Pa ako želim imati zdravu i funkcionalnu državnu naravno da mi je bitan "mix nadnacija" u odnosu na vjerske skupine jer ispada da Bošnjaci/Srbi/Hrvati i nisu ništa drugo od toga. Da je Nijemcima ili Francuzima bitnije biti katolik/pretestant/štagod nego li Nijemac/Francuz bili bi u rangu južnoameričkih zemalja. Da li je Nijemac mix nadnacija? Da li je bitnije imati funkcionalnu državu ili džemat?tandmand wrote:Aha, tebi je bitna neka BH nadnacija, mix - Bosanac, koju bi po optimističnim procjenama činilo 70% populacije a ostatak bi bili autohtoni narodi Srbi i Hrvati. Raspadom Jugoslavije nestala bi ta mix nacija "Bosanac", kao što je nestao "Jugosloven" a ostali bi samo konstitutivni Srbi i Hrvati a mi bi politički ostali na ledini jer nas se ne bi smatralo narodom već vjerskom grupom.Sonac wrote:Čovječe još ne mogu da vjerujem šta čitam ovdje. Da je umjesto termina Musliman u Šugoslaviji uveden termin Bosanac mi danas nikakvih dilema ovdje ne bi imali i u Bosni bi nas živjelo bar 70% takvih.tandmand wrote:
"Bosanac" nekada Jugosloven, je smišljen kao najmanji zajednički nazivnik za 3 konstitutivna naroda, gdje se pod lažnom maskom građanstva nastoji Bošnjake utopiti u Bosanstvo, čime bi uzgubili svoj politički identitet, postali nedefinirana gomila ljudi, dok bi Srbi i Hrvati ostali konstitutivni, "u svojoj vjeri i na svojoj zemlji".
Musliman i jeste bio naziv kojim se sprječavala svaka mogućnost stvaranja BH nacije, osnovne stvrai koja bi BiH činila jednakom Srbiji i Hrvatskoj.
Bosanac=Bosnjak
-
Sonac
#201 Re: Bosanac=Bosnjak
-
prog321
#202 Re: Bosanac=Bosnjak
Nijemci su 30 godina bez prestanka ratovali između svojih protestantskih i katoličkih religioznih grupa.
Da bi zamjenili religioznu mržnju za rasnu ocrtanu u nacizmu. I njihov porod nacije je došao sa par trudničkih tegoba. Isto je i sa nama.
Ovo su sve neke državotvorne smicalice koje će eventualno doći na svoje mjesto. Treba samo vremena.
Da bi zamjenili religioznu mržnju za rasnu ocrtanu u nacizmu. I njihov porod nacije je došao sa par trudničkih tegoba. Isto je i sa nama.
Ovo su sve neke državotvorne smicalice koje će eventualno doći na svoje mjesto. Treba samo vremena.
- tandmand
#203 Re: Bosanac=Bosnjak
Sonac wrote:Pa ako želim imati zdravu i funkcionalnu državnu naravno da mi je bitan "mix nadnacija" u odnosu na vjerske skupine jer ispada da Bošnjaci/Srbi/Hrvati i nisu ništa drugo od toga.tandmand wrote: Aha, tebi je bitna neka BH nadnacija, mix - Bosanac, koju bi po optimističnim procjenama činilo 70% populacije a ostatak bi bili autohtoni narodi Srbi i Hrvati. Raspadom Jugoslavije nestala bi ta mix nacija "Bosanac", kao što je nestao "Jugosloven" a ostali bi samo konstitutivni Srbi i Hrvati a mi bi politički ostali na ledini jer nas se ne bi smatralo narodom već vjerskom grupom.
