NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#201 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by direstraits0078 »

NediM17 wrote:Kako da se prevari kompjuter pa da se moze paliti bez kvacila??? Moja oba auta mogu, ali me strah za auta od nekih kolega, posto je pritisnuti kvacilo obavezno da bi se motor pokrenuo. Evo ja sam njima prenio tvoje rijec, i sad ih je pravo strah da im se ne sjebu radilice.

Ima li dole neki prekidac na kvacilu pa da im kazem da premoste zice??? Ti to sigurno znas.

:lol: :lol: :lol:

Pametnjakovic.

Nisam siguran ima li masinstvo u Travniku, ako nema, ti si ga vjerovatno zavrsio u GRAS-u kod Jusufranica. :lol:
Kao sto vec napisah, ako nisi vidio rastavljen motor, ni razlicite vrste lezajeva koje se nalaze na radilici, ne znaci da te vrste lezajeva ne postoje. Ovo o cemu sam pisao je nesto sto ti sa svojim skromnim znanjem i zeljom za ucenjem ne znas, niti ces (ocito) priznati da ne znas. Kao sto ne znas na kojem principu se podmazuju pokretni dijelovi u motoru. To ne znaci da si glup. Niti priglup. Mozda jednostavno nisi naucio. Mozda nisi imao priliku. Mozda si superinteligentan, a s druge strane, mozda si glup ko qrac. To ti najbolje znas. Ja ne bih da zakljucujem na osnovu ovoga sto pises po forumu.

Da imas malo znanja o tim stvarima, znao bi da podmazivanja motora nema dok se motor ne pokrene, a prilikom pokretanja motora nastaju najvece stete na pokretnim dijelovima motora, upravo iz tog razloga. Pokusavajuci da ispadnes smijesan (ili pametan, ne znam bas tacno sta pokusavas), pokazujes zavidnu kolicinu neznanja i nerazumijevanja materije o kojoj bi htio da nesto pametno kazes. Sam prosudi (ako si u stanju) na sta licis.

Ne vidis u kojoj su vezi potisni lezaj u kucistu mjenjaca i aksijalni lezajevi na radilici, ne kuzis da podmazivanja nema dok se motor ne pokrene, ne kuzis apsolutno o cemu se radi. Ali ok, to je ono sto se moze zakljuciti iz tvog laprdanja, da se tako izrazim, i to nista ne mijenja na stvari. To sto su odredjeni proizvodjaci vozila dizajnirali sistem na nacin da se motor ne moze pokrenuti bez stisnutog kvacila je jedno, a opterecenja koja motor trpi prilikom takvog pokretanja su nesto sasvim drugo. Ne ocekujem bas da to neko tvog profila i kalibra shvati, pokazao si vise puta da ne razumijes osnovne postulate. Probaj malo da guglas, mozda pomogne, ima lijepih sarenih slika, ako nista. Ili hvataj pokemone, to je sad totalno kul i in. :D

A kad ti dosadi hvatati pokemone, mozes sjesti i rijesiti ovaj test:

http://ss-strukovna-ekumicica-rovinj.sk ... dilica.pdf

Ispravak i ocjenjivanje javno na forumu. :izet:
amar1994

#202 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by amar1994 »

moze li objasnjenje , ja nekad palim sa , nekad bez :lol: :mrgreen:
direstraits0078

#203 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

amar1994 wrote:moze li objasnjenje , ja nekad palim sa , nekad bez :lol: :mrgreen:
Evo i tebi jedan kraci test:

http://ss-strukovna-ekumicica-rovinj.sk ... t_2012.pdf

Svaki mehanicar s tri razreda srednje zna rijesiti. :D
amar1994

#204 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:
amar1994 wrote:moze li objasnjenje , ja nekad palim sa , nekad bez :lol: :mrgreen:
Evo i tebi jedan kraci test:

http://ss-strukovna-ekumicica-rovinj.sk ... t_2012.pdf

Svaki mehanicar s tri razreda srednje zna rijesiti. :D
gdje sam ,sta sam :zoka:
direstraits0078

#205 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Sad ce nedim da to objasni, cas posla. :D Jos samo par strana da izgugla, da mu udje u vugla. :izet:
mirzet87sa

#206 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by mirzet87sa »

Nedime telecha glavo, udri po tom guglu
direstraits0078

#207 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

mirzet87sa wrote:Nedime telecha glavo, udri po tom guglu
Izgleda da mu je osigurac iskocio, pregrijao zice na stubu, sprzio trafostanicu, ili nesto slicno. :oops:
mirzet87sa

#208 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by mirzet87sa »

Zeza ga plinska instalacija...
NediM17

#209 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by NediM17 »

@mirzete87

Ne bih da se spustam na tvoj nivo.

