Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
- So What!
-
adv.K
#202 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sad rade ponovo onaj asfalt koji je bio neravan na novoj raskrsnici u Olovu. Mozda su ovdje procitali kritike 
-
Naslovnica
#203 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Može li mi neko objasniti gdje ce se tačno spajati ovaj krak obilaznice na ul Safeta Zajke?
- So What!
#204 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Otprilike ovako nešto, sa mogućom ponekom izmjenom.Naslovnica wrote:Može li mi neko objasniti gdje ce se tačno spajati ovaj krak obilaznice na ul Safeta Zajke?

- Thorgerson
#205 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ne raumijem cemu ovako zajedljiv komentar. Totalno nepotrebno.Alfons Kauders wrote: Doduse, ovo je kod nas u Evropi.
Ne znam kada ce Bakiristan poceti raditi nesto slicno. Bezbeli kad skontaju kako uklopiti dzamiju ili trzni centar u sredinu. Ili oboje.
Inace svaka cast za ovaj kruzni, fkt nisam znao da i to imamo. Ako mi uopste dopustas da za Tuzlu smatram nasom? Jer ocito mi ovdje u Sarajevu nismo vasi.
- Haris.ba
#206 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nadamo se da će se spajati negdje oko spoja 9 transferzale. To je raskrsnica kako je nacrtano na mapi od "So What!".Naslovnica wrote:Može li mi neko objasniti gdje ce se tačno spajati ovaj krak obilaznice na ul Safeta Zajke?
Efendić gura da se ta raskrsnica završi - projekat kružnog toka na spoju 9 transferzale (cesta od Alipašina polja, pod 90 stepeni uglom sa Safeta Zajke) i Safeta Zajke koji bi se uklopio u njegovu ideju da se gradski autoput nastavi dionicom gdje su sada šine (njegova ideja je da ima previše šina). To će biti test šta će se desiti u budućnosti da gradskim autoputem.
Kako ostave da u budućnosti može cesta proći je glavno.
Ali, ne znamo hoće li imati dovoljno para i riješenih imovinskih odnosa. U tenderu za taj lot je metraža otprlike tu negdje. Ali, mislim da će tzv. privremeni spoj biti ranije. Iako sam čuo da su se dogovorili, ali ondje ima i fabrika plastičnih cijevi Bosnaplast. Treba vremena da se to izmjesti. Ima i jedna kuća na sred trase napravljena. Vidi se na snimku. Nema kod nas ništa jednostavno.
- Alfons Kauders
#207 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kada su u pitanju ceste u i oko Sarajeva, pogan i zajedljiv komentar je najmanje sto zasluzuju nadlezni. Zasluzuju kvalitetno jebavanje matera.Thorgerson wrote:Ne raumijem cemu ovako zajedljiv komentar. Totalno nepotrebno.Alfons Kauders wrote: Doduse, ovo je kod nas u Evropi.
Ne znam kada ce Bakiristan poceti raditi nesto slicno. Bezbeli kad skontaju kako uklopiti dzamiju ili trzni centar u sredinu. Ili oboje.
Inace svaka cast za ovaj kruzni, fkt nisam znao da i to imamo. Ako mi uopste dopustas da za Tuzlu smatram nasom? Jer ocito mi ovdje u Sarajevu nismo vasi.
A naravno da niste nasi, to je odavno jasno.
- Thorgerson
#208 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
A u TZ jel sve cvjeta? Hehe.Alfons Kauders wrote:Kada su u pitanju ceste u i oko Sarajeva, pogan i zajedljiv komentar je najmanje sto zasluzuju nadlezni. Zasluzuju kvalitetno jebavanje matera.Thorgerson wrote:Ne raumijem cemu ovako zajedljiv komentar. Totalno nepotrebno.Alfons Kauders wrote: Doduse, ovo je kod nas u Evropi.
A naravno da niste nasi, to je odavno jasno.Sve po zaslugama, no hard feelings.
Problem je sto je kvadrat zemljista u Sarajevu poprilicno vrijedan. Problem je sto svi hoce ovdje da se sjargaju. I na kraju glavni problem je vlast koja je dozvolila svakom da pravi kucu gdje njemu padne na um. Pa se dozvolilo sve i svasta, samo nek se bosnje nasele, nema veze poslije cemo uredjivati. E onda jaro pukne betonsku ogradu, ostavi knap mjesta da auto moze proci i imamo belaj.
