Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#201 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Hoćemo metro, hoćemo metro.....!!! 
- insomnia78
#202 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Inace slezem se sa bitangom da bi se guzve poprilicno smanjile kada bi "vozaci" samo malo obratili paznju na saobracaj oko sebe
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#203 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
hvalainsomnia78 wrote:Inace slezem se sa bitangom da bi se guzve poprilicno smanjile kada bi "vozaci" samo malo obratili paznju na saobracaj oko sebe
-
tempuser
#204 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Od kad su se poavili pametni telefoni, viberi, instagramni, fejsbuci prosjecna brzina u gradu je pala za 20%, nekontrolisano sveranje iz trake u traku skocilo za 400%, a spavanje na semaforu i u kolonama za 900%.
- amar1994
#205 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
apsolutnotempuser wrote:Od kad su se poavili pametni telefoni, viberi, instagramni, fejsbuci prosjecna brzina u gradu je pala za 20%, nekontrolisano sveranje iz trake u traku skocilo za 400%, a spavanje na semaforu i u kolonama za 900%.
najveci seljakluk od svih , snimaju se kako pjevaju u autu , neko mahanje glavom na turbo folk itd itd . .
I'm sorry ali to je idiotluk cisti
- insomnia78
#206 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Jest tesko saltati s velikim mobitelom u ruci. Nema govora 
- orinoco
#207 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Gužve u saobraćaju u Sarajevu najveće su ujutro i kasno popodne između Skenderije i Pofalića, naizmjenično u oba smjera, a za tih 13-14 godina mogle bi prerasti u kontinuirane, cjelodnevne. Čini mi se da za ove gužve postoji više razloga:dgL_ wrote:Kad zavrse transverzalu grad ce prodisati.... To je cinjenica... Nekad za 13-14 godina ako bude sve po planu ne dodje do nekih komplikacija itd...
1. Općina Centar, najvećim dijelom, u svojoj jezgri, postala je administrativno sjedište, države, Federacije, Kantona, nebrojeno mnogo novih firmi, novih radnih mjesta, obrazovnih, zdravstvenih i sl. institucija, itd., koje nije pratila adekvatna saobraćajna infrastruktura, odnosno - u Općini Centar već decenijama nije izgrađena nijedna nova ulica ili cesta koja bi rasteretila sve intezivniji saobraćaj m/v.
2. Urbani razvoj grada, izgradnja novih stambenih naselja daleko od radnih mjesta mnogih radnika zaposlenih na područjima općina Novo Sarajevo i Centar, uzročio je potrebu kretanja tog radnog stanovništva od mjesta stanovanja do radnih mjesta. Obzirom na izuzetno loš i nepouzdan javni saobraćaj, radnici su primorani koristiti vlastite automobile, i prevelik broj njih, naravno, stvara ogromne gužve i kolone.
Rješenje ovih saobraćajnih problema Sarajeva postoji:
1. U svakom slučaju, kvalitetno osposobljavanje javnog saobraćaja (ova tema je već nekoliko puta elaborirana, a moje je mišljenje da mu je privatizacija najbolje rješenje). Jedna od mojih ideja je i poticaj prevoza radnika koji rade na teritoriji Općine centar, a koji koriste automobil za dolazak na radna mjesta, davanjem određenih beneficija, novčanih ili drugih, makar nekoliko prvih godina dok svi ne steknu naviku i dok se situacija ne normalizuje,
2. Sjedišta javnih preduzeća, institucija uprava, kantona, federacije, Bih, i sva slična, administrativna, trgovačka itd. izmjestiti u druga gradska područja, najbolje što dalje od centralnog dijela grada, i time rasteretiti promet ljudi u centru, smanjiti broj automobila i njihovu frekvenciju, čime bi i gužve bile drastično smanjene, zagađenja, i čime bi za svakog bilo više vremena, itd., i niz drugih pogodnosti.
3. Intezivirati saobraćaj m/v "tranzitom", kako bi promet ljudi i roba koji provoze kroz centar da bi nastavili vožnju prema Istoku bio brži. Time bi se smanjio i promet kroz centar.