@direstraits

Kako ste profesore, nisam vas prepoznao!

Izgleda da ti sva svoja znanja crpis sa Google-a, posto vidim da sve od reda castis googlom, ali dobro, i to je neko neformalno obrazovanje.

Jesu li ti ono testovi sa fakulteta, ili jos ides u srednju automehanicarsku? :lol:

Zamjecujem da svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujes! Bravo!

A sada salu na stranu, de nama neznalicama preporuci kako da palimo auto. Mozda bi mogao i kakvu knjigu o tome izdat, vjerujem da bi postala bestseller. :lol:

Ja bih ti mogao biti recenzent npr., a i finansijski bih te pomogao oko izdavanja posto imam nekih veza u nekim knjizarskim kucama. To bi bio moj doprinos, neki vid stipendije, za jednog mladog, perspektivnog srednjoskolca, mozda buduceg inzenjera masinstva (ako ga upise u Travniku).

Sve u svemu dobar si decko, i hvala na savjetima. Ali sta cemo sa ovim proizvodjacima cija se auta ne mogu paliti bez stisnutog kvacila?

Evo ja ti dajem jedan savjet. Najbolje je kao veliki strucnjak, otidji nekom advokatu, i probajte tuziti sve proizvodjace koji imaju takve automobile. Mozda se i obogatis.

Npr. to bi se moglo tretirati kao krivicno djelo obmana kupca, ili tome slicno, znace vec advokat. :lol:
direstraits0078

#210 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Šta ima recenzent? :lol:

Pa makar da probaš riješiti test, to je za tebe talašika, test za srednju stručnu školu, ti si to prevazišao davno? Ili si možda preskočio. Kao kad je nekakav došao da kupi pravo, ili šta već, na nekom od tebi poznatih faksova koje si spomenuo, pa dogovorio cijenu i sve završio s odgovornima, i kažu mu oni da donese diplome od srednje škole, da ga upišu, provedu kroz papire. A on njima: pa nemam ja završenu srednju... I tako dobije i srednju u dogovorenoj cijeni. :D

Sad kad smo utvrdili konačno da nisi dovoljno pametan da skontaš o čemu se radi, da ne napišem šta gore, idi nazad u srednju, ili kod kakvog dobrog majstora, da ti objasni osnovne stvari vezane za motore SUS. Možda može i preko veze, iako s vezom veze nemaš. :izet:

Znači, knjigu u šake, sinko.
O'zone
Globalni moderator

#211 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by O'zone »

Umjesto da normalno objasnite u čemu je razlika startanja vozila sa i bez pritisnutog kvačila te zašto su određeni proizvođači vozila odlučili da primjenjuju to riješenje na svojim vozilima Vi dižete svoj ego....
direstraits0078

#212 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

O'zone wrote:Umjesto da normalno objasnite u čemu je razlika startanja vozila sa i bez pritisnutog kvačila te zašto su određeni proizvođači vozila odlučili da primjenjuju to riješenje na svojim vozilima Vi dižete svoj ego....
Objašnjeno na prethodnoj strani. Ako treba i detaljno. Ali ne mogu svi shvatiti, potrebno je i neko osnovno predznanje o materiji.

Nikakve veze ego nema.
O'zone
Globalni moderator

#213 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by O'zone »

direstraits0078 wrote:
O'zone wrote:Umjesto da normalno objasnite u čemu je razlika startanja vozila sa i bez pritisnutog kvačila te zašto su određeni proizvođači vozila odlučili da primjenjuju to riješenje na svojim vozilima Vi dižete svoj ego....
Objašnjeno na prethodnoj strani. Ako treba i detaljno. Ali ne mogu svi shvatiti, potrebno je i neko osnovno predznanje o materiji.

Nikakve veze ego nema.
Pa znam da ne mogu svi shvatiti. Ima ovdje ljudi koji još uvijek kad uspiju da otvore haubu ne znaju gdje im se sipa "voda" za brisače. Tema je krajnje interesantna i pučna da se ovako kvari, jbga.
Last edited by O'zone on 05/09/2016 10:36, edited 1 time in total.
direstraits0078

#214 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Što se mene tiče, briši sve što ti smeta. Banuj ako misliš da treba. Ja sam navikao da sugovornik pređe na "joj, Hamo, vid' mu glave", čim nestane argumenata. Božsačuvaj da će neko priznati da nije u pravu, ili da je ispao glup. Gdješ to, jes normalan.
O'zone
Globalni moderator

