Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
tututuuuu

#201 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

zeina wrote:
tututuuuu wrote:
zeina wrote: Plaza je javni a ne privatni prostor, nametanje bilo kojeg nacina oblacenja na javnom mjestu je protivno bilo kojim demokratskim nacelima, nema se tu sta tumaciti
A je li? Nisi cula za pojam remecenje javnog reda i mira. Javni prostor je i recimo opcina pa ne mozes uci u sorcu. Ne mogu ni gol izaci na ulicu sigurno. Pisati na javnom mjestu kao moja ljudska potreba? Sex na javnom mjestu, dvije osobe dobrovoljno to cine, kog se to jos tice? Mislim da bi tebe prvu smetalo itd. itd... Koja selektivna primjena i razbacivanje pojmovima o ljudskim pravima, i jos bez obraza naziva Europljane licemjerima. A opet svi samo kod licemjera idu a onda bi da im naturaju svoje stavove zbog kojih su i pobjegli. Naopako.
A na koji to nacin zena u burkiniju remeti javni red i mir? Kome smeta zena koja ne zeli da joj svi gledaju u grudi i zadnjicu pa se iz tog razloga obukla, a ne namece to nikome?
Ocito da remeti kad se kupa u tome. A to da je neko zeljan grudi i zadnjice neke 60 plus godisnje Arapkinje je blago receno smijesno. Da se ove skinu muskarci bi jedva obuzdali svoje zivotinjske nagone i poceli bi im upucivati poglede pune pozude i bluda. :D

Poenta je da neka granica mora postojati, makar nesto bilo i javna povrsina. Ako se ne mozes setati gol ili ici u opcinu u bermudama itd. ne vidim sto je problem sto nekome smetaju zene koje se kupaju na plazi u carsafima (kako god ih one nazivale). Kao sto sam pisao, niko ih ne tjera da se one razgolite, ali ima prikladna odjeca za kupanje koja pokriva i skriva a da to nisu carsafi kao da smo u sred pjescane oluje.
paladinka

#202 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by paladinka »

tututuuuu wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma ti ne kontaš jer si kopirao sa Wikipedije. Pitao sam u kojoj to državi se odluke donose izravno? Pomenuo sam Atinu jer je to uslovno rečeno prvi oblik izravne demokratije gdje su se "građani" skupljali na glavnom trgu i glasali. Danas bi to bilo malo nezgodno da svi izlaze na trgove...zamisli koliki bi recimo Muenchen morao imati trg da primi sve svoje građane... :lol: Ma svakako ne kontaš pa zaboravi da sam išta pisao.
U demokratskim, osobito u europskim. Ima nesto sto se zove referendum. Svicarci ga recimo vole cesto raspisivati. Bio je prije koju godinu u vezi gradnje dzamija gdje su Svicarci na referendumo to glat odbili. Bio je evo nedavno i u UK oko Brexita, i to jos kao neobvezujuci, ali ce ga ipak postovati itd...
U ch kanton ticino je referendumom izglasana zabrana nosenje burke .
Drvosjeca iz Dejcica

#203 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tututuuuu wrote:
Ma ti ne kontaš jer si kopirao sa Wikipedije. Pitao sam u kojoj to državi se odluke donose izravno? Pomenuo sam Atinu jer je to uslovno rečeno prvi oblik izravne demokratije gdje su se "građani" skupljali na glavnom trgu i glasali. Danas bi to bilo malo nezgodno da svi izlaze na trgove...zamisli koliki bi recimo Muenchen morao imati trg da primi sve svoje građane... :lol: Ma svakako ne kontaš pa zaboravi da sam išta pisao.
U demokratskim, osobito u europskim. Ima nesto sto se zove referendum. Svicarci ga recimo vole cesto raspisivati. Bio je prije koju godinu u vezi gradnje dzamija gdje su Svicarci na referendumo to glat odbili. Bio je evo nedavno i u UK oko Brexita, i to jos kao neobvezujuci, ali ce ga ipak postovati itd...
Referendum nije sporan u tom kontekstu ali ima i procedura za referendum. Zamisli i u BiH su većinom i "demokratski" konstitutivni narodi izbacili ostale iz prava na kandidaturu za određene političke funkcije pa su Sejdić i Finci dobili taj spor koji će se kad-tad morati implementirati u njihovu korist. Problem koji mnogi ovdje ne vide je da demokratija nije kada recimo većina odluči da ljudi sa plavim očima ne mogu više živjeti zajedno sa onim koji imaju smeđe oči, nose kape, nose čizme na plus 40. Ne može većina nametati pojedincu ili grupi individualna intimna prava i norme. :oops:
tututuuuu

