nije Ramazan krivac sto se neki vole sefu uvlaciti u guzicudetroit-mercy wrote:Koliko sam ja razumio, lik je jeo ispred restoranaConnaisseur Karlin wrote:Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan.broj dva wrote:Prije nekih 6-7 godina ja u Mostaru sa jaranom na ljevoj, potrefio ramazan a mi ispred buregdzinice zavratali od bureka.
Prolazi cica (ca 65-70) godina, u francuzici, gura biciklo kraj sebe i samo nas pogleda i rece "sretan ramazan momci"
Ja mu zazeli sretan ramazan i odgovori da je njemu ramazan a meni septembar i tu je stala sva prica.
On svog posla, ja svog. Onako moderno, demokratski...
Niko drugi nas nije ni pogledao niti ista rekao, sasvim normalno jeli, pive pili, zajebavali se...Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar
Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
, po tvome bi trebalo izgleda za vrijeme Ramazana pozatvarati sve objekte gdje se sluzi hrana ili pice. A ni dedo nije sasvim naivan tu, i dedo mislio da malo sukne
![]()
Glede ove apstinencije od alkohola, kod nas dole je dosta i pritisak sredine. Popricaj malo sa ljudima koji rade u javnim sluzbama, kako svako izbjegava da ga sef ili ministar ne vidi da cuga za vrijeme Ramazana, jer sef/ministar je "veliki vjernik".
(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- nasa
#201 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- Raigor Stonehoof
#202 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
ma govorim generalno, nevezano za ovu konkretnu situaciju. ako si vjernik, vjernik si sebi, sta te boli kurac sta i kad ja jedem.
ako ocekujes da ja postujem tvoje uvjerenje, postuj i ti moje.
Odlican clanak na temu, preporucujem
Sudbina ateiste u BiH: Postojim, dakle vrijedjam
-
kakavdanakneiskustvu
#203 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Raigor Stonehoof wrote:znaci vjernik kad iznosi svoje stavove i vjerovanja, treba prihvatiti to, ponasati se kako on to zahtjeva, ne raditi to sto njemu moze smetati, i to je postovanje
a nevjernik kad iznosi svoje stavove... to je odmah nepostovanje i nekultura
fuck off
cestita dedo njima ramazan a vjerovatno ih ne zna,mislim ko je tu nekulturan
-
palermo
#204 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Jedini ko je u opisanom slučaju bio nekulturan je dedo. Upravo zbog onoga što si rekla, uzajamnog poštovanja.Connaisseur Karlin wrote:
Postoji postovanje,red i kultura,oduvijek,tokom RamazanaNisam nigdje rekla da se objekti moraju zatvarati. Lik jeste bio ispred ,vani,ali mi je svojim ponasanjem i konvezacijom prema dedi djelovao kao obicno nekulturno deriste. Dedo je stariji,i zna kako je bilo prije rata. Dedinreakcija mi iz doticnog razloga nije bila obicno sukanje!
![]()
Ovdje,ljudi poste i rade na poslu,i svi u radnoj zajednci znaju,i obe strane sa zdravom konverzacijom i kulutrom naprave uljudnu konverzaciju sa kojom naglase uzajamno postovanje. Isto se tako radi i sa drugim kutlurama i obicajima.
Slična mi se situacija desila jednom na desnoj strani Mostara, bio valjda veliki petak pred Božić, a ja u buregdžinici naručio burek. kaže meni dedo, i to anamo njihov dedo, jes to bogati burek naručio. Ja njemu, jesam dedo, ho'š malo......
Svatko ko hoće da uvodi red ondje gdje ne treba i ne smije, treba mu odgovoriti ravnom mjerom, godine nisu opravdanje za nepristojnost.
Inče, što se tiče alkohola, kao ateista nisam mjerodavan da o ovome govorim. Ja nikada od alkohola ne odustajem. Naravno, uvijek poštujem prilike kada ga nije prikladno upražnjavati.....
-
kakavdanakneiskustvu
#205 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
palermo wrote:Jedini ko je u opisanom slučaju bio nekulturan je dedo. Upravo zbog onoga što si rekla, uzajamnog poštovanja.Connaisseur Karlin wrote:
Postoji postovanje,red i kultura,oduvijek,tokom RamazanaNisam nigdje rekla da se objekti moraju zatvarati. Lik jeste bio ispred ,vani,ali mi je svojim ponasanjem i konvezacijom prema dedi djelovao kao obicno nekulturno deriste. Dedo je stariji,i zna kako je bilo prije rata. Dedinreakcija mi iz doticnog razloga nije bila obicno sukanje!
![]()
Ovdje,ljudi poste i rade na poslu,i svi u radnoj zajednci znaju,i obe strane sa zdravom konverzacijom i kulutrom naprave uljudnu konverzaciju sa kojom naglase uzajamno postovanje. Isto se tako radi i sa drugim kutlurama i obicajima.
