Ne mogu da vjerujem šta pišeš. Negdje u temama rezonuješ veoma dobro, da bi se odmah nakon toga upetljao--što bi se reklo--kao pile u kučine.RNG_25 wrote:Ako ja kažem da znam, onda sam već ustvrdio da je to "objektivno znanje", jer "subjektivno znanje" ne postoji. To što ti hoćeš da mi imputiraš da je ne znam, već "pretpostavljam" ili šta već - to je samo tvoj problem.
Religije nisu bazirane na pretpostavkama, već sigurnosti (uvjerenja), a sigurnost po definiciji ne može biti bazirana na pretpostavkama, već znanju, slijedi religije su bazirane na znanju.
Kako možeš da tvrdiš da subjektivno znanje ne postoji?! Pa ono je tvoje, subjektivno; dio tvog prikupljenog i/ili iskušenog znanja i povezano sa vlastitim ubijeđenjima kojima se svakodnevno koristiš. Isto je samo tvoje i ti sa njim raspolažeš koliko ti vlastite mogućnosti dozvoljavaju. Dakle, nije moje, jer nije objektivno.
Dalje, o kakvoj to definiciji 'sigurnosti' i 'predpostavci' govoriš? Reći da religije nisu bazirane na predpostavkama je veći promašaj nego tvrditi da nam ne treba kiseonik za život. Da ne dužim (a već mi je unaprijed zlo), koji ti je dokaz da bog/Bog/Alah postoji ako to nije samo tvoja predpostavka? Ili, daj dva istovjetna tumačenja dvojice vjernika o time šta je bog i možda, kako izgleda, obzirom da on po vama vidi, sluša, govori i vjerujem, piše... jer ko bi sve popamtio ko je šta zgriješio kada se dođe pred njega. Pa čak ni ti ni Smrle nemate iste detaljne poglede oko vjere.
I zapamti, PREDPOSTAVKE SU DIO LIČNIH UVJERENJA: ''Ja predpostavljam da bog postoji.'' ''Ja predpostavljam da je Big Bang stvorio naš univerzum.'' Dakle, obje predpostavke su bazirane na SUBJEKTIVNOM poimanju okoline ili šire, i nemaju nikakvu vezu sa čvrstim dokazima.
Ukratko, RELIGIJE nemaju vezu sa znanjem jer SU PROCESSI SUBJEKTIVNIH UBIJEĐENJA. To što si ti kupio Muhamedove stavove koji su nastali od njegovih SUBJEKTIVNIH stavova i to razvio u VLASTITA UBIJEĐENJA, nema ni promila veze sa dokazima, znanjem, ili činjenicama.