REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
draganbl

#201 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by draganbl »

bh.tornjak wrote:
draganbl wrote:Iako većina diskutanata na ovoj temi neozbiljno pristupa čitavoj problematici, ipak bih pokušao da saznam odgovor od nekog ko je stvarno upućen:

Pošto je dotična gospoDža Memišević, predsjednica Fondacije Pravda za Bosnu i Hercegovinu izjavila
Pravni tim BiH će zatražiti reviziju Presude ICJ-a po tužbi protiv Srbije
bez ikakve zlobe i nipodaštavanja, pitao bih sljedeća pitanja:
1. Ko čini taj pravni tim BiH, koja institucija je krovna za taj pravni tim (da li je to Ministarstvo pravde, Vijeće ministara, Parlamentarna skupština, Predsjedništvo, ili možda neko udruženja pravnika, advokatska komora i sl.)? Nemojte samo reći da je riječ o nevladinoj organizacji.
2. Da li su aktivnosti tog pravnog tima u prethodnom periodu ukazivale na pripremu revizije optužnice? Da li je javnost u prethodnih 5-6-7 godina bila upoznata sa aktivnostima Pravnog tima?
3. Šta je krunski dokaz da se u međuvremenu došlo do novih saznanja o krivici Srbije, koja nisu bila poznata u prethodnom postupku? Da li oslobađajuća presuda Momčilu Perišiću, ili dokazani zločin po presudi Radovanu Karadžiću i vjerovatno po budućoj presudi Ratku Mladiću, ukazuju na postojanje novih dokaza o krivici Srbije, ili ukazuju na "zaokruživanje krivice" isključivo na vođe bosanskih Srba?

I da, bez patetike i vrijeđanja, ako je moguće.
evo odgovora...
nije i nece biti pokrenuta nova tuzba...nego nastavak procesa tj. podnozenje zalbe,apelacije (ili tako nesto) na presudu.
ne treba,dakle,niti nova odluka....niti bilo kakvi drugi bakraci:

"Bitno je to da li imamo čovjeka s tzv. legitimacijom, koji može predati zahtjev za reviziju i zastupati BiH. Mislim da ga imamo, a to je Sakib Softić koji je akreditiran i koji je vodio i prvi proces. Neki se s tim ne slažu, ali o tome neće odlučivati vlasti BiH, nego se radi o procesu koji treba biti završen pred sudom. Mislim da se bespotrebno dižu tenzije jer se ne radi ni o nekakvoj novoj tužbi, nego o završetku procesa i Softić ima pravo i obvezu da taj proces i završi", kazao je Izetbegović novinarima.

"Dužni smo u roku od deset godina ponuditi novi argument koji baca potpuno novu sliku na sam slučaj. Mislim da Softić ima i tu rješenje, da u kumulaciji novih elemenata eventualno može ići u sami meritum. Međutim, tu se opet radi o odluci Suda, koji će to prihvatiti ili ne. Na kraju krajeva, radi se o nečemu što je urađeno prije više od 20 godina i za što je kriv jedan režim koji je osuđen i čiji je predsjednik bio pred Haškim tribunalom, kao i nositelji čitavog tog zločinačkog poduhvata", dodao je Izetbegović.

"Naravno, ja ću do kraja stajati uz svoj narod, kao i uz to da se ne može trgovati i praviti kompromise na tako bolnim stvarima kao što su genocid...

Hvala na pokušaju odgovora, ali ovo što Izetbegović pominje o mogućnosti pokretanja revizije tužbe nije ono što me interesuje.

Mene interesuje ko čini pravni tim koji će na međunarodnom sudu da zastupa Bosnu i Hercegovinu. Pretpostavljam da bi taj pravni tim trebao da predvodi Sakib Softić. E sad, je li Sakib Softić u prethodnih 5-6 godina vršio aktivnosti vezane za pripremu revizije.
Da ne ispadne da samo postavljam pitanja, a ne nudim nikakve informacije sa svoje strane, evo citata šta je Softić izjavio

29.3. 2016. nakon presude Karadžiću
- Do sada me niko nije kontaktirao povodom moguće revizije, ali ako se to desi i neko odluči da me angažira, ja sam na raspolaganju.

Dakle, ovo je bilo prije manje od godinu dana, čovjeka niko nije kontaktirao u vezi revizije.