Slična mi se situacija desila jednom na desnoj strani Mostara, bio valjda veliki petak pred Božić, a ja u buregdžinici naručio burek. kaže meni dedo, i to anamo njihov dedo, jes to bogati burek naručio. Ja njemu, jesam dedo, ho'š malo......
Svatko ko hoće da uvodi red ondje gdje ne treba i ne smije, treba mu odgovoriti ravnom mjerom, godine nisu opravdanje za nepristojnost.
Inče, što se tiče alkohola, kao ateista nisam mjerodavan da o ovome govorim. Ja nikada od alkohola ne odustajem. Naravno, uvijek poštujem prilike kada ga nije prikladno upražnjavati.....
a šta mu drugo odgovoriti kad zabada nos gdje mu nije mjesto
- Bloo
- Globalna šefica
#206 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
odličanRaigor Stonehoof wrote:ma govorim generalno, nevezano za ovu konkretnu situaciju. ako si vjernik, vjernik si sebi, sta te boli kurac sta i kad ja jedem.
pogotovo wikiHOW dio
- Connaisseur Karlin
#207 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
odgovor na podebljani dio: o tome i pisemRaigor Stonehoof wrote:ma govorim generalno, nevezano za ovu konkretnu situaciju. ako si vjernik, vjernik si sebi, sta te boli kurac sta i kad ja jedem.
Necija reakcija ne neciji komentar jdnostavno puno kaze o svakoj osobi.
Ja,kao agnsotik,oduvijek imam uspjesne i neuspjesne dijaloge sa vjernicima,jer svako drugacije reaguje,i ne ocekujem da ce svi pokusati njegovati kulturu dijaloga.
Imam priajtelja vjernika muslimana,i ka d se cujemo telefonom,on meni uvijek na kraju konverazcije kaze Alahimanet,ja njemu fino kazem Cao,i eto,oboje cijenimo oba stava.
- Connaisseur Karlin
#208 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ama nema veze ako je dedo uzrocnik,aman zman, nekulture dijaloga,ali se ne mora odgoviriti na jos nekulturniji nacin.palermo wrote:Jedini ko je u opisanom slučaju bio nekulturan je dedo. Upravo zbog onoga što si rekla, uzajamnog poštovanja.Connaisseur Karlin wrote:
![]()
Ja ne idem na kafu kod prijaltjeice,jer jos svekrva posti,jer je Ramazan,ali mozemo piti kafu vani. Svekrva je milion puta rekla,draga djeco,meni ne smeta. Kontate li vi nijanse u razlikama ponasnaja.
- Bloo
- Globalna šefica
#209 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
a šta ako, s obzirom da je žena više puta rekla da joj ne smeta, popijete kafu kod nje?Connaisseur Karlin wrote:
Ama nema veze ako je dedo uzrocnik,aman zman, nekulture dijaloga,ali se ne mora odgoviriti na jos nekulturniji nacin.![]()
Ja ne idem na kafu kod prijaltjeice,jer jos svekrva posti,jer je Ramazan,ali mozemo piti kafu vani. Svekrva je milion puta rekla,draga djeco,meni ne smeta. Kontate li vi nijanse u razlikama ponasnaja.
jesi li ti onda nekulturna, sebična ili nešto treće?
-
detroit-mercy
#210 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Mozes i tako tumaciti ali mozes tumaciti i na nacin da se mora biti politicki korektnonasa wrote:nije Ramazan krivac sto se neki vole sefu uvlaciti u guzicudetroit-mercy wrote:Koliko sam ja razumio, lik je jeo ispred restoranaConnaisseur Karlin wrote:
Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan.Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar
Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
, po tvome bi trebalo izgleda za vrijeme Ramazana pozatvarati sve objekte gdje se sluzi hrana ili pice. A ni dedo nije sasvim naivan tu, i dedo mislio da malo sukne
![]()
Glede ove apstinencije od alkohola, kod nas dole je dosta i pritisak sredine. Popricaj malo sa ljudima koji rade u javnim sluzbama, kako svako izbjegava da ga sef ili ministar ne vidi da cuga za vrijeme Ramazana, jer sef/ministar je "veliki vjernik".
-
palermo
#211 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ovaj dedo iz moje priče, ko i onaj dedo iz one ranije priče su ugrozili moju privatnost, htjeli me prokazati i prstom uprijeti u mene kao grešnika, ja mislim da to nema nikakve veze sa kultorom ili nekulturom dijaloga, nego sa pravom čovjeka da bude ono što želi biti.Connaisseur Karlin wrote:
Ama nema veze ako je dedo uzrocnik,aman zman, nekulture dijaloga,ali se ne mora odgoviriti na jos nekulturniji nacin.![]()
Št je slijedeće ako se tada prešuti.....
