Nulta zona parkinga - hahaha

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#201 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by Tomahawk11 »

tempuser wrote:
Tomahawk11 wrote:Samo uvesti da onaj ko ima auto, mora imati oznaceno parking mjesto, da li je to ispred zgrade, u podzemnoj garazi ili bilo kakvoj garazi, drugacije ne moze.
Jasno, bice grdnih problema kad se neko konacno sjeti da krene sa rijesavanjem tog problema (ako se ikad i sjeti).
Ljudi imaju citave vozne parkove, a parking dzabe :-)
Gdje to ima...
To bi bilo super, medjutim broj parking mjesta ne odgovara broju stanova, a da ne govorimo o tome da je sad cesci slucaj da jedan stan ima dva auta. Neodrizvo je da te neko primora na obiljezeno parking mjesto, a da ti ga ne obezbjedi.
Naravno, nije se planski dosad radilo, tesko bi bilo.
Ali onaj ko bi se uhvatio u kostac s tim problemom, morao bi da gleda i kako da to rijesi.
Da li sistemom podzemnih garaza ili kako vec.....ali kako stvari stoje, postace neodrzivo ovako...novogradnje je sve vise, a nesto ne znam da li se uslovljava placanje garaznog parkinga...zapravo, vjerovatno ne...
tempuser

#202 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by tempuser »

Koliko znam kod izgradnje obaveza investitora je da obezbjedi i parking, ali kao sto pises to nije kumulativno rjesenje. U urbanizmo za vrijeme kad se gradio uzi Centar i St. Grad faktor auto nije postojao, u medjuvremenu su vladali drugi standardi itd. Moja bivsa zgrada i zgrada preko puta su gradjene ranih 50-ih i prvobitno nisu imale "svoj" parking. Tek negdje 2005/6 su zelenu povrsinu, koja je u medjuvremenu pretvorena u divlji parking, ozvanicili!
Dope_Man

#203 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by Dope_Man »

tempuser wrote:Koliko znam kod izgradnje obaveza investitora je da obezbjedi i parking, ali kao sto pises to nije kumulativno rjesenje. U urbanizmo za vrijeme kad se gradio uzi Centar i St. Grad faktor auto nije postojao, u medjuvremenu su vladali drugi standardi itd. Moja bivsa zgrada i zgrada preko puta su gradjene ranih 50-ih i prvobitno nisu imale "svoj" parking. Tek negdje 2005/6 su zelenu povrsinu, koja je u medjuvremenu pretvorena u divlji parking, ozvanicili!
Kad se pogleda grad sa google mapsa, izuzevsi centar, ove komunisticke zgrade su bar gradjene tako da ima dosta prostora izmedju njih koji je uglavnom za parkove predvidjen ali se vremenom mnogo toga pretvara u perking. Ali tu bar ima gdje, ali ove nove koje se grade obicno pokriju 90% parcele samom zgradom, o Tibri da i ne govorimo, tako da se oko zgrade nema gdje praviti parking osim da drzava neku susjednu parcelu pretvori u parking. Bar neke od boljih zgrada imaju podzemni parking, al to je opet sve zeznuto. Trebalo bi imati kakvu odredbu da se stambene zgrade moraju izgraditi sa brojem parking mjesta jednakim broju stanova + da odredjeni dio parcele mora ostati ''slobodan'' kao zelena povrsina.
ado-šampion

#204 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by ado-šampion »

Ma i komunistiki planovi su bili losi realno. Vec krajem devedesetih doslo je do problema. Ni jedna cesta nije gradjena tako da se moze sa strane parkirati, makar s jedne da ne govorim s dvije. Poslije su ulici preinacivane u jednosmjerne da bi se moglo sa strane pakirati.

Ne bih se upustao u analizu je li za to krivo pogresno planiranje ili omedjenost grada brdima, kako god. Ali u mnogim evropskim gradovima imas naselja starijih od komunisticnog vremena pa se nadje mjesta i za parking i za biciklisticke staze i za trotoar...

Zelene povrsine i trebaju biti pretvorene za parking jer kod nas ne sluze ni za sta. Eno kod mene u Gradacackoj na C. Vili, zelenih povrsina pun klinac, sluze zato da pascad lutalice ordniraju i seru, a parkinga za lijeka nema. Ni sadnice, ni drveta nista. Zelene povrsine imaju smisla ako se odrzavaju i ako ih neko koristi, ako ne bolje napraviti parking.