#215 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by O'zone »

direstraits0078 wrote:Što se mene tiče, briši sve što ti smeta. Banuj ako misliš da treba. Ja sam navikao da sugovornik pređe na "joj, Hamo, vid' mu glave", čim nestane argumenata. Božsačuvaj da će neko priznati da nije u pravu, ili da je ispao glup. Gdješ to, jes normalan.
Ovdje kad dobiješ ovaj pečat ispod nicka više nikad ne možeš nikome predložiti nešto a da ne smatraju naredbom moderatora. Ja predložio za dobrobit teme a Vi kako želite...eto sa moje strane off završen. Hvala na pozornosti.
direstraits0078

#216 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

O'zone wrote:
direstraits0078 wrote:Što se mene tiče, briši sve što ti smeta. Banuj ako misliš da treba. Ja sam navikao da sugovornik pređe na "joj, Hamo, vid' mu glave", čim nestane argumenata. Božsačuvaj da će neko priznati da nije u pravu, ili da je ispao glup. Gdješ to, jes normalan.
Ovdje kad dobiješ ovaj pečat ispod nicka više nikad ne možeš nikome predložiti nešto a da ne smatraju naredbom moderatora. Ja predložio za dobrobit teme a Vi kako želite...eto sa moje strane off završen. Hvala na pozornosti.
Što se mene tiče, ja sam navikao izvršavati i naredbe, a i uraditi nešto drage volje kad me se lijepo zamoli. Apsolutno nemam problema s autoritetima. Naravno, treba razlikovati autoriteta od napuhanog klauna. Napuhani klauni imaju osobinu da lahko ispušu kad se prema njima postavi na pravi način. Autoriteti ostaju autoriteti i kad priznaju da nisu u pravu.
direstraits0078

#217 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

NediM17 wrote: P.S. Je li do tog aksijalnog opterecenja [vjerovatno si ovdje zaboravio rijec dolazi, wannabi recenzent] i pri promjeni brzine u toku voznje??? Ako dolazi onda vise necu koristiti kvacilo, nego cu saltati iskljucivo sa medjugasom.
Da ne citiram irelevantno (klaun off), ovdje se primijeti da autor navedenog teksta ne razlikuje uslove u motoru kod pokrenutog motora i zaustavljenog motora.

Kod pokrenutog motora je pritisak ulja (bez kojeg motor ne predje puno km bez kapitalnih ostecenja) na zadovoljavajucem nivou, ulje cirkulise kroz radilicu (jeste, suplja radilica, sine nedime), ostvaruje efekat hidrodinamickog podmazivanja (brzina okretanja radilice preko zadatog minimuma), istiskuje ulje ispod letecih lezajeva u aksijalne lezajeve (jeste, sine nedime, to su oni koji drze radilicu u bloku, da nema aksijalni pomak) i motor ima minimalno trenje i trosenje dijelova koji se podmazuju motornim uljem.

Prilikom izmjene brzine, tj. stiskanja kvacila kod pokrenutog motora, aksijalni lezajevi su podmazani i plivaju na ulju, pod pritiskom. Sto ce reci da trpe opterecenje za koje su dizajnirani, optimalno su podmazani, na njima nece doci do nezeljenih ostecenja, radilica je fiksirana, klipovi se krecu kroz cilindar prema zamisli konstruktora motora, pritiskanje kvacila ne dovodi do nezeljenih posljedica.

Kod zaustavljenog motora, nema okretanja radilice, nema okretanja uljne pumpe, nema pritiska ulja u motoru, nema hidrodinamickog podmazivanja. Sto ce reci, kad stisnes kvacilo, pa potisni lezaj aksijalno (ako treba da pojasnim sta je aksijalno, nedime sine? ono kad imas osovinu, pa sila djeluje duz te osovine) optereti radilicu u bloku, a ulje ne podmazuje aksijalne lezajeve (pa ni letece, ni bregastu, ni bilo sta sto se podmazuje uljem pod pritiskom u motoru), onda aksijalni lezaj trpi opterecenje za koje nije dizajniran, tj. nije podmazan uljem pod pritiskom, jer pritiska jos uvijek nema, jer uljna pumpa nije u radu, a nije u radu jer motor jos nisi pokrenuo.

