Bye, bye Konzum

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
gurabija78

#201 Re: Bye, bye Konzum

Post by gurabija78 »

Banksy wrote:Stigla Cola, Bingovci na aparatima... :D

Ne znam ko im je lokalni mendažer i kolika mu je autonomija, ali Konzum od prvog dana u BiH vodi pogrešnu politiku.
Prije svega, narod ih je u startu zamrzio jer je u njima vidio ubojice omiljenog Mercatora, prvi minus, dalje, drugi minus, odnos prema bosanskom kupcu je po raznim osnovama potcjenjivački i kolonizatorski što svijet osjeti, treće, broj i izbor artikala u odnosu na Mercatorovu ponudu je baš drastično smanjen, a cijene su ostale iste ili su čak otišle nešto gore, četvrto, nigdje marketinškog pokušaja i akcije da se primakne i uvuče domaćem kupcu, s druge strane, nigdje baš nijednog plusa osim onog da se tamo kupuje po navici, što i sama često činim, itd.
I onda, oni odluče da bace pare tako što će vršiti unutarnje preuređenje kao iskorak prema boljem poslovanju, pa niđe veze, zaista...

Ali i takav kakav je, Konzum je za priželjkivani Lidl Hilton.
ne bih se složio.
dosta često putujem u Hr i ne vratim se skoro nikad bez par stvarčica iz Lidla - najčešće neke njihove robne marke ili nečeg što možeš samo kod njih kupiti, a što je premium kvalitete a cijene daleko ispod najjeftinije slične robe iz konzuma?
gurabija78

#202 Re: Bye, bye Konzum

Post by gurabija78 »

Naslovnica wrote:[.
Tvrdoš se kupuje u staroj pravoslavnoj crkvi na Čaršiji, kakav Konzum, kakav Bingo...
8-)[/quote]
:thumbup:
vina su u konzumu 20-30% skuplja nego u drugim prodavnicama.
kafanski_covjek

#203 Re: Bye, bye Konzum

Post by kafanski_covjek »

Naslovnica wrote: Tvrdoš se kupuje u staroj pravoslavnoj crkvi na Čaršiji, kakav Konzum, kakav Bingo...
8-)
cijena?
bosanska senzacija

#204 Re: Bye, bye Konzum

Post by bosanska senzacija »

Proces globalizacije i ukrupnjavanja kapitala ce vremenom sahraniti kako Konzum tako i Bingo. Te korporacije su vec odavno u vlasnistvu banaka i pitanje je vremena kada ce pasti u ruke Lidlu ili nekome drugom za koga cemo u buducnosti kriviti ledja i placati harac.

Do tada mi je jedini kriterij pri kupovini onaj gdje se bolje ophode sa svojim radnicima. Tamo gdje kasirke stoje na nogama nikad necu uci pa makar mi rodjeni rod to drzao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#205 Re: Bye, bye Konzum

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote:
Moram vam reći da vina koja vi spominjete, osim Tvrdoš, spadaju u neka od najlošijih vina koja se mogu naći u BiH. U obzir ne uzimam one otrove u tetrapaku, Ždrepčevu krv, Hepokova vina i slične, to nisu vina to su pravi otrovi.

Najbolja domaća vina što se mene tiče, a da su lako dostupna u marketima, su Tvrdoš Vranac, Vukoje Vranac i eventualno Nuić Blatina ako nema ova dva. Nuić je meni bolji od Andrije i od Gangaša. Za bolje od toga se mora ići u specijalizovane prodavnice.

Moja vam je preporuka, ako već kupujete Pro Corde za 14 KM, dodajte još 2 marke i kupite Tvrdoš Vranac. Mnogo je bolji za malu razliku u cijeni.

Jedino je nezgoda u tome što se Pro Corde može kupiti u svakoj, pa i najmanjoj prodavnici nekog marketa, a Tvrdoš samo u malo bolje snabdjevenim. Pa kome nije usput, a mrsko mu je malo hodati, osuđen je (i to je pravi izbor riječi, osuđen) na Pro Corde.

Doduše, prije izvjesnog vremena sam za probu kupio u Mercatoru na Socijalnom jedan Bordeaux, naravno uvezen iz Francuske (jer samo Francuski ima pravo na to ime, Bordeaux je zaštićeno ime za vina proizvedena samo u istoimenoj pokrajini). Koštao je 14 KM i mogu vam reći da je sasvim solidno vino. Ništa spektakularno, ali veoma prijatno vino za pijuckanje, pitko, dobro balansirano. Vino za svaki dan.

