Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#201 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

condy wrote:
mali_milojica wrote:Ja bih iskreno prije novu Astru,nego 5-6 godina star premijum koji ima garanciju kojom mozes obrisati dupe.
I za cca 5 godina imam relativno nov auto sa predjenih 100k,umjesto nezagrnutog meita sa 300k. Ali dobro,postujem tudje misljenje i neka sa svojim parama radi svako sta hoce
Novu Astru ili polovno Giuliju, prpiznaj :D
Posto ti je pitanje hipoteticko,evo i odgovor.
Nova Astra ili Alfa Giulia stara 5-6 godina sa 150k km i odradjenih 5 servisa u tom periodu kod Kramara za 30k.
Astra bez razmisljanja.
Kupovao sam slicnu Alfu davno. Pet godina stara,sa 150k km. Kesom platio,bez jedne jedine KM kredita. Da je barem tada bilo kompakta sadasnih cijena,tipa Kia,Hyundai,C4 i sl za 20-25k KM novih. Ne bih se razmisljao sekunde,pa kad bi trebalo i malo doplatiti kreditom.
Poslije je ta Alfa otisla kao neko ucesce za stan i kredit,dok sam se malo stabilizovao sa finansijama,opet sam kupio Alfu,ali daleko ispod cijenom kao ova gore spomenuta.
madner

#202 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by madner »

Dr Baltazar wrote:
citroen xm wrote:Imao i par novih u porodici i polovnih koliko hoćeš raznih klasa i starosti. Nema pravila. Ali nervira što se ovde nameće svoje mišljenje kao jedino ispravno.

Za razliku od mercedesa iz 2010. kome kada vrisne nešto mnogo boli džep, novom autu kada nešto vrisne pokriva garancija. Zato tim limuzinama visoke klase i pada toliko cijena godinama. Ni ja nisam odlučan i nemam pojma šta bih sada kupio da sam u prilici, ali ljudi obično hvale ono što imaju, pričaju subjektivno i nerealno.
Ne namećem ja prvi, nego kažem nešto nakon što sam probao i jedno i drugo.

MB je samo primjer, opet ponavljam. Uzmite full opremljenu Insigniu staru 2 god i opet je bolja kupovina od nove Astre.

@madner

Slažem se. Ali servisirati polovno auto u Star Line-u (u ovom slučaju) :-) Ima ljudi koji su tamo radili i sad rade privatno. Tako da postoje opcije i za taj skup servis. Ne kvari se MB tako lahko kao što se pokušava predstaviti. Popravak jeste skup, ali ne mora značiti da će i trebati.
Ma daleko od toga da je fus roba. Vidio sam neki dan 2010 godiste sa 30 000 predjenih, pemzioner vozio. Samo je osnovni paket opreme.

Ja takodje smatram da je polovno bolja opcija, no ne zato sto je jeftinije, nego zato sto je bolje auto. :D
Rizik je veci, jer kada vecem a starijem autu nesto ode, valja iskesirati pola plate.
condy

#203 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by condy »

citroen xm wrote:Imao i par novih u porodici i polovnih koliko hoćeš raznih klasa i starosti. Nema pravila. Ali nervira što se ovde nameće svoje mišljenje kao jedino ispravno.

Za razliku od mercedesa iz 2010. kome kada vrisne nešto mnogo boli džep, novom autu kada nešto vrisne pokriva garancija. Zato tim limuzinama visoke klase i pada toliko cijena godinama. Ni ja nisam odlučan i nemam pojma šta bih sada kupio da sam u prilici, ali ljudi obično hvale ono što imaju, pričaju subjektivno i nerealno.
Vozači Mercedesa ne razmišljaju isto kao i vozači Opela. Vozačima Mercedesa nije toliko stalo koliko će ih lupiti po džepu, koliko vozačima Opela. Zato i voze Mercedesa. :)
Dr Baltazar

#204 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Dr Baltazar »

Madner :thumbup:

To su auta o kojima govorim. Od neke njemačke babe uzeti :lol: A i čovjeku je ugodnija vožnja u prostranijem autu. Sve ima svoje.
golfiista

#205 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

ado-šampion wrote:@Golfista, razumijem, po meni ako hoces da imas isto samo novije onda samo F10. U suprotnom ja da vozim auto par godina ko ti i da me slusa promijenio bih samo za isto tako ali novije generacije. Recimo sad da hocu da mijenjam isao bih na kec F20, nista drugo. :P Inace imas auto koje znas a mijenjas za macka u vreci.

