Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
kv99

#201 Re: Maglaj u ratu

Post by kv99 »

istinite lazi wrote: Bosnjak,

Posto vidim da si neumoran, a kazes da si Bosnjak to jest iz Bosne si, ajd se vratimo na temu MAGLAJ!
Ubjedi me da znas nesto o Maglaju, prije, za vrijeme i poslije rata i onda diskutujemo ok?
Doci cemo mi svjesno ili nesvjesno i do price koju ti tako nestrpljivo zelis, ko se i kada kako i pod kojim uslovima i okolnostima zvao ali covjece, Maglaj je u pitanju!Imas tema koliko hoces na cijelome portalu koje govore o tim imenima i prezimenima , drzava i naroda,ali nemoj ovdje , pricaj o Maglaju! I samo da te napomenem, Maglaj je u srcu Bosne, nije u Bijafri ok?

P.S.Iskreno, sutno bih ja tebe rado sa ovoga foruma i ove teme, jer si dosadan sa tom svojom pricom ali, na zalost ne mogu.
Ne zato sto mi to smeta, daleko od toga, ali ja zelim da pisem i diskutujem sa ljudima o necemu sasvim drugom, a to tvoje,ime, prezime, kad-tad, ne pronalazim se u tome.
A, cesto to potenciras kako ja kao nekoga vrijedjam, konkretno tebe kao Bosnjaka, sto je van svake pameti.
Ja nisam rekao balije, poturice, Turci itd. Kao sto nisam rekao cetnici, ustase, vlasi, napisao sam kako i jeste bilo, Muslimani, koji i jeste bio legitiman naziv za danasnje Bosnjake u to vrijeme. Nisam spominjao Muslimane cijeloga svijeta niti vojsku Indonezije i Juzne Afrike, vec jedinice Armije BiH koje su djelovale na tom podrucju. Znaci, specifikovao sam dogadjaj i ucesnike, odnosno konkretizovao sam poentu teme odmah i na vrijeme. A to sto ti vadis iz konteksta, sto ne zelis da citas i cujes i vidis ono sto svi drugi, normalni ljudi vide, e to je vec neka druga dijagnoza, zao mi je, tu ti niti ja niti bilo drugi ne moze pomoci.
Sabur momak, sta si se tako upalio. Kada sam vidio tvoj prvi post gdje pises o Muslimanima kontao sam mozda se covjek zeznuo pa mahinalno napisao kako je bilo 1,5 milijarda ljudi u Maglaju ali kada sam vidio da poslije koristis istu onu propagandu kojom kvislinzi negiraju postojanje Bosnjaka kao naroda vec ga tretiraju kao religioznu grupu onda sam shvatio o cemu se radi. I zato ti lijepo kazem dok budes ponavljao Vasicevu i Smiljkovu propagandu i ja cu da skrecem paznju na to.
Traziti da se prica o Maglaju a tvrditi da su Muslimani bili protiv ovih ili onih je ponavljanje kvislinske propagande.
Lijepo sam ti naveo :
-Armija Bosne i Hercegovine nije bila Muslimanska armija vec je bila Armija Bosne i Hercegovine.
- Nisu se Bosnjaci borili protiv Srba ili Hrvata vec protiv cetnicke i ustaske politike koja je htjela da podjeli Bosnu i Hercegovinu. To sto su cetnici i ustase citav jedan narod smatrali kao svog neprijatelja ne znaci da su i Bosnjaci to isto radili.
- Zato ponavljam opet : dok ti budes negirao cinjenice i zanemarivao istoriju ja cu da skrecem paznju na to.

P.S Kazes da bi volio da me sutnes sa ovog forum i ove teme pa da te opet malo informisem: za razliku od tebe ja imam dovoljno vremena i dovoljno postova na ovom forumu da mogu da skontam ko zeli dijalog i ko zeli da siri propagandu ;-)
istinite lazi

