Prvi korpus ARBiH
- drndalo
#201 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Opet malo ispravke faktografije, UN je bio "Tito" do pred kraj rata, tj. do ljeta '95, nakon toga, kada su u NATO-u vidjeli da nesto moraju mijenjati i najzad nesto uraditi ovdje, nakon xx prekrsenih rezolucija UN-a, nakon zavezanih UN posmatraca, nakon Srebrenice, nakon flagrantnih pokusaja izvlacenja i premjestanja teskog naoruzanja nakon "demilitarizacije" Sarajeva, kad je vec u Krajini krenulo kako je krenulo, NATO je poslao i trupe koje nisu bile "bijele", ne sjecam se tacnog naziva, ali bilo je nesto tipa:"Snage za brzu reakciju", koje su imale dovoljno jakog naoruzanja da svakome ocitaju bukvicu, posebno iz vizure da su tada i avione poceli koristiti kako su ih mogli koristiti svo vrijeme... Kasnije je od tih trupa nastao IFOR (Implementation Force, za implementaciju Dayton-a), pa SFOR (Stabilisation Force, za stabilizaciju BiH), pa EUFOR/NATO snage, kada su odlucili podijeliti budzete...
Te '95 godine, u ljeto, je bilo interesantno gledati kako neki komandanti sa srpske strane opet ocekuju iste stvari kao i do tada, i kako lako svoje ljudstvo salju u sigurnu smrt, u pokusajima da izvuku tehniku za druga ratista, pa se nekoliko dana moglo vidjeti kako na raznim lokacijama oko SA avioni i artiljerija gadjaju zive ciljeve kao na strelistu, koji pri tome najvjerovatnije ni ne znaju da su "zavaljeni" od svojih "Korpuslija"... Sjecam se napada parova A-10 (jedan napada i gadja cilj, drugi ostaje iznad i osmatra siri rejon, pa se zamijene) na 2 tenka T-55 koje su pokusavali izvuci iz kruga Famosa u Hrasnici, koji su bili na otvorenom poligonu u po bijela dana, kao da se neko za*ebavao s njima, i izazivao ih... Ne mogu reci da mi je bilo narocito zao tih ljudi, jer ih nisam poznavao, ali nisam mogao vjerovati da ih je neko "njihov" tako gurnuo u smrt... Znam da sam prokomentarisao sam sa svojima:"Ne bih volio biti tamo"...
Te '95 godine, u ljeto, je bilo interesantno gledati kako neki komandanti sa srpske strane opet ocekuju iste stvari kao i do tada, i kako lako svoje ljudstvo salju u sigurnu smrt, u pokusajima da izvuku tehniku za druga ratista, pa se nekoliko dana moglo vidjeti kako na raznim lokacijama oko SA avioni i artiljerija gadjaju zive ciljeve kao na strelistu, koji pri tome najvjerovatnije ni ne znaju da su "zavaljeni" od svojih "Korpuslija"... Sjecam se napada parova A-10 (jedan napada i gadja cilj, drugi ostaje iznad i osmatra siri rejon, pa se zamijene) na 2 tenka T-55 koje su pokusavali izvuci iz kruga Famosa u Hrasnici, koji su bili na otvorenom poligonu u po bijela dana, kao da se neko za*ebavao s njima, i izazivao ih... Ne mogu reci da mi je bilo narocito zao tih ljudi, jer ih nisam poznavao, ali nisam mogao vjerovati da ih je neko "njihov" tako gurnuo u smrt... Znam da sam prokomentarisao sam sa svojima:"Ne bih volio biti tamo"...