Samo bojim se da ispod 50 hiljada neces naci novo auto da ce te zadovoljiti.
Kao za većinu nas 50k KM je previše novca za mene, tako da i ne razmišljam u tom pravcu.
Evo da ne budem da sam subjektivan, od svih auta najgore iskustvo imam sa Audijem A4 B8, kupljen star 3 godine sa 96000 km sa AsA lizinga skoro 40k KM, gore auto nisam imao, katastrofa, ali sam naučio jedno, bolje je uvesti auto sa Vana sa 150k km nego ovdje sa duplo manjom kilometražom, sem ako licno ne poznaješ vlasnika i radijus kretanja istog.
A, F20 samo facelift, jer razlika tvog i F20 nije velika ali ovaj facelift mi je bas ono, jako jako privlačan :) a nov se moze dobiti za 37k KM sa osnovnom opremom ( klima, LCD, senzori, telefon Itd) i osnovnim motorom od 140 KS Twin turbo, upravo onoliko koliko košta opet ta Astra sa najjačim paketom opreme i dizel motorom ili Škoda Octaviju style ili Megane sport ili čak Insignija, pa i Audi A3 sa 1.2 motorom sa felgama od 15 inči sa isto tolikim ratkapama kakve se jos mogu naći samo na autopijaci.
condy

#206 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by condy »

mali_milojica wrote:
condy wrote:
mali_milojica wrote:Ja bih iskreno prije novu Astru,nego 5-6 godina star premijum koji ima garanciju kojom mozes obrisati dupe.
I za cca 5 godina imam relativno nov auto sa predjenih 100k,umjesto nezagrnutog meita sa 300k. Ali dobro,postujem tudje misljenje i neka sa svojim parama radi svako sta hoce
Novu Astru ili polovno Giuliju, prpiznaj :D
Posto ti je pitanje hipoteticko,evo i odgovor.
Nova Astra ili Alfa Giulia stara 5-6 godina sa 150k km i odradjenih 5 servisa u tom periodu kod Kramara za 30k.
Astra bez razmisljanja.
Kupovao sam slicnu Alfu davno. Pet godina stara,sa 150k km. Kesom platio,bez jedne jedine KM kredita. Da je barem tada bilo kompakta sadasnih cijena,tipa Kia,Hyundai,C4 i sl za 20-25k KM novih. Ne bih se razmisljao sekunde,pa kad bi trebalo i malo doplatiti kreditom.
Poslije je ta Alfa otisla kao neko ucesce za stan i kredit,dok sam se malo stabilizovao sa finansijama,opet sam kupio Alfu,ali daleko ispod cijenom kao ova gore spomenuta.
Poštujem, ali zašto ?

Ja i ti smo slični pa me čudiš. Voliš Alfu to je evidentno, kao i ja Audija ( i Mercedesa :D ). Ne voliš klasičnu konfekciju i auta koje svako malo vidiš na cesti-Astra, Golf, Pežo..., i ne gledaš u auto kao u klasično prevozno sredstvo od tačke A do tačke B. Zbog čega se odreći toga samo zbog sigurnosti novog i garancije koju dobijaš kod Astra ako nećeš ni upola uživat u novoj Astri kao u onoj prvoj Alfi? Nećeš uživati sigurno, jer nije to-to.

