Sarajevo - velike i male tajne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
julisiz es grant

#201 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by julisiz es grant »

O'zone wrote:Koliko vidim donja bijela zgrada je Sedma stanica Bolnice Jezero (donji sprat) odležao tu 31 put, bio kao kod kuće :) i Peta stanica Bolnice Jezero (gornji sprat), gornja zgrada je klinika Prof.Dr Milivoja Sarvana također pedijatrija ležao i gore par puta, međutim vjerujem da to nije namjena tih zgrada jer je Prof. dr. Sarvan pedijatrisjku kliniku Jezero osnovao 1947 godine, dvije godine nakon WWII.
Šta je meni najlogičnije objašnjenje, da su zgrade možda napravljene za neku kliniku (pedijatrijsku ili bilo koju drugu), al da do rata nisu bile useljene i "puštene u rad", jer je po njihovom stilu gradnje evidentno da nisu mogle biti izgrađene mnogo prije rata.
O'zone
Globalni moderator

#202 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by O'zone »

Jel bio spomenut onaj famozni most za nigdje na Darivi?

Image
djigibau

#203 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by djigibau »

Nije to most za nigdje to je most u svjetliju buducnost. :D :-D
julisiz es grant

#204 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Pa zar fakat ide nigdje? je li iko pokušo preći njim?
Valjda neka stara cesta koja se ne koristi...ali za kuda? :D
holowey

#205 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by holowey »

preko tog mosta bi se saobracaj iz tunela (ulaz kod gradjevinskog, izlaz iznad darive) vezao na cestu prema palama... tako bi gro istocnog saobracaja "preskakao" stari grad i centar... nikad dovrsen projekat... ni prvi ni zadnji...
breuer

#206 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

Inače Darivu nazivamo tako po prezimenu italijanskog poduzetnika Da Riwe koji je tu prvi otvorio kafanu i odmorište, baš na mjestu pored vijadukta koji vodi "nigdje".
O'zone
Globalni moderator

#207 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by O'zone »

julisiz es grant wrote:Pa zar fakat ide nigdje? je li iko pokušo preći njim?
Ma jok, most završava u stijeni. Nigdje kvalitetne slike na internetu ili je ja ne mogu da nađem. Priča je navodno da je to prijeratni projekat Sjeverne obilaznice koja bi išla kroz tunel Ciglane pa se je navodno trebao kopati tunel ispod bolnice Koševo i dalje da bi izašao tamo negdje....možda neko bolje zna detalje
breuer

#208 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

O'zone wrote:
Ma jok, most završava u stijeni. Nigdje kvalitetne slike na internetu ili je ja ne mogu da nađem. Priča je navodno da je to prijeratni projekat Sjeverne obilaznice koja bi išla kroz tunel Ciglane pa se je navodno trebao kopati tunel ispod bolnice Koševo i dalje da bi izašao tamo negdje....možda neko bolje zna detalje
To je tačno, tunel bi ponirao ispod Višnjika prolazeći pored AG fakulteta, prolazio čitavim starim dijelom grada i izlazio negdje na Bentbaši nastavljajući za Beograd tako. Sadašnji plan podrazumijeva obilaznicu oko Vogošće, pa se od toga odustalo.

Nego, može li neko objasniti, otac mi govori da su mi majčinu kuću na Kovačima ograničili na jedan sprat baš zbog autoputa, nije valjda trebao krak izlaziti i na Ploči gore, to mi je totalno nejasno.
julisiz es grant

#209 Re: Sarajevo - velike i male tajne

breuer wrote:
O'zone wrote:
To je tačno, tunel bi ponirao ispod Višnjika prolazeći pored AG fakulteta, prolazio čitavim starim dijelom grada i izlazio negdje na Bentbaši nastavljajući za Beograd tako. Sadašnji plan podrazumijeva obilaznicu oko Vogošće, pa se od toga odustalo.
:shock:
Preambiciozan projekat i za onu državu, rekao bih :D
Filter

#210 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Filter »

breuer wrote:
O'zone wrote:

Nego, može li neko objasniti, otac mi govori da su mi majčinu kuću na Kovačima ograničili na jedan sprat baš zbog autoputa, nije valjda trebao krak izlaziti i na Ploči gore, to mi je totalno nejasno.
imate projekat u opstini stari grad. od bembase tunel ispod kovaca, prema karpuzovoj ili adzemovica, most prema bjelavama... do tunela na ciglanama
breuer

#211 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

Bitno je imati projekte, realizovat će se kad tad, od Beograda se jednostavno odustalo jer je prevagnuo nama svima dobro znani koridor V-c.