-
ChoosenOne
#202 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
@karamazov, ti ocito nisi bio prisutan Aprila 22 1992;karamazov wrote: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dosta toga napisano netacno! Zauzeli cijelu stranu rijeke Zeljeznice ?malo sutra! Tek u drugom napadu stigli samo do hotela Srbija. Arkan nikad nije bio na Ilidzi.Bio je Legija sa nekih petnestak ljudi. Dosli taman na taj drugi napad na Ilidzu.Posle odradili par kuca na pijaci na Stupu i donji dio Kasindoske. Imali par ranjenih ljudi. Koga interesuje malo vise nek nadje Legijinu knjigu "Momci iz Brazila" , opisuje neke borbe vezane za taj dio Sarajeva!
Stup i Kasindolska su sjeverno od pravca napada TO BiH (Hrasnica, Sok. Kolonija). Institut na Ilidzi je bio u rukama Hrasnicana a do povlacenja je doslo usljed ulaska JNA u borbu; Na Srpskoj strani je tada poginulo 12 (podatci nisu provjereni) na strani TO nije bilo poginulih.
-
ChoosenOne
#203 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Nije Tacno; Institut na Ilidzi (zapadna strana bazena) je bio u rukama TO; Na desnu stranu rijeke Zeljeznice TO nije uspio uci (da bi se doslo do stanice Milicije iz pravaca napada jug->sjever treba proci Termu i jedan od mostova na Zeljeznici)PipiDugaDevetka wrote: Moj komšija je otac šehida, Senaida Ourčevića, pa mi pričao da mu je sin Senaid bio ušao, oslobodio (Ne znam sa kojim brojem policajaca, boraca) policijsku stanicu na Ilidži. Javio mu se telefonom. Šta je dalje bilo i kako je poginuo, ne znam. Dva djeteta ostala bez oca gazije = heroja.
-
ChoosenOne
#204 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Aprila 22 1992 da budemo precizni.karanana wrote:ne vjerujem ni ja da se opisani dogadjaj kad je u pitanju policijska stanica, desio 93. jedino je moguce da se ovo desilo pocetkom rata maj/juni 92.karamazov wrote:Oni koji poznaju Ilidzu znaju da je ta stanica bila u samom centru.Samim osvajanjem te stanice pala bi i Ilidza!
Bio sam na Ilidzi citav rat i ostali koji su tu bili znaju da je to jednostavno neistina. Kao sto sam rekao ozbiljne borbe su se vodile samo oko hotelskog kompleksa!Uostalom imaju snimci tih borbi i svako ih moze pogledat.
-
karamazov
#205 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Da se razumijemo nisam dosao na ovaj forum da bih nekoga vrijedjao ! Nije mi namjera da se prepucavam sa bilo kim i da me neko "pocasti" izrazom cetnik i sl. preci cu preko toga. Iskreno ocekivao sam dosta zesce reakcije na moje postove, a znam da ce ih sigurno i biti tako da me to mnogo nece ni iznenaditi!
Mnogi su trazili da se javi i neko sa ove "druge strane" i da svoje vidjenje nekih dogadjaja. Zato sam ja sada tu , da bi razbili razne bajke i neistine tipa: helikopterskih eskadrila na Igmanu, zauzimanje stanice na Ilidzi, Arkana, ili pak ovih "letecih holandjana" ...Ne zelim nikom nametati svoj stav jer znam da svako od nas ima svoju sliku minulog rata i da to niko i nista ne moze promjeniti!
Odrastao sam na Ilidzi i tu proveo citav rat i CASNO izasao iz njega!
Koga interesuje napad na Ilidzu tog 22.aprila nek ukuca na Youtube "НАПАД НА ИЛИЏУ" da ja sad ne prenosim taj link pa neka pogleda!
Mnogi su trazili da se javi i neko sa ove "druge strane" i da svoje vidjenje nekih dogadjaja. Zato sam ja sada tu , da bi razbili razne bajke i neistine tipa: helikopterskih eskadrila na Igmanu, zauzimanje stanice na Ilidzi, Arkana, ili pak ovih "letecih holandjana" ...Ne zelim nikom nametati svoj stav jer znam da svako od nas ima svoju sliku minulog rata i da to niko i nista ne moze promjeniti!