Ali nemoj da tu nadnaciju Mix - Bosanac pravimo na taj način da ukidamo naziv "Bošnjak" ili smanjujemo njihov broj, a istovremeno ostavljamo konstitutivne Srbe i Hrvate, jer to tada izgleda prilično zlonamjerno, u stvari je vid agresije i etničkog čišćenja
-
Sonac
#204 Re: Bosanac=Bosnjak
Pa čim je uveden naziv Bošnjak pokopana je ideja nadnacije tako da priča nema smisla. Mi Bosanci smo samo statistička greška i ja sam svejstan toga ali boli činjenica da je BiH kao normalna i funkcionalna država izgubljena i to ne u ratu već poslije... Država koja nema nadnaciju nije država ali eto, bilo je bitnije da se muslimane iz bivše zemlje možemo staviti pod zajednički naziv nego da BiH kao država ima svoju nadnaciju, aferim.tandmand wrote:Sonac wrote:Pa ako želim imati zdravu i funkcionalnu državnu naravno da mi je bitan "mix nadnacija" u odnosu na vjerske skupine jer ispada da Bošnjaci/Srbi/Hrvati i nisu ništa drugo od toga.tandmand wrote: Aha, tebi je bitna neka BH nadnacija, mix - Bosanac, koju bi po optimističnim procjenama činilo 70% populacije a ostatak bi bili autohtoni narodi Srbi i Hrvati. Raspadom Jugoslavije nestala bi ta mix nacija "Bosanac", kao što je nestao "Jugosloven" a ostali bi samo konstitutivni Srbi i Hrvati a mi bi politički ostali na ledini jer nas se ne bi smatralo narodom već vjerskom grupom.To je to, građanska država, bez konstitutivnih naroda i entiteta. Bravo.
Ali nemoj da tu nadnaciju Mix - Bosanac pravimo na taj način da ukidamo naziv "Bošnjak" ili smanjujemo njihov broj, a istovremeno ostavljamo konstitutivne Srbe i Hrvate, jer to tada izgleda prilično zlonamjerno, u stvari je vid agresije i etničkog čišćenjaTako i u toj SR BiH, nije se moglo praviti trojstvo, mix nacija -Bosanac, Srbi i Hrvati a Bošnjaka nigdje. Da bi imali zajednički identitet, onda svako mora imati svoj a ne da Srbi, hrvati imaju svoj a Bošnjaci samo zajednički.
Npr Fahro R. more biti Bošnjak ali Bosanac nikad.
- tandmand
#205 Re: Bosanac=Bosnjak
Taj tvoj Bosanac sa veliko B, onaj kakvim si se ti izjasnio, je ustvari u političkom smislu građanin BiH, i njemu nisu smetnja Bošnjaci, već konstitutivnost naroda - Dejtonski ustav i teritorijalna podjela - entiteti. Dakle, vi Bosanci prođite se rasprava sa Bošnjacima o njihovom identitetu, već ukidajte ovaj aparthejdski Ustav. Borite se za građansku državu,građanski ustav, tako će te se izboriti i za svoga Bosanca. Kada bude 1 čovjek jedan glas, građanski ustav i ustroj BiH, neće biti bitno kako se ko izjašnjava ....Sonac wrote:Pa čim je uveden naziv Bošnjak pokopana je ideja nadnacije tako da priča nema smisla. Mi Bosanci smo samo statistička greška i ja sam svejstan toga ali boli činjenica da je BiH kao normalna i funkcionalna država izgubljena i to ne u ratu već poslije... Država koja nema nadnaciju nije država ali eto, bilo je bitnije da se muslimane iz bivše zemlje možemo staviti pod zajednički naziv nego da BiH kao država ima svoju nadnaciju, aferim.
Evo da napišem svoju konstataciju:
Bosanac=Građanin
-
Sonac
#206 Re: Bosanac=Bosnjak
Napokon da se oko nečeg i slažemo ali moraš priznati da su se Bošnjaci, odnosno političari koje biraju, plaho uljuljali u ovom aparthejdskom sistemu zasnovanom na podjelama, ništa im ne fali niti smeta. Sve se više pitam nije to upravo ono na šta se išlo...tandmand wrote:Taj tvoj Bosanac sa veliko B, onaj kakvim si se ti izjasnio, je ustvari u političkom smislu građanin BiH, i njemu nisu smetnja Bošnjaci, već konstitutivnost naroda - Dejtonski ustav i teritorijalna podjela - entiteti. Dakle, vi Bosanci prođite se rasprava sa Bošnjacima o njihovom identitetu, već ukidajte ovaj aparthejdski Ustav. Borite se za građansku državu,građanski ustav, tako će te se izboriti i za svoga Bosanca. Kada bude 1 čovjek jedan glas, građanski ustav i ustroj BiH, neće biti bitno kako se ko izjašnjava ....Sonac wrote:Pa čim je uveden naziv Bošnjak pokopana je ideja nadnacije tako da priča nema smisla. Mi Bosanci smo samo statistička greška i ja sam svejstan toga ali boli činjenica da je BiH kao normalna i funkcionalna država izgubljena i to ne u ratu već poslije... Država koja nema nadnaciju nije država ali eto, bilo je bitnije da se muslimane iz bivše zemlje možemo staviti pod zajednički naziv nego da BiH kao država ima svoju nadnaciju, aferim.
