Bosna i Hercegovina (1947-1987)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nosara

#201 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Bosanski_kralj wrote:
Stojadin wrote:
Bosanski_kralj wrote:Znači ti svojim radom i trudom obezbjediš žito i stoku za svoju porodicu, dođe ti vlast više od pola ti otme da bi hratnila tamo neke "radnike" u Bg, koji su pola rata bili četnici pola partizani.
haj dobro, al mozes jest samo to zito i stoku, i neces dobit nikakvu odjecu, pomoc itd. tj nista drugo osim onog sto sam ne napravis. jel tako "pravedno"? al ne, cazinjanin bi da dobije nesto a da ne da nista zauzvrat :-)
Trgovina je čudo!
A bilo je i internet shopova, da se ni ne ustaje s mindera... :lol:

Koliko ti je godina, Tita ti...?
Bosanski_kralj

#202 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Bosanski_kralj »

nosara wrote: A bilo je i internet shopova, da se ni ne ustaje s mindera... :lol:

Koliko ti je godina, Tita ti...?
Idi bolan umi se, dođi sebi. Trgovina kao pojam postoji od kad je i ljudi, ali ti je samo shvataš kao neku kućerinu u kojoj imaš blajgajnu, imaš kolica i "fasunge" poredane po stolažama. :-)

U šta ti sprdi godine. Takvu zaluđenost nekim ili ne čim ne vidjeh odavno. Bože zakloni :run:
pojedinac

#203 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by pojedinac »

nosara wrote:Zasto rulja nije mislila na SVOJE zene i djecu prije nego je krenula na ustanak...?
Ja se pitam kakva je ovdje razlika između fašiste i komuniste, a ono ih ti ovom izjavom stavi u istu ravan.

Ja bih to nazvao samo KUKAVIČLUKOM o bilo kojoj strani se radi.
poznanik

#204 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by poznanik »

pojedinac wrote:
nosara wrote:Titova vlast jeste bila narodna, radnicka, postena i napredna...
Poštena!? :shock:

Šta su bili krivi žene i djeca?
Misliš li na onu djecu, otrgnutu iz porodičnih srednjevjekovnih stega zaostalosti, koja su pod prijetnjom zakona, morala biti školovana i obrazovana, na onu djecu koja su kroz škole i učenja, shvatila da možda i nema boga, da nije baš sve onako kako kaže pop i hodža... ?
zlata

#205 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by zlata »

Stojadin wrote:
Bosanski_kralj wrote:Znači ti svojim radom i trudom obezbjediš žito i stoku za svoju porodicu, dođe ti vlast više od pola ti otme da bi hratnila tamo neke "radnike" u Bg, koji su pola rata bili četnici pola partizani.
haj dobro, al mozes jest samo to zito i stoku, i neces dobit nikakvu odjecu, pomoc itd. tj nista drugo osim onog sto sam ne napravis. jel tako "pravedno"? al ne, cazinjanin bi da dobije nesto a da ne da nista zauzvrat :-)
Kad je trbuh prazan-gladan, NISTA drugo nije bitno. Samo kriska kruha, pura i varenika.

Ljudi su bili GLADNI. Suse, glad i neimastina su natjerale mnoge Krajisnike da bjeze preko granice. Nije se radilo o nikakvim "narodnim neprijateljima", nego o obicnim seljacima koji nisu vise mogli "odvajat" za Titinu naprednu gospodu,
kad se nije imalo ni od'ceg nista odvojit.
Sjecam se dobro prica iz tog doba, jer su mi tad i otac i mater bili otisli u Sloveniju, bjezeci od siromastva i nasilja.
Pamtim i danas-dan da su na selu sve do 70-ih, siromasniji ljudi dobivali humanitarnu pomoc, npr. mlijeko u prahu itd. I narod je bio izmislio posebne recepte s'tim mlijekom u prahu.
Bila je nekakva slatka livaca koja se spremala s'tim mlijekom.
nosara

#206 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

zlata wrote:
Stojadin wrote:
Kad je trbuh prazan-gladan, NISTA drugo nije bitno. Samo kriska kruha, pura i varenika.