To sto kazes o ogranicavanju u vidu garaza i zelene povrsine ima smisla, tako se u uredjenim gradovima i radi, ali od toga kod nas nema nista, jer se ne isplati. Ljudi bi to gledali kao skidanje koze s ledja. Dobro se uklapa s ovom temom doduse. :D Nego samo kupi stan, parking ce se naci (nabice se negdje), a zelenilo - pa jbg, samo nek je krov na glavom, nek ne puca, i nek je sto jeftinije.

Covjek izmice kontejnere rukama da parkira novo auto, a ti bi mu nametnuo da u geto bloku mora kupiti garazu. :-) Doduse, i ova gradnja ima svojih prednosti. Tamo kod Kumrovca sad mozes iz stana direkt na tramvaj, ne treba lift. :D
Haris.ba

#205 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote:
tempuser wrote:Koliko znam kod izgradnje obaveza investitora je da obezbjedi i parking, ali kao sto pises to nije kumulativno rjesenje. U urbanizmo za vrijeme kad se gradio uzi Centar i St. Grad faktor auto nije postojao, u medjuvremenu su vladali drugi standardi itd. Moja bivsa zgrada i zgrada preko puta su gradjene ranih 50-ih i prvobitno nisu imale "svoj" parking. Tek negdje 2005/6 su zelenu povrsinu, koja je u medjuvremenu pretvorena u divlji parking, ozvanicili!
Kad se pogleda grad sa google mapsa, izuzevsi centar, ove komunisticke zgrade su bar gradjene tako da ima dosta prostora izmedju njih koji je uglavnom za parkove predvidjen ali se vremenom mnogo toga pretvara u perking. Ali tu bar ima gdje, ali ove nove koje se grade obicno pokriju 90% parcele samom zgradom, o Tibri da i ne govorimo, tako da se oko zgrade nema gdje praviti parking osim da drzava neku susjednu parcelu pretvori u parking. Bar neke od boljih zgrada imaju podzemni parking, al to je opet sve zeznuto. Trebalo bi imati kakvu odredbu da se stambene zgrade moraju izgraditi sa brojem parking mjesta jednakim broju stanova + da odredjeni dio parcele mora ostati ''slobodan'' kao zelena povrsina.
Vjerovao ili ne - i Tibra ima parking dovoljan za zgradu. "Problem" je što se mora taj parking kupiti. A narod iscrpljen kredom za kupovinu stana - radije će ušparati na parkingu i onda parkirati gdje stigne i umije. A ima i ahmaka koji imaju pare, ali neće da kupe garažu. Moj poznanik voza novoga audija 6, ali neće da kupi garažu. On smatra ahmakom onoga ko to kupi. Kaže nek kupuje, lakše mi parkirati oko zgrade za džabe.

Propis postoji i kaže jedan stan - jedan parking + javni parking za goste. Fazon je što taj parking za stanare ne mora da bude besplatan. Što je i logično. Kvadrat stana nije džaba, što bi bio parking (i to je najpoštenije rješenje).
amar1994

#206 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Ma i komunistiki planovi su bili losi realno. Vec krajem devedesetih doslo je do problema. Ni jedna cesta nije gradjena tako da se moze sa strane parkirati, makar s jedne da ne govorim s dvije. Poslije su ulici preinacivane u jednosmjerne da bi se moglo sa strane pakirati.

Ne bih se upustao u analizu je li za to krivo pogresno planiranje ili omedjenost grada brdima, kako god. Ali u mnogim evropskim gradovima imas naselja starijih od komunisticnog vremena pa se nadje mjesta i za parking i za biciklisticke staze i za trotoar...

Zelene povrsine i trebaju biti pretvorene za parking jer kod nas ne sluze ni za sta. Eno kod mene u Gradacackoj na C. Vili, zelenih povrsina pun klinac, sluze zato da pascad lutalice ordniraju i seru, a parkinga za lijeka nema. Ni sadnice, ni drveta nista. Zelene povrsine imaju smisla ako se odrzavaju i ako ih neko koristi, ako ne bolje napraviti parking.

To sto kazes o ogranicavanju u vidu garaza i zelene povrsine ima smisla, tako se u uredjenim gradovima i radi, ali od toga kod nas nema nista, jer se ne isplati. Ljudi bi to gledali kao skidanje koze s ledja. Dobro se uklapa s ovom temom doduse. :D Nego samo kupi stan, parking ce se naci (nabice se negdje), a zelenilo - pa jbg, samo nek je krov na glavom, nek ne puca, i nek je sto jeftinije.