Bosanac=Građanin
- ABH017
#207 Re: Bosanac=Bosnjak
Jednostavno znak jednakosti između Bošnjak i musliman (kao pripadnik jedne vjere) stoji u tvojoj glavi i ja to razumijem, ali to ne možeš iznositi kao činjenicu, jer te realnost surovo demantuje.supercali wrote: jednostavno muslimani
na kongresu usvojeno da se muslimani sa velikim M od tog momenta zovu bosnjacima
time su ogranicili druge da se identificiraju sa starim nazivom bosnjak koji je u tom starom znacenju bilo jednako kasnijim nazivom bosanac
kao sto rekoh od tog kongresa bosnjak znaci iskljucivo pripadnika islamske vjere
sve te varijacije koje pominjes su ili neznanje ili branjenje svojih interesa kao sto znamo slucaj da se samir izjasnjavao srbinom da bi dobio neko mjesto u vlasti
onda dosta njih koji se izjasnjavaju bosnjaci samo zato jer kao bosanac ili bilo ko drugi koji nije konstutivni ne moze biti u vlasti
To što se neko izjašnjava ovako ili onako iz čistog interesa je sasvim druga stvar. Velika većina političara se politikom bavi isključivo iz vlastitih interesa, pa to ne bih miješao sa temom ove emisije.
Međutim, osuđivati Bošnjake što su odbacili nametnuti naziv Muslimani i uzeli stari, od strane okupatora, zabranjeni naziv nacije je smiješno. Ti drugi, koje spominješ su davno prije pogazili i odbacili sve što ima ikakve veze sa Bosnom i Bošnjacima, izbrisali gumicom, a obgrlili sve što ima veze sa Srbijom, srpskim, Hrvatskom, hrvatskim itd. Misliš da bi bilo nešto drugačije da su Bošnjaci ostali Muslimani ili se pisali kao Bosanci?
Čak da su se pisali kao Srbi i/ili Hrvati, ovi tvoji "drugi" bi nastojali da ih unište i zatru svaki trag njihovog postojanja. Mislim, možemo se praviti blesavi, ali ako ćemo pričati realno, to je tako.
-
Sonac
#208 Re: Bosanac=Bosnjak
"Muslimani" je bilo nešto što je od samog starta bilo nepravedno, nepravilno, nametnuto... Ali ako ćemo iskreno, ni Srbi ni Hrvati nisu imali izbora osim izjašnjavati se tako, nisam li u pravu? Nije li to sve s namjerom bilo tako? Bosanac je bilo jednako zabranjeno i nepoželjno kao i Bošnjak, sve što bi Bosni davalo državotvorne elemente je bilo nepoželjno. Opet se i uvijek vraćamo samo na muslimane i to je upravo ona razlika između Bosanaca i Bošnjaka, nama je uvijek na prvom mjestu BiH a vama vjera iako žestoko tvrdite da nije tako. Ja sam bosanac islamske vjeroispovjesti pa će se mnogi začuditi, jadnako kao i mi da među vama ima nemuslimana pa jel.ABH017 wrote:Jednostavno znak jednakosti između Bošnjak i musliman (kao pripadnik jedne vjere) stoji u tvojoj glavi i ja to razumijem, ali to ne možeš iznositi kao činjenicu, jer te realnost surovo demantuje.supercali wrote: jednostavno muslimani
na kongresu usvojeno da se muslimani sa velikim M od tog momenta zovu bosnjacima
time su ogranicili druge da se identificiraju sa starim nazivom bosnjak koji je u tom starom znacenju bilo jednako kasnijim nazivom bosanac
kao sto rekoh od tog kongresa bosnjak znaci iskljucivo pripadnika islamske vjere
sve te varijacije koje pominjes su ili neznanje ili branjenje svojih interesa kao sto znamo slucaj da se samir izjasnjavao srbinom da bi dobio neko mjesto u vlasti
onda dosta njih koji se izjasnjavaju bosnjaci samo zato jer kao bosanac ili bilo ko drugi koji nije konstutivni ne moze biti u vlasti
To što se neko izjašnjava ovako ili onako iz čistog interesa je sasvim druga stvar. Velika većina političara se politikom bavi isključivo iz vlastitih interesa, pa to ne bih miješao sa temom ove emisije.
