posveceni "vitalnim nacionalnim interesima" naprasno postanu posteni.
Nurudin

#212 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Ja sam naučio kako se nabijanjem na kolac Radojice, nabija osjećaj krivnje i stavlja na stub srama
poturčena raja. Tko god tvrdi drugačije , pravi se blesav ili ne konta metaforu ,kao što smo već utvrdili
da mnogi ne kontaju ono sa "begovskom kopiladi" i prave se blesavi doslovno shvatajući to, samo da bi se
lafo uvrijedili . To ih kao vrijeđa, a ne vrijeđa ono "psi vam majku balijsku !" koje Andrić stavi u usta svojih
junaka.
pustopoljina

#213 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

Nurudin wrote:Ja sam naučio kako se nabijanjem na kolac Radojice, nabija osjećaj krivnje i stavlja na stub srama
poturčena raja. Tko god tvrdi drugačije , pravi se blesav ili ne konta metaforu ,kao što smo već utvrdili
da mnogi ne kontaju ono sa "begovskom kopiladi" i prave se blesavi doslovno shvatajući to, samo da bi se
lafo uvrijedili . To ih kao vrijeđa, a ne vrijeđa ono "psi vam majku balijsku !" koje Andrić stavi u usta svojih
junaka.
ok. da li bi ti bilo draze da nikad nista andricevo nisi procitao?
wewa

#214 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Ako je neciji identitet toliko klimav da ga ugrozava i samo prisustvo nekakvog stiva u skolskom nastavnom planu i programu, treba imati razumijevanja - neka uklone sve sto im smeta i mirna Bosna, nikakav problem, a korist ogromna vec i od samog prestanka trvenja i natezanja s histericima i paranoicima i zamornih insinuacija o zavjeri ciji je cilj otupljivanje revolucionarne ostrice idiotizma za racun vjekovnog neprijatelja i sta sve ne.

Ko zeli da njegovo dijete na najboljem primjeru uci, za pocetak, kako da sastavi slozenu recenicu na maternjem jeziku, pa redom dalje - naci ce vremena i volje da mu to omoguci i pokaze. Nikakav problem, rekoh.

Bilo bi, doduse, posteno da se onda i religija ukloni iz skole, pa ko misli da je to nesto vrijedno i bitno, moze poslati dijete onima koji se time bave da ga poucavaju... ali nemam takvih iluzija - ne ocekujem da ublehasi koji vec (pre)dugo i sebe i druge ubjedjuju kako su posveceni "vitalnim nacionalnim interesima" naprasno postanu posteni.
JC, razumijem sta hoces reci, ali mi se cijelo bice buni protiv stjerivanja u sve uze coskove i preuzimanja sve vece odgovornosti za poslove koje je drustvo davno odlucilo povjeriti institucijama. ne zagovaram, naravno, nekriticko prepustanje skrbi nad pojedincem 'strucnjacima', ali mi je licno and personalno zlo od nadoknadjivanja onog sto propuste ljudi koje indirektno placam za te poslove. vidjeti pod: obrazovni sistem, zdravstveno osiguranje...
Last edited by wewa on 15/05/2017 12:12, edited 1 time in total.
Nurudin

#215 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

@Cleese, ja sam već pisao na drugoj temi da sam za to da se u školskom sistemu izbaci vjeronauk i da
umjesto toga bude nešto tipa "kultura religija" , u kojem će djeca učiti čisto istoriju sve tri religije, a učenje
propisa i na koji se način klanja i moli da se ostavi za vjerske ustanove , jer se to tamo ionako već radi.
Nurudin

#216 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

pustopoljina wrote:
Nurudin wrote:Ja sam naučio kako se nabijanjem na kolac Radojice, nabija osjećaj krivnje i stavlja na stub srama
junaka.
ok. da li bi ti bilo draze da nikad nista andricevo nisi procitao?
Volio bih da sam ga počeo čitati sa 30, a ne sa 15 i to još kao obaveznu lektiru.
Da ne bude zabune, to je bilo poslije rata u nastavnom planu i programu Ćuprija je bila obavezna gimanzijalcima.
John Cleese

#217 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Nurudin wrote:@Cleese, ja sam već pisao na drugoj temi da sam za to da se u školskom sistemu izbaci vjeronauk i da umjesto toga bude nešto tipa "kultura religija" , u kojem će djeca učiti čisto istoriju sve tri religije, a učenje propisa i na koji se način klanja i moli da se ostavi za vjerske ustanove , jer se to tamo ionako već radi.
:thumbup: :)
wewa

#218 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

u osnovnoj skoli djeca mogu birati izmedju vjeronauka, zdravih zivotnih stilova i predmeta 'drustvo, kultura, religija'.
nije da izbora nema. problem je neadekvatan pristup izboru predavaca za alternativne predmete...
pustopoljina

