Treći entitet?

Post Reply
arzuhal

#201 Re: Treći entitet?

Post by arzuhal »

Lincoln-Burrows wrote:
arzuhal wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Dobro ajde Hrvati su čobani.
Tko su nositelji europskih vrijednosti u BiH?
Što je najstrašnije, čini mi se da ti to ovo ozbiljno pitaš, kao ima neki narod, neka etnička skupina koja je... :mrgreen:

O, Gospode!
Ne znam po čemu si to zaključio.

Ovo Hrvati čobani je reakcija na Jose Mujica upis.
A moje pitanje je savim na mjestu.
Ne govorim za to "Hrvati - čobani", to mi je jasno, nego tvoja potreba da uopće postaviš to pitanje...Kao, ako već nisu Hrvati nositelji eurospkih vrijednosti - pa ko je?

Možda ne vidiš beslovesnost svog pitanja koje počiva na beslovesnosti topica seminara koji će se održati u Neumu u ožujku...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#202 Re: Treći entitet?

Post by JoseMujica »

Lincoln-Burrows wrote:
arzuhal wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Dobro ajde Hrvati su čobani.
Tko su nositelji europskih vrijednosti u BiH?
Što je najstrašnije, čini mi se da ti to ovo ozbiljno pitaš, kao ima neki narod, neka etnička skupina koja je... :mrgreen:

O, Gospode!
Ne znam po čemu si to zaključio.

Ovo Hrvati čobani je reakcija na Jose Mujica upis.
A moje pitanje je savim na mjestu.

ako nadžeš dže sam napisao da su krvati ćobani imaš velikuuuuu ćokoladu s lešnicima od mene...i to pionirovu :evil:
Lincoln-Burrows

#203 Re: Treći entitet?

Post by Lincoln-Burrows »

arzuhal wrote: Ne govorim za to "Hrvati - čobani", to mi je jasno, nego tvoja potreba da uopće postaviš to pitanje...Kao, ako već nisu Hrvati nositelji eurospkih vrijednosti - pa ko je?

Možda ne vidiš beslovesnost svog pitanja koje počiva na beslovesnosti topica seminara koji će se održati u Neumu u ožujku...
Ok, sad shvaćam zašto si mislio da kao nosioce europskih vrijednosti vidim neki od naroda.
Nisam to mislio jer je to nemoguće generaizirati na nivou naroda.

Što se tiče Neuma sačekat ću da vidim što je to uopće.
Lincoln-Burrows

#204 Re: Treći entitet?

JoseMujica wrote:

ako nadžeš dže sam napisao da su krvati ćobani imaš velikuuuuu ćokoladu s lešnicima od mene...i to pionirovu :evil:
Eto sad nitko ništa nije rekao a tamo neki "građani" organiziraju Ćobanijadu.
Nacionalniid_BOSANCI

#205 Re: Treći entitet?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

prog321 wrote:Tvoji zahtjevi imaju sasvim malo dodira sa realnoscu.
Po Daytonu Bosanci nemaju nikakvih prava. Izbaceni su u rang ostalih . Zasto bi se Bosnjaci odrekli terminologije koja im daje nekakvu pravnu zastitu na ustrb pojma koji ne daje ??
Volio bih da mi to pojasnis ?

Bosanac je pravni outcast. Bolje bi bilo 3% Bosanaca i ostalih da ostvare svoja prava kroz Bosnjastvo. Kao Bosnjaci ateisti ili Bosnjaci razlicite vjere od muslimanske. Time bi pravno imali vecu ulogu u odlucivanju u ovoj zemlji. Barem dok se Daytonski ugovor ne koriguje ili dok konstutivnost naroda koja ja pravni blok etnologije ne bude izbrisana.
Ne lupaj stvari u koje se ne razumijes i pogresnim terminologijama. Od jednog te istog pojma si napravio dva razlicita i tu gresku guras kao ispravnu. Bosnjaci su po narodu ili etnickoj grupi Bosnjaci a po nacionalnosti/drzavnosti su Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosnjacibosanci ili Bosancibosnjaci ili Bosanci.