Evo šta je izjavio nakon presude Perišiću
7.9.2011.
"U presudi piše da je Perišić bio de iure nadređen Mladiću, ali da de facto nije vršio efektivnu kontrolu nad njim. To je ono čime ja nisam zadovoljan. Zapravo, iz svega proizlazi da se sud nije bavio utvrđivanjem stvarnih odnosa između Perišića i Mladića!? Zašto to nije učinjeno? Ovo je bilo ključno vrijeme kada je trebalo utvrditi stanje tih odnosa, to jest utvrditi da je Perišić i de iure i de facto bio nadređen Mladiću i da li je ostvarivao efektivnu kontrolu nad njim", tvrdi Softić, vjerujući da će Apelaciono vijeće Haškog tribunala preinačiti presudu Perišiću u ovom dijelu

Evo šta se desilo sa Perišićevom presudom

21.03.2014
“S obzirom da Tužilaštvo nije ponudilo ubjedljive razloge kako bi u interesu pravde odustalo od ovih pravila Tribunala, zahtjev se odbija”, stoji u odluci.

Dakle, iz ovoga se da zaključiti sljedeće:
Softić, koji je jedini ovlašten da podnosi reviziju, je u prethodnom periodu pratio dešavanja u haškom tribunalu. Čovjek je svjestan da je oslobađajućom presudom Perišiću Hag zatvorio mogućnost dokazivanja da je srbijanski vojno-politički vrh de facto efektivno kontrolisao Mladića. Odbijanjem apelacije na presudu Perišiću, haški sud je svoju odluku potvrdio.
Dalje, Softić u izjavi od 29.3. 2016. napominje da ga niko nije kontaktirao (a ne znam ni ko bi ga mogao kontaktirati) u vezi revizije. I sad, dvadesetak dana pred istek svih mogućih rokova, priča se aktuelizuje od strane bošnjačkih političara i kvaziintelektualaca.

Nemojmo biti neozbiljni.
arzuhal

#202 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by arzuhal »

Pa, barem nećemo dugo nagađati i čekati da saznamo da li će doći do revizije...Najgora opcija bi bila pokretanje procesa a bez ikakvih novih dokaza, to je svima jasno, to baš nikoga i nikud ne vodi osim unazad...Sve drugo ima smisla pa čak i odustajanje od revizije...

Mada bi potez pokretanja revizije, a bez ikakvih novih dokaza nego samo zato "što je jasno da je Srbija kriva za genocid", bio baš ono pravi, autentični, patentirani srpski potez: koliko god te nakav Hag oslobodio, ti vječito iznova imaš novih dokaza za Nasera, Ganića, Haradinaja, vražijumater...Pa raspisuješ potjernice, plačeš za govornicom, pričaš o vađenju očiju i sl...Pa ne znam što bi se Srbi, barem imajući to na umu, žalili na eventualno pokretanje revizije...
LBVIEW

#203 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by LBVIEW »

arzuhal wrote:Pa, barem nećemo dugo nagađati i čekati da saznamo da li će doći do revizije...Najgora opcija bi bila pokretanje procesa a bez ikakvih novih dokaza, to je svima jasno, to baš nikoga i nikud ne vodi osim unazad...Sve drugo ima smisla pa čak i odustajanje od revizije...

Mada bi potez pokretanja revizije, a bez ikakvih novih dokaza nego samo zato "što je jasno da je Srbija kriva za genocid", bio baš ono pravi, autentični, patentirani srpski potez: koliko god te nakav Hag oslobodio, ti vječito iznova imaš novih dokaza za Nasera, Ganića, Haradinaja, vražijumater...Pa raspisuješ potjernice, plačeš za govornicom, pričaš o vađenju očiju i sl...Pa ne znam što bi se Srbi, barem imajući to na umu, žalili na eventualno pokretanje revizije...
A gdje si ti vidio da su Srbi licemjerni :-D ,Boze sacuvaj.
Evo ovaj "legalista" Dragan iz Banja Luke,nagada,propituje,insinuira,dovodi u pitanje pravni osnov i sl.,umjesto da sve
prepusti sudu.Tuziti,pa nek dokazuju neumesanost.
spreca

#204 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by spreca »

arzuhal wrote:Pa, barem nećemo dugo nagađati i čekati da saznamo da li će doći do revizije...Najgora opcija bi bila pokretanje procesa a bez ikakvih novih dokaza, to je svima jasno, to baš nikoga i nikud ne vodi osim unazad...Sve drugo ima smisla pa čak i odustajanje od revizije...