Još jedna zanimljivost koju sam našao kod Nametka u Sarajevskom nekrologiju, naime sarajevska sinagoga-Templ je trebala biti kružne osnovice sa velikom kružnom kupolom, no za to je trebalo kupiti parcelu sa kućom nekog muslimana pored i nudilo mu se 700.000 dinara, no on je iskao 1.000.000 i ni trunku manje. Jevrejska zajednica se odluči modifikovati plan i tako se dobije danas prepoznatljiv eliptični izgled. Nije ni potrebno spominjati da je muslimanski mešetar sa dolaskom nove vlasti sve izgubio, uz nikakvu nadoknadu.
Haris.ba

#212 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Haris.ba »

breuer wrote:Sadašnji plan podrazumijeva obilaznicu oko Vogošće,....
MIsliš da se budući gradski autoput završava kod gradske željezničke stanice? A ustvari da istočna zaobilaznica grada ide istočno od Vogošće, istočno od Nahoreva? I da ih povezuje buduća prva transferzala?
Kako to funkcioniše kada je to zaštićeno područje sada (vodopad Skakavac)? Ima li kakve karte sa planom?
breuer

#213 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

Bojim se da nema karte, i na video prikazu je to prilično mutno prikazano, autoput dolazi do Velešića i spaja se sa tunelima, dok do Vogošće kao da nastavlja I transferzala sa tunelima pod Kobiljom iako je to sve podvedeno pod gradsku autocestu...
shiny

#214 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

O'zone wrote:Koliko vidim donja bijela zgrada je Sedma stanica Bolnice Jezero (donji sprat) odležao tu 31 put, bio kao kod kuće :) i Peta stanica Bolnice Jezero (gornji sprat), gornja zgrada je klinika Prof.Dr Milivoja Sarvana također pedijatrija ležao i gore par puta, međutim vjerujem da to nije namjena tih zgrada jer je Prof. dr. Sarvan pedijatrisjku kliniku Jezero osnovao 1947 godine, dvije godine nakon WWII.
U historijatu Medicinske škole Jezero piše da je osnovana 1946.(izvor google)... a ja sam uvijek mislila da je baš namjenski napravljena da bude porodilište. Nekako mi je i sad čudna zgrada i stalno se gubim kad uđem. Siđeš skroz negdje dole da uđeš na Pedijatriju, uđeš u lift koji ima (možda preuveličavam) deset ili dvanaest spratova :-) A isto ko da ih je tri ili četiri :-) A šta su one srušene zgrade pored bile? (Mislim, sad su ruševine, stalno neke ratne filmove tu snimaju :-) )
Qler

#215 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Qler »

Davno davno sam ja vozio biciklo po njemu :D par godina iza rata... vise se i ne sjecam mosta, sjecam se da sam nosio biciklo gore nekako...
shiny

#216 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

breuer wrote:Bojim se da nema karte, i na video prikazu je to prilično mutno prikazano, autoput dolazi do Velešića i spaja se sa tunelima, dok do Vogošće kao da nastavlja I transferzala sa tunelima pod Kobiljom iako je to sve podvedeno pod gradsku autocestu...
Pa jesu li iz tih razloga napravljeni oni veliki betonski stubovi kad se od Penija u Velešićima krene prema tunelu? S lijeve strane je Koševsko i onaj Automaher? Za te stubove znam otkad i za sebe... Kao da se neki nadvožnjak počeo graditi, pa stao...
O'zone
Globalni moderator

#217 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by O'zone »

shiny wrote:
U historijatu Medicinske škole Jezero piše da je osnovana 1946.(izvor google)... a ja sam uvijek mislila da je baš namjenski napravljena da bude porodilište. Nekako mi je i sad čudna zgrada i stalno se gubim kad uđem. Siđeš skroz negdje dole da uđeš na Pedijatriju, uđeš u lift koji ima (možda preuveličavam) deset ili dvanaest spratova :-) A isto ko da ih je tri ili četiri :-) A šta su one srušene zgrade pored bile? (Mislim, sad su ruševine, stalno neke ratne filmove tu snimaju :-) )
Ove dvije zgrade koje su na slici nisu porodilište i sadašnja pedijatrija. Ovo su one dvije ruševne zgrade jedna ispod ulice, 7 i 5 stanica, i jedna iznad ulice sa stubovima ispred koja je nosila naziv Prof. Dr. Milivoja Sarvana.

Znači kad se udje od rampe koja je od Pionirske doline prva zgrada sa lijeve strane i ova velika preko puta nje.

Bio je to ogroman kompleks pedijatrije teško za opisati sa sadašnje distance.
julisiz es grant

#218 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Pa porodilište na Jezeru je napravljeno tek 70-ih.
Meni su zgrade na slici privukle pažnju uglavnom zbog "futurističkog" izgleda za ono vrijeme i ove prostore.
Od zgrada u Sarajevu za koje ljudi teško povjeruju da su izgrađene prije WW2 znam za još onu na Trgu Austrije, a slična je i preko puta Alipašine džamije (na kojoj su oglasi iz Colloseuma), tako da pretpostavljam da je iz istog perioda, skraja 30-ih.
shiny

#219 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

O'zone wrote:
Ove dvije zgrade koje su na slici nisu porodilište i sadašnja pedijatrija. Ovo su one dvije ruševne zgrade jedna ispod ulice, 7 i 5 stanica, i jedna iznad ulice sa stubovima ispred koja je nosila naziv Prof. Dr. Milivoja Sarvana.

Znači kad se udje od rampe koja je od Pionirske doline prva zgrada sa lijeve strane i ova velika preko puta nje.

A jest, jest, gledam ih stalno s prozora, a nikako mozak da upali, ko kad potpuno to sve sad drugačije izgleda... Jbg, mi mlađe generacije sve stvari u gradu pamtimo ko ruševine :( Roditelji nam ko djeci branili tuda da se krećemo, a mi ko u inat tim putem do Pionirske :D
O'zone
Globalni moderator

#220 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by O'zone »

shiny wrote:
O'zone wrote:

A jest, jest, gledam ih stalno s prozora, a nikako mozak da upali, ko kad potpuno to sve sad drugačije izgleda... Jbg, mi mlađe generacije sve stvari u gradu pamtimo ko ruševine :( Roditelji nam ko djeci branili tuda da se krećemo, a mi ko u inat tim putem do Pionirske :D
Nekad je onaj krug bio prelijep ( izuzimajući činjenicu da je bila bolnica) cvijećnjaci, male prizemne ograde, klupe, i odlična hladovina na potezu od one spaljene zgrade sa lijeve strane pa do zgrade sadašnje SMŠ. Na mjestu gdje je sad Roditeljska kuća bio je Fast food sa meni još uvijek najboljim hamburgerima....

I danas znam otići gore čisto onako.....
dječak sa šibicama

#221 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by dječak sa šibicama »

shiny wrote:
breuer wrote:Bojim se da nema karte, i na video prikazu je to prilično mutno prikazano, autoput dolazi do Velešića i spaja se sa tunelima, dok do Vogošće kao da nastavlja I transferzala sa tunelima pod Kobiljom iako je to sve podvedeno pod gradsku autocestu...
Pa jesu li iz tih razloga napravljeni oni veliki betonski stubovi kad se od Penija u Velešićima krene prema tunelu? S lijeve strane je Koševsko i onaj Automaher? Za te stubove znam otkad i za sebe... Kao da se neki nadvožnjak počeo graditi, pa stao...
To je sjeverna zaobilaznica, trebala je ici od Darive preko tog mosta, kroz tunel koji bi se pruzao do ispod klinickog centra, a onda bi nastavak ceste isao sadasnjom trasom kroz tunel Cignale, preko tog nadvoznjaka za koji su vec bile izgradjeni nosivi stubovi, i vezao bi se dole kod fabrike duhana na cestu koja bi isla dole prema Halilovicima i sadasnjem autoputu. To je bio plan sjeverne obilaznice, juzna je napravljena znamo gdje.

Interesantno je kako je na juznoj obilaznici (danas Put mladih muslimana) zamisljena trolejbuska mreza, cak su i stanice napravljene odnosno prosirenja, trebala je ici trolejbuska linija od raskrsnice pored Zeljinog stadiona pa obilaznicom pored bistricke stanice dole do parka ali iz ne znam kojeg razloga od toga se odustalo.
shiny

#222 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

A šta je sa trolejbusom prema Vogošći? Rekoše mi da je prije rata išao i da su navodno kad su pravili rasvjetu u Alipašinoj ulici prema Vogošći planirali i postavljanje onih žica gore trolejbuskih (jbg, ne znam kako se to zove)... što se odustalo od toga?
trambusek88

#223 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by trambusek88 »

Nisam mnogo čuo o planu da trolejbus ide prema Bistričkoj stanici.

Prije rata plan broj jedan za proširenje trolejbuske mreže je bio izgradnja linije Hrasno-Dolac Malta-Željeznička stanica-Ciglane i dalje prema Breki i Podhrastovima.

Što se tiče linije za Vogošću od nje se nikad nije odustalo ali nema para, a ranije kad je bilo para vjerovatno su neki lobiji to kočili.
Bilo je u proteklih 15 godina više najava o skorom početku obnove, ali do sada ništa.
O'zone
Globalni moderator

#224 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by O'zone »

Ma linija prema Vogošći je bila u planu čini mi se da su se i neka sredstva namakla ali su onda neki "genijalci" napravili "expertizu" da će Trolejbusi biti prespori uz Kobilju glavu i da će kočiti saobraćaj.
man_464

#225 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by man_464 »

Trolejbus za Vogošću bio i sve treba uložiti u to da bude opet jer je ekološko vozilo koje može voziti i na brdskim terenima a manje se troši od klasičnog autobusa. Kontaktna mreža se može lijepo elegantantno postaviti i obezbjediti prevoz u intervalu manjem od 10 minuta.

Linija 105 Trg Vogosca
Linija 106 Otoka Vogošća

Bile.
Post Reply