Sve ovo sto drzava Kivija ima veze sa air policingom kako?Connaisseur Karlin wrote:Drzava kivija ima ovo : http://www.globalsecurity.org/military/ ... t/fpda.htma, sto ima BiH ?
Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
-
jefferson
#201 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
- Connaisseur Karlin
#202 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
O kakvoj, konkretno , air policy pitas?jefferson wrote:Sve ovo sto drzava Kivija ima veze sa air policingom kako?Connaisseur Karlin wrote:Drzava kivija ima ovo : http://www.globalsecurity.org/military/ ... t/fpda.htma, sto ima BiH ?
-
jefferson
#203 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Nikakvoj air policy nego Air Policing.Connaisseur Karlin wrote:O kakvoj, konkretno , air policy pitas?jefferson wrote:Sve ovo sto drzava Kivija ima veze sa air policingom kako?Connaisseur Karlin wrote:Drzava kivija ima ovo : http://www.globalsecurity.org/military/ ... t/fpda.htma, sto ima BiH ?
- Connaisseur Karlin
#204 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
aaa, to, pa HR vodi glavnu rijec pod ugovorm za Bakan,a kontorlira BiH, CG i MAKjefferson wrote:Nikakvoj air policy nego Air Policing.Connaisseur Karlin wrote:O kakvoj, konkretno , air policy pitas?jefferson wrote:
Sve ovo sto drzava Kivija ima veze sa air policingom kako?
za SRB nemam pojma
ja sma mislila da si pisao za ICAO i koordinaciju vojnih i civilinh aviona u ATM,moja greska
-
jefferson
#205 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Ne ja sam spomenuo ICAO da ne postoji nikakva obaveza clanica ICAO da posjeduju presretace kao uslov clanstva i slicno.aaa, to, pa HR vodi glavnu rijec pod ugovorm za Bakan,a kontorlira BiH, CG i MAK
za SRB nemam pojma![]()
ja sma mislila da si pisao za ICAO i koordinaciju vojnih i civilinh aviona u ATM,moja greska
To je samo NATO obaveza.
- Connaisseur Karlin
#206 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
da, sve je skoncetrirano na ugovore sa NATOjefferson wrote:Ne ja sam spomenuo ICAO da ne postoji nikakva obaveza clanica ICAO da posjeduju presretace kao uslov clanstva i slicno.aaa, to, pa HR vodi glavnu rijec pod ugovorm za Bakan,a kontorlira BiH, CG i MAK
za SRB nemam pojma![]()
To je samo NATO obaveza.
Yug forumash jos ne zna kako funkcionira komercijalna i vojna kontorla drzavnog neba
- Sanjarko
#207 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Za 20 godina Srbija gubi milion stanovnika minimalno, sa kojim parama ce ovo sve kupovat i ovo otplacivat.
Bas me zanima.
Bez migracija pola miliona gube minimalno, milionce sa migracijama minimalno.
- GeeTnT
-
PM72
#209 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Srećom pa je kod nas "bebi bum"...Vizionar 1985 wrote:![]()
Za 20 godina Srbija gubi milion stanovnika minimalno, sa kojim parama ce ovo sve kupovat i ovo otplacivat.
Bas me zanima.
- Connaisseur Karlin
#210 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
6 komada cega ? sto je poanta ?GeeTnT wrote:
6 kom....
-
Yug
#211 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.jefferson wrote:Reko ja da bi ja mogao nacrtati i ti ne bi to shvatio.Yug wrote:@jafersonYug wrote:Onda treba znati jos nesto,Srpska agencija za kontrolu letenja preko teritorije u njenoj nadležnosti obezbjeđuje prelet za oko 450.000 aviona godišnje. Jedan prelet u prosjeku košta 170 evra. Poslednjih godina,Agencija za kontrolu letenja sa sjedištem u Beogradu izrasla je u jednu od kadrovski najboljih i tehnički najopremljenijih u ovom dijelu Evrope:
„Srbija ima kontrolu leta koja je zaista primjer za sve i sasvim je prirodno da se većina zemalja iz okruženja okreće ka Srbiji, kada je riječ o tehničkim uslugama. Srbija je zadržala kontinuitet bivše Jugoslavije, školovala je kadar i ima sredstva kojima može da odgovori poslovima.“
To je isplativ posao. Na primjer, Slovenija svake godine za čuvanje svog vazdušnog prostora Italiji plaća 20 miliona eura, dok Makedonija Bugarskoj plaća oko 13 miliona.
