Dacia Stepway

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#201 Re: Dacia Stepway

Post by konektovan »

golfiista wrote:
konektovan wrote:Golfista, svakim narednim postom se ukopavas sve vise i vise,. :wink:
Nejse. :wink:
Ma libo tebe, sve dok Hans Gumifufhauzen kupuje nove benge i nakon predjenih 200 + k, odluci se rijesiti groba?! :D
konektovan

#202 Re: Dacia Stepway

Post by konektovan »

Sodom1 wrote: Ako on vozi peticu ko onda od forumasa vozi bmw 1 , ?

Drug Ado sampinjon. :mrgreen:
agent_zero

#203 Re: Dacia Stepway

Post by agent_zero »

iceman ze wrote:
iceman ze wrote:Stari kupuje auto. Zapelo mu za oko Dacia Stepway, akcijska cijena 18300KM. Da li je neko imao iskustva sa ovim autom? Hvala i pozz
Hvala svima na savjetima koji su htjeli pomoci!

Stari je uzeo Dacia Stepway, 898 cm3, 66/90,benzin, boja bordo, placeno 18500KM. Rok isporuke 90 dana. Dat je avans 1000 KM za rezervaciju. Obisao ili sam kontaktirao sve Dacia salone u Zenici,Mostaru i Sarajevu. Najbolji autodileri i najbolju uslugu i informacije dobio sam u Guma M u Sarajevu. Ovim putem im se zahvaljujem na ljubaznosti, i nacinu kako smo tretirani kao kupci. Kao sto je neko od vas dobro primjetio, poseban je osjecaj kupovati novo auto. Moj stari je penzioner i nikad prije nije imao priliku kupovati i voziti novo auto. S obzirom da kaze da mu je ovo najvjerovatnije i zadnje auto htio sam pomoci koliko sam bio u mogucnosti.

Garancija vozila je 3 godine ili 100000 km. Garancija pokriva motor,mjenjac i elektroniku. Cijena velikog servisa je na akciji 490 KM, cijena malog servisa oko 120 KM. Gume su mu u profilu 205/55 R16. Tu nek kupi set zimskih guma.

Imao je priliku i vidjeti jedan model. Sjesti u vozilo i pregledati. Testne voznje ne organizuju nazalost.

S obzirom da stari zivi na selu klirens Stepwaya ce mu osigurati prohodnost. Rekao sam starcima da vise ne ulazu u imovinu, da im je ko penzionerima vise potrebno putovanje,odmor i uzivancija!☺
Čestitam starom na izboru, najbolje auto je uvijek NOVO auto :wink:

I taj savjet što si im dao na kraju zlata vrijedi, i ja svojima godinama to pokušavam objasniti.
tempuser

#204 Re: Dacia Stepway

Post by tempuser »

golfiista wrote:
Vise se postavlja pitanje kako 11 god star Clio sa bog te pita koliko predjenih km moze biti jednako pouzdan kao i nova Dacia sa 0 km koja je zapravo taj isti Clio samo prepakovan i kako 11 star Clio sa bog te pita koliko predjenih km moze biti siguran i pouzdan narednih 100k km, a Dacia sa 100k km postaje nesiguran polovnjak???? :lol:
Pa namjerno ili slučajno zaboravlajš u cijeloj priči da clio ima na raspolaganju 12.000 KM na ime te sigurnosti i pouzdanosti, jer je u startu jeftiniji za tu cijenu, što mu daje ogromnu prednost, ako već govorimo o automobilu za vožnju od tačke A do tačke B.
Ne zaboravljam ali:
1. Ti kreces od predpostavke da je su auti u startu jednako pouzdanih, a da je 12k KM usteda.
2. Ako ces tih 12k KM drzati na raspolaganju da ti je auto siguran i poudzan kao nova Dacia onda za taj auto moras imati istih tih 18k KM pri cemu si na gubitku vremena i zivaca popravljajuci ga
agent_zero

#205 Re: Dacia Stepway

Post by agent_zero »

Haris.ba wrote:Žao mi čovjeka. Smijaće mu se u selu. Dovuće Daciju umjesto Pasata sa 300 milja na satu. :D
:lol:
:thumbup:
golfiista

#206 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

S obzirom da ovakvoj diskusiji nema kraja, još jednom čestitiam kupcu na kupovini novog automobila :thumbup:
Za ostale sretno u izboru i što više bezbrižnih kilometara. :wink:
tempuser

#207 Re: Dacia Stepway

Post by tempuser »

Sve dok postujes rezon i motive drugih, a ne nameces svoje kao jedine ispravne nema potrebe za beskonacnim diskusijama...
golfiista