Koga interesuje napad na Ilidzu tog 22.aprila nek ukuca na Youtube "НАПАД НА ИЛИЏУ" da ja sad ne prenosim taj link pa neka pogleda!
-
pionir47
#206 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Evo srpskih specijalaca na Ilidzi odmah pored onog hotela:

Vidite sta su sve imali. Samo jedna jedinica; specijalci iza sebe na ovoj slici imaju 4 oklopnjaka (nisam strucnjak pa ne mogu reci o kojim se oklopnjacima radi). I moja mama je tu jos prosla nesto prije samog pocetka pucanja na s koloniju. Vidijela je i tenkove u samoj Aleji.
Vidite sta su sve imali. Samo jedna jedinica; specijalci iza sebe na ovoj slici imaju 4 oklopnjaka (nisam strucnjak pa ne mogu reci o kojim se oklopnjacima radi). I moja mama je tu jos prosla nesto prije samog pocetka pucanja na s koloniju. Vidijela je i tenkove u samoj Aleji.
-
fixer
#207 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Pa bolan ne bio, ja vece komedije nisam vidio, a samo sam pogledao prvi dio. Ja gore i gluplje propagande nisam mogao zamisliti. Potpuno zanemari fakte, ali ako sam se ikad icemu mogao smijati, onda je to cetnicki folklor.karamazov wrote:Da se razumijemo nisam dosao na ovaj forum da bih nekoga vrijedjao ! Nije mi namjera da se prepucavam sa bilo kim i da me neko "pocasti" izrazom cetnik i sl. preci cu preko toga. Iskreno ocekivao sam dosta zesce reakcije na moje postove, a znam da ce ih sigurno i biti tako da me to mnogo nece ni iznenaditi!
- karanana
#208 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
admire, ta knjiga, jesi je downloadovao odnekle ili je imas u papirnoj verziji?
- Jazz_Junkie
#209 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Kako lose uradjena propaganda covjece.fixer wrote:Pa bolan ne bio, ja vece komedije nisam vidio, a samo sam pogledao prvi dio. Ja gore i gluplje propagande nisam mogao zamisliti. Potpuno zanemari fakte, ali ako sam se ikad icemu mogao smijati, onda je to cetnicki folklor.karamazov wrote:Da se razumijemo nisam dosao na ovaj forum da bih nekoga vrijedjao ! Nije mi namjera da se prepucavam sa bilo kim i da me neko "pocasti" izrazom cetnik i sl. preci cu preko toga. Iskreno ocekivao sam dosta zesce reakcije na moje postove, a znam da ce ih sigurno i biti tako da me to mnogo nece ni iznenaditi!
Koga interesuje napad na Ilidzu tog 22.aprila nek ukuca na Youtube "НАПАД НА ИЛИЏУ" da ja sad ne prenosim taj link pa neka pogleda!Komedija. Ustanite Srbi, odbranite srpsku zemlju, od strasnih neprijatelja, vekovnih okupatora, da bi se i dalje srpska motka mogla vidjeti srpski zabijena u srpskoj zemlji. Ako su brate Holandezi onakvi kakvim si ih predstavio, sta bi ja sad (da sam poglozan takvim glupostima kao sto je generaliziranje) mogao reci o vama Srbima, a sami ste sebe ovako predstavili.
-
fixer
#210 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ja ne mogu vjerovati da su ovo uradili.Jazz_Junkie wrote:
Kako lose uradjena propaganda covjece.Murathans.
Pa onda prikazuju onaj park sa pucnjavom u pozadini, a nigdje nikog. Jedan cak mirno seta sa puskom.
Koji folklorni sund. Najgori su mi oni komentari bolesnih balavaca.
Da ih neko pokusa parodizirati, apsolutno nista ne bi trebao promijeniti.
Kolektivna bolest.
