Pa dobro,bar priznaje da je nedosljedan.Banksy wrote:https://www.tacno.net/interview/citamo- ... itna-dusa/johnnykola wrote:
MILJENKO JERGOVIĆ
Moderator: Chloe
-
doktor78
#201 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
-
sikstinajn
#202 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Izuzetna knjiga, oduševljen sam, njegova najbolja a sve sam pročitao.

''Iznenadim se ponekad, kada me šalterska službenica suho pita:mjesto rođenja?
Svome se odgovoru iznenadim:
Sarajevo? Je li to danas stvarno moguće?

-
Juni
#203 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
slažem se, poslije sam čitala selidbu i rod,dobro mi je i to, ali plan grada mi je najbolje što je dosad napisaosikstinajn wrote:Izuzetna knjiga, oduševljen sam, njegova najbolja a sve sam pročitao.
-
sikstinajn
#204 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Uvijek je bio zabavan,ponekad Malo I dosadan,kad pise nazor.
Ali je ovom knjigom samog sebe digao u neke vise sfere.
Bezbroj "nikad cuo" informacija I kratkih pricica.
Ne znam moze li bolje od ovog
Da li iko moze
Odnosno... da li iTko moze- sto ka'e Jerga
Ali je ovom knjigom samog sebe digao u neke vise sfere.
Bezbroj "nikad cuo" informacija I kratkih pricica.
Ne znam moze li bolje od ovog
Da li iko moze
Odnosno... da li iTko moze- sto ka'e Jerga
- DaffyDuck
#205 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Miljenko Jergović
5 h ·
Pokušajte razumjeti da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost i ni za što drugo. Da biste o tome govorili, morate pročitati njegova najvažnija djela, romane, poeziju, kazališne komade. Ako to ne želite, ako vam se, recimo, gadi, u redu je da se na Nobelovu nagradu ne obazirete, da ne čitate tekst koji slijedi, što sam ga napisao 2015. godine, a onda, ako vam se sve to ne sviđa, da više i ne posjećujete ovu stranicu. Nezinom je autoru, naime, važno što je jedan od tri najveća svjetska pisca, ili možda i najveći, kao to kaže Karl Ove Knausgaard, dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Tekst na:
https://www.jergovic.com/subo…/peter-ha ... -za-pisca/
Molim gradsku upravi da tuzi ovu ljudsku mrvu za svaku upotrebu rijeci Sarajevo , jer nista drugo nije zasluzio.
5 h ·
Pokušajte razumjeti da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost i ni za što drugo. Da biste o tome govorili, morate pročitati njegova najvažnija djela, romane, poeziju, kazališne komade. Ako to ne želite, ako vam se, recimo, gadi, u redu je da se na Nobelovu nagradu ne obazirete, da ne čitate tekst koji slijedi, što sam ga napisao 2015. godine, a onda, ako vam se sve to ne sviđa, da više i ne posjećujete ovu stranicu. Nezinom je autoru, naime, važno što je jedan od tri najveća svjetska pisca, ili možda i najveći, kao to kaže Karl Ove Knausgaard, dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Tekst na:
Molim gradsku upravi da tuzi ovu ljudsku mrvu za svaku upotrebu rijeci Sarajevo , jer nista drugo nije zasluzio.
- Better Man
#206 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Ne pričaj gluposti. Kakva jadna gradska uprava. Ona što je Pamuka smatrala nepodobnim, jer kritikuje diktatora Erdogana.DaffyDuck wrote:Miljenko Jergović
5 h ·
Tekst na:
- DaffyDuck
#207 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Donijeli su zakon kojima definisu upotrebu imena grada. Ne volim ih, bas vjerovatno ni ti, ali me Jergoviceva izjava bas izbila iz cipela.Better Man wrote:Ne pričaj gluposti. Kakva jadna gradska uprava. Ona što je Pamuka smatrala nepodobnim, jer kritikuje diktatora Erdogana.DaffyDuck wrote:Miljenko Jergović
5 h ·
Tekst na:
Covjek koji apsolutno svu karijeru duguje gradu u kojem je odrastao, bez cijeg spoena ni pricu ne moze napisati podrzava covjeka koji kaze da su gradjani Sarajeva sami sebe masakrirali....