#202 Re: Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

kv99 wrote:
istinite lazi wrote: Sabur momak, sta si se tako upalio. Kada sam vidio tvoj prvi post gdje pises o Muslimanima kontao sam mozda se covjek zeznuo pa mahinalno napisao kako je bilo 1,5 milijarda ljudi u Maglaju ali kada sam vidio da poslije koristis istu onu propagandu kojom kvislinzi negiraju postojanje Bosnjaka kao naroda vec ga tretiraju kao religioznu grupu onda sam shvatio o cemu se radi. I zato ti lijepo kazem dok budes ponavljao Vasicevu i Smiljkovu propagandu i ja cu da skrecem paznju na to.
Traziti da se prica o Maglaju a tvrditi da su Muslimani bili protiv ovih ili onih je ponavljanje kvislinske propagande.
Lijepo sam ti naveo :
-Armija Bosne i Hercegovine nije bila Muslimanska armija vec je bila Armija Bosne i Hercegovine.
- Nisu se Bosnjaci borili protiv Srba ili Hrvata vec protiv cetnicke i ustaske politike koja je htjela da podjeli Bosnu i Hercegovinu. To sto su cetnici i ustase citav jedan narod smatrali kao svog neprijatelja ne znaci da su i Bosnjaci to isto radili.
- Zato ponavljam opet : dok ti budes negirao cinjenice i zanemarivao istoriju ja cu da skrecem paznju na to.

P.S Kazes da bi volio da me sutnes sa ovog forum i ove teme pa da te opet malo informisem: za razliku od tebe ja imam dovoljno vremena i dovoljno postova na ovom forumu da mogu da skontam ko zeli dijalog i ko zeli da siri propagandu ;-)

"Strucnjak",
Ajd malo o Maglaju sad, kad si tako plaho pametan ljubi te majka!
De reci koju, Maglaj i slicno, a ako neces ili ne znas( sto nikako nije sramota!), da se gubis odavde!

P.S. Znam ja da ti imas dosta vremena, zato mi te pomalo i zao....
Jebi ga, nisi nigdje pristao, niko te nece, isfrustriran si i ides od forum do foruma, od teme do teme i pravis budalu od sebe!
Kada je bio rat, bio si u pelenama, sad kad bi , ne dao Bog puklo opet, ti bi bio nesposoban za bila sta! Pa onda ti 'vako lijecis komplekse, frustarcije licne, zabijas nos gdje mu nije mjesto i mislis da si neko i nesto u tom svom imaginarnom svijetu zabluda! Al' ajd, znam ja da tebi nije lahko.... kompleks je zajebana bolest... ali ne boj se, ima lijeka! Samo se dozovi pameti, pogledaj se u ogledalo, popricaj malo sam sa sobom i prihvati sebe onim kakav i jesi. Ne budi lud, ne zamajavaj se sa tim da si ti neko i nesto, ne pokusavaj da budes ono sto nisi, budi realan.
Mozda je ovo sve grubo receno ali je, vjeruj mi, za tvoje dobro... imas ti jos vremena da se dozoves pameti, ali moras da se okanes corava posla! Nije ovo za tebe nikako.
kv99

#203 Re: Maglaj u ratu

Post by kv99 »

istinite lazi wrote:
kv99 wrote:
istinite lazi wrote: Sabur momak, sta si se tako upalio. Kada sam vidio tvoj prvi post gdje pises o Muslimanima kontao sam mozda se covjek zeznuo pa mahinalno napisao kako je bilo 1,5 milijarda ljudi u Maglaju ali kada sam vidio da poslije koristis istu onu propagandu kojom kvislinzi negiraju postojanje Bosnjaka kao naroda vec ga tretiraju kao religioznu grupu onda sam shvatio o cemu se radi. I zato ti lijepo kazem dok budes ponavljao Vasicevu i Smiljkovu propagandu i ja cu da skrecem paznju na to.
Lijepo sam ti naveo :

"Strucnjak",
Ajd malo o Maglaju sad, kad si tako plaho pametan ljubi te majka!
De reci koju, Maglaj i slicno, a ako neces ili ne znas( sto nikako nije sramota!), da se gubis odavde!