Ovaj tvoj primjer nema nikakve, ali baš nikakve poveznice sa primjerom zbog koje je rasprava počela.
-
detroit-mercy
#212 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
U principu, ne mora se odmah reagovati ali nekada trebas i pokazati gdje je kome mjesto. Danas ti sukne, sutra ti sukne, prekostura ti uzeti tanjir ispred tebe.Connaisseur Karlin wrote:odgovor na podebljani dio: o tome i pisemRaigor Stonehoof wrote:ma govorim generalno, nevezano za ovu konkretnu situaciju. ako si vjernik, vjernik si sebi, sta te boli kurac sta i kad ja jedem.
Sudbina ateiste u BiH: Postojim, dakle vrijedjamNe mora se odmah reagovati na neciji komentar,ne mora se nastavljati nekultura dijaloga,jer moze se jednostavno presutiti ili pokusati supostaviti kultruan dijalog sa ciljem medjusobnog razumjvanja
![]()
Necija reakcija ne neciji komentar jdnostavno puno kaze o svakoj osobi.![]()
Ja,kao agnsotik,oduvijek imam uspjesne i neuspjesne dijaloge sa vjernicima,jer svako drugacije reaguje,i ne ocekujem da ce svi pokusati njegovati kulturu dijaloga.![]()
Imam priajtelja vjernika muslimana,i ka d se cujemo telefonom,on meni uvijek na kraju konverazcije kaze Alahimanet,ja njemu fino kazem Cao,i eto,oboje cijenimo oba stava.
-
detroit-mercy
#213 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
palermo wrote:Ovaj dedo iz moje priče, ko i onaj dedo iz one ranije priče su ugrozili moju privatnost, htjeli me prokazati i prstom uprijeti u mene kao grešnika, ja mislim da to nema nikakve veze sa kultorom ili nekulturom dijaloga, nego sa pravom čovjeka da bude ono što želi biti.Connaisseur Karlin wrote:
Ovaj tvoj primjer nema nikakve, ali baš nikakve poveznice sa primjerom zbog koje je rasprava počela.
- Connaisseur Karlin
#214 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Zena je divna,ja je volim kao svoju tetku.Bloo wrote:a šta ako, s obzirom da je žena više puta rekla da joj ne smeta, popijete kafu kod nje?Connaisseur Karlin wrote:
jesi li ti onda nekulturna, sebična ili nešto treće?
- pirmin
#215 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Nikako. Tolerisem.Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Bitno mi je da ne jedu svinjetinu.
I da se ne bave kladjenjem.
- Connaisseur Karlin
#216 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ugrozili vam privatnost sa komentarompalermo wrote:Ovaj dedo iz moje priče, ko i onaj dedo iz one ranije priče su ugrozili moju privatnost, htjeli me prokazati i prstom uprijeti u mene kao grešnika, ja mislim da to nema nikakve veze sa kultorom ili nekulturom dijaloga, nego sa pravom čovjeka da bude ono što želi biti.Connaisseur Karlin wrote:
Vasa reakcija vis egovori o vama. Pa ne psotoji pravilo bez razloga da trebas znati gdje izvetsi osobe na pre djets.Pravi test
- Bloo
- Globalna šefica
#217 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
moje radne kolegice izadu sa mnom na pauzu, iako poste..te nas par pijemo kafu, one ne pijuConnaisseur Karlin wrote:
Zena je divna,ja je volim kao svoju tetku.Ja ne zelim,jer miris kafe i kolaca utice ne culo okusa i mirisa. Ipak smo svi bioloska bica,kojim organnizma reaguje na mirise hrane. Znam,kad sam gladna,kako reagujem na silne mirise.Drugo,nije neophodna situacija,i postoji alternativno rjesenje. Moja prijatlejica i njena svekrva zive zajedno.