Ljudi su bili GLADNI. Suse, glad i neimastina su natjerale mnoge Krajisnike da bjeze preko granice. Nije se radilo o nikakvim "narodnim neprijateljima", nego o obicnim seljacima koji nisu vise mogli "odvajat" za Titinu naprednu gospodu,
Sjecam se dobro prica iz tog doba, jer su mi tad i otac i mater bili otisli u Sloveniju, bjezeci od siromastva i nasilja.
Pamtim i danas-dan da su na selu sve do 70-ih, siromasniji ljudi dobivali humanitarnu pomoc, npr. mlijeko u prahu itd. I narod je bio izmislio posebne recepte s'tim mlijekom u prahu.
Mlijeko u prahu na selu...? Sve do sedamdesetih...? :lol: Gdje, u Eritreji...?

Ako su ti roditelji pobjegli od posla pedesetih, kako znas kako je tamo bilo sedamdesetih...? Kakvo nasilje...? Kakva Titina napredna gospoda...? Na kojim si bobama partije ti...?

Komendija... :-)

Oruzana pobuna je ugusena u stilu tog vremena... Oni koji su htjeli sacuvat svoje blago, pa su se uhvatili puske, znali su sta ce ih snac... Sami pali itd....
pojedinac

#207 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by pojedinac »

poznanik wrote:
pojedinac wrote:

Misliš li na onu djecu, otrgnutu iz porodičnih srednjevjekovnih stega zaostalosti, koja su pod prijetnjom zakona, morala biti školovana i obrazovana, na onu djecu koja su kroz škole i učenja, shvatila da možda i nema boga, da nije baš sve onako kako kaže pop i hodža... ?
Al` je zato baš sve onako kako kaže predsjednik i partija [stranka].

Nikakve razlike između vas i njih.

Vazda je teško bilo biti i ostati ČOVJEK, u pravom smislu riječi i slova!
simpozijum delirijum

#208 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by simpozijum delirijum »

jeli bio zlocin ? jeste ? da li je vecina naroda bio na strani Partije i Tita ?
jeste 90 % , zato Cazinska i ostale bune nisu uspjele , narod nije bio uz njih , to je bilo tako ..tih godina , 1950 ...
zao mi je zbog zrtava , nevini poginuli , ali ? ne diraj sistem , ajde sada u 2012 izadji pred parlament i blokiraj ulicu ?ili uzmi pusku u ruke da nahranis djecu dok te bankari i ratni profiteri deloziraju iz vlastitoga doma i pljackaju ?
vidi te sta rade borcima Armije BiH koji su demonstrirali ispred parlamenta ?, da nema kamera i TV i interneta ?
pa pobili bi ih isto kao i 1950, samo ne smiju sada , previse svjedoka ...
bit ces proglasen 'teroristom " i vozdra , zna se sta slijedi ,..isto kao i 1950 , samo sada je moderna tehnologija i specijalne jedinice , koje rade to tiho i efikasno , navodjenim bombama ili snajperima ..
i druga terminologija , tada su bili 'kontra -revolucionari " a sada su "teroristi"
svi koji su protiv sistema i nepravde ..
lomi kosti i hapsi , i tako je to ..
Stojadin

#209 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Stojadin »

zlata wrote: Ljudi su bili GLADNI. Suse, glad i neimastina su natjerale mnoge Krajisnike da bjeze preko granice.
moras uzeti u obzir da su i ostali ljudi bili GLADNI, da nisu samo cazinjani bili GLADNI, da su i gradjani koji nisu imali uslova da uzgajaju psenicu i stoku bili GLADNI. Mogli su se malo strpit 2-3 godine, al eto, cazinjani nisu mogli dijelit sa drugima nego su digli bunu. Da li je prestroga kazna to sto se desilo (razmijestanje stanovnistva), ne znam. Ali moras uzet u obzir da su digli oruzanu bunu.
poznanik

#210 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by poznanik »

pojedinac wrote:
poznanik wrote:Misliš li na onu djecu, otrgnutu iz porodičnih srednjevjekovnih stega zaostalosti, koja su pod prijetnjom zakona, morala biti školovana i obrazovana, na onu djecu koja su kroz škole i učenja, shvatila da možda i nema boga, da nije baš sve onako kako kaže pop i hodža... ?