Neki drugi pojedinci iz nekih drugih manjinskih naroda/etnickih grupa a koji se isto osjecaju po nacionalnosti/drzavnosti kao Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci se isto tako mogu i izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. Primjer: jedan Albanac koji je rodjen u BiH koji dolazi iz naroda ili etnicke grupe Albanci, osjeca se i zeli se izjasnjavati po nacionalnosti/drzavnosti Bosanac i Hercegovac ili skraceno Bosanac i moze se tako sasvim legalno izjasnjavati. Znaci on se moze izjasnjavati kao Albanacbosanac (narod i nacija) ili Bosanacalbanac /nacija i narod) ili samo Bosanac. Isti je slucaj sa svim pojedincima iz drugih etnickih grupa/naroda ili iz mijesanih brakova iz vise etnickih naroda a koji se zele po nacionalnosti/drzavnosti sasvim legalno izjasnjavati kao Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci.

Osim takvih naroda/etnickih grupa u BiH ima i naroda/etnickih grupa koji se po nacionalnosti/drzavnosti ne zele izjasnjavati kao Bosanci i Hercegovci nego drugacije kao sto je jedan veci dio Srba, Hrvata ili nekih drugih koji su u manjini u odnosu na ostale Bosance i Hercegovce ali i oni imaju legalno pravo tako se izjasnjavati u jednoj demokratskoj drzavi i prema Deytonskom ustavu BiH.
prog321

#206 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

Ja lupam?
A ti naskrabao o pojmovima nacije i etnicnosti koji nemaju veze sa pravnim okvirom Daytonske BiH.
Bosnjaci jedini imaju pravni okvir da izbore svoje prestavnike u vlasti zajedno sa Hrvatima i Srbima. Bosanci su u rangu ostalih. Kad bi se procenat Bosnjaka smanjio, to bi pojacalo procenat Hr i Sr u BiH i samim tim bi njihov politicki uticaj narastao. A svi znamo kakav je to uticaj. :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#207 Re: Treći entitet?

Post by JoseMujica »

Lincoln-Burrows wrote:
JoseMujica wrote:

pa samo se ćobani mogu nako upirati i jednu politikantsko-ideološku budalaščinu proglasiti naućnim skupom

več vidim redom govornike od Lasiča i maldih škriparčiča kako se naućno upiru s prićama o federalizaciji, majorizaciji, konsocijaciji i slićnim ispraznim i dobrozvućečim floskulama, a ni jedan od tije ćobana s diplomom i titulama neče javno reči HOČEMO TREČI! da svi brate vidimo da se radi o ćobanima što naućnim metodama mjere desnicom dokle je kukuruz narasto u Hercegovnini...no to ostavljaju vama, jugendu pouvaljivanom na buđet koji mahom pune prošnjaci, da seruckate po forumu ubijajuči dosadu po teheranskim kurcolarijama

al eto da su rekli da je znanstveni skup morebit bi im i povjerova...vako grohotom se smijem tom naućnom ćobanluku Vukoja i Vanjeka :skoljka:

Image

ako ovo hočete dobit čete khurchinu.....i to sa Skakinim rućnim radom
Last edited by JoseMujica on 10/02/2017 19:24, edited 1 time in total.
Hafis

#208 Re: Treći entitet?

Post by Hafis »

Kme kme :D
Obi Wan Bosnian

#209 Re: Treći entitet?

Post by Obi Wan Bosnian »

Kme kme ostasmo bez nositelja evropskih vrijednosti :sad:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_kat ... ercegovini

Broj katoličkih vjernika u Bosni i Hercegovini:

2011. - 443.084,
2012. - 435.562,
2013. - 432.177,
2014. - 420.294.
2015. - 405.735

Objedinjeni podaci za 2016. dolaze na proljeće ali kada se gleda po Župama idu sigurno ispod 390.000. Možda i ispod 380.000 jer 2016. je izgleda najgora u povijesti. Pravi pravcati egzodus. Zato su se ovako nadigli i upiru na sve strane od hrvatskih zvaničnika do EU parlamentaraca. Posljednji juriš, da se tako izrazim.