- apsidejzi
#208 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Ja mogu razumjeti da se pokusava razdvojiti necije umjetnicko djelo od politickih stavova i onda ga posmatrati bas tako: kao umjetnicko djelo. Ono sto ne mogu razumjeti je kada se nazor pokusava opravdati nesto sto je ocito pogresno. Evo ovaj dio sa linka iznad je meni jedini problematican:DaffyDuck wrote:Donijeli su zakon kojima definisu upotrebu imena grada. Ne volim ih, bas vjerovatno ni ti, ali me Jergoviceva izjava bas izbila iz cipela.Better Man wrote:Ne pričaj gluposti. Kakva jadna gradska uprava. Ona što je Pamuka smatrala nepodobnim, jer kritikuje diktatora Erdogana.DaffyDuck wrote:Miljenko Jergović
5 h ·
Tekst na:
Covjek koji apsolutno svu karijeru duguje gradu u kojem je odrastao, bez cijeg spoena ni pricu ne moze napisati podrzava covjeka koji kaze da su gradjani Sarajeva sami sebe masakrirali....
Postoji nesto sto se zove Stokholmski sindrom gdje pokusavas opravdati svoje mucitelje razumjevajuci zasto rade to sto rade. Kada imas visok nivo empatije i popustljivosti onda postajes naivan. Mogu razumjeti i to. Problem u svemu ovome je sto je Peter i dalje ziv i razuman. On je vidio presude u Hagu. Covjek moze pogrijesiti u proslosti. Nije problem. MOzes imati losu procjenu nekoga. MOzes imati djetinje metafore. Mozes biti nesmotren i neznalica. Mogu te prevariti.Oni koji ga nazivaju fašistom nisu u pravu, premda je Handke, tražeći dobro u Miloševiću i Karadžiću, podržavao srpske fašiste. Činio je to iz nesmotrenosti i neznanja: tražio je u Srbima svoju djetinju metaforu, umjesto da u njima gleda ljude koji su kao i svi drugi ljudi.
Ali kada Hag osudi sve te ucesnike za terorizam, agresiju, zlostavljanja i zvjerstva, onda nema opravdanja da DANAS napises novi tekst i kazes kako si pogrijesio. Da je Peter ta ljudska velicina kako ga Miljenko opisuje, on bi napisao novi tekst. Dopunu prethodnog. U kojem bi jednostavno pokazao da je pokusavao naci dobro u Milosevicu i Karadzicu i podrzavanju srpskog fasizma. Samo jedan tekst bi ga oprao.
Problem je sto je on svjestan da bi ga jedan tekst oprao, ali ga ne objavljuje. Da je umro, pa posmrtno dobio nagradu, ovaj citat iznad bi se mogao uzeti kao argument. Ali on je ziv, svjestan i dobro upucen. Nema opravdanja. TO je isto da kazes kako se KOlinda jucer zeznula pa BOsnu do Kupresa pripisala Hrvatskoj u svojoj naivnosti, nesmotrenosti i neznanju. Kurko dokoljenko naivnost i neznanje.
- Hajvan
#209 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
ko mu jebe mater…
-
trocadero
#211 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Eh pa sad...možda za nekih 20 i kusur godina i Jergović dobije Nobela? Mislim ne vidim nikog drugog se ex Yu prostora osim njega.
Pitanje je hoćemo li se tad kurčiti sa njim kao Bosancem i sarajlijom ili ćemo mu jebavati majku zbog nekih njegovih stavova?
- ¤ jelena ¤
#212 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Naravno da ćemo mu ono drugo...msm...kad smo se mi to... ovo prvo s našim nobelovcima?
Btw, teško da će Jergović dobiti Nobela...
Btw, teško da će Jergović dobiti Nobela...
- ¤ jelena ¤
#213 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
A šta ako Handke, recimo, u svom govoru prilikom dodjele nagrade pročita jedan takav pokajnički tekst i izjavi kako je pogriješio, kako se kaje zbog toga i kako sve ono dotad... puj pike ne važi?apsidejzi wrote:Problem je sto je on svjestan da bi ga jedan tekst oprao, ali ga ne objavljuje. Da je umro, pa posmrtno dobio nagradu, ovaj citat iznad bi se mogao uzeti kao argument. Ali on je ziv, svjestan i dobro upucen. Nema opravdanja. TO je isto da kazes kako se KOlinda jucer zeznula pa BOsnu do Kupresa pripisala Hrvatskoj u svojoj naivnosti, nesmotrenosti i neznanju. Kurko dokoljenko naivnost i neznanje.