niko ih ne tjera da izadu na kafu sa nama u doba posta
ne uzimaj sebe kao mjeru svijeta
- Connaisseur Karlin
#218 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ama u gore postavljenim primjerima,i nije bilo nepotrebno reagovanje.detroit-mercy wrote:U principu, ne mora se odmah reagovati ali nekada trebas i pokazati gdje je kome mjesto. Danas ti sukne, sutra ti sukne, prekostura ti uzeti tanjir ispred tebe.Connaisseur Karlin wrote:
Ja,kao agnsotik,oduvijek imam uspjesne i neuspjesne dijaloge sa vjernicima,jer svako drugacije reaguje,i ne ocekujem da ce svi pokusati njegovati kulturu dijaloga.![]()
No,dobro,ja nisma odrasla na tim vasim sukanjima
-
detroit-mercy
#219 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Komentar u javnosti ili na javnom mjestu o nekome ili necemu je mnogo vise od komentara, to sto ti tako ne dozivljavas je druga stvar.Connaisseur Karlin wrote:Ugrozili vam privatnost sa komentarompalermo wrote:Ovaj dedo iz moje priče, ko i onaj dedo iz one ranije priče su ugrozili moju privatnost, htjeli me prokazati i prstom uprijeti u mene kao grešnika, ja mislim da to nema nikakve veze sa kultorom ili nekulturom dijaloga, nego sa pravom čovjeka da bude ono što želi biti.Connaisseur Karlin wrote:
Ovaj tvoj primjer nema nikakve, ali baš nikakve poveznice sa primjerom zbog koje je rasprava počela.![]()
![]()
Vasa reakcija vis egovori o vama. Pa ne psotoji pravilo bez razloga da trebas znati gdje izvetsi osobe na pre djets.Pravi test
-
detroit-mercy
#220 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ma jok, treba sad svaka ohrdina da se postavlja kao moralna vertikala koju se mora slusati ili paziti da se slucajno ne uvrijedi.Connaisseur Karlin wrote:Ama u gore postavljenim primjerima,i nije bilo nepotrebno reagovanje.detroit-mercy wrote:U principu, ne mora se odmah reagovati ali nekada trebas i pokazati gdje je kome mjesto. Danas ti sukne, sutra ti sukne, prekostura ti uzeti tanjir ispred tebe.Connaisseur Karlin wrote:
No,dobro,ja nisma odrasla na tim vasim sukanjima
-
palermo
#221 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Naravno da je ugrozio. Ja jeo burek ( eto i onaj momak što je sličnu priču ispričao) a dedo mi našao zavirivati u tanjir. Kao što detroit fino reče, još malo fali da mi ga uzme ispred nosa.Connaisseur Karlin wrote:
Ugrozili vam privatnost sa komentarom![]()
![]()
Ovaj drugi dio posta ti nisam razumio, ali vjerujem da nisi ni ti pa onda nije ni šteta
- Connaisseur Karlin
#222 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Razumijem. Zena je divna,ali kad pomislim da kafa i hrana uticu na nasa cula,ipak odlucim da to ne uradim. Znam da je ona divan vjernik,i da posti jer zeli i da joj ne smeta moje kafnisanje sa priajteljicom. Zato smo ja i ona par puta otisle u setnju,a prije toga,smo sjedile sa svekrovm i ispricale se .Bloo wrote:moje radne kolegice izadu sa mnom na pauzu, iako poste..te nas par pijemo kafu, one ne pijuConnaisseur Karlin wrote:
Zena je divna,ja je volim kao svoju tetku.Ja ne zelim,jer miris kafe i kolaca utice ne culo okusa i mirisa. Ipak smo svi bioloska bica,kojim organnizma reaguje na mirise hrane. Znam,kad sam gladna,kako reagujem na silne mirise.Drugo,nije neophodna situacija,i postoji alternativno rjesenje. Moja prijatlejica i njena svekrva zive zajedno.
niko ih ne tjera da izadu na kafu sa nama u doba posta
ne uzimaj sebe kao mjeru svijetamozda zeni stvarno ne smeta jer post ne znaci biti gladan
-
kakavdanakneiskustvu
#223 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
palermo wrote:Ovaj dedo iz moje priče, ko i onaj dedo iz one ranije priče su ugrozili moju privatnost, htjeli me prokazati i prstom uprijeti u mene kao grešnika, ja mislim da to nema nikakve veze sa kultorom ili nekulturom dijaloga, nego sa pravom čovjeka da bude ono što želi biti.Connaisseur Karlin wrote:
- Connaisseur Karlin
#224 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Sta ce ti biti,ako se u tkavim situacijama bolje ponasas od osobe koja ti je ugorzila privatnost.detroit-mercy wrote:Komentar u javnosti ili na javnom mjestu o nekome ili necemu je mnogo vise od komentara, to sto ti tako ne dozivljavas je druga stvar.Connaisseur Karlin wrote:
Ugrozili vam privatnost sa komentarom![]()
![]()
jos uvijek se smijem na ugorzenu privatnost
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#225 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Sto smo svi plaho osjetljivi
Nije nikakvo doba diktature, pa nek radi ko sta hoce.
Svi mi na to gledamo iz razlicitih uglova i pravdamo razlicitim stavovima i ubjedjenjima.
Uglavnom se necemo sloziti.
Nije nikakvo doba diktature, pa nek radi ko sta hoce.
Svi mi na to gledamo iz razlicitih uglova i pravdamo razlicitim stavovima i ubjedjenjima.
Uglavnom se necemo sloziti.