A zasto onda Slovenija placa Italiji 20 miliona i Makedonija Bugarskoj 13 mil.Jel Makedonija clanica NATO..Zasto Slovenija placa ,sto im to braca iz NATO dzaba ne rade
Clanica NATO-a je DUZNA da obezbjedi suverenost svog neba, jer vsaka clanica doprinosi nesto NATO savezu, a sve clanice prvo moraju da budu 100% suverene i da izmedju ostalog imaju naci da obezbjede air superiority. Slovenija to obezbjedjuje takos to PLACA drugima. I balticke zemlje placaju, ali zbog odnosa sa rusijom i granice sa istom, NATO je iz zajednicke odbrane obezbjedio dodatne avione.
Makedonija je u pregovorima sa NATO savezom o pristupanju i nasli su nacin kako da rjese pitanje suvereniteta neba. MAK ne moze pristupiti NATO savezu dok to ne rjesi.

Last edited by Yug on 24/12/2016 22:02, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#212 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
http://www.koreni.rs/pravno-politicki-a ... sporazuma/Yug wrote: Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.
amerikanci vam mogu vojnom cizmom leglano uci kad god hoce
-
Yug
#213 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Pa neka udju,sad smo opet saveznici,kao sto smo kroz historiju uvjek i bili.Sve se vraca polako na staroConnaisseur Karlin wrote:http://www.koreni.rs/pravno-politicki-a ... sporazuma/Yug wrote: Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.
amerikanci vam mogu vojnom cizmom leglano uci kad god hoce![]()
-
jefferson
#214 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Dok Srbija ne postane PUNOPRAVNA clanica NATO saveza to nije otvoreno pitanje. Partnerstvo za Mir je samo ejdna od faza.Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.
![]()
S obzirom kako stvari idu, Srbija nece postati clanica NATO saveza, stoga nece moci raditi air policing u BiH ako BiH postane clanica NATO saveza. Ako ne psotane clanica, BiH ne mora imati air policing.
Partnerstvo za Mr ne zahtjeva da stitis svoje nebo. Srbija je sama sebi tu obavezu nametnula, ali to NATO od Srbije ne zahtjeva. Tebi je ovo fakat visa matematika.
- Connaisseur Karlin
#215 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
saveznici u cemu ?Yug wrote:Pa neka udju,sad smo opet saveznici,kao sto smo kroz historiju uvjek i bili.Sve se vraca polako na staroConnaisseur Karlin wrote:http://www.koreni.rs/pravno-politicki-a ... sporazuma/Yug wrote: Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.
amerikanci vam mogu vojnom cizmom leglano uci kad god hoce![]()
.Samo laganini zagrebacki
- Sanjarko
#216 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Jbg bio si malo zanimljiviji prije, sad toliko i nisi, bio si vise zanimljiviji prije, puno vise.PM72 wrote:
Srećom pa je kod nas "bebi bum"...oni i kad "zijane" milion ostane sedam ili osam.A mi nestajemo ko ozonske rupe.
Nije ni kod nas bum, katastrofa je svugdje, gube za 70-tak godina pola stanovnistva, populacije.
Znaci ne bu ih ostalo 7-8 miliona nego oko 3-4 miliona.
Znaci za 20 godina padaju ispod 6 miliona, sad ih vec ima odavno manje od 7, s tim sto stoji na popisu i zavodu i dalje 7.
Ko u RS, stoji 1,4 Milona a ima oko 1 milion stanovnika, 1,1 milion vrh.
Ima demografija moja tema, odavno o tome.
Pitam se ko ce ovo sve platit i od cega.
Znam Ja od cega, eno dizu porez na cigarete ko i ovdje, i dizat ce vise poreze, al ko ce vracat sve to.
Postaju penzionerska drzava ko i citav region i Europa skoro.
- Connaisseur Karlin
#217 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Yug je definitivno lost in translationjefferson wrote:Dok Srbija ne postane PUNOPRAVNA clanica NATO saveza to nije otvoreno pitanje. Partnerstvo za Mir je samo ejdna od faza.Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.