Međutim, osuđivati Bošnjake što su odbacili nametnuti naziv Muslimani i uzeli stari, od strane okupatora, zabranjeni naziv nacije je smiješno. Ti drugi, koje spominješ su davno prije pogazili i odbacili sve što ima ikakve veze sa Bosnom i Bošnjacima, izbrisali gumicom, a obgrlili sve što ima veze sa Srbijom, srpskim, Hrvatskom, hrvatskim itd. Misliš da bi bilo nešto drugačije da su Bošnjaci ostali Muslimani ili se pisali kao Bosanci?
Čak da su se pisali kao Srbi i/ili Hrvati, ovi tvoji "drugi" bi nastojali da ih unište i zatru svaki trag njihovog postojanja. Mislim, možemo se praviti blesavi, ali ako ćemo pričati realno, to je tako.
Nepravda je bila prevelika da bi se tek tako ispravila, možda je ispravljena prema Bošnjacima ali prema Bosni zasigurno nije.
-
Dado34
#209 Re: Bosanac=Bosnjak
Nisam prelistao sve ali evo, istorija kaze Kulin Ban je napravio naziv Bosnjak - Bosnjanin iskljucivo zbog trgovine. To su tada bili SVI stanovnici danasnje nam Bosne i Hercegovine. Obzirom da se muslimani nisu mogli nazivati samo Bosanski muslimani poslije rata, odnosno poslije Dejtonskog sporazuma, poturen je naziv "Bosnjaci". Dakle Bosnjaci su iskljucivo Bosanski muslimani, tako sada imamo Hrvate, Srbe i Bosnjake. Ja licno sam Bosanac i Hercegovac, stanovnik Bosne i Hercegovine, moja licna uvjerenja o religiji mi ne moze niko poturiti i ne moze me strpati u tor.
-
stari grad Visegrad
#210 Re: Bosanac=Bosnjak
.
Last edited by stari grad Visegrad on 31/10/2016 08:49, edited 1 time in total.
- dustaban
#211 Re: Bosanac=Bosnjak
A ja samo htio reci kako je:
Srbin = Srbijanac
Amer = Amerikanac
Bosnjak = Bosanac
Medo = Medvjed
itd...
Dakle sve sami sinonimi.
Taj nekakav pokusaj da se termin "Bosanac" odvoji od naziva "Bosnjak" i tretira svepripadajuce, dakle kao opcija i za nebosnjake... je, blago receno, nerealan, ofiran i blentav.
TO je trebala biti tema. A ne stalno se vracati na to sta znaci odrednica Bosnjaci.
Znamo svi dobro da se to jos ne zna
, ali sve kazuje da je to samo zamjena za Muslimane i nista vise. Cak je i radikalnije rjesenje od Musliman jer je uz bosnjastvo obavezno i muslimanska vjeroispovjest, sto nije bio slucaj sa Muslimanskim izjasnjenjem!?
I, sto vise o ovome drvimo, sve vise uvidjamo kako su komunisti zapravo smislili TEHNICKI najbolje, to jest jedino valjano rjesenje.
A sinovi bosnjacke nacije ih svako malo olajavaju. Budale, sami nisu u stanju ni dvije ovce cuvati i za sve sto im ne valja drugi su im krivi.
Ma sve je ovo vec postalo otrcano, samo potvrdjujemo staro balkansko pravilo da je ovdje najgore - kad sami sobom upravljamo!
Srbin = Srbijanac
Amer = Amerikanac
Bosnjak = Bosanac
Medo = Medvjed
itd...
Dakle sve sami sinonimi.
Taj nekakav pokusaj da se termin "Bosanac" odvoji od naziva "Bosnjak" i tretira svepripadajuce, dakle kao opcija i za nebosnjake... je, blago receno, nerealan, ofiran i blentav.
TO je trebala biti tema. A ne stalno se vracati na to sta znaci odrednica Bosnjaci.
Znamo svi dobro da se to jos ne zna
I, sto vise o ovome drvimo, sve vise uvidjamo kako su komunisti zapravo smislili TEHNICKI najbolje, to jest jedino valjano rjesenje.
A sinovi bosnjacke nacije ih svako malo olajavaju. Budale, sami nisu u stanju ni dvije ovce cuvati i za sve sto im ne valja drugi su im krivi.