Ne bih da ulazim u tvoja životna iskustva, samo želim odgovor na pitanje: Ko smo MI, ko ONI, obzirom da meni repliciraš na komentar o djeci?
plemba

#211 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by plemba »

onaj ko ima bilo kakvo opravdanje za "babine" iz '90ih godina za mene ne moze biti ozbiljan sugovornik. zato, ne palite se na @nosarinu pricu
nosara

#212 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

plemba wrote:onaj ko ima bilo kakvo opravdanje za "babine" iz '90ih godina za mene ne moze biti ozbiljan sugovornik. zato, ne palite se na @nosarinu pricu
Obrces pilu naopako... Nosara tvrdi da se i jedan i drugi slucaj treba tretirat isto, jer je i u jednom i u drugom slucaju u pitanju oruzana pobuna protiv suverene drzave...
Sezam

#213 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Sezam »

nosara wrote:
plemba wrote:onaj ko ima bilo kakvo opravdanje za "babine" iz '90ih godina za mene ne moze biti ozbiljan sugovornik. zato, ne palite se na @nosarinu pricu
Obrces pilu naopako... Nosara tvrdi da se i jedan i drugi slucaj treba tretirat isto, jer je i u jednom i u drugom slucaju u pitanju oruzana pobuna protiv suverene drzave...
Sam o sebi u trecem licu :? take a break :D
nosara

#214 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Sezam wrote:
nosara wrote:
Sam o sebi u trecem licu :? take a break :D
Go to hell... :D
Bosanski_kralj

#215 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Bosanski_kralj »

Čovjek rođen u Sarajevu nekoliko (desetina) godina nakon tih događaja ima bolje informacije od ljudi koji su to proživjeli ili su njihovi roditelji to proživjeli. :lol:

Nikakva glad i nedaća nije natjerala ljude na bunu, nego je to jednostavno bila podivljala rulja, željna krvi, zaostali i zatucani Krajišnici koji se uvijek oko nečeg bune, a ne znaju da je Tito otimajući im "kruh iz usta" ustvarni na taj način im uslugu činio. :-)
semirizsvemira

#216 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by semirizsvemira »

Kad neki podrzavaju ubijanje nevinih ljudi u ustanku . pa zar Tito i komunisti nisu podigli ustanak protiv aktuelne vlasti u tadasnjoj NDH . Po nekima znaci da je ono sto su ustase radili sasvim ok jer sta se rulja digla na ustanak kad im je dobro . Zalosno
pojedinac

#217 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by pojedinac »

poznanik wrote:
pojedinac wrote:

poznanik wrote:
pojedinac wrote:
poznanik wrote:Misliš li na onu djecu, otrgnutu iz porodičnih srednjevjekovnih stega zaostalosti, koja su pod prijetnjom zakona, morala biti školovana i obrazovana, na onu djecu koja su kroz škole i učenja, shvatila da možda i nema boga, da nije baš sve onako kako kaže pop i hodža... ?

Ne bih da ulazim u tvoja životna iskustva, samo želim odgovor na pitanje: Ko smo MI, ko ONI, obzirom da meni repliciraš na komentar o djeci?
I ti se još pitaš!!!

Jasno je ovdje, a u kontekstu teme, o kojoj djeci se ovdje govori.
nosara

#218 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

semirizsvemira wrote:Kad neki podrzavaju ubijanje nevinih ljudi u ustanku . pa zar Tito i komunisti nisu podigli ustanak protiv aktuelne vlasti u tadasnjoj NDH . Po nekima znaci da je ono sto su ustase radili sasvim ok jer sta se rulja digla na ustanak kad im je dobro . Zalosno
Poredis Titovu drzavu i endehaziju, ustase i partizane...? :? Zalosno... :D
Gojeni H

#219 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

Ne vidim kako se mogu poredit ustanci protiv narodne vlasti sa narodnim ustancima protiv monarhije...?