A ustvari sami su sebi krivi. Sve je to rezultat HDZovih blokada države i saradnje sa Dodikom. Ništa im treći ne bi pomogao kao što entitet ni Srbima ne pomaže u tom smislu.
mO k3

#210 Re: Treći entitet?

Post by mO k3 »

Jeli to majorizirani kmeche :mrgreen:
BHCluster

#211 Re: Treći entitet?

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
JoseMujica wrote:

To ti se uklapa u pricu o torovima kontas narodi koji glasaju zanacionane stranke su ovce a cobani su poglavice hence Ćobanijada.
wonkaw
Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova

#212 Re: Treći entitet?

Post by wonkaw »

Djelimično se usvaja zahtjev dr. Bože Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Utvrđuje se da odredba Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20 - Prelazne i završne odredbe člana 20.16.A stav 2. tač. a-j. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14 i 31/16) nisu u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Nalaže se Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi odredbu Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20 - Prelazne i završne odredbe člana 20.16.A stav 2. tač. a-j. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14 i 31/16) sa odredbama člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Odbija se kao neosnovan zahtjev dr. Bože Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti odredbi Potpoglavlja B čl. 10.10, 10.12. u preostalom dijelu, 10.15. i 10.16. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14 i 31/16).

Utvrđuje se da su odredbe Potpoglavlja B čl. 10.10, 10.12. u preostalom dijelu, 10.15. i 10.16. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14 i 31/16) u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

===========================================================

IZBORNI ZAKON
Član 20.16 A stav 2 a-j

Do organiziranja novog popisa, kao osnov koristi se popis iz 1991. godine tako da svaki kanton bira sljedeći broj delegata:

a) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 1, Unsko-sanski kanton, bira se pet delegata, uključujući dva iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog i dva iz reda srpskog naroda;
b) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 2, Posavski kanton, biraju se tri delegata, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog i jednog iz reda srpskog naroda;
c) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 3, Tuzlanski kanton, bira se osam delegata, uključujući tri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, dva iz reda srpskog naroda i dva iz reda ostalih;
d) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 4, Zeničko-dobojski kanton, bira se osam delegata, uključujući tri iz reda bošnjačkog, dva iz reda hrvatskog, dva iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih;
e) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 5, Bosansko-podrinjski kanton - Goražde, biraju se tri delegata, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog i jednog iz reda srpskog naroda;
f) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 6, Srednjobosanski kanton, bira se šest delegata, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, tri iz reda hrvatskog, jednog iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih; g) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 7, Hercegovačko-neretvanski kanton, bira se šest delegata, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, tri iz reda hrvatskog, jednog iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih; h) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 8, Zapadnohercegovački kanton, biraju se četiri delegata, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, dva iz reda hrvatskog i jednog iz reda srpskog naroda;
i) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 9, Kanton Sarajevo, bira se 11 delegata, uključujući tri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, pet iz reda srpskog naroda i dva iz reda ostalih i
j) iz zakonodavnog tijela Kantona br. 10, Kanton 10, biraju se četiri delegata, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, dva iz reda hrvatskog i jednog iz reda srpskog naroda.

Znaci, Bozo Ljubic se nije izborio da samo hrvati mogu birati hrvate, vec da Član 20.16 A stav 2 nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da se mora podesiti po NOVOM POPISU STANOVNISTVA

TO JE SVE ZASTO SE IZBORIO

==========================================================

evo link odluke US, manite se propagande i izmjena teza
http://www.ustavnisud.ba/dokumenti/_bs/ ... 058444.pdf

evo link Ustava BiH
http://www.ccbh.ba/public/down/USTAV_BO ... NE_bos.pdf

evo link Izbornog Zakona BiH
http://www.izbori.ba/Documents/document ... ST-bos.pdf

Član 1.3 Izbornog Zakona BiH

Izbor članova svih organa vlasti vrši se na osnovu slobodnih izbora, općeg i jednakog biračkog prava direktno od birača tajnim glasanjem, osim ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

:run:
Hafis

#213 Re: Treći entitet?