#219 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

ja sam protiv cenzure i jednog i drugog jer mi se to cini slicnim "staklenom zvonu".
kad neko jako zeli zastiti dijete od svega i onda ga odvoji od realnosti. jednostavnije ne mogu objasniti.
ne bi mi se nimalo svidjelo da djeca u rs odrastaju uvjerena da je na drini cuprija= istorijska citanka, a jos manje da djeca u federaciji ne znaju ni sta je to.
to moze stvoriti samo vise problema.
ono sto smatram optimalnim je da se jako puno analizira i pise, te da su sve te analize dostupne i kad neko sjedne na net, da podjoni ili prepise lektiru- da i ono u federaciji i ono u rs ima iste izvore...pa neka sam odluci.
sto se tice srednjoskolaca i tridesetogodisnjaka...nama je prijatno misliti da je imati trideset=biti mlad i "taman sazrio". osamnaestogodisnjaci idu u rat.
srednjoskolski uzrast nije premlad, um je ziv, budan i nije vise djeciji, a tridestogodisnjaci citaju minimalno.
Nurudin

#220 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

wewa wrote:u osnovnoj skoli djeca mogu birati izmedju vjeronauka, zdravih zivotnih stilova i predmeta 'drustvo, kultura, religija'.
nije da izbora nema. problem je neadekvatan pristup izboru predavaca za alternativne predmete...
Nemam djece pa ne znam ali eto i to je pozitivan korak. Nije baš onako kako nam predstaviše priče o
sufari i hatmi
insomnia78

#221 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by insomnia78 »

Forumasi po obicaju prećeruju. Ako neš čitati Andrića ostaje ti jedino ilmihal :lol:
hadzinicasa

#222 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by hadzinicasa »

Nurudin wrote:
wewa wrote:u osnovnoj skoli djeca mogu birati izmedju vjeronauka, zdravih zivotnih stilova i predmeta 'drustvo, kultura, religija'.
Nemam djece pa ne znam ali eto i to je pozitivan korak. Nije baš onako kako nam predstaviše priče o
sufari i hatmi
a to je opet, kozmetika cista.... iluzija mogucnosti izbora koja sustinski, cini mi se, opstaje bez udzbenika, nastavnika, programa, etc...
elem, da ne oftopicim....

cenzuru uvesti, dasta, da ne bi slucajno ko sta nepodobno pomislio....
od vrtica, preko osnovne, pa srednje i na fakultet....
ali sistemski od kadrova, nastavnog plana, vremena odvijanje nastave (vidi pod: petak), pa nadalje.
koristite vjeru kad nemate sta drugo, uz prijetnju egzistenciji kroz nezaposlenost .... Hazime, imamo Bingo!

Mediji su svakako osvojeni, udzbenici takodjer, knjige se ne stampaju, nemaju kome, drugo pismo lagano istiskuje, proizvodnje nema, bavimo se preprodajom. Kvalifikacija je genetski kod i soj... i tako...

a ono "Uci!" cemo prilagoditi trenutnoj potrebi. Dakle - Uci.... ali ono sto ti ja odredim kao podobno.
to je sigurno preduslov za razvitak jednog drustva.

not.
seln

#223 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

wewa wrote:
John Cleese wrote:
piupiu wrote:

Tako je to kad kulturnu politiku u postjugoslavenskim nahijama vode tipovi kao ovaj koji sebe naziva Nurudin.
Procita rad nekog opskuranta, doda malo vlastite nakurcenosti i ubijedjenosti u sopstvenu pamet i ta-dah! - eto teorije o stetnosti Andrica za identitet Bosnjaka.
Jebem ja identitet kojeg moze ostetiti nekoliko knjiga.
seln

#224 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

insomnia78 wrote:Forumasi po obicaju prećeruju. Ako neš čitati Andrića ostaje ti jedino ilmihal :lol:
Udaraju nasi, ali udaraju i partizani :D

Pretjeruju, naravno da se ima sta citati i mimo ilmihala...
ali, kako bih rekao... iskustvo me naucilo da razni andricofobi (e, jebem ti rijec) uglavnom preferiraju odredjene autore...
Envera Colakovica, Aliju Nametka, Safvet-bega...
a tu je opasnost od potonuca u nacionalnu mitologiju jednako velika kao i pri srpskoj interpretaciji Andricevih djela.
wewa

#225 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

htjedoh reci i nesto o onome - ne mora se skola brinuti o obrazovanju djece, mi cemo sami.
super je to, treba se baviti sopstvenom djecom.

a sta cemo s djecom kojom se nema ko baviti? ili nece? ili ne moze? hocemo li tako ucestvovati u kreiranju drustva u kojem pristup obrazovanju ima samo elita? u kojem samo djeca obrazovanih imaju pravo na obrazovanje?

pisala je hadzinicasa o proslom sistemu, koji se starao da svi steknemo ista osnovna znanja i vjestine, koji je takvu uravnilovku stavljao ispred prava pojedinca. ali nama se svidja da budemo kapitalisti, drustva jednog lica, pojedinac ispred svih, a drustvu sta ostane...
Post Reply