#208 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

tempuser wrote:Sve dok postujes rezon i motive drugih, a ne nameces svoje kao jedine ispravne nema potrebe za beskonacnim diskusijama...
Ma hajte moilm vas :lol:
basicm

#209 Re: Dacia Stepway

Post by basicm »

tempuser wrote:Sve dok postujes rezon i motive drugih, a ne nameces svoje kao jedine ispravne nema potrebe za beskonacnim diskusijama...
Ironicno od tebe da dodje ovaj post :)
Ja sam citao sta pisete ali evo i ja razmisljam kao golfista. Ja daciu ne bih za 18 nikad, ali to sam ja, i dzaba bi me neko ubjedjuje. Ali isto tako mislim da su ovi ljudi izabrali najbolje, novo, dovoljno, rahat se vozaj i ako sta zapne ima garancija.
Medjutim vecina ste postali kontradiktorni, pricate novo je najbolje a vozate polovne koje mozete prodati sutra i kupiti nove dacie, ali niko to da uradi? Zasto? Znaci i ovdje se gloginje mlate, pricate jedno radite isto sto i mi koji javno kazemo necu to novo nego polovno vise klase.
Hajmo svi sutra u gumu, skoda mazda citroen, nabaci malo ili nista i svi zajedno u nove dacie pa da vam cestitamo. Do tada sta "licemjerni".
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#210 Re: Dacia Stepway

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:
mali_milojica wrote:
golfiista wrote:Aha vozis polovnjaka, ali si ga kupio novog, pa je kao manje polovnjak... Nije, polovnjak je bas kao i svaki drugi, ali je opet bolji izbor nego nova dacija, jer da nije ti bi ga prodao i kupio novu daciju. mislim da je dovoljno.

Znam ja stavti pokusavas da kazes, ali ako je clio placen 6000 KM, za razliku od 18000 koliko kosta nova dacija, on nudi i vise od te sigurnosti i pouzdanosti, jer, moras priznati, 12000 KM je dovoljno da budes siguran bar 100k km, zapravo za onoliko km za koliko ta dacija postaje nesiguran polovnjak.
Koliko tek mozes biti siguran sa Cliom od 6000 u odnosu na auto od 50k. Imas fore 44k KM.
Ali Milojice, to je neuporedivo zato sto je to vec ozbiljan automobil, dok je dacija od 18k KM ipak u rangu tog clia i vrlo su uporedivi, zapravo dacija ima samo noviji lim, oba voze na istoj osnovi ;)
Pa evo da okrenemo,za 10 000 mozes kupiti ozbiljan auto,npr BMW E39 i da imas 40k fore da ga popravljas u odnosu na slicno opremljenog novog kompakta od 50k.
Pazi,zamjeras Daciji da vozi na istoj platformi kao Clio iz '99 a kao protukandidata nudis Astru H koja je na platformi Kadeta D iz '79 :roll:
Ned071

#211 Re: Dacia Stepway

Post by Ned071 »

ja sam vazda za novo. pun mi klinac stabilizatora, balans stangi, senzora... pi..materina vec 20 godina. pet auta koja sam imao su bili polovnjaci.
slusa mene aktuelno auto ali nikad nisam miran. sa sluzbenim ujutro u 4 sjednem i navece sam u njemackoj bez razmisljanja. jer je novo. ja ne bih sandero uzeo. ali ne zato sto ne valja nego sto mi je premali, dvoje djece, bicikla, skuteri, torbe... dustera bih uzeo svakako...
stvar je percepcije i nasih ego tripova. gdje cu vozat daciju, gdje cu vozat skodu, gdje cu ba kiju... ja tih problema nemam. imao bih auto kod kojeg ne bih morao dezurat na smjenu sa zenom da ga ko ne ukrade. sa kojim nisam jaran s majstorom, rata mi dvije-dvije i po stoje...
konacno, vazda bih za 21 hiljadu kupio nov I30 nego B klasu sa 150 hiljada na satu. al to sam ja. postujem onoga ko ne bi.
golfiista

#212 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

Pa evo da okrenemo,za 10 000 mozes kupiti ozbiljan auto,npr BMW E39 i da imas 40k fore da ga popravljas u odnosu na slicno opremljenog novog kompakta od 50k.
Pazi,zamjeras Daciji da vozi na istoj platformi kao Clio iz '99 a kao protukandidata nudis Astru H koja je na platformi Kadeta D iz '79 :roll:
Sve ok, rekoh li već, sretno svakome u ličnom izboru :thumbup:
konektovan

#213 Re: Dacia Stepway

Post by konektovan »

basicm wrote:
Ja sam citao sta pisete ali evo i ja razmisljam kao golfista. Ja daciu ne bih za 18 nikad, ali to sam ja, i dzaba bi me neko ubjedjuje. Ali isto tako mislim da su ovi ljudi izabrali najbolje, novo, dovoljno, rahat se vozaj i ako sta zapne ima garancija.
Medjutim vecina ste postali kontradiktorni, pricate novo je najbolje a vozate polovne koje mozete prodati sutra i kupiti nove dacie, ali niko to da uradi? Zasto? Znaci i ovdje se gloginje mlate, pricate jedno radite isto sto i mi koji javno kazemo necu to novo nego polovno vise klase.
Hajmo svi sutra u gumu, skoda mazda citroen, nabaci malo ili nista i svi zajedno u nove dacie pa da vam cestitamo. Do tada sta "licemjerni".