Post by Hafis »

Obi Wan Bosnian wrote:Kme kme ostasmo bez nositelja evropskih vrijednosti :sad:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_kat ... ercegovini

Broj katoličkih vjernika u Bosni i Hercegovini:

2011. - 443.084,
2012. - 435.562,
2013. - 432.177,
2014. - 420.294.
2015. - 405.735
Dokaz da religija polako popušta pred modernim globalizacijskim izazovima.
Vidiš, ja ti nisam u ovom popisu pošto se ne izjašnjavam vjernikom, a vjeruješ li mi da su zajebaniji agnostici od vjernika.
Nego, čemu asluže ovi brojevi? Ko biva, djeco izdržimo još kojih dvadesetak godina a onda ćemo im jebati nanu naninu za sve ovo što nam sada rade.
To jest, ima nas najmanje, samo smo stvarno dobro raspoređeni i potrajat će to par generacija, a i onda nije sigurno...svašta se u svijetu događa.

Stoga su ipak još danas potrebne neke konstruktivnije mjere. Na primjer kompromisi, povjerenje, odustajanje od želje za političkom supremacijom, za nametanjem političkih predstavnika, pa čak i općom sotonizacijom, koja je recimo ovdje debelo prisutna.
aratet

#214 Re: Treći entitet?

Post by aratet »

Point. wrote:
aratet wrote:
Point. wrote: U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana.
Opet pogresno, rijec Bosnjak kao turcizam predstavlja islamizirane potomke bivsih Bosnjana, ne Bosnjane.
U Bosni su prije svi bilo Bosnjaci, bez obzira na vjeru. To je govorio i Ilija Garasanin. Rijec Bosnjak je turcizm od Bosnjanin.
Naravno da ne, jer su naziv Bosnjak prihvatili samo muslimani.
Ja odbijen svako nacionalno izjasnjavanje po agresorskim nazivima i to je moje pravo.
Nacionalniid_BOSANCI

#215 Re: Treći entitet?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

prog321 wrote:Ja lupam?
A ti naskrabao o pojmovima nacije i etnicnosti koji nemaju veze sa pravnim okvirom Daytonske BiH.
Bosnjaci jedini imaju pravni okvir da izbore svoje prestavnike u vlasti zajedno sa Hrvatima i Srbima. Bosanci su u rangu ostalih. Kad bi se procenat Bosnjaka smanjio, to bi pojacalo procenat Hr i Sr u BiH i samim tim bi njihov politicki uticaj narastao. A svi znamo kakav je to uticaj. :-)
Naravno da lupas, Oni kao narodi/etnicke grupe a ne kao nacije, Bosnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali iz drugih etnickih naroda jedini imaju pravni okvir da izbore svoje prestavnike u vlasti zajedno. Posto Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci nisu etnicki narod oni se predstavljavu putem Ostalih, Da se svi narodi predstavljaju po naciji/drzavnosti onda se Bosnjaci nebi ni trebali izjasnjavati kao Bosnjaci vec kao Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci. A sa njima zajedno bi se izjasnjavali tako i pojedinci iz drugih etnickih naroda ali koji zele da se po nacionalnosti/drzavnosti izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci ili Bosanci. Eh sada sto je iz drugih etnickih naroda koji se vode pod Ostali najmanje takvih u odnosu na Bosnjake, Srbe i Hrvate sta da se radi, nije to nicija greska.
prog321

#216 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

ti ne razumijes osnovu Daytonskog ugovora.
'ostali' nemaju nikakva prava u poredjenju sa Hr, Sr, Boš.
Vijece ministara, predsjednistvo i dom naroda su prakticki etnoteritorijalne pravne barikade.
Bosnjaci da su postali 'ostali' , Hr i Sr nacionalisti bi preuzeli vladavinu BiH i urušili je u rekordnom roku.