- amar1994
#208 Re: RE: Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
insomnia78 wrote:Jest tesko saltati s velikim mobitelom u ruci. Nema govora
Pa ne moze , kako ce , ne moze volan sam vrtit
- Haris.ba
#209 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Premještanje institucija ne bi riješilo problem. Samo bi ga premjestilo. I stvorilo nove. Ko da je jednostavno premjestiti instituciju.
I pitanje je gdje izmjestiti. Evo, neke institucije Federaciju su izmještene u Novo Sarajevo u zgradu Uniprometa. Samo je problem premješten.
Problem tranzita prema istoku još i u planovima nije riješeno. Jer zavisi i od istočnog blizanca.
Ima ideja. Od tunela na Grbavici do gradskog autoputa.
Ali, rješenje definitivno nije postojeći "tranzit". Rješenje će biti djelimično 12 transferzala, te nadam se sjeverna zaobilaznica iznad Sarajeva.
Fazon je da tranzit uopće ne treba da ulazi u grad. Tj. konkretno za istok da i ne vidi grada. Nešta slično ko što je autoput mašio urbani dio grada.
P.S.
Blutut u autu me je spasio. Nema više buljenja u mobitel. Nije ni skupo ga instalirati naknadno u auto, u odnosnu na cijene mobitela koje ljudi imaju.
I pitanje je gdje izmjestiti. Evo, neke institucije Federaciju su izmještene u Novo Sarajevo u zgradu Uniprometa. Samo je problem premješten.
Problem tranzita prema istoku još i u planovima nije riješeno. Jer zavisi i od istočnog blizanca.
Ima ideja. Od tunela na Grbavici do gradskog autoputa.
Ali, rješenje definitivno nije postojeći "tranzit". Rješenje će biti djelimično 12 transferzala, te nadam se sjeverna zaobilaznica iznad Sarajeva.
Fazon je da tranzit uopće ne treba da ulazi u grad. Tj. konkretno za istok da i ne vidi grada. Nešta slično ko što je autoput mašio urbani dio grada.
P.S.
Blutut u autu me je spasio. Nema više buljenja u mobitel. Nije ni skupo ga instalirati naknadno u auto, u odnosnu na cijene mobitela koje ljudi imaju.
- O'zone
- Globalni moderator
#210 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» dgL_
Hefta
» dgL_
Hefta
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#211 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Nedavno na semaforu, tri zelena mi prodjose, kontajuci da dama ne moze upaliti fiestu, a ona tipka facebook u sto sam se licno uvjerio.tempuser wrote:Od kad su se poavili pametni telefoni, viberi, instagramni, fejsbuci prosjecna brzina u gradu je pala za 20%, nekontrolisano sveranje iz trake u traku skocilo za 400%, a spavanje na semaforu i u kolonama za 900%.
