A vi čekate da dođe međunarodna zajednica pa da prekreči taj grafit!! E u tome ogleda sva tuga Bošnjačkog naroda. Čekanje da neko drugi nešto uradi dok Bošnjaci saburaju.broj dva wrote:Kako mi je pola familije zaglavilo u hrvatskim logorima stvarno nisam ljubitelj hrvata.
Mrzim sto ulice u mom rodnom gradu nose imena Suska i Tudjmana i sto svugdje vise hrvatske zastave i sto vec 20 godina stoji grafit "smrt balijama"
Ali.
Tu su i moramo sa njima ziviti. Osim ako ne planiramo neki novi rat, neko novo etnicko ciscenje,neke nove logore. A to niko normalan ne zeli.
Ova generacija je izgubljena, previse smo sovinisti i previse mrzimo.
Nadajmo se da ce nasi potomci naci nacin da poprave ono sto smo mi sjebali, da jedni druge gledaju kao ljude sa istim problemima, istim zeljama.
A hoce li se neko voziti u vozu ili vlaku nije bitno.
Daj ljudima platu od koje mogu da zive, daj im politicku slobodu za one koje to interesuje i sposobne i manje korumpirane lidere i ustav i konstitutivnost nece biti problem, nisu ni danas nego kreteni sto ga sprovode.
Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
- drunken tiger
#201 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
- GAU8
#202 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Rješenje je u nama (mislim na obične ljude). Samo to ne vidimo.seln wrote:Ne, ali ne vidim razloga da ostanes. Napisao si tvoje misljenje, OK. Sta mozes dodati ili oduzeti?GAU8 wrote: Znači ko se ne slaže s tvojim mišljenjem, nema mjesta na temi.
Da ne bi....
Ukinuti konstitutivnost SVIMA ili nikome.
Sve drugo je fašizam 1/1
Jedini koji bi pristali na ukidanje konstitutivnosti svima su Bosnjaci. Ostali bi je zadrzali kao instrument opstrukcije, a bogami i supremacije tamo gdje su oni vecina.
Dakle, ili im uzeti taj instrument opstrukcije ili rahat patnja jos 20 godina.
Da postoji dijalog bolje rečeno volja za dijalogom, konstitutivnost ne bi pravila nikakav problem.
Ali pošto ne postoji dijalog, čak i kad bi "ukinuo" konstitutivnost imao bi sistem prisile i diskriminacije, što opet nije u redu.
Znači opet nam valja ili sjesti i razgovarati, ili klati se pa ko je jači....
- BHCluster
#203 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Sta je to konstitutivnost?
- seln
#204 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Apropos, procitao sam kako su neki uvrijedjeni temom... te fasizam, te nacionalizam, te uvreda za narod....
jedan biser se cak hvali kako je prijavio temu...
cista glupost. Zasto je tema uvredljiva?
Ako su legitimne teme o trecem, o podjeli Bosne, zasto bi bas ova bila tretirana kao uvredljiva?
Nisam na bilo koji nacin vrijedjao neki narod niti mu osporavao ljudska prava.
O svim drugim pravima (politickim, nacionalnim) je legitimno diskutirati.
Ako ce to pomoci presijecanju ovog Gordijevog cvora... zasto ne?
Eto, stalno se spominju Hrvati kao starosjedioci (cista glupost, starosjedioci su katolici, sto nije isto)...
zasto se starosjedioci ne bi bar malo zrtvovali za dobrobit ove zemlje?
Npr. odrekli se nekih prava koja ionako sluze samo njihovoj pohlepnoj oligarhiji?
Ako su legitimne teme o trecem, o podjeli Bosne, zasto bi bas ova bila tretirana kao uvredljiva?
Eto, stalno se spominju Hrvati kao starosjedioci (cista glupost, starosjedioci su katolici, sto nije isto)...
Npr. odrekli se nekih prava koja ionako sluze samo njihovoj pohlepnoj oligarhiji?
- 512MB
#205 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Zar Sejdic-Finci neukida konstitutivnost? Kad su svi ostali konstitutivni onda nemas vise fajde od tog, zato Covke zarko zeli teritorijalno razgranicenje...
- Adriatic
#206 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Suština: zašto bi jedan Bošnjak, Srbin ili Hrvat imali veća prava od recimo jednog Albanca, Jevreja, Roma, i ...pazi sad djece iz "mješovitih brakova" kojima roditelji pripadaju konstitutivnim ali različitim narodima?
Last edited by Adriatic on 02/02/2017 16:12, edited 1 time in total.
- seln
#207 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
To ti je ono kad baba kojoj je ostalo jos sest mjeseci zivota ne dozvoljava izgradnju vodovoda za 100.000 ljudi, jer 2 metra prelazi preko njenog zemljista.BHCluster wrote:Sta je to konstitutivnost?
- Adriatic
#208 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
BHCluster wrote:Sta je to konstitutivnost?
Pitanje svih pitanja.