- Jazz_Junkie
#211 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Pa ovome se smecu covjek mora i u najgorim ratnim danima smijati.fixer wrote:Ja ne mogu vjerovati da su ovo uradili.Jazz_Junkie wrote:
Kako lose uradjena propaganda covjece.Murathans.
Pa onda prikazuju onaj park sa pucnjavom u pozadini, a nigdje nikog. Jedan cak mirno seta sa puskom.
Koji folklorni sund. Najgori su mi oni komentari bolesnih balavaca.
![]()
![]()
![]()
![]()
Da ih neko pokusa parodizirati, apsolutno nista ne bi trebao promijeniti.![]()
Kolektivna bolest.

-
pionir47
#212 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Sto se tice Holandjana. Malo evo googlam. Oni su bili na Igmanu u svakom slucaju 95. kada su Srbe bombardovali zajedno sta francuzima. To sam nasao u arhivi recimo Volkskranta a to su najvece Holandske novine. Ucestvovali su u bombardiranju Srba oko Sarajeva sa 6 topova sa Holandskom posadom:
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis ... e_schieten
Naslov:"Bilo je dobro ovdje pucati; istjerali smo ih"
Pored toga su citam isto ucestvovali Holandski marinci u "obezbijedenju Igmanskog puta" dok je ovo bombardovanje trajalo. Holandjani su zajedno sa Fracuzima i Britancima dejstvovali po Srbima. Ne da ih velicam ali moguce je da je to ono sto sam ja vidio prije 10 godina na tv-u. A moguce da je ipak bilo i nekih drugih Holandeza prije; jer tako mi se nekako cini ali eto...
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis ... e_schieten
Naslov:"Bilo je dobro ovdje pucati; istjerali smo ih"
Pored toga su citam isto ucestvovali Holandski marinci u "obezbijedenju Igmanskog puta" dok je ovo bombardovanje trajalo. Holandjani su zajedno sa Fracuzima i Britancima dejstvovali po Srbima. Ne da ih velicam ali moguce je da je to ono sto sam ja vidio prije 10 godina na tv-u. A moguce da je ipak bilo i nekih drugih Holandeza prije; jer tako mi se nekako cini ali eto...
-
pionir47
#213 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Moj deda i nana su zivijeli 200 metara od ovog mjesta na snimku. Njima je receno:"Imate 10 minuta da se spakujete i da odete.""
A nikada nikome nisu nista skrivili. Nebi ni jabuku iz tudje baste uzeli radije bi svoju ruku osjekli nego to; maltene...
Koja propganda picka im materina... ufff
- bingov buraz
#214 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
U vezi ovoga sto pionir pise sjecam se izvjestaja da su Danci a ne Holandjani jednom prilikom topovskom paljbom rasturili neke srpske polozaje kao odgovor na srpske provokacije.Mislim da je 1994 u pitanju pa je moguce da je malo polupao loncice i nacije.Lokacije se ne sjecam.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#215 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
U papirnoj verziji, tata od mog druga mi posudiokaranana wrote:admire, ta knjiga, jesi je downloadovao odnekle ili je imas u papirnoj verziji?
-
fixer
#216 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Jazz_Junkie wrote:
Pa ovome se smecu covjek mora i u najgorim ratnim danima smijati.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ma najgore je sto sa ovima ti moras kasnije sjesti i pregovarati.
- eltroxin
#217 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Danci nisu sigurno koristili topovsku artiljeriju jer je nisu ni imali u Bosni, imali su leoparde ali ne znam da su ih borbeno upotrebili. Ali zato sam upoznao nekoliko danskih vojnika koji imaju PTS a u Bosni su bili stacionirani 1998.!bingov buraz wrote:U vezi ovoga sto pionir pise sjecam se izvjestaja da su Danci a ne Holandjani jednom prilikom topovskom paljbom rasturili neke srpske polozaje kao odgovor na srpske provokacije.Mislim da je 1994 u pitanju pa je moguce da je malo polupao loncice i nacije.Lokacije se ne sjecam.
