BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#201 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HAVANA »

Pa naravno da nije.Ako imas samo tu vrecu a sve drugo mudo od ovce.Sreca je biti zdrav,imati porodicu,prijatelje,zivjeti tamo gdje zelis da zivis.Onda i vreca dobro dodje.Sama vreca.Rinaka.Vjerovatno taj sto to kaze misli na te stvari.A ja ga jebem ko repa ne voli.
realna do boli

#202 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by realna do boli »

Iz ove drzave, ne idu vise samo oni koji nemaju posla, odlaze citave porodice koje su imale dobra primanja.
Da sam politicar ..mozda bi bilo to ..ono..sto bi ih trebalo zabrinuti..odlazi im sigurno biracko tijelo..ljudi koji su bili na budzetu...sa cijelom porodicom.
Nadam se samo da ce oni iz porodice koji ostaju..stati, i zapitati se..moram li ja opet glasati kao i ovih 20 i nesto godina..sada kada su moji unuci, djeca..napustili ovu zemlju zato sto im je unisteno dosojanstvo..normalnog zivota.
stakasa

#203 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:glupo je generalizirati ...

za dva covjeka u istom gradu zivot moze biti potpuno razlicit.

ko je dosao tamo kao mali sa roditeljima i njihovim porodicama, ono po 2 nane, dede, tetke ... isto kao da se nije mrdnuo iz mahale

ali ko je otisao sam ili je njegova porodica jedina u tom kraju sa nasih prostora - tu je druga prica.

cinjenica je da neko ko je otisao kao odrasla osoba nikada nece imati istu vrstu druzenja vani kao u mjestu gdje je imao 30 drugova iz razreda + 200 poznatih iz osnovne, pa iz srednje, pa iz komsiluka, pa sa faksa, pa iz raznih raja, kafana, koncerata ... pa sa poslova. i naravno rodbina.
Kada odes kao odrastao, izgraden covjek onda se je lakse i okrenuti sebi. I sebi i porodici. Pa i karijeri, zdravlju kroz trening itd. Sve to ispunjava. Tu su putovanja. Nije normalno koliko nas svijet putuje po svjetu. Vec ne stavljaju vise sve na fejsbuk, tacno ih sramota
uglavnomja

#204 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

stakasa wrote:
uglavnomja wrote:glupo je generalizirati ...

za dva covjeka u istom gradu zivot moze biti potpuno razlicit.

ko je dosao tamo kao mali sa roditeljima i njihovim porodicama, ono po 2 nane, dede, tetke ... isto kao da se nije mrdnuo iz mahale

ali ko je otisao sam ili je njegova porodica jedina u tom kraju sa nasih prostora - tu je druga prica.

cinjenica je da neko ko je otisao kao odrasla osoba nikada nece imati istu vrstu druzenja vani kao u mjestu gdje je imao 30 drugova iz razreda + 200 poznatih iz osnovne, pa iz srednje, pa iz komsiluka, pa sa faksa, pa iz raznih raja, kafana, koncerata ... pa sa poslova. i naravno rodbina.
Kada odes kao odrastao, izgraden covjek onda se je lakse i okrenuti sebi. I sebi i porodici. Pa i karijeri, zdravlju kroz trening itd. Sve to ispunjava. Tu su putovanja. Nije normalno koliko nas svijet putuje po svjetu. Vec ne stavljaju vise sve na fejsbuk, tacno ih sramota
apsolutno se slazem :thumbup:

ali onaj merak kad izadjem u sarajevu bez plana pa nalitim na neke takoreci zaboravljene ljude, pa u komsiluku na svakih 5 metara neko poznat ... neprocjenjivo (postalo tek nakon odlaska, do tad bili dosadno :oops: )

pa hocu ovu raju za kafanu, onu za izlat, neku trecu za nesto trece

ipak si u tudjini osudjen na jako mali broj ljudi sa kojim mozes biti blizak
stakasa

#205 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

Norwegian leti citavu godinu direktno, iz Stockholma dvaput sedmicno, odes u srjedu vratis se u subotu za dvjesto maraka sve skupa
Bodkin

#206 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

stakasa wrote:Ovo o depresijama na Zapadu a razdraganosti na Balkanu bih ja uzeo sa velikom dozom rezerve. Nemam pristup statistici, samo "sto oko vidi" ali odokativno ljudi na Zapadu su sretniji
Sve je u ocekivanjima. Zapadnjak hoce da promijeni auto jednom godisnje i da dva puta godisnje provede 10 dana na dva kraja planete.
Balkanac je zadovoljan kad dobije platu na vrijeme i ima da mu ostane na kraju mjeseca iako priusti sebi da izadje, popije, kupi stagod sebi itd.
Jos kad u jednacinu ubacis ocekivanja sredine i roditelja...
uglavnomja