P.S. Znam ja da ti imas dosta vremena, zato mi te pomalo i zao....
Jebi ga, nisi nigdje pristao, niko te nece, isfrustriran si i ides od forum do foruma, od teme do teme i pravis budalu od sebe!
Kada je bio rat, bio si u pelenama, sad kad bi , ne dao Bog puklo opet, ti bi bio nesposoban za bila sta! Pa onda ti 'vako lijecis komplekse, frustarcije licne, zabijas nos gdje mu nije mjesto i mislis da si neko i nesto u tom svom imaginarnom svijetu zabluda! Al' ajd, znam ja da tebi nije lahko.... kompleks je zajebana bolest... ali ne boj se, ima lijeka! Samo se dozovi pameti, pogledaj se u ogledalo, popricaj malo sam sa sobom i prihvati sebe onim kakav i jesi. Ne budi lud, ne zamajavaj se sa tim da si ti neko i nesto, ne pokusavaj da budes ono sto nisi, budi realan.
Mozda je ovo sve grubo receno ali je, vjeruj mi, za tvoje dobro... imas ti jos vremena da se dozoves pameti, ali moras da se okanes corava posla! Nije ovo za tebe nikako.

Nek si mi reko :-D Sedmi post i tako pun argumentacije i oratorske vjestine , steta da nam nisi ranije navratio :lol: :lol:
istinite lazi

#204 Re: Maglaj u ratu

Post by istinite lazi »

[quote="kv99Nek si mi reko :-D Sedmi post i tako pun argumentacije i oratorske vjestine , steta da nam nisi ranije navratio :lol: :lol:[/quote]

A ti eto pametan jer si napisao dvije 'iljade postova!
Idi u Sandzak i ima da te odmah tako pametnog prime u Bosnjacku Akademiju Nauka !
Posto si ti vel'ki borac za prava Bosnjaka, mozda te i za Nobela predloze!
kv99

#205 Re: Maglaj u ratu

Post by kv99 »

istinite lazi wrote: A ti eto pametan jer si napisao dvije 'iljade postova!
Idi u Sandzak i ima da te odmah tako pametnog prime u Bosnjacku Akademiju Nauka !
Posto si ti vel'ki borac za prava Bosnjaka, mozda te i za Nobela predloze!
Momak, dijete, ne znam kako vise da ti se obratim , ja nisam pametan jer sam napisao dvije 'iljade postova vec imam dovoljno iskustva na forumu da znam kako da se ponasam i za sta forum sluzi.
Vec nekoliko puta ti dajem savjete pa evo jos jedan: mogu ja biti i sa Sanzaka, mogu biti sve ono sto si ti naveo u svom proslom postu ali to nema veze za dijalog na forumu. Ko, sta , kako , kome je neko otac, kakve ima skole, religiju, gdje mu je "korjen " itd nema vrijedost vec samo ono sta i kako napises. A ti si prvi svoj post na ovom forumu i na ovom pod-forumu zapoceo sa " Muslimani se borili protiv Srba i Hrvata" sto pokazuje da ti nije ni do dijaloga i da ne zelis da saznas neke nove informacije vec da zelis propagandu .
Ranije sam ti lijepo naveo : Ne samo da negiras postojanje citavog jednog naroda i svodis ga na religioznu grupu vec i negiras cinjenice da se Bosnjaci nisu borili protiv drugih narod i nisu citave te narode smatrali kao svoje neprijatelje. Pogledaj sta znaci udruzeni zlocinacki poduhvat i vidjeces da za razliku od cetnicke i ustaske ideologije , politike i ponasanja , Bosnjaci nisu citav jedan ili drugi narod smatrali za neprijatelja. I ti ne samo da ne zelis da shvatis i prihvatis argumente vec ti vrijedzas ne samo na licnoj vec i geografskoj osnovi. Ja sam mozda sa Sandzaka, mozda iz Sarajeva, mozda iz Kvazulu Natala ali to ne daje vecu ili manju vjerodnost mojim argumentima.Zato ti jos jednom pokusavam da objasnim :
1 ) Nauci se osnovnim ponasanjem na forumu
2) Ako zelis da se o tomi koju otvoris na pdo-forum istorija argumentuje onda koristi cinjenice i uvazavaju istoriju. Otvoriti temu i koristiti propagandu tipa Vasica i Smiljka i onda se buniti jer se obrati paznja na to govori dosta i o tebi kao forumasu a i o propagandi koju zagovaras.
Eborg

#206 Zenica tokom rata

Post by Eborg »

S obzirom da vidim da ovdje ima dosta raje koja je iz Zenice ili je tokom rata bila tu ili prolazila kroz Zenicu, otrpit ćemo to što se ova tema našla na "mrskom" sarajevskom forumu. :mrgreen:

Zenica je imala sreću da tokom rata ne doživi velika materijalna razaranja no prihvatom velikog broja izbjeglica uz konsekventnu blokadu komunikacija dovelo je do velike gladi, pogotovo 1993. i 1994. god. ako se ne varam.