-
prog321
- GAU8
#210 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Ne možeš ti govoriti u njihovo ime. Kontaš.seln wrote:Apropos, procitao sam kako su neki uvrijedjeni temom... te fasizam, te nacionalizam, te uvreda za narod....
Problem su HDZ i SDA (gledajući Federaciju) koje su ustvari kriminalne grupe koje su došle na vlast pomoću sukoba, i hrane taj sukob da ostanu na vlasti.
- BHCluster
#211 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
seln wrote:Apropos, procitao sam kako su neki uvrijedjeni temom... te fasizam, te nacionalizam, te uvreda za narod....
- GAU8
#212 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Kako u kost, kad pola stvari nije tačno uopšte? da ne kažem izmišljotinaBHCluster wrote:seln wrote:Apropos, procitao sam kako su neki uvrijedjeni temom... te fasizam, te nacionalizam, te uvreda za narod....
Npr. odrekli se nekih prava koja ionako sluze samo njihovoj pohlepnoj oligarhiji?Direktno u kost!
- seln
#213 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Ne govorim u njihovo ime, za tako nesto imaju Covica.GAU8 wrote:Ne možeš ti govoriti u njihovo ime. Kontaš.seln wrote:Apropos, procitao sam kako su neki uvrijedjeni temom... te fasizam, te nacionalizam, te uvreda za narod....
Problem su HDZ i SDA (gledajući Federaciju) koje su ustvari kriminalne grupe koje su došle na vlast pomoću sukoba, i hrane taj sukob da ostanu na vlasti.
Ja sam otvorio savim legitimnu temu. Ni vise, ni manje.
-
detroit-mercy
#214 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
I onda dodje jedan mentolcic poputo onog sa UNSA i izglasa da Petkom nema predavanja i ispita zbog dzumeseln wrote:Ne, ali ne vidim razloga da ostanes. Napisao si tvoje misljenje, OK. Sta mozes dodati ili oduzeti?GAU8 wrote:Znači ko se ne slaže s tvojim mišljenjem, nema mjesta na temi.seln wrote: Hvala za misljenje. Allahemanet.
Da ne bi....
Sve drugo je fašizam 1/1
Jedini koji bi pristali na ukidanje konstitutivnosti svima su Bosnjaci. Ostali bi je zadrzali kao instrument opstrukcije, a bogami i supremacije tamo gdje su oni vecina.
Dakle, ili im uzeti taj instrument opstrukcije ili rahat patnja jos 20 godina.
- Sanjarko
#215 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Vikic je Bosanac ko i Ja. S tim sto sam Ja i Bosnjak, i Bosanac.pemanapemani wrote:Onda bi ukinuli konstitutivnost Draganu Vikiću
Jbg tako je malo jest cudno da je neko sve to.
Cak bi neki rekli da sam i Boshnjanin.
-
prog321
#216 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Ukidanje konstituvnosti je pravedan i normalan tok u ovakvoj situaciji gdje manjina drzi omcu oko vrata vecini.
Nigdje u svijetu nema da 15% dijeli pola vlasti sa 85%
To molim lijepo ne postoji.
Ako cemo u EU a drzimo do evropskim vrijednosti onda neka nam navedu jednu zemlju u EU koja daje polovinu prava koju BiH danas daje Hrvatima ??
Nigdje u svijetu nema da 15% dijeli pola vlasti sa 85%
To molim lijepo ne postoji.
Ako cemo u EU a drzimo do evropskim vrijednosti onda neka nam navedu jednu zemlju u EU koja daje polovinu prava koju BiH danas daje Hrvatima ??
-
TomANDJerry
#217 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
direktno da ne kazem gdje , hrpa gluposti i s**njaBHCluster wrote:seln wrote:Apropos, procitao sam kako su neki uvrijedjeni temom... te fasizam, te nacionalizam, te uvreda za narod....
Npr. odrekli se nekih prava koja ionako sluze samo njihovoj pohlepnoj oligarhiji?Direktno u kost!
Ako hocete da izjednacavate Bosnjake sa velikosrpsom politikom ili ustaskom --- slobodno , ali vjerujem da ovaj narod jos ima morala da ne gazi prava drugih (jer nikad to nismo ni radili , sta god oni drugi govorili) ... ova tema je OK ako kazete da je Bosnjacki cilj i politika treba da bude kao i srpska i hrvatska (samo na drugoj strani) i to za mene (kao Bosnjaka) jestve uvreda ---- jer nasa politika je dosad (a nadam se i zauvijek) da je ovo zemlja svih onih koji je zele i vole
-
prog321
#218 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
( eto, neka ih je 15% mada svi znamo da je realna brojka oko 10 - 12% )
- seln
#219 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
O krizevima visokim 550 metara necemo ovaj put, jel'de?detroit-mercy wrote:I onda dodje jedan mentolcic poputo onog sa UNSA i izglasa da Petkom nema predavanja i ispita zbog dzumeseln wrote:Ne, ali ne vidim razloga da ostanes. Napisao si tvoje misljenje, OK. Sta mozes dodati ili oduzeti?GAU8 wrote: Znači ko se ne slaže s tvojim mišljenjem, nema mjesta na temi.