#207 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

stakasa wrote:Norwegian leti citavu godinu direktno, iz Stockholma dvaput sedmicno, odes u srjedu vratis se u subotu za dvjesto maraka sve skupa
:sad:

daleko stokholm ...

a iz osleta leti ono ljetna sezona (2xsedmicno), i malo produzena, ali tad jednom sedmicno ili jos rjedje. od oktobra do aprila 0 letova.
broj dva

#208 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

hrle1976 wrote:Ko se nije snasao u BiH bjezi ili pokusaje pobjeci vani pod razlogom zbog djece, jer ko ce to kritikovati. Od tih sto bjeze vani 1/15 ce imati zivot komotan kao oni sto su se u bih snasli, ostali ce provesti zivot u socijalnim kvartovima radeci poslove na dnu a nekima ce isti ili slicni biti nekoliko stepeni ispod kvalifikacija. To je realitet.
---
Ne znam situaciju za BiH dijasporu globalno ali sto se norveske tice nasi su se super snasli, veci postotak nasih ima visoko obrazovanje nego urodjenika i sasvim pristojno zaradjujemo i sudjelujemo u drustvu tako da tvoja geta i 1/15 slobodno macku o rep..
Ako te interesuju cinjenice potrazi stranice centralnog statistickog biroa.
Running

#209 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Running »

Jesam li ja jedan od malobrojnih koji je ovde trenutno zadovoljan i sretan, a nisam ni uhljeb, ni 'politicar' i sl. :D Jednostavno mi odgovara zivot na Balkanu, jedino da nemam osnovno za zivota pa da razmisljam. Kad mogu ovde fino izgurati i biti mi bolje neho bilo gdje, sto bih razmisljao ici.
A pojedini smatraju da je i otici vani pi#kin dim.

A bio sam i u situacijama imam pare, ali neraspolozen nekako, ne cine me pare i materijalno uvijek srecnim koliko god voljeo, nisam robot. Oni su tamo bukvalno roboti bez mnogo emocija, strasti i ljubavi u zivotu.

Ma kakvi, nema sanse da bih opet otisao u USA.

Npr. draze mi je ovde gledati CZ i EL nego njihovu NBA koliko god kvalitetnija bila.

Ne morate naturati svoja misljenja, ne razmisljaju svi isto i svako iznosi svoje, ali postoji nesto sto se rijecima ne moze opisati, kad ti je sopstveno govno kvaliettnije i draze nego tudji kolac.

Mozda smo mi Srbi takvi pa znamo uzivati u svojoj kulturi i tradiciji, muzici, sportu, umjetnosti, a imamo i te kako.

Sent from my G
Dr Arsla

#210 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Dr Arsla »

Running wrote:Jesam li ja jedan od malobrojnih koji je ovde trenutno zadovoljan i sretan, a nisam ni uhljeb, ni 'politicar' i sl. :D Jednostavno mi odgovara zivot na Balkanu, jedino da nemam osnovno za zivota pa da razmisljam. Kad mogu ovde fino izgurati i biti mi bolje neho bilo gdje, sto bih razmisljao ici.

A bio sam i u situacijama imam pare, ali neraspolozen nekako, ne cine me pare i materijalno uvijek srecnim koliko god voljeo, nisam robot. Oni su tamo bukvalno roboti bez mnogo emocija, strasti i ljubavi u zivotu.

Npr. draze mi je ovde gledati CZ i EL nego njihovu NBA koliko god kvalitetnija bila.

Ne morate naturati svoja misljenja, ne razmisljaju svi isto i svako iznosi svoje, ali postoji nesto sto se rijecima ne moze opisati, kad ti je sopstveno govno kvaliettnije i draze nego tudji kolac.

Mozda smo mi Srbi takvi pa znamo uzivati u svojoj kulturi i tradiciji, muzici, sportu, umjetnosti, a imamo i te kako.

Sent from my G
Bitno je da si ti naglasio da si srbin :? sve ostalo je manje važno
insomnia78

#211 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by insomnia78 »

Ih pa lako je uzivati u La république
Ipak ste se vi za to borili
MyTao

#212 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by MyTao »

Running wrote:Jesam li ja jedan od malobrojnih koji je ovde trenutno zadovoljan i sretan, a nisam ni uhljeb, ni 'politicar' i sl. :D Jednostavno mi odgovara zivot na Balkanu, jedino da nemam osnovno za zivota pa da razmisljam. Kad mogu ovde fino izgurati i biti mi bolje neho bilo gdje, sto bih razmisljao ici.

