"Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#201 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by zagortenej »

A tek Toma Zdravkovic :-D
dadinjo33

#202 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

nasa wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Samokontorola i teznja ka balansiranju nemaju nikakve veze sa autoritativnim Bogom ili sejtanima ,vec su dio ljudske priorode. :)
Ti si inteligentna zena. Fakat to mislim, a nisam bas uvijek zbog nekih tvojih karikiranja i tako...Ali ljudska priroda je sranje.
Ta priroda utuce stotine hiljada godina da zapali vatru, a onda "za cas" evoluira u homo sapiensa koji pravi umjetnicka djela.
Hocu reci ljudska priroda je vrlo nestabilna i vrlo podlozna utjecajima koje nije u stanju da kontrolise.
Pa onda o kakvom to covjeku govorimo?
Da u takvom sranju od prirode ljudi traze stabilnost i ravnotezu je sasvim razumljivo. Bog kao autoritet, odgovor na pitanje, stanica na kojoj cekamo sljedecu fazu evolucije ili jednostavno ideal s romanticnim scenarijem moze bit samo glupost ali je ujedno odgovor na tvoje pitanje i kako i zasto se manifestuje.
Bog kao autoritet, odgovor na pitanje...Ali, šta kaže islamski bog?
"Okreni svoje lice prema dinu pravom, Allahovoj prirodi na kojoj je diferenciranjem uprirodovao ljude..."
dadinjo33

#203 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:A tek Toma Zdravkovic :-D
Ah, Noć i Danka...

Sve svete knjige i sve ikad nenapisano stalo u tu pjesmu...
nasa

#204 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by nasa »

dadinjo33 wrote:
nasa wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Samokontorola i teznja ka balansiranju nemaju nikakve veze sa autoritativnim Bogom ili sejtanima ,vec su dio ljudske priorode. :)
Ti si inteligentna zena. Fakat to mislim, a nisam bas uvijek zbog nekih tvojih karikiranja i tako...Ali ljudska priroda je sranje.
Ta priroda utuce stotine hiljada godina da zapali vatru, a onda "za cas" evoluira u homo sapiensa koji pravi umjetnicka djela.
Hocu reci ljudska priroda je vrlo nestabilna i vrlo podlozna utjecajima koje nije u stanju da kontrolise.
Da u takvom sranju od prirode ljudi traze stabilnost i ravnotezu je sasvim razumljivo. Bog kao autoritet, odgovor na pitanje, stanica na kojoj cekamo sljedecu fazu evolucije ili jednostavno ideal s romanticnim scenarijem moze bit samo glupost ali je ujedno odgovor na tvoje pitanje i kako i zasto se manifestuje.
Bog kao autoritet, odgovor na pitanje...Ali, šta kaže islamski bog?
"Okreni svoje lice prema dinu pravom, Allahovoj prirodi na kojoj je diferenciranjem uprirodovao ljude..."
To je ako prihvatimo Boziju intervenciju, generalno ne samo kako kazes islamskog, onda je stvar jasna, tu smo gdje jesmo, evoluirat cemo dalje jedino u pepeo... Samo tako ljudska priroda dobije neku smislenost inace bi mi bilo jako zao sto se nisam rodila bar koju hiljadu godina kasnije da ne tracim vrijeme na ovakve dileme... jer ocekivano ima da imamo sve odgovore, a nasa priroda ce biti bozanska...
samo ne znam da li opet to poboljsanje slijedi nicim izazvano ili cemo ovaj put kao mi da rukovodimo...
Connaisseur Karlin

#205 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by Connaisseur Karlin »

nasa wrote:
nasa,hvala,ali pokusavam reci,da ljudska priroda jeste nestabilna,tacnije receno,ne postoji stabilnost prirode u bilo kojem obliku. :)
Pisemo o vlro nestabilnom covjeku,kojeg je nemoguce permanentno izbalansirati,a covjek kosntatno tezi ka unutarnoj ravnotezi. Biranje autoriteta Boga ili nemanje autoriteta kao Boga je licna opacija,jer za nekoga autoritrt Boga,kao ideja vodilja ,jednsotavno ne funkcionira. :)
RNG_25

#206 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by RNG_25 »

nasa wrote:
arzuhal wrote:A ovo se @prenosnik vratio...
Sumnjam od prvog posta i tu dodje u dilemu ova prica o autoritetu. D a li moj autoritet moderatora nalaze dosljednost i trajni ban, da li kao musliman trebam dati sansu covjeku koji iz nekog razloga zeli promisliti religiju, islam ili sta vec, da li pristupiti forumu kao znaimaciji koju ne treba preozbiljno shvatati i sta to znnaci...i tako on pise, ja sumnjam.... :lol:
Dosta je banova... bar dok se ne spamuje. /miješanje u poslove moderatora/
dadinjo33