Da ne bi....
Sve drugo je fašizam 1/1
Dakle, ili im uzeti taj instrument opstrukcije ili rahat patnja jos 20 godina.Prije ukidanja konstitutivnosti drugima Bosnjaci prvo treba da odlucke kuda su posli i u kom pravcu idu
.
jebem ja dijalog u kojem uvijek ispadnem Mujo.
- Sanjarko
#220 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Neznam. Ima moj rad o ovome, ali mene niko neslusa uopste, cak mi kontriraju vecinom.Vizionar 1985 wrote:Vikic je Bosanac ko i Ja. S tim sto sam Ja i Bosnjak, i Bosanac.pemanapemani wrote:Onda bi ukinuli konstitutivnost Draganu Vikiću
Jbg tako je malo jest cudno da je neko sve to.
Cak bi neki rekli da sam i Boshnjanin.
Rijesio bi se problem skroz, i nezadovoljstvo Hdz-ovaca, i Hrvata i Boshnjaka, Bosanaca, Srba, i drugih ovaca.
Ali ko mene slusa.
Rad nije bas skroz detaljno i dobro mozda razradzen samo osnovno mozda, ima i u par stvari sve zapisano.
Znaci konstitutivnost ali i ravnopravnost ali i rjesenje svih ovih problema, od preglasavanja, prezastupljenosti pa nadalje.
Jednostavno rjesenja.
Ali cisto sumnjam da bilo ko zeli rjesenje.
Cak mnogi sumnjaju pa i Ja sa njima da je Bosna namjerno ovako uredzena da bi se iskoristila da veci neki novi rat zapocne ili barem neki novi rat, nemora biti veci.
Znaci novi rat u Bosni, eto novog rata i u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Bugarskoj itd.
Nije problem Elitama, Mocnicima narod, stoku sitnog zuba naoruzat za neki cilj njihov Elitisticki, da ostvare cilj taj svoj.
Tako da nam ide neki rat novi mozda, kad tad.
- seln
#221 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Ok, izvoli, argumentiraj.... sta je izmisljotina, ili jos bolje, laz?GAU8 wrote:Kako u kost, kad pola stvari nije tačno uopšte? da ne kažem izmišljotinaBHCluster wrote:seln wrote:Apropos, procitao sam kako su neki uvrijedjeni temom... te fasizam, te nacionalizam, te uvreda za narod....
- seln
#222 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Dakle, bosnjacka.TomANDJerry wrote: jer nasa politika je dosad (a nadam se i zauvijek) da je ovo zemlja svih onih koji je zele i vole
-
TomANDJerry
#223 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
dok ima jedan hrvat , srbin , rom , jevrej ili kako sebe bude nazivao koji je spreman poginuti za BiH (a u proslom ratu ih je bilo na hiljade u ArBiH) ja BiH necu zvati Bosnjackom iz postovanja prema tim ljudimaseln wrote:Dakle, bosnjacka.TomANDJerry wrote: jer nasa politika je dosad (a nadam se i zauvijek) da je ovo zemlja svih onih koji je zele i vole
- seln
#224 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Odlicno, moci ce s tobom dijeliti 23%, ako ti komsije i susjedi ostave i toliko.TomANDJerry wrote:dok ima jedan hrvat , srbin , rom , jevrej ili kako sebe bude nazivao koji je spreman poginuti za BiH (a u proslom ratu ih je bilo na hiljade u ArBiH) ja BiH necu zvati Bosnjackom iz postovanja prema tim ljudimaseln wrote:Dakle, bosnjacka.TomANDJerry wrote: jer nasa politika je dosad (a nadam se i zauvijek) da je ovo zemlja svih onih koji je zele i vole
-
TomANDJerry
#225 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini
Dijelili su u ratu i puno manje od tih 23% --- pa druga strana i dan danas (koliko im god to tesko bilo) zivi u BiHTomANDJerry wrote:dok ima jedan hrvat , srbin , rom , jevrej ili kako sebe bude nazivao koji je spreman poginuti za BiH (a u proslom ratu ih je bilo na hiljade u ArBiH) ja BiH necu zvati Bosnjackom iz postovanja prema tim ljudimaseln wrote:Dakle, bosnjacka.TomANDJerry wrote: jer nasa politika je dosad (a nadam se i zauvijek) da je ovo zemlja svih onih koji je zele i vole
Odlicno, moci ce s tobom dijeliti 23%, ako ti komsije i susjedi ostave i toliko.
Sto je najgore , ja se apsolutno slazem sa vasom porukom da vecina srba i hrvata nije za BiH i bila bi spremna i puskom da je napada .... ali stavljati sve te ljude u isti kos je ne samo nemoralno nego i strateski lose jer se samo prave dodatni neprijatelji