I zato imamo situaciju da npr. trase koje su ucrtane prije 40 godina su pune objekata, sto stalnih, sto privremenih, a neki cak i legalizovani (boga pitaj kako).
Neces vidjeti nekoga da je kucu napravio negdje u nekoj sumi, kojom treba proci sta ja znam brza cesta u Lasvanskoj dolini. Ali ces naravno vidjeti milion objekata npr. u Nedzaricima, na buducoj trasi prve transverzale ili gradskog autoputa. Zato jer se radi o super atraktivnoj lokaciji. Sto za ljude da zive tu, sto za firme itd.
Ali eto, ipak nesto se radi. Samo tanko je to jos.
- Alfons Kauders
#209 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ko kaze da cvjeta? Ni blizu... Ali barem nismo Sarajevo...Thorgerson wrote: A u TZ jel sve cvjeta? Hehe.![]()
Problem je sto je kvadrat zemljista u Sarajevu poprilicno vrijedan. Problem je sto svi hoce ovdje da se sjargaju. I na kraju glavni problem je vlast koja je dozvolila svakom da pravi kucu gdje njemu padne na um. Pa se dozvolilo sve i svasta, samo nek se bosnje nasele, nema veze poslije cemo uredjivati. E onda jaro pukne betonsku ogradu, ostavi knap mjesta da auto moze proci i imamo belaj.
I zato imamo situaciju da npr. trase koje su ucrtane prije 40 godina su pune objekata, sto stalnih, sto privremenih, a neki cak i legalizovani (boga pitaj kako).
Neces vidjeti nekoga da je kucu napravio negdje u nekoj sumi, kojom treba proci sta ja znam brza cesta u Lasvanskoj dolini. Ali ces naravno vidjeti milion objekata npr. u Nedzaricima, na buducoj trasi prve transverzale ili gradskog autoputa. Zato jer se radi o super atraktivnoj lokaciji. Sto za ljude da zive tu, sto za firme itd.
Ali eto, ipak nesto se radi. Samo tanko je to jos.
A to sto je SDA planski preselila Srebrenicu i dobar dio Podrinja po Rajlovcu i Vogosci takodjer nije nas problem, vec vas. Sudeci prema rezultatima izbora, zapravo i nema problema, jer koliko sam upratio, SDA uze sve nacelnicke pozicije u gradu.
- So What!
#210 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Priznao vam frajer da vas trolla i opet se primiteAlfons Kauders wrote:Thorgerson wrote: A to sto je SDA planski preselila Srebrenicu i dobar dio Podrinja po Rajlovcu i Vogosci takodjer nije nas problem, vec vas. Sudeci prema rezultatima izbora, zapravo i nema problema, jer koliko sam upratio, SDA uze sve nacelnicke pozicije u gradu.
A na trasi spoja sa ulicom Safeta Zajke, su hale ŽGP-a, Bosnaplasta i još neke firme. Kuća je ja mislim ta na prodaju, a sa tim firmama se uglavnom sve dogovorilo, zanimljivo ŽGP koji učestvuje u cestogradnji po čitavoj državi je najviše otezao.
Počinju se rušiti ti objekti kada se završi pergola, ja mislim..
- Alfons Kauders
#211 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
... ko saucesceSo What! wrote:Priznao vam frajer da vas trolla i opet se primiteAlfons Kauders wrote:Thorgerson wrote: A to sto je SDA planski preselila Srebrenicu i dobar dio Podrinja po Rajlovcu i Vogosci takodjer nije nas problem, vec vas. Sudeci prema rezultatima izbora, zapravo i nema problema, jer koliko sam upratio, SDA uze sve nacelnicke pozicije u gradu.![]()
- Haris.ba
#212 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Na kantonalnom dnevniku je bio prilog. I koliko sam skontao nešta spominju da im fali para. Valjda za eksproprijaciju.So What! wrote:Priznao vam frajer da vas trolla i opet se primiteAlfons Kauders wrote:Thorgerson wrote: A to sto je SDA planski preselila Srebrenicu i dobar dio Podrinja po Rajlovcu i Vogosci takodjer nije nas problem, vec vas. Sudeci prema rezultatima izbora, zapravo i nema problema, jer koliko sam upratio, SDA uze sve nacelnicke pozicije u gradu.![]()
A na trasi spoja sa ulicom Safeta Zajke, su hale ŽGP-a, Bosnaplasta i još neke firme. Kuća je ja mislim ta na prodaju, a sa tim firmama se uglavnom sve dogovorilo, zanimljivo ŽGP koji učestvuje u cestogradnji po čitavoj državi je najviše otezao.