#204 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

tututuuuu wrote:
Referendum nije sporan u tom kontekstu ali ima i procedura za referendum. Zamisli i u BiH su većinom i "demokratski" konstitutivni narodi izbacili ostale iz prava na kandidaturu za određene političke funkcije pa su Sejdić i Finci dobili taj spor koji će se kad-tad morati implementirati u njihovu korist. Problem koji mnogi ovdje ne vide je da demokratija nije kada recimo većina odluči da ljudi sa plavim očima ne mogu više živjeti zajedno sa onim koji imaju smeđe oči, nose kape, nose čizme na plus 40. Ne može većina nametati pojedincu ili grupi individualna intimna prava i norme. :oops:
naravno da moze, vidis da cine. svako drustvo ima nesto sto se zove opce prihvaceno drustveno ponasanje i ono nalaze odredjeno ponasanje pojedinca na javnom mjestu u odredjenom drustvu. Isto kao sto nije drustveno prihvaceno hodati gol na ulici, sexati se javno itd., nije prihvaceno ni kupanje na plazama u carsafima medju ljudima.

Takvo prihvaceno drustveno ponasanje ima svako drustvo sebi svojstveno i kako imaju islamske zemlje svoje imaju i europske svoje. Pojedinac uvijek ima slobodu da promjeni sta na izborima ako moze a ako ne isto tako je slobodan da nadje neko drustvo koje je vise po njegovom ukusu.
Drvosjeca iz Dejcica

#205 Re: Burkini, Evropa i demokratija

tututuuuu wrote:
naravno da moze, vidis da cine. svako drustvo ima nesto sto se zove opce prihvaceno drustveno ponasanje i ono nalaze odredjeno ponasanje pojedinca na javnom mjestu u odredjenom drustvu. Isto kao sto nije drustveno prihvaceno hodati gol, sexati se javno itd., nije prihvaceno ni kupanje na plazama u carsafima.

Takvo prihvaceno drustveno ponasanje ima svako drustvo sebi svojstveno i kako imaju islamske zemlje svoje imaju i europske svoje. Pojedinac uvijek ima slobodu da promjeni sta na izborima ako moze a ako ne isto tako je slobodan da nadje neko drustvo koje je vise po njegovom ukusu.
Možeš uvijek...možeš počiniti i zločin, uvijek možeš, pa tako i sa tim zabranama i kvazi referendumima. Mislim da seks na javnom mjestu, vršenje nužde i ostala poređenja koja praviš su u najmanju ruku smješna. Burkini je odjevni predmet kao i svaki drugi koji dodatno ima i religijsko uporište. Zamisli da ti država zabrani nositi crveni džemper jer daltonisti ne mogu da se dogovore koje je boje tvoj džemper. :lol:
harač

#206 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by harač »

Drvosječa je u suštini u pravu, ali čini mi se da pretpostavlja - pogrešno - da su prava apsolutna. Osim zabrane mučenja i još par procesnih stvari, evropski sistem zaštite ljudskih prava ne poznaje apsolutna prava; sve od slobode govora, do religije, okupljanja i sl., se može ograničiti, i sama evropska konvencija izričito propisuje i osnove po kojima se to može učiniti. prije par godina je evropski sud za ljudska prava odlučio da je francuska zabrana burke u skladu sa konvencijom i to haman pa jednoglasno. nisam siguran da je isti rezon moguće primijeniti i na burkini (ukoliko isti ne pokriva lice), ali poenta je da sloboda religije nikada nije bila apsolutno pravo
Drvosjeca iz Dejcica

