Travnik / 7 Korpus A RBiH
-
infected
#201 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
samo panglu i nepismen čovjek može da postavi ovakvu temu,a živimo u rezervatu od 23% od to 23% muslimani bošnjaci na potezu zenica-sarajevo,toliko o uspjehu armije bih,za tvoj info ĐE ALIJA NIJE DAO PARE ODNOSNO PLATIO TO SE NIJE NI OSLOBODILO.
-
ins
#202 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Da pojasnim, nisam mislio da su u kasarnama drzali civile, vec da su za pregovore o svakoj kasarni vezali razmjenu zarobljenih civila u okolnim selima ili gradovima, u krugu od po 30 ili 50 kilometara.Tacticus wrote:gdje i kada su u tuzli i zenici koristili zarobljene civile?ins wrote:Nije razlog sto smo mi lose odradili, vec sto su Srbi naucili lekciju iz Hrvatske.penkalaa wrote: stvarno loše, s obzirom na količinu razbacanih vojnih objekata jna širom BiH
a šta reči, s obzirom na lošu pripremljenost i manjak oružja
dobro ste i prošli, srečom nisu Srbi neki vojnici samo rokaju iz daljine
Bili su pripremljeni, i najcesce su koristili zarobljene civile kao ulog u pregovorima za iseljenje kasarni.
Ponegdje su bili nespremni, i to se vise-manje iskoristilo.
a tu smo mogli najvise profitirati
Sada ne mogu vise da sjetim, znam da su za jednu u Sarajevu vezali zarobljene iz Ahatovica ili Dobrosevica, a za cini mi se Faletice neke stanovnike sa podrucja Pala
- madner
#203 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
U Dobrosevicima su zarobili lokalne ljude i nisu imali sta traziti taoce kada su time sredili blokadu. Faletici nisu imali garnizon JNA, jer je to bilo skladiste TO.
-
juzna_strana
#204 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Drugacije bi se stvari u Sarajevu odvijale da su Faletici 'odradjeni',siguran sam u to.
Steta velika.
Steta velika.
- madner
#205 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Do Aprila je i tesko naoruzanje bilo u kasarnama JNA, tako da bi se blokadom istih i uzimanjem oruzja iz Faletica stvari sasvim sigurno drugacije odvijale. Ali pustili da ljudi odrade sve sto su mislili pa tek onda poceli proaktivno djelovati.
-
juzna_strana
#206 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Tacno tako madner,sve su odradili kako su i naumili. A ti se Muzafere kupaj.
Ne zamjerite na off topicu
Ne zamjerite na off topicu
-
kaplar13
#207 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
daj o cemu pricas po komu je pucala HV cista izmisljotina nije to bacanje kamenja nelupaj..kad neznaszemo_online wrote:po meni dogovor je bio i oluja i rat u bih jer je trebalo udovoljit americkim 51:49.
ako nije bio dogovor kako pade knin za 24 sata ,a vukovar se branio 3 mjeseca protiv oklopa jna??
-tudjmanu nije bilo u interesu da Abih napreduje i desilo se i to da je HV teskom artiljerijom pucao po ABIH kako bi zaustavio napredak prema BL.
- JeronimoBa
#208 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Ne mora biti izmišljotina, ali eto neka ti znaš, baš me zanima gdje si ti bio tih dana?kaplar13 wrote:daj o cemu pricas po komu je pucala HV cista izmisljotina nije to bacanje kamenja nelupaj..kad neznaszemo_online wrote:po meni dogovor je bio i oluja i rat u bih jer je trebalo udovoljit americkim 51:49.
ako nije bio dogovor kako pade knin za 24 sata ,a vukovar se branio 3 mjeseca protiv oklopa jna??
-tudjmanu nije bilo u interesu da Abih napreduje i desilo se i to da je HV teskom artiljerijom pucao po ABIH kako bi zaustavio napredak prema BL.
-
Orahovo lišće
#209 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
infected wrote:samo panglu i nepismen čovjek može da postavi ovakvu temu,a živimo u rezervatu od 23% od to 23% muslimani bošnjaci na potezu zenica-sarajevo,toliko o uspjehu armije bih,za tvoj info ĐE ALIJA NIJE DAO PARE ODNOSNO PLATIO TO SE NIJE NI OSLOBODILO.
dobar ti je pokusaj, ali Bošnjaci danas zive na oko 33 % BiH..
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#210 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
ma nije bila nista namjernoJeronimoBa wrote:Ne mora biti izmišljotina, ali eto neka ti znaš, baš me zanima gdje si ti bio tih dana?kaplar13 wrote:daj o cemu pricas po komu je pucala HV cista izmisljotina nije to bacanje kamenja nelupaj..kad neznaszemo_online wrote:po meni dogovor je bio i oluja i rat u bih jer je trebalo udovoljit americkim 51:49.