Počinju se rušiti ti objekti kada se završi pergola, ja mislim..
Uglavnom, prikazali su gdje će biti spoj sa Safeta Zajke. Odmah poslije pergole ide blaga krivina na Safeta Zajke. Znači, neće doći do 9 transferzale.
Po tome, Bosnaplast uopće ne treba seliti. Samo se radi o zemlji ŽGP -a, koliko sam vidio. Šteta. Imao sam malu nadu da će doći do 9 transferzale.
Nek završe ovo. I to znači da od gradskog autoputa u slijedećih 15ak godina skoro sigurno nema ništa osim eventualno jednoga dijela na Ciglanama zbog prve transferzale.
- So What!
#213 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Napokon znamo i službeno (privremeno) riješenje spoja Sarajevske zaobilaznice sa ulicom Safeta Zajke.
Pomalo nakaradno, no šta je tu je....

Pomalo nakaradno, no šta je tu je....

- So What!
#214 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Završen kružni tok na spoju X i A transverzale.

- Haris.ba
#215 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
E to sam vidio oko gradskog autoputa. Haj. Barem nešta.
Kad sad ovo gledam, veći mi je problem što su pergolu planirali samo za ovu okuku. Nisu planirali da u budućnosti autoput se nastavi. Fali pergole da autoput nastavi pravo.
Haj. Nek stanu sa ovim. Nek barem završe prvu transferzalu i južnu longitudinalu u slijedećih 10 godina. Pa onda ćemo o gradskom autoputu.
Buća potok će dobiti još i ulaz - izlaz preko devete traansferzale. Gledajući da je dosada bilo faktički na tom potezu tri ulaza (Rajlovac, Čvila i Pofalići), sad pored njih biće dva dodatna (autoput i deveta transfezala). Da su barem proširili za još dvije trake spoj na Čvili kad su radili kružni tok. A mogli su.
Kad sad ovo gledam, veći mi je problem što su pergolu planirali samo za ovu okuku. Nisu planirali da u budućnosti autoput se nastavi. Fali pergole da autoput nastavi pravo.
Haj. Nek stanu sa ovim. Nek barem završe prvu transferzalu i južnu longitudinalu u slijedećih 10 godina. Pa onda ćemo o gradskom autoputu.
Buća potok će dobiti još i ulaz - izlaz preko devete traansferzale. Gledajući da je dosada bilo faktički na tom potezu tri ulaza (Rajlovac, Čvila i Pofalići), sad pored njih biće dva dodatna (autoput i deveta transfezala). Da su barem proširili za još dvije trake spoj na Čvili kad su radili kružni tok. A mogli su.
- So What!
#216 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
A transverzala - 24. 10. 2016.

-
neki
#217 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Koja smo mi šega od države...So What! wrote:A transverzala - 24. 10. 2016.
- supercali
#218 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
koji su kreteni majko mila ovi sto su crtali biciklisticku stazu
do kruznog ide lijevom stranom trotoara odkruznog desnom stranom
a biciklisticka staza uvijek ide izmedju ceste i trotoara
do kruznog ide lijevom stranom trotoara odkruznog desnom stranom
a biciklisticka staza uvijek ide izmedju ceste i trotoara
- So What!
#219 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nismo šega, jednostavno kada izaberemo takve ljude na vlast, jer sa ovime najviše veze ima lokalna vlast, evo šta dobijemo.neki wrote:Koja smo mi šega od države...So What! wrote:A transverzala - 24. 10. 2016.
Ovo neće ovako ostati, samo je poenta što se izmejštaju one star hale ŽGP-a u Brijeću, pa nikakav problem.