Hoće li ga, po tvom mišljenju, taj gest oprati?
- apsidejzi
#214 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Nema govora prilikom dodjele nagrada. Sjedis, kralj te pozove, odes na binu, rukujes se, primis nagradu, vratis se na svoje mjesto, kasnije odes na veceru. Sad se pise tekst. Danas. Jucer. Do 10. Decembra.¤ jelena ¤ wrote:A šta ako Handke, recimo, u svom govoru prilikom dodjele nagrade pročita jedan takav pokajnički tekst i izjavi kako je pogriješio, kako se kaje zbog toga i kako sve ono dotad... puj pike ne važi?apsidejzi wrote:Problem je sto je on svjestan da bi ga jedan tekst oprao, ali ga ne objavljuje. Da je umro, pa posmrtno dobio nagradu, ovaj citat iznad bi se mogao uzeti kao argument. Ali on je ziv, svjestan i dobro upucen. Nema opravdanja. TO je isto da kazes kako se KOlinda jucer zeznula pa BOsnu do Kupresa pripisala Hrvatskoj u svojoj naivnosti, nesmotrenosti i neznanju. Kurko dokoljenko naivnost i neznanje.
Da li ga jedan takav tekst moze oprati? Zavisi sta znaci "oprati". Ja ne vjerujem da je on licno ubijao ljude tako da se od toga ne mora ni prati. S druge strane, covjek ima pravo na promjenu misljenja. Ne moze se zaboraviti da je nekada imao drugacije misljenje ali se moze prihvatiti da je bio u zabludi, da je bio prevaren, da je bio naivan. To su sve normalne ljudske osobine. Ako ti mislis da ne mozes biti u zabludi, prevarena i naivna onda si upravo u zabludi, prevarena i naivna.
Za cistu nobelovu nagradu bi bio potreban jedan takav tekst. Makar bi se taj dio mogao oprati. Izvinjenje moze mnogo toga oprati.
-
Škobo Habu
#215 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Bilo bi zanimljivo pronaći neke njegove kolumne koje je pisao za "Slobodnoj Dalmaciji" 1993. godine.doktor78 wrote:Pa dobro,bar priznaje da je nedosljedan.Banksy wrote:https://www.tacno.net/interview/citamo- ... itna-dusa/johnnykola wrote:
- Altsa
#216 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
To ce se desiti isto kao sto ce se desiti da Miljenko dobije Nobela za knjizevnost.¤ jelena ¤ wrote:A šta ako Handke, recimo, u svom govoru prilikom dodjele nagrade pročita jedan takav pokajnički tekst i izjavi kako je pogriješio, kako se kaje zbog toga i kako sve ono dotad... puj pike ne važi?apsidejzi wrote:Problem je sto je on svjestan da bi ga jedan tekst oprao, ali ga ne objavljuje. Da je umro, pa posmrtno dobio nagradu, ovaj citat iznad bi se mogao uzeti kao argument. Ali on je ziv, svjestan i dobro upucen. Nema opravdanja. TO je isto da kazes kako se KOlinda jucer zeznula pa BOsnu do Kupresa pripisala Hrvatskoj u svojoj naivnosti, nesmotrenosti i neznanju. Kurko dokoljenko naivnost i neznanje.
-
doktor78
#217 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Mislim da su sabrane u knjizi "Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu". E sad, ni Miljenko ne voli da ga se podsjeća na tu knjigu jer je tada sa puno gorčine pisao o srpskom agresoru. Zadnjih godina, kako mu se otvorilo veliko tržište Srbije, profitabilnije je pisati o Draži kao neshvaćenom čovjeku,braniti Handkea, hvaliti beogradski a pljuvati zagrebački sajam knjiga, i tome slično...Škobo Habu wrote:
Bilo bi zanimljivo pronaći neke njegove kolumne koje je pisao za "Slobodnoj Dalmaciji" 1993. godine.