-tudjmanu nije bilo u interesu da Abih napreduje i desilo se i to da je HV teskom artiljerijom pucao po ABIH kako bi zaustavio napredak prema BL.Ne znam za situacije prema BL, ali pri zauzimanju brda oko Kupresa, HVO i HV je po nama opalila jedan plotun iz VBR-a, i kad smo rekli "haloo šta vam je", onda su rekli, "joj izvinite, nismo znali da ste već zauzeli to brdo, mislili smo da pomažemo"
...
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#211 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Ma ne mogu to neki sagledati tako .skonto wrote:Ako je Knin pao u 24 sata,što je ovo?zemo_online wrote:po meni dogovor je bio i oluja i rat u bih jer je trebalo udovoljit americkim 51:49.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Zima_%2794..
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Skok-1
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Skok-2
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Ljeto_%2795.
Tuđmanu nije bilo u interesu napredovanje Abih i onda preko teritorija kojega kontrolira propušta 7. korpus Abih koji zajedno sa 5. korpusom Abih napada prema Banja Luci.
"U historijskom manevru iz srednje Bosne preko Bugojna, Kupresa, Livna i Bosanskog Grahova, u desetak kilometara dugoj koloni vozila, 20. septembra u Bosanski Petrovac stigla je 17. viteška krajiška brigada predvođena Fikretom Ćuskićem i Sakibom Forićem i tako je došlo do dugoočekivanog spajanja Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH."
Propustanje i je bilo malo teze ,, jer je taj 7 korpus bio u borbi kontra HVO -a po SR.Bosni ..
-
Tacticus
#212 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
i opet postavljam isto pitanje koji su to bili taoci za zenicu i tuzluins wrote: Da pojasnim, nisam mislio da su u kasarnama drzali civile, vec da su za pregovore o svakoj kasarni vezali razmjenu zarobljenih civila u okolnim selima ili gradovima, u krugu od po 30 ili 50 kilometara.
Sada ne mogu vise da sjetim, znam da su za jednu u Sarajevu vezali zarobljene iz Ahatovica ili Dobrosevica, a za cini mi se Faletice neke stanovnike sa podrucja Pala
i opet ponavljam sa samo malo organizacije moglo se nabaviti manja kolicina oruzija sa kojom se moglo zapljeniti tesko nauruzanje u zenici i to ponavljam oklopni bataljon, nauruzanje u tuzli i to ponavljam mehanizovani bataljon i aedrom dubrave sa raketno-artiljeriskim divizionom, radarom i divizionom samohotki (pocetkom aprila 12 gvozdika 122 mm, poslje 9 lovaca na tenkove M-36 sa 90 mm topom)
znaci sa malo organizacije i nesto nauruzanja moglo se doci do dodatnih 30 tenkova, 30 oklopnih transportera, 10-tak samohotki, ...
ali ...
-
ins
#213 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Ma ja uopste nisam ni spominjao konkretno TZ i ZE, vec sam rekao da je u BiH nakon naucene lekcije iz HR JNA bila daleko spremnija za blokadu kasarni, i da su u pregovorima za iseljenje najcesce koristili "argument" postojanja zarobljenih civila negdje u okolici.
-
Tacticus
#214 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
znam da nisi pominjao TZ i ZE, ali upravo na primjeru tih kasarni pokazujem ti da se ipak nisu bas toliko pripremili i da smo mogli daleko bolje proci na pocetku rata, naravno uz malo organizacijeins wrote:Ma ja uopste nisam ni spominjao konkretno TZ i ZE, vec sam rekao da je u BiH nakon naucene lekcije iz HR JNA bila daleko spremnija za blokadu kasarni, i da su u pregovorima za iseljenje najcesce koristili "argument" postojanja zarobljenih civila negdje u okolici.
a upravo ovoga zandnjeg je nedostajalo i za to krivim samo nase rukovodstvo
-
herturty
#215 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Ova Penkalaa opet trolla. Po citav dan na forumu iz dan u dan i samo shere. Mora da je na socijali. Cuj Hrvatka nije uvozila naoruzanje. Pa pogledajte ove filmove koje sam postavio sa Njemackim AMV oklopnjacima, Njemackim sljemovima, NATO kamionima Mercedez bens tipa sa standardnim topovima itd. itd.
-
taxidriver
#216 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Prva knjiga koju sam kupio i procitao poslije rata a ticala se rata je bila "To End a War" od Richarda Holbrooka.
Zasto?