- muha_sa
#212 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
i onda dodju pametnjakovici na forum i kukaju na prijedlog visokih kaznikonektovan wrote:Nedavno na semaforu, tri zelena mi prodjose, kontajuci da dama ne moze upaliti fiestu, a ona tipka facebook u sto sam se licno uvjerio.tempuser wrote:Od kad su se poavili pametni telefoni, viberi, instagramni, fejsbuci prosjecna brzina u gradu je pala za 20%, nekontrolisano sveranje iz trake u traku skocilo za 400%, a spavanje na semaforu i u kolonama za 900%.![]()
![]()
najbolja vaspitna metoda udarac po novcaniku
-
tempuser
#213 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Jedna takva i dvojica sto bez auta po hljeb ne mogu i eto guzve!konektovan wrote:Nedavno na semaforu, tri zelena mi prodjose, kontajuci da dama ne moze upaliti fiestu, a ona tipka facebook u sto sam se licno uvjerio.tempuser wrote:Od kad su se poavili pametni telefoni, viberi, instagramni, fejsbuci prosjecna brzina u gradu je pala za 20%, nekontrolisano sveranje iz trake u traku skocilo za 400%, a spavanje na semaforu i u kolonama za 900%.![]()
![]()
-
tempuser
#214 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Al zestoko!muha_sa wrote:i onda dodju pametnjakovici na forum i kukaju na prijedlog visokih kaznikonektovan wrote:Nedavno na semaforu, tri zelena mi prodjose, kontajuci da dama ne moze upaliti fiestu, a ona tipka facebook u sto sam se licno uvjerio.tempuser wrote:Od kad su se poavili pametni telefoni, viberi, instagramni, fejsbuci prosjecna brzina u gradu je pala za 20%, nekontrolisano sveranje iz trake u traku skocilo za 400%, a spavanje na semaforu i u kolonama za 900%.![]()
![]()
najbolja vaspitna metoda udarac po novcaniku
- supercali
#215 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Ja bi stavio da najmanja kazna bude 100 maraka i to kad se prepolovi
Nek ta kazna bude ne radi pozicija a ostalo dizi do miliona ako treba
Nek ta kazna bude ne radi pozicija a ostalo dizi do miliona ako treba
-
tempuser
#216 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Kako to uraditi i gdje u Centru, a da ne podarumjeva radikalnu eksproproprijaciju i izmjestanja za koju ni grad sa puno vise resursa ne moze podnijeti?orinoco wrote:Gužve u saobraćaju u Sarajevu najveće su ujutro i kasno popodne između Skenderije i Pofalića, naizmjenično u oba smjera, a za tih 13-14 godina mogle bi prerasti u kontinuirane, cjelodnevne. Čini mi se da za ove gužve postoji više razloga:dgL_ wrote:Kad zavrse transverzalu grad ce prodisati.... To je cinjenica... Nekad za 13-14 godina ako bude sve po planu ne dodje do nekih komplikacija itd...
1. Općina Centar, najvećim dijelom, u svojoj jezgri, postala je administrativno sjedište, države, Federacije, Kantona, nebrojeno mnogo novih firmi, novih radnih mjesta, obrazovnih, zdravstvenih i sl. institucija, itd., koje nije pratila adekvatna saobraćajna infrastruktura, odnosno - u Općini Centar već decenijama nije izgrađena nijedna nova ulica ili cesta koja bi rasteretila sve intezivniji saobraćaj m/v.
2. Urbani razvoj grada, izgradnja novih stambenih naselja daleko od radnih mjesta mnogih radnika zaposlenih na područjima općina Novo Sarajevo i Centar, uzročio je potrebu kretanja tog radnog stanovništva od mjesta stanovanja do radnih mjesta. Obzirom na izuzetno loš i nepouzdan javni saobraćaj, radnici su primorani koristiti vlastite automobile, i prevelik broj njih, naravno, stvara ogromne gužve i kolone.
Gdje bi ti to gradio, a da nije daleko od Centra kad je polozaj grada takav da je jedino mjesto za sirenje prema Sarajevskom Polju?
- Logovan
#217 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
konektovan wrote:Nedavno na semaforu, tri zelena mi prodjose, kontajuci da dama ne moze upaliti fiestu, a ona tipka facebook u sto sam se licno uvjerio.tempuser wrote:Od kad su se poavili pametni telefoni, viberi, instagramni, fejsbuci prosjecna brzina u gradu je pala za 20%, nekontrolisano sveranje iz trake u traku skocilo za 400%, a spavanje na semaforu i u kolonama za 900%.![]()
![]()
Jučer se vraćam sa posla i vidim na jednom dijelu baš veliki razmak između auta, kontam šta je bilo, ili mu se auto ugasilo ili mu je loše, približim se i vidim frajer tipka po mobitelu, jebe se njemu što je iza njega na stotine auta, jebe se njemu što se narod vraća kući umoran.
- Haris.ba
#218 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Imam kolege koji žive u Zenici, a rade na Ilidži. Treba im oko 50 minuta - 1h kuća-poso. Kad se završi autoput - računaju sa oko 40 minuta.
