Ovo je itekako tacno ako ti se da provjeravajmadner wrote:Ovo nije tacno.supercali wrote:Nemam oraha u dzepu jer je sve regularno i po slovu zakonaado-šampion wrote:A nista GIP, dodatna zarada, porez 10%, ovo-ono?Hajde da ne razvlacimo, nije mjesto, ja vrlo dobro znam sta je rad preko neta jer sam u bransi u kojoj je frilens vrlo popularan. Jedno su dadzbine poslodavca, bio on gore ili ovdje, a drugo su dadzbine tebe kao zaposlenika, koje se vezu za mjesto boravka a ne mjesto zarade. Minimum sto si duzan je prijaviti dodatnu zaradu i platiti porez 10%.
Nije bitno, na kraju krajeva ko sam ja da tebe pitam te stvari, a drugo ne gledam nikom u novcanik, ali majstore zakacio si se za covjeka kojeg sam spomenuo pod pretpostavkom da ne placa dadzbine a i ti s tog aspekta imas oraha u dzepu.
Zarada konkretno preko neta nije tolika da podlijeze placanju bilo cega
Zarada preko se placa tamo i sve dadzbine prinosi itd
Ne mogu me dvije drzave "ganjati" za istu stvar
To je ono slicno kao sa pdv-om i porezima
Ne mozes me oporezovati 2 puta za istu stvar al nebitno
Znaci nikoga nisam zakinuo
Ni onu ni ovu drzavu jer uredno pokazem papir ovdje i sve je uredno jer da nije do sada bi bio na sudu i sl
Znam jer placam taj porez.![]()
Dakle po slovu zakona ti bi svake godine trebao prijaviti dodatne prihode (jedna stopa do 35000 godisnje, druga iznad). Ne mozes platiti porez tamo jer nisi prijavljen tamo, osim ako nisi u radnom odnosu u dvije drzave i sa dva mjesta prebivalista.
Stopa koju bi trebao platiti zavisi od vrste prijave, od 10 do 30% na dodatne prihode zavisno kako se registrujes.
Nisam ja kriv sto je kod nas takav porezni zakon i te stvari
Vjerujem da i mnogi mogu legalno prestati placati taj porez jer je ocito rupa u zakonu
Kad to izmjene onda cu placati ako me bude doticalo
Znaci ja nisam uvjeren da nisam duzan nego zakonski prijavljujem sve i ne trebam placati nista jer placam tamo negdje