Ubacite ovdje sjećanja i zapažanja no par stvari mi pogotovo nije jasno. Neke sam pokupio iz vlastitih sjećanja, razgovora sa učesnicima te internet-izvora (ovi zadnji drastično variraju). Možda neko bude znao odgovore na neka od ovih pitanja.

1) Ko se sukobio na samom početku na platou općine, banke i BNP-a? Znam da su neki vojnici sa hrvatskim "divljim" oznakama uzeli taoce da bih ih kasnije pustili. Tada su navodno hvatani snajperisti na Displayu i Kineskom zidu (JNA?).

2) Kada je JNA tačno napustila grad, je li to taj okršaj u Janjićima? Zna li neko više detalja o istom?

3) Prva zenička žrtva rata je bila dvogodišnja Matea Jurić koja je poginula 13. maja 1992. god. u Radakovu. Jedni tvrde da je to bio zalutali metak od puškaranja Armija BiH - JNA kod kasarne u Lukovom polju dok hrvatski izvori tvrde da je automobil u kojem je bila porodica Jurić izrešetala Armija BiH sa 17 metaka. (Ivica Mlivončić - Zločin s pečatom (prilično tendenciozno pisano) Šta se zapravo desilo?

4) S kojih strana je Zenica bila blokirana i od strane koga? Preko Vjetrenica se nije moglo u Vitez gdje je bio HVO punkt na odvojku za Čajdraš (nekih 3-4 minute od Travničke ulice). Kakva je bila komunikacija autoputem M-17, je li se moglo ići dalje od Vranduka i Lašvanske petlje?

5) Koje vojne jedinice su bile iz Zenice i koje su bile u Zenici?

6) Koje UN trupe su bile raspoređene u gradu i oko njega? Jednom sam sreo britanske snage.

7) Ko je granatirao grad i odakle?

8) Kako je tekla proizvodnja oružja u zeničkoj željezari i pratećim objektima? Da li ih je bombardovala JNA samo na početku rata ili je i kasnije bilo zračnih napada?

Zahvalan sam na svim eventualnim odgovorima i nadam se da će biti nekoga ko će moći odgovoriti na neka od ovih pitanja ili napisati neka svoja zapažanja.

:bih:

EDIT: Ispravljena greška o turskim Unproforcima.
Last edited by Eborg on 09/01/2012 02:28, edited 2 times in total.
sinuhe

#207 Re: Zenica tokom rata

Post by sinuhe »

Mislim da turske UNPROFORce nisi mogao vidjeti. Nisam iz Zennice, ali znam da su 93 poceli pristizati zenicki Srbi u Banjaluku.
Eborg

#208 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Moguće da sam pomiješao nešto. Britance sam sreo samo jednom, ne znam onda o kome se tačno radi u ovom drugom slučaju.

Što se tiče Srba i Hrvata, šta se tu tačno desilo? Neka planska "razmjena", nasilni progon ili samovoljni odlazak? Četvero najbližih drugova su mi bili Srbi i Hrvati, u razredu sam imao dvoje Srba (čak nisam ni znao da su Srbi, nama omladincima je sve bilo svejedno), u istoj zgradi bilo nekoliko i hrvatskih i srpskih porodica tokom čitavog rata tako da nisam stekao neki utisak progona, barem iz te perspektive.
tabloid

#209 Re: Zenica tokom rata

Post by tabloid »