Last edited by doktor78 on 25/04/2025 13:59, edited 2 times in total.
-
Škobo Habu
#218 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Čovjek sam potvrdi Pećaninu da je komformist i oportunist.doktor78 wrote:Mislim da su sabrane u knjizi "Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu". E sad, ni Miljenko ne voli da ga se podsjeća na tu knjigu jer je tada sa puno gorčine pisao o srpskom agresoru. Zadnjih godina, kako mu se otvorilo veliko tržište Srbije, profitabilnije je pisati o Draži kao neshvaćenom čovjeku,braniti Handkea, hvaliti beogradski a pljuvati zagrebački sajam knjiga, i tome slično...Škobo Habu wrote:doktor78 wrote:
Bilo bi zanimljivo pronaći neke njegove kolumne koje je pisao za "Slobodnoj Dalmaciji" 1993. godine.
Negdje sam pročitao nedavno njegovu izjavu o tome kako mu je žao što je napisao "Sarajevski Marlboro".
Last edited by Škobo Habu on 11/11/2019 10:42, edited 1 time in total.
-
trocadero
#219 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Ajde živ bio postavi nam tu izjavu! 
- Banksy
#220 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Nije to rekao, ali je vidljiv otklon, što nije ni čudno, ni problematično.
U usporedbi s onim što smo tada bili, u što smo vjerovali, i za što smo se zalagali, a posebno uspoređujući (pred)ratno Sarajevo s ovim danas, jasno je da svi mi koji smo prošli to iskustvo danas osjećamo stid i nelagodu zbog sopstvene naivnosti i gluposti... Sama bih sebe rado zaboravila.
U usporedbi s onim što smo tada bili, u što smo vjerovali, i za što smo se zalagali, a posebno uspoređujući (pred)ratno Sarajevo s ovim danas, jasno je da svi mi koji smo prošli to iskustvo danas osjećamo stid i nelagodu zbog sopstvene naivnosti i gluposti... Sama bih sebe rado zaboravila.
MILJENKO JERGOVIĆ 'Bilo mi je zanimljivo iskustvo ponovno čitati “Sarajevski Marlboro”... već sam pomalo zaboravio te priče i onog koji ih je pisao'
...
Pročitao sam i taj ‘Sarajevski Marlboro’, što je bilo vrlo zanimljivo iskustvo jer sam nakon 25 godina pomalo i zaboravio tu knjigu i onoga koji je te priče pisao. Prvi put sam to mogao čitati gotovo kao tuđi tekst.
...
-
trocadero
#221 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Šta sad? Jel rekao da mu je ŽAO ili neko laže?
-
Škobo Habu
#222 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Priznajem, ja sam malo iskarikirao.Banksy wrote:Nije to rekao, ali je vidljiv otklon, što nije ni čudno, ni problematično.
MILJENKO JERGOVIĆ 'Bilo mi je zanimljivo iskustvo ponovno čitati “Sarajevski Marlboro”... već sam pomalo zaboravio te priče i onog koji ih je pisao'
...
Pročitao sam i taj ‘Sarajevski Marlboro’, što je bilo vrlo zanimljivo iskustvo jer sam nakon 25 godina pomalo i zaboravio tu knjigu i onoga koji je te priče pisao. Prvi put sam to mogao čitati gotovo kao tuđi tekst.
...
-
Škobo Habu
#223 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Izvuci pouku sam.trocadero wrote:Šta sad? Jel rekao da mu je ŽAO ili neko laže?
Čovjek se distancirao od knjige koja ga je izbacila u književnu orbitu. Zapravo, on i sam tvrdi da ga ne žele poznati samo po toj knjizi.
Meni je to krajnje neshvatljivo, jer je to jedna od bitnijih knjiga koja svjedoči o Sarajevu tokom opsade.