#207 Re: Burkini, Evropa i demokratija

harač wrote:Drvosječa je u suštini u pravu, ali čini mi se da pretpostavlja - pogrešno - da su prava apsolutna. Osim zabrane mučenja i još par procesnih stvari, evropski sistem zaštite ljudskih prava ne poznaje apsolutna prava; sve od slobode govora, do religije, okupljanja i sl., se može ograničiti, i sama evropska konvencija izričito propisuje i osnove po kojima se to može učiniti. prije par godina je evropski sud za ljudska prava odlučio da je francuska zabrana burke u skladu sa konvencijom i to haman pa jednoglasno. nisam siguran da je isti rezon moguće primijeniti i na burkini (ukoliko isti ne pokriva lice), ali poenta je da sloboda religije nikada nije bila apsolutno pravo
Burku ni ja ne opravdavam jer fakat postoji sigurnosni rizik. Burkini je u rangu crvenog džempera i to svaki prosječan advokat na sudu dobiva samo tako. Problem koji ovdje imamo je druge prirode a ne prirode odjevnog predmeta. Problem koji ja ovdje vidim je rastuća islamofobija u Evropi, razne Pegide i desni zadrigli kreteni koji ne vide dalje od svog nosa. Davno je bilo kada sam napisao da Evropa ima problem sama sa sobom.
zeina

#208 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zeina »

tututuuuu wrote:
zeina wrote:
tututuuuu wrote:
A je li? Nisi cula za pojam remecenje javnog reda i mira. Javni prostor je i recimo opcina pa ne mozes uci u sorcu. Ne mogu ni gol izaci na ulicu sigurno. Pisati na javnom mjestu kao moja ljudska potreba? Sex na javnom mjestu, dvije osobe dobrovoljno to cine, kog se to jos tice? Mislim da bi tebe prvu smetalo itd. itd... Koja selektivna primjena i razbacivanje pojmovima o ljudskim pravima, i jos bez obraza naziva Europljane licemjerima. A opet svi samo kod licemjera idu a onda bi da im naturaju svoje stavove zbog kojih su i pobjegli. Naopako.
A na koji to nacin zena u burkiniju remeti javni red i mir? Kome smeta zena koja ne zeli da joj svi gledaju u grudi i zadnjicu pa se iz tog razloga obukla, a ne namece to nikome?
Ocito da remeti kad se kupa u tome. A to da je neko zeljan grudi i zadnjice neke 60 plus godisnje Arapkinje je blago receno smijesno. Da se ove skinu muskarci bi jedva obuzdali svoje zivotinjske nagone i poceli bi im upucivati poglede pune pozude i bluda. :D

Poenta je da neka granica mora postojati, makar nesto bilo i javna povrsina. Ako se ne mozes setati gol ili ici u opcinu u bermudama itd. ne vidim sto je problem sto nekome smetaju zene koje se kupaju na plazi u carsafima (kako god ih one nazivale). Kao sto sam pisao, niko ih ne tjera da se one razgolite, ali ima prikladna odjeca za kupanje koja pokriva i skriva a da to nisu carsafi kao da smo u sred pjescane oluje.
O kakvim ti carsafima i neprikladnoj odjeci pricas, znas li uopste sta je burkini? ta odjeca je slicna onoj koju nose ronioci, dizajnirana je upravo za kupanje, lako susenje i sve ono sto ima i obicni kupaci, sem sto burkini ima duge nogavice, rukave i kapu, nije utegnut u predjelu straznjice i to je to...kako to na bilo koji nacin remeti bilo koga?
harač