Zato sto sam trazio odgovore na pitanja: Zasto smo se zaustavili? Zbog cega smo prokockali takvu priliku da sami zavrsimo sve?
Jednostavno, tu se moze procitati sve ono sto mi nismo imali vremena da saznamo kada se desavalo jer smo bili u dejstvima.
Toplo preporucujem citanje iste.
Zasto?
Zato sto sam trazio odgovore na pitanja: Zasto smo se zaustavili? Zbog cega smo prokockali takvu priliku da sami zavrsimo sve?
Jednostavno, tu se moze procitati sve ono sto mi nismo imali vremena da saznamo kada se desavalo jer smo bili u dejstvima.
Toplo preporucujem citanje iste.
-
herturty
#217 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
@taxidriver
I sta kaze holbrooke zasto smo stali?
-
Tacticus
#218 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
jer nam je rukovostvo bilo, ....herturty wrote:@taxidriver
samo da kazem da su franji u hrvatskoj bilo gjde rekli da stane sta mislite sta bi bilo?
- JeronimoBa
#219 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Tacticus wrote:jer nam je rukovostvo bilo, ....herturty wrote:@taxidriver
samo da kazem da su franji u hrvatskoj bilo gjde rekli da stane sta mislite sta bi bilo?
-
sumirprimus
#220 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
al nasima su ozbiljno zaprijetili...Tacticus wrote:jer nam je rukovostvo bilo, ....herturty wrote:@taxidriver
-
herturty
#221 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Pa Richard Holbrooke u dokumentarcu "Smrt Yugoslavije" kaze ovo:
Pa gdje bi mi stali da nas je bilo 85% i da smo imali logistiku sa mora ko RH i iz Slovenije i toliki predmoc u ljudstvu. Pa stali bi vjerovatno na Drini ili u Novom Pazaru.
RH I HV nemozes ni u ludilu porediti sa ARBIH. HV je bilo nekih 3 puta veca a neprijatelj u RH je bio nekih 3 puta slabiji. Bosnjaci su cini 44% stanovnistva 1991. a Hrvati u RH nekih 85%. Samo idiot moze to porediti."Rekao sam Aliji; Alija igras se sa sudbinom svojeg naroda. Granice odbrane su ti pretanke i ako ih srbi probiju nastat ce pokolj ponovo. Alija je se kasnije slozio sa tim i stao je sa napadima."
Pa gdje bi mi stali da nas je bilo 85% i da smo imali logistiku sa mora ko RH i iz Slovenije i toliki predmoc u ljudstvu. Pa stali bi vjerovatno na Drini ili u Novom Pazaru.
-
penkalaa
#222 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
pa da si pročitao, a očito nisiherturty wrote:Ova Penkalaa opet trolla. Po citav dan na forumu iz dan u dan i samo shere. Mora da je na socijali. Cuj Hrvatka nije uvozila naoruzanje. Pa pogledajte ove filmove koje sam postavio sa Njemackim AMV oklopnjacima, Njemackim sljemovima, NATO kamionima Mercedez bens tipa sa standardnim topovima itd. itd.
vidio bi na šta sam mislio i na koji period
troleru socijala mora da te asocira na tvoj svakodnevni život
-
penkalaa
#223 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
pa imali ste i te kako premoć u ljudstvuherturty wrote:RH I HV nemozes ni u ludilu porediti sa ARBIH. HV je bilo nekih 3 puta veca a neprijatelj u RH je bio nekih 3 puta slabiji. Bosnjaci su cini 44% stanovnistva 1991. a Hrvati u RH nekih 85%. Samo idiot moze to porediti.
a logistku koliko ste para dali i veza imali, kao i u slučaju Hrvatske
i pored toga stali ste u večini slučajeva na pola brda, a ne na Drini a kamoli Novom Pazaru
-
Tacticus
#224 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
i stvarno neko misli da bi poslje srebrenice nato udario po armiji, islamske zemlje su vec bile ljute, to bi ih dovelo do tacke da odluce poduzeti nesto konkretno(jednostrano ukidanje embarga) i sam clinton bi zgubio puno diplomatskog kredibiliteta, ali i usa bi bob doyl iskoristio da pokupi koji poensumirprimus wrote:al nasima su ozbiljno zaprijetili...Tacticus wrote:jer nam je rukovostvo bilo, ....herturty wrote:@taxidriver
-
dragan.s
#225 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Ne da su mu rekli da stane nego se morao i povući sa osvojenog/oslobođenog teritorija.Tacticus wrote:jer nam je rukovostvo bilo, ....herturty wrote:@taxidriver
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_ ... _d%C5%BEep
Doduše, to je bilo 1993.-će.