Bosanci su pravni outcast u ovakvom uredjenju drzave.
I tako ce biti dok god postoji konstutivnost naroda u BiH.
Ako Bosanci žele ravnopravnost morali bi se zalagati za ukidanje konstitutivnosti.
Ili prihvatiti Bosnjastvo i tako igrati ulogu u vladavini države.
Treće opcije nema :bih:
daddy-kool

#217 Re: Treći entitet?

Post by daddy-kool »

JoseMujica wrote:
pa samo se ćobani mogu nako upirati i jednu politikantsko-ideološku budalaščinu proglasiti naućnim skupom
:D

Naučni skup na najvišem nivou, sve najbolji stručnjaci!
Jedva čekam da vidimo zaključke i zbornik radova. :thumbup:
Kejn

#218 Re: Treći entitet?

Post by Kejn »

aratet wrote: Naravno da ne, jer su naziv Bosnjak prihvatili samo muslimani.
Ja odbijen svako nacionalno izjasnjavanje po agresorskim nazivima i to je moje pravo.
Bošnjak nije Turcizam jer je zabilježen prije dolaska Turaka, Bošnaklar je Turcizam. Pošto odbijaš nacionalno izjašnjavanje po agresorskim nazivima bilo bi princpijelno da odbiješ i 8000 turcizama koje redovno koristiš. Budi malo dosljedan.
Lincoln-Burrows

#219 Re: Treći entitet?

Kejn wrote:
Bošnjak nije Turcizam jer je zabilježen prije dolaska Turaka, Bošnaklar je Turcizam. Pošto odbijaš nacionalno izjašnjavanje po agresorskim nazivima bilo bi princpijelno da odbiješ i 8000 turcizama koje redovno koristiš. Budi malo dosljedan.
U vrijeme osmanske okupacije Kraljevine Bosne, Osmanlije su koristile svoje, a ne bosanske nazive za pojedine stanovnike Bosne,
nekad i za religijske grupe Bošnjana dodajući sufikse na osmanski naziv „Boşnak“.
Ova bosanska izvedenica je nastala od turcizma: Boşnak=Bošnjak, a ne kako neki tvrde da je naziv spomenut još u srednjem vijeku.
Kejn

#220 Re: Treći entitet?

Post by Kejn »

Lincoln-Burrows wrote:
Kejn wrote:
U vrijeme osmanske okupacije Kraljevine Bosne, Osmanlije su koristile svoje, a ne bosanske nazive za pojedine stanovnike Bosne,
nekad i za religijske grupe Bošnjana dodajući sufikse na osmanski naziv „Boşnak“.
Ova bosanska izvedenica je nastala od turcizma: Boşnak=Bošnjak, a ne kako neki tvrde da je naziv spomenut još u srednjem vijeku.
Pojam Bošnjak je upotrebljen prije dolaska Turaka. I to ne tvrdim ja već gosp. Vjekoslav Klaić. Pošto si Hrvat bilo bi lijepo kada bi čitao djela svojih nacionalnih historičara.
BHCluster

#221 Re: Treći entitet?

Post by BHCluster »

Elżbieta Bośniaczka
BAK-eV

#222 Re: Treći entitet?

Post by BAK-eV »

Kako onda nazivas nekoga, ko je Poljak, Slovak i sl.?

Slazes li se, da onda trebamo koristiti naziv Hum na bosanskom?
Last edited by BAK-eV on 11/02/2017 17:12, edited 1 time in total.
Lincoln-Burrows

#223 Re: Treći entitet?

Jeli to poljski naziv?
Lincoln-Burrows

#224 Re: Treći entitet?

BAK-eV wrote:
Kako onda nazivas nekoga, ko je Poljak, Slovak i sl.?

Slazes li se, da onda trebamo koristiti naziv Hum na bosanskom?
Ma ne treba se sramiti turcizama, evo i ja kažem sudžuk i
nisam turčin zbog toga.
BAK-eV

#225 Re: Treći entitet?

Post by BAK-eV »

Lincoln-Burrows wrote:Jeli to poljski naziv?
"Polak" je poljski!
Post Reply