bh.tornjak wrote:evo odgovora...draganbl wrote:Iako većina diskutanata na ovoj temi neozbiljno pristupa čitavoj problematici, ipak bih pokušao da saznam odgovor od nekog ko je stvarno upućen:
Pošto je dotična gospoDža Memišević, predsjednica Fondacije Pravda za Bosnu i Hercegovinu izjavilabez ikakve zlobe i nipodaštavanja, pitao bih sljedeća pitanja:Pravni tim BiH će zatražiti reviziju Presude ICJ-a po tužbi protiv Srbije
1. Ko čini taj pravni tim BiH, koja institucija je krovna za taj pravni tim (da li je to Ministarstvo pravde, Vijeće ministara, Parlamentarna skupština, Predsjedništvo, ili možda neko udruženja pravnika, advokatska komora i sl.)? Nemojte samo reći da je riječ o nevladinoj organizacji.
2. Da li su aktivnosti tog pravnog tima u prethodnom periodu ukazivale na pripremu revizije optužnice? Da li je javnost u prethodnih 5-6-7 godina bila upoznata sa aktivnostima Pravnog tima?
3. Šta je krunski dokaz da se u međuvremenu došlo do novih saznanja o krivici Srbije, koja nisu bila poznata u prethodnom postupku? Da li oslobađajuća presuda Momčilu Perišiću, ili dokazani zločin po presudi Radovanu Karadžiću i vjerovatno po budućoj presudi Ratku Mladiću, ukazuju na postojanje novih dokaza o krivici Srbije, ili ukazuju na "zaokruživanje krivice" isključivo na vođe bosanskih Srba?
I da, bez patetike i vrijeđanja, ako je moguće.
nije i nece biti pokrenuta nova tuzba...nego nastavak procesa tj. podnozenje zalbe,apelacije (ili tako nesto) na presudu.
ne treba,dakle,niti nova odluka....niti bilo kakvi drugi bakraci:
"Bitno je to da li imamo čovjeka s tzv. legitimacijom, koji može predati zahtjev za reviziju i zastupati BiH. Mislim da ga imamo, a to je Sakib Softić koji je akreditiran i koji je vodio i prvi proces. Neki se s tim ne slažu, ali o tome neće odlučivati vlasti BiH, nego se radi o procesu koji treba biti završen pred sudom. Mislim da se bespotrebno dižu tenzije jer se ne radi ni o nekakvoj novoj tužbi, nego o završetku procesa i Softić ima pravo i obvezu da taj proces i završi", kazao je Izetbegović novinarima.
"Dužni smo u roku od deset godina ponuditi novi argument koji baca potpuno novu sliku na sam slučaj. Mislim da Softić ima i tu rješenje, da u kumulaciji novih elemenata eventualno može ići u sami meritum. Međutim, tu se opet radi o odluci Suda, koji će to prihvatiti ili ne. Na kraju krajeva, radi se o nečemu što je urađeno prije više od 20 godina i za što je kriv jedan režim koji je osuđen i čiji je predsjednik bio pred Haškim tribunalom, kao i nositelji čitavog tog zločinačkog poduhvata", dodao je Izetbegović.
"Naravno, ja ću do kraja stajati uz svoj narod, kao i uz to da se ne može trgovati i praviti kompromise na tako bolnim stvarima kao što su genocid...
Hvala na pokušaju odgovora, ali ovo što Izetbegović pominje o mogućnosti pokretanja revizije tužbe nije ono što me interesuje.
Mene interesuje ko čini pravni tim koji će na međunarodnom sudu da zastupa Bosnu i Hercegovinu. Pretpostavljam da bi taj pravni tim trebao da predvodi Sakib Softić. E sad, je li Sakib Softić u prethodnih 5-6 godina vršio aktivnosti vezane za pripremu revizije.
Da ne ispadne da samo postavljam pitanja, a ne nudim nikakve informacije sa svoje strane, evo citata šta je Softić izjavio
29.3. 2016. nakon presude Karadžiću
- Do sada me niko nije kontaktirao povodom moguće revizije, ali ako se to desi i neko odluči da me angažira, ja sam na raspolaganju.
Dakle, ovo je bilo prije manje od godinu dana, čovjeka niko nije kontaktirao u vezi revizije.
Evo šta je izjavio nakon presude Perišiću
7.9.2011.
"U presudi piše da je Perišić bio de iure nadređen Mladiću, ali da de facto nije vršio efektivnu kontrolu nad njim. To je ono čime ja nisam zadovoljan. Zapravo, iz svega proizlazi da se sud nije bavio utvrđivanjem stvarnih odnosa između Perišića i Mladića!? Zašto to nije učinjeno? Ovo je bilo ključno vrijeme kada je trebalo utvrditi stanje tih odnosa, to jest utvrditi da je Perišić i de iure i de facto bio nadređen Mladiću i da li je ostvarivao efektivnu kontrolu nad njim", tvrdi Softić, vjerujući da će Apelaciono vijeće Haškog tribunala preinačiti presudu Perišiću u ovom dijelu
Evo šta se desilo sa Perišićevom presudom
21.03.2014
“S obzirom da Tužilaštvo nije ponudilo ubjedljive razloge kako bi u interesu pravde odustalo od ovih pravila Tribunala, zahtjev se odbija”, stoji u odluci.
Dakle, iz ovoga se da zaključiti sljedeće:
Softić, koji je jedini ovlašten da podnosi reviziju, je u prethodnom periodu pratio dešavanja u haškom tribunalu. Čovjek je svjestan da je oslobađajućom presudom Perišiću Hag zatvorio mogućnost dokazivanja da je srbijanski vojno-politički vrh de facto efektivno kontrolisao Mladića. Odbijanjem apelacije na presudu Perišiću, haški sud je svoju odluku potvrdio.
Dalje, Softić u izjavi od 29.3. 2016. napominje da ga niko nije kontaktirao (a ne znam ni ko bi ga mogao kontaktirati) u vezi revizije. I sad, dvadesetak dana pred istek svih mogućih rokova, priča se aktuelizuje od strane bošnjačkih političara i kvaziintelektualaca.
Nemojmo biti neozbiljni.