Sreca u nesreci pa je Zenica bila postedjena ratnih razaranja.Ratna dejstva bila su na pocetku agresije nadomak Zenica u srpskim selima Perin Han i Drivusa.Brzo su stavljena pod kontrolu TO-a i zaplenjeno je dosta naoruzanja.U tom periodu su granatirali centar grada oko MUP-a,ali bez uspjeha,posto granate nisu eksplodirale.
Sto se tice kasarne,u njoj je bilo vojnika i rezervista.Bila je u totalnom okruzenju.Ali na svu srecu iseljenje kasarne zavrsilo se bez nekih problema.Pricalo se da je komadant kasarne Sipcic dobio 50000DM da je to jedan od razloga sto je sve proteklo bez nekih incidenata.Ostavio je i nekog naoruzenja,koliko se sjecam bilo je i tenkova.Ali njegov put nije se zavrsio sretno.Visocaci su ih zaustavili negdje oko Kaknja i uzeli im dosta naoruzanja.
Sto se tice snajperista,toga se bas nemogu sjetiti.Na Odmutu su nas vojnici upozoravali da ne stojimo na otvorenom,navodno da je primjecen snajperista na jednom od solitera,ali od toga nije bilo nista,valjda dezinformacija.

Djevojcica Matea je smrtno stradala od zalutalog metka,a ne kako pise Ivica.Tekst je pun lazi i gluposti.

Image

Mjesto gdje je nastradala Matea.U cosku spomenika pise ko je podigao spomenik(PL-Patriotska liga)
Eborg

#210 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Komentar ti je niđe veze.
Not My Idea

#211 Re: Zenica tokom rata

Post by Not My Idea »

Eborg, mogu pitat starog koliko zna o ovim pitanjima pa cu ti napisat odgovore nekad krajem sedmice. Cijelo vrijeme je bio u armiji.

Koliko se toga ja sjecam...Pa, obzirom da sam bila mala ne sjecam se velike gladi. Sjecam se onih noci u podrumu kad se citav komsiluk skupi. Sjecam se kad smo trcali livadama i skupljali letke "Fikret Abdic Babo" :-)
Pa kad bi vidjeli neki helikopter vikali bi Help us, Help us...ko djeca...
Jednom smo se skupili oko onog bijelog UN tenka i lupali im da izadju da nam daju nesto..I jesu, neke cokoladice :)
Sjecam se da je mama, kad je cula da ce rat, spakovala domaci hljeb i salamu u ruksak da mozemo pobjec, misleci da ce to bit dovoljno dok se smiri :sad: jer nije mogla ni zamislit uzase koji ce uslijedit. Takodjer, znam kad je napravila prvu pizzu, namazala tijesto nekim kecapom i samo na to "ubila" dvoje jaja i ispekla :-)
Ono sto se bas sjecam je onaj keks iz velikih metalnih kutija (nesto kao petit samo blijed. Onaj miris nikad necu zaboravit) Kao i ovo
Image
:-)

sorry ako si mislio da tema bude striktno o cinjenicama a ne i sa sjecanjima ;-)
Eborg

#212 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Odlično, i želio sam da ubacimo ljudski element u sve ovo. :)

:thumbup: :bih:
motorola01

#213 Re: Zenica tokom rata

Post by motorola01 »

Eborg wrote:Moguće da sam pomiješao nešto. Britance sam sreo samo jednom, ne znam onda o kome se tačno radi u ovom drugom slučaju.

Što se tiče Srba i Hrvata, šta se tu tačno desilo? Neka planska "razmjena", nasilni progon ili samovoljni odlazak? Četvero najbližih drugova su mi bili Srbi i Hrvati, u razredu sam imao dvoje Srba (čak nisam ni znao da su Srbi, nama omladincima je sve bilo svejedno), u istoj zgradi bilo nekoliko i hrvatskih i srpskih porodica tokom čitavog rata tako da nisam stekao neki utisak progona, barem iz te perspektive.
Ne znam otkud ti ovo,ali ko god je otisao iz Zenice,otisao je samovoljno i velika vecina ih otisla 92. na samom pocetku rata.Mnogi su izvrsili razmjenu nekretnina za BL..Ja ih poznajem nekoliko...Uglavnom svi su otisli samovoljno.Vrlo vjerovtano da su znali sta se sprema,kao i u drugim gradovima FBIH.Samo cujes otisoa ovaj,otisao onaj.Neki se pozdravili,neki ne.Uglavnom samo nestanu...
motorola01

