Tu onda dodjemo do situacije da li da grebemo sami(ili da damo dopustenje za grebanje) ili eventualno gore ova procedura, eto makar situacija na terenu dopusta da biramo
Zatamnjivanje stakala ....
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mahalas505
#201 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Kad bi policajac doslovno se drzao zakona u ovom slucaju, to znaci, skidanje tablica na licu mjesta, auto odatle moze samo na slepi. Upucivanje na vandredni tehnicki pregled. Ako se pokaze da je policajac upravu(a u vecini slucajeva jesu), placa se i taj vandredni pregled i kazna. Plus jos tu dodajemo trosak za slepu. Ako osobi treba auto, dodajmo tu jos indirektne troskova prevoza dok se ne obavi tehnicki pregled i izosatanak sa posla.
Tu onda dodjemo do situacije da li da grebemo sami(ili da damo dopustenje za grebanje) ili eventualno gore ova procedura, eto makar situacija na terenu dopusta da biramo
.
- supercali
#202 Re: Zatamnjivanje stakala ....
To je to sto ova dvojica nece da skontaju ili da priznajumahalas505 wrote:Kad bi policajac doslovno se drzao zakona u ovom slucaju, to znaci, skidanje tablica na licu mjesta, auto odatle moze samo na slepi. Upucivanje na vandredni tehnicki pregled. Ako se pokaze da je policajac upravu(a u vecini slucajeva jesu), placa se i taj vandredni pregled i kazna. Plus jos tu dodajemo trosak za slepu. Ako osobi treba auto, dodajmo tu jos indirektne troskova prevoza dok se ne obavi tehnicki pregled i izosatanak sa posla.
Tu onda dodjemo do situacije da li da grebemo sami(ili da damo dopustenje za grebanje) ili eventualno gore ova procedura, eto makar situacija na terenu dopusta da biramo.
Da dodje do toga na koljenima bi molili policajca da se ne drzi 100% procedure
- basicm
#203 Re: Zatamnjivanje stakala ....
'Ta ce policija 
-
tempuser
#204 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Tacno tako, svugdje propuh u drzavi, a neki bi trenirali strogocu kad ih drot zaustavi, bar tako tvrde na forumu!mahalas505 wrote:Kad bi policajac doslovno se drzao zakona u ovom slucaju, to znaci, skidanje tablica na licu mjesta, auto odatle moze samo na slepi. Upucivanje na vandredni tehnicki pregled. Ako se pokaze da je policajac upravu(a u vecini slucajeva jesu), placa se i taj vandredni pregled i kazna. Plus jos tu dodajemo trosak za slepu. Ako osobi treba auto, dodajmo tu jos indirektne troskova prevoza dok se ne obavi tehnicki pregled i izosatanak sa posla.
Tu onda dodjemo do situacije da li da grebemo sami(ili da damo dopustenje za grebanje) ili eventualno gore ova procedura, eto makar situacija na terenu dopusta da biramo.
Kao sto respo napisao kad bi dotjeralo cara do duvara sve bi frcalo od moljakanja i dokazivanja!
-
duboka_misao
#205 Re: Zatamnjivanje stakala ....
sta je sa zatamnjenim zadnjim staklom na gepeku?
-
tempuser
#206 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ako je folija - jok!duboka_misao wrote:sta je sa zatamnjenim zadnjim staklom na gepeku?
- Rugafet
#207 Re: Zatamnjivanje stakala ....
NIsta. I to je staklo zar ne. Znaci ne smijes zatamniti...Ne smijes ni suncane naocale nosit ako su zamracene vise od 45 procenata, jer ako te policajac vidi onda smije da ti ih skine sa usiju baci na asfalt i dva puta poskoci po njima, a tebe posalje na vanredni pregled okulisti
-
rizibizi
#208 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ima murija mobilnu oftmolosku ordinaciju pa kad ti izgazi cvikere onda fino izvadi onu tablu sa slovima pa ako to prodjes kaze drot 'oder 'vamo pa te sjedne kaze gledaj odma izmjeri ocni pritisak i dioptriju ako je sve OK pusti te ali ti napise kaznu za prezatamnjene cvikere. A tek ako te uhvate sa socivima u boji.....auuuu nema oftmologa to vade na licu mjesta.