:thumbup: Ja bih jos dodao "pravo"koje je sebi uzela da sudi svakome i za svasta , akada ide rijec o reviziji nase tuzbe onda to oni tumace kao prst u oko Beogradu.........zato s pravom im Hrvati ponekad gurnu ne prst nego jumrk u oko.........a toga ce biti jos do praga EU........cudime da im vec hrvati nisu trazili da odustanu sebe tumaciti kao glavnim sudom za bivsu YU........kako je to cinicki od njih......sve probleme su oni zapoceli u Yu i onda se jos proglase nadleznim sudom za to
bh.tornjak

#205 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by bh.tornjak »

LBVIEW wrote:

A gdje si ti vidio da su Srbi licemjerni :-D ,Boze sacuvaj.
Evo ovaj "legalista" Dragan iz Banja Luke,nagada,propituje,insinuira,dovodi u pitanje pravni osnov i sl.,umjesto da sve
prepusti sudu.Tuziti,pa nek dokazuju neumesanost.

ne,ne kolega.....
on se samo brine..

jbg.....nebi mu bilo drago da revizija ne uspije...i tako to....pa se ubi od brige
draganbl

#206 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by draganbl »

Suprotno tome što mi pripisujete, mišljenja sam da je mogućnost pokretanja revizije tužbe bez saglasnosti BH institucija izvrsna. U protivnom, pravnom timu bi zbog političkog neslaganja bilo onemogućeno da istjera pravdu, te bi u istoriji zauvijek ostalo zapisano kako je Bosni i Hercegovini uskraćeno pravo da dokazuje pravdu pred međunarodnim sudovima.
Ovako, pošto BH definitivno može da pokrene reviziju tužbe preko svog agenta Softića, ostaje da se desi jedan od sljedeća četiri scenarija:
1. Bosna i Hercegovina odustaje od pokretanja revizije, tj. ne pokrene reviziju u predviđenom roku (koji ističe za 20 dana). U tom slučaju BiH se slaže sa prethodnom odlukom suda (jer da se nije slagala mogla je, ali nije pokrenula reviziju). Na snazi ostaje prethodna presuda po kojoj je Srbija oslobođena od optužbe da je počinila genocid u Bosni.
2. Bosna i Hercegovina pokreće reviziju, ali haški sud ne smatra da postoje novi dokazi, te se sudski proces ne realizuje. U ovom slučaju BiH se ne slaže sa prethodnom odlukom suda, ali sud smatra da nema osnova za novim procesom, te i u tom slučaju ostaje na snazi prethodna presuda po kojoj je Srbija oslobođena od optužbe da je počinila genocid u Bosni.
3. Bosna i Hercegovina pokreće reviziju, a haški sud na osnovu zahtjeva BiH pokreće novi sudski proces. Ovdje imamo dva podslučaja:
Slučaj 3.a.: Sud potvđuje prethodnu oslobađajuću presudu i oslabađa Srbiju od krivice da je počinila genocid u BiH
Slučaj 3. b: Sud preinačuje prethodnu presudu i proglašava Srbiju krivom, uz sve konsekvence koje takva presuda povlači.

Predlažem da ovu temu držimo "živom" i u narednom periodu, sve dok se ne desi nešto od pomenutog, pa da onda vidimo ko je i sa koliko argumenata konstruktivno učestvovao u raspravi, a koliko je ko "nagađao, propitivao, insinuirao" i ostalo.
PM72