Ma sve je ovo vec postalo otrcano, samo potvrdjujemo staro balkansko pravilo da je ovdje najgore - kad sami sobom upravljamo!
- supercali
#212 Re: Bosanac=Bosnjak
e vidis u cemu je problemtandmand wrote:Sonac wrote:Pa ako želim imati zdravu i funkcionalnu državnu naravno da mi je bitan "mix nadnacija" u odnosu na vjerske skupine jer ispada da Bošnjaci/Srbi/Hrvati i nisu ništa drugo od toga.tandmand wrote: Aha, tebi je bitna neka BH nadnacija, mix - Bosanac, koju bi po optimističnim procjenama činilo 70% populacije a ostatak bi bili autohtoni narodi Srbi i Hrvati. Raspadom Jugoslavije nestala bi ta mix nacija "Bosanac", kao što je nestao "Jugosloven" a ostali bi samo konstitutivni Srbi i Hrvati a mi bi politički ostali na ledini jer nas se ne bi smatralo narodom već vjerskom grupom.To je to, građanska država, bez konstitutivnih naroda i entiteta. Bravo.
Ali nemoj da tu nadnaciju Mix - Bosanac pravimo na taj način da ukidamo naziv "Bošnjak" ili smanjujemo njihov broj, a istovremeno ostavljamo konstitutivne Srbe i Hrvate, jer to tada izgleda prilično zlonamjerno, u stvari je vid agresije i etničkog čišćenjaTako i u toj SR BiH, nije se moglo praviti trojstvo, mix nacija -Bosanac, Srbi i Hrvati a Bošnjaka nigdje. Da bi imali zajednički identitet, onda svako mora imati svoj a ne da Srbi, hrvati imaju svoj a Bošnjaci samo zajednički.
srbi i hrvati i jesu nacija kao i bosanac
problem je u tome sto se srbinom i hrvatom u bih nazivaju svi koji su pravoslavci tj katolici
a protuteza tome su izmisljeni bosnjaci koji su muslimani
u bih imas i srba i hrvata al oni su manjina
jovan divjak je recimo nacionalno srbin dok dodik nije
zasto zato sto je rodjen u bg i svoje porijeklo vodi od tamo koliko znam
za hrvata mi sada niko ne pada na pamet al recimo to bi bio recimo toni kukoc kad bi preselio ovdje i poceo ziviti i raditi i sl
ova tema a i sve ranije i buduce se tu zbog neshvatanja razlika izmedju nacija narod vjeroispovjest a to nazalost nije od juce nego bi rekao mozda i preko 100 godina
- ABH017
#213 Re: Bosanac=Bosnjak
Kad već tako tvrdiš, šta si to ti uradio za Bosnu i Hercegovinu više od bilo kog Bošnjaka?Sonac wrote: "Muslimani" je bilo nešto što je od samog starta bilo nepravedno, nepravilno, nametnuto... Ali ako ćemo iskreno, ni Srbi ni Hrvati nisu imali izbora osim izjašnjavati se tako, nisam li u pravu? Nije li to sve s namjerom bilo tako? Bosanac je bilo jednako zabranjeno i nepoželjno kao i Bošnjak, sve što bi Bosni davalo državotvorne elemente je bilo nepoželjno. Opet se i uvijek vraćamo samo na muslimane i to je upravo ona razlika između Bosanaca i Bošnjaka, nama je uvijek na prvom mjestu BiH a vama vjera iako žestoko tvrdite da nije tako. Ja sam bosanac islamske vjeroispovjesti pa će se mnogi začuditi, jadnako kao i mi da među vama ima nemuslimana pa jel.
Nepravda je bila prevelika da bi se tek tako ispravila, možda je ispravljena prema Bošnjacima ali prema Bosni zasigurno nije.
Imaš li neki instrument za mjerenje ljubavi prema jedinoj domovini ili je taj instrument u tvojoj glavi?
Riješi se predrasuda, Bošnjak nema nikakve veze sa Islamom. Pogledaj malo Adila Zulfikarpašića. Da li je on bio vjernik?