Iz tih razloga se preporucuje startovanje motora u "leru", bez pritiskanja kvacila. Kad je mjenjac u "leru", onda anlaser ne vrti "citav mjenjac", anlaser vrti samo dijelove koji su podmazani, i vrte se na lezajevima. Koji su, naravno, dizajnirani za takvu operaciju. Startanje motora s kvacilom je bespotrebno. To je kao da pri pokretanju motora iskljucite alternator, jer vam nije potreban za startanje, a priljucen je na radilicu preko remenice radilice. Ili da iskljucite servopumpu, koja je opet prikljucena na radilicu preko remenice. Anlaser je dizajniran za pokretanje motora i svih pomocnih agregata, ukljucujuci i mjenjac u "leru". S druge strane, aksijalni lezaj nije dizajniran da vrsi svoju funkciju bez podmazivanja uljem, pa se prilikom startanja motora s kvacilom ostecuje. U kojoj mjeri, zavisi od materijala od kojeg je napravljen, sile koja djeluje preko potisnog lezaja, kvalitete ulja u motoru itd.

Iz istog razloga nije preporucljivo kod turbomotora zabijati gas u pod odmah nakon pokretanja motora, jer se lezaj(evi) turbokompresora podmazuju iskljucivo uljem pod pritiskom (hidrodinamicko podmazivanje), osim ako se ne radi o turbokompresoru kod kojeg se osovina vrti na drugom tipu lezaja (kuglicni lezaj, gdje problemi s podmazivanjem nisu toliko izrazeni). Ali to ste sigurno vec culi, jer svi vozite turbodizela, jer, pobogu, to ide, a ne trosi.

I prigodna pjesmica za naseg nedu i slicne njemu, sve po redu, bikoz ol ð grliz sej hiz pridi flaj for ə vajt gay. :D

Eto, objasnih ukratko, ko ima volje da cita. :thumbup: :bih:
:gunjastajl:
sema911s

#218 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by sema911s »

da dodam malo ulja,.,
a i malo pojasnite

- kvacilo(spojka,amela) sluze da razdoje motor i mjenjac
- razdvajanje vrsimo pritiskom na papucicu a to dalje ide kablom, hidraulikom i cime vec sve
- motor prilikom starta se zavrti starter-motorom(elektro) na 300rpm pogonsko gorivo kada se prizdije podigne obrtaje na ccaa1000(motoru najvise steti sam proces pokretanja)
- na motor ne djeluje nikakva nova sila(opterecenje) dal on bio povezan sa mjenjacom( u ovom slucaju rastavljen spojkom kvacila) ili bio bez mjenjaca jer u njemu u trenutku nama nikakvog dodatnog napora

dal bio izbacen iz brzine il pritisnuto kvacilo agregat to ne osjeti jer nema dodatan napor(ako je menjac u N tada vrti slobodni zubac i snaga se ne prenosi niđe) pritisnuto kavacilo razdovjen motor i menjac pa mjenjac moze bit u 9brzini ali do iste ne dolazi sila okretanja)

a kako se auta sa automatskim mjenjacem pokrecu jel tada(lamela,kvacilo) aktivirano ili je u N(mjenjac),., ja probao i nece da upali kada je u D ili N ili R pritisko sam sve i hanumu cakk opet nece,.,
direstraits0078

#219 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

sema911s wrote:da dodam malo ulja,.,
a i malo pojasnite

- kvacilo(spojka,amela) sluze da razdoje motor i mjenjac
- razdvajanje vrsimo pritiskom na papucicu a to dalje ide kablom, hidraulikom i cime vec sve
- motor prilikom starta se zavrti starter-motorom(elektro) na 300rpm pogonsko gorivo kada se prizdije podigne obrtaje na ccaa1000(motoru najvise steti sam proces pokretanja)
- na motor ne djeluje nikakva nova sila(opterecenje) dal on bio povezan sa mjenjacom( u ovom slucaju rastavljen spojkom kvacila) ili bio bez mjenjaca jer u njemu u trenutku nama nikakvog dodatnog napora

dal bio izbacen iz brzine il pritisnuto kvacilo agregat to ne osjeti jer nema dodatan napor(ako je menjac u N tada vrti slobodni zubac i snaga se ne prenosi niđe) pritisnuto kavacilo razdovjen motor i menjac pa mjenjac moze bit u 9brzini ali do iste ne dolazi sila okretanja)

a kako se auta sa automatskim mjenjacem pokrecu jel tada(lamela,kvacilo) aktivirano ili je u N(mjenjac),., ja probao i nece da upali kada je u D ili N ili R pritisko sam sve i hanumu cakk opet nece,.,
Ako si pritiskao hanumu, a ona nece da upali, onda vjerovatno ne pritisces na pravom mjestu. :lol:
530i

#220 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by 530i »

Teorija stoji, ali gdje su u praksi oštećenja motora radi paljenja sa pritisnutim kvačilom? Mislim da ih nema, ili se uklope u stanje polovnog motora sa par stotina hiljada kilometara i x ili xx godina korištenja.
direstraits0078

#221 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

530i wrote:Teorija stoji, ali gdje su u praksi oštećenja motora radi paljenja sa pritisnutim kvačilom? Mislim da ih nema, ili se uklope u stanje polovnog motora sa par stotina hiljada kilometara i x ili xx godina korištenja.
Kao i za sve ostalo, postoje statistike, samo treba znati gdje ih naci. Na forumu sigurno neces, a ni gugl nije najbolje mjesto, pogotovo ako se ne zna sluziti guglom.