Moj citroen vrijedi 6000 KM, kako da kupim novu daciu od 18 000 KM?! :D
condy

#214 Re: Dacia Stepway

Post by condy »

Ma svakom svaciji izbor :wink:

Stoji ovo sto @ned pise ... novo i sigurnost, vrlo je bitno, pogotovo kad ides dalje.
lavic

#215 Re: Dacia Stepway

Post by lavic »

condy wrote:Ma svakom svaciji izbor :wink:

Stoji ovo sto @ned pise ... novo i sigurnost, vrlo je bitno, pogotovo kad ides dalje.
Ihhh, sta ih se novih u mojoj firmi pokvarilo..... a marke razne.
tempuser

#216 Re: Dacia Stepway

Post by tempuser »

basicm wrote:
Gledajuci tako ti svaki dan mozes kupiti nov auto i sutra ga prodati jer je polovan i za pare koje si dobio kupiti novi i svi koji to ne radimo smo licemjerni.
Ja sam kupio nov auto, od njega sam dobio sto sam i ocekivao od novog auta i jos uvijek ispunjava moje potrebe. Kad dodje vrijeme za zamjenu ako bude bilo para da kupim nov auto koji zadovoljava moje potrebe kupicu nov bez razmisljanja, tako sam dobio ono sto odgovara mojim potrebama, a ujedno sam i najsigurniji i najmirniji po pitanju rizika. Ako ne bude bilo para za novo pravicu kompromis izmedju ocekivanja i potreba s jedne strane i rizika s druge strane, ali nijedna od tih strana nece biti jedini uslov. Na kraju krajeva za pare koliko vrijedi moj auto danas ne mogu da kupim Daciu.
530i

#217 Re: Dacia Stepway

Post by 530i »

golfiista wrote:12000 KM je dovoljno da budes siguran bar 100k km, zapravo za onoliko km za koliko ta dacija postaje nesiguran polovnjak.
Nije stvar samo u popravkama, nego da se ne kvari, pogotovo onda kad ti treba. Džaba pare ako ti rikne zamajac ili ode turbina u Austriji npr.
SHTEVELEC

#218 Re: Dacia Stepway

Post by SHTEVELEC »

Da zanemarimo sve price o kvaliteti auta, covjek vise puta napis'o da hoce Sandero Stepway, zivi na selu, dosta veci klirens nego te astre i i30. Dzaba kvalitet ako krenes s njim da struzes pod
Last edited by SHTEVELEC on 09/03/2017 12:58, edited 2 times in total.
almir90

#219 Re: Dacia Stepway

Post by almir90 »

Devet stranica teksta, a nista nije receno!

Uvijek mijesate razlicite tipove musterija za auta, svaka roba ima svoga kupca. Poznajem par kupaca novih Dacija, svi oni ne pate za nekom opremom, vec zele minimalno ulagati u ta auta kroz period eksploatisanja. Sto znaci, manje opreme predstavlja manje glavobolje, jer kad nesto nemas, nema se sta ni pokvariti. Svako ce naci opravdanje za svoj nacin rezonovanja svega oko kupovine auta, ili bilo cega drugog. I ja volim luksuz u autu, prije bih nesto polovno za te pare uzeo, ali ne znaci da sam ja u pravu, a vozac Dacije u krivu, ili obratno.

Po meni, realno poredjenje bi bilo sa onim malim Suzukijem, Jimmy (valjda je taj), Polo Cross, Peugeot 2008, ima i onaj Citroen ne znam tacno koji, ali nije ni bitno. I tu je Stepway mnogo jeftiniji, naravno s razlogom. Ali, kao sto gore navedoh, takvi kupci gledaju da ih u buducnosti ne ocekuju skupi kvarovi.
ado-šampion

#220 Re: Dacia Stepway

Post by ado-šampion »

Nemojte samo pricati o Njemackoj jer uglavnom lupate napamet kad god se toga uhvatite. :-) Dacija se u Njemackoj vidi jedna u 3 mjeseca. Tako da tih 9 od 10 privatnih nista ne znaci, jer auto ima totalno zanemariv udio na trzistu. Naravno da ce kupiti privatno, pa koja ce firma u zemlji gdje se za novo auto u prosjeku izdvoji 40 hiljada maraka ili vise kupiti Dacije od 18 k.