- Rugafet
#209 Re: Zatamnjivanje stakala ....
O tome ti pricamrizibizi wrote:Ima murija mobilnu oftmolosku ordinaciju pa kad ti izgazi cvikere onda fino izvadi onu tablu sa slovima pa ako to prodjes kaze drot 'oder 'vamo pa te sjedne kaze gledaj odma izmjeri ocni pritisak i dioptriju ako je sve OK pusti te ali ti napise kaznu za prezatamnjene cvikere. A tek ako te uhvate sa socivima u boji.....auuuu nema oftmologa to vade na licu mjesta.
-
duboka_misao
#210 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ma sva stakla su folija,druga ruka jucer nas zaustavila policija i upozorili da se mora skinuti.tempuser wrote:Ako je folija - jok!duboka_misao wrote:sta je sa zatamnjenim zadnjim staklom na gepeku?
- supercali
#211 Re: Zatamnjivanje stakala ....
kakve veze imaju suncane naocaleRugafet wrote:NIsta. I to je staklo zar ne. Znaci ne smijes zatamniti...Ne smijes ni suncane naocale nosit ako su zamracene vise od 45 procenata, jer ako te policajac vidi onda smije da ti ih skine sa usiju baci na asfalt i dva puta poskoci po njima, a tebe posalje na vanredni pregled okulisti
jbt ja imam osjecaj da vi uopste ne znate zasto je na zadnjoj sajbi zabranjeno bilo kako zatamnjivanje
- Rugafet
#212 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Kako nemaju? Pa i njih nosis da se zastitis od sunca, iz istog se razloga valjda stvalja i folija na stakla. Nema zafrkancije, naocale na nosu u automobilu znace kazna na licu mjesta 30KM i 6 klempi ili 45 cucnjeva ako nisi 'pri parama'
Ne mogu da vjerujem da si stvarno samo i pomislio da ozbiljno pisem?
- supercali
#213 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ma ja sam u paralelom svijetu pijem absint meni je sve sada ozbiljnoRugafet wrote:Kako nemaju? Pa i njih nosis da se zastitis od sunca, iz istog se razloga valjda stvalja i folija na stakla. Nema zafrkancije, naocale na nosu u automobilu znace kazna na licu mjesta 30KM i 6 klempi ili 45 cucnjeva ako nisi 'pri parama'![]()
- Rugafet
#214 Re: Zatamnjivanje stakala ....
hehe probaj de luxe
-
rizibizi
#215 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Sa absintom buraz delirijum tremens dodje ko sezonska prehlada.
-
rizibizi
#216 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Izgleda da ce i sa ovim folijama i zatamnjivanjem biti kao i sa svim ostalim zakonima kod nas...koga stigose tome slozise.Uhvatit ce maltretirati postenog porodicnog covjeka s djecom na zadnjoj klupi, a oni sto im je u autu mrak ko u tabutu usred bijelog dana njima ne smiju ni da pridji jer mogu biti neciji pa odose drotovski guzovi na ribanje bespotrebno.Klasika ovih nasih krkanskih krajeva.
- VladaFBiH
#217 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Pošteni porodični čovjek neće zatamniti stakla tako da se ne vidi ništa unutra jer je dovoljno i minimalno zatamnjenje (ako je zbog djece na zadnjem sjedištu) i to skoro za isti efekat (ako pogledaš specifikacije folija vidjet ćeš da i ove "svijetle" odlično obavljaju posao a niko te ne "handri" zbog njih jer se skoro i ne primijete)...rizibizi wrote:Izgleda da ce i sa ovim folijama i zatamnjivanjem biti kao i sa svim ostalim zakonima kod nas...koga stigose tome slozise.Uhvatit ce maltretirati postenog porodicnog covjeka s djecom na zadnjoj klupi, a oni sto im je u autu mrak ko u tabutu usred bijelog dana njima ne smiju ni da pridji jer mogu biti neciji pa odose drotovski guzovi na ribanje bespotrebno.Klasika ovih nasih krkanskih krajeva.