Marsal je svoje politicke utakmice odrobijao muski, a alijica je sa svojim politickim protivnicima koalirao... To je zanimljiva cinjenica...

Svejedno, koga je molit, nije ga kudit, ili kreni, pa sta ti draga partija da... Jednom se zivi... :D

A koje su to politicke protivnike likvidirali Broz i ekipa...? drazu i prijatelje, stepinca, maksa sa drustvom i nesto hrvatskoga cvijetja... To bi bilo to... Skoro nista u usporedbi sa 40 godina SLOBODE... :wink:
Kakav narod kad su Srbi, Hrvati i Slovenci rekli da hoce svoju drzavu? I to sa parlamentom, molim lijepo. Nema tamo neka grupa rudara iz Tuzle sta da se buni. 8-)

Marsal je cmekao svoje bivse voljene. Evo ga partizanski general Arso Jovanovic. Potpukovnik Vlado Dapcevic je jedva zivu glavu izvukao. A, o onim generalima koje je poslao na Goli Otok moze se knjiga ispisati.
Sjecas li se one cuvene slike Marsala s saradnicima u Drvaru? Hajde nadji je pa izbroji koliko ih je ostalo uz njegove skute, a koliko je zavrsilo u zatvoru ili ko zna gdje.

Opet, nije ovo prica o marsalu. Ovo je prica o seljaku kojem dodje dojucerasnja kabadahija ili goljo i kaze ˝moras da das˝. Ovaj kaze ˝nemam, gladna mi djeca˝. Goljo kaze seljaku da je neprijatelj drzave, partije, sistema i ... u zatvor. I onda se par ljudi digne jer nema vise sta izgubiti. Mogu zamislit´kakav su politicki program imali.
nosara

#220 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
Ne vidim kako se mogu poredit ustanci protiv narodne vlasti sa narodnim ustancima protiv monarhije...?

Marsal je svoje politicke utakmice odrobijao muski, a alijica je sa svojim politickim protivnicima koalirao... To je zanimljiva cinjenica...

Svejedno, koga je molit, nije ga kudit, ili kreni, pa sta ti draga partija da... Jednom se zivi... :D

A koje su to politicke protivnike likvidirali Broz i ekipa...? drazu i prijatelje, stepinca, maksa sa drustvom i nesto hrvatskoga cvijetja... To bi bilo to... Skoro nista u usporedbi sa 40 godina SLOBODE... :wink:
Kakav narod kad su Srbi, Hrvati i Slovenci rekli da hoce svoju drzavu? I to sa parlamentom, molim lijepo. Nema tamo neka grupa rudara iz Tuzle sta da se buni. 8-)

Marsal je cmekao svoje bivse voljene. Evo ga partizanski general Arso Jovanovic. Potpukovnik Vlado Dapcevic je jedva zivu glavu izvukao. A, o onim generalima koje je poslao na Goli Otok moze se knjiga ispisati.
Sjecas li se one cuvene slike Marsala s saradnicima u Drvaru? Hajde nadji je pa izbroji koliko ih je ostalo uz njegove skute, a koliko je zavrsilo u zatvoru ili ko zna gdje.

Opet, nije ovo prica o marsalu. Ovo je prica o seljaku kojem dodje dojucerasnja kabadahija ili goljo i kaze ˝moras da das˝. Ovaj kaze ˝nemam, gladna mi djeca˝. Goljo kaze seljaku da je neprijatelj drzave, partije, sistema i ... u zatvor. I onda se par ljudi digne jer nema vise sta izgubiti. Mogu zamislit´kakav su politicki program imali.
Imali su nekakav plan, negdje sam procitao, htjeli su okupirat par srezova i nesto se pogadjat s partizanima... Kako god, manje vise u cijeloj drzavi je, ekonomski, bilo isto svima, tako da se ovom terorizmu moralo stat u kraj, represivno, za primjer... Govorimo o 1950. kad su afroamerikanci u pola amerike, imali gori status od kerova... Jeben vakat bio, koliko puta to treba ponovit...
zlata

#221 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by zlata »

nosara wrote:
zlata wrote:
Stojadin wrote: haj dobro, al mozes jest samo to zito i stoku, i neces dobit nikakvu odjecu, pomoc itd. tj nista drugo osim onog sto sam ne napravis. jel tako "pravedno"? al ne, cazinjanin bi da dobije nesto a da ne da nista zauzvrat :-)

Mlijeko u prahu na selu...? Sve do sedamdesetih...? :lol: Gdje, u Eritreji...?