Vidim da se reklamira Jacob's Creek, Australija. Kupio, probao i požalio što sam bacio novac. Kao i ono Čileansko Casillero del Diablo, ono sa bijelom etiketom, Reserva. Probao i nikad više. Ne kažem da ta vinarija nema i bolja vina, ovo o kojem govorim je, neću reći loše, ali je bezveze. Kao i spomenuti Jacob's Creek. Ne vrijede koliko koštaju sigurno, a za malu doplatu se može kupiti puno bolje vino.
Najljepse uspomene su nastale uz kombinaciju Ružice iz kanistera i Standar cole :D Studentski hoteli Makarska i Novi Sad, koja cigara i njihove haljinice sa rajfeslusom od pozadi 8)

Sto se tice ovih vina koja imaju grozda osim na etiketi, razlicitih smo ukusa. Meni je Casilliero del Diablo Cabernet najbolje crveno vino. Od Jackob's Creeka mi je dobar Cabernet Cyrah, od domacih Tvrdos, Nuic Blatina, Crnogorski Cabernet i Merlot, Dingač i Plavac sa Peljesca. Vec Kutjevo i Vivapa mi nisu nesto, nekako su prekisela vina. O srbijanskim da ne pricam.

Ali eto lijepo je nekad i eksperimentisati, to cesto radim. Bitno je uzivati u ukusu vina, u atmosferi koju ono stvori, etiketa je tu od sekundarnog znacaja :)
Banksy

#206 Re: Bye, bye Konzum

Post by Banksy »

kafanski_covjek wrote:
Naslovnica wrote: Tvrdoš se kupuje u staroj pravoslavnoj crkvi na Čaršiji, kakav Konzum, kakav Bingo...
8-)
cijena?
Dobiješ uz njih i tablu Aspirina...
ultima_palabra

#207 Re: Bye, bye Konzum

Post by ultima_palabra »

Nuićev Trnjak i Dingač od Skaramuče su moj izbor kod crnih... može i Duet od Edi Simčiča ko voli malo "suhlje".

Blatina od Grge Vasilja mi je bolji izbor od crnogorskog Vranca, a isti platni razred.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#208 Re: Bye, bye Konzum

Post by _BataZiv_0809 »

Sto je covjek proklet. Sad bih bogatstvo dao da se vratim na petnaest minuta u avgust 2007, studetnski hotel Makarska, 3 kanistera vina nasuta u zacepljenu kadu, sipas sebi kutljacom. Ako ti je jako vino tu je Standard cola iz Konzuma, pa napravis bambus :D

A njoj rekoh hajmo negdje gdje nema publike, ona nista ne rece samo mi stisnu ruku i krenu za mnom :kontrabas:
Banksy

#209 Re: Bye, bye Konzum

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:Nuićev Trnjak i Dingač od Skaramuče su moj izbor kod crnih... može i Duet od Edi Simčiča ko voli malo "suhlje".

Blatina od Grge Vasilja mi je bolji izbor od crnogorskog Vranca, a isti platni razred.
Probaj Nuićevu Žilavku i Skaramuča Plavac, i Kozlovića Malvaziju i Mediterano Plavac, i svaki istarski Teran,
Tu Blatinu nisam probala, moraću...
ultima_palabra

#210 Re: Bye, bye Konzum

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:Nuićev Trnjak i Dingač od Skaramuče su moj izbor kod crnih... može i Duet od Edi Simčiča ko voli malo "suhlje".

Probaj Nuićevu Žilavku i Skaramuča Plavac, i Kozlovića Malvaziju i Mediterano Plavac, i svaki istarski Teran,
Probao sve osim Istrana :D Kozlović mi je jedan od omiljenih bijelih.

Ma Carska Blatina, sigurno jesi... ništa specijalno, ali jedna od boljih u tom razredu 15-20 KM.
Banksy

#211 Re: Bye, bye Konzum

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:

Probao sve osim Istrana :D Kozlović mi je jedan od omiljenih bijelih.

Ma Carska Blatina, sigurno jesi... ništa specijalno, ali jedna od boljih u tom razredu 15-20 KM.
Teran mi je bio baš otkriće, izvrsna sorta, ali ovdje ga rijetko bude,
nisam Vasilja probala, sigurno, i inače, slaba sam s tim Hercegovcima... :D
Juni

#212 Re: Bye, bye Konzum

Post by Juni »

Nuiceva Zilavka :thumbup:
Hakiz

#213 Re: Bye, bye Konzum

Post by Hakiz »

Banksy wrote: nisam Vasilja probala, sigurno, i inače, slaba sam s tim Hercegovcima... :D
Ja ih volim. Više od ovih kulturnih, pristojnih Evropskih sorti tipa Merlot i slične. Nekako mi leže ove naše grube, u kamenu iznikle nesofisticirane sorte. Doduše, do prije izvjesnog vremena Blatina mi je bila super, sada prednost dajem Vrancu. Nisu BiH sorte, (ni Vranac nije), ali da ih spomenem, Postup i Dingač, dakle sorte Plavca, nekako mi ne leže u zadnje vrijeme.

Širaz mi je OK kada je dobar.