- ¤ jelena ¤
#224 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Mislim na govor nakon dodjele na onom banketu...apsidejzi wrote:Nema govora prilikom dodjele nagrada. Sjedis, kralj te pozove, odes na binu, rukujes se, primis nagradu, vratis se na svoje mjesto, kasnije odes na veceru. Sad se pise tekst. Danas. Jucer. Do 10. Decembra.¤ jelena ¤ wrote:A šta ako Handke, recimo, u svom govoru prilikom dodjele nagrade pročita jedan takav pokajnički tekst i izjavi kako je pogriješio, kako se kaje zbog toga i kako sve ono dotad... puj pike ne važi?apsidejzi wrote:Problem je sto je on svjestan da bi ga jedan tekst oprao, ali ga ne objavljuje. Da je umro, pa posmrtno dobio nagradu, ovaj citat iznad bi se mogao uzeti kao argument. Ali on je ziv, svjestan i dobro upucen. Nema opravdanja. TO je isto da kazes kako se KOlinda jucer zeznula pa BOsnu do Kupresa pripisala Hrvatskoj u svojoj naivnosti, nesmotrenosti i neznanju. Kurko dokoljenko naivnost i neznanje.
Da li ga jedan takav tekst moze oprati? Zavisi sta znaci "oprati". Ja ne vjerujem da je on licno ubijao ljude tako da se od toga ne mora ni prati. S druge strane, covjek ima pravo na promjenu misljenja. Ne moze se zaboraviti da je nekada imao drugacije misljenje ali se moze prihvatiti da je bio u zabludi, da je bio prevaren, da je bio naivan. To su sve normalne ljudske osobine. Ako ti mislis da ne mozes biti u zabludi, prevarena i naivna onda si upravo u zabludi, prevarena i naivna.
Za cistu nobelovu nagradu bi bio potreban jedan takav tekst. Makar bi se taj dio mogao oprati. Izvinjenje moze mnogo toga oprati.
Naravno da čovjek ima pravo promijeniti mišljenje, kao što ima pravo ne promijeniti mišljenje i živjeti u svom svijetu zablude i prevaren i naivan i čvrsto ubijeđen u svoju ispravnost, a tuđu obmanu i laž. Ako se odluči za ovo drugo, uopšte se neće prati - ostaće omražen, obilježen, možda će ostati i bez Nobelove nagrade i to će biti cijena njegove odluke koju će platiti isključivo on, pisac.
U svakom slučaju, promijenio on svoje mišljenje ili ne, to se definitivno neće i ne može odraziti na sadržaj, kvalitet, značaj njegovih književnih djela za koja je i dobio tu Nobelovu nagradu - između ostalih, važnih književnih priznanja u prethodnih pedeset godina.
Prema tome, piščeva moralna načela i njegovi politički stavovi potpuno su irelevantni prilikom vrednovanja i recepcije njegovih književnih djela
koja egzistiraju nezavisno od (osobina ličnosti, moralnih načela) svog autora i koja će nadživjeti, u ovom slučaju, i Handkea i sve nas - kao i sva druga umjetnička djela.
Čista Nobelova nagrada? Postoji li to uopšte i koji su objektivni kriterijumi na osnovu kojih se procjenjuje ta čistoća/čistota/čistost?
- ¤ jelena ¤
#225 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Taman tako.Altsa wrote:To ce se desiti isto kao sto ce se desiti da Miljenko dobije Nobela za knjizevnost.¤ jelena ¤ wrote:A šta ako Handke, recimo, u svom govoru prilikom dodjele nagrade pročita jedan takav pokajnički tekst i izjavi kako je pogriješio, kako se kaje zbog toga i kako sve ono dotad... puj pike ne važi?apsidejzi wrote:Problem je sto je on svjestan da bi ga jedan tekst oprao, ali ga ne objavljuje. Da je umro, pa posmrtno dobio nagradu, ovaj citat iznad bi se mogao uzeti kao argument. Ali on je ziv, svjestan i dobro upucen. Nema opravdanja. TO je isto da kazes kako se KOlinda jucer zeznula pa BOsnu do Kupresa pripisala Hrvatskoj u svojoj naivnosti, nesmotrenosti i neznanju. Kurko dokoljenko naivnost i neznanje.
A...i da se sve to desi, ništa se neće promijeniti u odnosu prema njima, piscima...
nema ni Handkeu za života pranja, a ni Jergoviću poštovanja od strane onih koji ga decenijama ne mogu smisliti - na ovim prostorima.
Čak naprotiv, može biti samo dodatne averzije i revolta, s obzirom na to da nagrada podrazumijeva i priličnu sumu novca.