Kao sto vec napisah, ako nisi vidio rastavljen motor, ni razlicite vrste lezajeva koje se nalaze na radilici, ne znaci da te vrste lezajeva ne postoje. Ovo o cemu sam pisao je nesto sto ti sa svojim skromnim znanjem i zeljom za ucenjem ne znas, niti ces (ocito) priznati da ne znas. Kao sto ne znas na kojem principu se podmazuju pokretni dijelovi u motoru. To ne znaci da si glup. Niti priglup. Mozda jednostavno nisi naucio. Mozda nisi imao priliku. Mozda si superinteligentan, a s druge strane, mozda si glup ko qrac. To ti najbolje znas. Ja ne bih da zakljucujem na osnovu ovoga sto pises po forumu.NediM17 wrote:Kako da se prevari kompjuter pa da se moze paliti bez kvacila??? Moja oba auta mogu, ali me strah za auta od nekih kolega, posto je pritisnuti kvacilo obavezno da bi se motor pokrenuo. Evo ja sam njima prenio tvoje rijec, i sad ih je pravo strah da im se ne sjebu radilice.
Ima li dole neki prekidac na kvacilu pa da im kazem da premoste zice??? Ti to sigurno znas.
![]()
![]()
![]()
Pametnjakovic.
Nisam siguran ima li masinstvo u Travniku, ako nema, ti si ga vjerovatno zavrsio u GRAS-u kod Jusufranica.
Da imas malo znanja o tim stvarima, znao bi da podmazivanja motora nema dok se motor ne pokrene, a prilikom pokretanja motora nastaju najvece stete na pokretnim dijelovima motora, upravo iz tog razloga. Pokusavajuci da ispadnes smijesan (ili pametan, ne znam bas tacno sta pokusavas), pokazujes zavidnu kolicinu neznanja i nerazumijevanja materije o kojoj bi htio da nesto pametno kazes. Sam prosudi (ako si u stanju) na sta licis.
Ne vidis u kojoj su vezi potisni lezaj u kucistu mjenjaca i aksijalni lezajevi na radilici, ne kuzis da podmazivanja nema dok se motor ne pokrene, ne kuzis apsolutno o cemu se radi. Ali ok, to je ono sto se moze zakljuciti iz tvog laprdanja, da se tako izrazim, i to nista ne mijenja na stvari. To sto su odredjeni proizvodjaci vozila dizajnirali sistem na nacin da se motor ne moze pokrenuti bez stisnutog kvacila je jedno, a opterecenja koja motor trpi prilikom takvog pokretanja su nesto sasvim drugo. Ne ocekujem bas da to neko tvog profila i kalibra shvati, pokazao si vise puta da ne razumijes osnovne postulate. Probaj malo da guglas, mozda pomogne, ima lijepih sarenih slika, ako nista. Ili hvataj pokemone, to je sad totalno kul i in.
A kad ti dosadi hvatati pokemone, mozes sjesti i rijesiti ovaj test:
http://ss-strukovna-ekumicica-rovinj.sk ... dilica.pdf
Ispravak i ocjenjivanje javno na forumu.