- zambaklija
#218 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Auuu,pa ovi su i Gebelsa zahebali
-
high_volume
#219 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ovo su izveli pripadnici Diverzantskog odreda 1. Bošnjačke brigade, uglavnom "Trnovljaci" i "Fočaci".provincijalac wrote:Akcija na GRKARICI (ne Trešnjevo brdo) je jedna od najboljih diverzantskih akcija u proteklom ratu.Mislim da se desila početkom 94,ali nisam siguran.Znači,naši malo po malo uzimaju kontrolne tačke od unprofora i šire se po igmanu.Sa četnicima se pomalo puškara.Uglavnom,dva dana prije akcije,naši zarobe na igmanu nekoliko četnika(namjenska akcija radi zarobljavanja).Ovi propjevaju sve o položajima na trešnjevom brdu.Međutim,to trešnjevo brdo nije bila klasična linija,nego kao neka baza.Uglavnom grupa od 30 naših diverzanata(lično poznajem dvojicu),u noći se ušunja četnicima iza leđa.Prišunjaju se samoj bazi rano ujutro i opkole bazu.Straža slaba,par četa se umiva na vanjskoj česmi.Onda naše provale dzukci(inače je oko svih kasarni i linija u ratu bila masa paščadurije svih rasa).Kako su džukele počele lajati,četnici što su se umivali počeše dizati uzbunu...Onda SPEKTAKL.
Izlijeću četnici iz baraka u pidžamama i nalijeću na naše 84-vorke i kalaše.Nekoliko ih je uspjelo pobjeći,a ostale su povaljali kao bekane.Uglavnom poginuli četnici nisu bili nikakva buranija,nego cvijet oficira VRS i par vojnih ljekara.(Tu im je bila komanda za kompletan sektor Igmana i Bjelašnice kao i ambulanta).Nakon akcije,naši su popalili i uništili objekte i MTS a nešto i ponijeli.Izvlačenje diverzanata je bilo ko u vijetnamskim filmovima ,ali su uspjeli nakon dva dana da se izvuku.Dotad su se krili po šumama.Direktan sudionik bitke,koji mi je sve pričao kaže da su noć u okruženju slušali vijesti preko tranzistora i čuli Srbe kako pjene i seru o povredi primirja i kako traže da se izruče akteri nemilog događaja...
Svi naši diverzanti su se izvukli...Fantastična akcija.jebote sav sam se naježio
Jedna od najveličanstvenijih vojnih formacija Armije RBiH.
I kasnije, sve do kraja rata zadavali su mnogo bola VRS, zato su i kivni na njih.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#220 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Mislim da je njihov glavni komadant bio Zaim Imamovic, Catic o njemu pishe sve najbolje, da je bio konstantno odlucan i hrabar za akcije prema Gorazdu, ali da nije imao punu podrsku iz Sarajeva, konstantno su ga kocili. Poginuo 1995high_volume wrote:Ovo su izveli pripadnici Diverzantskog odreda 1. Bošnjačke brigade, uglavnom "Trnovljaci" i "Fočaci".provincijalac wrote:Akcija na GRKARICI (ne Trešnjevo brdo) je jedna od najboljih diverzantskih akcija u proteklom ratu.Mislim da se desila početkom 94,ali nisam siguran.Znači,naši malo po malo uzimaju kontrolne tačke od unprofora i šire se po igmanu.Sa četnicima se pomalo puškara.Uglavnom,dva dana prije akcije,naši zarobe na igmanu nekoliko četnika(namjenska akcija radi zarobljavanja).Ovi propjevaju sve o položajima na trešnjevom brdu.Međutim,to trešnjevo brdo nije bila klasična linija,nego kao neka baza.Uglavnom grupa od 30 naših diverzanata(lično poznajem dvojicu),u noći se ušunja četnicima iza leđa.Prišunjaju se samoj bazi rano ujutro i opkole bazu.Straža slaba,par četa se umiva na vanjskoj česmi.Onda naše provale dzukci(inače je oko svih kasarni i linija u ratu bila masa paščadurije svih rasa).Kako su džukele počele lajati,četnici što su se umivali počeše dizati uzbunu...Onda SPEKTAKL.