#214 Re: Zenica tokom rata

Post by motorola01 »

tabloid wrote:Sreca u nesreci pa je Zenica bila postedjena ratnih razaranja.Ratna dejstva bila su na pocetku agresije nadomak Zenica u srpskim selima Perin Han i Drivusa.Brzo su stavljena pod kontrolu TO-a i zaplenjeno je dosta naoruzanja.U tom periodu su granatirali centar grada oko MUP-a,ali bez uspjeha,posto granate nisu eksplodirale.
Sto se tice kasarne,u njoj je bilo vojnika i rezervista.Bila je u totalnom okruzenju.Ali na svu srecu iseljenje kasarne zavrsilo se bez nekih problema.Pricalo se da je komadant kasarne Sipcic dobio 50000DM da je to jedan od razloga sto je sve proteklo bez nekih incidenata.Ostavio je i nekog naoruzenja,koliko se sjecam bilo je i tenkova.Ali njegov put nije se zavrsio sretno.Visocaci su ih zaustavili negdje oko Kaknja i uzeli im dosta naoruzanja.
Sto se tice snajperista,toga se bas nemogu sjetiti.Na Odmutu su nas vojnici upozoravali da ne stojimo na otvorenom,navodno da je primjecen snajperista na jednom od solitera,ali od toga nije bilo nista,valjda dezinformacija.

Djevojcica Matea je smrtno stradala od zalutalog metka,a ne kako pise Ivica.Tekst je pun lazi i gluposti.

Image

Mjesto gdje je nastradala Matea.U cosku spomenika pise ko je podigao spomenik(PL-Patriotska liga)
Zar ona nije nastradala tokom one pucnjave iz kasarne po Radakovu?Mislim da su stanovali na 7-8. spratu neke od zgrada u Radakovu i prilikom pucnjave iz kasarne(JNA je bila u kasarnoj) ona je poginula i mislim da je i stan izgorio.Nisma bas siguran za ovo,ali tako mi je ostalo u sjecanju..Na dan kad je kasarna iseljena,avioni su nadlijetali iznad grada i tada sam prvi put cuo probijanje zvucnog zida :) .Mislim da su kolonu JNA napali negdje,ali ne znam gdje.Uglavnom ne u gradu,nego negdje podalje od grada.
Eborg

#215 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Pod ovim "nasilni progon" sam više mislio na okruženje Zenice (Drivuša,Čajdraš i sl.). Tu stvarno ne znam šta se desilo pa sam to postavio samo kao jednu od opcija.

Znam da u gradu nije bilo nikakvih podjela, svi smo bili Zeničani, na istoj strani. Također, taj masovni odlazak na početku rata je imao i jednu drugu dimenziju. Naime, određeni broj Srba i Hrvata u Zenici je bio iz Srbije i Hrvatske (mahom obrazovaniji kadar - doktori, profesori i sl.) tako da su se oni "ispalili kući" kad su vidjeli da će biti čupavo.
Eborg

#216 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

kakavdanakneiskustvu wrote:prvi put čujem za ovo
Uglavnom, te nekakve paravojne formacije sa šahovnicama (nije ni učesnicima najjasnije o kome se radilo jer je to sami početak rata pa se nije znalo ni ko pije ni ko plaća) su na platou ispred BNP-a zaustavili Yugu sa općinskim oznakama i pokupili još par osoba u blizini i postrojili ih uz zid. Neko je to zaustavio i počeo da se raspravlja s njima a ovi su u toj frci uspjeli da kidnu. Navodno je tada policija pokušavala i da ukloni snajperistu na Displayu.
motorola01

#217 Re: Zenica tokom rata

Post by motorola01 »

Eborg wrote:Pod ovim "nasilni progon" sam više mislio na okruženje Zenice (Drivuša,Čajdraš i sl.). Tu stvarno ne znam šta se desilo pa sam to postavio samo kao jednu od opcija.