Sent from my G
Prosjecan amerikanac radi 40 sati sedmicno... ako je to nekom puno i ako 40 sati sedmicno nekog cini robotom onda nije ni cudo sto je Balkan jedna velika rupa...

Amerika je ogromna drzava sa 350m stanovnika... vjeruj mi kad ti kazem, djaba sto si bio tu neko vrijeme nemas ti pojma sta je to amerika, kako se tu zivi, koliko ljudi rade, vole, piju... itd itd

Svako ima svoj ukus, ali za mene je Amerika najbolje mjesto za zivot na svijetu... Nigdje kao tu ne mozes se susresti sa toliko razlicitih ljudi sa svih strana svijeta... tu se osjecas kao stanovnik zemlje a ne neke od njenih drzava.
Bodkin

#213 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

Sent from my G
Jer u anerici ne mozes gledati cz i el :D jedino ako ides gledati uzivo svaku tekmu.
animals

#214 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Je li istina da u Americkim vecim gradovima, obican
radnik ne moze priustiti stan ni pod razno
.ni pod kiriju, a kamoli kupiti..
insomnia78

#215 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by insomnia78 »

U sumi zive, sta li?
stakasa

#216 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

animals wrote:Je li istina da u Americkim vecim gradovima, obican
Kako mozes nesto tako glupo upitat
stakasa

#217 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

Bodkin wrote:

Sent from my G
Jer u anerici ne mozes gledati cz i el :D jedino ako ides gledati uzivo svaku tekmu.
Trip mu otic u BG pa prepricavat raji kad se vrati. Nek uziva
animals

#218 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

stakasa wrote:
Zasto je glupo..
Running

#219 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Running »

Moji su u Dallasu, nemaju stana. Kupuju kuce na kredit 20 godina u manjim mjestima ko i kod nas.
Moli Boga da imas 60000$ odbij poreze i ostalo, godisnje.

Cak se i oni zale da je sve manje posla, prelazi u Kinu. Presisace ih Kinezi za par desetina godina (10-20).

Canada je bolja mnogo.

Sent from my G
detroit-mercy

#220 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

Sent from my G
Uzivate vi u kurcu, Srbi svi lete samo da se dohvate Zapada. Za Ameriku, koju mrze iz dna duse i koja ih je malo naguzila i guzice bi dali da dobije papire a ti ovdje prosipas suplju. Ako se ovako nastavi, jos malo pa ce svi ovamo, zato ne sviraj dzabe kurcu. Sve se je pokrenulo iz bivse Juge, samo se Slovenci drze Slovenije uglavnom.
detroit-mercy

#221 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

Imaju zato dobra satorska naselja, one wigwam-e sto su pokrali od Inidjanaca :mrgreen:
detroit-mercy

#222 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
stakasa wrote:
Zasto je glupo..
Pogledaj statisku vlasnistva nekretnina u odnosu na ostale zapadne zemlje :mrgreen: .
animals

#223 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Pogledaj statisku vlasnistva nekretnina u odnosu na ostale zapadne zemlje :mrgreen: .[/quote]

Kuca na 200km od grada nije isto ko stan u gradu..
Running

#224 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Running »

Govorim za sebe, nisam ni rekao svi niti za drugoga. Nek daju guzice da ih guzi neko drugi.
U svakom narodu ima nezadovoljnih, pa i mnogo bogatiji lete na sve strane, normala, svako trazi gdje mu odgovara u poptunosti. :)
Izbaciti tu rijec 'svi' i generalizovanja i to je to. :)

Meni je za sada ovde najbolje, pa pjenite koliko hocete... :D

Sent from my G
Last edited by Running on 07/02/2017 20:15, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#225 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

Running wrote:Moji su u Dallasu, nemaju stana. Kupuju kuce na kredit 20 godina u manjim mjestima ko i kod nas.
Moli Boga da imas 60000$ odbij poreze i ostalo, godisnje.

Cak se i oni zale da je sve manje posla, prelazi u Kinu. Presisace ih Kinezi za par desetina godina (10-20).

Canada je bolja mnogo.

Sent from my G
Niti si bio u Americi, niti u Canadi niti u Kini, zato ne lupetaj ko Maksim po diviziji.
Zaboravio si reci da ce i i Rusi presisati, odnosno oni su vec presisali. Jos kad Micki skinu sankcije ima i PC po Mickinim vodstvom presisa za jedno 5-6 godina.
Bem ti pamet.
Post Reply