Izlijeću četnici iz baraka u pidžamama i nalijeću na naše 84-vorke i kalaše.Nekoliko ih je uspjelo pobjeći,a ostale su povaljali kao bekane.Uglavnom poginuli četnici nisu bili nikakva buranija,nego cvijet oficira VRS i par vojnih ljekara.(Tu im je bila komanda za kompletan sektor Igmana i Bjelašnice kao i ambulanta).Nakon akcije,naši su popalili i uništili objekte i MTS a nešto i ponijeli.Izvlačenje diverzanata je bilo ko u vijetnamskim filmovima ,ali su uspjeli nakon dva dana da se izvuku.Dotad su se krili po šumama.Direktan sudionik bitke,koji mi je sve pričao kaže da su noć u okruženju slušali vijesti preko tranzistora i čuli Srbe kako pjene i seru o povredi primirja i kako traže da se izruče akteri nemilog događaja...
Svi naši diverzanti su se izvukli...Fantastična akcija.jebote sav sam se naježio
Jedna od najveličanstvenijih vojnih formacija Armije RBiH.
I kasnije, sve do kraja rata zadavali su mnogo bola VRS, zato su i kivni na njih.
-
high_volume
#221 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Nije Zaim Imamović. Imali su svog komandira čete, ali komadant im je bio Selim Hamzić.Admir_1984 wrote:Mislim da je njihov glavni komadant bio Zaim Imamovic, Catic o njemu pishe sve najbolje, da je bio konstantno odlucan i hrabar za akcije prema Gorazdu, ali da nije imao punu podrsku iz Sarajeva, konstantno su ga kocili. Poginuo 1995![]()
Bio sam na 60-tak metara od mjesta pogibije Zaima Imamovića. To je nezaboravan dan, kao kad stojiš vani na kiši, ali umjesto kiše padaju mine i granate. Niko se više nije ni sakrivao...
- exliberal
#222 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Kad vec pricas o helikopterima.....kako je Mladic uzeo vrh Bjelasnice? Ja sam slusao price da je izvrsen helikopterski desant prema bivsem vojnom obavjestajnom tornju i da je odatle krenuo pjesadijski udar na tv toranj i meteorolosku stanicu. Navodno je podrska davana artiljerijom iz pravca hojte dok se nisu primakli tornju a onda je izvrsen udar,moglo se fino vidjet na tv tornju gdje su pogadjan osama sa sjeverno-zapadne strane sto znaci da je pogadjan tokom pjesadijskog napada. Ja mislim da se jos mogu vidjet slike na google earth sto ih je neki tip postavio.karamazov wrote:Da se razumijemo nisam dosao na ovaj forum da bih nekoga vrijedjao ! Nije mi namjera da se prepucavam sa bilo kim i da me neko "pocasti" izrazom cetnik i sl. preci cu preko toga. Iskreno ocekivao sam dosta zesce reakcije na moje postove, a znam da ce ih sigurno i biti tako da me to mnogo nece ni iznenaditi!
Sto se tice Ilidje, znao sam momka koji se vidi na snimkama kad ispaljuje zolju. Kasnije je uhvacen u Sarajevu ali je razmjenjen za neke sa Ilidje, on mi je rekao da je najzesci napad dosao iz bivseg instituta za rehabilitaciju i da nisu mogli da odgovore svom silom jer je institut bio pun bolesnika.....
-
zonbirile
#223 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
30. juli 1993.
• VRS pokreće veliku ofanzivu na Igman i Bjelašnicu. Probijene su linije odbrane ARBiH na Igmanu.