- ABH017
#214 Re: Bosanac=Bosnjak
Bravo jaruga.tandmand wrote:Taj tvoj Bosanac sa veliko B, onaj kakvim si se ti izjasnio, je ustvari u političkom smislu građanin BiH, i njemu nisu smetnja Bošnjaci, već konstitutivnost naroda - Dejtonski ustav i teritorijalna podjela - entiteti. Dakle, vi Bosanci prođite se rasprava sa Bošnjacima o njihovom identitetu, već ukidajte ovaj aparthejdski Ustav. Borite se za građansku državu,građanski ustav, tako će te se izboriti i za svoga Bosanca. Kada bude 1 čovjek jedan glas, građanski ustav i ustroj BiH, neće biti bitno kako se ko izjašnjava ....Sonac wrote:Pa čim je uveden naziv Bošnjak pokopana je ideja nadnacije tako da priča nema smisla. Mi Bosanci smo samo statistička greška i ja sam svejstan toga ali boli činjenica da je BiH kao normalna i funkcionalna država izgubljena i to ne u ratu već poslije... Država koja nema nadnaciju nije država ali eto, bilo je bitnije da se muslimane iz bivše zemlje možemo staviti pod zajednički naziv nego da BiH kao država ima svoju nadnaciju, aferim.
Bosanac=Građanin
U međuvremenu, mogu se prihvatiti malo i Srba i Hrvata, pa neka vide sa njima kakve su mogućnosti.
- supercali
#215 Re: Bosanac=Bosnjak
ma ja ja umislio a ti i ostali sve sto kazete je takoABH017 wrote:Jednostavno znak jednakosti između Bošnjak i musliman (kao pripadnik jedne vjere) stoji u tvojoj glavi i ja to razumijem, ali to ne možeš iznositi kao činjenicu, jer te realnost surovo demantuje.supercali wrote: jednostavno muslimani
ajde ba pusti tu suplju mi smo jedini tacni bosnjaci bosnjastvo i sl
postat ce gore nego prica kod srba i amebama
cinjenica jeste a sto je ti ne vidis je u tvojoj glavi da idem s tvojom tehnikom
znaci ti si umislio da nije tako jer tako sada dosta ljudi iskoristava ustav sa konstitutivnim narodima i sl
mi smo jedina drzava na svijetu koja drzavu ogranicava na pripadnike 3 naroda bez manjina
shvatas li ti da je u jugoslaviji obiljezena vjerska pripadnost a ne nacionalna sa velikim M
bosnjak od ranije i ovaj od 93-e nemaju isto znacenje
bosnjak od prije 100 godina je isto sto i danas bosanac jer je u sustini bosanac evoluirao iz rijeci bosnjak kao sto je rijec bosnjak evoluirala iz rijeci bosnjanin
je li goran mogao biti musliman sa veliko M
nikad od kad je 70 neke uvedeno to opredijeljenje
znaci ti kao i vecina srba hrvata i bosnjaka mjesa naciju narod i vjeroispovjest
- supercali
#216 Re: Bosanac=Bosnjak
vidis sta je problemABH017 wrote:Bravo jaruga.tandmand wrote:Taj tvoj Bosanac sa veliko B, onaj kakvim si se ti izjasnio, je ustvari u političkom smislu građanin BiH, i njemu nisu smetnja Bošnjaci, već konstitutivnost naroda - Dejtonski ustav i teritorijalna podjela - entiteti. Dakle, vi Bosanci prođite se rasprava sa Bošnjacima o njihovom identitetu, već ukidajte ovaj aparthejdski Ustav. Borite se za građansku državu,građanski ustav, tako će te se izboriti i za svoga Bosanca. Kada bude 1 čovjek jedan glas, građanski ustav i ustroj BiH, neće biti bitno kako se ko izjašnjava ....Sonac wrote:Pa čim je uveden naziv Bošnjak pokopana je ideja nadnacije tako da priča nema smisla. Mi Bosanci smo samo statistička greška i ja sam svejstan toga ali boli činjenica da je BiH kao normalna i funkcionalna država izgubljena i to ne u ratu već poslije... Država koja nema nadnaciju nije država ali eto, bilo je bitnije da se muslimane iz bivše zemlje možemo staviti pod zajednički naziv nego da BiH kao država ima svoju nadnaciju, aferim.