Ovdje ima nesto vise o problemima s aksijalnim lezajevima, kako nastaju itd, za one koji se sluze engleskim jezikom:

http://www.motor.com/magazine-summary/t ... -analysis/
530i

#222 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by 530i »

Opet kažem - sve to stoji - ali ja u praksi, i to mnogo prije i interneta i foruma i gugla, nisam čuo da je motor baš nekome zaribao jer je palio sa pritisnutim kvačilom.
direstraits0078

#223 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

U praksi cujes kad dodjes kod mehanicara da treba odmah zamijeniti turbinu, pumpu vp, dizne, zamajac, a to sve jer auto malo losije pali. Nedobog da ce reci da bi mogao biti tdc senzor, ili nesto slicno, jok, kakvi. Ima dobra polovna reparirana turbina, rado bih ti je ugradio za 8 stoja, ako bi mi ti ostavio svoju turbinu. A motor da rastavi, heheheheh, pa nema niko vremena, nije budala. Kad moze klepiti po usima za pun qrac drugih stvari koje mu ne uzmu nimalo vremena, a tebi izbiju lovu iz dzepa dok si reko keksic ptiber. Hajd nabroj 5 ljudi koji ce uraditi propisnu generalku motora u SA, i stati iza toga sto su uradili, evo mozda bitanga s otesa, ali je i on ogranicen time da nema kome odnijeti ni blok ni glavu, ni bilo sta sto se treba obraditi, jer su ljudi traljavi, aljkavi i ne znaju svoj posao, a i sto znaju, nece. Jer nema nikakvih posljedica po njih, kako god uradili, sfuserili ili uradili za deset. Kad ti sfuseri, pa mu dodjes na reklamaciju, nece ti dati novu glavu motora ako je preslajfao, a nema toliko debelog dihtunga. Sta ces mu tad, pucati u koljeno? Ovlasteni servisi vise ne popravljaju nista. Samo mijenjaj. I kome se onda isplati da bude majstor i zna znanje? Samo entuzijastima, da ne kazem budalama. Jer ne mogu i nemaju od koga naplatiti ni znanje ni posao.
sema911s

#224 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by sema911s »

Hajd napocetakkk

Kazu nascar skrece stalno u lijevo zato sto su mu gume na desnoj strani na 30psi a lijeva 15
direstraits0078

#225 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

U iscekivanju Godota, odnosno reakcije moderacije:
sema911s wrote:
- kvacilo(spojka,amela) sluze da razdoje motor i mjenjac - sasvim ispravno
- razdvajanje vrsimo pritiskom na papucicu a to dalje ide kablom, hidraulikom i cime vec sve - ispravno

Ovo posljednje, nije bas tako jednostavno kao sto izgleda. Izmedju motora i mjenjaca se nalazi zamajac, na zamajcu se nalazi korpa, a na na korpu djeluje potisni lezaj. Kad stisnes kvacilo, potisni lezaj pritisne unutrasnja pera na korpi i pogura ih unutra, dok vanjski dio korpe ide u smjeru mjenjaca, pa se lamela odvoji od zamajca, te se prekine kontakt izmedju motora i mjenjaca. Samim tim djelovanjem potisnog lezaja na korpu (koja je prisarafljena na zamajac, a zamajac na koljenasto vratilo iliti radilicu), djeluje se aksijalno na radilicu. Mozda je sad jasnije kako aksijalni lezaj same radilice trpi prilikom pokretanja motora s pritisnutim kvacilom? Treba imati na umu da prije nego se pokrene motor, nema podmazivanja. Takodje, treba znati da potisni lezaj djeluje relativno velikom silom koja ide i do 2-3k N. Jer noviji motori imaju velike obrtne momente, pa korpa mora djelovati relativno velikom silom na lamelu, da ne dodje do proklizavanja, sto za posljedicu ima veliku silu kojom potisni lezaj djeluje na korpu da bi odvojio kvacilo.

Sve napisano je za one koji zele da nauce nesto, za one tipa naseg nedimasveznadara, nema bas neke pomoci. :thumbup:
Post Reply