• Srpske snage sa položaja na Vracama granatirale Sarajevo i ubile 3 a ranile 10 civila, uglavnom djecu.
02. avgust 1993.
• Predsjednik Predsjedništva RBIH Alija Izetbegović najavio povlačenje iz mirovnih pregovora u Ženevi ukoliko se VRS ne povuče s dostignutih položaja na Bjelašnici i Igmanu.
• Generalni sekretar NATO-a Manfred Verner izjavio da je Vijeće NATO-a razmatralo opciju zračnih udara kao podršku pregovorima u Ženevi.
----------------------------------------------------------------
hronologija zbivanja za 93g,naravno ne vide se patnje i žrtve stotine boraca,ergo Igman je opstao,jer međunarodnoj zajednici nije odgovaro pad Igmana,jer bi nastupila humanitarna katastrofa u Sarajevu.
• VRS pokreće veliku ofanzivu na Igman i Bjelašnicu. Probijene su linije odbrane ARBiH na Igmanu.
• Srpske snage sa položaja na Vracama granatirale Sarajevo i ubile 3 a ranile 10 civila, uglavnom djecu.
02. avgust 1993.
• Predsjednik Predsjedništva RBIH Alija Izetbegović najavio povlačenje iz mirovnih pregovora u Ženevi ukoliko se VRS ne povuče s dostignutih položaja na Bjelašnici i Igmanu.
• Generalni sekretar NATO-a Manfred Verner izjavio da je Vijeće NATO-a razmatralo opciju zračnih udara kao podršku pregovorima u Ženevi.
----------------------------------------------------------------
hronologija zbivanja za 93g,naravno ne vide se patnje i žrtve stotine boraca,ergo Igman je opstao,jer međunarodnoj zajednici nije odgovaro pad Igmana,jer bi nastupila humanitarna katastrofa u Sarajevu.
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#224 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
zonbirile wrote:30. juli 1993.
02. avgust 1993.
• Generalni sekretar NATO-a Manfred Verner izjavio da je Vijeće NATO-a razmatralo opciju zračnih udara kao podršku pregovorima u Ženevi.----------------------------------------------------------------
e ovo kad cujem zeludac mi se okrene..majku im koliko dugo su nas lagali...
-
zonbirile
#225 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
pa u mnogim elementima je bio "dogovorni" rat,ali kao ni sada ni onda "mali" čovjek nije mogao ništa promjeniti,njegovo je bilo da gine za domovinu/otađbinu,da bi kriminalci dijelili šap i društvenu imovinu.Vidiš ovo dole,kada složiš puzzle,jasni su onda stavovi na I Bošnjačkom Saboru u septembru 93 i posjeta delegacije Srebrenčana,koji ne daju zamjenu teritorije.
14. avgust 1993.
• VRS se povlači s pozicija dostignutih na Bjelašnici i Igmanu.
• Mirovni pregovori u Ženevi nastavljeni. Na ratnom brodu, nosaču aviona kraljevske ratne mornarice »Invincible«, u Jadranu održana nova runda pregovora. U ovoj fazi pregovora finaliziran je paket koji je pozivao na uniju tri republike s bošnjačkom, srpskom i hrvatskom većinom. Bosanski Srbi ponudili zamjenu teritorija tražeći Srebrenicu i Žepu nudeći zauzvrat teritorije oko Sarajeva
14. avgust 1993.
• VRS se povlači s pozicija dostignutih na Bjelašnici i Igmanu.
• Mirovni pregovori u Ženevi nastavljeni. Na ratnom brodu, nosaču aviona kraljevske ratne mornarice »Invincible«, u Jadranu održana nova runda pregovora. U ovoj fazi pregovora finaliziran je paket koji je pozivao na uniju tri republike s bošnjačkom, srpskom i hrvatskom većinom. Bosanski Srbi ponudili zamjenu teritorija tražeći Srebrenicu i Žepu nudeći zauzvrat teritorije oko Sarajeva