Kupovina novog auta u D-segmentu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#201 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by amar1994 »

condy wrote:Ugodnija su polukožna sjedišta od kožnih.

Treba imati na umu da dodatna oprema je korisna al neka je beskorisna čista šminka. Meni je sigurnosna oprema najvažnija, zračni jastuci, zavjese, parking senzori adaptivni tempomat, led svjetla, bolji audio sistem, sportski volan, neki sportski paket opreme, sa čvršćim ovjesom, gume većeg profila, veći rezervoar od goriva...

Sad jel klima sa dvije, tri zone je beskorisno. I tako je vremenom naštimaš na jednu samo zonu da radi. Električna sjedišta isto, kožna sjedišta sa ventilacijom su jako skupa i velik izdatak, bolja i ugodnija kombinacija su polukožna sa tkaninom. I vidjet kako su sjedišta profilisana, tu ima razlika među različitim proizvođačima. Mogu se štimati, ali neka ne možeš najbolje naštimat kako ti odgovoara. Kod novog Merca C su najbolje profilisana sjedišta. Treba navike al kad se navikneš pa to je fantazija. I da nisu preuska, pogotovo za duže i šire ljude
:thumbup:

sve je to nazalost kod BMW-a zara :-)

A za sjedista , apsolutno :thumbup: , mada ne valjaju ni ravna :)
condy

#202 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by condy »

amar1994 wrote:

Treba imati na umu da dodatna oprema je korisna al neka je beskorisna čista šminka. Meni je sigurnosna oprema najvažnija, zračni jastuci, zavjese, parking senzori adaptivni tempomat, led svjetla, bolji audio sistem, sportski volan, neki sportski paket opreme, sa čvršćim ovjesom, gume većeg profila, veći rezervoar od goriva...

Sad jel klima sa dvije, tri zone je beskorisno. I tako je vremenom naštimaš na jednu samo zonu da radi. Električna sjedišta isto, kožna sjedišta sa ventilacijom su jako skupa i velik izdatak, bolja i ugodnija kombinacija su polukožna sa tkaninom. I vidjet kako su sjedišta profilisana, tu ima razlika među različitim proizvođačima. Mogu se štimati, ali neka ne možeš najbolje naštimat kako ti odgovoara. Kod novog Merca C su najbolje profilisana sjedišta. Treba navike al kad se navikneš pa to je fantazija. I da nisu preuska, pogotovo za duže i šire ljude

Vjerujem :D

Samo, ovo oko rezervoara od goriva. Primjetio sam kod Audija da imaju u ponudi kod benzinaca i veće rezervoare, kod dizelaša i benzinaca kod jačih v6 dođe veći valjda u seriji, pretpostavljam da je tako i kod ovih drugih proizvođača. Sad se i to naplaćuje. Elem, dođe onaj manji u seriji a bitno je da rezervoar bude preko 50 litara, tj. da se planira veći. Ne znam da li imaju u ponudi neki preko 60 do 70 litara, taj je najbolji al dobro dođe kad se putuje dalje, ne moraš često sipat, a na autoput brže ga troši. Kod mene je veći rezervoar, i korisna stvar. Ne znam tačno koliki je kod mene al za oko 70 KM stane pola rezervoara, preko 70 litara mislim da može stati. Ako oni na pumpi ne varaju :mrgreen:
amar1994

#203 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote:

Vjerujem :D

Samo, ovo oko rezervoara od goriva. Primjetio sam kod Audija da imaju u ponudi kod benzinaca i veće rezervoare, kod dizelaša i benzinaca kod jačih v6 dođe veći valjda u seriji, pretpostavljam da je tako i kod ovih drugih proizvođača. Sad se i to naplaćuje. Elem, dođe onaj manji u seriji a bitno je da rezervoar bude preko 50 litara, tj. da se planira veći. Ne znam da li imaju u ponudi neki preko 60 do 70 litara, taj je najbolji al dobro dođe kad se putuje dalje, ne moraš često sipat, a na autoput brže ga troši. Kod mene je veći rezervoar, i korisna stvar. Ne znam tačno koliki je kod mene al za oko 70 KM stane pola rezervoara, preko 70 litara mislim da može stati. Ako oni na pumpi ne varaju :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen:

Kod mene je 55l , moze proci haha :-D
I to naplacuju :shock: :lol:
madner

#204 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by madner »

Manji rezervar je trik kako da ispadne da je auto smrsalo + plus se moze naplatiti dodatni rezervar.
promaha

#205 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by promaha »

Uuuh to jeste..