Gledaj, kad uzmeš polovno auto i zezneš se, i izađe te skupo održavanje, popravke, uhvatiš se za glavu, i onda kažeš eee neću više polovno, polovno je nesigurno vidi kako me istroši, sledeće je novo. Možda si tad i u pravu ali prije da nisi. Nije te zeznulo auto, već si se ti zahebo kad si ga kupovao jer si kupio loše auto a to nisi vidio. Ili ti je prodavac uvalio loše auto. Ja kad sam kupovao Audi nisam skontao da mu je cilindar kvačila odsvirao iako sam sumnjao ( 288 KM košta ), nije mi krivo auta, već sam ja što nisam to skužio i korigovao cijenu za taj iznos. Ljudi mi govorili nemoj automatika, skupa zamjena ulja, kvari se, ono ovo, a kasnije shvatio da je automatik puno bolji mjenjač i da dva puta ljepše šalta i odvaja od manuelnog i da tek tad osjetiš prave mogućnosti auta. Ljepše se vodit srcem nego glavom, kao što neko reče
Last edited by condy on 11/08/2016 14:48, edited 1 time in total.
madner

#207 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by madner »

condy wrote:

Vozači Mercedesa ne razmišljaju isto kao i vozači Opela. Vozačima Mercedesa nije toliko stalo koliko će ih lupiti po džepu, koliko vozačima Opela. Zato i voze Mercedesa. :)
Pogotovo u Bosni. Samo ne znam kako dodje do promjene u glavi kada se promjeni auto. :D
condy

#208 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by condy »

madner wrote:
condy wrote:

Pogotovo u Bosni. Samo ne znam kako dodje do promjene u glavi kada se promjeni auto. :D
Aludiraš da se bosanac nije promijenio u glavi iako vozi Merdžu :D

Slažem se, bosanci se najteže mijenjaju. Međutim i dalje tvrdim da vozači Mercedesa u pravilu imaju više love od vozača Opela, tako da to ne treba ignorisati :wink:
madner

#209 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by madner »

Pa sasvim je logicno da u pravilu skuplja auta voze ljudi sa vise para. :D
No govorimo ovdje o auticima za iste pare, koje po defaultu kupuju ljudi koji te pare imaju.

Mada jeste lakse kupiti polovnog premiuma ako covjeku nije problem imati 5000 za kvar.
mali_milojica

#210 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

condy wrote: Poštujem, ali zašto ?

Ja i ti smo slični pa me čudiš. Voliš Alfu to je evidentno, kao i ja Audija ( i Mercedesa :D ). Ne voliš klasičnu konfekciju i auta koje svako malo vidiš na cesti-Astra, Golf, Pežo..., i ne gledaš u auto kao u klasično prevozno sredstvo od tačke A do tačke B. Zbog čega se odreći toga samo zbog sigurnosti novog i garancije koju dobijaš kod Astra ako nećeš ni upola uživat u novoj Astri kao u onoj prvoj Alfi? Nećeš uživati sigurno, jer nije to-to.

Gledaj, kad uzmeš polovno auto i zezneš se, i izađe te skupo održavanje, popravke, uhvatiš se za glavu, i onda kažeš eee neću više polovno, polovno je nesigurno vidi kako me istroši, sledeće je novo. Možda si tad i u pravu ali prije da nisi. Nije te zeznulo auto, već si se ti zahebo kad si ga kupovao jer si kupio loše auto a to nisi vidio. Ili ti je prodavac uvalio loše auto. Ja kad sam kupovao Audi nisam skontao da mu je cilindar kvačila odsvirao iako sam sumnjao ( 288 KM košta ), nije mi krivo auta, već sam ja što nisam to skužio i korigovao cijenu za taj iznos. Ljudi mi govorili nemoj automatika, skupa zamjena ulja, kvari se, ono ovo, a kasnije shvatio da je automatik puno bolji mjenjač i da dva puta ljepše šalta i odvaja od manuelnog i da tek tad osjetiš prave mogućnosti auta. Ljepše se vodit srcem nego glavom, kao što neko reče
Nisam kupio los auto. Ne znam sta bih ti rekao da sam na tom autu promjenio a da je bilo vanredno.
Ali evo mogu npr reci,na prvu cega se sjecam.
Daj nove zimske gume + felge 1000.
Daj ljetne gume 1000.
Daj veliki servis,plus mali usput,slabo grije daj i termostat bum 1000.
Nakon nekog vremena,kvacilo otvrdnulo,za mjenjanja,sreca zamajac dobar,pa usput i mali servis + grijac,opet cudo jedno jos jedna 1000.
Eto ti ga za pola godine opet mali servis,slabe i plocice,disk istrosen,ima dvije gornje lafete dobile lufta,otisle gumice balans stangle. Mjenjaj sve,sitnica 600-700.
Jos sam imao srece,motor slusao perfektno (sta drugo ocekivati od jtd :D ). Vozim jtd Alfe 10 godina,nikada ni na jednoj nisam dizne zamjenio,turbinu da ne govorim. Ulje nikada nisam morao dosipati.
Bacim na papir,za 5 godina vozanja prve 156 sam na odrzavanja i ostalo dao 5000 KM. Pitam druga,kupio novog Ceeda,koliko si potrosio na odrzavanje za 7 godina garancije i 100k km predjenih. Kaze samo redovni servisi. Neparni 180 KM i parni 350 KM. Jedan od ta dva servisa godisnje i dvaput plocice. Covjek se sam onda zapita :lol:
Sve joj oprostim kad je ujutro vidim nije mi zao. Volio bih probati novo,ne kazem da poslije tog iskustva ne bih rekao,daj ipak polovnu Giuliu :D
Last edited by mali_milojica on 11/08/2016 15:10, edited 1 time in total.
golfiista

