Zaboravio si skodu , koje njima nad glavom
PS. Nisu vise ni jeftine , haman premium postalo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Niđe veze, Teslu ne finansira država ni dolara kao ni Space-X. Musk je entuzijasta, filantrop i mnoge stvari ne radi zbog novca već zbog ćeifa, hobija i što mu se može. Na kraju karajeva mene kao krajnjeg kupca ne interesuje je li kompanija zarađuje ili ne, meni to ni iz džepa ni u džep. Ne kontam fakat tu zaluđenost pojedinim markama automobila...nikad takve ljude nisam razumio.mali_milojica wrote:Vidim nisi shvatio sta sam htio reci.Drvosjeca iz Dejcica wrote:mali_milojica wrote: Niko na svijetu ne moze napraviti auto po cijeni po kojoj ga Toyota pravi.Može Dacia jeftinije, Škoda, Fiat...može Indijska Tata daleko ispod cijena Toyote...itd.
Izjava ti baš i nema nekog smisla.
Toyota moze napraviti najeftiniji auto i opet da zaradi na njemu. Drugi ne mogu osim da idu u minus. Toliko im je proizvodni ciklus doveden do savrsenstva.
Dacia koristi staru tehnologiju i ima velikog brata u Renault-Nissan.
Fiat se bori da posluje u plusu. Pa Marchione je rekao da svi mogu napraviti auto kao Toyota,ali ne mogu po cijeni kao Toyota.
Toyota kad bude pravila elektricni auto ona ce na njemu zaradjivati i ponuditi ga po cijenu da ga svako moze kupiti,nece kao Tesla praviti milijarde gubitaka koje ce drzava finansirati.
Dugo godina sam vozio Škode, promijenio par modela. Škoda s obzirom na cijenu i odnos uloženog dobivenog je dobar auto opet gledajući naš standard. Danas je to Dacia. Toyota vazda bila skupa za nas u BiH, servisna mreža nikakva.amar1994 wrote:Tako![]()
Zaboravio si skodu , koje njima nad glavom![]()
PS. Nisu vise ni jeftine , haman premium postalo
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Niđe veze, Teslu ne finansira država ni dolara kao ni Space-X. Musk je entuzijasta, filantrop i mnoge stvari ne radi zbog novca već zbog ćeifa, hobija i što mu se može. Na kraju karajeva mene kao krajnjeg kupca ne interesuje je li kompanija zarađuje ili ne, meni to ni iz džepa ni u džep. Ne kontam fakat tu zaluđenost pojedinim markama automobila...nikad takve ljude nisam razumio.
Hoces dalje da trazim.Tesla Motors Inc., SolarCity Corp. and Space Exploration Technologies Corp., known as SpaceX, together have benefited from an estimated $4.9 billion in government support,
Jedno su poreske olakšice drugo je nešto finansirati. Eto ti pogledaj eGolf i Hyundai IONIQ...dostupni za sve. Drugi par cipela je što ti to dostupni za sve kontaš da za 15.000KM kupiš električno auto. Sačekaj jedno 20 godina pa ćeš moći kupiti polovnu teslu za 15.000KM.mali_milojica wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote: Niđe veze, Teslu ne finansira država ni dolara kao ni Space-X. Musk je entuzijasta, filantrop i mnoge stvari ne radi zbog novca već zbog ćeifa, hobija i što mu se može. Na kraju karajeva mene kao krajnjeg kupca ne interesuje je li kompanija zarađuje ili ne, meni to ni iz džepa ni u džep. Ne kontam fakat tu zaluđenost pojedinim markama automobila...nikad takve ljude nisam razumio.Hoces dalje da trazim.Tesla Motors Inc., SolarCity Corp. and Space Exploration Technologies Corp., known as SpaceX, together have benefited from an estimated $4.9 billion in government support,
Ja zaludjen Toyotom![]()
Frizider kao i VW,ali jedino oni mogu ponuditi elektricni auto koji ce biti dostupan za sve,a ne samo odabrane koji ce se modirati jer imaju para i jer je to IN.
subsidies=subvencija ili ti ga poreska olakšica.mali_milojica wrote:Jel ti treba prijevod teksta ili sta?
Olaksicu je dobio John Johnson iz Nevade za kupovinu Tesle npr,pare od vlade SAD su dobile Muskove firme medju kojima je i Tesla.
Gdje mu je zapelo sa Model 3 i cijenom od 35k $![]()
Hoce li ljudima platiti stetu za cekanje necega sto nije isporucio na vrijeme?
Ja sam nebitan u trzistu el automobila.
Hyundai IONIQ - oko 33.000Eura sa porezom u Njemačkojmali_milojica wrote:Goverment support znaci sta?
Koliko kosta eGolf ,koliko Hyundai? Pa cu odgovoriti.