Ako su ti roditelji pobjegli od posla pedesetih, kako znas kako je tamo bilo sedamdesetih...? Kakvo nasilje...? Kakva Titina napredna gospoda...? Na kojim si bobama partije ti...?

Komendija... :-)

Oruzana pobuna je ugusena u stilu tog vremena... Oni koji su htjeli sacuvat svoje blago, pa su se uhvatili puske, znali su sta ce ih snac... Sami pali itd....
Poslali me caca i mater, didu na selo! :D
Sve pamtim! :skoljka:
A mlijeko u prahu sam mozda trebala vrnut natrag, do kasnih 60-ih.
Osim toga, sjecam se kad sam prvi put cula za tu bunu.
Bilo je na delekom americkom zapadu, u jednom malom gradicu smjestenom ispod americke kordiljere.

Obican covjek. Obicna familija. Nikakvom se politikom nije bavio (za razliku od onih koji su ga prognali iz Krajine). :roll:
Ispricao mi je sta im se dogodilo, i kako su bili trajno prognani za Istru.
Za to valjda i danas-dan, u najzabacenijim istarskim vukojebinama, naidjes na imena kao Kadire i Munire. :-D

A da je svima bilo isto, NIJE.
U Krajini je vec tad postojala odredjena etnicka-politicka hijerhija, u kojoj su se Komunjare i Srbi najvise pitali, najprije zaposljavali, najprije stanove dobivali.

A Krajinu nisu nahranili ni Tito, ni Babo, nego SVABO.

A tako je i danas-dan.
Da nije Njemacke i Austrije, pocrkali bi od'gladi.
Krajina je procvjetala kad je Jugoslavija otvorila granice, i kad su Krajisnici smjeli slobocno prelazit granicu, trbuhom-za-kruhom.

Dok je narod biva hapsen, prognan, jedva prezivljava, gladan, siromasan, zivi k'o u 17-om stoljecu, voza se volovskim kolima, boji se i sjenke svoje
Tito i partija kopaju najsuvremeniji podzemni aerodrom, nedaleko od Cazina.

A u kakvom je strahu taj narod tad zivio, govori i prica o mom rahmetli didu,
koji se izder'o na'mene kad sam napisala pismo za inostranstvo, crvenim penkalom. :lol:

Medjutim, nije trebalo dugo da i Krajisnici skuze da partija nema puno veze s'idelogijom. Da se u njezinim redovima nalazi svakakava fela, i da je pristup partiji, isto k'o ulazak u privilegiranu vladajucu kastu, (kao u bilo kojem drugom rezimu).

Krajina je i dalje nerazvijena.
A Zeljava je srusena, od istih onih koji su ju gradili,
i koji su malo prije njezine izgradnje, otimali kruh od gladnih seljaka.

Nisu imali novac za narod, otimali su hranu od istih onih koje su toboze stitili,
a jesu imali $$$ za najsuvremenije naoruzanje i podzemne baze i aerodrome. :roll:
Valjda im je trebala Zeljava da se ubuduce brane od tog istog naroda, kojeg su toboze "branili"? :x
zlata

#222 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by zlata »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:

Imali su nekakav plan, negdje sam procitao, htjeli su okupirat par srezova i nesto se pogadjat s partizanima... Kako god, manje vise u cijeloj drzavi je, ekonomski, bilo isto svima, tako da se ovom terorizmu moralo stat u kraj, represivno, za primjer... Govorimo o 1950. kad su afroamerikanci u pola amerike, imali gori status od kerova... Jeben vakat bio, koliko puta to treba ponovit...
Joj kakve ti lazi siris. I kakvu ti nasilnicku politiku propagiras i odobravas? :roll:
Titina vojska je bila puna-krcata ex-Cetnika.
Cijela drzava je bila zasnovana na osovini "Komunjare-plus-Srbi".
Komunjare ohlabavile, popustile, a Srbi digli glave, od'jednom Cetnici izlaze iz zastora
da vide sta mogu zauzet. :roll:
Mislio Tito jadan, da ce Srbe po'svom, preodgojit.
Al' dzaba mu bio sav trud i napor.
Srpski nacionalizam ti je k'o narkomanija.
Neizlijeciva zaraza.
Samo mu mozes kontrolirat, al' tesko je to izlijecit.
Zato mu se jadnom, Juga 'nako brzo odmotala, i sve o'slo u helac.
nosara

#223 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Drzi se teme... :-)

Jel' bila oruzana ustasko-cetnicka pobuna protiv NARODNE vlasti...? Jeste... Da li je vlast reagovala na nacin na koji bi reagovala bilo koja vlast u bilo kojoj DRZAVI...? Naravno... Da li je represija prema porodicama bila opravdana...? Iz ove perspektive, vjerovatno, tada, pet godina nakon WWII, kako za koga... Vremenski kontekst, ako znas sta to znaci...

Te minderaske opservacije o razlozima zasto se mrska drzava "odmotala" ostavi za drugu temu... Rado cu ucestvovat... :D
It_is_a_Leclerc

#224 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja, kao Cazinjanin, stvari vidim ovako...

U Cazinu je na vlasti odmetnuta, novomuslimanska frakcija SDA, tzv. A-SDA. U toj političkoj falangi (jer stranka garant nije), pored zapošljavanja podobnih, rodbine, kumova, zaposjedanja lokalnih medija i podizanja kredita, primarni politički cilj je "obračunavanje s komunizmom". Tako je općinski načelnik naredio da se izmjesti spomenik borcima NOB-a, inače postavljen na mjestu gdje je Tito prvi put otkrio svoj identitet, i premjesti u neki šumarak, iznad otvorene kanalizacije.

Upravo takvoj vlasti je kao kec na desetku sjelo objavljivanje te famozne knjige "Cazinska buna" u kojoj tri-čeriti starca koji su "čuli od svog komšije" da su komunisti ubijali, prebijali, mrcvarili itd. Naučne potvrde bilo koje od teza nema, pa čak nismo ni saznali gdje su te porodice koje su "preseljene u Srbac". Sa druge strane, s radom autorice duboko se ne slaže nekoliko istaknutih bh. i jugoslovenskih historičara čije je mišljenje da se cazinska buna mora posmatrati u kontekstu vremena u kojem se desila, odnosno napetosti između Jugoslavije i SSSR-a. Mnogi će reći da je cilj te bune (kao i nekih drugih buna koje su se tačno u isto vrijeme dešavale u Makedoniji, Sloveniji itd.) bilo izazvati građanske nemire čime bi se pripremio teren za ulazak SSSR-a u Jugoslaviju radi "smirivanja situacije".

Da, ti nemiri jesu rezultirali činjenjem zločina, ali koja to vlast ne primjenjuje najsvirepiju silu radi gušenje ustanka ?! Koja to vlast aplaudira ustanicima i daje im ordenje ?! Cazinska buna je klasična peta kolona. Klanjanjem dženaze na gradskom stadionu (Cazinjani od milja pomenuti događaj zovu -gužva u 16-tercu) za nepoznat broj ljudi od kojih se za neke ni ne zna jesu li tad pognuli ili godinu dana kasnije, reis Cerić se diskvalifikuje iz bilo kakve daljnje uloge u međubošnjačkom pomirenju u Krajini. Jer, ne možete jednim izdajnicima klanjati dženazu jer su stradali od komunističke ruke, a drugima ne klanjati jer su stradali od naše.
sinuhe

#225 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sinuhe »

Jel' bila oruzana ustasko-cetnicka pobuna protiv NARODNE vlasti...?
:lol: Molim te nemoj.
Ja, kao Cazinjanin, stvari vidim ovako...
Evo ga i Pozderac se javlja :D
Post Reply