Meni pun rezervoar 70tak km xD

Mislim da je rezervoar oko 40 l :/

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
azdralovic

#206 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by azdralovic »

promaha wrote:Uuuh to jeste..

Meni pun rezervoar 70tak km xD

Mislim da je rezervoar oko 40 l :/

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
kod mene 70l, stane 120 maraka cca... A4 avant
Seawolf

#207 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

lavic wrote:
mali_milojica wrote:
lavic wrote:Ne znam ali bi cijena trebala biti tu negdje.
Morat ces nazvati u salon, za detalje.
Pa ovaj 330ix nema u seriji dvozonsku klimu :lol:
Auto od 76k KM i daj jos 1300 za 2zonsku :D
Ostale doplate nisam ni gledao. Sa specifikacijom opreme koju covjek trazi taj auto tesko moze ispasti ispod 100k.
Ne znam sta je smijesno, sto nema dvo-zonsku klimu, po meni je to nepotrebno, svakako svi sjedite u 2 m2.

Covjek je trazio, jak motor, automatic mjenjac, kozu, klimu.

Auto je 76 900 KM, + koza 3600 + 1300 klima =81 800 KM - 10%= oko 74 000 KM eto ga u budzetu a moze kupit I skodu ili talismana :P
Zahtjev za dvozonskom automatskom klimom nije radi više zona i više dugmića, nego zbog toga što su dvozonski i trozonski klima uređaji koji se ugrađuju u automobile, redovito sa većim rashladnim snagama u odnosu na standardne.

Tako da samo takvi klima uređaji mogu da "ovladaju" unutrašnjim prostorom karavanskog vozila, kada vanjska temperatura ide preko +35°C. Ne zaboravimo da kod karavana, klima uređaj mora da hladi i poprilično veliki gepek (šta ćeš, takva gradnja).

Iz adekvatnog razloga, samo za slučaj jako niskih vanjskih temperatura, vozilo bi trebalo da ima dodatno, od rada motora autonomno, "webasto" grijanje.
lavic

#208 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by lavic »

Seawolf wrote:
lavic wrote:[quote="mali_milojica
Morat ces nazvati u salon, za detalje.
Pa ovaj 330ix nema u seriji dvozonsku klimu :lol:
Auto od 76k KM i daj jos 1300 za 2zonsku :D
Ostale doplate nisam ni gledao. Sa specifikacijom opreme koju covjek trazi taj auto tesko moze ispasti ispod 100k.
Ne znam sta je smijesno, sto nema dvo-zonsku klimu, po meni je to nepotrebno, svakako svi sjedite u 2 m2.

Covjek je trazio, jak motor, automatic mjenjac, kozu, klimu.

Auto je 76 900 KM, + koza 3600 + 1300 klima =81 800 KM - 10%= oko 74 000 KM eto ga u budzetu a moze kupit I skodu ili talismana :P[/quote]
Zahtjev za dvozonskom automatskom klimom nije radi više zona i više dugmića, nego zbog toga što su dvozonski i trozonski klima uređaji koji se ugrađuju u automobile, redovito sa većim rashladnim snagama u odnosu na standardne.

Tako da samo takvi klima uređaji mogu da "ovladaju" unutrašnjim prostorom karavanskog vozila, kada vanjska temperatura ide preko +35°C. Ne zaboravimo da kod karavana, klima uređaj mora da hladi i poprilično veliki gepek (šta ćeš, takva gradnja).

Iz adekvatnog razloga, samo za slučaj jako niskih vanjskih temperatura, vozilo bi trebalo da ima dodatno, od rada motora autonomno, "webasto" grijanje.[/quote]

To sto ti trazis je OK, to ti je bitno I to trazis.

Ja ne znam koje od auta na nasem trzistu prodaje auta sa "webasto" grijanjem, znam da je Mazda imala u staroj 'sesici' ali samo zato sto su to stavljali kao seriju za sva trzista, koliko znam drugi to uradjuju prema trzistu na koje auto ide, a mi ne spadamo pod hladno klimatsko podrucje.