Jesu dostupni vecini nijemaca,rekao bih da ga moze kupiti vise od pola stanovnistva. Problem je sto ti auti VW i Hyundaiu po toj cijeni prave gubitke eventualno da se vrte oko pozitivne 0,koje pokrivaju druge verzije,npr obicni Golf koji se u EU proda u 500k primjeraka.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Hyundai IONIQ - oko 33.000Eura sa porezom u Njemačkojmali_milojica wrote:Goverment support znaci sta?
eGolf - 34.000Eura sa porezom u Njemačkoj
Ovo ti je bez poreskih olakšica i stimulacija koje država daje. Nemoj gledati ove cifre iz naše jebene perspektive i BiH prilika.
Imao je Fiat kratko u ponudi 500e i Sergio molio ljude da ga ne narucuju jer im pravi gubitak od cini mi se 15k $ po komaduamar1994 wrote:Po cijeni.kojoj se kod nas prodaje je profitabilan , cuj 95000KM
Evo gledam baš cijene i u Irskoj Hyundai IONIQ ima već od 28.900 Eura plus poticaj države i pogodnosti leasinga. Mislim da ti praviš grešku što te cifre gledaš sa stanovišta prosječnog Bosanca koji realno nema za kifle, vozi auto staro u prosjeku 18-20 godina. Naravno da je za njega nedostižno kupiti i novu Daciu a kamo li eGolf ili bilo koji električni auto.mali_milojica wrote:Jesu dostupni vecini nijemaca,rekao bih da ga moze kupiti vise od pola stanovnistva. Problem je sto ti auti VW i Hyundaiu po toj cijeni prave gubitke eventualno da se vrte oko pozitivne 0,koje pokrivaju druge verzije,npr obicni Golf koji se u EU proda u 500k primjeraka.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Hyundai IONIQ - oko 33.000Eura sa porezom u Njemačkojmali_milojica wrote:Goverment support znaci sta?
eGolf - 34.000Eura sa porezom u Njemačkoj
Ovo ti je bez poreskih olakšica i stimulacija koje država daje. Nemoj gledati ove cifre iz naše jebene perspektive i BiH prilika.
Tesline gubitke pokriva ko?
On sam?
mali_milojica wrote:Imao je Fiat kratko u ponudi 500e i Sergio molio ljude da ga ne narucuju jer im pravi gubitak od cini mi se 15k $ po komaduamar1994 wrote:Po cijeni.kojoj se kod nas prodaje je profitabilan , cuj 95000KM![]()
Ako se ne varam mislim da se u Americi i na zapadu i dalje prodaje. Ne kontam šta je to tebi toliko bitno kao kupcu da li fabrika pravi ili ne pravi gubitak na tom modelu? Fakat niđe veze...mali_milojica wrote:Imao je Fiat kratko u ponudi 500e i Sergio molio ljude da ga ne narucuju jer im pravi gubitak od cini mi se 15k $ po komaduamar1994 wrote:Po cijeni.kojoj se kod nas prodaje je profitabilan , cuj 95000KM![]()
A sta kad i ako firma koja pravi gubitke propadne? Sta da ljudi rade sa Teslama,ako bi firma propala? Sta sa garancijom i odrzavanjem?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Evo gledam baš cijene i u Irskoj Hyundai IONIQ ima već od 28.900 Eura plus poticaj države i pogodnosti leasinga. Mislim da ti praviš grešku što te cifre gledaš sa stanovišta prosječnog Bosanca koji realno nema za kifle, vozi auto staro u prosjeku 18-20 godina. Naravno da je za njega nedostižno kupiti i novu Daciu a kamo li eGolf ili bilo koji električni auto.
Dakle dokazali smo na ova dva primjera da su već na tržištu auti dostupni prosječnom čovjeku bilo gdje na zapadu. Uz poticaj države i olakšice el. automobili nisu više samo egzotika i privilegija bogatih kako ti tvrdiš i to je dokazano evo na ova dva primjera a ti čekaj da ti Toyota napravi električno auto za 15.000KM i "bosanski standard".![]()
To da li Hyundai ili VW pravi gubitak ili dobitak na tim autima iskreno krajnjeg kupca ne interesuje. Recimo šta mene briga da li fabrika X koja napr. proizvodi računare, cipele, TV uređaje ili bilo šta drugo pravi ili ne pravi gubitak/dobitak sve dok krajnji kupac ima garanciju na taj proizvod i servisnu mrežu? Apsolutno me boli dupe.
A šta pogodi nas metor sutra i sve ode u 3 lijepe?mali_milojica wrote:A sta kad i ako firma koja pravi gubitke propadne? Sta da ljudi rade sa Teslama,ako bi firma propala? Sta sa garancijom i odrzavanjem?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Evo gledam baš cijene i u Irskoj Hyundai IONIQ ima već od 28.900 Eura plus poticaj države i pogodnosti leasinga. Mislim da ti praviš grešku što te cifre gledaš sa stanovišta prosječnog Bosanca koji realno nema za kifle, vozi auto staro u prosjeku 18-20 godina. Naravno da je za njega nedostižno kupiti i novu Daciu a kamo li eGolf ili bilo koji električni auto.
Dakle dokazali smo na ova dva primjera da su već na tržištu auti dostupni prosječnom čovjeku bilo gdje na zapadu. Uz poticaj države i olakšice el. automobili nisu više samo egzotika i privilegija bogatih kako ti tvrdiš i to je dokazano evo na ova dva primjera a ti čekaj da ti Toyota napravi električno auto za 15.000KM i "bosanski standard".![]()
To da li Hyundai ili VW pravi gubitak ili dobitak na tim autima iskreno krajnjeg kupca ne interesuje. Recimo šta mene briga da li fabrika X koja napr. proizvodi računare, cipele, TV uređaje ili bilo šta drugo pravi ili ne pravi gubitak/dobitak sve dok krajnji kupac ima garanciju na taj proizvod i servisnu mrežu? Apsolutno me boli dupe.
Elektricni auto VW i Hyundai nude zato sto im se moze,jer je fazon imati ga u ponudi i minuse ce pokriti drugi modeli.
Fiat je imao u ponudi 500e koji je u SAD kostao oko 33k $,a firmi je pravio gubitak u iznosu od 15k $.
Znaci,za bilo koga je proizvodnja el auta cisti gubitak. Neko gubitke pokriva podrskom vlade,a neko prodajom obicnih modela.
amar1994 wrote:Da opozvala i popravila o svom trosku za razliku od nekih smetljara , i mislim da pricas o takati koja veze sa toyotom nema
amar1994 wrote: I da kako god , ovako ili onako br1. su u svijetu pa se to svidjelo nekima ili ne , japanska skola je to
Saberi ove cifre boldirano velikim i eto te na 9 miliona, hej čovječe 9 miliona vozila samo u periodu 3 godine.Three separate but related recalls of automobiles by Toyota Motor Corporation occurred at the end of 2009 and start of 2010. Toyota initiated the recalls, the first two with the assistance of the U.S. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), after reports that several vehicles experienced unintended acceleration. The first recall, on November 2, 2009, was to correct a possible incursion of an incorrect or out-of-place front driver's side floor mat into the foot pedal well, which can cause pedal entrapment. The second recall, on January 21, 2010, was begun after some crashes were shown not to have been caused by floor mat incursion. This latter defect was identified as a possible mechanical sticking of the accelerator pedal causing unintended acceleration, referred to as Sticking Accelerator Pedal by Toyota. The original action was initiated by Toyota in their Defect Information Report, dated October 5, 2009, amended January 27, 2010.[1] Following the floor mat and accelerator pedal recalls, Toyota also issued a separate recall for hybrid anti-lock brake software in February 2010.[2]
As of January 28, 2010, Toyota had announced recalls of approximately 5.2 million vehicles for the pedal entrapment/floor mat problem, and an additional 2.3 million vehicles for the accelerator pedal problem. Approximately 1.7 million vehicles are subject to both.[3] [4] Certain related Lexus and Pontiac models were also affected.[5][6] The next day, Toyota widened the recall to include 1.8 million vehicles in Europe and 75,000 in China.[7] By then, the worldwide total number of cars recalled by Toyota stood at 9 million.[8] Sales of multiple recalled models were suspended for several weeks as a result of the accelerator pedal recall,[9] with the vehicles awaiting replacement parts. As of January 2010, 21 deaths were alleged due to the pedal problem since 2000, but following the January 28 recall, additional NHTSA complaints brought the alleged total to 37.[10] The number of alleged victims and reported problems sharply increased following the recall announcements,[11] which were heavily covered by U.S. media,[12] although the causes of individual reports were difficult to verify.[13][14][15] Government officials, automotive experts, Toyota, and members of the general public contested the scope of the sudden acceleration issue and the veracity of victim and problem reports.[16][17][18] Various parties attributed sudden unintended acceleration reports to mechanical, electric, and driver error causes.[19][20][21] Some US owners that had their recalled vehicles repaired still reported accelerator pedal issues, leading to investigations and the finding of improper repairs.[22][23] The recalls further led to additional NHTSA and Toyota investigations,[24][25] along with multiple lawsuits.[26]
Ukratko sve AKO BOG DA...mali_milojica wrote:Ti jos nisi skontao sta sam mislio pod tim da niko ne moze napraviti auto po cijeni po kojoj ga Toyota pravi![]()
Da prevedem na prosti jezik.
Zadani su parametri da se napravi auto.
Toyota ce ga napraviti jeftinije od bilo koga. Npr Toyotu ce kostati da napravi taj auto 10 000,svi drugi ce potrositi vise para da ga naprave. Jesi shvatio?
E sada,kad Toyota bude pravila el automobile,to ce raditi jeftinije od sviju i moci ce ga ponuditi po jos jeftinijim cijenama nego sto su sada. Bice dostupniji jos vecem krugu kupaca,da ne kazem svima.
I Toyota ima 20% u Tesli,nisu oni toliko u zaostatku i nisu bas toliko kratkovidi
Koliko je jeftino za Toyotu da napravi auto,je i dokaz kako rade reklamacije i opozive. Neki bi stavili kljuc u bravu,a njima je to pickin dim.