![]()
S obzirom kako stvari idu, Srbija nece postati clanica NATO saveza, stoga nece moci raditi air policing u BiH ako BiH postane clanica NATO saveza. Ako ne psotane clanica, BiH ne mora imati air policing.
Partnerstvo za Mr ne zahtjeva da stitis svoje nebo. Srbija je sama sebi tu obavezu nametnula, ali to NATO od Srbije ne zahtjeva. Tebi je ovo fakat visa matematika.
- Sanjarko
#218 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Nego izgleda hoce malo opet udarat po sirotinji.Vizionar 1985 wrote:![]()
Bas me zanima.
Pitam se hocel velike baje to dat, odobrit, zazmirit na to, aminovat.
Moguce je. Moguce je.
- Sanjarko
#219 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Pa Tramp pobedio pa ce bit Saveznici u jurisu na Konstantinopolj a nas ce u Aziju il More da Protjeraju bre.Connaisseur Karlin wrote:
saveznici u cemu ?
-
daddy-kool
#220 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Ne bih ja tolike nade polagao u Trumpa, prevrtljive je naravi.Vizionar 1985 wrote:Pa Tramp pobedio pa ce bit Saveznici u jurisu na Konstantinopolj a nas ce u Aziju il More da Protjeraju bre.Connaisseur Karlin wrote:
saveznici u cemu ?
Može ispasti mnogo gori po neke planove no što se nadaju.
-
Yug
#221 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Jeste u pravu si,al kad bi se zayebavalijefferson wrote:Dok Srbija ne postane PUNOPRAVNA clanica NATO saveza to nije otvoreno pitanje. Partnerstvo za Mir je samo ejdna od faza.Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.
![]()
Članstvo u Partnerstvu za mir je prije svega bilateralni ugovor između pojedine zemlje partnera i NATO saveza. Zemlje potpisnice biraju pojedine aktivnosti prema svojim ambicijama, potrebama i mogućnostima i svoj izbor predstavljaju NATO savezu u tzv. Prezentacijskom dokumentu. Nakon ovoga, Savez i zemlja partner zajednički razvijaju i dogovaraju dvogodišnji Pojedinačni partnerski program. Suradnja se posebno usredotočuje na reformu obrane i upravljanje posljedicama reforme, ali dopire do velikog broja aktivnosti NATO, uključujući obrambenu politiku i planiranje, odnose između građanske države i vojske, obrazovanje i obuku, PROTUZRACNU ODBRANU, komunikacije i informacijske sisteme, upravljanje krizama i planiranje za (civilne) izvanredne situacije.
-
jefferson
#222 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Suradnja!!! Suradnja!!! I Rusija je potpisnica Partnerstva za Mir. i? BiH je otisla dalje od Srbije prema NATO savezu. To sto si ti opisao je kako stvari trebaju da izgledaju PREMA punopravnom clanstvu. Ja ne znam da Rusija ide ka punopravnom clanstvu, a s obzirom na BARS, MIG-ove i slicno, ni Srbija ne ide. NATO je sa BiH potpisao Partnerstvo za Mir 2006 i nema avijaciju, a lete preko BiH svaki dan, vejzbaju sa Bh vojskom. BiH vojska ucestvuje kao dio ISAF snaga (za razliku od Srbije) itd. Cinjenica da je BiH clanica ISAF snaga znaci da je naspram srbije jedno 10 svjetlosnih godina blize NATO savezu.Yug wrote:Jeste u pravu si,al kad bi se zayebavalijefferson wrote:Dok Srbija ne postane PUNOPRAVNA clanica NATO saveza to nije otvoreno pitanje. Partnerstvo za Mir je samo ejdna od faza.Naravno da ne moze Makedonija a niti BiH dok to ne rijesi.Srbija je potpisala Partnerstvo za mir, i obaveza Srbije je da stiti svoje nebo,kao sto je potpisala i IPAP sporazum sa NATO.I Srbija naravno nece placati nikom za tu obavezu ali BiH hoce.Da li ce NATO odrediti da to Srbija stiti nebo iznad BiH ili zajedno Srbija i Hrvatska je jedino otvoreno pitanje.