Bosanac=Građanin![]()
U međuvremenu, mogu se prihvatiti malo i Srba i Hrvata, pa neka vide sa njima kakve su mogućnosti.
uporno mislis da je to napad na bosnjake islamofobija i sl
ako zivim u sarajevu na ovom forumu sam jer je fakticki sarajevski forum sto mu je i prijasnje ime sugeriralo normalno da cu se najvise sa bosnjacima kaciti oko ove price kad su u sarajevu vecina
da sam na banjaluka-x forumu tamo bi vjerovatno isto dozivio samo sto bi onda bio srbomrzac i sl
isti slucaj bi bio i na siroki-x ili sl
e vidis u medjuvremenu se ja raspravljam i sa draganom iz banja luke i sa antom iz posusja da su ustvari bosanci tj hercegovci
mada je ovo sa hercegovcima druga malo prica i nije toliko vezana kao sa problemom bosnjak srbin hrvat
-
Dado34
#217 Re: Bosanac=Bosnjak
Evo citam, diskutujemo. Meni nije logicno da je neko rodjen u BiH Srbin, Hrvat ili bilo sta drugo. Isto tako novonastali naziv Bosnjak mi nije primjeren. Rodjen u BiH za mene moze biti samo BOSANAC katolicke, pravoslavne,Judisticke ortodoksne, islamske itd,.. vjeroispovjesti. Sve ostalo je nametnuto da bi se strpali u torove kao sto jeste.
- ABH017
#218 Re: Bosanac=Bosnjak
Komunisti i jesu dali naziv Musliman, pod uticajem velikosrpske i velikohrvatske ideje, a kako im se etnos ne bi opredijelio za Bošnjak ili Bosanac. Znali su oni vrlo dobro zašto tu grupaciju nazivaju Musliman, jer ni jedan pravoslavac/katolik ili njihov potomak se nikad ne bi nazvao tim nazivom. Po tebi ispade da je među Muslimanima bio veliki broj pravoslavaca i katolika, koji su ponosno isticali svoju pripadnost Muslimanskom narodu.dustaban wrote:A ja samo htio reci kako je:
Srbin = Srbijanac
Amer = Amerikanac
Bosnjak = Bosanac
Medo = Medvjed![]()
itd...
Dakle sve sami sinonimi.
Znamo svi dobro da se to jos ne zna, ali sve kazuje da je to samo zamjena za Muslimane i nista vise. Cak je i radikalnije rjesenje od Musliman jer je uz bosnjastvo obavezno i muslimanska vjeroispovjest, sto nije bio slucaj sa Muslimanskim izjasnjenjem!?
Koje nebuloze.
Do sad sam bio uvjerenja da je Srbima uvijek neko drugi kriv za sve što im ne valja, al eto nek si nas ti prosvijetlio, nazvao nas budalama i nesposobnjakovićima koji ne mogu ni dvije ovce čuvati (fala Bogu pa nismo čobani). Od mene ti halal, jer ne može svačija riječ ni uvrijediti.
Zbog drugih ti ide prijava administratoru.
- supercali
#219 Re: Bosanac=Bosnjak
to je ono sto pokusavam objasniti al ljudi uporno vratili smo ime koje nam je zabranjeno mi smo se najvise borili i slDado34 wrote:Evo citam, diskutujemo. Meni nije logicno da je neko rodjen u BiH Srbin, Hrvat ili bilo sta drugo. Isto tako novonastali naziv Bosnjak mi nije primjeren. Rodjen u BiH za mene moze biti samo BOSANAC katolicke, pravoslavne,Judisticke ortodoksne, islamske itd,.. vjeroispovjesti. Sve ostalo je nametnuto da bi se strpali u torove kao sto jeste.
- ABH017
#220 Re: Bosanac=Bosnjak
Je li ti dobro jarane?supercali wrote: vidis sta je problem
ako zivim u sarajevu na ovom forumu sam jer je fakticki sarajevski forum sto mu je i prijasnje ime sugeriralo normalno da cu se najvise sa bosnjacima kaciti oko ove price kad su u sarajevu vecina
da sam na banjaluka-x forumu tamo bi vjerovatno isto dozivio samo sto bi onda bio srbomrzac i sl
e vidis u medjuvremenu se ja raspravljam i sa draganom iz banja luke i sa antom iz posusja da su ustvari bosanci tj hercegovci
mada je ovo sa hercegovcima druga malo prica i nije toliko vezana kao sa problemom bosnjak srbin hrvat
Gdje sam te nazvao islamofobom?
Gdje sam ti napisao da napadaš Bošnjake?
Šta izmišljaš? Treba ti popularnosti, šta?
Ne odgovara ti normalna komunikacija bez vrijeđanja, pa želiš da je podigneš na taj level?
Može, ali bez mene.