Znam da u gradu nije bilo nikakvih podjela, svi smo bili Zeničani, na istoj strani. Također, taj masovni odlazak na početku rata je imao i jednu drugu dimenziju. Naime, određeni broj Srba i Hrvata u Zenici je bio iz Srbije i Hrvatske (mahom obrazovaniji kadar - doktori, profesori i sl.) tako da su se oni "ispalili kući" kad su vidjeli da će biti čupavo.
Drivusu su morali napustiti jer su se tu borbe vodile.Srbi imali tovar oruzja i poceli pucati po drugima.Cajdras nesto slicno tako,kad je doslo do sukoba izmedju HVO-a i ARBIH-a..Sto se grada tice,nisu ti ljudi bili iz Srbije i Hrvatske.Vecinom su oni svi rodjeni u Zenici,ali njihovi pretci su bili iz SR,CG,HR.Eh sad ta tvoja konstatacija "da ce biti cupavo" sa njihove strane zvuci pomalo ludo.Zasto tvoji roditelji nisu znali da ce biti cupavo???KAko su oni znali,a mi nismo znali???To sve dokazuje da je sve planski radjeno.Govori i kakvog si komsiju imao.Mislio si da ti ej pravi komsija,a on se ispalio na "drugu" stranu,jer nije htio braniti "svoj" grad ,tebe,mene i ostale od "svojih",jer je smatrao da pripada"tamo",a ne "ovamo" itd...
motorola01

#218 Re: Zenica tokom rata

Post by motorola01 »

Eborg wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:prvi put čujem za ovo
Uglavnom, te nekakve paravojne formacije sa šahovnicama (nije ni učesnicima najjasnije o kome se radilo jer je to sami početak rata pa se nije znalo ni ko pije ni ko plaća) su na platou ispred BNP-a zaustavili Yugu sa općinskim oznakama i pokupili još par osoba u blizini i postrojili ih uz zid. Neko je to zaustavio i počeo da se raspravlja s njima a ovi su u toj frci uspjeli da kidnu. Navodno je tada policija pokušavala i da ukloni snajperistu na Displayu.
Zivim blizu jugobanke i prvi put cujem za snajperistu na njoj...
Eborg

#219 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Istina za to ko je znao ili ne.

Ipak, u prilog ovom što sam rekao, samo pogledaj bolnicu, tamo se ispalilo nekih 10-15 doktora u prvih par mjeseci, većina njih rođenih van BiH.

Što se tiče snajperiste, ne mora značiti da je on djelovao niti da je zaista bio tu, no policija je u svoj toj frci nešto radila, možda su pronašli oružje u stanu, ko će ga znati. Jedan od ovih iz "talac-krize" mi je rekao da je, dok je bježao od svadbenog salona prema Jugobanci, policija zavrištala da se skloni u stranu jer hvataju snajperistu. Šta je tu bilo zaista ne znam.
prilagodjena

#220 Re: Zenica tokom rata

Post by prilagodjena »

motorola01 wrote:
Eborg wrote:Pod ovim "nasilni progon" sam više mislio na okruženje Zenice (Drivuša,Čajdraš i sl.). Tu stvarno ne znam šta se desilo pa sam to postavio samo kao jednu od opcija.

Drivusu su morali napustiti jer su se tu borbe vodile.Srbi imali tovar oruzja i poceli pucati po drugima.Cajdras nesto slicno tako,kad je doslo do sukoba izmedju HVO-a i ARBIH-a..Sto se grada tice,nisu ti ljudi bili iz Srbije i Hrvatske.Vecinom su oni svi rodjeni u Zenici,ali njihovi pretci su bili iz SR,CG,HR.Eh sad ta tvoja konstatacija "da ce biti cupavo" sa njihove strane zvuci pomalo ludo.Zasto tvoji roditelji nisu znali da ce biti cupavo???KAko su oni znali,a mi nismo znali???To sve dokazuje da je sve planski radjeno.Govori i kakvog si komsiju imao.Mislio si da ti ej pravi komsija,a on se ispalio na "drugu" stranu,jer nije htio braniti "svoj" grad ,tebe,mene i ostale od "svojih",jer je smatrao da pripada"tamo",a ne "ovamo" itd...
muka mi je od ove priče,ne generalizujte i ne pišite gluposti
moja familija nije bošnjačka ali smo zeničani generacijama...mom ocu nije palo na pamet da ostavi svoju kuću i mjesto,tu pripadamo i nigdje drugo
moja mama ima veliku familiju,ima 5 sestara i 2 brata i svi,baš svi su ostali u zenici...i do dan danas
...i naravno,moj otac je znao šta se sprema ali je ostavio mene i brata izložene granatiranju sa vlašića i pješčare,da budemo gladni i željni svega samo fola radi,aha,malo sutra.onako iz razonode nije htio da nas ležerno pošalje u holandiju ili gdjegod drugo :-) :-) :-) ... manite se priče
motorola01