#209 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by harač »

harač wrote:Drvosječa je u suštini u pravu, ali čini mi se da pretpostavlja - pogrešno - da su prava apsolutna. Osim zabrane mučenja i još par procesnih stvari, evropski sistem zaštite ljudskih prava ne poznaje apsolutna prava; sve od slobode govora, do religije, okupljanja i sl., se može ograničiti, i sama evropska konvencija izričito propisuje i osnove po kojima se to može učiniti. prije par godina je evropski sud za ljudska prava odlučio da je francuska zabrana burke u skladu sa konvencijom i to haman pa jednoglasno. nisam siguran da je isti rezon moguće primijeniti i na burkini (ukoliko isti ne pokriva lice), ali poenta je da sloboda religije nikada nije bila apsolutno pravo
Burku ni ja ne opravdavam jer fakat postoji sigurnosni rizik. Burkini je u rangu crvenog džempera i to svaki prosječan advokat na sudu dobiva samo tako. Problem koji ovdje imamo je druge prirode a ne prirode odjevnog predmeta. Problem koji ja ovdje vidim je rastuća islamofobija u Evropi, razne Pegide i desni zadrigli kreteni koji ne vide dalje od svog nosa. Davno je bilo kada sam napisao da Evropa ima problem sama sa sobom.
ne znam ni kakvo su opravdanje dali, a mrsko mi je i tražiti. u svakom slučaju ako nije zabranjeno sa maramom hodati ulicom, ne vidim zašto bi bilo zabranjeno s njom ući u vodu
tututuuuu

#210 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

tututuuuu wrote:
naravno da moze, vidis da cine. svako drustvo ima nesto sto se zove opce prihvaceno drustveno ponasanje i ono nalaze odredjeno ponasanje pojedinca na javnom mjestu u odredjenom drustvu. Isto kao sto nije drustveno prihvaceno hodati gol, sexati se javno itd., nije prihvaceno ni kupanje na plazama u carsafima.

Možeš uvijek...možeš počiniti i zločin, uvijek možeš, pa tako i sa tim zabranama i kvazi referendumima. Mislim da seks na javnom mjestu, vršenje nužde i ostala poređenja koja praviš su u najmanju ruku smješna. Burkini je odjevni predmet kao i svaki drugi koji dodatno ima i religijsko uporište. Zamisli da ti država zabrani nositi crveni džemper jer daltonisti ne mogu da se dogovore koje je boje tvoj džemper. :lol:
Ja ti samo kazem da mogu. Zlocin, e to je smijesno. Seks nikako. Zasto je usporedba sa seksom smijesna? To cine dvije (ili koliko vec osoba) dobrovoljno, zapravo ispunjavaju jednu od osnovnih ljudskih potreba, a eto, ne smijes javno. A zasto? a zasto ne smijes hodati gol javno, i to sam spomenuo?

Moze ti drzava zabraniti da nosis i crveni dzemper, odnosno sud, ako smatra da to na neki nacin ima negativnu konotaciju ili radikalizam... Sto evo kolega nedavno napisa da je sud u Fra. dao bas takvo obrazlozenje.
tututuuuu

#211 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

zeina wrote:
O kakvim ti carsafima i neprikladnoj odjeci pricas, znas li uopste sta je burkini? ta odjeca je slicna onoj koju nose ronioci, dizajnirana je upravo za kupanje, lako susenje i sve ono sto ima i obicni kupaci, sem sto burkini ima duge nogavice, rukave i kapu, nije utegnut u predjelu straznjice i to je to...kako to na bilo koji nacin remeti bilo koga?
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gr ... io-burkini

ali nek se nasminkala zato. :-)
Last edited by tututuuuu on 23/08/2016 21:28, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#212 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote:Kome se ne svidja ima Bliski Istok pa bujrum.
Pa kreni ti prvi za Rusiju. :mrgreen: Ili bolje rečeno kako jedan Zeničanin zamišlja demokratiju. :lol:
Sta imas protiv Zenice
tututuuuu