Meni kod auta je puno bitnije, preglednost, udobnost, motor, mjenjac, ovjes,.... pa onda klima, grijanje.
amar1994

#209 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by amar1994 »

i znacka ocigledno :P :D , ukusi su razliciti , postujem :thumbup:
madner

#210 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by madner »

To je dodatna oprema koja se bez problema moze naruciti.

Kod Opela ima i/ili Quickheat sistem, dodatno elektricno grijanje za brze zagrijavanje prostora.
direstraits0078

#211 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by direstraits0078 »

Renault standardno ugrađuje PTC grijač od 2 kW u sve dizele. A može dodatno i Eberspächer ili Webasto parking grijanje. Pošalješ sms iz Hamburga, sjedneš u toplo na aerodromu u Sarajevu. Doduše, košta minimum 2.000 KM.
lavic

#212 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by lavic »

amar1994 wrote:i znacka ocigledno :P :D , ukusi su razliciti , postujem :thumbup:
Moj rezon je kad sam vec dosao do 70 + hiljada da dam za auto onda necu Skodu, Reno-a, Opela, WV... za ta auta do 40 hiljada.
lavic

#213 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by lavic »

direstraits0078 wrote:Renault standardno ugrađuje PTC grijač od 2 kW u sve dizele. A može dodatno i Eberspächer ili Webasto parking grijanje. Pošalješ sms iz Hamburga, sjedneš u toplo na aerodromu u Sarajevu. Doduše, košta minimum 2.000 KM.
Posto si me zaintrigirao da je to standard kod Reno-a, otvorio sa Talisman stranicu I opremu I nigdje ni spomena o grijacu PTC.
basicm

#214 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by basicm »

direstraits0078 wrote:Renault standardno ugrađuje PTC grijač od 2 kW u sve dizele. A može dodatno i Eberspächer ili Webasto parking grijanje. Pošalješ sms iz Hamburga, sjedneš u toplo na aerodromu u Sarajevu. Doduše, košta minimum 2.000 KM.
Jeli i avionska karta u toj cijeni :)
direstraits0078

#215 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

lavic wrote:
Posto si me zaintrigirao da je to standard kod Reno-a, otvorio sa Talisman stranicu I opremu I nigdje ni spomena o grijacu PTC.
Hajde budi ljubazan, pa provjeri piše li išta o LP EGR-u i o varijabilnoj uljnoj pumpi na dizel motorima.
direstraits0078

#216 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

basicm wrote:
Jeli i avionska karta u toj cijeni :)
Ne, samo parking grijanje. Avionsku kartu i sms se posebno naplaćuje. :)
lavic

#217 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by lavic »

direstraits0078 wrote:
lavic wrote:
Hajde budi ljubazan, pa provjeri piše li išta o LP EGR-u i o varijabilnoj uljnoj pumpi na dizel motorima.
Pa logicno bI bilo da ako nesto daju sto je dodatni komfor da spomenu, I cisto sumnjam da to ne bi koristili u marketing svrhe.
Seawolf

#218 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

Za PTC električni grijač je razumljivo da je dio standardne opreme na vozilima koja imaju nove energetski efikasne dizel motore, kojima treba vječnost da se zagriju, kao što je motor R9M.

No, to nije ono što mojem prijatelju treba, a autonomno grijanje unutrašnjosti i rashladne tečnosti bez rada motora, ne postoji za Renault Talisman niti u njemačkom, niti u bosanskohercegovačkom cjenovniku.

Ne može se naručiti tvornički niti uz Mazdu 6, a može uz Ford MONDEO Wagon i uz Škodu SUPERB Kombi (čak i uz izvedbe sa benzinskim motorima), naravno može i u BMW-u i u Mercedes-Benz-u.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#219 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by mali_milojica »

Jesmo li to sveli izbor na Mondeo vs Superb :mrgreen:
Seawolf

#220 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Jesmo li to sveli izbor na Mondeo vs Superb :mrgreen:
Pa, mislim da je to par koji se izborio za finale.
lavic

#221 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by lavic »