Kod ovog je problem uložioje puno novca u kuć, računao da se ta A transverzala nikada neće napraviti, pa kada su mu radovi zakucali na vrata ne zna šta će, a ne računa da se A transverzala možda i ne mora u ovom trenutku završiti. Ali jednog dana doći će neko umjesto Efenedića na vlast u opštinu Novi Gradi ne da će mu upasti u avliju, već će ga natjerari i kuću da sruši.
Naravno on da je pametan pa da računa na tako nešto znao bi da mu nije pametno graditi kuću ni u blizini trase, a kamoli na samoj trasi ceste.
Nekako je iza rata uspio uknjižiti zemljište koje je prije rata otkupljeno za potrebe ove saobraćajnice i na tom potezu je bilo mnogo objekata koji su uklonjeni, sada je oko izgrađenog dijela A transverzale prostrano i čisto, samo se ovaj pravio pametan i tik na trasi izgradio kuću.
- So What!
- drug_profi
#221 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Stvarno se pitam zašto ovaj gradski AP ne bi išao na stubovima iznad željezničke pruge. Skuplja gradnja jeste, ali je sigurno jeftinije od exproprijacije trase u širini 50-tak metara.
- holowey
#222 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
mislim da kada si vlasnik zemljista, vlasnik si i u dubinu i u visinu, ne moze niko graditi tebi iznad glave bez dozvole... a i to kosta... pa onda uz skuplju gradnju imas i taj trosak...drugi profil wrote:Stvarno se pitam zašto ovaj gradski AP ne bi išao na stubovima iznad željezničke pruge. Skuplja gradnja jeste, ali je sigurno jeftinije od exproprijacije trase u širini 50-tak metara.
- drug_profi
#223 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Mislim da postoji ograničenje prava vlasništva u visini i dubini iznad nekretnine.holowey wrote:mislim da kada si vlasnik zemljista, vlasnik si i u dubinu i u visinu, ne moze niko graditi tebi iznad glave bez dozvole... a i to kosta... pa onda uz skuplju gradnju imas i taj trosak...drugi profil wrote:Stvarno se pitam zašto ovaj gradski AP ne bi išao na stubovima iznad željezničke pruge. Skuplja gradnja jeste, ali je sigurno jeftinije od exproprijacije trase u širini 50-tak metara.
Uostalom ŽF su državne. Lako im se dogovoriti.
- Alfons Kauders
#224 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Fakat...drugi profil wrote:Stvarno se pitam zašto ovaj gradski AP ne bi išao na stubovima iznad željezničke pruge. Skuplja gradnja jeste, ali je sigurno jeftinije od exproprijacije trase u širini 50-tak metara.
Vjerovatno bi bilo preskupo? Jer nije potrebno samo "dici" trasu, vec napraviti i petlje koje bi je opsluzivale (koje bi bezbeli bile vece za dignutu trasu).
Ili mozda ima nekih tehnickih (sigurnosnih) razloga...
- holowey
#225 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
to za visinu je logicno, drzava ima suverenitet u visinu iznad xy metara (bar bi trebala da ima), a ne fizicko lice jer kako bi inace avioni prelijetali zemljiste... a cesta se ne bi gradila 300 metara iznad zemljista tako da bi opet trebalo sa vlasnikom zemljista pregovarati...drugi profil wrote:Mislim da postoji ograničenje prava vlasništva u visini i dubini iznad nekretnine.holowey wrote:mislim da kada si vlasnik zemljista, vlasnik si i u dubinu i u visinu, ne moze niko graditi tebi iznad glave bez dozvole... a i to kosta... pa onda uz skuplju gradnju imas i taj trosak...drugi profil wrote:Stvarno se pitam zašto ovaj gradski AP ne bi išao na stubovima iznad željezničke pruge. Skuplja gradnja jeste, ali je sigurno jeftinije od exproprijacije trase u širini 50-tak metara.
Uostalom ŽF su državne. Lako im se dogovoriti.
a to sto su zeljeznice drzavne, mislim da nije olaksavajuca okolnost...s obzirom na nagomilane dugove, htjeli bi sto vise para i nikad ne bi bilo dovoljno i nikad ne bi bilo dosta...jbg...