#211 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

Image

Image

Ne može biti stara koliko ja mogu imati ljubavi :D
condy

#212 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by condy »

madner wrote:Pa sasvim je logicno da u pravilu skuplja auta voze ljudi sa vise para. :D
No govorimo ovdje o auticima za iste pare, koje po defaultu kupuju ljudi koji te pare imaju.

Mada jeste lakse kupiti polovnog premiuma ako covjeku nije problem imati 5000 za kvar.
Ček malo!

Mercedes će imati kvar od 5000 kad ga zvekne neki " šumaher " na cesti. Šansa za takav kvar a da se u njega niko nije zabio, je daleko manja, pogotovo jer se radi o Mercedesu. Takvi kvarovi na Mečki staroj pet šest godina, nisu baš uobičajeni kao godišnji servisi

Ostalo, ima logike :D
condy

#213 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by condy »

golfiista wrote:
To vrijedi samo za auta ili i za ..... :lol:
golfiista

#214 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

condy wrote:
golfiista wrote:

:D
mali_milojica

#215 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

condy wrote:
golfiista wrote:
:lol:
madner

#216 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by madner »

condy wrote:
madner wrote:Pa sasvim je logicno da u pravilu skuplja auta voze ljudi sa vise para. :D

Ček malo!

Mercedes će imati kvar od 5000 kad ga zvekne neki " šumaher " na cesti. Šansa za takav kvar a da se u njega niko nije zabio, je daleko manja, pogotovo jer se radi o Mercedesu. Takvi kvarovi na Mečki staroj pet šest godina, nisu baš uobičajeni kao godišnji servisi

Nisam rekao da je cest kvar. Ali kao glaFa kuce moras racunati na takve stvari kao neki najgori slucaj. Nije problem kupiti tu S klasu, problem je da sutra ne moras na posao a automatik koji nikome nikad nije otisao na tebi pravi eksperiment. I ovo sto Milojica kaze, sa klasom raste i cijena odrzavanja.

Dakle neko ko ima knap budzet ali moze uzeti auto, pametnije je novo sa garancijom. Jer su troskovi predvidljivi a nema u steku za najgori slucaj. Pricao sam neki dan sa covjekom koji je na polovnoj Insigniji izgubio 3 plate nakon kupovine.

Jest da ga je prodavac zajebao, ali kakva mu je to utjeha.

Mercedes moze nabiti taj kvar bez da ga iko zvekne. :D
condy

#217 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by condy »

madner wrote:
condy wrote:

Ček malo!

Nisam rekao da je cest kvar. Ali kao glaFa kuce moras racunati na takve stvari kao neki najgori slucaj. Nije problem kupiti tu S klasu, problem je da sutra ne moras na posao a automatik koji nikome nikad nije otisao na tebi pravi eksperiment. I ovo sto Milojica kaze, sa klasom raste i cijena odrzavanja.