#207 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

nasa wrote: To je ako prihvatimo Boziju intervenciju, generalno ne samo kako kazes islamskog, onda je stvar jasna, tu smo gdje jesmo, evoluirat cemo dalje jedino u pepeo... Samo tako ljudska priroda dobije neku smislenost inace bi mi bilo jako zao sto se nisam rodila bar koju hiljadu godina kasnije da ne tracim vrijeme na ovakve dileme... jer ocekivano ima da imamo sve odgovore, a nasa priroda ce biti bozanska...
samo ne znam da li opet to poboljsanje slijedi nicim izazvano ili cemo ovaj put kao mi da rukovodimo...
Tvoja dilema i dilema čovjeka prije i čovjeka poslije pet hiljada godina ista je. Priroda je ista, samo se koreografija mijenja. Diskurzivnom saznavanju nema kraja, ono se širi u kvantitet, možda ima raznovrsnost (bolje reći šarolikost), ali je njegova glavna odlika kvantitativnost. Ono svakim odgovorom daje nova dva pitanja. Zato danas vozimo aute, a ne kočije. Ono je japanski model. Sitna nerevoluconarna poboljšanja. Druga vrsta znanja je ona koja daje mir, stvara "mirnu baštu usred plamena".
asurbanipal

#208 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by asurbanipal »

dadinjo33 wrote:
Ah, Noć i Danka...

Sve je u životu prolazno moj druže
i ljubav i tuge i svi srećni dani
sad kada je nema neka plaču ruže
ko' uvelo lišće na jesenjoj grani

Hakkikatska poezija...
dadinjo33

#209 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

asurbanipal wrote:
dadinjo33 wrote:
Ah, Noć i Danka...

Sve je u životu prolazno moj druže
i ljubav i tuge i svi srećni dani
sad kada je nema neka plaču ruže
ko' uvelo lišće na jesenjoj grani

Hakkikatska poezija...
:thumbup:

Druga ni ne postoji...
RNG_25

#210 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by RNG_25 »

Postavljač teme priželjkuje raj na Zemlji, ne shvatajući nemogućnost i besmislenost takve ideje, te time napada religije i iznosi svaku i najmanju lošu stvar u njima, prikladno zanemarujući svaku dobru stvar u istima.

Zato će sva ova priča, kao uostalom u zadnjih 2000+ godina, ostati samo na nivou mašte, a prije nego mi neko zamjeri da imamo "zapad" na kojem vlada mir, samo ću reći da ne hitaju sa zaključcima još, tek je pola stoljeća prošlo od relativno solidnog globalnog mira (čija cijena sve više raste, a žrtve postaju sve veće, a nisu žrtve samo mrtvi ljudi). Ali stvari ispod tinjaju, u to možete biti sigurni...

Ali ništa zato, mašta može svašta, samo joj je doseg na nivou, jel', misli...
Last edited by RNG_25 on 29/09/2016 00:44, edited 1 time in total.
RNG_25

#211 Re: Re:

Post by RNG_25 »

dadinjo33 wrote:Pa vidi, sve ideologije i sistemi hoće ovce, vojnike, robote.
I svi su oni potrebni za postojanje ostalih ne-ovaca, ne-vojnika i ne-robota, te su time dobri jer uzrokuju i podržavaju njihovo postojanje. Zanimljivo, zar ne?

Doduše, ovo nije baš u duhu teme gdje su "ovce, vojnici i roboti" (kao analogija ljudima koji samo slijepo slijede) tretirani kao najgora vrsta ljudi, a zapravo bi možda moglo biti da su najbolja...
dadinjo33

#212 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

RNG_25 wrote:Postavljač teme priželjkuje raj na Zemlji, ne shvatajući nemogućnost i besmislenost takve ideje, te time napada religije i iznosi svaku i najmanju lošu stvar u njima, prikladno zanemarujući svaku dobru stvar u istima.

Zato će sva ova priča, kao uostalom u zadnjih 2000+ godina, ostati samo na nivou mašte, a prije nego mi neko zamjeri da imamo "zapad" na kojem vlada mir, samo ću reći da ne hitaju sa zaključcima još, tek je pola stoljeća prošlo od relativno solidnog globalnog mira. Ali stvari ispod tinjaju, u to možete biti sigurni...

