Hakiz wrote:
Moram vam reći da vina koja vi spominjete, osim Tvrdoš, spadaju u neka od najlošijih vina koja se mogu naći u BiH. U obzir ne uzimam one otrove u tetrapaku, Ždrepčevu krv, Hepokova vina i slične, to nisu vina to su pravi otrovi.
Najbolja domaća vina što se mene tiče, a da su lako dostupna u marketima, su Tvrdoš Vranac, Vukoje Vranac i eventualno Nuić Blatina ako nema ova dva. Nuić je meni bolji od Andrije i od Gangaša. Za bolje od toga se mora ići u specijalizovane prodavnice.
Moja vam je preporuka, ako već kupujete Pro Corde za 14 KM, dodajte još 2 marke i kupite Tvrdoš Vranac. Mnogo je bolji za malu razliku u cijeni.
Jedino je nezgoda u tome što se Pro Corde može kupiti u svakoj, pa i najmanjoj prodavnici nekog marketa, a Tvrdoš samo u malo bolje snabdjevenim. Pa kome nije usput, a mrsko mu je malo hodati, osuđen je (i to je pravi izbor riječi, osuđen) na Pro Corde.
Doduše, prije izvjesnog vremena sam za probu kupio u Mercatoru na Socijalnom jedan Bordeaux, naravno uvezen iz Francuske (jer samo Francuski ima pravo na to ime, Bordeaux je zaštićeno ime za vina proizvedena samo u istoimenoj pokrajini). Koštao je 14 KM i mogu vam reći da je sasvim solidno vino. Ništa spektakularno, ali veoma prijatno vino za pijuckanje, pitko, dobro balansirano. Vino za svaki dan.
Vidim da se reklamira Jacob's Creek, Australija. Kupio, probao i požalio što sam bacio novac. Kao i ono Čileansko Casillero del Diablo, ono sa bijelom etiketom, Reserva. Probao i nikad više. Ne kažem da ta vinarija nema i bolja vina, ovo o kojem govorim je, neću reći loše, ali je bezveze. Kao i spomenuti Jacob's Creek. Ne vrijede koliko koštaju sigurno, a za malu doplatu se može kupiti puno bolje vino.
Najljepse uspomene su nastale uz kombinaciju Ružice iz kanistera i Standar cole

Studentski hoteli Makarska i Novi Sad, koja cigara i njihove haljinice sa rajfeslusom od pozadi
Sto se tice ovih vina koja imaju grozda osim na etiketi, razlicitih smo ukusa. Meni je Casilliero del Diablo Cabernet najbolje crveno vino. Od Jackob's Creeka mi je dobar Cabernet Cyrah, od domacih Tvrdos, Nuic Blatina, Crnogorski Cabernet i Merlot, Dingač i Plavac sa Peljesca. Vec Kutjevo i Vivapa mi nisu nesto, nekako su prekisela vina. O srbijanskim da ne pricam.
Ali eto lijepo je nekad i eksperimentisati, to cesto radim. Bitno je uzivati u ukusu vina, u atmosferi koju ono stvori, etiketa je tu od sekundarnog znacaja