Dakle neko ko ima knap budzet ali moze uzeti auto, pametnije je novo sa garancijom. Jer su troskovi predvidljivi a nema u steku za najgori slucaj. Pricao sam neki dan sa covjekom koji je na polovnoj Insigniji izgubio 3 plate nakon kupovine.

Jest da ga je prodavac zajebao, ali kakva mu je to utjeha.
Ja nisam rekao da nije pametnije, već da nije ljepše :wink:

I problem je kupiti S klasu, da se razumijemo. Za dobru polovnu S klasu, moraš biti bogat čovjek. Bogati ljudi ne kupuju Astru, već ljudi koji manje imaju i manje rizikuju.
mali_milojica

#218 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

Od dajdze prijatelj imao Insigniu nova kupljena i nakon 2 godine vozanja servis. Gume kalose,20 cola felge,cijena komad :izet: , plocice,diskovi,ulja i filteri,plus jos neke sitnice,da mu se sve to zamjeni cifra blizu 10 000 KM.
Kaze covjek,koliko ce te mi racunati moju i da kupim novu. Bace mu i to na papir,kaze vas auto i doplata 20 000.
Daj novu :mrgreen:
madner

#219 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by madner »

Mogao je malo smanjiti ribu. :D
mali_milojica

#220 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

madner wrote:Mogao je malo smanjiti ribu. :D
Ako laze on,lazem i ja,ali druga Insignija je legla.
golfiista

#221 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

mali_milojica wrote:Od dajdze prijatelj imao Insigniu nova kupljena i nakon 2 godine vozanja servis. Gume kalose,20 cola felge,cijena komad :izet: , plocice,diskovi,ulja i filteri,plus jos neke sitnice,da mu se sve to zamjeni cifra blizu 10 000 KM.
Kaze covjek,koliko ce te mi racunati moju i da kupim novu. Bace mu i to na papir,kaze vas auto i doplata 20 000.

4 gume po 600 KM sa zamjenom 2400 KM, ne može više da jxxx miša
pločice naprijed i nazad 250 KM maksimalno
diskovi 600 KM max
ulje u motoru 200 KM max
filteri 300 KM max
još neke sitnice 1000 KM

ni 5000KM, laže dajdža
mali_milojica

#222 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:
mali_milojica wrote:Od dajdze prijatelj imao Insigniu nova kupljena i nakon 2 godine vozanja servis. Gume kalose,20 cola felge,cijena komad :izet: , plocice,diskovi,ulja i filteri,plus jos neke sitnice,da mu se sve to zamjeni cifra blizu 10 000 KM.

4 gume po 600 KM sa zamjenom 2400 KM, ne može više da jxxx miša
pločice naprijed i nazad 250 KM maksimalno
diskovi 600 KM max
ulje u motoru 200 KM max
filteri 300 KM max
još neke sitnice 1000 KM

ni 5000KM, laže dajdža
Ne laze djadza,nego prijatelj. Ako su takve cijene u ovlastenom servisu,onda laze. Ne kazem,mozda je sa cifrom servisa pretjerao,ali novu Insigniu je kupio.
madner

#223 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by madner »

mali_milojica wrote:
100%, osim ako je vozao OPC verziju pa je malo skuplje :D
NediM17

#224 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:Ma i trica je sad u ovoj zadnjoj verziji vise ko mala petica, velika, teska. Unutra fakat ima prostora. Kec je ostao jedini BMW koji ono bas malen, lagan, okretan, ko sto je bilo nekad, 02 serija, trica E30, itd. Ali ne zadugo, posto u sljedecoj generaciji vec ide prednji pogon, s 3 cilindra motorima su vec poceli, itd.

A tacno da ih slabo ima u Kramaru. Mercedesa ima, ali jarane A klasa 2012. 35 hiljada, kompakt s prednjim pogonom i motorom iz Renola. :-)
I onda uzme pricati o primitivizmu. :lol:
mali_milojica

#225 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

madner wrote:
mali_milojica wrote:
100%, osim ako je vozao OPC verziju pa je malo skuplje :D
Nije OPC,obicna 2.0 dizel sa 160 KS cini mi se,ali je imala ogromne tockove 20". Ne bih smio garantovati i da je bila ona OPC Line,mozda.
Post Reply