-
rizibizi
#218 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Evo ja hocu da zatamnim auto sa 30-40% Lumar folijom upravo iz tih razloga, ne zelim nikakve tamne komore za razvijanje fotografija samo da ne kacim one roletne a koga god pitas ima svoje tumacenje zakona.
- problemnatravunu
#219 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Nema tu nista nejasno, ako hoces da budes 100% na ispravnoj strani, samo bočna stakla iza prednjih vrata, i to je to, sve drugo je rizik da kad tad naletiš na kakvog pedantnog policajca, pa bujrum!rizibizi wrote:Evo ja hocu da zatamnim auto sa 30-40% Lumar folijom upravo iz tih razloga, ne zelim nikakve tamne komore za razvijanje fotografija samo da ne kacim one roletne a koga god pitas ima svoje tumacenje zakona.
-
tempuser
#220 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Bice naravno selektivnog peglanja, ali ako ima nepropisne folije posteni covjek s djecom cini prekrsaj i treba da plati kaznu.rizibizi wrote:Izgleda da ce i sa ovim folijama i zatamnjivanjem biti kao i sa svim ostalim zakonima kod nas...koga stigose tome slozise.Uhvatit ce maltretirati postenog porodicnog covjeka s djecom na zadnjoj klupi, a oni sto im je u autu mrak ko u tabutu usred bijelog dana njima ne smiju ni da pridji jer mogu biti neciji pa odose drotovski guzovi na ribanje bespotrebno.Klasika ovih nasih krkanskih krajeva.
- VladaFBiH
#221 Re: Zatamnjivanje stakala ....
iz ličnog iskustva za zatamnjenje od 15% pa vjerovatno i do 30% policajac nikad ne pegla jer se i ne primijeti toliko da ih imaš - čitaj. vidi se unutrašnjost bez problemarizibizi wrote:Evo ja hocu da zatamnim auto sa 30-40% Lumar folijom upravo iz tih razloga, ne zelim nikakve tamne komore za razvijanje fotografija samo da ne kacim one roletne a koga god pitas ima svoje tumacenje zakona.
-
rizibizi
#222 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Jel to zvanican stav vlade ili tvoj licni stav?
Sala i ja kontam da me nece handriti zbog manjeg stepena zatamnjenja.
-
tempuser
#223 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Nisam siguran da se barata ispravnim % ili se misli o % propusnosti ne zatamnjenja.
Standardna tonirana stakla su 25% (prednje) odnosno 30% zatamnjenja ostala stakala, tj propusnost je 70-75%.
Ja mislim da u praksi niko ne bi trebao praviti probleme do 65% zatamnjenja, odnosno 35% propusnosti, pa mozda cak i 80-20%, ali za 95% ce sigurno!

Standardna tonirana stakla su 25% (prednje) odnosno 30% zatamnjenja ostala stakala, tj propusnost je 70-75%.
Ja mislim da u praksi niko ne bi trebao praviti probleme do 65% zatamnjenja, odnosno 35% propusnosti, pa mozda cak i 80-20%, ali za 95% ce sigurno!

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#224 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Stavis zadnja bocna 100%, a prednja 30,35,40,45 % i neces imati nikakvih problema, ja ti garantujem.rizibizi wrote:Jel to zvanican stav vlade ili tvoj licni stav?![]()
![]()
Sala i ja kontam da me nece handriti zbog manjeg stepena zatamnjenja.
-
mirzet87sa
#225 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Neces imati problema ni ako zatamnis zadnju sajbu.. Meni je 70% odnosno 30% prolaz svjetlosti nazad komplet.. U ovih par godina dobio sam samo jednu kaznu od policajke s kojom imam nekih privatnih problema..
Budi kulturan prema njima i nece te peglati.. Ja sam mislio da je legalno ali nije, cak imam uvedeno i u saobracajnu da je vozilo zatamnjeno, mozda me i zbog toga ne pegla.. ko ce ti ga znati, ja foliju ne skidam iz zdrastvenih razloga jednog od clana porodice zbog alergije na uv/sunce i kraj.. i da prolazim tehnicki, a na prvom je i upisano u saobracajnu vozilo zatamnjeno