#221 Re: Zenica tokom rata

Post by motorola01 »

prilagodjena wrote:
motorola01 wrote:

muka mi je od ove priče,ne generalizujte i ne pišite gluposti
moja familija nije bošnjačka ali smo zeničani generacijama...mom ocu nije palo na pamet da ostavi svoju kuću i mjesto,tu pripadamo i nigdje drugo
moja mama ima veliku familiju,ima 5 sestara i 2 brata i svi,baš svi su ostali u zenici...i do dan danas
...i naravno,moj otac je znao šta se sprema ali je ostavio mene i brata izložene granatiranju sa vlašića i pješčare,da budemo gladni i željni svega samo fola radi,aha,malo sutra.onako iz razonode nije htio da nas ležerno pošalje u holandiju ili gdjegod drugo :-) :-) :-) ... manite se priče
Generalizuje se jer je dobra vecina njih znala.Zasto bi otisli,jer ih niko nije tjerao kao ni mene,ni tebe ni nekog petog,desetog?Zasto ti nisi otisla ili tvoji?Da li su vas tjerali i da li su njih tjerali?Da li i dan danas tjeraju nekoga?Stvar je u tome sto ste vi ostali u svom gradu i sto volite ovaj grad kao i ostali koji su ostali.Zasto se misli da i ovi sto su ostali u gradu od 92-95 nisu mogli otici?
Meni je recimo muka od sadasnje price drugih strana da se tjeraju ljudi i dan danas.A poznajem dosta ljudi koji su otisli u zadnjih par godina,ne zbog politike i nekog "tjeranja",nego ljudi idu zbog ekonomske situacije jer vide da nema nista od grada,da se ne mogu zaposliti jer posla nema i traze posla ponajvise u HR jer tamo imaju nekoga od familije koji mu je nasao zaposlenje..Neke idu prema Holandiji,Svici.Jednostavno tamo idu jer imaju nekoga ko im je spreman pomoci.Znaci ne idu zbog nekog tjeranja,nego idu jednostavno trbuhom za kruhom...
prilagodjena

#222 Re: Zenica tokom rata

Post by prilagodjena »

mješaš babe i žabe,ja ti samo kažem da moji,kao i većina bošnjačkih porodica nije znala šta će biti i šta se kuha.a to,otići iz zenice ili ne...stvar je ličnog izbora.u ratu je otišao ko je tako odabrao,ko je mogao,pa poneko i jer je morao bez obzira na vjeru i naciju.
a danas,tolike godine iza rata,situacija je slična
Last edited by prilagodjena on 11/01/2012 12:38, edited 1 time in total.
motorola01

#223 Re: Zenica tokom rata

Post by motorola01 »

prilagodjena wrote:mješaš babe i žabe,ja ti samo kažem da moji,kao i većina bošnjačkih porodica nije znala šta će biti i šta se kuha.a to,otići iz zenice ili ne...stvar je ličnog izbora.u ratu je otišao ko je tako odabrao,ko je mogao,pa poneko i jer je morao bez obzira na vjeru i naciju.
a danas,tolike godine,situacija je slična
Bas tako,ali politicari pricaju sasvim drugu pricu.Prica se da se i ovdje nesto "cistilo",a ustvari ogromna vecina je otisla zato sto je htjela.Pa su onda imali "popravni",kad su vracani stanovi i tad su imali izbora sta hoce i opet ista vecina je prodala stanove i po drugi put otisla iz ovog grada.Niko ih nije tjerao,vrsio neki pritisak,sami odabrali i onda ide prica da su ih tjerali(prica politicara koji broje krvna zrnca).
nihil_

#224 Re: Zenica tokom rata

Post by nihil_ »

Zivjeh u zenici i na petlji, jednom umal me ne zgazise britanci sa onim transporterom Bradley-em.

:D
nacho_

#225 Re: Zenica tokom rata

Post by nacho_ »

video sadrzi ne bas ugodne prizore!
Post Reply