Toliko treba meni kada idem iz grada tramvajom. A da ne pričam kada moram spojiti dva javna prevoza.
Kako objasniti npr. kolegi iz Zenice da mu je bolje vozom? Kada voz ima neku ludu satnicu. Ili staje u svakom manjem mjestu, pa mu brže autom da stigne? A i gdje će izaći da bude blizu Ilidže? Onda mora čekati prevoz do Ilidže.
Sarajevo ima strašnu mogućnost da izgradnjom cesta postane centar regiona u punom smislu riječi. Pa Konjic bi bio na pola sata. Mostar na 50ak minuta. Zvuči nestvarno danas. A to treba potencirati. Da čovjek ne mora da živi u Sarajevu da bi radio u njemu. Onda će se i pritisak smanjiti na to da se živi u Sarajevu i izabere npr. Konjic ili Kreševo.
Ali, onda se ulazi na glavnu gradsku magistralu i nastaje problem.
Da skratim. Cestogradnja je rješenje za slijedećih 30 godina. Jer cesta fali. Ali, pravo rješenje jeste javni prevoz. Ali, to je sada nemoguće iz više razloga.
P.S.
Došao mi kolega iz istočne Afrike i priča kako Kinezi sada ulažu milijarde u željeznicu. Daju kredite. Oni dosta prave, prodaju svoju tehnologiju.
I pitam ja što nisu to Zapadnjaci radili? Kaže, pored svih razloga (kolonijalističkih, ekonomskih...), jedan od najvažnijih je bio sociološki - da ljudi hoće auto. I da im auto jeste ideal napredovanja u kvaliteti života. Nije bitno što nema voza. Hoće auto.
Mi smo sada u toj fazi razvoja. Na afričkom nivou. Bitno je samo da ne napravimo greške ko u Americi kada su skidali prugu i bubali autoputeve kroz urbana jezgra (i nekako uvijek preko crnačkih naselja
).
Toliko treba meni kada idem iz grada tramvajom. A da ne pričam kada moram spojiti dva javna prevoza.
Kako objasniti npr. kolegi iz Zenice da mu je bolje vozom? Kada voz ima neku ludu satnicu. Ili staje u svakom manjem mjestu, pa mu brže autom da stigne? A i gdje će izaći da bude blizu Ilidže? Onda mora čekati prevoz do Ilidže.
Sarajevo ima strašnu mogućnost da izgradnjom cesta postane centar regiona u punom smislu riječi. Pa Konjic bi bio na pola sata. Mostar na 50ak minuta. Zvuči nestvarno danas. A to treba potencirati. Da čovjek ne mora da živi u Sarajevu da bi radio u njemu. Onda će se i pritisak smanjiti na to da se živi u Sarajevu i izabere npr. Konjic ili Kreševo.
Ali, onda se ulazi na glavnu gradsku magistralu i nastaje problem.
Da skratim. Cestogradnja je rješenje za slijedećih 30 godina. Jer cesta fali. Ali, pravo rješenje jeste javni prevoz. Ali, to je sada nemoguće iz više razloga.
P.S.
Došao mi kolega iz istočne Afrike i priča kako Kinezi sada ulažu milijarde u željeznicu. Daju kredite. Oni dosta prave, prodaju svoju tehnologiju.
I pitam ja što nisu to Zapadnjaci radili? Kaže, pored svih razloga (kolonijalističkih, ekonomskih...), jedan od najvažnijih je bio sociološki - da ljudi hoće auto. I da im auto jeste ideal napredovanja u kvaliteti života. Nije bitno što nema voza. Hoće auto.
Mi smo sada u toj fazi razvoja. Na afričkom nivou. Bitno je samo da ne napravimo greške ko u Americi kada su skidali prugu i bubali autoputeve kroz urbana jezgra (i nekako uvijek preko crnačkih naselja
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#219 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Hoćemo sveeee!
-
tempuser
#220 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
@haris
Porediti vrijeme putovanja na otvorenoj cesti sa spicom u gradu?
Nije Sarajevo nikakav izuzetak, svaki veliki grad ima isti problem.