I vidi cuda, ja znam jednog tog privatnog koji je kupio novu Daciju, Nijemac, zivi u istom gradu kao i ja, manje-vise mi dodje i neka familija. Covjek je totalno nezadovoljan. Vodio se time da kupi nov Sandero, a znao da je da moze kupiti odlican polovan Passat, zato sto jednostavno covjek ima previse troskova i ne moze priustiti eventualne kvarove na takvom Passatu. Koliko je puta bio vandredno na servisu s tim novim autom i koliko su ga vozali u tom istom servisu mislim da se dosad 100 puta pokajao.

Golfista je u biti u pravu, mozda malo pretjeruje ali isto pretjerujete i vi kad kazete kad je kupovina nove Dacije jednostavno prst u uho. Isto kao sto je gubljenje vremena na servise znacajno kod polovnog auta, cak ako imas para da popravljas, jos je znacajnije kod novog jer u biti osnovni razlog sto kupis to novo je da ne visis po servisima. Doduse neki ljudi imaju vremena na pretek tako da taj aspekt jednostavno zanemare. Samo nek je dzaba.
530i

#221 Re: Dacia Stepway

Post by 530i »

Ih, šta bi tek da znaš dvojicu koji su privatno kupili Daciju, pa ne bi izlazili iz servisa.
condy

#222 Re: Dacia Stepway

Post by condy »

To auto nije za Švabe :wink:

Njima kad daš mekano auto, spale ga na autoputu...prošle godine kad sam išao tamo, na dijelu autoputa bez ograničenja duga je dionica, njemac ispred mene vozi novog audija a3 1.6 tdi, konstantno ga je vozio oko 190 km/h. Znači, konstantno u crvenom na maksimumu...sad zamisli šta će biti od njega za par godina takvom vožnjom.
amar1994

#223 Re: Dacia Stepway

Post by amar1994 »

condy wrote:To auto nije za Švabe :wink:

Njima kad daš mekano auto, spale ga na autoputu...prošle godine kad sam išao tamo, na dijelu autoputa bez ograničenja duga je dionica, njemac ispred mene vozi novog audija a3 1.6 tdi, konstantno ga je vozio oko 190 km/h. Znači, konstantno u crvenom na maksimumu...sad zamisli šta će biti od njega za par godina takvom vožnjom.
Sta ce mu bit ako redovno mijenja ulje :D , covjek propuhivao DPF :P

Ja ne vidim neki velik problem na tim brzinama ako je sistem hladjenja u redu i moze da se nosi sa temperaturama , jedino malo vece habanje ali ne toliko da se razvali :D :thumbup:

I ja nekad vozim trecom 120 pri 4400-500 10tak minuta :-) :lol: , vjeruj mi poslije takvih voznji auto se preporodi nakon grada :D , kasnije ubacim u sestu i lagano vozim pola sata da se fino ohladi + ga pustim u leru minut-dva da radi prije nego ugasim :)

Hebo auto i masinu ako ne moze izdrzati opterecenja na fabrickim postavkama i fabrickoj snazi :wink: :P
Last edited by amar1994 on 09/03/2017 13:41, edited 1 time in total.
Seyfo

#224 Re: Dacia Stepway

Post by Seyfo »

Sta mislite da li bi percepcija bila drukcija kada bi se Dacia prodavala pod znackom Renaulta? Na mnogim trzistima,npr.Rusija je to slucaj. Tamo cak ima i Nissan Terrano novi model koji je u stvari Duster malo redizajniran. Npr. Peugeot sa modelom 301,on se ne uklapa bas u opstu filozofiju game modela ali nisu izmislili jeftini podbrend nego su zadrzali Peugeot. Znaci Renault Logan,Duster,Lodgy
amar1994

#225 Re: Dacia Stepway

Post by amar1994 »

Seyfo wrote:Sta mislite da li bi percepcija bila drukcija kada bi se Dacia prodavala pod znackom Renaulta? Na mnogim trzistima,npr.Rusija je to slucaj. Tamo cak ima i Nissan Terrano novi model koji je u stvari Duster malo redizajniran. Npr. Peugeot sa modelom 301,on se ne uklapa bas u opstu filozofiju game modela ali nisu izmislili jeftini podbrend nego su zadrzali Peugeot. Znaci Renault Logan,Duster,Lodgy
bi kod ljudi koji se ne informisu :thumbup: , recimo infiniti q30 je ustvari jako skup renault :-) :D
Post Reply