Covjek izmice kontejnere rukama da parkira novo auto, a ti bi mu nametnuo da u geto bloku mora kupiti garazu. :-) Doduse, i ova gradnja ima svojih prednosti. Tamo kod Kumrovca sad mozes iz stana direkt na tramvaj, ne treba lift. :D
:-) :-)

Ciglane , Breka i K.brdo :-) :lol: :lol: , od lupam 100% stanova , jedno 30% ima garazu/parking mjesto , jednostavno citav grad je tako projektovan , a ovi sa strane dolaze li dolaze . Jbo majku niko ne ide ni u ZE , MO , TZ, BL , nego eto ih u SA :lol: :lol: :run:
amar1994

#207 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by amar1994 »

Haris.ba wrote:
Vjerovao ili ne - i Tibra ima parking dovoljan za zgradu. "Problem" je što se mora taj parking kupiti. A narod iscrpljen kredom za kupovinu stana - radije će ušparati na parkingu i onda parkirati gdje stigne i umije. A ima i ahmaka koji imaju pare, ali neće da kupe garažu. Moj poznanik voza novoga audija 6, ali neće da kupi garažu. On smatra ahmakom onoga ko to kupi. Kaže nek kupuje, lakše mi parkirati oko zgrade za džabe.

Propis postoji i kaže jedan stan - jedan parking + javni parking za goste. Fazon je što taj parking za stanare ne mora da bude besplatan. Što je i logično. Kvadrat stana nije džaba, što bi bio parking (i to je najpoštenije rješenje).
Izvini ali ja se serem na stan kojeg kvadrat kosta 2000+KM da nema parking , cuj dodatno i to vecinom traze kes :-) , to smece od stana ne bi kupio nikad :thumbup:
Haris.ba

#208 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by Haris.ba »

amar1994 wrote:
Haris.ba wrote:

Izvini ali ja se serem na stan kojeg kvadrat kosta 2000+KM da nema parking , cuj dodatno i to vecinom traze kes :-) , to smece od stana ne bi kupio nikad :thumbup:
Ma možemo mi kritikovati. Ali, ti se stanovi prodaju. I stanari ne kupuju garaže. I tako se stvara haos oko zgrade te sve izgleda nesređeno.

Treba samo malo izmijeniti propis. Da garažno mjesto je sastavni dio stana, njegov pripadak. Jeste da bi to učinilo stanove nedostupnijim (skupljim). Ali, ne vidim drugoga rješenja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#209 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
Haris.ba wrote:

Eno ti uniprčmet zgrada kod doma zdravlja na otoci, 2 400 KM m2 bez parking mjesta,tj. garaze, a nema javnog parkinga za dzabe
amar1994

#210 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
Eno ti uniprčmet zgrada kod doma zdravlja na otoci, 2 400 KM m2 bez parking mjesta,tj. garaze, a nema javnog parkinga za dzabe
smece , bolje je na Šipu onda :mrgreen:
ado-šampion

#211 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:...
:-) :-)

Ciglane , Breka i K.brdo :-) :lol: :lol: , od lupam 100% stanova , jedno 30% ima garazu/parking mjesto , jednostavno citav grad je tako projektovan , a ovi sa strane dolaze li dolaze . Jbo majku niko ne ide ni u ZE , MO , TZ, BL , nego eto ih u SA :lol: :lol: :run:
A jbg, ljudi idu gdje ima posla. U BiH jedino u Sarajevo iole ima posla. To je svudje tako, pa cak i u Njemackoj vjerovao ili ne. Pola bivse Istocne Njemacke je sad u Minhenu i okolo. :D :-)

Rjesenje bi bilo da se grad siri dalje. Vogosca, Ilijas na jednu, Hadzici na drugu stranu, itd. Za to treba cestovna infrastruktura, prevoz...

I na kraju, da 100% stanove bude pokriveno garazama je ideal, nigdje se tako ne radi. 60-70% je max.
ado-šampion

#212 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:
Haha, eno kod bivseg kolege na Sipu kanalizacija krenula kroz slavinu. :? Po meni nema nigdje bolje, vecina te novogradnje je jednostavno katastrofalna. Dok masno ne platis nema fine zgrade u finom naselju, s parkingom, zelenilom... I opet i kad masno platis i imas sve to, ostaje ti zagadjen zrak trecinu godine, nema vode, itd. Zato mahom ko je u mogucnosti kupiti pravi stan ide vani. Nije dzaba da te jeftine novogradnje idu ko halva.
Last edited by ado-šampion on 20/02/2017 16:45, edited 1 time in total.
amar1994

#213 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by amar1994 »

Haris.ba wrote:
amar1994 wrote: Izvini ali ja se serem na stan kojeg kvadrat kosta 2000+KM da nema parking , cuj dodatno i to vecinom traze kes :-) , to smece od stana ne bi kupio nikad :thumbup:
Ma možemo mi kritikovati. Ali, ti se stanovi prodaju. I stanari ne kupuju garaže. I tako se stvara haos oko zgrade te sve izgleda nesređeno.