#207 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

draganbl wrote:Suprotno tome što mi pripisujete, mišljenja sam da je mogućnost pokretanja revizije tužbe bez saglasnosti BH institucija izvrsna. U protivnom, pravnom timu bi zbog političkog neslaganja bilo onemogućeno da istjera pravdu, te bi u istoriji zauvijek ostalo zapisano kako je Bosni i Hercegovini uskraćeno pravo da dokazuje pravdu pred međunarodnim sudovima.
Ovako, pošto BH definitivno može da pokrene reviziju tužbe preko svog agenta Softića, ostaje da se desi jedan od sljedeća četiri scenarija:
1. Bosna i Hercegovina odustaje od pokretanja revizije, tj. ne pokrene reviziju u predviđenom roku (koji ističe za 20 dana). U tom slučaju BiH se slaže sa prethodnom odlukom suda (jer da se nije slagala mogla je, ali nije pokrenula reviziju). Na snazi ostaje prethodna presuda po kojoj je Srbija oslobođena od optužbe da je počinila genocid u Bosni.
2. Bosna i Hercegovina pokreće reviziju, ali haški sud ne smatra da postoje novi dokazi, te se sudski proces ne realizuje. U ovom slučaju BiH se ne slaže sa prethodnom odlukom suda, ali sud smatra da nema osnova za novim procesom, te i u tom slučaju ostaje na snazi prethodna presuda po kojoj je Srbija oslobođena od optužbe da je počinila genocid u Bosni.
3. Bosna i Hercegovina pokreće reviziju, a haški sud na osnovu zahtjeva BiH pokreće novi sudski proces. Ovdje imamo dva podslučaja:
Slučaj 3.a.: Sud potvđuje prethodnu oslobađajuću presudu i oslabađa Srbiju od krivice da je počinila genocid u BiH
Slučaj 3. b: Sud preinačuje prethodnu presudu i proglašava Srbiju krivom, uz sve konsekvence koje takva presuda povlači.

Predlažem da ovu temu držimo "živom" i u narednom periodu, sve dok se ne desi nešto od pomenutog, pa da onda vidimo ko je i sa koliko argumenata konstruktivno učestvovao u raspravi, a koliko je ko "nagađao, propitivao, insinuirao" i ostalo.

Ti si u pravu ali osnovni "pravni" argument kod ovih što bi pokretali novu tužbu jeste "treba im jebat mater za ono što su nam uradili" a niko nije u stanju da šta pročita i rastumači.
sinuhe

#208 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by sinuhe »

Dakle rijec je o reviziji presude a ne tuzbe ukoliko se imaju ponuditi neki novi dokazi.
6. Are decisions of the Court binding?

Judgments delivered by the Court (or by one of its Chambers) in disputes between States are binding upon the parties concerned. Article 94 of the United Nations Charter lays down that "each Member of the United Nations undertakes to comply with the decision of [the Court] in any case to which it is a party".

Judgments are final and without appeal. If either of the parties challenges their scope or meaning, it has the option to request an interpretation. In the event of the discovery of a fact hitherto unknown to the Court which might be a decisive factor, either party may apply for revision of the judgment.

As regards advisory opinions, it is usually for the United Nations organs and specialized agencies requesting them to give effect to them or not by whatever means are appropriate for them
The request for revision must be submitted within six months of
the discovery of the new fact and within ten years of the delivery of the judgment
(Article 61 of the Statute). To date, no such application for revision has
ever been upheld
Last edited by sinuhe on 28/01/2017 17:35, edited 1 time in total.
PM72

#209 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

Judgments are final and without appeal. If either of the parties challenges their scope or meaning, it has the option to request an interpretation. In the event of the discovery of a fact hitherto unknown to the Court which might be a decisive factor, either party may apply for revision of the judgment.
tačno tako.Sve je napisano. :lol:
Edin H.

#210 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by Edin H. »

PM72 wrote:
tačno tako.Sve je napisano. :lol:
Britanski system, mozes podnijeti fresh claim samo ukoliko postoje novi, vjerodostojni dokazi, koji da su bili dostupni kada je presuda donesena, imaju dovoljnu tezinu, da bi sudija potencijalno donio drugaciju presudu.
LBVIEW

#211 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by LBVIEW »

draganbl wrote:Suprotno tome što mi pripisujete, mišljenja sam da je mogućnost pokretanja revizije tužbe bez saglasnosti BH institucija izvrsna. U protivnom, pravnom timu bi zbog političkog neslaganja bilo onemogućeno da istjera pravdu, te bi u istoriji zauvijek ostalo zapisano kako je Bosni i Hercegovini uskraćeno pravo da dokazuje pravdu pred međunarodnim sudovima.