Nego, ko voli suho neka proba Krš Crni, Škegro. Samo ću reći, sretno :)
Dzontra_Volta

#214 Re: Bye, bye Konzum

Post by Dzontra_Volta »

Better Man wrote:
P308 wrote:
Filter wrote:maloprije bio u konzumu (veliki merkator bivsi), jes prno u sisu jbte :roll: prazne rafe, nesta tumbaju na drugim rafama, nigdje nikoga
Objekat u Lozionickoj se zatvara na par mjeseci. Uskoro pocinje renoviranje kompletnog objekta.
Prema mojoj informaciji,a dobio sam je od svoje frizerke koja radi tu objekat se zatvara na mjesec dana, tj. otvorenje renoviranog objekta bi trebalo biti 10 decembra.
Konzum Ložionička danas:

Image

Image

Zatvorena apoteka i zlatara, bankomati odneseni (osim Unicredit).
malamirha

#215 Re: Bye, bye Konzum

Post by malamirha »

opet pretumbavaju robu na rafovima.... :ups: meni bi bilo dovoljno da nabave proizvode koju smo nekada imali u merkatoru.
nadam se da ce da operu igraonicu za malisane....ono je leglo zaraze a da ne govorim o polomljenim toboganima.
kafanski_covjek

#216 Re: Bye, bye Konzum

Post by kafanski_covjek »

Banksy wrote:
kafanski_covjek wrote:
8-)
cijena?
Dobiješ uz njih i tablu Aspirina...
bas tabla treba? :)
KB9

#217 Re: Bye, bye Konzum

Post by KB9 »

jao slika iz konzuma, ko logor kakav jarane, udjes i depresija instant :lol:
mali_balon

#218 Re: Bye, bye Konzum

Post by mali_balon »

Neki dan pricao sa radnicom iz konzuma i prije toga je radila za dp pa za merkator i kaze da se desava potpuna ista stvar kako sto se desavala sa dp-om i merkatorm pred propadanje tj prodaju.....inace je konzum u kojem radi malo veci od obicnog granapa i kaze da im je neki dan iz uprave receno da mogu naruciti robe samo za 200km.....a znali su narucivati po 5000km.....
KB9

#219 Re: Bye, bye Konzum

Post by KB9 »

pa oni samo na ovom forumu kod nekih ljudi mogu pric bingu, u stvarnosti ni pod razno

samo stvarno mi je zao ako/kad propadne "merkator" u tuzli zbog novog bingo city centar zdanja :sad:
Better Man

#220 Re: Bye, bye Konzum

Post by Better Man »

Mene nezanimaju ni Bingo ni Konzum, već onaj ko će mi ponuditi kvalitetniju i ekskluzivniju robu po povoljnim cijenama. ja neke stvari kupujem u granapu kod svog školskog druga i malo je kazati da on ima neke proizvode koje ni pod razno ne možeš nači u Konzumu i Bingu i uz to je cijenom povoljniji kod dosta stvari. Npr. Njemačka Nutella i da ne nabrajam dalje.
probook

#221 Re: Bye, bye Konzum

Post by probook »

Samo se vi radujte propadanju mrskog Konzuma...pa jadni ne bili da Bingo ostane sam na trzistu od jacih igraca otisle bi cijene minimalno 20% gore :-)

PatriJotski naravno :D
KB9

#222 Re: Bye, bye Konzum

Post by KB9 »

naravno da nece ostat sam vec ce doc neko sposobniji od levata iz konzuma
supercali

#223 Re: Bye, bye Konzum

Post by supercali »

Konzum kao pojedinacna firma u todoricevom carstvu uopste nije toliko losa cak se moze reci i super je al je problem sto konzum pokriva gubitase u grupaciji tipa neke uljane solane u citavoj regiji ne samo u bih
Evo vupik vukovar klasicni gubitas kojeg bi trebalo ugasiti al to ne rade jer je ipak u pitanju vukovar a znamo sta to za njih znaci i sl
Onda pored toga todoric je zagrizao povelik komad da preuzme mercator iako nije mogao a ni sada ne moze to isfinansirati i pokriti jer je pozurio
Da je cekao nekih 10 godina onda bi bez problema mogao preuzeti ako bi recimo ostale iste pozicije i sl al to je sbb kbb

Konzum ce sigurno preuzeti neki veci lanac tipa lidl carrefour i sl jer su oni ipak puno veci igraci od todorica i agrokor grupacije
Dzontra_Volta

#224 Re: Bye, bye Konzum

Post by Dzontra_Volta »

Ja nikako ne kontam kako neko može pomisliti da će Lidl preuzeti Konzumovu prodajnu mrežu!?
Jeste li vi igdje vidjeli Lidl prodavnicu u prizemlju neke stambene zgrade? A takvih Konzum prodavnica koliko hoćeš.
Lidl će, ako ikad bude dolazio u naše krajeve, napraviti nekoliko (max. 10-15) hipermarketa strateški raspoređenih, i to je to.
supercali

#225 Re: Bye, bye Konzum

Post by supercali »

Dzontra_Volta wrote:Ja nikako ne kontam kako neko može pomisliti da će Lidl preuzeti Konzumovu prodajnu mrežu!?
Jeste li vi igdje vidjeli Lidl prodavnicu u prizemlju neke stambene zgrade? A takvih Konzum prodavnica koliko hoćeš.
Lidl će, ako ikad bude dolazio u naše krajeve, napraviti nekoliko (max. 10-15) hipermarketa strateški raspoređenih, i to je to.
Preuzme konzum ostavi velike trzne centre ostalo rasproda
Ako udju takve kao lidl ako udje kao npr 7/11 onda ces konzumi samo promjeniti ime politiku boje i sve sto uz to ide
Locked