- supercali
#221 Re: Bosanac=Bosnjak
jbt tebi treba bas crtati da bi shvatio nije onaj daleko kad je mnoge nazvao cuvarima ovacaABH017 wrote:Je li ti dobro jarane?supercali wrote: vidis sta je problem
Ne odgovara ti normalna komunikacija bez vrijeđanja, pa želiš da je podigneš na taj level?
Može, ali bez mene.
pa ja i kad nacrtam ovcu mnogima ne bi dao da ih cuvaju a kamoli prave ovce jer i coban treba malo inteligencije za razliku od ljudi u bih koji su u torovima i guraju pricu kako su svi protiv nas a jedini mi ispravni i tako je nazalost i medju srbima i medju hrvatima i medju bosnjacima
ovo je normalna komunikacija a to sto ti ne znas komunicirati je do tebe ne do mene
al dobro je potvrdio si mi jedno da si shvatio koliko sam u pravu pa se povlacis a izgovor je kao vrijedjanje al ti si kao dobar pa ne bi na tom nivou
- ABH017
#222 Re: Bosanac=Bosnjak
Ti bi da nekome crtaš ovce, a ne znaš odgovoriti na jednostavna pitanja?supercali wrote:jbt tebi treba bas crtati da bi shvatio nije onaj daleko kad je mnoge nazvao cuvarima ovacaABH017 wrote:Je li ti dobro jarane?supercali wrote: vidis sta je problem
Može, ali bez mene.
pa ja i kad nacrtam ovcu mnogima ne bi dao da ih cuvaju a kamoli prave ovce jer i coban treba malo inteligencije za razliku od ljudi u bih koji su u torovima i guraju pricu kako su svi protiv nas a jedini mi ispravni i tako je nazalost i medju srbima i medju hrvatima i medju bosnjacima
ovo je normalna komunikacija a to sto ti ne znas komunicirati je do tebe ne do mene
al dobro je potvrdio si mi jedno da si shvatio koliko sam u pravu pa se povlacis a izgovor je kao vrijedjanje al ti si kao dobar pa ne bi na tom nivou
Još bi da ispadne da se ja povlačim. Aferim ti na argumentima.
- supercali
#223 Re: Bosanac=Bosnjak
kako cu ti odgovoriti na pitanja kad ti citas onako kako tebi odgovara a uopste ne promislis sta je napisano
da procitas fino imao bi i odgovore na ta pitanja koja ne bi imala svrhe i biti postavljena
necu ni crtati ni to neces shvatiti
da procitas fino imao bi i odgovore na ta pitanja koja ne bi imala svrhe i biti postavljena
- Connaisseur Karlin
#224 Re: Bosanac=Bosnjak
tandmand je dobro objaniosupercali wrote:e vidis u cemu je problemtandmand wrote:
srbi i hrvati i jesu nacija kao i bosanac
problem je u tome sto se srbinom i hrvatom u bih nazivaju svi koji su pravoslavci tj katolici
a protuteza tome su izmisljeni bosnjaci koji su muslimani
u bih imas i srba i hrvata al oni su manjina
jovan divjak je recimo nacionalno srbin dok dodik nije
zasto zato sto je rodjen u bg i svoje porijeklo vodi od tamo koliko znam
za hrvata mi sada niko ne pada na pamet al recimo to bi bio recimo toni kukoc kad bi preselio ovdje i poceo ziviti i raditi i sl
ova tema a i sve ranije i buduce se tu zbog neshvatanja razlika izmedju nacija narod vjeroispovjest a to nazalost nije od juce nego bi rekao mozda i preko 100 godina
- ABH017
#225 Re: Bosanac=Bosnjak
Evo ja ću nacrtati ako treba. Nije problem.supercali wrote:kako cu ti odgovoriti na pitanja kad ti citas onako kako tebi odgovara a uopste ne promislis sta je napisano
Ponovo te pitam. Gdje sam te nazvao islamofobom i gdje sam napisao da napadaš Bošnjake? Nađi moj post u kojem to piše, pa dokaži te svoje pokušaje od argumenata. Ili barem objasni šta si mislio pod tim, ako sam pogrešno shvatio ovo boldirano.supercali wrote: vidis sta je problem
Nemoj u nedostatku argumenata pribjegavati na ad hominem priču, jer ja nisam protutip tog tvog zamišljenog Bošnjaka.
P.S.
I nemoj biti jajara. Ako se meni obraćaš onda citiraj moj post.