Pametna glavica,spama s par stranica teksta o opcepoznatim stvarima. :D.Zemlja je okrugla,okrecu se oko Sunca..., nastavi niz :D .I da,osim spamanja,insinuiras,nagadas,propitujes,a sve u cilju diskreditacije onih koji rade na obnovi tuzbe.Kad se Srbija proglasava nadleznom za ratne zlocine u ratovima u kojim kao nije ucestvovala,onda si legalista,a kad im se pokusava isporuciti racun za ono sto su napravili,nisi.
Last edited by LBVIEW on 28/01/2017 17:23, edited 1 time in total.
House

#212 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by House »

ima l' bar jedna tema gdje ovaj PM72 ne brani srbe i srbiju? 'nako pitam
PM72

#213 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

House wrote:ima l' bar jedna tema gdje ovaj PM72 ne brani srbe i srbiju? 'nako pitam
Čuj branim Srbe i Srbiju. :-)
Meni nisu vrane i hodže isprale mozak pa da vjerujem u sihre i saljevanje strave.Ne idem ni po svoje mišljenje u centralu stranke.Pitaću te za koji dan ili mjesec ko je bio u pravu.
KENJAC

#214 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

PM72 wrote:
House wrote:ima l' bar jedna tema gdje ovaj PM72 ne brani srbe i srbiju? 'nako pitam
Čuj branim Srbe i Srbiju. :-)
Meni nisu vrane i hodže isprale mozak pa da vjerujem u sihre i saljevanje strave.Ne idem ni po svoje mišljenje u centralu stranke.Pitaću te za koji dan ili mjesec ko je bio u pravu.
PM se resetovo na fabricka podesavanja !
House

#215 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by House »

preofirno jbg.
PM72

#216 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

:lol: na "cirylic"
KENJAC

#217 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

PM72 wrote::lol: na "cirylic"
E moj jarane , dok je nama "nasih" nikad mi necemo u dobro !
PM72

#218 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

KENJAC wrote:
Jest,u pravu si.Biće nam gore za naše dobro...što bi rek'o Josip Pejaković
Streptokok

#219 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by Streptokok »

Stokholmski sindrom.
exliberal-ex

#220 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by exliberal-ex »

KENJAC wrote:

Znaci i PM je nas :lol: ....masala dobro dosao jarane :) :)
PM72

#221 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

Streptokok wrote:
Stokholmski sindrom.
Taman tako samo ja ga ne bih zvao "štokhlomski" sindrom jer nisam tamo bio tokom rata za razliku od većine internetskih branitelja Bosne i Bošnjaka nego "stupski" jer sam u onom blatu provodio najbolje godine...
PM72

#222 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

exliberal-ex wrote:
KENJAC wrote:

Veći sam ja "četnik" od vas. :lol:
exliberal-ex

#223 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:
exliberal-ex wrote:
KENJAC wrote: E moj jarane , dok je nama "nasih" nikad mi necemo u dobro !

Veći sam ja "četnik" od vas. :lol:

eh sad nemoj pretjeravat, tek si presao na nasu stranu :D ....treba da zasluzis taj naziv...
kao sto sam rece ti ces biti proglasen vecim cetnikom od onih koji su bili na srpskoj strani i protiv kojih si se borio
dobro dosao u grupu otpisanih .... nas niko nevoli :thumbup:
KENJAC

#224 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

Zanimljiva je pozicija nas " nidje prispjelih". Jednom prilikom mi rece jedan moj , ko rodjak: Sta ces ti , ne znas se ni prekrstit a hoces da raspravljas o isplativosti tunela !?
PM72

#225 Re: REVIZIJA TUZBE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

Odavno me svrstavaju među četnike čim se ne slažeš sa mišljenjem napaljenih dijasporaca i SDA-ovaca.Čak mi je jedan rekao da sam na tabletama jer nije tačno ono što pišem.naravno,nije u stanju da ponudi neki kontraargument ili dokaz.A jedan mi je rekao i da sam gej pa sam mu ponudio da me poveže sa ženskim dijelom familije da to potvrdimo ili odbacimo.

da sa mi vratimo na temu.Ja uporno tražim da mi neko pojasni koji su to novi "argumenti" i šta je Sakib radio proteklih deset godina u Hagu kao agent BiH.

Čovjek ne zna sastaviti dvije prosto proširene rečenice bez gutanja riječi i mucanja.Prof.dr. :zid:
Post Reply