Seawolf wrote:
mali_milojica wrote:Jesmo li to sveli izbor na Mondeo vs Superb :mrgreen:
Pa, mislim da je to par koji se izborio za finale.
Odlicna su oba auta, tezak izbor, mozda je Skoda u blagoj prednosti zbog imidza kod nas.... sa srecom.
amar1994

#222 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by amar1994 »

Superb onda :thumbup:
direstraits0078

#223 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

lavic wrote:
Pa logicno bI bilo da ako nesto daju sto je dodatni komfor da spomenu, I cisto sumnjam da to ne bi koristili u marketing svrhe.
PTC se ugradjivao jos od Clia 3 1.5 dCi i Meganea 2 1.5 dCi, energetski efikasni motori ne proizvode puno otpadne toplote, otud potreba za dodatnim grijanjem u odredjenim rezimima rada motora. Takodje, unutar sistema hladjenja se nalaze dodatni grijaci (slicni onima u motoru za grijanje goriva), koji zagrijavaju rashladnu tecnost. To su normalne stvari u autoindustriji. Iz tog razloga se to ne spominje, jer ne spada u dodatni komfor, vise je tu jer je nuzno. ;)
direstraits0078

#224 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Seawolf wrote:
Za PTC električni grijač je razumljivo da je dio standardne opreme na vozilima koja imaju nove energetski efikasne dizel motore, kojima treba vječnost da se zagriju, kao što je motor R9M.

No, to nije ono što mojem prijatelju treba, a autonomno grijanje unutrašnjosti i rashladne tečnosti bez rada motora, ne postoji za Renault Talisman niti u njemačkom, niti u bosanskohercegovačkom cjenovniku.

Ne može se naručiti tvornički niti uz Mazdu 6, a može uz Ford MONDEO Wagon i uz Škodu SUPERB Kombi (čak i uz izvedbe sa benzinskim motorima), naravno može i u BMW-u i u Mercedes-Benz-u.
Razumljivo je da ne postoji, ali ovlasteni servisi (preko kataloskih brojeva iz ponude proizvodjaca vozila) imaju u ponudi parking grijanje, ili dodatno grijanje, i to vise razlicitih izvedbi. Za nove motore Euro 6 izvedbe, uradjen je novi model Webasto i Eberspächer grijanja, zbog specificnosti senzora koji prate rad hladnog motora. Ja na jednom dizelu imam Eberspächer, na drugom Webasto. Oba su maksimalne snage 5 kW, griju i motor i unutrasnjost vozila. Takodje, postoji i mogucnost ventilacije u ljetnjim uslovima. Pri vanjskoj temperaturi od -10°C potrebno je 20 minuta da se motor zagrije na 60°C, dok se unutrasnjost zagrije na 15°C.
ado-šampion

#225 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by ado-šampion »

Nece naci tricu te snage i opreme za pare koje ima sigurno. Kratak je oko 20 k onako odoka.

Za preko 150 kW trebao bi ici na 325d, koji je po ovom cjenovniku koji je postavljen 71 hiljada. Cak da Ide na malo slabiji motor 320d je 70 hiljada. Neki osnovni dodaci tipa alu felge, tempomat, auto klima, PDC, senzor za kisu i slicno cijenu BMWa hladno podignu za 10 k, i to je vec preko budzeta.

Za 75 k cak ne moze ni Passat ovih specifikacija.

Ne volim preporucivat auto u rangu u kakvom sam nisam kupio i ne kupujem :D ali nekoliko stvari... Mazdu bih prekrizio prvo. Servis - vrlo lako moze biti da u pola garantnog roka mora ici u Zagreb ili slicno. Sam servis kao da vozis premium vozilo a ne Mazdu. Trece, puno ce izgubiti na cijeni i najteze se prodati kasnije. Mondeo, isto problem servis, nema postenog zastupnika. Talisman ne znam ne bih komentarisao, osim sto ce isto puno izgubii na cijeni.
Najbolje onda Superb, najbolje ce zadrzati cijenu, najlakse ce se prodati, najveci je i nakraju koristi istu tehniku kao Passat koji je objektivno gledajuci perjanica te klase.

Na kraju, logicno da u Bosni ove cifre izgledaju puno za konfekcijsko auto ali jbg tako se ta auta krecu, sve su skuplja a kod nas stanje sve losije. 70 k nije neka cifra za ovako napucano NOVO auto u D segmentu.
Post Reply