Ali ništa zato, mašta može svašta, samo joj je doseg na nivou, jel', misli...
Jebote, pročitah tvoju prvu rečenicu i padoše mi odmah na um one slikovnice Jehovinih svjedoka, leže lav i antilopa jedno pored drugog :D Ako ništa, barem ti je film u boji, i to živopisnoj ;)
dadinjo33

#213 Re: Re:

Post by dadinjo33 »

RNG_25 wrote:
I svi su oni potrebni za postojanje ostalih ne-ovaca, ne-vojnika i ne-robota, te su time dobri jer uzrokuju i podržavaju njihovo postojanje. Zanimljivo, zar ne?

Doduše, ovo nije baš u duhu teme gdje su "ovce, vojnici i roboti" (kao analogija ljudima koji samo slijepo slijede) tretirani kao najgora vrsta ljudi, a zapravo bi možda moglo biti da su najbolja...
Samo budala bi potcijenila značaj i potencijal vune ;) Kako ono, "običan puk religiju smatra istinitom, mudri je smatraju za laž, a oni što vladaju-korisnom"

P.S. Zadnji postovi su ti mrtvi relativizam, a načelno mu se protiviš ;)
Last edited by dadinjo33 on 29/09/2016 00:52, edited 1 time in total.
RNG_25

#214 Re: RE: Re:

Post by RNG_25 »

zagortenej wrote:"Šejtan najvoli odlutale ovčice" :-D
Inače, zanimljivo je to poredjenje ljudi sa ovcama.
Puno zanimljivije je ova preovlađujuća ideja da ima nešto nužno loše u tome da se bude "ovca", ili da se to ima izbjegavati pod svaku cijenu, ili čak da je bilo ko osim malog broja ljudi sposobno ili ima korist od toga da ne bude "ovca".
dadinjo33

#215 Re: RE: Re:

Post by dadinjo33 »

RNG_25 wrote:
zagortenej wrote:"Šejtan najvoli odlutale ovčice" :-D
Inače, zanimljivo je to poredjenje ljudi sa ovcama.
Puno zanimljivije je ova preovlađujuća ideja da ima nešto nužno loše u tome da se bude "ovca", ili da se to ima izbjegavati pod svaku cijenu, ili čak da je bilo ko osim malog broja ljudi sposobno ili ima korist od toga da ne bude "ovca".
Pa samo ovca može biti savršena ovca, otkud ti ideja da u tome ima nešto loše?
RNG_25

#216 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by RNG_25 »

Meni niotkud, tebi i nekima od nekud očito, nebitno odakle.
dadinjo33

#217 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

RNG_25 wrote:Meni niotkud, tebi i nekima od nekud očito, nebitno odakle.
A možda tvoje misli i mašta dosežu samo do skroz pogrešnih zaključaka.
RNG_25

#218 Re: Re:

Post by RNG_25 »

dadinjo33 wrote:P.S. Zadnji postovi su ti mrtvi relativizam, a načelno mu se protiviš ;)
Zapravo, jedini relativizam ovdje je tvoj, jer stavljaš kompletne religije u relaciju sa svojim idealima. Nema ništa relativno u priznanju da čak i zlo igra nužnu ulogu u postojanju, te u tom smislu zlo "radi" za dobro. No ovdje čak ni o tome nije riječ, već samo o tvom evidentnom nepoznavanju upravo ljudske prirode o kojoj mnoštvo riječi pišeš.
dadinjo33

#219 Re: Re:

Post by dadinjo33 »

RNG_25 wrote:
dadinjo33 wrote:P.S. Zadnji postovi su ti mrtvi relativizam, a načelno mu se protiviš ;)
Zapravo, jedini relativizam ovdje je tvoj, jer stavljaš kompletne religije u relaciju sa svojim idealima. Nema ništa relativno u priznanju da čak i zlo igra nužnu ulogu u postojanju, te u tom smislu zlo "radi" za dobro. No ovdje čak ni o tome nije riječ, već samo o tvom evidentnom nepoznavanju upravo ljudske prirode o kojoj mnoštvo riječi pišeš.
Image ;)
Connaisseur Karlin

#220 Re: Re:

Post by Connaisseur Karlin »

dadinjo33 wrote:
RNG_25 wrote:
Image ;)
ovaj je bolji:

Image

on je za rijesnje problema svaki put mjenjao glavu :D
dadinjo33

#221 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

Taj je praktičniji, a ovaj mi je draži:

Image
fatamorgana

#222 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by fatamorgana »

dadinjo33 wrote:
Ah, Noć i Danka...

Hej Danka, Danka, Daaanka, reci mi Danka
ko je kriv zbog Prvog srpskog ustanka ....
Post Reply