Sve sto ti pises ima smisla ali se odnosi na povezivanje gradova, a ne problem spice u gradu! To sto ces izgradnjom autputa u Zenici biti za 40 min ili u Konjicu za 30 min nece nista primjeniti vezano za jutarnje spice bez rjesenja samog grada. Zapravo hoce, postoji mogucnost da se pritisak na grad poveca jer je brzina putovanja do grada motivisati vise ljudi iz Konjica ili Zenice da rade u njemu.
Porediti vrijeme putovanja na otvorenoj cesti sa spicom u gradu?
Sve sto ti pises ima smisla ali se odnosi na povezivanje gradova, a ne problem spice u gradu! To sto ces izgradnjom autputa u Zenici biti za 40 min ili u Konjicu za 30 min nece nista primjeniti vezano za jutarnje spice bez rjesenja samog grada. Zapravo hoce, postoji mogucnost da se pritisak na grad poveca jer je brzina putovanja do grada motivisati vise ljudi iz Konjica ili Zenice da rade u njemu.
- Haris.ba
#221 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
U prijašnjim porukama sam spomenuo šta prvo fali od cesta u gradu.tempuser wrote:@haris
Porediti vrijeme putovanja na otvorenoj cesti sa spicom u gradu?Nije Sarajevo nikakav izuzetak, svaki veliki grad ima isti problem.
I ja na to gledam kao jedinstven sistem (ceste u regiji oko Sarajeva). I ja se slažem da treba napraviti sistem da iz Zenice ili Konjica ne mora da postoji doseljavanje.
Problem jeste glavna gradska magistrala. I istu treba što više rasterećivati gradnjom longitudinala i transferzala. Ali projekat gradskog autoputa i prve transferzale je ono što će otvoriti rješavanje protoka saobraćaja.
- Filter
#222 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
dzaba ceste pruge teleporti, kad smo stoka jbna... mislim da je @bitanga to fino srocio
ima previse auta, cinjenica, al sto smo cobani, to je cudo jbte. samo malo mozga bi rijesilo makar 30% ovog sranja... ili teretne kazne
ima previse auta, cinjenica, al sto smo cobani, to je cudo jbte. samo malo mozga bi rijesilo makar 30% ovog sranja... ili teretne kazne
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#223 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
možda da državne firme uvedu "kaskadno" radno vrijeme 
da ih po ministarstvima puštaju lupam 15.45, 16.00, 16.15,16.30,16.45...
kontate
onda možda da se neka ministarstva izmjeste ako već iznajmljuju prostore
da ih po ministarstvima puštaju lupam 15.45, 16.00, 16.15,16.30,16.45...
kontate
onda možda da se neka ministarstva izmjeste ako već iznajmljuju prostore
-
tempuser
#224 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja
Jbga, tema su guzve tj ceste u gradu!Haris.ba wrote:U prijašnjim porukama sam spomenuo šta prvo fali od cesta u gradu.tempuser wrote:@haris
Porediti vrijeme putovanja na otvorenoj cesti sa spicom u gradu?Nije Sarajevo nikakav izuzetak, svaki veliki grad ima isti problem.
I ja na to gledam kao jedinstven sistem (ceste u regiji oko Sarajeva). I ja se slažem da treba napraviti sistem da iz Zenice ili Konjica ne mora da postoji doseljavanje.
Problem jeste glavna gradska magistrala. I istu treba što više rasterećivati gradnjom longitudinala i transferzala. Ali projekat gradskog autoputa i prve transferzale je ono što će otvoriti rješavanje protoka saobraćaja.
Problem je u tome da bez radikalnih izmjestanja, eksproprijacije nemas gdje otvoriti nove ceste, pogotovo ne u sirem Centru. Na potezu od Mdvora do Vjecnice 90% zgrada su prakticno spomenici kulture i sl koje ne smijes dirati, gdje otvoriti novu cestu. Ljudi traze rjesenje u vecem broju cesta, a ne u manjem broju auto, zato realno rjesenje ne postoji.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija