condy wrote:
Poštujem, ali zašto ?
Ja i ti smo slični pa me čudiš. Voliš Alfu to je evidentno, kao i ja Audija ( i Mercedesa

). Ne voliš klasičnu konfekciju i auta koje svako malo vidiš na cesti-Astra, Golf, Pežo..., i ne gledaš u auto kao u klasično prevozno sredstvo od tačke A do tačke B. Zbog čega se odreći toga samo zbog sigurnosti novog i garancije koju dobijaš kod Astra ako nećeš ni upola uživat u novoj Astri kao u onoj prvoj Alfi? Nećeš uživati sigurno, jer nije to-to.
Gledaj, kad uzmeš polovno auto i zezneš se, i izađe te skupo održavanje, popravke, uhvatiš se za glavu, i onda kažeš eee neću više polovno, polovno je nesigurno vidi kako me istroši, sledeće je novo. Možda si tad i u pravu ali prije da nisi. Nije te zeznulo auto, već si se ti zahebo kad si ga kupovao jer si kupio loše auto a to nisi vidio. Ili ti je prodavac uvalio loše auto. Ja kad sam kupovao Audi nisam skontao da mu je cilindar kvačila odsvirao iako sam sumnjao ( 288 KM košta ), nije mi krivo auta, već sam ja što nisam to skužio i korigovao cijenu za taj iznos. Ljudi mi govorili nemoj automatika, skupa zamjena ulja, kvari se, ono ovo, a kasnije shvatio da je automatik puno bolji mjenjač i da dva puta ljepše šalta i odvaja od manuelnog i da tek tad osjetiš prave mogućnosti auta. Ljepše se vodit srcem nego glavom, kao što neko reče
Nisam kupio los auto. Ne znam sta bih ti rekao da sam na tom autu promjenio a da je bilo vanredno.
Ali evo mogu npr reci,na prvu cega se sjecam.
Daj nove zimske gume + felge 1000.
Daj ljetne gume 1000.
Daj veliki servis,plus mali usput,slabo grije daj i termostat bum 1000.
Nakon nekog vremena,kvacilo otvrdnulo,za mjenjanja,sreca zamajac dobar,pa usput i mali servis + grijac,opet cudo jedno jos jedna 1000.
Eto ti ga za pola godine opet mali servis,slabe i plocice,disk istrosen,ima dvije gornje lafete dobile lufta,otisle gumice balans stangle. Mjenjaj sve,sitnica 600-700.
Jos sam imao srece,motor slusao perfektno (sta drugo ocekivati od jtd

). Vozim jtd Alfe 10 godina,nikada ni na jednoj nisam dizne zamjenio,turbinu da ne govorim. Ulje nikada nisam morao dosipati.
Bacim na papir,za 5 godina vozanja prve 156 sam na odrzavanja i ostalo dao 5000 KM. Pitam druga,kupio novog Ceeda,koliko si potrosio na odrzavanje za 7 godina garancije i 100k km predjenih. Kaze samo redovni servisi. Neparni 180 KM i parni 350 KM. Jedan od ta dva servisa godisnje i dvaput plocice. Covjek se sam onda zapita
Sve joj oprostim kad je ujutro vidim nije mi zao. Volio bih probati novo,ne kazem da poslije tog iskustva ne bih rekao,daj ipak polovnu Giuliu