![]()
Partnerstvo za Mr ne zahtjeva da stitis svoje nebo. Srbija je sama sebi tu obavezu nametnula, ali to NATO od Srbije ne zahtjeva. Tebi je ovo fakat visa matematika..Bas ce NATO potpisati IPAP sporazum sa Srbijom gdje ce prolaziti njene vojne snage bez zastite neba.Jel ti to sve sam konstatujes iz svoje glave ili udaras ofrlje
![]()
Članstvo u Partnerstvu za mir je prije svega bilateralni ugovor između pojedine zemlje partnera i NATO saveza. Zemlje potpisnice biraju pojedine aktivnosti prema svojim ambicijama, potrebama i mogućnostima i svoj izbor predstavljaju NATO savezu u tzv. Prezentacijskom dokumentu. Nakon ovoga, Savez i zemlja partner zajednički razvijaju i dogovaraju dvogodišnji Pojedinačni partnerski program. Suradnja se posebno usredotočuje na reformu obrane i upravljanje posljedicama reforme, ali dopire do velikog broja aktivnosti NATO, uključujući obrambenu politiku i planiranje, odnose između građanske države i vojske, obrazovanje i obuku, PROTUZRACNU ODBRANU, komunikacije i informacijske sisteme, upravljanje krizama i planiranje za (civilne) izvanredne situacije.
Mani se wikipedije i slika, ti fakat veze nemas o cemu pricas i svaki put kada napises nesto samo jos vise dokazujes svoje ne znanje.
-
neko_sa_strane
#223 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Kakve najmodernije? Šta lupetaš? Kupili su kante za koje će naknadno platiti modernizaciju u iznosu od čak 185 miliona eura i služiće za kontrolu neba jer bi u suprotnom morali platiti nekoj drugoj zemlji da im čuva nebo što bi bilo stvarno ponižavajuće.MaliDuje wrote:U moru geopolitickih problema,na mala vrata danasnjom kupovinom 6 najmodernije opremljinih Migova 29 sa jos 4 koje poseduju,uz nove tenkove i sisteme Kub Srbijanska vojska postaje ponovo dominantna na Balkanu a narocitonu ex Yu...
Nije mi jasno ko to dozvoljava??
Ovime se jasno destabilizira region i jedna vojska dobija stratesku prednost i dominaciju u odnosu na sve ostale?
Zasto armija Bih ne dobije eskadrilu F16 kao i Hrvatska?
-
jefferson
#224 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
Moraju ako su clanica NATO-a. Ovo je prije svega odrzavanje lovacke komponente u SRB. SRB ne smije sebi dozvoliti da lovacka komponenta propadne, a pored toga dobro dodje da se skupe neki politicki poeni.neko_sa_strane wrote:Kakve najmodernije? Šta lupetaš? Kupili su kante za koje će naknadno platiti modernizaciju u iznosu od čak 185 miliona eura i služiće za kontrolu neba jer bi u suprotnom morali platiti nekoj drugoj zemlji da im čuva nebo što bi bilo stvarno ponižavajuće.MaliDuje wrote:U moru geopolitickih problema,na mala vrata danasnjom kupovinom 6 najmodernije opremljinih Migova 29 sa jos 4 koje poseduju,uz nove tenkove i sisteme Kub Srbijanska vojska postaje ponovo dominantna na Balkanu a narocitonu ex Yu...
Nije mi jasno ko to dozvoljava??
Ovime se jasno destabilizira region i jedna vojska dobija stratesku prednost i dominaciju u odnosu na sve ostale?
Zasto armija Bih ne dobije eskadrilu F16 kao i Hrvatska?
Putin anravno donirao 6 aviona koji su upravo povuceni iz njihovih eskadrila, zaradice para a doslo dobro malo da se gurne prst u oko NATO-u.
- dobojlija81
#225 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???
polaHko deYug wrote:Za kome kasnimo 100 godinaPegamberu dragi
![]()
Nisam ni sumnjao Alfonso da pratits turske sapunice i da imas slabo oko za zene.Za tvoju informaciju haplogrupe i markeri na Y hromosomu koje se mogu povezati sa markerima i Hg u Turskoj, kod Srba nema ni u statistickim greskama,Nemas ni kod Bosnjaka,cak vise od polovine i Bosnjaka i Srba ima zajednickog praoca koji je zivio prije oko 1900 godina negdje u Polesju i Zakarpatju I2a CTS10228 PH 908,Znaci jedan narod buraz isti
![]()
![]()
nije turski hitit
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1213515