#213 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

Da se razumijemo- meni ne smeta da se ljudi kupaju i u tim burkinijima dok su cisti i ostalo... Ali mislim da je ovdje stvar dublje prirode i da se hoce stati na kraj radikalizmu i izolaciji tih skupina u Europi, koji prijete sigurnosti i zivotu kakav Europljani poznaju. Ljudi koji se pozivaju na demokraciju za svoje potreba a da mogu srusili bi je (sto se i ovdje pisalo) i svima neistomisljenicima nabili zabrane, kakve i jesu u zemljama iz kojih su ti potekli.
zeina

#214 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zeina »

tututuuuu wrote:
zeina wrote:

Ovo nije burkini nego obicni hidzab

uopste nije nasminkana
tututuuuu

#215 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

zeina wrote:
tututuuuu wrote:
zeina wrote:

Ovo nije burkini nego obicni hidzab

uopste nije nasminkana
pa ja zato kazem carsafi... sad gledam malo i te burkinije. I je, nasminkana je i sa uredno pocupanim obrvama, kao i 99% zena sto nose hidzabe, burkinije... staviti cu hidzab ili burkini da me ne bi kakav napaljeni muskarac na plaze probadao svojim pogledima pozude ali cu se i nasminkati, za svaki slucaj, ako me pogleda...

I opet, do svih ovih zabrana vjerovatno ne bi ni doslo da nema teroristickih napada, i ja ljude potpuno razumijem da ovo ne zele gledati po plazama. Cak mi je malo bezobrazno pored svega jos i na plazi gurati svoje a svjestan si situacije.
tututuuuu

#216 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

Image
insomnia78

#217 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

S ima i ovakvih slucajeva. Iz jednog aqua centra u fr
Image
Burkini dozvoljen a tange ne. Valjda lijepe guzovi za tobogan :D
512MB

#218 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by 512MB »

Seawolf

#219 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Seawolf »

Odijevanje burkinija, za ulazak u vodu, podjednako je smislen (odnosno besmislen) potez, kao i odijevanje gačica i/ili grudnjaka.

I jedno i drugo (i treće), u vodi je bespotrebno.

I jedno i drugo je rezultat religijskih načela i prihvatanja pravila, iz njih proisteklih.

Samo što neke religije (i poslijedična "moralna" načela i zakoni) propisuju prekrivanje genitalija i (ženskih) grudi, a druge religije to proširuju na veći dio tijela.

Suštinski nema razlike. Razlika je samo u formi, odnosno površini.
Goldenhand

#220 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Goldenhand »

Evropa je do dolaska Arapa bježala od šovinizma i dosta je emancipovala žene. S njihovim dolaskom opet prolaze kroz iste stvari i onda im neko zamjera što se ne žele vratiti u 1939. Nije put u 1939. zabrana burkinija, hidžaba i sličnih stvari koje ponižavaju žene, a i muškarce, put u 1939. je dozvoljavanje toga.
Rugafet

#221 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Rugafet »

Ma kakav burkini kakvi bakraci. Normalno je da smeta. Skoro bio u Neumu i bas je bila jedna u toj uniformi , kao mumija izgleda, djeca se boje a i stvarno je da ne kazem zalosno vidjeti je kako u onom cudu lezi na plazi na +34.
insomnia78

#222 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

A i čedno je, nema govora
Image
Danguba

#223 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Danguba »

512MB wrote:Ovako to odradi gospoda :)

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/hidza ... /160823123
Gotovo je sa Skotskom. :lol:
animals

#224 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Problem je u evoluciji..
npr ko bi moju pokojnu babu, mogao natjerati da se skine u bikini i
okupa u moru..ali to su bila druga vremena..
za njene unuke danas je to normalna stvar..
da je drugacije ne bi bilo normalno..
e sad sto evolucija ne djeluje svuda, to je druga stvar..
Danguba

#225 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Danguba »

AleksoMKD wrote:Image

Image

Image

Image

Zene koje su obicno nosile burkini se trebaju obuci ovako i otici na plazu :D
Ima osoba koje drze do casti i postenja. To se treba postovati.
Post Reply