Treba samo malo izmijeniti propis. Da garažno mjesto je sastavni dio stana, njegov pripadak. Jeste da bi to učinilo stanove nedostupnijim (skupljim). Ali, ne vidim drugoga rješenja.
:thumbup:

Ma uzimali bi mozda da ne traze kes vecinom , ne bi ni osjetili 5-6000KM , svakako dizu kredu :izet: :D :D
amar1994

#214 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:
konektovan wrote:
Haha, eno kod bivseg kolege na Sipu kanalizacija krenula kroz slavinu. :?
Ne znam , to su novije malo zgrade , ova u kojoj sam ja je prva napravljena 2006-7 cini mi se i stvarno nije bilo problema nikakvih i dosta je kvalitetnije uradjena. :)
Poslije je Škamo poceo da smetljari i krade :-) :thumbup:
konektovan

#215 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by konektovan »

Ja sam u pltrazi za stanom bio duze vrijeme, najvise gledao novogradnju, bas tu otoku, nova otoka, dobrinja dzekos, i jos poneke i onda nakon veoma kratkog razmisljanja poslije obilaska svih, odlucim se za starogradnju, ali nije bas toliko stara. :D
amar1994

#216 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Ja sam u pltrazi za stanom bio duze vrijeme, najvise gledao novogradnju, bas tu otoku, nova otoka, dobrinja dzekos, i jos poneke i onda nakon veoma kratkog razmisljanja poslije obilaska svih, odlucim se za starogradnju, ali nije bas toliko stara. :D
znaci, kvalitet si izabrao :D :thumbup:
dgL_

#217 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by dgL_ »

Minus prva zona u pripremi... :) platise pripremite bulje
konektovan

#218 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:Ja sam u pltrazi za stanom bio duze vrijeme, najvise gledao novogradnju, bas tu otoku, nova otoka, dobrinja dzekos, i jos poneke i onda nakon veoma kratkog razmisljanja poslije obilaska svih, odlucim se za starogradnju, ali nije bas toliko stara. :D
znaci, kvalitet si izabrao :D :thumbup:

Definitivno,. :D
supercali

#219 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by supercali »

dgL_ wrote:Minus prva zona u pripremi... :) platise pripremite bulje
Cekamo da tebi ispred zgrade bude nulta zona i jos rigoroznije
tempuser

#220 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by tempuser »

Haris.ba wrote:
Fol je so privatni investitori izgleda formalno zadovoljavaju obavezu da obezbjede parking mjesta tako sto grade zajednicke/podzemne ili kakve god garaze, ali bez obzveze da uz stan kupis garazu, tako da ljudi pokupuju samo stanove, guzve po parkinzima, garaze polupranze.
amar1994

#221 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by amar1994 »

koja glupost , jos mi je gore kad vidim nov auto(srednja neka klasa do 50 hiljada) i nece garazu :-) :-)
dgL_

#222 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by dgL_ »

supercali wrote:
dgL_ wrote:Minus prva zona u pripremi... :) platise pripremite bulje
Cekamo da tebi ispred zgrade bude nulta zona i jos rigoroznije
Nacekaces se pashaaaaa... Hahahahahahaa :))

Minus prvu zonu Novalic sprema... 5 km sat... Ko ne plati metar u guzicu... Hahahahaaha
konektovan

#223 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by konektovan »

Ova tema nema smisla, da prostite...
dgL_

#224 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by dgL_ »

konektovan wrote:Ova tema nema smisla, da prostite...
Ma sta kazes lutko? Pa svasta nema smisla pa se raspravlja... Ja ti kazem -1. zona uskoro... Pa ti vidi imal smisla
hostapler

#225 Re: Nulta zona parkinga - hahaha

Post by hostapler »

Bolje vam je kupujte auta sa E5 i E6 normom jer uskoro necete nikako moci u centar grada uci :D
Post Reply